当前位置:首页 >> 英语 >>

上海市复旦附中2015届高三第二学期第二次综合测试英语试题(解析版)


复旦附中 2014 学年第二学期高三年级 第二次综合测试英语
(考试时间 120 分钟) 第一卷(共 103 分) Section A Directions: In Section A, you will hear ten short conversations between two speakers. At the end of each conversation, a question will be asked about what was said. The conversations and the questions will be spoken only once. After you hear a conversation and the question about it, read the four possible answers on your paper, and decide which one is the best answer to the question you have heard. ( )1. A. Mr. Long’s briefing was unnecessarily long. B. The woman should be more attentive. C. Mr. Long’s briefing was not relevant to the mission. D. The woman needn’t have attended the briefing. )2. A. Because he had found a suitable job. B. Because he had seen a doctor. C. Because he had drunk certain medicines. D. Because he had done much exercise. )3. A. Mexican restaurants here serve different kinds of food. B. Mexican people eat different kinds of food. C. Mexican food is very different from his imagination. D. Mexican restaurants here don’t serve real Mexican food. )4. A. Sam usually does not like to help others. B. Sam knows less about computers than Bob does. C. Sam specializes in the calculation with computers. D. Sam learns a lot about the feature of computers. )5. A. At home. B. At a restaurant. C. At a phone box. D. At a bookstore. )6. A. In the bank. B. In a school. C. In a clothing store. D. In a barbershop. )7. A. The train is late. B. The train is crowded. C. The train is empty. D. The train is on time. )8. A. That the man had not bought the motorcycle. B. That the weather wouldn’t be good today. C. That the man would ride to work today. D. That the man did not have to work today. )9. A. At 2: 35. B. At 2: 45. C. At 3: 00. D. At 3: 20. )10. A. He wants to pay. B. He doesn’t want to eat out.
1

2015 年 3 月

(

(

(

( ( ( (

( (

C. He wants to eat somewhere else. D. He doesn’t like Japanese food. 上海物理培优 郑老师物理工作室 13564330762(微信/手机)
SH WU LI PEI YOU

Section B Directions: In Section B, you will hear two short passages, and you will be asked three questions on each of the passages. The passages will be read twice, but the questions will be spoken only once. When you hear a question, read the four possible answers on your paper and decide which one would be the best answer to the question you have heard. Questions 11 through 13 are based on the following passage. ( )11. A. 20 years ago. B. More than 20 years ago. C. 12 years ago. D. Fewer than 20 years ago. ( )12. A. Because he couldn’t afford the rent. B. Because he wanted to move to a new neighborhood. C. Because buying something for the dog was beyond his means. D. Because he was very fond of animals. ( )13. A. The dog would be dissatisfied. B. The dog would be very angry. C. The dog would prefer bones instead. D. The dog would not allow him to enter his house. Questions 14 through 16 are based on the following passage. ( )14. A. A researcher. B. A college professor. C. A technician. D. A writer. ( )15. A. The book was outdated. B. The book sold many copies. C. The book was praised by critics. D. The book became more popular than her other books. ( )16. A. The book is an attack on the use of chemical preservations in food. B. The book is a discussion of the hazards insects bring to the food supply. C. The book is a warning about the dangers of misusing insecticides. D. The book is an illustration of the benefits of the chemical industry. Section C Directions: In section C, you will hear two longer conversations. The conversations will be read twice. After you hear each conversation, you are required to fill in the numbered blanks with the information you have heard. Write your answers on your answer sheet. Blanks 17 through 20 are based on the following conversation. Complete the form. Write ONE WORD for each answer.
2

What are the man and the woman talking about? What is the woman’s remark on the concert players? What does the woman offer to do about the expenses? How does the man feel about the woman’s offer?

Going to the (17)______________ concert. They are remarkable (18) _____________. To (19) ______________ the expenses. He really (20) ___________ that.

Blanks 21 through 24 are based on the following conversation. Complete the form. Write NO MORE THAN THREE WORDS for each answer. FACTSHEET-----Aluminium Cans *(21) ______________ aluminium drink cans are produced every day in the US. *Each can weighs 0.48 ounces----thinner than two (22) ________________. *Each can is able to take more than 90 pounds of (23) _______________ per square inch, over (24) ____________ that of a car tyre. II. Grammar and Vocabulary 上海物理培优 郑老师物理工作室 13564330762(微信/手机)
SH WU LI PEI YOU

Section A Directions: After reading the passages below, fill in the blanks to make the passages coherent and grammatically correct. For the blanks with a given word, fill in each blank with the proper form of the given word; for the other blanks, use one word that best fits each blank. (A) Every object tells a story. Even the most ordinary objects can present to us powerful images. Sometimes it is the ordinary nature of these objects that actually ____25____ (make) them so extraordinary. Such is the case with an old leather shoe in a museum in Alaska. At first glance it does not look like much. It is a woman’s shoe of a style popular in the 1890s. But what is unique about this shoe is ____26___ it was found. It was discovered on the Checkout Pass, the famous trail used by the people seeking gold in Alaska. Who it belonged to or why it was left there ____27___ (be) not known. Was it perhaps dropped by accident as the woman climbed up the 1500 stairs carved out of ice? Or did she throw away goods that she didn't need in order to travel____28____(light)? Over 100, 000 people with ―gold fever‖ made this trip hoping to become millionaires. Few of them understood that on their way they would have to cross a harsh wildness. Unprepared for such a dangerous journey, many died of starvation and exposure
3

____29____ the cold weather. The Canadian government finally started requiring the gold seekers to bring one ton of supplies with them. This was thought to be enough for a person to survive for one year. They would carry their supplies in backpacks each ____30____ (weigh) up to fifty pounds; it usually took at least 40 trips to get everything to the top and over the pass. Whoever dropped the shoe must____31____ (be) a brave and determined woman. Perhaps she was successful and made____32____ to Alaska. Perhaps she had to turn back in defeat. No one will ever know for sure, but what we do know is that she took part in one of the greatest adventures in the 19th century. (B) An old friendship had grown cold. Where once there had been closeness, there was only strain. Now pride kept me from picking up the phone. Then one day I dropped in on another old friend, who’s had a long career as a minister and counselor. We were seated in his study----surrounded by maybe a thousand books and fell into deep conversation about everything from small computers to the tormented life of Beethoven. The subject finally turned to friendship and ____33____ perishable it seems to be these days. I mentioned my own experience as an example. ―Relationships are mysteries,‖ my friend said. ―Some endure. ____34____ fall apart.‖ Gazing out his window to the wooded Vermont hills, he pointed toward a neighboring farm, ―Used to be a large barn over there.‖ Next to a red-frame house were the footings of ____35____ had been a sizable structure. “It was solidly built, probably in the 1870s. But like so many of the places around here, it went down because people left for richer lands in the Midwest. No one took care of the barn. Its roof needed ____36____(patch); rainwater got under the eaves and dripped down inside the posts and beams.‖ One day a high wind came along, and the whole barn began to tremble. ―You could hear this creaking, first, like old sailing-ship timbers, and then a sharp series of cracks and a tremendous roaring sound. Suddenly it was a heap of scrap lumber.‖ “After the storm blew over, I went down and saw these beautiful, old oak timbers, solid as could be. I asked the fellow who owns the place what had happened. He said he figured the rainwater ____37____(settle) in the pinholes, where wooden dowels held the joints together. Once those pins were rotted, there was nothing to link the giant beams together.‖ We both gazed down the hill. Now all that was left of the barn was its cellar and its border of lilac shrubs. My friend said he had turned the incident over and over in his mind, and finally came to recognize some parallels between building a friendship: _______ ___38___ _______ strong you are, how notable your attainments, you have enduring significance only in your relationship to others. “To make your life a sound structure that will serve others and fulfill your own potential,‖ he said, ―you have to remember that strength, however massive, can’t endure

4

___39___ it has the interlocking support of others. Go it alone and you’ll inevitably tumble.‖ “Relationships have to be cared for,‖ he added, ―like the roof of a barn. Letters unwritten, thanks unsaid, confidences violated, quarrels unsettled-----all this acts like rainwater seeping into the pegs, weakening the link between the beams.‖ My friend shook his head. ―It was _____40____ good barn. And it would have taken little to keep it in good repair. Now it will probably never be rebuilt.‖ Later that afternoon I got ready to leave. ―You wouldn’t like to borrow my phone to make a call, I don’t suppose?‖ he asked. “Yes.‖ I said, ―I think I would. Very much.‖ 上海物理培优 郑老师物理工作室 13564330762(微信/手机)
SH WU LI PEI YOU

Section B Directions: Complete the following passage by using the words in the box. Each word can only be used once. Note that there is one word more than you need. A. A. criticism B. acclaimed C. shifts D. institute E. industriousness F. establish G. credit H. standards I. specialized J. retain K. demonstrate Although Henry Ford’s name is closely associated with the concept of mass production, he should receive equal __41__ for introducing labor practices as early as 1913 that would be considered advanced even by today’s ___42___. Safety measures were improved, and the work day was reduced to eight hours, compared with the ten-or twelve-hour day common at the time. In order to accommodate to the shorter work day, the entire factory was converted from two to three__43__. In addition, sick leaves as well as improved medical care for those injured on the job were instituted. The Ford Motor Company was one of the first factories to develop a technical school to train __44__ skilled laborers and an English language school for immigrants. Some efforts were even made to hire the handicapped and provide jobs for former convicts. The most widely __45__ innovation was the five-dollar-a-day minimum wage that was offered in order to recruit and __46__ the best mechanics and to discourage the growth of labor unions. Ford explained the new wage policy in terms of efficiency and profit sharing. He also mentioned the fact that his employees would be able to purchase the automobiles that they produced – in effect creating a market for the product. In order to qualify for the minimum wage, an employee had to establish a decent home and __47__ good personal habits, including sobriety, thriftiness, __48__, and dependability. Although some __49__was directed at Ford for involving himself too much in the personal lives of his employees, there can be no doubt that, at a time when immigrants were being taken advantage of in frightful ways, Henry Ford was helping many people to __50__ themselves in America. III. Reading Comprehension Section A Directions: For each blank in the following passage there are four words or phrases marked
5

A, B, C and D. Fill in each blank with the word or phrase that best fits the context. I live in the land of Disney, Hollywood and year-round sun. You may think people in such a glamorous, fun-filled place are happier than others. If so, you have some___51___ ideas about the nature of happiness. Many intelligent people still___52___ happiness with fun. The truth is that fun and happiness have little or nothing in common. Fun is what we experience during an act. Happiness is what we experience after an act. It is a deeper, more abiding emotion. Going to an amusement park or ball game, watching a movie or television, are fun activities that help us relax, ___53___ forget our problems and maybe even laugh. But they do not bring happiness, because their positive effects ___54___ when the fun ends. I have often thought that if Hollywood stars have a role to play, it is to teach us that happiness has ___55___ to do with fun. These rich, beautiful individuals have constant ___56___to glamorous parties, fancy cars, expensive homes, everything that spell ―happiness‖. But in memoir after memoir, celebrities ____57____ the unhappiness hidden beneath all their fun: depression, alcoholism, drug addiction, broken marriages, troubled children and profound loneliness. Ask a bachelor why he resists marriage even though he finds dating to be ___58___ satisfying. If he’s honest, he will tell you that he is afraid of making a commitment, for commitment is in fact quite ___59___. The single life is filled with fun, adventure and excitement. Marriage has such moments, but they are not its most ___60___ features. ___61___, couples that choose not to have children are deciding in favor of painless fun over painful happiness. They can dine out whenever they want and sleep as late as they want. Couples with infant children are lucky to get a whole night’s sleep or a three -day vacation. I don’t know any parent who would choose the word fun to describe raising children. Understanding and accepting that true happiness has nothing to do with fun is one of the most liberating ___62___ we can ever come to. It liberates time: now we can devote more hours to activities that can ___63____ increase our happiness. It liberates money: buying that new car or those fancy clothes that will do nothing to increase our happiness now seems ___64____. And it liberates us from ___65___: we now understand that all those rich and glamorous people who we were so sure are happy because they are always having so much fun actually may not be happy at all. 51. A. ideal B. realistic C. abstractD. mistaken 52. A. substitute B. equate C. replace D. associate 53. A. temporarily B. eventually C. permanently D. adventurously 54. A. begin B. end C. resume D. start 55. A. something B. nothing C. everything D. anything 56. A. reply B. objection C. response D. access
6

57. relieve 58. less 59. 60. 61. 62. recommendation 63. 64. 65. greed

A. recover A. less and less D. more than A. frightful D. painful A. conflicting D. distinguishing A. Similarly D. Specifically A. reservation D. restoration A. extremely D. remarkably A. priceless D. painless A. happiness

B. resolve B. more and more B. resentful B. obliging B. Shortly B. realization B. gratefully B. purposeless B. envy

C. reveal D. C. more or C. purposeful C. enduring C. Slightly C. C. genuinely C. pointless C. fun D.

上海物理培优 郑老师物理工作室 13564330762(微信/手机)
SH WU LI PEI YOU

Sections B Directions: Read the following three passages. Each passage is followed by several questions or unfinished statements. For each of them there are four choices marked A, B, C and D. Choose the one that fits best according to the information given in the passage you have just read.
(A)

As a young child I never really thought about my parents' lives in Irvine, how small their world must have seemed, never extending beyond the Dragon Cafe. Every day my parents did the same jobs in the restaurant. I watched the same customers come for meals, for morning coffee, for afternoon soft drinks and French fries. For my parents one day was like the next. They settled into an uneasy and distant relationship with each other. Their love, their tenderness, they gave to me. But my life was changing. I became taller and bigger, my second teeth grew in white and straight. At school I began to learn about my adopted country. I spoke English like a native, without a trace of an accent. I played, thought, and dreamed in the language of our Irvine neighbors. A few years later and I would no longer remember a time when I didn't speak their words and read their books. But my father and Uncle Yat still spoke the same halting English. My mother spoke only a few words. I began to translate conversations they had with the customers, switching between English and Chinese. Whenever I stepped outside the restaurant it seemed I was entering a world unknown to my family: school, church, friends' houses, the town beyond Main Street. I found it hard to imagine a year without winter any more, a home other than Irvine.
7

For my mother, though, home would always be China. In Irvine she lived among strangers, unable to speak their language. Whenever she talked about happy times, they were during her childhood in that distant land. A wistful smile would soften her face as she told me about sleeping and playing with her sister in the attic above her parents' bedroom. She once showed me a piece of jade-green silk cloth that was frayed and worn around the edge. In the center was a white lotus floating in varying shades of blue water, the embroidery so fine that when I held it at arm's length the petals looked real. I had been helping her store away my summer clothes in the brown leather suitcase from Hong Kong when I noticed a piece of shiny material in the corner and asked her what it was. She took it out and spread it on her lap. "My mother embroidered this herself. I was going to have it made into a cushion, but then my life changed and over here there seems to be no place for lovely things. It's all I have that reminds me of her," she said. "Maybe, Su-Jen, one day you will do something with it." I admired the cloth some more, then she carefully folded it and stored it back in her suitcase. There was so little left from her old life. She said it was so long ago that sometimes it felt as if it had never happened. But she described her life with such clarity and vividness that I knew all those memories lived on inside her. There was so little in this new country that gave her pleasure. The good things she found were related in some way to China: an aria from a Chinese opera, a letter from a relative back home or from Aunt Hai-Lan in Toronto, written in Chinese, a familiar-looking script that I couldn't read and that had nothing to do with my life in Canada. There were times when I felt _________about my own happiness in Irvine. We had come to Canada because of me, but I was the only one who had found a home. 上海物理培优 郑老师物理工作室 13564330762(微信/手机)
SH WU LI PEI YOU

66.The primary purpose of the second paragraph is to ________________. A. provide insight into the motivations of the narrator's parents and uncle B. recapture the pleasure the narrator experienced in learning a new language C. emphasize the extent of the transformation the narrator undergoes D. describe the complex interrelationships in the narrator's family 67.The writer’s mother's memories of China are portrayed as __________________. A. distant yet enduring B. occasional yet overwhelming C. lively but confused D. wistful and indistinct 68. Fill in the blank of the last paragraph with one of the following words that best fit the context and the theme. A. confused B. exhilarated C. concerned D. guilty 69. Which of the following best characterizes the narrator's development over the course of the passage? A. She grows apart from the cultural tradition of her parents. B. She overcomes the fear she felt about the new land. C. She begins to view the inhabitants of Irvine from her mother's perspective.
8

D. She becomes less and less interested in her mother's stories. (B)

Good news

travelers! Well-known travel guide

publisher Lonely Planet has issued its top 10 cities to visit in 2015. Some of the selections are home to big events, and others are relatively unknown, but all are worthy of an adventure. Here is a glimpse at some of the best places you can visit. Find your favorite and put it on your travel list for this year.
Washington, DC Rank: 1 Attraction: History in the making

From the Washington Monument and John F. Kennedy Center all the way to Capitol Hill, the vigor of the US’ capital city is just as strong in real life as it is in House of Cards. The year 2015 marks the 150th anniversary of Abraham Lincoln’s assassination, and a series of special events will be held to commemorate the occasion. Lincoln’s famous top hat, the pistol that fired the deadly shot, and other artifacts from that fateful day will be on display. 上海物理培优 郑老师物理工作室 13564330762(微信/手机)
SH WU LI PEI YOU

Milan, Italy Rank: 3 Attraction: A cradle of fine dining and culture

If you are a gastronome, don’t miss Milan in 2015. Expo 2015 will be held between May and October, and the focus is on food. The 1.1-square-kilometer fairgrounds will be laid out like a classical Roman city, with symmetrical avenues, a canal, and a huge artificial lake surrounded by pavilions. You can explore the food district, watch cooking demos, wander a plaza full of street musicians and dance performers, or indulge in nighttime wine-tasting.
Plovdiv, Bulgaria Rank: 6 Attraction: Architectural gems emerge after 800 years

Nestled behind Bulgaria’s dramatic Rhodope Mountains and filled with historical treasures by the thousand, Plovdiv is one of Europe’s most beautiful old towns. In re cent years, it was transformed into a spirited modern city with charming cobblestoned streets, delicately painted houses, craft markets and quirky museums.
9

Colorful landmarks like St Nedelya’s bell tower contrast against Brutalist creations like the central post office. Apart from cultural sites, you can explore the Asen’s Fortress, a Thracian outpost perched above jagged valleys.
Salisbury, UK Rank: 7 Attraction: The Magna Carta’s 800th anniversary

For too long Salisbury has been considered a short stop on the way to Stonehenge. But 2015 is set to be the year visitors linger in this city as it marks the 800th anniversary of the Magna Carta, (Latin for ―Great Charter‖), which limited royal power and established the rights of common people. The highlight for the celebrations will be Salisbury Cathedral, whose Chapter House holds the Magna Carta. A brand new exhibition will launch in the Chapter House, alongside an array of talks, evensongs, and a flower festival.
Chennai, India Rank: 9 Attraction: Discover India’s other megacity

While travelers rave about Delhi, Mumbai and Kolkata, Chennai has always been an overlooked Indian megacity. But in 2015, the opening of the Chennai Metro Rail will make it a worthwhile stop. Chennai Metro Rail is the first integrated mass transit system in India, and it will transform the experience of exploring this humid city. Must-see destinations include: Dravidian temples, institutes for Indian classical dance, British-era fortifications and churches. 70. If you are a food-lover, the best resort for you is ___________________. A. Milan B. Plovdiv C. Salisbury D. Chennai 71. What is the significance of the Magna Carta? A. It was established 800 years ago in Salisbury, UK. B. It restrained the power of the royalty and entitled common people with rights. C. There is going to be grand celebrations marking the 800th anniversary of the Magna Carta. D. The Magna Carta is held in Chapter House of Salisbury Cathedral. 72. Which of the following statements is False? A. Plovdiv is the most appealing attraction for those who are fascinated with culture and architecture. B. The former US president Abraham Lincoln was murdered in 1865. C. Chennai has always been a popular tourist destination. D. Expo 2015 will be held between May and October in Milan. (C) Space exploration has always been the province of dreamers:The human imagination readily soars where human ingenuity (创造力)struggles to follow. A Voyage to the Moon,
10

often cited as the first science fiction story, was written by Cyrano de Bergerac in 1649. Cyrano was dead and buried for a good three centuries before the first manned rockets started to fly. In 1961, when President Kennedy declared that America would send a man to the moon by the decade's end, those words, too, had a dreamlike quality. They resonated with optimism and ambition in much the same way as the most famous dream speech of all, delivered by Martin Luther King Jr. two years later. By the end of the decade, both visions had yielded concrete results and transformed American society. And yet in many ways the two dreams ended up at odds with each other. The fight for racial and economic equality is intensely pragmatic (讲求实用的)and immediate in its impact. The urge to explore space is just the opposite. It is figuratively and literally otherworldly in its aims. When the dust settled, the space dreamers lost out. There was no grand follow-up to the Apollo missions. The technologically compromised space shuttle program has just come to an end, with no successor. The perpetual argument is that funds are tight, that we have more pressing problems here on Earth. Amid the current concerns about the federal deficit, reaching toward the stars seems a dispensable luxury—as if saving one-thousandth of a single year’s budget would solve our problems. But human ingenuity struggles on. NASA is developing a series of robotic probes that will get the most bang from a buck. They will serve as modern Magellans, mapping out the solar system for whatever explorers follow, whether man or machine. On the flip side, companies like Virgin Galactic are plotting a bottom-up assault on the space dream by making it a reality to the public. Private spaceflight could lie within reach of rich civilians in a few years. Another decade or two and it could go mainstream. The space dreamers end up benefiting all of us—-not just because of the way they expand human knowledge, or because of the spin-off technologies they produce, but because the two types of dreams feed off each other. Both Martin Luther King and John Kennedy appealed to the idea that humans can transcend what were once considered inherent limitations. Today we face seeming challenges in energy, the environment, health care. Tomorrow we will transcend these as well, and the dreamers will deserve a lot of the credit. The more evidence we collect that our species is capable of greatness, the more we will actually achieve it. 73. The author mentions Cyrano de Bergerac in order to show that_____________. A. imagination is the mother of invention B. ingenuity is essential for science fiction writers C. it takes patience for humans to realize their dreams D. dreamers have always been interested in science fiction 74. How did the general public view Kennedy’s space exploration plan? A. It symbolized the American dream. B. It was as urgent as racial equality. C. It sounded very much like a dream. D. It made an ancient dream come true. 75. What does the author say about America's aim to explore space?
11

A. It may not bring about immediate economic gains. B. It cannot be realized without technological innovation. C. It will not help the realization of racial and economic equality. D. It cannot be achieved without a good knowledge of the other worlds. 76. Which of the following is the closest to the underlined phrase ―feed off‖ in the last paragraph? A. support B. contradict C. weaken D. substitute for 77. What is the author’s attitude toward space programs? A. Critical. B. Reserved. C. Unbiased. D. Supportive. Section C Directions: Read the passage carefully. Then answer the questions or complete the statements in the fewest possible words. Oil is the substance that lubricates(起润滑剂作用) the world's economy. Because so many of our modern technologies and services depend on oil, nations, corporations, and institutions that control the trade in oil exercise extraordinary power. The "energy crisis" of 1973-1974 in the United States demonstrated how the price of oil can affect US government policies and the energy-using. By 1973, domestic US sources of oil were peaking, and the nation was importing more of its oil, depending on a constant flow from abroad to keep cars on the road and machines running. In addition, at that time a greater percentage of homes and electrical plants were run on petroleum than today. Then, in 1973, the predominant Arab nations of the Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC) resolved to stop selling oil to the United States. The move was prompted by OPEC's desire to raise prices by restricting supply and by its opposition to US support of Israel in the Arab-Israeli Yom Kippur War. The embargo (禁运) created panic in the West and caused oil prices to shoot up. Short-term oil shortage drove American consumers to wait in long lines at gas pumps. In response to the embargo, the US government enforced a series of policies designed to reduce reliance on foreign oil. These included developing additional domestic sources (such as those on Alaska's North Slope), resuming extraction at sites that had been shut down because of cost inefficiency, capping the price that domestic producers could charge for oil, and beginning to import oil from a greater diversity of nations. The government also established a stockpile (贮存) of oil as a short-term buffer (缓冲) against future shortages. Stored underground in large salt caves in Louisiana, this stockpile is called the Strategic Petroleum Reserve, and currently contains over 600 million barrels of oil, roughly equivalent to one month's supply. (Note: Answer the questions or complete the statements in NO MORE THAN TEN WORDS.) 78. We learn from the passage that in today's world, whoever dominates the oil market will
12

be able to ____________________. 79. What were the immediate consequences of OPEC's embargo? 80. Over the years before the OPEC's embargo, America had depended heavily on ________. 81. How many measures did the US government adopt to cope with OPEC's embargo according to the passage? 第二卷(共 47 分) I. Translation Directions: Translate the following sentences into English, using the words given in the br ackets. 1. 苹果智能手表定于今年 4 月正式 发售。(schedule) 2. 很多人怀疑父母参与孩子的学习是否有必要。(necessary) 3. 只有当你尊重了别人,你才有可能从别人那里得到应有的尊重。(Only) 4. 现在很多年轻人想要通过旅行体验不同的文化、丰富知识、拓宽视野。 (expand) 5. 过去几年进行的一些研究发现, 人的性格会随着经历一些人生大事而不断变化, 比如婚姻和事业的晋升。( response) II. Guided writing (25 分) Directions: Write an English composition in 120-150 words according to the instructions g iven below in Chinese.
请根据漫画的内容谈谈看后的感受。你的作文需包含:

? 描述图片的内容 ? 谈谈你的看法

13

14

参考答案

I. Listening Comprehension 1---10 BDDBD /AAABA 11---13 BCD 17.campus 18.musicians 21.300 million 22.pieces of paper times
25.makes

14---16 DBC 19.share 23.pressure 20.appreciates 24.3 / three

【解析】句意:有时,就因为这些东西不起眼,所以它们才如此不寻常。这里是定语从句,先行词 是 the ordinary nature of these objects,定语从句中的谓语用单数,故填 makes。

26.where

【解析】句意:可是,独特之处就是在于它被发现的地点。空格处引导表语从句,且在从句中作地 点状语,故填 where。

27.is

【解析】句意:没有人知道它的主人是谁,或是谁留下的。因为前面是主语从句,谓语用单数,故 填 is。

28.lighter

【解析】句意:抑或是她为了轻旅途负荷,把它扔掉的? 因为是比之前轻,这里使用比较级,故填 lighter。

29.to

【解析】句意:许多淘金者就是因为没有为这样的危险旅程作好准备,以致死于饥渴或苦寒的天气。 和 exposure 搭配用 to。

30.weighing

【解析】 句意: 他们将必需品携带在背包里, 约重达五十磅, 这里使用 weighing 作定语修饰 backpacks。 weigh 表示―重达‖的时候没有被动语态。用现在分词作定语。
15

31.have been

【解析】句意:那位掉鞋的女士,必定是一个勇敢和有决心的女人。使用 must have done 表示肯定 推测。

32.it

【解析】句意:也许她成功抵达阿拉斯加,使用 make it―成功‖。 【备注】每一样东西背后都有一个故事,即使是最普通的东西,都可以刻画出一个动人的画面。

33.how

【解析】句意:最后,话题又转到友谊上,谈到现在的友情似乎很容易变质,我举例提到了自己的 经历。用 how 修饰 perishable。

34.Others

【解析】句意:关系是神秘的,有些能耐久,有些却易破裂。和 some 搭配用 others。

35.what

【解析】句意:我看到,在一栋红木屋旁,有一个原来是庞大建筑物的地基。用 what 引导宾语从句。

36.patching

【解析】句意:它的屋顶需要修补。need doing―需要被……‖,是动名词主动表示被动的用法。

37.had settled

settle 这个动作发生在 said 【解析】 句意: 他说他发现了雨水已经渗进了有木钉固定连接的针孔里了。 前面,用过去完成时。

16

38.no matter how

【解析】句意:不论你是多么强大,不论你的成就多么辉煌,只有在与他人交往的过程中,你才有 长久的价值。 no matter how+形容词…,引导让步状语从句。

39.unless

【解析】句意:必须记住,没有他人的支持,不论你的力量多么强大,也不可能持久。unless―除非‖, 引导条件状语从句。

40.a

【解析】句意:朋友摇了摇头,说:―这是一座好谷仓,只要好好维护,不需要花多少精力就能保存 下来。‖barn 是可数名词,这里是泛指,故用不定冠词―a‖。 【备注】文章探讨了关于友谊的话题,好的友谊需要好好的维护。

41.G

【解析】句意:尽管亨利· 福特的名字和大生产的概念相连,但他在劳工保护上得到同样的赞誉,使 credit― ‖ 用名词 赞誉 ,故选 G。

42.H

【解析】句意:因为他早在 1913 年便实行了用今天的标准来衡量依然是先进的标准。使用名词 standard―标准‖,故选 H。

43.C

【解析】句意:为了适应更短的日工作时间,整个工厂从双班变成了三班。使用可数名词 shift―轮班‖ 的复数,故选 C。

44.I
17

【解析】句意:福特汽车公司是最早建立技术学校来培训专门技工和为移民开设英语学校的工厂之 一。形容词:specialized―专门的‖,故选 I。

45.B

【解析】句意:最受广泛称赞的革新是实行五美元一天的最低工资。 形容词:acclaimed―受到赞扬 的‖,故选 B。

46.J

【解析】句意:其目的是招收和留住那些最好的技工并阻碍工会的发展。使用动词 retain―保持‖,故 选 J。

47.K

【解析】句意:为了有资格获得最低工资,员工必须建立一个得体的家庭并显示出良好的个人习惯。 动词:demonstrate―显示‖,故选 K。

48.E

【解析】句意:包括节制、俭省、勤勉和可靠,名词:industriousness―勤勉,勤奋‖,故选 E。

49.A

【解析】 句意: 虽然有些批评是针对福特对涉及自己太多他的员工的个人生活, 名词 criticism―批评‖, 故选 A。

50.F

【解析】句意:Henry Ford 正在帮助很多人在美国定居。establish oneself ―建立‖,故选 F。 【备注】文章介绍亨利· 福特的名字和大生产的概念相连而且他在劳工保护上也得到同样的赞誉。

18

51.D

【解析】根据上文:You may think people in such a glamorous, fun-filled place are happier than others. 可知如果你这样想,就对快乐的本质有了错误的(mistaken)理解。

52.B

【解析】很多聪明的人将 happiness 和 fun 等同起来。使用短语 equate…with…―把……等同于‖。

53.A

【解析】句意:去游乐场或球类比赛,看电影或电视是有趣的活动可以帮助我们放松 ,暂时忘记我 们的问题。temporarily―暂时地‖,符合题意。

54.B

【解析】句意:因为他们快乐结束的时候积极的影响就结束了。end―结束‖,符合题意。

55.B

【解析】句意:快乐和乐趣没有关系。词组 have nothing to do with―和……无关‖。

56.D

【解析】句意:这些富有的,漂亮的人经常可以获得迷人的派对,漂亮的车和昂贵的家。have access to―有机会获得‖。

57.C

【解析】 句意: 但在自传回忆录后, 名流们揭示了隐藏在他们所有的乐趣背后的不幸: 动词 reveal―揭 示‖,符合题意。

58.A
19

【解析】句意:问一个单身汉为什么拒绝婚姻,就算他觉得约会越来乏味. less and less 修饰形容词。

59.D

【解析】句意:奉献实际上是痛苦的。形容词 painful 意为―痛苦的‖,符合题意。

60.D

【解析】句意:婚姻有这样的时刻,但是它们不是它最显著的特征。distinguishing 意为―明显的‖, 符合题意。

61.A

【解析】根据下文 couples that choose not to have children are deciding in favor of painless fun over painful happiness.可知这是和上文相似的情况。

62.B

【解析】句意:理解并接受真正的幸福和快乐无关是我们想到的最解放的意识。realization 意为―意 识‖,符合题意。

63.C

【解析】句意:现在我们可以奉献更多的时间在真正增加我们幸福的事情。genuinely 意为―真正地; 由衷地;真诚地‖ ,符合题意。

64.C

【解析】句意:买和增加幸福无关的漂亮衣服和豪车现在似乎没有意义。pointless 意为―无意义,钝 的,无目标的‖ ,符合题意。

65.B

20

【解析】根据下文:we now understand that all those rich and glamorous people who we were so sure are happy because they are always having so much fun actually may not be happy at all.可知这可以让我们从 嫉妒中解放出来。envy 意为―嫉妒‖,符合题意。 【备注】文章介绍好莱坞的明星虽然表面风光但是私下却有很多烦恼、痛苦。实际上幸福和快乐无 关。

66.C

【解析】主旨题。根据第二段的内容 But my life was changing. I became taller and bigger, my second teeth grew in white and straight.可知作者在此段表达的是自己慢慢地逐步改变,逐步融入新的文化里。 故选 C。

67.A

For my mother, though, home would always be China. In Irvine she 【解析】 推理题。 根据第三段的句子: lived among strangers, unable to speak their language. Whenever she talked about happy times, they were during her childhood in that distant land.可知母亲旧时的记忆越来越稀少,但是那对她而言是弥足珍贵 的。故选 A。

68.D

【解析】 推理题。 根据最后一段的句子 We had come to Canada because of me, but I was the only one who had found a home.因为我们来到加拿大,但是我是唯一一个找到家的人。所以作者会感到内疚。故选 D。

69.A

【解析】文章结构题。根据全文宏观来看,特别是每段的开头句,可知作者逐渐远离了父母的文化 传统。答案选 A。 【备注】作者回忆自己和父母的生活,随着年龄的增长,作者逐渐远离了父母的文化传统。

70.A

21

【解析】 细节理解题。 根据―Milan, Italy‖部分中―If you are a gastronome, don’t miss Milan in 2015. Expo 2015 will be held between May and October, and the focus is on food.‖可知如果喜欢食物, 最好的旅游目 的地是米兰。故选 A。

71.B

【解析】细节理解题。根据―Rank: 7‖部分中―But 2015 is set to be the year visitors linger in this city as it marks the 800th anniversary of the Magna Carta, (Latin for ―Great Charter‖), which limited royal power and established the rights of common people.‖可知 Magna Carta 的重要性是它克制皇室的权力, 建立了 普通人的权利。故选 B。

72.C

【解析】细节理解题。根据―Rank: 9‖部分中―While travelers rave about Delhi, Mumbai and Kolkata, Chennai has always been an overlooked Indian megacity.‖可知 Chennai 一直不是受欢迎的旅游胜地。故 选 C。 【备注】文章介绍了 2015 年旅行最佳目的地及其特点。

73.A

【解析】推理判断题。根据文章第一段的句子―Space exploration has always been the province of dreamers:The human imagination readily soars where human ingenuity (创造力)struggles to follow.‖可知 人类想象力迅速地扶摇直上太空,而人类的创造力也苦苦地紧追不舍,也就是―想象是创造之母‖。 故选 A。

74.C

【解析】 细节理解题。 根据第二段的句子―In 1961, when President Kennedy declared that America would send a man to the moon by the decade's end, those words, too, had a dreamlike quality. ‖可知 1961 年肯尼 迪总统宣布美国将在 20 世纪 60 年代末以前把人类送到月球上,那样的话语同样也像是做梦一般。 故选 C。

75.A

22

【解析】推理判断题。根据第二段的句子―The fight for racial and economic equality is intensely pragmatic (讲求实用的)and immediate in its impact. The urge to explore space is just the opposite. It is figuratively and literally otherworldly in its aims.‖可知为种族和经济 平等的斗争非常讲求实用, 能够产 生立竿见影的效果,而探索太空不可能产生立竿见影的效果,故选 A。

76.A

【解析】词义猜测题。根据最后一段的句子―The space dreamers end up benefiting all of us—-not just because of the way they expand human knowledge, or because of the spin-off technologies they produce, but because the two types of dreams feed off each other. ‖可知太空梦想家们的努力终将造福我们所有 人,其原因不仅在于他们拓展人类知识的方式,或者他们 研发出来的衍生技术,而是因为两种类型 的梦想可以相互扶持。可知 feed off 是―support‖的意思。故选 A。

77.D

【解析】观点态度题。根据第五段第一句―The space dreamers end up benefiting all of us‖可知作者是支 持梦想家们的,也是支持美国的太空探索项目的。故选 D。 【备注】文章介绍太空探索一直都是梦想家的天地,它也激发了人类的想象力和创造力。

78.exercise extraordinary power

【解析】细节题。根据第一段的句子―Because so many of our modern technologies and services depend on oil, nations, corporations, and institutions that control the trade in oil exercise extraordinary power.‖可 知操控石油市场的人会有非凡的权力。

79.It created panic and caused oil prices to shoot up.

【解析】 细节题。 根据第三段的句子―The embargo (禁运) created panic in the West and caused oil prices to shoot up.‖可知 OPEC 的禁运导致恐慌和油价上涨。

80.foreign oil

23

【解析】推理题。根据最后一段的句子―In response to the embargo, the US government enforced a series of policies designed to reduce reliance on foreign oil.‖可知在 OPEC 禁运之前,美国一直依赖外国的石 油。

81.Five.

【解析】推理题。根据最后一段的句子―These included developing additional domestic sources…, resuming extraction at sites…, capping the price…, and beginning to import oil…. The government also established … ‖可知为了应 OPEC 的禁运,美国采取了五个措施。 【备注】文章介绍了石油对一个国家的重要性,还有 OPEC 禁运对石油市场的影响,以及美国是怎 么应对这个问题的。

第二卷(共 47 分) I. Translation
1.The Apple Watch is scheduled for release in April this year./The Apple Watch is scheduled to be released/hit the market/go on sale in April this year./According to the schedule, the Apple Watch will hit the market/go on sale in April this year. 【解析】无

2.Many people doubt whether parents’ participation/involvement in children’s studies is necessary. 【解析】无

3.Only when you respect others will you be likely to gain/win/receive deserved respect from others. 【解析】无

4.Nowadays many young people want to experience different cultures,expand/improve/increase their knowledge, and broaden/open up/widen/expand their horizons through traveling.
24

【解析】无

5.Several studies/researches conducted/done/carried out in the past few years show/have shown that a person’s personality changes /will change over time in response to life events such as a marriage or advancement/promotion(s) in the career.

25


相关文章:
上海市复旦附中2015届高三下学期第二次综合测试英语试...
上海市复旦附中2015届高三学期第二次综合测试英语试题 Word版含答案_高中教育_教育专区。复旦附中 2014 学年第二学期高三年级 第二次综合测试英语 (考试时间 120...
...2015学年高三第二学期第二次综合测试英语试题及答案...
上海市复旦附中2014-2015年高三第二学期第二次综合测试英语试题及答案_高考_高中教育_教育专区。复旦附中 2014 学年第二学期高三年级 第二次综合测试英语 (考试...
...2015学年高三第二学期第二次综合测试英语试题
上海市复旦附中2014-2015年高三第二学期第二次综合测试英语试题_英语_高中教育_教育专区。上海市复旦附中2014-2015年高三第二学期第二次综合测试英语试题复旦...
...2015学年高三第二学期第二次综合测试英语试题含答案...
上海市复旦附中2014-2015年高三第二学期第二次综合测试英语试题含答案_高三英语_英语_高中教育_教育专区。上海市复旦附中2014-2015学年高三第二学期第二次综合测试...
...2015学年高三第二学期第二次综合测试英语试题
上海市复旦附中2014-2015年高三第二学期第二次综合测试英语试题_高三英语_英语_高中教育_教育专区。复旦附中 2014 学年第二学期高三年级 第二次综合测试英语 ...
...2015学年高三第二学期第二次综合测试英语试题
上海市复旦附中2014-2015年高三第二学期第二次综合测试英语试题_英语_高中教育_教育专区 暂无评价|0人阅读|0次下载 上海市复旦附中2014-2015学年高三第二学期...
上海市复旦附中2015届高三下学期第二次综合测试英语试...
暂无评价|0人阅读|0次下载|举报文档上海市复旦附中2015届高三学期第二次综合测试英语试题 Word版含答案_英语_高中教育_教育专区。复旦附中 2014 学年第二学期高...
...2015学年高三第二学期第二次综合测试英语试题
杨浦新王牌:上海市复旦附中2014-2015年高三第二学期第二次综合测试英语试题_数学_高中教育_教育专区。杨浦新王牌精品小班与一对一课程补习 ...
上海市复旦附中2015届高三上学期期中考试化学试题 Word...
暂无评价|0人阅读|0次下载上海市复旦附中2015届高三学期期中考试化学试题 Word...第 I 卷(共 66 分) 一、选择题(本题共 10 分,每小题 2 分,每题只有...
上海市复旦附中2016届高三(上)期中英语试卷(精校版含题...
上海市复旦附中2016届高三(上)期中英语试卷(精校版含题目材料来源衔接)_高三英语_英语_高中教育_教育专区。高考教学的检测和评估。复旦大学附属中学 2015-2016 学年...
更多相关标签: