当前位置:首页 >> 高考 >>

2009年高考英语阅读理解专项测试题含答案及解析

本资料来源于《七彩教育网》http://www.7caiedu.cn

2009 年高考英语阅读理解专项测试题含答案及解析
1 Everyone becomes a little more forgetful as they get older, but men's minds decline more than women's, according to the results of a worldwide survey. Certain differences seem to be inherent in male and female brains: Men are better at maintaining and dealing with mental images (useful in mathematical reasoning and spatial skills), while women tend to excel (擅长) at recalling information from their brain's files (helpful with language skills and remembering the locations of objects). Many studies have looked for a connection between sex and the amount of mental decline (衰退) people experience as they age, but the results have been mixed. Some studies found more age-related decline in men than in women, while others saw the opposite or even no relationship at all between sex and mental decline. Those results could be improper because the studies involved older people, and women live longer than men: The men tested are the survivors, "so they're the ones that may not have shown such cognitive decline," said study team leader Elizabeth of the University of Warwick in England. People surveyed completed four tasks that tested sex-related cognitive skills: matching an object to its rotated form, matching lines shown from the same angle, typing as many words in a particular category (范畴) as possible in the given time, e.g. "object usually colored gray", and recalling the location of objects in a line drawing. The first two were tasks at which men usually excel; the latter are typically dominated by women. Within each age group studied, men and women performed better in their separate categories on average. And though performance declined with age for both genders, women showed obviously less decline than men overall. 1. The underlined word in the second paragraph means_________. A. natural B. great C. obvious D. absolute 2. According to the passage, which of the following can Not be typed into the same category? A. cloud B. sheep C. trees D. goose 3. Which of the following statements is true according the article? A. Men do better than women when it comes to learning English. B. Women stand out at remembering people‘s names. C. Men excel at typing as many words in a particular category as possible in the given time. D. Women excel at dealing mathematic problems. 4. One important factor that affects the correctness of the results is that _________.

A. the old men tested may not have shown such cognitive decline B. people surveyed are all old C. people taking part in this test came from all over the world D. women live longer than men 5. The author aims to tell us that __________. A. women‘s minds perform better than men‘s B. men‘s minds decline more with age C. everyone becomes a little more forgetful as they get older D. a survey on human‘s mind decline was done recently 参考答案与解析: 1、答案为 A。词意猜测题。男女大脑的思维在某些方面的差异是天生固有的。 2、答案为 C。推理判断题。根据文章第五段可推断出选项中这类物体是以白色为限定范畴 的,故选项 C 为答案。 3、答案为 B。推理判断题。男性在推理和空间思维方面占优势,女性在提取大脑中储存的 记忆信息方面占优势。故答案为 B。 4、答案为 A。细节理解题。根据文章第四段可知。文章只是说调查涉及到老年人,但并不 都是老年人,故排除 B。选项 D 不是造成调查结果不准确的原因。 5、答案为 B。主旨理解题。根据文章第一段可知。 2 It seems that politicians around the world are thinking about the health of their countries. While in China, Chen Zhu has announced his plans for a universal health service and reform across health services. Gordon Brown, the UK Prime Minister, has also announced he is planning to make some changes in our health service. The crux of Mr. Brown's proposals are related to giving the NHS (National Health Service) a greater focus on prevention, rather than just curing patients. He is planning to introduce increased screening for common diseases such as heart disease, strokes, and cancer, for example, breast cancer. In Britain there are 200,000 deaths a year from heart attacks and strokes, many of which might have been avoided if the condition had been known about. Initially, the diagnostic (诊断的) tests will be available for those who are vulnerable, or most likely to have the disease. One example is a plan to offer all men over 65 an ultrasound test to check for problems with the main artery (动脉), a condition which kills 3,000 men a year. The opposition have criticized Mr. Brown's proposals, saying that they are just a trick, and claiming that there is no proper timetable for the changes. They also say that Mr. Brown is

reducing the money available for the treatment of certain conditions while putting more money towards testing for them. The NHS was founded in 1948, and is paid for by taxation. The idea is that the rich pay more towards the health service than the poor. However in recent years there has been a great increase in the use of private healthcare, because it‘s much quicker. NHS waiting lists for operations can be very long, so many people who can afford it choose to pay for medical care themselves. (297 words) 1. The underlined word vulnerable in the fourth paragraph probably means ________. A. sick B. weak C. wounded D. old 2. All the following statements are true except that _________. A. all people should pay for their healthcare at the NHS. B. some people are against the reform of the healthcare. C. the writer is likely to come from Britain. D. more money will be spent on testing people than before. 3. Which of the following is the reason for the increasing private healthcare? A. People are paying more attention to their own health. B. People are well off enough to pay their healthcare. C. The NHS was not available for most of the people. D. It‘s not so convenient for people to go to the NHS for their healthcare. 4. According to the passage, the purpose of the health reform plan in the UK is to _______ A. encourage more private healthcare. B. focus on the prevention rather than on curing the patient. C. deal with the main artery problems. D. fight against the opposition in the UK. 5. The author of this passage intends to tell us _________. A. the NHS should be reformed right away. B. more and more people are dying from diseases. C. the plan to reform the NHS in the UK. D. the criticism of Mr. Brown's proposals. 参考答案与解析: 1、答案为 B.词意猜测题。根据其后一句“or most likely to have the disease”可知 为“体弱者”。 2、答案为 A.细节理解题。根据文章最后一段可知,能够自己负担地起费用的人们常常自 己花钱去看病,这也就是说人们本来可以不用花钱的。故选项 A 不正确,为答案。选项 B 根据文章倒数第二段可知, 反对党对这个建议进行了批判; 选项 C 根据文章第一段最后一句 可知;选项 D 根据文章倒数第二段最后一句可反推出来。 3、答案为 D.细节理解题。根据文章最后一段可知,人们自己掏钱看病的原因是因为在 NHS

的等待时间太长,所以对人们来说不方便,故答案为 D。 4、答案为 B.细节理解题。根据文章第二可知。 5、答案为 C.主旨大意题。根据文章第一段最后一句可知。事实上,本文作者重点介绍了 英国的医疗改革计划,文章大量篇幅都在说明英国的医疗状况。 3 YANGON -- Myanmar has officially accepted an offer of the United States to send humanitarian aid(人道主义援助) to the country's cyclone(飓风;暴风)victims, state radio reported Friday in a night broadcastMyanmar Deputy Foreign Minister U Kyaw Thu gave the assurance Friday, saying that the country is receiving such relief aid from any country without limit at this time according to its policy(政策) of dealing with the disaster, the report said. Kyaw Thu denied rumors about Myanmar's turning down of such relief materials from Western countries but accept those from nations in good relations with Myanmar, saying that the country has never done so in this case. Kyaw Thu said that well wishers abroad may make cash donation through Myanmar embassies(使馆)stationed there, while those who like to donate relief goods may present at the Yangon International Airport and seaports. According to the report, the US relief aid would arrive in Yangon in days. A foreign ministry's statement said earlier on Friday that at this moment, the international community can best help the victims by donating emergency provisions such as medical supplies, food, cloth, electricity generator, and materials for emergency shelter or with financial assistance," adding that "Myanmar will wholeheartedly welcome such course of action". The government and the people of Myanmar are grateful to the friendly nations, the United Nations, international organizations, non-governmental organizations, private individuals and others for their sympathy and generosity." it said.

1. Which of the following is true? A. The US relief aid was turned down at first and then accepted. B. The US relief aid has been sent to the capital city of Myanmar. C. There are rumors(谣言)that Myanmar has turned down the US relief aid. D. Myanmar will wholeheartedly welcome such course of action but the US relief aid.

2. We Chinese may denote money to help the country's cyclone victims through_____. A. Myanmar embassies in Beijing. B. the Yangon International Airport C. the United Nations D. the Yangon International seaports. 3. What can the international community(组织)best help the victims in Myanmar? A. medical supplies C. electricity generator B. financial assistance D. all of the above.

4. What is Myanmar’s policy toward the aids from abroad? A. Myanmar prefers cash donation to relief goods. B. Myanmar only receives emergency provisions such as medical supplies, food, cloth, electricity generator, etc. C. Myanmar receives donation relief aid from any country without any limit. D. Myanmar prefers relief goods to cash donation. 5. The title that best expresses the idea of the passage is _______. A. How to help Myanmar. B. Myanmar accepts US humanitarian aid officially. C. Myanmar is receiving relief aid from any country without limit. D. The government and the people of Myanmar are grateful. 参考答案与解析: 1. 答案为 C.细节理解题。 本文第三段首句 Kyaw Thu denied (否认) rumors(谣言) about Myanmar's turning down of such relief materials from Western countries 可知。选 项 B 根据文章 According to the report, the US relief aid would arrive in Yangon in days.一句可以排除。 2. 答案为 A。 细节理解题。 本题可以从第四段首句 “Kyaw Thu said that well wishers abroad may make cash donation (现金捐助) through Myanmar embassies (使馆) stationed there” 确定本答案。 3. 答案为 D.细节理解题。可以从倒数第二段找出答案。 4. 答案为 C 细节理解题。答案可以从第二段和倒数第二段找出正确答案。 5. 答案 B.主旨概括题。从新闻的首段可以本题答案。其他选项均未新闻的细节。 4 The largest earthquake ( magnitude 里氏 9.5) of the 20th century haooened on May 22, 1960 off the coast of South Central Chile.

It generated(生成) one of the most destructive Pacific-wide tsunamis(海啸). Near the generating area, both the earthquake and the tsunami were very much destructive, particularly in the coastal area from Concepcion to the south end of Isla Chiloe. The largest tsunami damage occurred at Isla Chiloe---the coastal area closest to the epicenter(震中). Huge tsunami waves measuring as high as 25 meters arrived within 10 to 15 minutes after the earthquake, killing at least two hundred people, sinking all the boats, and flooding half a kilometer inland. There was large damage and loss of life at Concepcion, Chile's top industrial city. Near the city of Valdivia, the earthquake and following aftershocks generated landslides which killed 18 people. At the port city of Valparaiso, a city of 200,000, many buildings collapsed. A total of 130,000 houses were destroyed --- one in every three in the earthquake zone and nearly 2,000,000 people were left homeless. Total damage losses, including to agriculture and to industry, were estimated(估计) to be over a half billion dollars . The total number of death related with both the tsunami and the earthquake was never found accurately for the region. Estimates of deaths reached between 490 to 5,7002 with no distinction(差别) as to how many deaths were caused by the earthquake and how many were caused by the tsunami. However, it is believed that most of the deaths in Chile were caused by the tsunami. (263words) 1. Where did the largest tsunami damage occurred? A. Concepcion B. Isla Chiloe C. Valdivia D. Valparaiso 2. What can we learn about the tsunami waves generated by the earthquake? A. The tsunami waves as high as 25 meters arrived immediately after the earthquake. B. The tsunami waves killed 200 people and sank all boats. C. The tsunami waves were very destructive. D. The tsunami waves flooded half of the inland. 3. What is generally thought the main cause of deaths in Chile? A. landslides B. the tsunami C. aftershocks D. the magnitude 9.5 earthquake 4. What is the total number of deaths in the earthquake? A. 2,000,000 B. between 490 to 5,7002 C. 200,000 D. it was hard to know. 5. What does the underlined word ―collapsed‖ probably mean ? A. was destroyed B.. caught fire C. was flooded D. sank 参考答案与解析: 1.答案为 B.细节题。从文章第二段第三行“the largest tsunami damage occurred at Isla Chiloe---the coastal area closest to the epicenter(震中).”可以得到答案。 2.答案为 C。本题为细节题,考察文章第二段的最后几句。A 选项不是 arrived immediately 而是 10-15 分钟以后到来。B 选项为至少 200 人,D 选项不是 half of the inland 而是 half

a kilometer,故以上 3 个选项均有误。 3.答案为 B。最后一段的最后一句“However, it is believed that most of the deaths in Chile were caused by the tsunami.”说明本题答案。 4.答案为 D.细节题。 , 2,000,000 为无家可归人的数目; 200,000 为 the city of Valparaiso 的人口数。490 to 5,7002 为地震和海啸共同导致的死亡数。 5.答案为 A.由本段的下一句 A total of 130,000 houses were destroyed 可以推测出答案。 5 The history of the Games Olympia Olympia, the site of the ancient Olympic Games, is in the western part of the Peloponnese which, according to Greek mythology, is the island of "Pelops", the founder of the Olympic Games. Imposing temples, votive buildings, elaborate shrines and ancient sporting facilities(设备) were combined in a site of unique natural and mystical beauty. Olympia functioned as a meeting place for worship and other religious and political practices as early as the 10th century B.C. The central part of Olympia was dominated by the majestic temple of Zeus, with the temple of Hera parallel to it. The ancient stadium in Olympia could hold more than 40,000 audience, while in the surrounding area there were auxiliary(辅助的) buildings which developed gradually up until the 4th century B.C. and were used as training sites for the athletes or to house the judges of the Games. The Games and religion The Olympic Games were closely linked to the religious festivals of the cult of Zeus, but were not a total part of a rite. Indeed, they had a secular character and aimed to show the physical qualities and development of the performances accomplished by young people, as well as encouraging good relations between the cities of Greece. According to specialists, the Olympic Games owed their purity and importance to religion. Victory ceremonies The Olympic victor received his first awards immediately after the competition. Following the announcement of the winner's name by the herald, a Hellanodikis (Greek judge) would place a palm branch in his hands, while the audience cheered and threw flowers to him. Red ribbons were tied on his head and hands as a mark of victory. The official award ceremony would take place on the last day of the Games, at the elevated vestibule of the temple of Zeus. In a loud voice, the herald would announce the name of the

Olympic winner, his father's name, and his homeland. Then, the Hellanodikis placed the sacred olive tree wreath, or kotinos, on the winner's head. 1. When did Olympia become the site of the Olympic Games? A. In the 10th century B.C. B. Before the 4th century B.C. C. After the 4th century B.C. D. It was not mentioned here. 2. Which one is TRUE according to the passage? A. Zeus is the founder of the Olympic Games. B. The ancient stadium in Olympic were used as training sites for the athletes in the 10th century. C. The Olympic Games have much to do with the religion. D. The Olympic victor would receive a golden medal. 3. Can you guess the meaning of this word ―herald‖ in the passage? A. the author B. the headmaster C. the announcer D. the manager 4. When the athletes won the game, ______. A. They were awarded immediately after the competition. B. They were awarded twice. The first, immediately after the competition; the second, on the last day of the game. C. They were awarded on the last day of the game. D. They were awarded on the last day of the game or immediately after the competition. 答案与解析: 1. B. 文章第二段提到公元前 4 世纪的时候奥林匹亚运动场建造的辅助设施用来训练运 动员或裁判员休息,可见那时已经开始举行奥运会了。 2. C. 文章第三段说到奥运会与宗教有很大的关系。 3. C. 从文章后两段可以看出, “herald” 是宣布获奖结果的,所以可以推测出应当 是宣告员。 4. B. 文章后数第二段提到第一次颁奖是在比赛结束时立即,最后一段又提到了官方的 奖励,可见是有两次颁奖。 6 The income gap between China's rural and urban residents(居民) has continued to widen during the past few years in spite of rapidly rising rural incomes, Agricultural Minister Sun Zhengcai said here on Wednesday. The income ratio(比率) between urban and rural residents was 3.28:1 in 2006, against 3.23:1 in 2003, said Sun in his report on the promotion of building a new

countryside in 2007. Sun also said the net income of rural residents in different regions also varied widely. The income gap is only one of several problems in rural areas, according to Sun's report. While listing the achievements in rural areas in recent years, Sun believed that rural development still followed behind urban development. "We have bigger pressure to ensure the supply of major agricultural products such as grain," he said. "China's urbanization(都市化) has been speeded up and more rural residents have gone to urban areas," he said. "In this case, more agricultural producers become farm produce consumers, which created more pressure for supply," he said. Another problem facing China's agricultural development is inadequate application of science and technology. "Only 30 percent of scientific and technological achievements have been applied to agricultural production, which is 40 percentage points lower than developed countries," he said. Despite increased government spending in rural areas, the infrastructure(基 础下部组织) is still poor and easily hit by disasters. According to Sun, the government spent 431.8 billion yuan ($59.15 billion) on agriculture, rural areas and farmers this year, an increase of 80.1 billion yuan over the previous year. China set aside 11.38 billion yuan to promote a new rural cooperative medical care system and 27.98 billion yuan to support the new compulsory education mechanism in rural area to ensure that all citizens shared the fruits of China's reform and opening-up, Sun said. 5. Which of the following is TRUE according to the text? A. Because of the rapidly rising rural incomes, the income gap between China's rural and urban residents will disappear this year. B. The net income of rural residents in different regions is the same. C. The government has taken measures to develop the economy in the rural areas. D. Because of the rapidly rising rural incomes, the supply of major agricultural products is enough. 6. Can you infer the meaning of the underlined words in paragraph 5? A. be made full use of B. be made little use of C. be not made full use of

D. be made good use of 7. How much is spent on agriculture, rural areas and farmers the previous year? A. 431.8 billion yuan C. 351.7 billion yuan B. 511.9 billion yuan D. 80.1 billion yuan

8. Which is NOT the problem in rural areas? A. The income gap B. The inadequate application of science and technology C. The supply of major agricultural products D. China's urbanization 答案与解析: 5. C. 文章最后一段提到了政府对农村的投入,可知政府采取了措施来发展乡村经济。 6. C. 由接下来提到应用的比率及这个比率与发达国家的比较,可知应用得并不充分, 但也不是只有一点儿。 7. C. 今年是 431.8,比去年增长了 80.1,那么去年应当是这两个数的差,即 351.7。 8. D. D 当中提到的中国的城市化引起了农村人口的流动,这是引起农村问题的原因, 不是问题本身。 7 Some futurologists have assumed that the vast upsurge(剧增)of women in the workforce may portend a rejection of marriage. Many women, according to this hypothesis, would rather work than marry. The converse(反面)of this concern is that the prospects of becoming a multi-paycheck household could encourage marriage. In the past, only the earnings and financial prospects of the man counted in the marriage decision. Now, however, the earning ability of a woman can make her more attractive as a marriage partner. Data show that economic downturns tend to putting off marriage because the parties cannot afford to establish a family or are concerned about rainy days ahead. As the economy comes to life, the number of marriages also rises. The increase in divorce rates follows to the increase in women working outside the home. Yet, it may be wrong to jump to any simple cause-and-effect conclusions. The impact of a wife’s work on divorce is no less cloudy than its impact on marriage decisions. The realization that she can be a good provider may increase the chances that a working wife will choose divorce over an unsatisfactory marriage. But the reverse is equally plausible(似是而非的). Tensions grounded in financial problems often play a key role in ending a marriage. By raising a family’s standard of living,

a working wife may strengthen her family’s financial and emotional stability. Psychological factors also should be considered. For example, a wife blocked from a career outside the home may feel caged in the house. She may view her only choice as seeking a divorce. On the other hand, if she can find fulfillment through work outside the home, work and marriage can go together to create a stronger and more stable union. Also, a major part of women’s inequality in marriage has been due to the fact that, in most cases, men have remained the main breadwinners. A working wife may rob a husband of being the master of the house. Depending upon how the couple reacts to these new conditions, it could create a stronger equal partnership or it could create new insecurities. 9. The word “portend” (Line 2, Para.1) is closest in meaning to“_____”. A. defy B. signal C. suffer from D. result from

10. It is said in the passage that when the economy slides_____. A. men would choose working women as their marriage partners B. more women would get married to seek financial security C. even working women would worry about their marriages D. more people would prefer to remain single for the time being 11. If women find fulfillment through work outside the home,_____. A. they are more likely to dominate their marriage partners B. their husbands are expected to do more housework C. their marriage ties can be strengthened D. they tend to put their career before marriage 12. One reason why women with no career may seek a divorce is that_____. A. they feel that they have been robbed of their freedom B. they are afraid of being bossed around by their husbands C. they feel that their partners fail to live up to their expectations D. they tend to suspect their husbands? loyalty to their marriage 13. Which of the following statements can best summarize the authors view in the passage? A. The stability of marriage and the divorce rate may reflect the economic situation of the country. B. Even when economically independent, most women have to struggle for real equality in marriage.

C. In order to secure their marriage women should work outside the home and remain independent D. The impact of the growing female workforce on marriage varies from case to case. 答案与解析: 本文是一篇对比文,特点是平行论述,没有主次之分,作者不发表态度和结论,一般两 种观点的开头可当做文章主旨。 9. B. 词义题。根据句意不难理解 portend 是预示的意思。signal 也有显示的意思;defy 不服从,反抗;suffer from 忍受,遭受;result from 由??产生。 10. D. 细节题。题干的 the economy slides 等于原文的 economic downturns。文中 提到经济低迷时期人们倾向推迟婚姻,因为双方不能承担一个家庭或者担心更窘迫的日子。 D 符合原文意思。 11. C. 细节题。第三段最后一句可知答案 C 正确。 12. A. 细节题。第三段第二句提到不能外出工作的妇女会感到被关在笼子里,相当于 A. they feel that they have been robbed of their freedom.她们感到被剥夺了自由。 13. D. 主旨题。用排除法解题。A 因果颠倒,排除;B 文章从未提及;C 以偏盖全;只 有 D,女性的外出工作对婚姻的影响是一例与一例不一样的,才准确表达出文章的两种平行 的相反观点。 8 It's killed at least two dozen people, damaged hundreds of homes, cost some 22 billion Yuan in direct economic losses so far and has left thousands of family-bound travelers stranded. The massive snow and ice storm that has swept through the southern part of China has put this country into full disaster management mode. Tens of thousands of soldiers have been activated and the government has already provided 126 million Yuan in aide to six provinces in the south slammed by the unexpected winter blast. But is enough being done? And what else can be done to ensure that the effects of natural disasters like the one in southern China are minimized in the future? “Ni hao, you're listening to People In the Know, your window into the world around you, online at www.crienglish.com here on China Radio International. In this edition of the show, we'll be talking about the southern China snow and ice storm. So let's get started. First, let's get a Chinese perspective of how well the ice and snow storm in southern China is

being handled from a logistical point of view. For this we're joined on the line by Professor Peng Xizhe, Dean of the School of Social Development and Public Policy at Fudan University in Shanghai. (Dialogue with Peng) And after a short break, we'll talk about the broader view of disaster management.‖ ―Ni hao, you're listening to People In the Know, your window into the world around you, online at www.crienglish.com here on China Radio International. I'm Paul James in Beijing. In this edition of the show, we're talking about the massive winter storm that has ravaged southern China. For a broader look at disaster management, we're joined on the line now by Mr. Aloysius Rego and Ms. Jiang Lingling, both with the Asian Disaster Preparedness Center in Thailand. (Dialogue with Jiang and Rego) And with that we close out this edition of People In the Know, online at www.crienglish.com here on China Radio International. Though it may seem small consolation now for the thousands who remain stranded because of the storm, it's important to remember that as long as patience prevails, you will get home. Questions or comments for us can be sent to crieng@crifm.com. For Executive Director Wang Lei and Producers Yang Jingjie and Xu Yang, I'm Paul James in Beijing. Take care.‖ 14. What style does this passage according to? A. 说明文 B. 议论文 C. 描写文 D. 新闻报道 15. What‘s the main idea of this article? A. Tell the stories about the snow storm in the southern part of China B. Tell us some facts about the people in the disaster. C. What have been done or will be done to rescue the people in the disaster. D. Let‘s know the measures about the disaster. 16. How many people died from the snow disaster before this report? A. more than 30 B. more than 24 C. many D. 50 答案与解析: 14. D. 通读全文,很显然,这是一篇新闻报道。 15. C. 文章第一段最后两句说明了报道的主要内容。 16. B. 文章第一句话就说明了,at least two dozen 至少 24 人。 9 Vienna-In spite of Iraq’s decision to stop oil deliveries, the 11- nation Organization of Petroleum Exporting Countries(OPEC)will not increase production to make up the shortfall, ministers decided Tuesday in Vienna. The 11 oil ministers decided to meet again on July 3 to discuss the effects of the Iraq temporary stop. The organization’s president, Charkid Kheria of Algeria, said after the meeting that stocks were high and prices were stable, so quota increases were not necessary. The E.U. Commission has expressed concern about Iraq’s output stop. A speaker

said OPEC had to take all possible measures to keep or lower the oil price. Saudi Arabia’s Oil Minister Ali Al-Nuaimi had earlier said there would not be any shortfall of oil in the market. The organization had already taken steps to fill the gap, he said. OPEC Secretary General Ali Rodriguez added that the period of Iraq’ s output stop was not known, so other exporters were not going to lift quotas yet. If the market was destabilized (使??动摇), a suitable response could be made. Iraq on Monday stopped shipments of crude oil to protest against the U.N. Security Council’s decision to extend the oil-for-food programme by only a month, instead of the normal six-month renewal. Just before the Vienna meeting, oil prices had gone up, with a barrel of OPEC crude oil selling for 27.05 dollars, up from 26.81 dollars last Friday. North sea oil was at 29.26 dollars Monday evening. OPEC wants the oil price to stay within a margin of 22 to 28 dollars and achieved that with cuts in January and March that reduced 2.5 million barrels per day off quotas(配额). 17. Iraq made the decision to stop oil deliveries because ___________. A. oil price is too low in international market. B. The U.N. Secretary Council has decided to shorten the time of extension of the oil-for-food programme C. Many oil wells were destroyed during the war in the late 1980s D. It couldn’t get enough money to develop its economy 18. The attitude the E.U. Commission took towards Iraq’s output stop is ________. A. active B. concerned C. cold D. surprised

19. The 11 oil ministers decided to meet on July 3 so that _________. A. they can persuade Iraq to continue oil production B. they can have a talk with the U.N. Security Council C. they can have a discussion about the effects of Iraq’s temporary output stop D. they can make up their minds to increase oil production 20. The main idea of the passage is ________. A. the oil prices in the world were stable though Iraq has stopped oil deliveries B. OPEC has controlled the oil price to stay within a margin of 22 to 28 dollars C. OPEC will not increase oil production to make up the shortfall that caused by Iraq D. Oil is connected with people’s daily life

答案与解析: 这是一篇新闻报道, 文章看似难, 但设题并不难做, 对于这样的题型, 我们可以先看题, 再采取查读的方式做题,然后再返回读文章印证答案。 17. B. 由文章后数第二段第一句可知。 18. B. 由文章第三段可知。 19. C. 文章第二段第一句说明。 20. C. 文章开头就点明了 OPEC 对伊拉克暂停供油的态度,下文又进行了分述。 10 China news, Beijing, Feb. 9 – Housing price in China has always aroused heated discussions among property developers and ordinary Chinese. To many property developers and local government officials, housing price in China is still low compared with many developed countries. However, the average housing price in the United States is only 8,000 yuan per square meter, while in China, it is even higher than in the United States. This shows that there are some bubbles(泡沫) in Chinese real estate market, the International Finance News reported. Although the average price of residential houses in the United States, after converted to Renminbi, is about 8,000 yuan per square meter, the houses in US are not sold in terms of building area, as most Chinese property developers do when they sell their houses. If US property developers sell their houses according to the building area, then the housing price will be even lower than 8,000 yuan per square meter. In most big Chinese cities, such as Beijing, Shanghai, and Shenzhen, houses are sold at a price even higher than those in the US. The high housing sales price in large cities in China proves that Chinese real estate market does have some bubbles. Moreover, Chinese houses can not be compared with houses in US in terms of building quality, environment and supporting facilities. Furthermore, it should be noted that American people‘s average income is several dozen times higher than that of Chinese people. How can the Chinese afford to buy a house which is even more expensive than that sold in US? At the beginning of 2007, Chinese government issued a set of policies that aimed to benefit the public. Now in order to reduce the high housing prices, the government can regulate(控制) the real estate market by raising tax on property industry and controlling the release of loans and lands to property developers. At the same time, the government should allow people to build more houses through various fund-raising channels, such as funds collected from buyers or raised by working units. By applying these multiple means, it is expected that the high housing prices can be lowered. 56. What is the average housing price per square meter in China? A. 8000 yuan B. 10000 yuan C. 7000 yuan D. It’s not mentioned here

57. Which of the following does NOT support the idea that the average housing price in China is even higher than in the United States? A. Chinese houses can not be compared with houses in US in terms of building quality, environment and supporting facilities. B. American people’s average income is several dozen times higher than that of Chinese people.

C. The houses in US are not sold in terms of building area, as most Chinese property developers do when they sell their houses. D. There are more people who need houses in China. 58. What is the main idea of this passage? A. The housing price in China is so high that the government should do something useful to prevent it. B. There are some bubbles in Chinese real estate market C. The average housing price in China is even higher than in the United States D. Chinese government issued a set of policies that aimed to benefit the public. 59. How many measures are mentioned in the last paragraph in order to reduce the high housing prices? A. Four B. Three C. Five D. Two

参考答案与解析: 56. D. 文章提到了美国每均每平米的房价,也说到了中国的房价比美国还要高,但并没说 中国的平均房价是多少。 57. D. 文章说到了美国的售房方式、房屋质量、美国的人均收入与中国对比,都说明中国 的房价相对于中国的人均收入来说太高了,说明房市存在泡沫。 58. A. 前三段说明了中国的房价高,房市存在泡沫,后一段作者例举了政府可以采取的措 施来抑制房产泡沫。只有 A 项点明了这两个方面的意思。 59. B. 最后一段作者提到了增加税收、减少对建筑商的贷款和土地征用量、允许人民以多 种融资渠道建房,从三个方面进行了列举。 11 It's time to be water efficient! As populations increase across Australia and the rest of the world, demand for water will also increase. If we don‘t reduce each individual‘s demand for water (both directly and through embodied water) the water situation will become dire. It is obvious that we cannot increase demands for water much more without detrimental(有害 的) effects to the environment, society and the economy. It‘s all too easy to blame someone else for the water situation –―if 70% of water is used for agriculture then that‘s what we should target‖ – but it‘s not that easy. We all depend on the food and resources that agriculture provides, and while there are definitely opportunities to increase water efficiency on the farm, the solution will take more than that. We each share responsibility for the sustainable management of our water resources, which means using less water at home, in the workplace, at school, on holidays, on the farm, … everyone, everywhere, every time. It's time to become water efficient! This involves reassessing our relationship with water, and learning to use it more sparingly. On the most basic level, it requires a behavioural change, and assigning a value to water that truly reflects its worth.

We can also unlock economic benefits of being water efficient. There are many real world examples given in the case studies on this site. Everybody has a responsibility to save water, if future generations are to enjoy a similar standard of living to the one we enjoy now. In fact, many of the impacts associated with water use are likely to have an effect on our own lives! www.savewater.com.au has been designed to help you respond to the challenge to become water efficient. It acts as a central repository for relevant information and further advice, so that you can actually achieve significant savings. It also showcases those companies with products that will assist you in your goal. 60. Can you infer where this passage is from? A. newspaper B. TV programme C. Radio broadcast D. Internet

61. What can we do to save water? A. find more water resources B. use less water everywhere, every time C. realize the importance of saving water D. unlock economic benefits of being water efficient 62. What is not the reason to save water? A. There are more and more people in the world. B. The water resources are limited. C. Agriculture needs more water. D. The water is very important for us. 63. What is the main idea of this passage? A. Water is very important for the human. B. Everybody has a responsibility to save water. C. It's time to be water efficient. D. Let’s save water for our future generations. 参考答案与解析: 60. D. 文章后数第三段提到―在这个网站上有许多真实的世界研究案例‖。 61. B. 文章中间说到我们每个人都有责任节约用水,无论何时何地,要减少用水。 62. C. 文章说到农业用水量大,没有办法减少,我们的食物要靠农业来提供;但并没有说农 业用水在不断增加。 63. C. 文章中两次提到 ―It's time to be water efficient‖也分析了节水的原因和重要性, 又提供 了可供参考的有价值的网站。 12 Beijing's broadened ban on smoking in public places took effect Thursday, adding force to the effort to hold a smoke-free Olympics. The new rules extend existing anti-smoking regulations to more places, including fitness centers, cultural relic sites, offices, meeting rooms, dining halls, toilets and lifts. Restaurants, Internet cafes,

parks, and waiting halls at airports, railway stations and coach stations are required to set up smoking areas. Hotels will have to offer smoke-free rooms or floors, but the regulations do not specify a proportion. However, some restaurant owners have complained that it would be difficult to have a separate smoking room as required by the new regulations. "We plan to issue specific rules to solve this problem as soon as possible," Rao Yingsheng, vice-director of the Beijing Committee for Patriotic Public Health Campaign, was quoted by the Beijing News as saying Thursday. He said small restaurants without a separate room should set aside at least 70 percent of their area for non-smokers. He also said customers and restaurant owners would be asked for their thoughts on the new rule. Local authorities dispatched about 100,000 inspectors to make sure the ban was being enforced Thursday. Everyone has the right to dissuade people from smoking in public places, Liu Zejun, who works for the Beijing committee, said. "Citizens are encouraged to expose those who refuse to obey the rule by calling the free telephone line 12320," Liu said. People caught smoking in forbidden areas will be fined 10 yuan ($1.40), while enterprises and institutions that violate(违反) the ban will face fines of between 1,000 yuan and 5,000 yuan. Smoking was forbidden in hospitals, kindergartens, schools, museums, sports venues and other places before the new regulations took effect. From Oct 1 last year, the city also banned smoking in its 66,000 cabs, and imposed fines of 100 yuan to 200 yuan on drivers caught smoking in taxis. China has pledged a cigarette-free, green Olympics. This year's event will be the first non-smoking Olympic Games since the Framework Convention on Tobacco Control (FCTC), of which China is a signatory(签名人), went into effect in 2005. 64. The passage mainly tells us _____. A. There will be more places where smoking is forbidden. B. More people should give up smoking. C. Broadened ban on smoking in public places took effect in order to set up a non-smoking Olympic Games. D. Those who smoke at public places will be fined. 65. Smoking is _____ at airports, railway stations or coach stations etc. A. forbidden B. allowed D. we don’t know

C. allowed at it’s smoking areas

66. Which of the following is Not true according to the passage? A. Hotels will have to offer smoke-free rooms. B. Smoking is not allowed in most restaurants. C. 12320 is a free telephone line to expose those who smoke at public places. D. People caught smoking in forbidden areas will be fined. 67. If a taxi driver smokes in his cab, he will probably be fined _____ . A. 10 yuan B. 50 yuan C. 120 yuan D. 1000 yuan

参考答案与解析: 64. C. 见本文开头。 65. C. 文章第二段提到了一些地方应当建立吸烟的场所,那么在这些地方的非吸烟场所,肯 定是不准吸烟的。 66. B. 文章第三段提到了在一些饭店单设吸烟的房间有困难,可见在饭店是准许吸烟的,但 必须是在特定的地方。 67. C. 文章后数第二段说到被抓到吸烟的出租车司机会被罚 100 到 200 元之间。 13 The snow has paralysed(使瘫痪) transport in China during the country‘s most important vacation period, the celebration of the Chinese New Year. Not only have transport delays hindered personal trips, but they have also slowed the delivery of fresh produce to markets. Consequently, in Zhengzhou, the capital city of the Henan province, tomato prices have doubled, and the cost of 47 other vegetables has increased by 36%, as reported by local media at the end of January. According to an inside PR source, ―wholesalers in Beijing were quoted as saying that only about 20% of the usual fresh vegetable supplies were reaching the city.‖ As an Asian country with a diet based on fresh produce, the shortage of vegetables and the rise in prices is not only affecting fresh food producers, but also the final consumers. In terms of production, this is the worst snow disaster to hit China in the last 50 years, affecting a total of 9.4 million hectares of farmland in the country, according to a report published on 4 February 2008 by Feng Tao of Xinhua News, at the Chinese government website. Most of the crops devastated (毁坏) by the frost are located in the middle and lower reaches of the Yangtze River, the traditional natural border between North and South China. Chen Xiwen, Director of the Office of the Central Leading Group on Rural Work, pointed out at the end of last week that ―the blizzard disaster in the south has had a severe impact on winter crops, and the impact on fresh vegetables could be catastrophic in certain areas‖, as stated in the Xinhua News report. The Chinese government has been quick to take extreme measures. The Chinese Ministry of Agriculture (MOA) has sent 13 teams of experts to 8 of the areas most seriously affected by the harsh weather. The aim of this initiative is to provide farmers with technical assistance to minimize their losses. 68. From this passage, we can know that the snow happened _____ . A. During the Spring Festival B. In the coldest days of the winter C. In the North of China. D. It’s not mentioned here. 69. What’s the meaning of the underlined word in paragraph four? A. worst B. snowstorm C. cold weather D. biggest

70. This passage mainly tells us _____ . A. The snow in the south of China caused many problems. B. The effect of the snow in the south of China on the fresh food

C. The snow in the south of China slowed the delivery of fresh produce to markets. D. The Chinese government has taken extreme measures to help the suffered farmers. 71. The Chinese Ministry of Agriculture (MOA) has sent 13 teams of experts to 8 of the areas to _____ . A. help the farmers plant crops B. give money to the farmers C. give directions to the farmers with their technic. D. deliver crops for the farmers. 参考答案与解析: 68. A. 第一段开头提到时间是在庆祝新年期间。 69. B. 本文开头就提到大雪对人们产生的影响,可以看出发生的是雪灾。 70. B. 文章分析了大雪对农产品如蔬菜、水果的影响,C、D 只提了其中的一个方面,不全 面。 71. C. 最后一段最后一句说到派人的目的是提供技术帮助,与 C 项意思一致。 14 Once the 2008 Olympic Games finishes, the drums and trumpets(喇叭) of the competitions would also stop. But would the city remain as lively as it would be after this world event? Investment sustainability and high demand are two highly invaluable economic concepts(概念) that can be looked at in order to ensure post-Olympics flourish, or perhaps, an even better future for Beijingers. Naturally, an economic downturn occurs in an Olympic host city once the major event finishes. Renmin University Professor Jin Yuanpu noted that a global event like this would put Beijing into a position of large importance in the international stage. But after this event, who would use the heavily-funded equipment and public and private investments left in the city? Various economists argued that a meltdown (彻底垮台) is highly unlikely. Jonathan Anderson, UBS Asia economist, suggested that the negative effects of the end of Beijing Olympics 2008 on the entire country aren‘t important compared to previous host cities. China is such a huge economy that the conclusion of the Olympics games is the same as an ant-bite on a dragon. But what about post-Olympics Beijing? Retired Headmaster of Peking University, Li Yining, noted that a long-term civil demand growth and an popular desire by companies to adopt careful financial management decisions can lead to continued investment growth. Even though demand in some departments of the economy would drop in the short-run, creativity, practicality and innovation(创新) would be the key factors that would continually enhance the city's image and flourish long after the Olympics in the city has ended. So what's next for Beijing after the Olympics? Well, it's business as usual... 72. Which one of the followings is the author’s idea? A. Beijing’s economy will have a downturn after the 2008 Olympic Games. B. The 2008 Olympic Games have no effects on Beijing’s economy.

C. Beijing’s economy will go on as usual. D. Beijing’s economy will go worse after the 2008 Olympic Games. 73. What’s the Jin Yuanpu idea about Beijing’s economy after the 2008 Olympic Games according to the passage? A. to have a downturn B. to develop as usual C. to develop more rapidly D. all of the above 74. Why did Jonathan Anderson believe that the negative effects of the end of Beijing Olympics 2008 on the entire country aren’t important? A. The negative effects are small. B. The Chinese government has many measures to take. C. The Chinese economy has developed at a certain level so that the negative effects can’t affect it too much. D. Jonathan Anderson liked China very much so he didn’t want China to go worse. 75. Choose a best title for this passage. A. Beijing After the Olympics B. The negative effects of the end of Beijing Olympics C. Can Beijing get through the difficult period after the 2008 Olympic Games D. Beijing’s economy after the 2008 Olympic Games 参考答案与解析: 72. C. 文章最后点明了作者同意的观点,北京的经济会照样发展,不会受到很大的冲击。 73. A. 文章第二段前半部分提到他担心大的对奥运会的投入,在会后没有其他的用途,会 造成很大的损失,可以推测出他的观点。 74. C. 文章第二段最后说到他认为中国是一个经济大国,奥运会的负面影响就像蚂蚁咬到 龙身上,不会有什么感觉。 75. D. 文章主要讲了专家对奥运会后北京及全国经济发展的看法。 15 Want to be a volunteer for Beijing Olympics in 2008? Recently, the recruiting started. The recruiting of Beijing Olympics Volunteer starts from Aug 28, 2006 to end of March 2008. Stage 1: Beijing Volunteers From August 28, 2006, the program opens to applicants in Beijing (and Beijing only). Stage 2: China Volunteers From Dec, 2006, people from outside Beijing can submit their application. Stage 3: Overseas Volunteers

By March 2007, people from outside China (including in other countries) can apply for volunteering in Olympics 2008. The Program Travel, hotel are not provided. Only working meal is available for volunteers (makes sense, isn't it?) If you have any questions, just call Olympics Volunteer hotline: +86-10-12308 According to news, 100k college students have applied for the position after three days of recruiting. 50,000 to 100,000 volunteers are needed for the game. If you want to participate, just call the number and ask more questions about the program. However, my guess is, to be admitted to the program is not easy. 1.Who has the most time to apply for volunteering in Olympics 2008 ? A. Liling from Beijing B. Wangbing from Tianjin . C. Jane from Australia D. Dongdong from Yunnan. 2.Being a volunteer in Olympics 2008 , you can enjoy free ________ service. A. food B. taxi C. hotel D. ticket 3.Why does the author think it is not easy to be admitted to the program? A. Because too many people want to watch the game live. B. Because the volunteers can have good free meals every day. C. Because the volunteers can watch the game without buying a ticket. D. Because more and more people care for the Olympics . 答案解析: 1 C. 细节计算题。根据 stage 3,海外的志愿者有一年的时间提交申请,中国人只有三个月 的时间。 2 A.细节题。根据 The program 的前两句:Travel, hotel are not provided. Only working meal is available for volunteers. 3 D.判断推理题。越来越多的人关心奥运。要从正面的角度去理解。

16 The run-up to the launch of China's first lunar orbiter at the end of this month has caught the country's imagination, with more than two thirds of the nation hoping to see the launch live on TV, according to a survey. According to the survey by China Youth Daily and www.qq.com, almost the entire nation hopes to catch images of the event at some point, with 99 percent of the 10358 respondents saying they expected to witness the satellite launch and 68.9 percent said they were certain to watch the live broadcast of the launch. On www.qq.com and www.sina.com, two popular web portals in the country, internet users have contributed some 2,000 poems and 5000 drawings on the theme of Chang'e I.

"The satellite launch means much more than just saying 'hello' to the moon. Maybe in the future we could also send some people to accompany sister 'Chang'e'," said a college student in the survey. Remarkably, many people expect to visit the moon one day, with 93.4 percent of respondents saying they expected to do so. Chang'e I is named after Chang'e, a famous character from Chinese mythology. She ascended from earth to live on the moon as a celestial being after drinking an elixir. There is also another connection between the moon and China. In the 1970s, a crater on the moon was named after a Chinese stargazer, Wan Hu, who is said to be the first astronaut in human history. Legend says about 600 years ago, around the middle of the Ming Dynasty, Wan Hu, a local government official, tried to fly into space with the help of a chair, two big kites and 47 self-made gunpowder-filled rockets. According to the legend after the rockets were lit there was a huge bang and lots of smoke. When the smoke cleared Wan was nowhere to be found. China's first astronaut flew into space in 2003 with the launch of the Chinese-made spaceship Shenzhou V. China became the third country, after the Soviet Union and the United States, to carry out manned space missions. 1.Which is true according to the passage? A. According to a survey, two thirds of the nation are hoping to see the launch live on TV, B. The internet users have drawn some 5000 pictures of ?Chang‘e‘. C. Wan Hu, a Chinese stargazer , was dead after the huge bang and a lot of smoke. D. China‘s first astronaut flew into space in 2003 in the spaceship Shenzhou VI. 2.What’s the meaning of the underlined word in paragraph 5? A. a kind of medicine for long life. B. a kind of medicine to make you light enough to fly in the air. C. a kind of wine D. a kind of alcohol.

3.Why was Wan Hu said to be the first astronaut in human history? A. Because a crater on the moon was named after his name. B. Because he was the first to go to the moon in his own “spaceship”. C. Because of his courage for scientific experiment to the moon. D. Because he made the first rocket in human history. 答案解析: 1.C. 综合细节题。 A 错,因为 more than two thirds of the nation are hoping to see the launch live on TV.

B 错,因为所画的不是 5000 张嫦娥的图像,而是以嫦娥为主题的图片。 D 错,应该是神州 5 号。 2.A. 猜测词义题。嫦娥偷吃的是长生不老药。 3.C.推理判断题。 万户并没有去月球, 而是死了, 他具有的是为科学探索献身的精神和勇气, 故此人们把他称为人类的第一位宇航员。 17 China's government has issued a severe weather warning after the heaviest snowfalls in decades. The country is experiencing transport delays and power cuts as millions of people prepare to make long journeys home for the Chinese New Year. This report from Quentin Summerville: China hasn't experienced weather this bad in decades. And as the country prepares for Chinese New Year, the disruption couldn't come at a worse time. Over 100,000 people are stranded(搁浅) in Guangzhou railway station in the south. It may climb to as many as 600,000 as more people arrive to make their journeys home for the Spring Festival. Travellers have been evacuated to nearby sports stadiums and exhibition centres. Across China around nineteen airports have shut because of the weather. Around half the provinces in the country have had to start rationing power(定量供电), according to the state media. The government has suspended(暂停) coal exports in favour of home consumption. At least a dozen people died over the weekend because of heavy rains and the snowfall. The Spring Festival is China's most important holiday when people journey home to be with their families. For millions of the country's migrant workers it's their only holiday. Some two billion journeys were made during the festival last year, making it the largest migration of people on the planet. And even without the severe weather, conditions on overcrowded trains and buses are terrible. The holiday stretches China's transport system to its very limits 1. Choose the best title for this passage. A. Heavy snow hits China B. Chinese New Year in snow C. China‘s terrible translation system. D. An accident 2. Which is not true according to the passage? A. The heavy snow is the worst disaster in decades in China. B. No other cities in the world have more travellers in festivals than in China. C. The government doesn‘t care for people‘s life in disaster areas. D. The country‘s migrant workers have more than one holidays to celebrate, according to the passage 答案解析: 1. A.文章主旨大意题。所选标题应该能够确切地概括全文内容。既不能以偏概全,又不能太 笼统。

2.C. 综合细节题。短文第三段中 Around half the provinces in the country have had to start rationing power(定量供电), according to the state media. The government has suspended(暂停) coal exports in favour of home consumption.提示。A 选项中的 disaster 范围太广。

18 Besides entertainment and beautiful lanterns, another important part of the Lantern Festival ,or Yuanxiao Festival is eating small dumpling balls made of glutinous rice flour. We call these balls Yuanxiao or Tangyuan. Obviously, they get the name from the festival itself. It is said that the custom of eating Yuanxiao originated during the Eastern Jin Dynasty in the fourth century, then became popular during the Tang and Song periods. The fillings inside the dumplings or Yuansiao are either sweet or salty. Sweet fillings are made of sugar, Walnuts, sesame(芝麻), osmanthus flowers(桂花), rose petals, sweetened tangerine(橘 子) peel, bean paste, or jujube paste (枣子酱) . A single ingredient or any combination can be used as the filling . The salty variety is filled with minced meat(肉末儿), vegetables or a mixture. The way to make Yuanxiao also varies between northern and southern China. The usual method followed in southern provinces is to shape the dough of rice flour into balls, make a hole, insert the filling, then close the hole and smooth out the dumpling by rolling it between your hands. In North China, sweet or nutmeat stuffing is the usual ingredient. The fillings are pressed into hardened cores, dipped lightly in water and rolled in a flat basket containing dry glutinous rice flour. A layer of the flour sticks to the filling, which is then again dipped in water and rolled a second time in the rice flour. And so it goes, like rolling a snowball, until the dumpling is the desired size. The custom of eating Yuanxiao dumplings remains. This tradition encourages both old and new stores to promote their Yuanxiao products. They all try their best to improve the taste and quality of the dumplings to attract more customers. 1.Which of the following is NOT true? A. The custom of eating Yuanxiao dates back to the fourth century. B. Sugar, rose petals and minced meat are all fillings of Yuanxiao. C. Sweet Yuanxiao are usually made in southern China. D. People in northern China usually make Yuanxiao by rolling like a snowball. 2.Which country does the Lantern Festival come from? A. China B. South Korea C. Jin Dynasty D. Tang and Song periods. 3.Choose the right order of making Tangyuan in southern provinces. ① make a hole and insert the filling

② roll the dough between your hands ③ shape the dough of rice flour into balls ④ close the hole ⑤ prepare some rice flour A. ⑤③②①④ B. ③⑤①②④ C. ③①④②⑤ D. ⑤③①④② 4.What is the best title of this passage? A. The Lantern Festival B. The ingredients of Yuanxiao

C. The difference between Yuanxiao and Tangyuan. D. China‘s traditional food—Yuanxiao. 5.Why do we eat Yuanxiao today? A. Because it‘s a tradition. B. Because it‘s a tasty food. C. Because we love our country. D. Because this food can make money. 答案解析: 1. 综合细节题。正确答案 C。 文中没有提到只有南方人吃甜元宵。要特别注意题干中的 NOT 一词。 2. 简单推测题。正确答案 A。 第一段中说明它起源于金代,盛行于唐宋,说明是中国的。 3. 细节顺序题。正确答案 D。 prepare some rice flour 文中未提,但应该在前。 4. 主旨大意题。正确答案 D。文中说了元宵的起源、制作材料和方法以及流行情况,只有 D 能概括全文。 5.推理判断题。正确答案 A。文中显示我们吃元宵主要是因为它是传统。

19 The story goes that some time ago, a man punished his 3-year-old daughter for wasting a roll of gold wrapping paper. Money was tight and he became infuriated(愤怒的) when the child tried to decorate a box to put under the Christmas tree. Nevertheless, the little girl brought the gift to her father the next morning and said, "This is for you, Daddy." The man was embarrassed by his earlier overreaction, but his anger flared again when he found out the box was empty. He yelled at her, stating, "Don't you know, when you give someone a present, there is supposed to be something inside? The little girl looked up at him with tears in her eyes and cried, "Oh, Daddy, it's not empty at all. I blew kisses into the box. They're all for you, Daddy." The father was crushed. He put his arms around his little girl, and he begged for her forgiveness. Only a short time later, an accident took the life of the child. It is also told

that her father kept that gold box by his bed for many years and, whenever he was discouraged, he would take out an imaginary kiss and remember the love of the child who had put it there. In a very real sense, each one of us, as humans beings, have been given a gold container filled with unconditional love and kisses from our children, family members, friends, and God. There is simply no other possession, anyone could hold, more precious than this. 1. The 3-year-old girl was punished by her father for ________. A. wasting gold B. wasting wrapping paper

C. putting the box under the Christmas tree D. bringing the gift to her father 2.What’s inside the box according to the little girl? A. nothing B. air C. kisses D. gold wrapping paper 3.The father remembered the love of his daughter by ________. A. kissing the gold box. B. putting gold into the box. C. taking out an imaginary kiss from the box. D. keeping the little girl‘s ash box by his bed. 4. Choose the best title for the passage. A. The kisses in the box. B. A girl and his father C. A love story D. The box under the Christmas tree. 答案解析: 1. B. 细节题。小女孩用的是包装金纸,不是金子。 2. C. 细节题。根据第二段倒数第二句 I blew kisses into the box. 3. C. 细节题。倒数第二段。 4. A. 主旨大意题。虽然 the kisses in the box 也是文章中的一个细节,但却是文章的主线, 体现出了文章的中心思想。C 选项范围过大,B 和 D 是文中细节,没有概括作用。 20 The world economy has run into a brick wall. Despite countless warnings in recent years about the need to address a looming(逼近) hunger crisis in poor countries and a looming energy crisis worldwide, world leaders failed to think ahead. The result is a global food crisis. Wheat, corn and rice prices increases combined with soaring energy costs will slow if not stop economic growth in many parts of the world and will even undermine(破坏) political stability, as evidenced by the protest riots that have erupted in places like Haiti, Bangladesh and Burkina Faso. Practical solutions to these growing woes do exist, but we'll have to start thinking ahead and acting globally. So, what should be done?Here are three steps to ease the current crisis and avert(防止, 避免) the potential for a global disaster. The first is to scale-up (按比例增加,扩大)the dramatic success of Malawi, a famine-prone(遭遇饥荒) country in southern Africa, which three years ago established a special fund to help its farmers get fertilizer and high-yield seeds. Malawi's harvest doubled after just one year. An international fund based on the Malawi model would cost a mere

$10 per person annually in the rich world, or $10 billion in all. Second, the U.S. and Europe should abandon their policies of subsidizing(给补助金) the conversion of food into biofuels(生物燃料). Third, we urgently need to weatherproof (使防风雨) the world's crops as soon and as effectively as possible. For a poor farmer, sometimes something as simple as a farm pond--which collects rainwater to be used for emergency irrigation in a dry spell--can make the difference between a bountiful crop and a famine. The world has already committed to establishing a Climate Adaptation Fund to help poor regions climate-proof vital economic activities such as food production and health care but has not yet acted upon the promise. The food crisis provides not only a warning but also an opportunity. We need to invest vastly more in sustainable development in order to achieve true global security and economic growth. 1. Which of the following is the best title? A. How to end the global food shortage B. How to end the global disaster C. How to help the farmers in the poor countries D. How to subsidize the farmers to increase food products 2. The word ―woes‖ in paragraph one is most likely to mean . A. hunger B. things C. matters D. disasters 3. What does the author think of the global food shortage? A. people in the world can do nothing. B. The global food crisis will continue. C. The food crisis provides not only a warning but also an opportunity. D. We don‘ know. 4. What measures should be taken to ease the current crisis and avert the potential for a global disaster? A. to scale-up the dramatic success of Malawi B. the U.S. and Europe should abandon their policies of subsidizing the conversion of food into biofuels C. to prevent the world's crops from being destroyed by weather as soon and as effectively as possible. D. All above . 答案及解析: 1.A.析:主旨大意题。文章主要讲如何结束全球食物短缺,A 能概括文章中的主要内容。B、 C、D 都是文章中的一部分。 2.D.析: 词义猜测题。 从下文中―Here are three steps to ease the current crisis and avert (防止, 避 免) the potential for a global disaster.‖可以猜出词义。 3.C.析:事实细节题,文中最后一段可知。 4.D.析:事实细节题,从文章中第二、三及四自然段的句首可知。 21 A computer virus is a program or piece of code that is loaded onto your computer without your knowledge and runs against your wishes. All computer viruses are manmade. Here are some virus

prevention tips. Do not open any files attached to an e-mail from an unknown, suspicious or untrustworthy source. Do not open any files attached to an e-mail unless you know what it is , even if it appears to come from a dear friend or someone you know. Some viruses can replicate(复制) themselves and spread through e-mail. Better be safe that sorry and confirm that they really sent it . Do not open any files attached to an e-mail if the subject line is questionable or unexpected. If the need to do so is there always save the file to your hard drive before doing so. Delete chain e-mails and junk e-mail. Do not forward (转寄) or reply to any of them. These types of e-mail are considered spam(垃圾邮件), which contains lots of annoying advertisements and useless information. Do not download any files from strangers. Be careful when downloading files from the Internet. Ensure that the source is a legitimate(合法 的)and reputable one. Verify(证实)that an anti-virus program checks the files on the download site. If you are uncertain, don‘t download the file at all or download the file to a floppy (软盘) and test it with your own anti-virus software. Update your anti-virus software regularly. Over 500 viruses are discovered each month, so you‘ll want to be protected. These updates should be at least the products virus signature files. You may also need to update the product‘s scanning engine as well. Back up (备份) your files on a regular basis. If a virus destroys your files, at least you can replace them with your backup copy. You should store your backup copy in a separate location from your work files, one that is preferably not on your computer. 5.This passage mainly tells us . A. What a computer virus is B. how to use e-mail safely C. how to use computers safely D. how to prevent computer viruses 6. Which of the following statements about computer virus is TRUE? A. A computer virus is a kind of worm B. Not all computer viruses are manmade C. Computer viruses run according to our wishes D. A computer virus is a program or piece of code. 7. When we use e-mail, we should . A. open all the files we receive B. open any file even if we don‘t know what it is C. not open any files if the subject line is questionable D. forward or reply to junk e-mail. 8. Which of the following statements is NOT true? A. We‘d better not down load any files from strangers. B. We‘d better download files from a legitimate and reputable source. C. We should update our anti-virus software regularly. D. We should store our backup copy in the same location as our work files. 答案及解析: 5.D.析:主旨大意题。这篇文章是总分结构,所以主题句在首段。6. D.析:事实细节题。A 项是望文生义, B 项在文中第一段明确指出―All computer viruses are manmade.‖; C 项是常识

错误,D 项在文中首句可知。 7.C.析:事实细节题。从文中第二、三、四及五段可知。 8. D.析:事实细节题。从文中最后一段末句―You should store your backup copy in a separate location from your work files, one that is preferably not on your computer.‖可知 D 项表述是错误 的。 22 Tiny tot‘s big adventure: Super Baby, a multimedia children‘s play co-produced by Beijing Children‘s Art Theater and Yeowoobi Animation Company of South Korea, is running at Beijing‘s Cultural Palace of Nationalities. Adapted from a popular South Korean cartoon book by Korean writer Cho Soo Min , the play tells the story of the voy named Siqing, who sets out in search of adventure with his friend Weiwei, a dinosaur, and a panda to rescue his kidnapped grandfather. In director Hang Cheng‘s eyes, it is a story of hope, dreams and courage. He says it is a Chinese interpretation of Alice‘s Adventure in Wonderland, and Cheng hopes it could inspire the young audience members to love one another, treasure friendship and pursue their dreams. Time: 7:30pm, until August 26 Place: 49 fuxingmen Neidajie Street, Xicheng District Tel: 400 – 810 – 1887 , 5905 – 9082 Lords of the rings: The Chinese Acrobatics Group, established in 1950, will put on a performance that includes traditional acrobatics, circus, magic, old Beijing folk plays and more. The show blends music, dance, local opera and martial arts with acrobatics. Time: 7:30pm, daily Place: Tiandi Theater, Dongsi Shitiao, 100 meters north of Poly Theater, Chaoyand District Tel: 6416 – 9893 Fooling around: dashan is taking to the stage with the otherwise all-Chinese cast of Chaoji Bendan, or Super Idiot. The play is an adaptation of the famous French comedy, Le diner de Cons (The dinner Game). Dashan, or Mark Rowswell, is a Canadian who became a household name and popular TV host who speaks superb Chinese. He plays the role of Pierre Brochant, a successful Parisian publisher, who attends a weekly ―idiots‘ dinner‖. Each guest must bring along an ―idiot‖ for the amusement of the other invitees. At the end of the dinner, the vevning‘s ―champion idiot‖ is selected. Time: 7:30pm, September 29~30 Place: Poly Theater, 14 Dongzhimen Nandajie, Dongcheng District Tel: 6416 – 9990 Classic comeback: Chinese drama classic The Top Restaurant (Tianxia diyilou) will be staged by Beijing People‘s Art theater. Written by He Jiping, the drama has been one of the most popular Chinese theatrical works performed by the renowned Beijing People‘s Art Theater. It has been staged more than 400 times since the premiere. Time: 7:30pm, September 5~14 Place: Capital Theater, 22 Wangfujing Dajie Tel: 6524 – 9847 Order now , you can get a 20% discount. More information, please click here 9.If you want to enjoy magic on Sunday, you can go to .

A. Red Theater B. Tiandi Theater C. Poly Theater D. Capital Theater 10.The advertisements are about― ‖. A. exhibitions B. meetings C. stage performances D. western cultures 11.Which of the following is NOT true according to the passage? A. Super Baby, a children‘s play, is performing at Beijing‘s Cultural Palace of Nationalities. B. The Chinese Acrobatics Group can perform old Beijing folk plays. C. Dashan is a popular TV host who speaks superb Chinese. D. The Top Restaurant will be performed by He Jinping 12. This passage is most probably taken from . A. a textbooks B. a magazine C. a newspaper D. a website 答案及解析: 9.B.析:细节理解题。从第二则广告可知答案。 10.C.析:主旨大意题。这四则广告是关于舞台演出的。 11.D.析:细节理解题。从四则广告直接找答案。 12.D.析:细节理解题。从最后一句话可知答案。 23 The United States government wants to know what the public thinks about its findings on the safety of cloned animals. The Food and Drug Administration says meat and milk from clones of adult cattle, pigs and goats are safe to eat. An F.D.A. official called them "as safe to eat as the food we eat every day." And when those clones reproduce sexually(有性繁殖), the agency says, their offspring(后代) are safe to eat as well. But research on cloned sheep is limited. So the F.D.A. proposes that sheep clones not be used for human food. The United States this year could become the first country to approve the sale of foods from cloned animals. First, however, the public will have ninety days to comment on three proposed documents. On December 28th the F.D.A. released a long report, called a draft risk assessment, along with two policy documents. The agency says it must receive comments by April second. The F.D.A. seemed ready to act several years ago, but an advisory committee called for more research. For now, the government will continue to ask producers to honor a request that they not sell foods from cloned animals. Clones are still rare. They cost a lot and are difficult to produce. The F.D.A. says most food from cloning is expected to come not from clones themselves, but from their sexually reproduced offspring. It says clones are expected to be used mostly as breeding animals to spread good qualities. Public opinion studies show most Americans do not like the idea of food from cloned animals. But this research also shows the public knows little about cloning. Cloning differs from genetic engineering. A cell taken from a so-called donor animals is grown into an embryo(胚胎)in the laboratory. Next, the embryo is placed into the uterus(子宫)of a female animal. If the process is successful, the pregnancy reaches full term and a genetic copy of the donor animal is born. 13. From the passage we know that .

A. foods from cloned animals are popular in America B. cloned adult animals are safe to eat except sheep. C. cloned animals will be easy to produce D. most foods from cloning is expected to take place of other foods 14.The main purpose of the text is to . A. tell a interesting story B. give some advice on foods C. give a report D. compare different opinions 15. Who believe that foods from cloning are safe to eat? A. Most Americans B. An advisory committee C. Critics D. The F.D.A. 16.It can be inferred from the last paragraph that . A. cloning has much in common with genetic B. not every cell taken from a donor animal can grow into a genetic copy C. the donor animal should be a female one D. cloned animals grow faster than normal ones 答案及解析: 13.B.推理判断题。从文中第二段可推出。 14.C.主旨大意题。本篇文章是关于克隆食物的安全问题的报道。 15.D.事实细节题。从―The Food and Drug Administration says meat and milk from clones of adult cattle, pigs and goats are safe to eat.…‖可知。 16.B. 推理判断题。从最后一段―If the process is successful, the pregnancy reaches full term and a genetic copy of the donor animal is born.‖可知答案。 24 CANBERRA (Reuters Life!) - Think twice before eating those dropped crumbs off your computer keyboard -- you might as well be eating off a toilet seat, according to a new study on the amount of germs on keyboards. A study by British "Which? Computing" asked a microbiologist to examine for bugs on 33 keyboards in a typical London office, a toilet seat and a toilet door handle. Four keyboards were judged potential health hazards and the microbiologist recommended the removal of one keyboard as it had 150 times the pass limit of bacteria -- five times filthier than the swabbed toilet seat. "Most people don't give much thought to the grime that builds up on their PC, but if you don't clean your computer, you might as well eat your lunch off the toilet," said Sarah Kidner, the consumer magazine editor of "Which? Computing" in a statement. The study found that eating lunch at desks is the main cause of a bug-infested keyboard. Dropped crumbs and food encourages the growth of millions of bacteria. Poor personal hygiene, such as not washing hands after going to the toilet, may also

add to the dirtiness of keyboards. But despite the health hazard of a dirty keyboard, a survey of 4,000 people by the magazine found one in 10 people ever cleaned their keyboard while another two in 10 never cleaned their mouse. Almost half -- or 46 per cent -- cleaned their keyboard less than once a month. To clear out bugs, the magazine recommends users unplug keyboards, turn them upside down and shake them. 17. The purpose of the passage is . A. tell us something about the keyboards. B. warn people to clean the keyboards often. C. tell us how to clean the keyboard D. tell us the germs on keyboards 18. What do you think the expression ―Think twice before eating those dropped crumbs off your computer keyboard‖ stands for? A. Think several times before eating beside your computer B. Don‘t drop foods onto the computer keyboard. C. Don‘t eat foods dropped onto the computer keyboard. D. Be careful when you are eating by the computer. 19. What are the main causes of a bug-infested keyboard? A. Dropped crumbs and food encourages the growth of millions of bacteria. B. Poor personal hygiene C. Much dirt on the computer keyboard. D. Dropped crumbs and food and Poor personal hygiene 20. "Which? Computing" is probably a name of . A. An organization B. a newspaper C. a report D. a magazine 答案及解析: 17.B.析:主旨大意题。从全文可知,作者建议人们注意键盘清洁。 18.C.析:词义猜测题。由下文可知,下文讲了键盘很脏。 19.D.析:细节理解题。从文中第五、六段可知。 20.D.析:细节理解题。从―…Kidner, the consumer magazine editor of "Which? Computing" in a statement.‖可知。

本资料来源于《七彩教育网》http://www.7caiedu.cn


相关文章:
2009年高考英语阅读理解专项测试题含答案及解析.doc
2009年高考英语阅读理解专项测试题含答案及解析 - get older, bu
09年高考英语阅读理解专项测试题k.doc
09年高考英语阅读理解专项测试题k - 09 年高考英语阅读理解专项测试题 年高考英语阅读理解专项测试题(25 篇含详细解析 篇含详细解析) 1 Everyone becomes a ...
2009年北京卷英语高考阅读理解部分翻译解析(含答案解析).doc
2009年北京卷英语高考阅读理解部分翻译解析(含答案解析) - 2009 年北京卷英语高考阅读理解部分翻译解析 刘金路老师翻译解析 QQ 872969615 A How I Turned to ...
2009年高考英语阅读理解题(附解析)19套-2009年高考英语....doc
2009年高考英语阅读理解题(附解析)19套-2009年高考英语阅读理解和任务型阅读课堂综合练习五(附解析)_高考_高中教育_教育专区。2009 年高考英语阅读理解和任务型阅读...
2009年高考英语阅读理解题型专项辅导(附答案详解)(教育类).doc
2009年高考英语阅读理解题型专项辅导(附答案详解)2009年高考英语阅读理解题型专项辅导...1. C。语义理解题。从第 分享到: X 分享到: 使用一键分享,轻松赚取...
2009年高考英语阅读理解专项训练附详解(故事类).doc
2009 年高考英语阅读理解专项训练.附详解 (故事类) (1) Mr. Peter Johnson,...Johnson 所说的话及他后面所做的事情可推知此题答案 为 B. 3. C.细节题....
2009年高考英语阅读理解题型专项辅导(附答案详解)(文化类).doc
2009年高考英语阅读理解题型专项辅导(附答案详解)2009年高考英语阅读理解题型专项辅导...1. A。 细节题。 根据 A characteristic of American culture that has becom...
2009年高考英语阅读理解题型专项辅导(附答案详解)(广告类).doc
2009 年高考英语阅读理解题型专项辅导(附答案详解)(广告类) (1) TODAY, ...The Short Stuff and residents the Norman Chop Trio.可推知此题答案为 B。...
2009年高考英语阅读理解题型专项辅导(附答案详解)(新闻....doc
2009年高考英语阅读理解题型专项辅导(附答案详解)(新闻类) 考试练习,考前冲
2009年高考英语阅读理解题型专项辅导(附答案详解)(历史类).doc
2009年高考英语阅读理解题型专项辅导(附答案详解)2009年高考英语阅读理解题型专项辅导...可推知此题答案为 B。 2. D。细节题。根据第 2 段最后一句 Unprepared fo...
2009年高考英语阅读理解题型专项辅导(附答案详解)(历史....doc
2009年高考英语阅读理解题型专项辅导(附答案详解)(历史类) 2009年高考英语阅读理解题型专项辅导(附答案详解)(历史类)2009年高考英语阅读理解题型专项辅导(附答案详解...
2009年高考英语阅读理解题型专项辅导(附答案详解)(习俗....doc
2009年高考英语阅读理解题型专项辅导(附答案详解)(习俗类) 考试练习,考前冲刺。...those the Inuit from Canada, are thousands years old 可推知此题答案为 A...
高考英语阅读理解轻松搞定阅读细节题专项练习(含解析).doc
高考英语阅读理解轻松搞定阅读细节题专项练习(含解析) - 拼十年寒 窗挑灯 苦读
2009年高考英语试题全国卷2[解析版].doc
2009年高考英语试题全国卷2[解析版]。2009 年普通高等...体现的选拔性,突出了考试大纲对语言基本功的 测试。...honor 第二部分 阅读理解 (共 25 小题。第一节...
2009年高考英语阅读理解题型专项辅导(附答案详解)(地理类).doc
2009年高考英语阅读理解题型专项辅导(附答案详解)2009年高考英语阅读理解题型专项辅导...1. D。 细节题。 根据 …and Badwater, a salt water pool, is about ...
2009年高考考试(英语)试题及答案.doc
honor 第二部分 阅读理解 (共 25 小题,阅读部分每小题 2 分,补全对话每小...Lihua 参考答案及解析 2009 年普通高等学校招生全国统一考试(英语) 【总卷评析】...
2009年天津市高考英语试题阅读理解部分翻译解析.doc
2009年天津市高考英语试题阅读理解部分翻译解析 - 2009 年天津市高考英语试题阅读理解部分翻译解析 刘金路老师翻译解析 QQ872969615 A Societies all over t...
2009年高考英语阅读理解和任务型阅读课堂综合练习三(附....doc
2009年高考英语阅读理解和任务型阅读课堂综合练习三(附解析) 。。。隐藏>> 2009...Join the sing-along at The Black Horse.可推知此题答案为 B. 15. C....
2009高考英语名词性从句练习题及答案解析.doc
暂无评价|0人阅读|0次下载 | 举报文档 2009高考英语名词性从句练习题及答案解析2009高考英语名词性从句练习题及答案解析 2009 高考英语名词性从句练习题及答案解析...
2009年高考英语完形填空专项复习含答案与解题思路三_免....doc
本资料来源于《七彩教育网》 本资料来源于《七彩教育网》http://www.7caiedu.cn 2009 年高考英语完形填空专项复习含答案与解题思路三英语完形填空专项复习 10 套...
更多相关标签: