当前位置:首页 >> 英语 >>

【强烈推荐】高一英语阅读理解专讲专练1


阳光家教网 www.ygjj.com 高一英语学习资料

本资料来源于《七彩教育网》http://www.7caiedu.cn 高一英语阅读理解专讲专练含答案及解析一 先通读,后细读 阅读一篇文章,最好采用先通读、再细读的策略。首先要快速浏览全文,这一点非 常重要。因为一篇文章是一个整体,是围绕一个中心思想组织的。如果我们了解了文章大 体讲的是什么,有了整个篇

章的结构模式,就有利于我们理顺句子或段落间的关系,准确 地把握文章的主旨,同时也有利于我们在解题过程中有重点地细读部分内容。 一篇文章无论长短, 要做到一口气读下来。 对于生词, 只要不妨碍我们理解主要内容, 可暂时放下不管。如果我们读读停停,左顾右盼,往往会把文章完整的体系读破了,有碍 于对文章整体的理解。 在掌握了文章的大体内容后, 我们再根据需要解答的问题逐句细读, 认真分析词义及句子结构,从而更准确地把握文章的具体内容。 Passage A 阅读理解 An old friend from California called from the airport to tell me that he had arrived. I was not able to leave the office, but I had made plans for his arrival. After explaining (解 释) where my new house was, I told him that I had left the key under the doormat (门垫). Since I knew it would be pretty late before I could get home, I suggested that he make himself at home and help himself to anything that was in the refrigerator(电冰箱).① Two hours later my friend phoned me from the house. At the moment, he said, he was listening to some of my records after having had a delicious meal. Now, he said, he was drinking a glass of orange juice. When I asked him if he had had any difficulty finding the house, he answered that the only problem was that he had not been able to find the key under the doormat, but luckily, the living room window by the apple tree had been left open and he had climbed in through the window. I listened to all this in great surprise.② There is no apple tree outside my window, but there is one by the living room window of my next door neighbor's house! 根据文章内容,选择正确答案: 1. An old friend of mine called ______. A. to tell me to meet him at the airport B. to tell me about his arrival C. to ask me to leave the office D. to ask me to make plans for his arrival 2. My friend climbed into the room because ______ .
学而思教育·学习改变命运 思考成就未来! 高考网 www.gaokao.com

阳光家教网 www.ygjj.com 高一英语学习资料

A. there was an apple tree outside B. the living room window was left open C. he had difficulty opening the door D. he hadn't found the key 3. My friend telephoned me two hours later ______ . A. from my home B. at the airport C. in his office D. from my neighbor's house 难句注释 ① I suggested that he make himself at home and help himself to anything that was in the refrigerator. 我建议他不要客气,随意吃冰箱里的东西。 Total words:211 Reading time: ______ Reading speed: ______ ② I listened to all this in great surprise. 我很吃惊地听着这一切。 in surprise 意为“吃惊地”。 Passage B 阅读理解 If you know me well, you know I don't like birthday parties. At least, I don't like birthday parties given for me.① I enjoy them when they re for other people, but when they re for me, I just don't like them. I remember one birthday party some friends of mine had for me when I was a student at the university. Of course, I had told my best friend Henry that I didn't want a party and
学而思教育·学习改变命运 思考成就未来! 高考网 www.gaokao.com

阳光家教网 www.ygjj.com 高一英语学习资料

I made him promise he wouldn't do anything. He agreed. I should have known better than to believe him.② On the day of my birthday, we got home from school at about, oh, I don't know, three or half past three. We went inside and as usual I went into the bathroom and started to close the door when suddenly from behind the shower curtain (浴帘), a kind of strange female(女) voice started singing, “Happy birthday to you, happy birthday to you.” And then from all over the room, people joined in. There were about fifteen people hiding everywhere in the room. They had got my roommate's key and got in earlier. They had all planned to come out of the hiding place just at the same time while singing. I guess I really upset their plans by going in just to wash my hands.③ 根据文章内容,选择正确答案: 1. Which of the following sentences is NOT true? A. I got home from school at 3 or 3:30 on the day of my birthday. B. I dislike birthday parties held for me. C. Henry agreed that he would not do anything on my birthday. D. I knew there were some of my friends hiding in my room. 2. I usually went into the ______ when I got home from school. A. living room

B. bedroom C. bathroom D. dining room

3. What did my friends plan to do? A. They planned to leave the room as soon as possible. B. They planned to sing as loudly as they could. C. They planned to eat in the bathroom. D. They had planned to come out of hiding places together. 难句注释
学而思教育·学习改变命运 思考成就未来! 高考网 www.gaokao.com

阳光家教网 www.ygjj.com 高一英语学习资料

① At least, I don't like birthday parties given for me. 至少我不喜欢为我开的生日晚会。 Total words:223 Reading time: ______ Reading speed: ______ ② I should have known better than to believe him. 我本应知道他要做什么而不该相信他的。 should have known 是虚拟语气,意为“本应知道而未知”。 ③ I really upset their plans by going in... 我进去只是洗一下手,却真的打乱了他们的计划。 by doing sth. 通过做某事的方式。 Passage C 阅读理解 In choosing a friend, one should be very careful. A good friend can help you study. You can have fun together and make each other happy. Sometimes you will meet fair weather friends.① They will be with you as long as you have money or luck, but when you are down, they will run away. How do I know when I have found a good friend? I look for certain qualities (品质) of character, especially understanding, honesty and reliability (可靠). Above all else, I look for understanding in a friend. A good friend tries to understand how another person is feeling. He is not quick to judge. Instead, he tries to learn from others. He puts himself in the other person's place, and he tries to think of ways to be helpful. He is also a good listener. At the same time, however, a good friend is honest. He does not look for faults (过错) in others. He notices their good points. In short, a friend will try to understand me and accept me.② Another quality of a friend is reliability. I can always depend on (信赖) a good friend. If he tells me he will meet me somewhere at a certain time, I can be sure that he will be
学而思教育·学习改变命运 思考成就未来! 高考网 www.gaokao.com

阳光家教网 www.ygjj.com 高一英语学习资料

there. If I need a favor, he will do his best to help me. If I am in trouble, he will not run away from me. There is a fourth quality that makes a friend special. A special friend is someone with whom we can have fun.③ We should enjoy our lives, and we would enjoy our friendship. That is why I especially like friends who are fun to be with. A good friend likes the same things I like. We share experience (经验) and learn from each other. A good friend has a good sense of humor (幽默), too. He likes to laugh with me. That is how we share in the joy of being friends. And I know that he is looking for the same quality in me. When I meet someone who is reliable, honest, and understanding, I know I've found a friend! 根据文章内容,选择正确答案: 1. Which of the following qualities the writer thinks is the most important in choosing a friend? A. understanding. B. honesty. C. reliability. D. a sense of humor. 2. If you have fair weather friends, ______ .

A. they will give you all that they have when you need help B. you will be refused when you get into trouble C. you will become rich D. you can be sure that you get real friends 3. Good friends need to ______. A. always point out each other's mistakes B. be helped with money C. understand each other's feelings D. have money or luck 4. This passage mainly discuss ______ .
学而思教育·学习改变命运 思考成就未来! 高考网 www.gaokao.com

阳光家教网 www.ygjj.com 高一英语学习资料

A. the qualities of a friend B. where to choose friends C. how to get along with friends D. the importance of having a friend 难句注释 ①Sometimes you will meet fair weather friends.

有时你会遇到不能与你共患难的朋友。 ②In short, a friend will try to understand me Total words:362 Reading time: ______ Reading speed: ______ and accept me. 总之,一个朋友会尽量理解我、接受我。 in short 意为“简而言之”。 ③A special friend is someone with whom we can have fun. 一个特殊的朋友是和我们在一起共快乐的人。 with whom we can have fun 是定语从句,修饰 someone。 Passage D 完形填空 There are many kinds of friends. Some are always 1 you, but don't understand you. Some say only a few words to you, but understand you. Many people will step in your life, but only 2 friends leave footprints (脚印). I shall always recall (回忆) the autumn and the girl with the 3 . She will always bring back the friendship between us. I know she will always be my best friend. It was the golden season. I could see the yellow leaves 4 on the cool 5 . In such a season, I liked walking alone in the leaves, 6 to the sound of them. Autumn is a 7 season and life is uninteresting. The free days always get me 8 . But one day, the sound of a violin 9 into my ears like a stream ( 小溪) flowing in the
学而思教育·学习改变命运 思考成就未来! 高考网 www.gaokao.com

阳光家教网 www.ygjj.com 高一英语学习资料

mountains. I was so surprised that I jumped to see what it was. A young girl, standing in the wind, was 10 in playing her violin. I had 11 seen her before. The music was so nice that I listened quietly. Lost in the music,① I didn't know that I had been 12 there for so long but my existence ( 存在) did not seem to disturb her. Leaves were still falling. Every day she played the violin in the corner of the building 13 I went downstairs to watch her performance. I was the only listener. The autumn seemed no longer lonely and life became 14 . 15 we didn't know each other, I thought we were already good friends. I believe she also loved me. Autumn was nearly over. One day, when I was listening carefully, the sound suddenly 16 . To my astonishment (惊讶), the girl came over to me. “You must like violin.” she said. “Yes. And you play very well. Why did you stop?” I asked. Suddenly, a 17 expression appeared on her face and I could feel something unusual. “I came here to see my grandmother, but now I must leave. I once played very badly. It was your listening every day that 18 me.” she said. “In fact, it was your playing 19 gave me a meaningful autumn,②” I answered, “Let's be friends.” The girl smiled, and so did I. I never heard her play again in my life. I no longer went downstairs to listen like before. Only thick leaves were left behind. But I will always remember the fine figure ( 身影) of the girl. She is like a 20 —so short, so bright, like a shooting star giving off so much light③ that it makes the autumn beautiful. 根据文章内容,选择正确答案: 1. A. withB. forC. againstD. to 2. A. good B. true C. new D. old 3. A. sound B. song C. play D. violin 4. A. shaking B. hanging C. falling D. floating 5. A. wind B. snow C. air D. rain 6. A. watching B. listening C. seeing D. hearing
学而思教育·学习改变命运 思考成就未来! 高考网 www.gaokao.com

阳光家教网 www.ygjj.com 高一英语学习资料

7. A. lively B. lovely C. harvest D. lonely 8. A. up B. off C. down D. over 9. A. flowed B. grew C. entered D. ran 10. A. lost B. active C. busy D. interested 11. A. once B. never C. often D. usually 12. A. waiting B. stopping C. standing D. hearing 13. A. because B. so C. when D. but 14. A. interesting B. moving C. encouraging D. exciting 15. A. But B. However C. Even D. Though 16. A. stopped B. began C. gone D. changed 17. A. happy B. sad C. strange D. surprised 18. A. surprised B. excited C. encouraged D. interested 19. A. that B. which C. it D. who 20. A. song B. dream C. fire D. sister 难句注释 ①Lost in the music“沉浸在琴声中” be lost in sth. 意为“陷入……之中”。 ②In fact, it was your playing that gave me a meaningful autumn. 实际上,正是你的演奏给予我一个意味深长的秋天。 It was...that...是强调句型。 ③...like a shooting star giving off so much light. 就像是一颗流星放射出如此灿烂的光芒。

学而思教育·学习改变命运 思考成就未来!

高考网 www.gaokao.com

阳光家教网 www.ygjj.com 高一英语学习资料

Passage A 本文讲述了一位朋友在拜访作者时误入他邻居家却浑然不觉的幽默故事。 1. B. 由第一段第一句 “...called...to tell me that he had arrived.”可知。 2. D. 细节题,由第二段 “...he had not been able to find the key...”可知。 3. D. 以第二段朋友所说的“apple tree”为线索,推知朋友误入邻居家。 Passage B 本文讲述了作者的朋友们想为他开生日 party 以给他意外惊喜的事。 1. D. 由第三段 “I went into the bathroom...when suddenly from behind...”可知“我”并 不知情。 2. C. 由第二段 “We went inside and as usual I went into the bathroom...” 推知。 3. D. 由最后一段 “They had all planned to come out of...just at the same time”推知。 Passage C 本文论述了一个好朋友必须具备的四个品质:理解、诚实、可靠和幽默。 1. A. 四个品质中理解最重要。above all else 意为“最重要;首先”。 2. B. 不能与你共患难的朋友在你遇到麻烦时会拒绝向你提供帮助。 3. C. 好朋友应相互理解。 4. A. 本文的主题是好朋友所具备的四个品质。 Passage D 文章通过“我”和一个小姑娘秋天邂逅的故事体现了知心朋友的重要性。 1. A. 结合后面一句可知,“许多人与你在一起(with you), 却不能理解你”。 2. B. 只有真正的朋友,才能留在心中。 3. D. 结合后面的内容可知,“我”每天去听小姑娘拉小提琴。 4. D. 金黄的树叶在秋风中随风飘动。 5. A. 叶子是在风中飘动。 6. B. 现在分词用作伴随状语。
学而思教育·学习改变命运 思考成就未来! 高考网 www.gaokao.com

阳光家教网 www.ygjj.com 高一英语学习资料

7. C. 秋天本是收获的季节,但是此处“我”却独自一人漫步在落叶之上,与下文的生活 的无趣相对应。 8. C. 短语 get sb. down 意为“使人泄气; 使人疲倦”。 9.A. 琴声像山涧溪流一样,流进(flow into)“我”的耳畔。 10. A. 短语 be lost in (doing) sth. “陷入……之中”。此处指小姑娘正在聚精会神地拉小 提琴。 11. B. 结合上下文可知,“我”以前与小姑娘素不相识。 12. C. “我”沉浸在优美的琴声中,不自觉地在风中伫立。 13. C. 从下文可知,“我”并不是听到琴声才下楼,而是因为两人心有灵犀,每次几乎是 在小姑娘拉琴的同时,“我”也到了楼下。因此这里应用 when。 14. A. 与上文的“生活无趣”相对,琴声让“我”觉得“生活有趣”。 15. D. 从整个句意来看,这里是一个让步状语从句。though 表“尽管”,合乎文意。 16. A. 与平日不同,琴声突然停止,小姑娘朝“我”走来,让“我”惊讶。 17. B. 由下文可知,小姑娘即将离开,故脸上闪现出悲伤的神色。 18. C. 在小姑娘眼中,“我”每天来听琴对她是一种无声的激励。 19. A. 此处是一个强调句型。 20. B. 结合全文的意思可知,在“我”看来,小姑娘就像一个梦,让“我”久久难忘。 1.When I asked him if he had had any difficulty finding the house...当我问他找房子是 否有困难时…… (Line 14, Passage A) have difficulty (in) doing sth. 意为“在做某事方面有困难”,也可以说:have trouble (in) doing sth. 如: I have some difficulty understanding him. 我理解他有些困难。 Did you have any trouble in finding his house? 你找到他家有困难吗? 英语中还有 have difficulty with sth. 和 have trouble with sth. 如: I don t have much difficulty with English grammar. 我学英语语法并没有太多的困难。 I hope you won't have any trouble with the work.
学而思教育·学习改变命运 思考成就未来! 高考网 www.gaokao.com

阳光家教网 www.ygjj.com 高一英语学习资料

我希望你应付这工作没有困难。 2.The girl smiled, and so did I. 小姑娘笑了,我也笑了。(Line 29, Passage D) “So + be(have, 助动词或情态动词)+ (另一)主语 ”用于表示某人与前者具有相同的肯定 情况,意为“某人也一样”。如: I like dogs; so does he. 我喜欢狗,他也如此。 He can speak good English and so can she. 他能说一口好英语,她也能。 如果对前面所说的内容加以肯定,那就不倒装。如: —Jack won the first prize in the contest. 杰克在比赛中获一等奖。 —So he did. 确实如此。

学而思教育·学习改变命运 思考成就未来!

高考网 www.gaokao.com


相关文章:
【强烈推荐】高一英语阅读理解专讲专练5
【强烈推荐】高一英语阅读理解专讲专练5【强烈推荐】高一英语阅读理解专讲专练5...阳光家教网 www.ygjj.com 高一英语学习资料 根据文章内容,选择正确答案: 1. “...
【强烈推荐】高一英语阅读理解专讲专练6
【强烈推荐】高一英语阅读理解专讲专练6【强烈推荐】高一英语阅读理解专讲专练6隐藏>> 阳光家教网 www.ygjj.com 高一英语学习资料本资料来源于《七彩教育网》http...
【强烈推荐】高一英语阅读理解专讲专练9
【强烈推荐】高一英语阅读理解专讲专练9【强烈推荐】高一英语阅读理解专讲专练9...高考网 www.gaokao.com 阳光家教网 www.ygjj.com 高一英语学习资料 1. When ...
【强烈推荐】高一英语阅读理解专讲专练2
【强烈推荐】高一英语阅读理解专讲专练2【强烈推荐】高一英语阅读理解专讲专练2...根据文章内容,选择正确答案: 1. What do you think of the differences ...
高一英语阅读理解专讲专练含答案及解析1到4答案
高一英语阅读理解专讲专练含答案及解析1到4答案 高一英语阅读理解专讲专练含答案及解析高一英语阅读理解专讲专练含答案及解析隐藏>> 一Passage A 本文讲述了一位...
高一英语阅读理解专讲专练1
11页 1下载券 高一英语阅读理解专讲专... 20页 免费 【强烈推荐】高一英语阅...010-62754468 高一英语阅读理解专讲专练含答案及解析二略读 略读(skimming)是...
高一英语阅读理解专讲专练1
1/2 相关文档推荐 【强烈推荐】高一英语阅读... 20页 免费 高一英语阅读理解...高一英语阅读理解专讲专练含答案及解析一 先通读,后细读 阅读一篇文章,最好...
高一英语阅读理解专讲专练含答案及解析1
高一英语阅读理解专讲专练含答案及解析1_英语_高中教育_教育专区。高一英语阅读...1/2 相关文档推荐 【强烈推荐】高一英语阅... 20页 免费 高一英语阅读理解专...
高一英语阅读理解专讲专练含答案及解析一
高一英语阅读理解专讲专练... 6页 免费 【强烈推荐】高一英语阅读... 6页 1财富值如要投诉违规内容,请到百度文库投诉中心;如要提出功能问题或意见建议,请点击...
高一英语阅读理解专讲专练含答案及解析 (3)
【强烈推荐】高一英语阅... 11页 免费 高一英语阅读理解专讲专... 11页 免费...She couldn t help crying,①“Oh, my stomach (胃)! Get the 1 !” ...
更多相关标签:
高一阅读理解专项训练 | 高一阅读理解专题训练 | 跳绳专用强烈节奏音乐 | 高一英语阅读理解 | 高一英语阅读理解50篇 | 高一阅读理解 | 高一阅读理解及答案 | 高一散文阅读理解 |