Unit 4 SectionⅡ
Learning about Language
Ⅰ.用适当的关系代词填空 1．The building________wall is white is my uncle's house. 2．I know the boy________you are
looking for. 3．Will you please lend me the very book________you bought yesterday? 4．The student________the teacher praised at the class meeting is our monitor. 5．The season________comes after spring is summer. 6．This is the museum________we visited last Saturday. 7．Is this the museum________you visited last Saturday? 8．I found some photos of interesting places________were not far away from our city. 9．The boy with________John spoke is my brother. 10．The girl________leg was broken in the earthquake was taken to hospital. 答案：1.whose 2.who/that/whom 3.that 4．who/whom/that 5.which/that 6.that/which 7．that/which 8.which/that 9.whom 10.whose Ⅱ.下列复合句中均含有一个定语从句，但有一处错误，请予改正。 1．Tom's mother kept telling him stories he was interested in them. ________________________________________________________________________ 2．Tom's mother kept telling him stories and which he was interested in. ________________________________________________________________________ 3．Do you know the professor he often gives us lectures? ________________________________________________________________________ 4．Did you see the professor his name is Chen Jia? ________________________________________________________________________ 答案：1.应去掉句末的 them 2.去掉 and 或去掉 which，在 in 后加 them 3.he 改为 who 4.his 改为 whose Ⅲ.语法填空 1．There is an old man ________wants to see you at the school gate. 答案：who 考查定语从句。先行词为人且关系代词在从句中作主语，故用 who 作引导 词。
2．Mr. John said that Suzhou was the first city ________ he had visited in China. 答案：that 考查关系代词。city 与 visit 之间是动宾关系。又因为有序数词 the first 修 饰 city，故用 that 引导。 3．This is one of the best films that________(show) this year. 答案：have been shown 句意：这是今年放映的最佳影片之一。films 为先行词，且被 放映。 4．He talked a lot about things and persons ________ he remembered in the school. 答案： that 句意： 他谈到了他所记起的学校的许多人和事。 先行词为 things and persons， 只能用 that。 5．The careless driver knocked down the old man ________ was crossing the road. 答案：who 考查定语从句。句意：粗心的司机撞倒了正在过马路的老人。先行词是 the old man，关系代词 who 在定语从句中作主语。 6．The visitors saw rows of houses the roofs ________ are red. 答案：of which 考查定语从句。句意：游客看见一排排屋顶是红色的房子。先行词是 rows of houses，the roofs of which＝whose roofs 指“……的屋顶”，the＋名词＋of which＝ whose＋名词。 Ⅳ.阅读理解 Everybody hates rats. But in the earthquake capitals of the world—Japan, Los Angeles, Turkey—rats will soon be man's new best friends. What happens after an earthquake? We send in rescue dogs. Why? Because they can smell people. Dogs save lives. They help rescuers to find living people. But dogs are big and they can't get into small spaces. So now a new research project is using a smaller animal to save lives: the rat. How does it work? First, the rat is trained to smell people. When this happens, the rat's brain gives a signal (信号). This is sent to a small radio on its back，and then the rescuers follow the radio signals. When the rat's brain activity jumps, the rescuers know that someone is alive. The rat has smelled that person. Although there are already robots which can do this job, rats are better. Christian Linter at Cornell University—New York says, “Robots' noses don't work well when there are other smells around. Rats are good at that.” Rats can also see in the dark. They are cheaper and quicker to train than dogs, and unlike robots, they don't need electricity! The “rat project” is not finished, but Julie Ryan of International Rescue Corps in Scotland says, “It would be wonderful. A rat could get into spaces we couldn't get to and a rat would get out if it wasn't safe.” Perhaps for the first time in history，people will be happy to see a rat in a building(but only after an earthquake, of course)．
文章大意： 地震过后的搜救工作往往会遇到很多问题， 幸存者在哪儿？怎样判断残垣断 壁下是否还有生命的存在？我们知道有生命探测仪， 有搜救犬， 你听说过搜救鼠吗？令人厌 恶的老鼠在探测生命迹象的时候却具有更多的优势，本文意在介绍搜救鼠独特的优势。 1．In the world earthquake capitals, rats will become man's best friends because they can ________. A．take the place of man's rescue jobs B．find the position of people alive who are trapped in buildings C．serve as food for people alive who are trapped in buildings D．get into small spaces 答案： B 推理判断题。 根据第二段最后两句 But dogs are big and they can't get into small spaces. So now a new research project is using a smaller animal to save lives: the rat.可知， 地震救 援中，让老鼠钻入狭小空间中去探测幸存者的位置。 2．From the third paragraph we know the rescuers can judge a person is alive by ________. A．the noise made by the rat B．the rat's unusual behavior C．the signal sent by the radio on the rat's back D．the smell given off by the person 答案： C 推理判断题。 根据第三段中 This is sent to a small radio on its back， and then the rescuers follow the radio signals. When the rat's brain activity jumps, the rescuers know that someone is alive. The rat has smelled that person.可知。 3．In doing rescue jobs, ________. A．rats smell better than dogs B．dogs don't need to be trained to smell people C．robots' sense of smell can be affected by other smells around D．rats can see in the dark and smaller than robots 答案：C 细节理解题。根据第四段中．..Robots' noses don't work well when there are other smells around. Rats are good at that.可知，当周围有别的气味的时候，机器人的嗅觉就 失效了。 4．Rats have all the following advantages(优点) EXCEPT that ________. A．they are more wonderful than other animals B．they are less expensive to train than dogs C．they don't need electricity D．they are small and can get into small places
答案： A 细节理解题。 根据第二段最后两句 But dogs are big and they can't get into small spaces. So now a new research project is using a smaller animal to save lives: the rat.可知 D 项为 其优点， 不符合题意。 根据第四段最后一句 They are cheaper and quicker to train than dogs, and unlike robots, they don't need electricity！可知 B、C 两项为其优点，不符合题意。文章最后一 段提到将老鼠用于救援这个想法太奇妙了，并不是说老鼠比其他动物奇妙，故 A 项符合题 意。 5．According to the passage, the “rat project” means to ________. A．use the dog to save lives after an earthquake B．use the rat to save lives after an earthquake C．use the rat to feel the coming earthquake D．use the robot to save lives after an earthquake 答案：B 细节理解题。根据第二段最后一句和第五段内容便知 B 项为正确选项。 Ⅴ.七选五 (2014· 河南省郑州市第一次质检) __1__ Safety in the highway is not totally out of our hands. Here are four ways we can protect ourselves when we travel. __2__ People in small cars are injured more often and more severely than people traveling in large cars. Factories of small cars are strengthening their products' safety, which helps. But the mix of large cars and small cars on the road is the main reason of the problem. Being thrown into glass and metal car parts, or being thrown from the car can really hurt or even kill you. __3__ The safety belt's main purpose is to pull you back if your car has a sudden crash with another vehicle or object, or if it rolls over. A belt can reduce the chance of deadly injury by 45% and the chance of serious injury by 50%. Air bags are important. More than half of all new cars sold have air bags. Air bags provide protection in frontal crashes—the type of crash that kills the most drivers—when they are also wearing safety belts. Most people are demanding air bags in the cars they buy.__4__ Effective as they are, they can't take the place of safety belts. Drunk driving crashes are less likely to happen if you don't drink.__5__ Many people have realized that drunk driving can lead to death and injury, prison time and other results. There are movements to strengthen penalties (处罚)for drinking and driving. A．How to drive safety. B．You are safer in a large car. C．How to protect ourselves in the highway? D．Air bags are not installed in all cars. E．That's why safety belts should be worn.
F．Drunk driving is the most serious problem. G．But the protection provided by air bags is limited inside or rear crashes. 答案：1～5 CBEGF Ⅴ.短文改错 假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文， 请你修改你同桌写的以下作文。 文中共 有 10 处语言错误，每句中最多有两处。错误涉及一个单词的增加、删除或修改。 增加：在缺词处加一个漏字符号(∧)，并在其下面写出该加的词。 删除：把多余的词用斜线(\)划掉。 修改：在错的词下画一横线，并在该词下面写出修改后的词。 注意：1. 每处错误及其修改仅限一词； 2. 只允许修改 10 处，多者(从第 11 处起)不计分。 (2014· 哈师大附中高一上学期期中) Dear Li Hua， I'm very glad to hear from you. I know you have difficulty remember English words. As for it, my suggestions are as follows. Firstly, you should read aloud as often as possible, for they can develop your sense of language. Secondly, you must read more. Reading can certain enlarge your vocabulary and you can easily find plenty of reading materials that interests you. Thirdly, whenever you will meet a new word, it isn't enough write it down. The more you repeat it, the well you'll remember it. Finally, you must put your vocabulary into practice, like writing English letter to me. Only with this way can you use the language freely. I hope the above advice can be of much helpful to you. Best wishes! Yours， David 答案： Dear Li Hua， I'm very glad to hear from you. I know you have difficulty remember English words. As remembering
for it, my suggestions are as follows. Firstly, you should read aloud as often as possible, for they it can develop your sense of language. Secondly, you must read more. Reading can certain certainly enlarge your vocabulary and you can easily find plenty of reading materials that interests you. interest Thirdly, whenever you will ＼ meet a new word, it isn't enough ∧ write it down. The more you to
repeat it, the well you'll remember it. Finally, you must put your vocabulary into practice, like better
writing English letter to me. Only with this way can you use the language freely. letters in I hope the above advice can be of much helpful to you.
Best wishes! Yours， David