当前位置:首页 >> 英语 >>

高中英语复习语法专练--连词


第十章连词

20. 连词

连词是一种虚词, 它不能独立担任句子成分而只起连接词与词,短语与短语以及句与句的作用。连词主要可分为两类:并列连词和从属连词。并 列连词用来连接平行的词、 词组和分句。 如: and, but, or, nor, so, therefore, yet, however, for, hence, as well as, both…and, not only…but also, either…or, neither…nor, (and)then 等等。

20.1 并列连词与并列结构 并列连词引导两个并列的句子。 1) and 与 or 判断改错: (错) They sat down and talk about something. (错) They started to dance and sang. (错) I saw two men sitting behind and whisper there. (对) They sat down and talked about something. (对) They started to dance and sing. (对)I saw two men sitting behind and whispering there.

解析: 第一句: and 连接两个并列的谓语,所以 talk 应改为 talked。 第二句:and 连接两个并列的动词不定式,第二个不定式往往省略 to,因此 sang 应改为 sing。 第三句:and 连接感观动词 saw 后面的用作的宾补的两个并列分词结构,因此 whisper 应改为 whispering。 注意:and 还可以和祈使句或名词词组连用表示条件。 (or 也有此用法)

Make up your mind, and you'll get the chance. = If you make up your mind, you'll get the chance. One more effort, and you'll succeed. = If you make one more effort, you'll succeed.

2) both …and 两者都 She plays (both) the piano and the guitar.

3) not only…but (also), as well as 不但…而且) She plays not only the piano, but (also) the guitar.

注意: not only… but also 关联两个分句时,一个分句因有否定词 not 而必须倒装。 Not only does he like reading stories, but also he can even write some.

4) neithe…nor 意思为"既不……也不……"谓语动词采用就近原则,与 nor 后的词保持一致。 Neither you nor he is to blame.

20.2 比较 and 和 or

1) 并列结构中,or 通常用于否定句,and 用于肯定句。

2) 但有时 and 也可用于否定句。请注意其不同特点: There is no air or water in the moon. There is no air and no water on the moon. 在否定中并列结构用 or 连接,但含有两个否定词的句子实际被看作是肯定结构,因此要用 and。

典型例题 ---I don't like chicken ___ fish. ---I don't like chicken, ___ I like fish very much. A. and; and B. and; but C. or; but D. or;and

答案 C。否定句中表并列用 or, but 表转折。

判断改错: (错) We will die without air and water. (错) We can't live without air or water. (对) We will die without air or water. (对) We can't live without air and water. 20.3 表示选择的并列结构

1) or 意思为"否则"。 I must work hard, or I'll fail in the exam.

2) either…or

意思为"或者……或者……"。注意谓语动词采用就近原则。

Either you or I am right.

20.4 表示转折或对比

1) but 表示转折,while 表示对比。 Some people love cats, while others hate them.

典型例题 --- Would you like to come to dinner tonight? --- I'd like to, ___ I'm too busy. A. and B. so C. as D. but

答案 D。but 与前面形成转折,符合语意。而表并列的 and, 结果的 so,原因的 as 都不符合句意。

2) not…but… 意思为"不是……而是……" not 和 but 后面的用词要遵循一致原则。 They were not the bones of an animal, but (the bones) of a human being.

20.5 表原因关系

1) for 判断改错: (错) For he is ill, he is absent today. (对) He is absent today, for he is ill. for 是并列连词,不能置于含两个并列分句的句子的句首,只能将其放在两个分句中间。

2) so, therefore He hurt his leg, so he couldn't play in the game.

注意: a. 两个并列连词不能连用,但 therefore, then, yet.可以和并列连词连用。 You can watch TV, and or you can go to bed. He hurt his leg, and so / and therefore he couldn't play in the game.

b. although… yet…,但 although 不与 but 连用。 (错) Although he was weak, but he tried his best to do the work.. (对) Although he was weak, yet he tried his best to do the work.

20.6 比较 so 和 such

其规律由 so 与 such 的不同词性决定。such 是形容词,修饰名词或名词词组,so 是副词,只能修饰形容词或副 词。so 还可与表示数量的形容词 many,few,much, little 连用,形成固定搭配。

so + adj. so + adj. + a(n) + n. so + adj. + n. (pl.) so + adj. + n. [不可数]

such + a(n) + n. such + n. (pl.) such +n. (pl.) such +n. [不可数]

so foolish so nice a flower so many/ few flowers so much/little money. so many people

such a fool such a nice flower such nice flowers such rapid progress such a lot of people

so many 已成固定搭配,a lot of 虽相当于 many,但 a lot of 为名词性的,只能用 such 搭配。 so…that 与 such…that 之间的转换既为 so 与 such 之间的转换。

第十章 连词 ( )1. _____ he said he wasn’t hungry, he ate the big breakfast. A. Because B. For C. As D. Though ( )2.Tom was hungry, _____ he ate all the cakes. A. and B. but C. so D. or ( )3.I ran quickly _____ I could catch the first bus. A. for B. so that C. but D. or ( )4.Please knock at the door _____ you come into the room. A. when B. as soon as C. before D. after ( )5.The horse was running _____ fast _____ I couldn’t catch up with it. A. as, as B. both, and C. so, that D. neither, nor ( )6.Is there any difference _____ the two sentence? A. for B. in C. among D. between ( )7.He didn’t go to play _____ he finished his homework. A. when B. since C. as soon as D. until ( )8._____ you say, I won’t believe you. A. Wherever B. Whatever C. Whichever D. Whenever ( )9.The baby could _____ read _____ write because he is too little. A. not only, but also B. either, or C. neither, nor D. both, and ( )10.Mary didn’t go to school, _____ she was sick. A. since B. as C. because D. for ( )11.English is not easy to learn, _____ I like it very mush. A. but B. or C. since D. because ( )12._____ I got home it was very late. A. While B. Because C. As D. When ( )13.He’ll be back _____ two days. A. before B. for C. in D. after ( )14._____ he is very young, _____ he knows a lot about science. A. Because, so B. Though, / C. When, and D. Though, but ( )15.He can’t sing, _____ A. Nor I can B. Nor can I C. So I can’t D. So can’t I ( )16.He took his sick mother to the hospital yesterday. That’s _____ he didn’t go to school. A. when B. how C. whether D. why ( )17.I will go _____ you ask me. A. and B. so C. if D. when ( )18.It doesn’t matter _____ he will come or not. A. if B. even if C. whether D. unless ( )19.You’ll be late _____ you run quickly. A. if B. whether C. unless D. because ( )20.He broke his right leg _____ he was playing football. A. as B. while C. because D. since ( )21.The days were short _____ it was now December. A. for B. as C. since D. because ( )22.I am _____ busy _____ help you. You should do the work yourself. A. so, that B. too, to C. both, and D. either, or ( )23.Put on your coat, _____ you will catch a cold.

( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( (

A. and B. or C. but D. and yet )24.I haven’t heard from him _____ we left school. A. after B. before C. when D. since )25.I wonder _____ those boys are doing. A. why B. what C. while D. when )26.We won’t play football _____ it rains tomorrow. A. if B. when C. for D. or )27._____ he tried hard, he didn’t win the match. A. If B. Because C. While D. Though )28.I got up early this morning, _____ I have a long way to go. A. for B. so C. or D. but )29.Light travels faster _____ sound. A. as B. to C. nor D. than )30._____ John _____ Paul are going to the game. A. Both, and B. Neither, nor C. Either, or D. Not only, but also )31.The room is not _____ large _____ we wished. A. so, as B. so, that C. both, and D. either, or )32.I don’t know _____ he will be here on time. A. that B. what C. where D. whether )33.I must be off now, _____ my sister is waiting for me. A. for B. so C. because D. but )34.I have written a play _____ I came here. A. though B. as soon as C. ever since D. after )35.We must get up early tomorrow, _____ we’ll miss the first bus to the Great Wall. A. so B. or C. but D. and )36.There’s no air _____ water on the moon. A. and B. or C. nor D. but )37.Come tomorrow, _____ I will give it to you. A. or B. but C. and D. so )38.Give me a call _____ you need my help. A. if B. and C. but D. yet )39.He spoke clearly, _____ everyone could hear him. A. or B. and C. so that D. for )40.We should often speak English _____ in class _____ outside class. A. neither, nor B. so, that C. as, as D. both, and )41.My brother studied at the high school _____ his joined the army. A. after B. before C. when D. since )42.The students do morning exercises _____ they get up. A. after B. which C. before D. because )43.You have talked much, _____ I still don’t know what you mean. A. so B. but C. for D. still )44.I prefer to live here for the rest of my life, as it is _____ too cold in winter _____ too hot in summer. A. either, or B. not, but C. neither, nor D. not only, but also )45.Either you or she _____ a writer. A. were B. be C. is D. are )46.Neither you nor he _____ going to the post office. A. is B. are C. will D. be )47.The radio says it will rain cats and dogs tomorrow. _____, we needn’t prepare for the picnic any more.

( ( ( ( ( ( ( ( ( (

A. After all B. In that case C. In all D. So that )48._____ Chinese _____ Japanese are Asians. A. Either, or B. Neither, nor C. Neither, or D. Both, and )49.You will be late _____ you leave immediately. A. unless B. until C. if D. or )50.Let’s get moving, _____ we’ll miss the train. A. or else B. else C. then D. even )51._____ he finished she work, he left the office. A. Before B. Until C. Although D. After )52.He jumped into the water _____ we could stop him. A. when B. before C. until D. as )53.It will be ten years _____ we have the chance of seeing each other. A. since B. that C. after D. before )54.Will you go to the park by bike _____ on foot? A. or B. so C. yet D. and )55.I’ll tell him the news _____ he comes. A. so B. before C. as soon as D. since )56.I got into the bath and _____ the telephone rang. A. than B. just C. then D. no )57._____ Mary _____ Tom are interested in science. A. Either, or B. Not only, but also C. Neither, nor D. Both, and 连词 4.C 5.C 14.B 15.B 24.D 25.B 34.C 35.B 44.C 45.C 54.A 55.C

第十章 1.D 2.C 11.A 12.D 21.B 22.B 31.A 32.D 41.B 42.A 51.D 52.B

3.B 13.C 23.B 33.A 43B 53.D

6.D 16.D 26.A 36.B 46.A 56.C

7.D 17.C 27.D 37.C 47.B 57.D

8.B 18.C 28.A 38.A 48.D

9.C 19.C 29.D 39.C 49.A

10.D 20.B 30.A 40.D 50.A



相关文章:
高考英语语法填空 连词考点及练习
高考英语语法填空 连词考点及练习_高三英语_英语_高中教育_教育专区。高考英语...2012年高考英语复习试题... 3页 免费 高考英语语法考点复习课... 24页 2下载...
2015年高中英语 语法分类 连词练习题
2015年高中英语 语法分类 连词练习题_英语_高中教育_教育专区。连词 1、I don’t like reading watching TV. W hat about you? “I don’t like reading ...
高中语法练习--连词
高考英语语法复习:连词(讲... 6页 2财富值 高中英语语法练习-形容词和... 5页 免费 高考练习3-连词100题 2页 免费如要投诉违规内容,请到百度文库投诉中心;...
高中英语语法练习介词和连词
高中英语语法练习形、副... 高中英语语法状语从句练...1/2 相关文档推荐 ...高中英语语法复习及配套... 7页 免费 介词和连词习题 5页 免费 高中英语语法...
中考英语题型专练:语法复习(连词)(含答案解析)
中考英语题型专练:语法复习(连词)(含答案解析)_英语_初中教育_教育专区。英语备课大师???【全免费】? 考点一:并列连词 【考点点拨】 ★表示并列的连词有 and...
unit 11.语法第一轮复习--连词
unit 11.语法第一轮复习--连词_英语_高中教育_教育专区。语法第一轮复习 unit 11 连词 连词是虚词,不能在句中单独担任成分,只起连接作用。按其用法,连词可分...
高考英语语法复习:连词(讲解,练习题及答案).doc
高考英语语法复习:连词(讲解,练习题及答案).doc_英语_高中教育_教育专区。语法:连词 Link words 连词是虚词,不能在句中单独担任成分,只起连接作用。按其用法,...
连词专项练习题(及参考答案)
连词专项练习题(及参考答案)_高三英语_英语_高中教育_教育专区。语法专项练习题--连词(一)根据句意选用 and, but, or, so, while, for 填空。 1. The ...
中考英语语法连词专项练习及答案
中考英语语法连词专项练习及答案_英语_初中教育_教育专区。中考英语语法连词专项练习及答案 中考英语语法连词专项练习及答 案 【课堂练习】 ( )1.—Do you like ...
二轮复习过手不忘:高三英语《语法专项练习 连词和从句...
二轮复习过手不忘:高三英语语法专项练习 连词和从句练习》习题 隐藏>> 高三英语专项题型复习 I’d get it for you ___ I could remember who last borrowed...
更多相关标签: