当前位置:首页 >> 英语 >>

2013高考英语真题(详解)


世纪金榜
绝密★启用前

圆您梦想
试卷类型:A

www.jb1000.com

2013 年普通高等学校招生全国统一考试(广东卷) 英语 本试卷共 12 页,三大题,满分 135 分.考试用时 120 分钟 注意事项: 1. 答卷前,考生务必用黑色笔迹的钢笔或签字笔将自己的姓名和考生号、考场号、座

位号填写在答题卡 上。用 2B 铅笔讲试卷类型(A)填涂在答题卡相应的位置上。将条形码横贴在答题卡右上角“条形码粘贴 处” 。 2.选择题每小题选出答案后,用 2B 铅笔把答题卡上对应题目选项的答案信息点涂黑;如需改动,用橡皮 擦干净后,再选涂其他答案,答案不能答在试卷上。 3.非选择题必须用黑色字迹的钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域内相应位置上;如 需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案;不准使用铅笔和涂改液。不按以上要求作答的答案无 效。 4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将试题与答题卡一并交回。

I 语言知识及应用(共两节,满分 45 分) 第一节 完形填空(共 15 小题;每小题 2 分,满分 30 分)

阅读下面短文,掌握其大意,然后从 1~15 各题所给的 A、B、C 和 D 项中,选出最佳选项,并在答题 卡上将该项涂黑。 (2013 广东)Number recognize a 1 sense is not the ability to count. It is the ability to ability. 2 ,experiments

in number. Human

beings are born with this

show that many animals are, too.For example, many birds have good number sense. If a nest has four eggs and you remove one,the bird will not leaves. This means that the bird knows the 5 3 .However,if you remove two, the bird 4 between two and three. number sense. A man was trying

Another interesting experiment showed a bird's 6 to take

a photo of a crow(乌鸦)that had a nest in a tower, but the crow always left when she 8 .He took the

saw him coming. The bird did not 7 until the man left the tower. The man had an

another man with him to the tower. One man left and the other stayed, but they did not 9 bird.The crow stayed away until the second man left, too. The experiment was

10 with three

men and then with four men. But the crow did not return to the nest until all the men were 11 .It
第 1 页(共 39 页) 山东世纪金榜科教文化股份有限公司

世纪金榜

圆您梦想

www.jb1000.com

was not until five men went into the tower and only four left that they were 12 able to fool the crow. How good is a human's number sense? It's not very good. For example, babies about fourteen months old almost always notice if something is taken away from a goes beyond three or four, the children are 14 fooled. 13 group.But when the number

It seems that number sense is something we have in common with many animals in this world,and that our human 15 is not much better than a crow's. 1.A. rise B. pattern C. change C. Disappointedly C. hatch D. trend D. Fortunately D. notice D.deliberately

2.A. Importantly B.Surprisingly 3. A.survive 4. A.gennerally 5.A.distance 6.A.amazing 7. A. relax 8. A. appointment 9. A. fool 10.A. repo 11.A. confused 12.A. gradually 13. A. single 14. A. seldom 15. A. sight B.care

B.sincerely C.casually B.range

C.different D.interval C.satisfying C.react C. idea C. catch D.disturbing

B.annoying B.recovere B.excuse B. hurt

D. return D. explanation D. kill

B. repeated C. designed D. approved B. gone B. luckily B. small C. tired D. drunk D. finally D. new D. often D. belief

C. strangely C. local

B. temporarily C.inerely B. nature C. ability

第二节

语法填空(共 10 小题;每小题 1.5 分,满分 15 分)

阅读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,在空格处填入一个适当的词或者括号中 词语的正确形式填空,并将答案填写在答题卡标号为 16~25 的相应位置上。 One day,Nick invited his friends to supper.He was cooking some delicious food in the kitchen .Suddenly,he 16 (find)that he had run out of salt.So Nick called to his son,”Go to the cillage and buy some salt,but pay a fair price for it:neither too much 17 too little.” His son looked surprised.”Ican understand why Ishouldn’t pay too much,Father,but if I can pay less, 18 not
第 2 页(共 39 页) 山东世纪金榜科教文化股份有限公司

世纪金榜
sace a bit of money?”

圆您梦想

www.jb1000.com

“That would be a very19(reason)thing to do in a big city,but it could destroy a small village like outs,”Nick said. Nick’s guests, 20 had heard their conversation,asked why they shoule not buy sale more cheaply if they coule.Nick replied,”The only reason a man would sell sale 21 a lower price woule be because he wai desperate for money.And anyone who took adcantage of that situation woule be showing a lack of respect 22 the sweat and struggle of the man who worked very hard to produce it.” “But such a small thing couldn’t 23 (possible) destroy a village.” “In the beginning, there was only 24 very small amount of unfairness in the world,but everyone added a

little ,always 25 (think) that it was only samall and not very important ,and look where we hace ended up today.”

Ⅱ 阅读(共两节,满分 50 分) 第一节 阅读理解(共 20 小题;每小题 2 分,满分 40 分) 阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C 和 D 项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。 A (2013 广东)Imagination and fantasy can play an important role in achieving the things we fear. Children know this very well. Fred Epstein ,in his book If I Make It to Five, tells a story he heard from one of friends about Tom, a four-year-old boy with a cancer in his back bone. He came through several operations and a lot of pain by mastering his imagination. Tom loved to pretend, and he particularly loved to play superheroes ,Dr Epstein expained that it was actually a brilliant way for his yound mind to handle the terrifying and painful life he led. The day before his thire trip to the operating room,Tom was terrbly afraid.”Maybe I could go as Superman ,”he whispered to his mom.Hearing this, the moter hesitated for a while.She had avoided buying the expensive costume(戏装),不痛 finally she agreed. The next day Tom appeared as the powerful Superman,showing off through the hospital halls and coolly waving his hand to the people greeting him along the way.And Tom,with the strength of his fantasy,successfully made it through the operation. The power of imagination need not be reserved for children only.we all hace the power to
第 3 页(共 39 页) 山东世纪金榜科教文化股份有限公司

世纪金榜

圆您梦想

www.jb1000.com

use our fantasies to attempt things we never thought possible,to go through those things that seem impossible,and to achieve what we never believed we could,Just as Dr.Epstein puts it ,”If you can dream it,you can do it” It doesn‘t mean that you should dress as a superhero for you next job interview.But,next time you are texted in a way that seems impossible, imagine what it woule take to overcome it .Become the person you need to become to win over your challenge and do it in your maind first.So,let your imagination run wild,and dare to dream. 26.What do we know about Tom? A..He was seriously ill B.He was a dishonest boy. C.He was crazy about magic D.He was Dr.Epstein’s patient 27.What can be inferred about Tom’s mother? A..She was a rich lady B.She refused Tom’s request C.She wanted Tom to be a superhero D.She wanted to get Tom through the pain

28.When Tom went for the third operation,he A.pretended to be painful B.acted lide a superhero C.appeared in poor spirits D.argued with his mother

.

29.In the last paragraph,you are advised A.to go through some difficult tests B.to wake up from your wild dreams C.to become a powerful person in your mind D.to wear expensive clothes for job interviews

.

第 4 页(共 39 页)

山东世纪金榜科教文化股份有限公司

世纪金榜
30.What is the purpose of the passage? A.To tell us an interesting story. B.To help us make right decisions. C.To advise us to care about children. D.To encourage us to use our imagination.

圆您梦想

www.jb1000.com

26. A 细节题。由第一段最后一句 He came through several operations and a lot of pain 可知, 他病得很严重, 故选。 选项 B(他是一个不诚实的孩子)和选项 C(他对魔术着了迷)都是无中生有; 由第一段第三句 Fred Epstein, in his book If I Make It to Five, tells a story he heard from one of his friends about Tom 可知,有关 Tom 的事情是 Dr. Epstein 从他的一个朋友那里听来的,因此可排除选项 D(他是 Dr. Epstein 的病人)。 27. D 推断题。由第三段第三四句 Hearing this, the mother hesitated for a while. She had avoided buying the expensive costume(戏装), finally she agreed.可知,她并不富有,但最终还是同意了 Tom 的请求,为他购买昂贵的戏装,由此推断,她是希望 Tom 能度过痛苦关。由 had avoided buying the expensive costume 可排除选项 A;由 finally she agreed 可排除选项 B;她同意为他购买昂贵的戏装其目的不是希望他真正成为超人,故排除选项 C。 28. B 细节题。由第四段第一句 Tom appeared as the powerful Superman, showing off through the hospital halls and coolly waving his hand to the people greeting him along the way 可知,他的行为就像是一个超人。 29. C 细节题。由最后一段的第一句可排除选项 D;选项 A(经历一些困难的测试)和 B(从不羁梦中醒来)含文中的 一些字眼,其实是断章取义;由第三句 Become the person you need to become to win over your challenge and do it in your mind first 可知,选项 C(要成为一个内心强大的人)正确。 30. D 目的题。由文章首句 Imagination and fantasy can play an important role in achieving the things we fear.可全文末句 So, let your imagination run wild, and dare to
第 5 页(共 39 页) 山东世纪金榜科教文化股份有限公司

世纪金榜

圆您梦想

www.jb1000.com

dream 可知,作者写这篇文章的目的是鼓励我们运用我们的想象力。 B (2013 广东)Some people think that success is only for those with talent or those who grow up in the right family,and others believe that success mostly comes down to luck.I’m not going to say luck,talent,and circumstances don’t come into play because they do .some people are born into the right family while others are born with great intelligence,and that’sjust the reality of how life is . However,to succeed in life,one first needs to set a goal and then gradually make it more practical.And,in addition to that,in order to ger really good at something,one needs to spend at least 10,000 hours studying and practicing.To become great at certain things,it’ll require even more time,time that most people won’t put in. This is a big reason why many successful people advise you to do something you love. If you don’t enjoy what you do ,it is going fo feel like unbearable pain and will likely make you quit well before you ever become good ai it. When you see people exhibiting some great skills or having achieved great success,you know that they have put in a huge part of their life to get there at a huge cost.It’s sometimes easy to think they got lucky or they were born with some rare talent,but thinking that way does you no good,and there’s a huge chance that you’re wrong anyway. Whatever you do,if you want to become great at it, you need to work day in and day out,almost to the point of addiction,and over a long period of time.If you’re not willing to put in the time and work,don’t expect to receive any rewards.Consistent, hard work won’t guarantee you the level of success you may want, but it will guarantee that you will become really good at whatever it is you put all that work into. 31. Paragraph 1 mainly talks about ________. A.the reasons for success B.the meaning of success C.the standards of success D.the importance of success

32. In Paragraph 2,the underlined word that refers to ______. A.being good at something B.setting a practical goal C.putting in more time
第 6 页(共 39 页) 山东世纪金榜科教文化股份有限公司

世纪金榜
D.succeeding in life

圆您梦想

www.jb1000.com

33.Successful people suggest doing what one loves because ______. A.work makes one feel pain B.one tends to enjoy his work C.one gives up his work easily D.it takes a lot of time to succeed 34.What can we infer from Paragraph 4? A.Successful people like to show their great skills. B.People sometimes succeed without luck or talent. C.People need to achieve success at the cost of life. D.It helps to think that luck or talent leads to success. 35.What is the main theme of the passage? A.Having a goal is vital to success. B.Being good is different from being great. C.One cannot succeed without time and practice. D.Luck,talent and family help to achieve success. 31. A 段意归纳题。文中的“运气”“天赋”“家庭环境”等都是指成功的条件或理由,故选 A。本段中并没有讲什么 是成功, 排除选项 B(成功的含义)和 C(成功的标准); 也没讲成功对人生有哪些重要性, 也容易排除选项 D。 32. B 代词指代题。代词是意义衔接的手段之一,此处的代词 that 替代前句中的 set a goal and then gradually make it more practical,故选 B。 33. D 细节理解题。题眼出现在第三段第一句 This is a big reason why many successful people advise you to do something you love.但其中的 this 就是指代上文的内容,即第二段的第后两句话的内容 one needs to spend at least 10,000 hours studying and practicing. To become great at certain things, it’ll require even more time, time that most people won’t put in,这两句就告诉我们,要成功需要花费大量的时间。 34. C 推理判断题。由第一句 they have put in a huge part of their life to get there at a huge cost 可推知。
第 7 页(共 39 页) 山东世纪金榜科教文化股份有限公司

世纪金榜

圆您梦想

www.jb1000.com

35. C 主旨归纳题。由第二段开头的 However 可知,本文的中心论题不是第一段而在第二段 to succeed in life, one first needs to… needs to…,再结合最后一段第一句 if you want to become great at it, you need to work day in and day out, almost to the point of addiction, and over a long period of time,可知本文的主题思想是不花时间和实践是不可能取得成功的。 C (2013 广东)One day, when I was working as a psychologist in England, adolescent boy showed up in my an office. It was David. He kept walking up and down restlessly, his face pale, and his hands shaking slightly. His head teacher had referred him to me. "This boy has lost his family," he wrote. "He is understandably very sad and refuses to talk to others, and I'm very worried about him. Can you help?” I looked at David and showed him to a chair. How could I help him? There are problems psychology doesn’t have the answer to, and which no words can describe. Sometimes the best thing one can do is to listen openly and sympathetically The first two times we met, David didn't say a word. He sat there, only looking up to look at the children's drawings on the wall behind me. I suggested we play a game of chess. He nodded. After that he played chess with me every Wednesday afternoon 一 in complete silence and without looking at me. It's not easy to cheat in chess, but I admit I made sure David won once or twice. Usually, he arrived earlier than agreed. took the chess board and pieces from the shelf and began setting them up before I even got a chance to sit down. It seemed as if he enjoyed my company. But why did he never look at me? "Perhaps he simply needs someone to share his pain with," I thought. "Perhaps he senses that I respect his suffering.”Some months later, when we were playing chess, he looked up at me suddenly. "Ifs your turn," he said. After that day, David started talking. He got friends in school and joined a bicycle club. He wrote to me a few times. about his biking with some friends, and about his plan to get into university. Now he had really started to live his own life. Maybe I gave David something. But I also learned that one 一 without any words 一 can reach out to another person. All it takes is a hug, a shoulder to cry on, a friendly touch, and an ear that listens. 36. When he first met the author, David A. felt a little excited
第 8 页(共 39 页) 山东世纪金榜科教文化股份有限公司

.

世纪金榜
B. walked energetically C. looked a little nervous D. showed up with his teacher 37. As a psychologist, the author A. was ready to listen to David B. was skeptical about psychology C. was able to describe David's problem D. was sure of handling David's problem .

圆您梦想

www.jb1000.com

38.David enjoyed being with the author because he________. A.wanted to ask the author for advice B.need to share sorrow with the author C.liked the children’s drawings in the office D.bear the author many times in the chess 39.What can be inferred about David? A.He recovered after months of treatment. B.He liked biking before he lost his family. C.He went into university soon after starting to talk. D.He got friends in school before he met the author. 40.What made David change? A.His teacher’s help. B.The author’s friendship. C.His exchange of letters with the author. D.The author’s silent communication with him. game

36. C 推理判断题。因 David 失去了家人,怎么可能兴奋呢?可排除选项 A;由 He kept walking up and down restlessly, his face pale, and his hands shaking slightly(他烦躁地地走来走去,面色苍白,双手在微微地颤抖)可推断,他进来时有点紧张,故选 C,在这 种情况下他不可能是“精神抖擞地走进来”,文中也没有相应的信息说明这一点,可排除选项 B;由 His head teacher had referred him to me 中的时态可知,老师将 David 的情况告诉作者是在 David 进来之前,且由 he wrote 可知,是老师写的字条而不是亲自来了,故排除选项 D。
第 9 页(共 39 页) 山东世纪金榜科教文化股份有限公司

世纪金榜

圆您梦想

www.jb1000.com

37. A 细节理解题。由第二段 How could I help him? There are problems psychology doesn’t have the answer to, and which no words can describe (我应如何来帮助他呢?这些是在心理学上没有答案的难题;也是用语言无法描述的难题)可排除选项 D(有 把握处理 David 的问题)和 C(能够描述 David 的问题);选项 B 只是使用了文中 psychology 这个词,其实文 中根本没有表明“作者怀疑心理学”的信息,只是说明心理学上没有处理 David 这类问题的现存答案,故排 除 B;由第二段最后一句 Sometimes the best thing one can do is to listen openly and sympathetically 可知,选 A,作者打算倾听 David。 38. B 细节理解题。第四段告诉我们 David 喜欢跟作者在一起,第五段中作者的推测 Perhaps he simply needs someone to share his pain with. Perhaps he senses that I respect his suffering 可知,选 B。 39. A 推理判断题。从第六、七、八段的叙述,即从 Some months later 至 Now he had really started to live his own life 可以推断,David 恢复了,故选 A。选项 B 和 D 若正确,就会有朋友同 David 分担悲伤了,也就没有 必要来同作者下棋了,故也可排除。 40. D 细节理解题。由第三段中的 After that he played chess with me every Wednesday afternoon 一 in complete silence and without looking at me 和最后一段第二句 But I also learned that one 一 without any words 一 can reach out to another person 可知,选 D,是作者同 David 的无声交流改变了 David。

D (2013 广东)While Jennifer was at hose taking an online exam for her business law class,

a monitor(监控器)a few hundred miles away was watching her every move. Using Phoenix for the a web camera equipped her in Jennifer’s moved in Los form the her Angeles the apartment , the screen access monitor and was to in

tracked secret

how sounds

frequently of a

eyes helper

computer Internet was

listened locked make

possible

room. Her typing

— remotely — to

prevent

Internet

searches , and

style

analyzed

sure she was who she said
第 10 页(共 39 页)

she was: Did she enter her student number at the same speed
山东世纪金榜科教文化股份有限公司

世纪金榜

圆您梦想

www.jb1000.com

as she had in the past? Or was she slowing down? In the battle the the against cheating field and of to , this online online is the cutting edge and a key trust with to to solid encourage the entire

honesty in system, to

booming institution

education. The education in

technology gives general. Only

measures

against cheating, experts say, can Internet universities show

that their exams and diplomas are

valid — that students haven’t just searched the Internet to get the right answers. Although online classes have existed for more than a decade ,the concern over cheating has become sharper in the last year with the growth of "open online courses." Private colleges,public universities and corporations are jumping into the online education field . spending millions of dollars to attract potential students, while also taking steps to help guarantee honesty at a distance. Aside from the web camers, a number of other hight-tich methods are becoming increasingly popular Among them are programs that check students’ identities using personal information,such as the telephone number they once used. Other programs can produce unique exam by drawing on a arge list of questions and can recognize possible cheaters by analyzing whether difficult test question are answered at the same speed as easy ones ,As in many university classes ,term papers are scanned aganinest some large Internet data banks for cheating. 41. Why was Jennifer watched in anonine exam ?

A.To correct her typing mistakes. B.To find her secrets in the room. Cto prevent her form slowing down. D.To keep her from dishonest behaciors. 42. The underlined expression cutting edge in Paragraph 3 is closest in meaning to ______. A.advanced teachique B.sharpening tool C.effective rule D.dividing line 43.For internet universities, exams and diplomas will be valid if _____. A.they can attract potential students B.they can defeat academic cheating C.they offer students online help
第 11 页(共 39 页) 山东世纪金榜科教文化股份有限公司

世纪金榜
D.they offer many online courses

圆您梦想

www.jb1000.com

44.Some programs can find out possible cheaters by _____. A.checking the question answering speed B.produucing a large number of question C.scanning the Internet test question D.giving difficult test question 45.Which of the following is the best title of this passage? A.The Advantages of Online Exams B.The High-tech Methods in Online Courses C.The Fight against Cheating in Online Education D.The War against the Booming of Online Education 41. D 推理判断题。由第三段第一句 In the battle against cheating 可知,前面两段对 Jennifer 在家考试中受监控器的监控的具体描述是为了防止他作弊。 42. A 词义推断题。由第二段的具体描述来看,这是防止作弊的先进技术,另外,也可以从第五段的第一 句中的 other high-tich methods(另外的高科技方法)得到启示,要选 A。其他选项“磨锐刀具”“有效的规则”“分界线”都不合语境。 深圳网 www.szcnn.com dongding 43. B 细节理解题。由第三段最后一句 Only with solid measures against cheating, experts say, can Internet universities show that their exams and diplomas are valid 可知,只有有了打击作弊的强有力的措施,网络大学才能表明他们的考试和文凭是有效 的。 44. A 细节理解题。由最后一段第二句 recognize possible cheaters by analyzing whether difficult test questions are answered at the same speed as easy ones 可知,是通过分析答题的速度来判断是否作弊,故选 A。 45. C 主旨大意题。选项 A(在线考试的优点)文中无此内容,应排除;选项 B(在线课程的高科技方法),文中只提 到防止作弊的高科技方法,B 的范围过大,应排除;选项 D(反对网络教育蓬勃发展的战争)与短文内不符, 应排除;全文都是介绍打击网上教育的作弊,故选 C。 第二节 信息匹配(共 5 小题;每小题 2 分,满分 10 分)
第 12 页(共 39 页) 山东世纪金榜科教文化股份有限公司

世纪金榜

圆您梦想

www.jb1000.com

阅读下列应用文及相关信息,并按照要求匹配信息,请在答题卡上将对应题号的乡音选项字母涂黑。 首先请阅读下列杂志上的广告内容: (2013 广东)A

B

C

第 13 页(共 39 页)

山东世纪金榜科教文化股份有限公司

世纪金榜
D

圆您梦想

www.jb1000.com

E

F

46.以下是读者为了获取相关广告详细信息的电子邮件,请匹配内容与邮件。

第 14 页(共 39 页)

山东世纪金榜科教文化股份有限公司

世纪金榜

圆您梦想

www.jb1000.com

49.

第 15 页(共 39 页)

山东世纪金榜科教文化股份有限公司

世纪金榜

圆您梦想

www.jb1000.com

50.

Ⅲ 写作(共两节,满分 40 分) 第一节 基础写作(共 1 小题;满分 15 分) (2013 广东)你接受了一项写作任务,要为英语校报写一篇时事快讯。 [写作内容] 请根据以下信息,写一篇关于移民火星的快讯

第 16 页(共 39 页)

山东世纪金榜科教文化股份有限公司

世纪金榜

圆您梦想

www.jb1000.com

[写作要求] 只能用 5 个句子表达全部内容 [评分标准]、 句子结构准确,信息内容完整,篇章连贯。 第二节 读写任务(共 1 小题;满分 25 分) 阅读下面短文,然后按照要求写一篇 150 词左右的英语短文 (2013 广东) To many people even the word “work” sounds unpleasant, not necessarily because they are lazy. The same man, who dislikes his job in the factory or even in the office, may work hard at the weekend, painting the house or digging the garden. What is the reason ,then?In most cases, it is because these people simply do not enjoy the job they are doing .It does not give them any real satisfaction .It may be quite easy, like making up wooden boxes, but it is very boring. Very often they are doing a job which is just a small part of a much larger one, such as attaching a door handle to a car .But the part they play in actually making the car is so small that they can never say: I have made something! Yet in modern society somebody has to do ordinary jobs such as cleaning streets because this is the way society is organized, No matter how ordinary a job is, it plays a part in society and therefore deserves our due respect. Society cannot function a single day without the “dull and boring” jobs. [写作内容] 1. 以约 30 个词概括上文的主要内容。 2. 以约 120 个词谈谈你对平凡工作的想法,内容包括: (1) 描述清洁工工作的艰辛; (2) 假如没有清洁工,环境会变得如何?
第 17 页(共 39 页) 山东世纪金榜科教文化股份有限公司

世纪金榜
(3) 你对平凡工作者的看法。 [写作要求]

圆您梦想

www.jb1000.com

1. 作文中可以使用亲身经历或虚构的故事,也可以参照阅读材料的内容,但不得直接引用原文中的 句子。 2. 作文中不能出现真实姓名和学校名称。 [评分标准] 概括准确,语言规范,内容合适,语篇连贯。

2013 年广东省高考英语试题答案 第一节:完型填空 1-5C B D A C 第二节:语法填空 16. found 21. at 17. nor 22. for 18. why 23. possibly 19.reasonable 24. a 20. who 25. thinking 6-10A DCAB 11-15 BDBDC

第三部分:阅读理解 26—30 AD BC D 31—35 A B B B C 36---40 CABAD
山东世纪金榜科教文化股份有限公司

第 18 页(共 39 页)

世纪金榜
41—45 D A BAC 第四部分:写作 第一节:基础写作: 参考范文 46—50 BECFD

圆您梦想

www.jb1000.com

It is reported that thirty volunteers to be sent to the Mars who are at least 18 years old will be chosen from all the globe by the year of 2015. The volunteers must make a full preparation that there is almost no chance to return to the earth once they are immigrated to the Mars. What’s more, it is greatly important for them to try to keep a good relationship with other members. Experts strongly warned that the living conditions on the Mars are very hard, for not only the extremely cold climate would they meet with, but also loneliness and fear. On the contrary , the volunteers insist that they have got tired of the life on the earth, so greatly being eager to experience the unknown , mysterious life on the Mars; meanwhile, if the would be succeeded , they would get the honor to be heroes of human beings. 第二节:读写任务 In the passage, the author mainly stressed the importance of small and ordinary work , such as cleaning the street because of their essentiality 重要性; 本质; 真髓; 根本性 for the organization of the society ,and thinks those doing such jobs should be respected greatly. There is no doubt that what a cleaner does is harder compared with any other jobs in the society. On one hand, they must get up in the early morning every day to clean the street while we are sill in the sweet sleeping dreams. On the other hand, they also suffer from less respect and lower pay, working all day on the street no matter it is sun shines strongly or snow, wind heavily. Nobody could imagine what a bad environment we would live in if there were no cleaners in the city. Wherever we go, there is rubbish. Maybe we would soon be drowned in the mountain of rubbish. Even worse, if there were no change about that, diseases would spread at a very quick speed. Is there anything that can be worse than this! From the above, I can draw the conclusion safely that even the smallest and the most ordinary job, such as cleaning the street is also the necessary part to keep the society going smoothly. Consequently, those who do those most insignificant 微不足道的 jobs should get respected as much as those being engineers or doctors.

第 19 页(共 39 页)

山东世纪金榜科教文化股份有限公司

世纪金榜

圆您梦想

www.jb1000.com

答案解析: 1. C 由下文的两个实验来看,都是数理的“变化”。其他三个选项“上升”“样式”“趋势”与文中内 容几乎毫无关系。 2. B 因“实验表明许多动物也跟人类一样具有这种能力”,这是“令人惊讶的”。其他选项“重要地”“失望 地”“幸运地”与上下文内容无联系。 3. D 结合下句,特别是 however 可知,上下句的大意应是“如果鸟巢内有四个蛋,你移走一个蛋,这只鸟会没 有注意到;然而,如果你移走两个蛋,这只鸟就会离开这里了”。其他选项“幸存”“关心”“ 孵化”不合语境。 4. A 把这只鸟“通常”会离开,因为这个具体的例子是用来说明“many birds have good number sense”这个主题的。“真诚地”“无意地”“故意地”不合语境。 5. C 这个例子谈到,四个中移走一个余下三个,这只鸟会注意不到;若移走两个,余下两个了,这只鸟就会离 开这里了。这说明这只鸟知道余下两个与余下三个的“差别”。其余选项“距离”“范围”“间隔”与语 境不符。 6. A 与上文中 good number sense(良好的数字感)中的 good 相对应,也与第 2 题的答案 surprising 相对,故选“amazing (令人惊异的)”,近义复现。其他选项“讨厌的”“令人满意的”“ 烦扰的”不合语境。

7. D 与 left 相对,“离开”“返回”这两者也叫同现;与下文中 return to the nest 的 return 是原词复现。

8. C 从下文看,这个人有了一个“主意”或想了一个“办法”。 其他选项“约会”“借口”“解释”均 不合语境。

9. A 由 but 可知,他们并没能“欺骗”那只乌鸦。与下文 fool the crow 中的 fool 是原词复现,也就是说从此可以得到启示。

第 20 页(共 39 页)

山东世纪金榜科教文化股份有限公司

世纪金榜
10. B

圆您梦想

www.jb1000.com

该实验由一个人去接近那只乌鸦,然后带一个人即一共两个人去做这个实验,接着三个人、四个人去“重 复”做这个实验。其他选项“报告”“设计”“证明”均现语境不符。

11. B 那只乌鸦直到所有人都“不见了,消失了”才会回来。

12. D 前面已分别由一个人、二个人、三个人、四个人重复做了四次了,直到五个人进了塔,只走了四个,即还 有一个在塔里,他们才“最终”欺骗了这只乌鸦。结合文章倒数第二段讲 14 个月的婴儿在超过三四个之 后就常常被欺骗,就可理解了,当数字超过一定数量后就可欺骗了。

13. B 由下文 But when the number goes beyond three or four 可知,是指三四个以内的这样一“小”组东西。

14. D 由 but 可知,后文是表示与 always notice 相对的意思,当数理超过三四个以后,就“常常”能欺骗这些婴儿了。其他选项“很少”“ 暂时地”“只是”与语境不符。

15. C 由文章的首段或首句可知,本文在讲到人具有数字感的同时,重点是讲动物的数字感,即有辨别数字变化 的“能力”。 16. found 在主格人称代词 he 后应为谓语动词,由语境可知用一般过去时。 17. nor 构成并列连词 neither…nor。 18. why 因 why not do sth (何不做某事)?是固定句式。 19. reasonable 在名词前作定语要用形容词。 20. who 引导非限制性定语从句,并在从句中作主语,先行词是人,故填 who。 21. at 因名词 a low price 在句中不作主语、动词的宾语,应为介词的宾语;根据习惯搭配,用介词 at。 22. for 固定搭配 show respect for 表示“尊重”。 23. possibly 修饰谓语动词作状语,用副词。 24. a 因 a small amount of(少量的)是固定搭配。
第 21 页(共 39 页) 山东世纪金榜科教文化股份有限公司

世纪金榜

圆您梦想

www.jb1000.com

25. thinking 因 everyone 与 think 是主动关系,故用现在分词短语作 added 的伴随状语。

2012 年普通高等学校招生全国统一考试(广东卷)A


I 语言知识及应用(共两节,满分 45 分)



第一节 完形填空(共 15 小题;每小题 2 分,满分 30 分) 阅读下面短文,掌握其大意,然后从 1~15 各题所给的 A、B、C 和 D 项中,选出最佳选项, 并在答题卡上将该项涂黑。 We all know that some things are obviously right. For example, it is right to be ___1___ to other people. It is also right to look after the environment. Some things are ___2___ wrong, too. For instance, we should not hurt or bully(欺负) others, nor should we litter. Rules often tell us what is right or wrong. Rules can help the public make the right ___3___, and remain safe. Car divers have to obey traffic regulations that tell them the right things to do on the road to avoid crashes. Cyclists who give signals before turning or stopping help prevent ___4___. If people follow rules without taking other matters into consideration, it will be ___5___ for them to form what is sometimes called a “black and white” view. For example, they may believe that people should always tell the truth, and that lying is ___6___ acceptable. Such people always stick to their views, even if it means that they may get into ___7___. Sometimes it may not be so easy to know ___8___ what is right or wrong. Some people choose not to eat meat because they believe that it is ___9___ to eat animals, but other argue that they can eat meat and ___10___ be kind to animals; some insist that stealing is always wrong, but others think that one does not need to feel so ___11___ when stealing some food to eat, if he lives in a really poor area and he is ___12___. Rules help us live together in harmony, because they show us the right way to ___13___ others. However, some people argue that rules may be ___14___, having observed that rules change all the time, and that some schools have some regulations and others have different ones —so who is to ___15___ what is right ? 1. A. kind 2. A. equally
第 22 页(共 39 页)

B .sensitive B. slightly

C. fair C. clearly

D. generous D. increasingly
山东世纪金榜科教文化股份有限公司

3. A. suggestions 4. A. accidents 5. A. interesting 6 .A. seldom 7. A. trouble 8. A. roughly 9. A. awful 10. A. still 11. A. nervous 12. A. begging 13. A. follow 14. A. disgusting 15. A. predict

世纪金榜 圆您梦想 B. conclusions C. turns B mistakes B. vital B. rarely B. power B. eventually B. cruel B. even B. anxious B. staving B. instruct B. confusing B. explain C. falls C. easy C. merely C. prison C. deliberately C. unhealthy C. later C. afraid C. growing C. treat C. unsafe C. decide

www.jb1000.com

D. choices D. deaths D. valuable D. never D. control D. exactly D. unnecessary D. somehow D. guilty D. wandering D. protect D. unimportant D. consider

本文说明规章有助于人们判断是非,作出正确选择,有助于我们和睦相处,但有时要判断否 非也不容易。 1. A 与下文 hurt or bully(欺负) others 意义相对的应是 be kind to others,反义同现。 2. C 与第一句 some things are obviously right 相对应,与 obviously 近义复现的是 clearly。 3. D 由常识和下句 “?tell them the right things to do on the road”可知,规章是 告诉人们对该如何做作出正确“选择”。 4. A 由常识和上面中的 avoid crashes 可知,选 A。accidents 与 crash 是上下义复现。 5. C 由逻辑推断可知,如果人们遵守规章而不用考虑其他事情,他们就很“容易”形成是 “黑白”观。 6. D 因 tell the truth 与 lying 相对,而与 always 相对的应是 never。 7. A 由常识可知,坚持自己的观点的人有时也会“惹上麻烦”。“上台(get into power)” 与语境不符,“坐牢(get into prison)”似乎也是可能发生的,但可能言重了。

第 23 页(共 39 页)

山东世纪金榜科教文化股份有限公司

世纪金榜 圆您梦想 8. D 由下面的例子可知,有时很难“严格地”区分正确与错误。 9. B 由 but 可知,应选与下文中 kind 相对的 cruel。反义同现。 10. A 他们认为可以吃肉,但对动物“依然”是友好的。

www.jb1000.com

11. D 根据俗语“做贼心虚”可知,偷东西应有“犯罪感”,即感到犯了罪(guilty)。 12. B 因与 poor(贫穷)同现的应是 starving(挨饿)。 13. C 由因果关系可知,“规章制度有助于我们和睦相处,因为规章制度告诉我们‘对待’ 他人的正确方式”。 14. B 由最后一句“that some schools have some regulations and others have different ones?”可知,规章制度也可能是“令人困惑的”。 15. C 既然不同学校的规章不同,该由谁来“评判”什么是正确的呢?

第二节

语法填空 (共 10 小题 ,每小题 1.5 分 ,满分 15 分)

阅读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,在空格处填入一个适当的词或 使用口号中词语的正确形式填空,并将答案填写在答题卡标号为 16~25 的相应位置上。 Mary will never forget the first time she saw him. He suddenly appeared in class one day, ___16___ (wear) sun glasses. He walked in as if he ___17___ (buy) the school. And the word quickly got around that he was from New York City. For some reason he sat beside Mary. Mary felt ___18___ (please), because there were many empty seats in the room. But she quickly realized that it wasn’t her, it was probably the fact that she sat in ___19___ last row. ___20___ he thought he cloud escape attention by sitting at the back, he was wrong. It might have made it a little ___21___ (hard) for everybody because it meant they had to turn around, but that didn’t stop the kids in the class. harder 作宾补依 然是要用形容词,所以不作词类转换,可考虑比较级;句中 a little 修饰比较级 harder, 表示“更难一点”。 Of course whenever they turned to look at him, they had to look at Mary, ___22___ made her feel like a star. “Do you need those glasses for medical reasons?” the teacher asked. The new boy shook his head.” “Then I’d appreciate it if you didn’t wear them in class. I like to look at your eyes when I’m speaking to you.” The new boy looked at the teacher ___23___ a few seconds and all the other students wondered ___24___ the boy would do. Then he took ___25___ off, gave a big smile and said “That is cool”.

第 24 页(共 39 页)

山东世纪金榜科教文化股份有限公司

世纪金榜 圆您梦想 www.jb1000.com 16. wearing 因已有谓语动词 appeared,动词 wear 前又没有并列连词,即 wear 不是并列谓 语,它应是非谓语动词,作状语,表示伴随情况;又因 he 与 wear 是主动关系,故用现在分 词。 17. had bought 在主格人称代词 he 后,显然是作谓语;又因他不可是买下了这个学校,故 应用虚拟语气,与过去事实相反,故填 had bought。 18. pleased 在系动词 felt 后作表语,用形容词,表示“高兴的”。 19. the 特指最后的那一排,或在序数词前,用定冠词。 20. If 因 he thought?与 he was wrong 是两个句子,且两者之间没有关联词,必定是填关 联词;根据两句之间的逻辑关系,应填表示条件的连词 if(如果,要是)。 21. harder 作宾补依然是要用形容词,所以不作词类转换,可考虑比较级;句中 a little 修饰比较级 harder,表示“更难一点”。 22. which 引导非限制性定语从句,先行词是前面整个句子。 23. for 表示某个动词或状态延续了多久,用“for +时间段”。 24. what 引导宾语从句并在从句中作 do 的宾语,故用连接代词。 25. them 代替前面的 those glasses,作 took off 的宾语,用人称代词的宾格。

Ⅱ阅读理解(共两节,满分 50 分) 第一节 阅读理解(共 20 小题;每小题 2 分,满分 40 分) 阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 和 D 项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂 黑。 A “Have a nice day!” may be a pleasant gesture or a meaningless. When my friend Maxie says “Have a nice day” with a smile, I know she sincerely cares about what happens to me. I feel loved and secure since another person cares about me and wishes me well. “Have a nice day. Next!” This version of the expression is spoken by a salesgirl at the supermarket who is rushing me and my groceries out the door. The words come out in the same tone (腔调) with a fixed procedure. They are spoken at me, not to me. Obviously, the concern for my day and everyone else’s is the management’s attempt to increase business.
第 25 页(共 39 页) 山东世纪金榜科教文化股份有限公司

世纪金榜 圆您梦想 www.jb1000.com The expression is one of those behaviors that help people get along with each other. Sometimes it indicates the end of a meeting. As soon as you hear it, you know the meeting is at an end. Sometimes the expression saves us when we don’t know what to say “oh, you may have a tooth out? I’m terribly sorry, but have a nice day.” The expression can be pleasant. If a stranger says “Have a nice day” to you, you may find it heart-warming because someone you don’t know has tried to be nice to you. Although the use of the expression is an insincere, meaningless social custom at times, there is nothing wrong with the sentence except that it is a little uninteresting. The salesgirl, the waitress, the teacher, and all the countless others who speak it without thinking may not really care about my day. But in a strange and comfortable way, it’s nice to know they care enough to pretend they care when they really don’t care all that much. While the expression may not often be sincere, it is always spoken. The point is that people say it all the time when they like. 26. How does the author understand Maxie’s words? A. Maxie shows her anxiety to the author. B. Maxie really wishes the author a good day. C. Maxie encourages the author to stay happy. D. Maxie really worries about the author’s security. 27. What does the underlined sentence in Paragraph 2 mean? A. The salesgirl is rude. C. The salesgirl cares about me. B. The salesgirl is bored. D. The salesgirl says the words as a routine.

28. By saying “Have a nice day,” a stranger may _____. A. try to be polite to you C. give his blessing to you B. express respect to you D. share his pleasure with you

29. According to the last paragraph, people say “Have a nice day”_______. A. sincerely B. as thanks C. as a habit D. encouragingly

30. What is the best title of the passage? A. Have a Nice Day—a Social Custom.
第 26 页(共 39 页) 山东世纪金榜科教文化股份有限公司

世纪金榜 圆您梦想 B. Have a Nice Day—a Pleasant Gesture. C. Have a Nice Day—a Heart-warming Greeting. D. Have a Nice Day—a Polite Ending of a Conversation. 本文主要介绍了人们相互之间常说 “Have a nice day”这一习惯。

www.jb1000.com

26. B 细节理解题。由第一段最后两句可知,特别是“cares about me and wishes me well” 等字眼。 27. D 句意理解题。由第二段最后一句可知。 28. A 细节理解题。由第四段可知,特别是 “has tried to be nice to you”最为明显。 29. C 深层理解题。由第一句(特别是 custom 一词)和最后一段的最后两句(While the expression may not often be sincere, it is always spoken. The point is that people say it all the time when they like.)可知,人们常说 “Have a nice day”已成为一种 习惯了。 30. A 主旨大意题。由最后一段,特别是该段的第一句(特别是 custom 一词)可知。 B I have been consistently opposed to feeding a baby regularly. As a doctor, mother and scientist in child development I believe there is nothing to recommend it, from the baby’s point of view. Mothers, doctors and nurse alike have no idea of where a baby’s blood sugar level lies. All we know is that a low level is harmful to brain development and makes a baby easily annoyed. In this state, the baby is difficult to calm down and sleep is impossible. The baby asks for attention by crying and searching for food with its mouth. It is not just unkind but also dangerous to say a four-hourly feeding schedule will make a baby satisfied. The first of the experts to advocate a strict clock-watching schedule was Dr Frederic Truby King, who was against feeding in the night. I’ve never heard anything so ridiculous. Baby feeding shouldn’t follow a timetable set by the mum. What is important is feeding a baby in the best way, though it may cause some inconvenience in the first few weeks. Well, at last we have copper-bottomed research that supports demand feeding and points out the weaknesses of strictly timed feeding. The research finds out that babies who are fed on demand do better at school at age 5, 7, 11 and 14, than babies fed according to the clock. By the age of 8, their IQ(智商)scores are four to five percent higher than babies fed by a rigid timetable. This Research comes from Oxford and Essex University using a sample(样本)of 10,419 children born in the early 1990s,
第 27 页(共 39 页) 山东世纪金榜科教文化股份有限公司

世纪金榜 圆您梦想 www.jb1000.com taking account of parental education, family income, a child’s sex and age, the mother’s health and feeling style. These results don’t surprise me. Feeding according to schedule runs the risk of harming the rapidly growing brain by taking no account of sinking blood sugar levels. I hope this research will put an end to advocating strictly timed baby feeding practices. 31. According to Paragraph 2, one reason why a baby cries is that it feels______. A. sick B. upset C. sleepy D. hungry

32. What does the author think about Dr King? A. He is strict. C. He has the wrong idea. B. He is unkind. D. He sets a timetable for mothers.

33. The word “copper-bottomed” in Paragraph 4 is closest in meaning to _________. A. basic B. reliable C. surprising D. interesting

34. What does the research tell us about feeding a baby on demand? A. The baby will sleep well. B. The baby will have its brain harmed. C. The baby will have a low blood sugar level. D. The baby will grow to be wiser by the age of 8. 35. The author supports deeding the baby_______. A. in the night C. whenever it wants food B. every four hours D. according to its blood sugar level

本文是典形的议论文,“总——分——总”模式。论点:是“反对定时喂养婴儿”;论据: 1.我们不知道婴儿的血糖所处的情况 2.定期喂养的危害 3.实验结论,按需喂养较定时喂养 的孩子更聪明;结论:希望结束定时喂养的习惯。 31. D 细节理解题。由第二段最后一句 “The baby asks for attention by crying and searching for food with its mouth”可知。 32. C 推理判断题。由第三段第三句 I’ve never heard anything so ridiculous ( 荒谬 可笑的)以及本文最后一句可知。
第 28 页(共 39 页) 山东世纪金榜科教文化股份有限公司

世纪金榜 圆您梦想 33. B 词义猜测题。由第四段的具体描述可知。

www.jb1000.com

34. D 细节理解题。由第四段第三句 “By the age of 8, their IQ(智商)scores are four to five percent higher than babies fed by a rigid timetable”可知。 35. C 由本文的第一句(I have been consistently opposed to feeding a baby regularly) 就提出观点,“反对定期喂婴儿”,最后一句(I hope this research will put an end to advocating strictly timed baby feeding practices)希望结束主张严格按时喂养的习惯。 既然“不定期”,也就是按婴儿需要喂养,故选 C。

C I was blind, but I was ashamed of it if it was known. I refused to use a white stick and hated asking for help. After all, I was a teenager girl, and I couldn’t bear people to look at me and think I was not like them. I must have been a terrible danger on the roads, coming across me wandering through the traffic; motorists probably would have to step rapidly on their brakes. Apart from that, there were all sorts of disasters that used to occur on the way to and from work. One evening, I got off the bus about halfway home where I had to change buses, and as usual I ran into something. “I’m awfully sorry,” I said and stepped forward only to run into it again. When it happened a third time, I realized I had been apologizing to a lamppost. This was just one of the stupid things that constantly happened to me. So I carried on and found the bus stop, which was a request stop, where the bus wouldn’t stop unless passengers wanted to get on or off. No one else was there and I had to try to guess if the bus had arrived. Generally help, I tried there feeling pride and ask in this situation, because I hated showing I was blind by asking for to guess at the sound. Sometimes I would stop a big lorry and stand stupid as it drew away. In the end, I usually managed to swallow my someone at the stop for help.

But on this particular evening no one joined me at the stop; it seemed that everyone had suddenly decided not to travel by bus. Of course I heard plenty of buses pass, or I thought I did. But because I had given up stopping them for fear of making a fool of myself, I let them all go by. I stood there alone for half an hour without stopping one. Then I gave up. I decided to walk on to the next stop. 36. The girl refused to ask for help because she thought_________. A. she might be recognized B. asking for help looked silly C. she was normal and independent
第 29 页(共 39 页) 山东世纪金榜科教文化股份有限公司

世纪金榜 圆您梦想 D. being found blind was embarrassing 37. After the girl got off the bus that evening, she_________. A. began to run B. hit a person as usual C. hit a lamppost by accident D. was caught by something 38. At the request stop that evening, the girl___________. A. stopped a big lorry B. stopped the wrong bus C. made no attempt to stop the bus D. was not noticed by other people 39. What was the problem with guessing at the sound to stop a bus? A. Other vehicles also stopped there. B. It was unreliable for making judgments. C. More lorries than buses responded to the girl. D. It took too much time for the girl to catch the bus.

www.jb1000.com

40. Finally the girl decided to walk to the next stop, hoping__________. A. to find people there B. to find more buses there C. to find the bus by herself there D. to find people more helpful there 36. D 细节理解题。由本文第一句(I was blind, but I was ashamed of it if it was known.) 可知。 37. C 细节理解题。由第二段前三句,特别是第三句(When it happened a third time, I realized I had been apologizing to a lamppost)可知。
第 30 页(共 39 页) 山东世纪金榜科教文化股份有限公司

世纪金榜 圆您梦想 www.jb1000.com 38. C 细节理解题。由题干中的 that evening 可知,问的是“那天晚上发生的事”,即信息 点应在第 2 和 4 段,因为第 3 段是讲通常的情况而不是当晚,所以 A 和 B 两个选项就很容易 排除了。根据第 2 段最后一句 No one else was there 可知,当晚只有她一个人在那等车, 都没有人在身边, 怎么可能被人注意到呢?据此可排除 D; 根据第 4 段中的 But because I had given up stopping them for fear of making a fool of myself, I let them all go by. I stood there alone for half an hour without stopping one.可知,特别用的是过去完 成时(had given up),可见她怕拦错车,出洋相,早就放弃努力自己拦车了,因此当晚她 并没有努力去拦车,因此,选项 C 正确。 39. B 推理判断题。由 Sometimes I would stop a big lorry 可知,靠声音来判断有时是靠 不住的。 40. A 推理判断题。从 I had given up stopping them for fear of making a fool of myself 可知,她本人不想拦车了,又由 managed to swallow my pride and ask someone at the stop for help 可知,她是决定找人帮忙了,而在本站没有人,去下一站当然就是希望在那里可以 找到人帮忙。 阅读理解 D 篇:41—45 DADCC 信息匹配:46—50FACBE

2012 年普通高等学校招生全国统一考试(广东卷)A 英 语

本试卷共 12 页,三大题,满分 135 分。考试用时 120 分钟。 I 语言知识及应用(共两节,满分 45 分) 第一节 完形填空(共 15 小题;每小题 2 分,满分 30 分) 阅读下面短文,掌握其大意,然后从 1~15 各题所给的 A、B、C 和 D 项中,选出最佳选项,并在答题卡上 将该项涂黑。 We all know that some things are obviously right. For example, it is right to be 1 to other people. It is also right to look after the environment. Some things are 2 wrong, too. For instance, we should not hurt or bully (欺负) others, nor should we litter. Rules often tell us what is right or wrong.. Rules can help the public make the right 3 , and remain safe. Car drivers have to obey traffic regulations that tell them the right things to do on the road to avoid crashes. Cyclists who give signals before turning or stopping help prevent 4 . If people follow rules without taking other matters into consideration, it will be 5 for them to form what is sometimes called a “black and white” view. For example, they may believe that people should always tell the truth, and that lying is 6 acceptable. Such people always stick to their views, even if it means that they may get into 7 . Sometimes it may not be so easy to know 8 what is right or wrong. Some people choose not to eat meat because they believe that it is 9 to eat animals, but others argue that they can eat meat and 10 be kind to animals; some insist that stealing is always wrong, but others think that one does not need to feel to 11 when stealing some food to eat, if lives in a really poor area and he is 12 . Rules help us live together in harmony, because they show us the right way to _ 13 _ other .However, some people argue that rules may be
第 31 页(共 39 页) 山东世纪金榜科教文化股份有限公司

世纪金榜

圆您梦想

www.jb1000.com

__14 , having observed that rules change all the time , and that some schools have some regulations and other have different ones -- so who is to _15___ what is right ? 1. A. kind B. sensitive C. fair D. generous 2. A. equally B. slightly C. clearly D. increasingly 3. A. suggestion B. conclusions C. turns D. choices 4. A. accidents B. mistakes C. falls D. deaths 5. A. interesting B. vital C. easy D. valuable 6 .A. seldom B. rarely C. merely D. never 7. A. trouble B. power C. prison D. control 8. A. roughly B. eventually C. deliberately D. exactly 9. A. awful B. cruel C. unhealthy D. unnecessary 10. A. still B. even C. later D. somehow 11. A. nervous B. anxious C. afraid D. guilty 12. A. begging B. staving C. growing D. wandering 13. A. follow B. instruct C. treat D. protect 14. A. disgusting B. confusing C. unsafe D. unimportant 15. A. predict B. explain C. decide D. consider 第二节 语法填空 (共 10 小题 ,每小题 1.5 分 ,满分 15 分) 阅读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,在空格处填入一个适当的词或使用口号中 词语的正确形式填空 ,并将答案填写在答题卡标号为 16~25 的相应位置上。 Mary will ever forget the first time she saw him. He suddenly appeared in class one day, __16_ (wear) sun glasses. He walked in as if he __17___ (buy) the school, And the word quickly got around that he was from New York City . For some reason he sat beside Mary. Mary felt __18_ (please), because there were many empty seats in the room .But she quickly realized that it wasn’t her, it was probably the fact that she sat in __19___ last row . _20__ he thought he cloud escape attention by sitting at the back, he was wrong. It might have made it a little ___21___ (hard) for everybody because it meant they had to turn around, but that didn’t stop the kids in the class. Of course whenever they turned to look at him, they had to look at Mary, _22__made her feel like a star. “Do you need those glasses for medical reasons?” the teacher asked .The new boy shook his head.” Then I’d appreciate it if you didn’t wear them in class .I like to look at your eyes when I’m speaking to you.” The new boy looked at the teacher __23__ a few seconds and all the other students wondered __24__ the boy would do .Then he took __25_ off, gave a big smile and said “That is cool.” Ⅲ 阅读(共两节,满分 40 分) 第—节 阅渎理解(共 15 小题;每小题 2 分,满分 30 分) 阅读—列短文,从每题所给的 A、B、C 和 D 项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。 A “Have a nice day!” may be a pleasant gesture or a meaningless expression. When my friend Maxie says “Have a nice day” with a smile, I know she sincerely cares about what happens to me. I feel loved and secure since another person cares about me and wishes me well. “Have a nice day. Next!” This version of the expression is spoken by a salesgirl at the supermarket who is rushing me and my groceries out the door. The words came out in the same tone (腔调) with a fixed procedure. They are spoken at me, not to me. Obviously, the concern for my day and everyone else’s is the management’s attempt to increase business.

第 32 页(共 39 页)

山东世纪金榜科教文化股份有限公司

世纪金榜

圆您梦想

www.jb1000.com

The expression is one of those behaviors that help people get along with each other. Sometimes it indicates the end of a meeting. As soon as you hear it, you know the meeting is at an end. Sometimes the expression saves us when we don’t know what to say. “Oh, you just had a tooth out? I’m terribly sorry, but have a nice day.” The expression can be pleasant. If a stranger says “Have a nice day” to you, you may find it heart- warming because someone you don’t know has tried to be nice to you. Although the use of the expression is an insincere, meaningless social custom at times, there is nothing wrong with the sentence except that it is a little uninteresting. The salesgirl, the waitress, the teacher, and all the countless others who speak it without thinking may not really care about my day. But in a strange and comfortable way, it’s nice to know they care enough to pretend they care when they really don’t care all that much. While the expression may not often be sincere, it is always spoken. The point is that people say it all the time when they like. 26.How does the author understand Maxie’s words? A. Maxie shows her anxiety to the author. B. Maxie really wishes the author a good day. C. Maxie encourages the author to stay happy. D. Maxie really worries about the author’s security. 27.What does the underlined sentence in Paragraph 2 mean? A. The sales-girl is rude. B. The sales-girl is bored. C. The sales-girl cares about me. D. The sales-girl says the words as a routine. 28.By saying “Have a nice day,” a stranger may _____. A. try to be polite to you B. express respect to you C. give his blessing to you D. share his pleasure with you 29.According to the last paragraph, people say “Have a nice day”_______. A. sincerely B. as thanks C. as a habit D. encouragingly 30.What is the best title of the passage? A. Have a Nice Day—a Social Custom B. Have a Nice Day—a Pleasant Gesture C. Have a Nice Day—a Heart-warming Greeting D. Have a Nice Day—a Polite Ending of a Conversation B I have been consistently opposed to feeding a baby regularly. As a doctor, mother and scientist in child development I believe there is nothing to recommend it, from the baby’s point of view. Mothers, doctors and nurse alike have no idea of where a baby’s blood sugar level lies. All we know is that a low level is harmful to brain development and makes a baby easily annoyed. In this state, the baby is difficult to calm down and sleep is impossible. The baby asks for attention by crying and searching for food with its mouth. It is not just unkind but also dangerous to say a four-hourly feeding schedule will make a baby satisfied. The first of the experts to advocate a strict clock-watching schedule was Dr Frederic Truby King who was against feeding in the night. I’ve never heard anything so ridiculous. Baby feeding shouldn’t follow a timetable set by the mum. What is important is feeding a baby In the best way, though it may cause some inconvenience in the first few weeks. Well, at last we have copper-bottomed research that supports demand feeding and points out the weaknesses of strictly timed feeding. The research finds out that babies who are fed on demand do better at school at age 5, 7, 11 and 14, than babies fed according to the clock. By the age of 8, their IQ(智商)scores are four to five percent higher than babies fed by a rigid timetable. This Research comes from Oxford and Essex University using a sample(样本)of 10,419 children born in the early 1990s,taking account of parental education, family income, a

第 33 页(共 39 页)

山东世纪金榜科教文化股份有限公司

世纪金榜

圆您梦想

www.jb1000.com

child’s sex and age, the mother’s health and feeling style. These results don’t surprise me. Feeling according to schedule runs the risk of harming the rapidly growing brain by taking no account of sinking blood sugar levels. I hope this research will put an end to advocating strictly timed baby feeling practices. 31.According to Paragraph 2,one reason why a baby cries is that it feels______. A. sick B. upset C. sleepy D. hungry 32.What does the author think about Dr King? A. He is strict B. He is unkind C. He has the wrong idea. D. He sets a timetable for mothers 33.The word copper-bottomed in Paragraph 4 is closest in meaning to _________. A. basic B. reliable C. surprising D. interesting 34.What does the research tell us about feeling a baby on demand? A. The baby will sleep well. B. The baby will have its brain harmed. C. The baby will have a low blood sugar level. D. The baby will grow to be wiser by the age of 8. 35.The author supports feeling the baby_______. A. in the night B. every four hours C. whenever it wants food D. according to its blood sugar level C I was blind, but I was ashamed of it if it was known. I refused to use a white stick and hated asking for help. After all, I was a teenager girl, and I couldn’t bear people to look at me and think I was not like them. I must have been a terrible danger on the roads, coming across me wandering through the traffic, motorists probably would have to step rapidly on their brakes. Apart from that, there were all sorts of disasters that used to occur on the way to and from work. One evening, I got off the bus about halfway home where I had to change buses, and as usual I ran into something, “I’m awfully sorry,” I said and stepped forward only to run into it again. When it happened a third time, I realized I had been apologizing to a lamppost. This was just one of the stupid things that constantly happened to me. So I carried on and found the bus stop, which was a request stop, where the bus wouldn’t stop unless passengers wanted to get on or off. No one else was there and I had to try to guess if the bus had arrived. Generally in this situation, because I hated showing I was blind by asking for help, I tried to guess at the sound. Sometimes I would stop a big lorry and stand there feeling stupid as it drew away. In the end, I usually managed to swallow my pride and ask someone at the stop for help. But on this particular evening no one joined me at the stop; It seemed that everyone had suddenly decided not to travel by bus. Of course I heard plenty of buses pass, or I thought I did. But because I had given up stopping them for fear of making a fool of myself, I let them all go by. I stood there alone for half an hour without stopping one. Then I gave up. I decided to walk on to the next stop. 36.The girl refused to ask for help because she thought_________. A. she might be recognized B. asking for help looked silly C. she was normal and independent D. being fond blind was embarrassing 37.After the girl got off the bus that evening, she_________. A. began to run B. hit a person as usual C. hit a lamppost by accident D. was caught by something 38.At the request stop that evening, the girl___________. A. stopped a big lorry B. stopped the wrong bus C. made no attempt to stop the bus D. was not noticed by other people
第 34 页(共 39 页) 山东世纪金榜科教文化股份有限公司

世纪金榜

圆您梦想

www.jb1000.com

39.What was the problem with guessing at the sound to stop a bus? A. Other vehicles also stopped there. B. It was unreliable for making judgments. C. More lorries than buses responded to the girl. D. It took too much time for the girl to catch the bus. 40.Finally the girl decided to walk to the next stop, hoping__________. A. to find people there B. to find more buses there C. to find the bus by herself there D. to find people more helpful there D Sports account for a growing amount of income made on the sales of commercial time by television companies. Many television companies have used sports to attract viewers from particular sections of the general public, and then they have sold audiences to advertisers. An attraction of sport programs for the major U.S. media companies is that events are often held on Saturday and Sunday afternoons—the slowest time periods of the week for general television viewing. Sport events are the most popular weekend programs, especially among male viewers who may not watch much television at other times during the week. This means the television networks are able to sell advertising time at relatively high prices during what normally would be dead time for programming. Media corporations also use sports to attract commercial sponsors that might take their advertising dollars elsewhere if television stations did not report certain sports. The people in the advertising departments of major corporations realize that sports attract made viewers. They also realize that most business travelers are men and that many men make family decisions on the purchases of computers, cars and life insurance. Golf and tennis are special cases for television programming. These sports attract few viewers, and the ratings(收视率)are unusually low. However, the audience for these sports is attractive to certain advertisers. It is made up of people from the highest income groups in the United States, to certain advertisers. It is made up of people from the highest income groups in the United States, including many lawyers and business managers. This is why television reporting of golf and tennis is sponsored by companies selling high-priced cars. business and personal computer, and holiday trips .This is also why the networks continue to carry these programs regardless of low ratings. Advertisers are willing to pay high fees to reach high-income consumers and those managers who make decisions to buy thousands of “company cars” and computer, with such viewers, these programs don’t need high ratings to stay on the air. 41.Television sport programs on weekend afternoons . A. result in more sport event B. get more viewers to play sports C. make more people interested in television D. bring more money to the television networks 42.Why would weekend afternoons become dead time without sport programs? A. Because there would be few viewers B. Because the advertisers would be off work C. Because television programs would go slowly D. Because viewers would pay less for watching television 43.In many families, men make decision on . A. holiday B. sports viewing C. television shopping D. expensive purchases 44.The ratings are not important for golf and tennis programs because . A. their advertisers are carmakers B. their viewers are attracted by sports
第 35 页(共 39 页) 山东世纪金榜科教文化股份有限公司

世纪金榜

圆您梦想

www.jb1000.com

C. their advertisers target at rich people D. their viewers can afford expensive cars 45.What is the passage mainly about? A. Television viewers are determined by male viewers B. Rich viewers contribute most to television companies C. Sports are gaining importance in advertising on television D. Commercial advertisers are the major sponsors of sport event 第二节 信息匹配(共 5 小题;每小题 2 分,满分 10 分) 阅读下列应用文及相关信息,并按照要求匹配信息。请在答题卡上将对应题号的相应选项字母涂黑。 首先阅读下列某实习编辑从一组读者来信中整理出来的关键备忘信息:

A Hobbies: reading, listening to music and watching birds Purpose: asking for spare copies of textbooks, teaching materials or journals B Hobbies: reading, singing and traveling Purpose: learning about ideas of teaching professionals in the world C Hobbies: role-playing, listening to music and collecting nice things Purpose: communicating with new friends among English teachers from the UK and the USA D Hobbies: reading and exchanging fancy gifts and ideas about local customs and conventions Purpose: exchanging ideas on teaching methods E Hobbies: listening to western pop music, exchanging gifts and collecting things Purpose: making friends with both fellow teachers and students of English around the world F Hobbies: swimming, cycling and raising cats and dogs Purpose: finding pen friends all over the world and communicating in English
第 36 页(共 39 页) 山东世纪金榜科教文化股份有限公司

世纪金榜

圆您梦想

www.jb1000.com

以下信函为上面关键备忘信息的来源。为有效管理资料,请将关键备忘信息与信函原件匹配起来。 46.

Dear Editor, I am a secondary school teacher of English. I would like to have pen friends all over the world for my students. They are aged 15-19 and good at swimming, cycling and raising cats and dogs. If students in your country are interested in corresponding with Turkish students in English, please tell them to write to my address, so that I can distribute their letters to my students who are willing to have friends and are in need of practice. Ms. Imbat 81030, Istanbul Turkey
47.

Dear Editor, I am interested in corresponding with other TEFL teachers and researchers about issues of professional development. I would like to share ideas with fellow teachers from English-speaking countries throughout the world. My hobbies are reading, listening to music and watching birds. Since I live in a rather isolated area, I would appreciate any spare copies if text books, teaching materials or journals that other teachers would be able to send me. Ms. Juliana Sirait 21214,Kisaran Indonesia
48.

Dear Editor I am a 33-year-old secondary school teacher of English in Hungary. I would like to make new friends among English teachers mainly from English, the USA, Switzerland, and Scandinavia. I am interested in role-playing and team work, I would also like to correspond with colleagues all over the world with the same hobbies as mine: collecting nice things, listening to music, reading and traveling. Mariann Nyari 6724, Szeged , Tavasz1/B Hungary
49.

Dear Editor, I am a 23-year-old Peace Corps Volunteer teaching secondary English in Equatorial Guinea. This is my first experience teaching formally, so I would like to know some of the ideas of all you professionals out there in the world. Letters do not have to be all business. When the school day ends, I would enjoy hearing from you. I enjoy reading. Singing, traveling and so on. Kury W.Cobham AP Box 456 Equatorial Guinea
50.

Dear Editor,
第 37 页(共 39 页) 山东世纪金榜科教文化股份有限公司

世纪金榜 圆您梦想 I’m a 30-year-old teacher of English at a middle school. I’d be happy to make friends with both fellow teachers and students of English around the world. I also wish to find pen-friends for my students between 13 and 20 years old. My interests are letter writing, listening to western pop music, exchanging gifts, and collecting stamps, maps, picture postcards and coins. Mr.S. Thevachandra 47/1,Kalm Unai Sri Lanka
Ⅲ 写作 (共两节,满分 40 分) 第一节 基础写作 (共 1 小题;满分 15 分) 你接受了一项写作任务,要为英语校报写一篇人物介绍。 【写作内容】 请根据以下信息,介绍一位传奇人物

www.jb1000.com

姓 名:Allan Stewart 国 籍:澳大利亚 出生日期:1915 年 3 月 7 日 世界纪录:2006 年获硕士学位时年龄最大 学习态度:挑战自我,永远为时不晚。 第一个学位:1936 年获得 第二个学位:医学博士 第三个学位:80 多岁时决定学习法律,2006 年获得硕士学位。 第四个学位:2012 年通过网络学习获得,善于合理安排学习时间,受到 老师表扬。
*硕士学位:master’s degree; **博士:doctor [写作要求] 只能用 5 个句子表达全部内容 [评分标准] 句子结构准确,信息内容完整,篇章连贯。 第二节 读写任务(共 1 小题;满分 25 分) 阅读下面短文,然后按要求写一篇 150 词左右的英语短文。 My husband received a letter a month ago a young woman who had been his student when she was in middle school. She was writing because she wanted to thank for having a great influence in her life. In the letter she wrote, “You were the teacher who helped me discover my talent for math. Before you came to teach us, I had been terribly poor at math, and had never thought that I would be interested in it. To my surprise, you magically showed me the beauty of math. I guess that was the turning point of my attitude towards it. Gradually my interest in it began to grow. Thanks to your encouragement, I made continuous progress in math, and finally made up my mind to study it in the university. Today I am working as an accountant at Valley Medical Center in California. You played an important part. Thank you!” What a wonderful gift to a retired teacher! My husband has received many letters from students over the years. This one was special, for it arrived at this time in his life when he is in very poor health.

A thank-you letter from an old student of the writer’s husband meant a lot to the retired old man. From the letter, the writer learnt how great influence a teacher might have over
第 38 页(共 39 页) 山东世纪金榜科教文化股份有限公司

世纪金榜

圆您梦想

www.jb1000.com

his students.
[写作内容] 1.以约 30 个词概括上文的主要内容。 2.以约 120 个词就老师影响学生的话题谈谈你的想法,内容包括: (1)上文使你想起哪位对你帮助最大的老师; (2)举例说明该老师对你学习或成长的影响; (3)你怎样看待老师对学生的影响。 [写作要求] 1.作文中可以使用亲身经历或虚构的故事,也可以参照阅读材料的内容,但不得直接引用原文中的句 子。 2.作文中不能出现真实姓名和学校名称。 [评分标准] 概括准确,语言规范,内容合适,语篇连贯。

参考答案 1~5 ACDAC 6~10 DADBA 11~15 DBCBC 16. wearing 17. would buy 18. pleased 19. the 20. Although / Though 21. harder 22. which 23. for 24. what 25. them 26~30 BDACA 31~35 DCBDC 36~40 DCCBA 41~45 DADCB 46~50 FACBE 基础写作: (one possible version) Allan Stewart, an Australian old man, born on March 7, 1915, is already the holder of the world record for being the oldest graduate. He thinks it is never too late to challenge oneself to achieve something worthwhile. He got his first degree in 1936, later along with a doctor’s degree of medicine. He decided to study law in his eighties, and he got the master’s degree in 2006, which was his third degree. In 2012, he received his fourth degree by network learning, who was praised for his proper arrangement on his study schedule. 读写任务:(Summary) A thank-you letter from an old student of the writer’s husband meant a lot to the retired old man. From the letter, the writer learnt how great influence a teacher might have over his students.

第 39 页(共 39 页)

山东世纪金榜科教文化股份有限公司


相关文章:
2013年高考英语试题全解析——上海卷
2013高考英语试题解析——上海卷_高考_高中教育_教育专区。2013高考英语试题解析——上海卷2013 年普通高等学校招生全国统一考试英语(上海卷)全解析 第Ⅰ卷...
2013年全国高考英语试题—新课标卷(详细解析版)
2013年全国高考英语试题—新课标卷(详细解析版)_高考_高中教育_教育专区。绝密★启用前 2013 年普通高等学校招生全国统一考试(新课标Ⅱ卷) 英语 本试卷分第Ⅰ卷(...
2013年高考真题——英语(全国卷大纲版)解析版
2013高考真题——英语(全国卷大纲版)解析版_高考_高中教育_教育专区。2013高考真题,附详细解析,为你讲述高考背后的故事,带你领略高考的考点热点,助你升学一臂...
2013高考英语真题(详解)_陕西卷
世纪金榜 圆您梦想 www.jb1000.com 2013 陕西高考--英语 解析 第一部分 英语知识运用(共四节,满分 55 分) 第一节 语音知识(共 5 小题;每小题 1 分,...
2013高考英语真题(详解)_山东卷
2013高考英语真题(详解)_山东卷_高考_高中教育_教育专区。世纪金榜 圆您梦想 www.jb1000.com 2013 年普通高等学校招生全国统一考试(山东卷) 英卷降答题卡一并交...
@2013年高考英语(新课标全国卷Ⅰ)试题分析
2013高考英语(新课标全国卷Ⅰ)试题切实体现了新课标的要求和宗旨,延续了近 ...mightn't 【答案】 :C 【解析】 :考查情态动词。难度较大。won’t 可以...
2013重庆高考英语试题及详解
2013重庆高考英语试题详解_高考_高中教育_教育专区。2013年重庆卷精校word版高考试题详解2013 年普通高等学校招生全国统一考试(重庆卷) 英语试题卷英语试题卷共 ...
2013年高考英语新课标I卷(解析版)
2013高考英语新课标I卷(解析版)_高考_高中教育_教育专区。2013高考真题——英语(新课标 I 卷)解析版 河南、河北、山西、黑龙江、吉林第二部分 英语知识运用...
2013高考英语真题汇编(一)附详解答案
2013高考英语真题汇编(一)附详解答案 自己编辑,并认真纠错。答案详尽。适合学生老师使用。自己编辑,并认真纠错。答案详尽。适合学生老师使用。隐藏>> 2013 高考英语...
2013高考英语北京卷试题及其答案解析
8 2013 北京高考英语试卷答案与逐题解析 第一节:单项填空 21【答案】D【解析】题干中已经有谓语动词 gives,故 A 选项 change 动词谓语形式不能入 选,只能选...
更多相关标签:
高考英语历年真题详解 | 高考英语真题详解 | 2013年高考英语真题 | 2013高考英语真题 | 2013广东高考英语真题 | 五年高考真题汇编详解 | 英语四级真题详解 | 2016英语四级真题详解 |