第Ⅰ卷 第一部分 英语知识运用(共两节，满分 35 分) 第一节 单项填空(共 15 小题；每小题 1 分，满分 15 分) 请认真阅读下面各题，从题中所给的 A、B、C、D 四个选项中，选出最佳选项。 1．________ spacecraft Shenzhou IX took off on June 16，2012 at Jiuqua
n Satellite Launch Center in ________ Northwest China. A．The; the B．The; / C．A; the D．A; / 2． Diaoyu Island and its affiliated islands have been part of China's territory since ancient The times, ________ is fully proven by history and is legally well?founded. A．where B．who C．that D．which 3．It is by no means clear ________ the president can do to end the strike. A．how B．which C．that D．what 4．John said that light ________ much faster than sound. A．travel B．travels C．traveled D．will travel 5．David said that it was because of his strong interest in literature________ he chose the course. A．that B．what C．why D．how 6．Most museums are just for looking. But today some of them have things for you to touch. The ________ say, “________！” A．signs; Do touch B．notices; To touch C．signals; Be touching D．signs; No touching 7．—Mary broke up with me! —You________ have forgotten about the Valentine's Day. A．shouldn't B．couldn't C．needn't D．mustn't 8．He ________ me politely ________ the way to the station. A．said to; to show him B．told to; to show me C．asked; to show him D．told; to show me 9．The high school life he has been used ________ exciting and enjoyable. A．to is B．to be C．to being D．is 10．It ________ the second time that he ________ to visit China. A．is; had come B．is; came C．was; has come D．was; had come 11．Liu Yang is so excellent ________ she has become the first Chinese woman astronaut of our country. A．as B．that C．which D．where 12．________ me, he walked up to me, wearing a brilliant smile. A．To see B．For seeing C．On seeing D．Because see 13．The boy was lucky to escape ________ by his father. A．punishing B．punished C．being punished D．be punished 14．You can't imagine what difficulty we had ________ home in the snowstorm. A．walked B．walk C．to walk D．walking
15．He commanded that all the gates ________． A．should shut B．would be shut C．shut D．be shut 第二节 完形填空(共 20 小题；每小题 1 分，满分 20 分) 请认真阅读下面短文，从短文后各题所给的 A、B、C、D 四个选项中，选出最佳选项。 I am a straight?A student and have been my whole life. When you come from a family of educators, it just seems __16__. With high academic standards and a__17__spirit, I don't just dislike losing, and I can't__18__it. I need to beat the top students, preferably in__19__. I've even got so far as to define myself by my __20__， saying that how __21__ I am. If I don't get the grade I __22__， then I am lost. Today I was sitting in class trying to __23__ the last minutes to study for a test I had to get full marks. __24__ the girl behind me started talking to me, I tried to listen __25__ while still glancing at my study sheet now and then. When I thought the __26__ required it, I smiled, __27__and agreed. And then I found myself wishing she would be __28__ so I could study. After a while, she said, “You know, you're a really good __29__. You're so easy to talk to.” I froze. I replayed the __30__ in my head before smiling and accepting it gladly. But inside, I knew it wasn't true. She'd made every effort to have a conversation and I wasn't even trying to __31__. I passed the test excellently __32__ my worry of lost study time, but the one thing I needed to learn most wasn't on that test. I had __33__ being the best student so that I had failed at just being normal. So what matters to me most? What I have is all about my personal __34__ and about me being too self?centered. There can only be so many scholars, but there is never __35__ sympathy. I want that to be what matters to me—sympathy. 16．A.awesome B．natural C．unfortunate D．compulsory 17．A.competitive B．conservative C．primitive D．subjective 18．A.swear B．recommend C．tease D．stand 19．A.everything B．something C．nothing D．things 20．A.parents B．grades C．appearance D．standards 21．A.handsome B．interesting C．outstanding D．modest 22．A.steal B．expect C．deserve D．allocate 23．A.make up of B．make use of C．take care of D．take charge of 24．A.When B．While C．Because D．Before 25．A.attentively B．bitterly C．politely D．deliberately 26．A.conversation B．studying C．test D．sheet 27．A.nodded B．shook C．glanced D．wandered 28．A.quiet B．gentle C．noisy D．sleepy 29．A.talker B．listener C．lecturer D．teacher 30．A.praise B．blame C．rudeness D．flattery 31．A.alarm B．gather C．participate D．shout 32．A.despite B．during C．except D．beyond 33．A.brought on B．depended on C．carried on D．focused on 34．A.appetite B．anxiety C．success D．feeling 35．A.few B．significant C．low D．enough 第二部分 阅读理解(共 15 小题；每小题 2 分，满分 30 分) 请认真阅读下列短文，从短文后各题所给的 A、B、C、D 四个选项中，选出最佳选项。
A Although the United States covers so much land and the land produces far more food than the present population needs, its people are by now almost entirely an urban society. Less than a tenth of the people are engaged in agriculture and forestry(林业), and most of the rest live in or around towns, small and large. Here the traditional picture is changing： every small town may still be very like other small towns, and the typical small town may represent a widely accepted view of the country, but most Americans do not live in small towns any more. Half the population now lives in some thirty metropolitan areas(large cities with their suburbs, of more than a million people each—a larger proportion than in Germany or England, let alone France). The statistics(统计数 据)of urban and rural population should be treated with caution because so many people who live in areas classified as rural travel by car to work in a nearby town each day. As the rush to live out of town continues, rural areas within reach of towns are gradually filled with houses, so that it is hard to say at what moment a piece of country becomes a suburb. But more and more typical Americans live in a metropolitan rather than a small town environment. 36． now America has 250 million people, how many of them are engaged in agriculture and If forestry? A．About 25 million. B．More than 25 million. C．Less than 25 million. D．Less than 225 million. 37．Which of the following four countries has the smallest proportion of people living in metropolitan areas? A．United States. B．Germany. C．France. D．England. 38．What's the meaning of the underlined word “metropolitan”？ A．Of a large city with its suburbs. B．Of small and large towns. C．Of urban areas. D．Of rural areas. B The African elephant, the largest land animal remaining on earth, is of great importance to African ecosystem (生态系统). Unlike other animals, the African elephant is to a great extent the builder of its environment. As a big planteater, it largely shapes the forest- savanna (稀树草 and原) surroundings in which it lives, therefore setting_the_terms of existence for millions of other animals that live in its habitat. It is the elephant's great desire for food that makes it a disturber of the environment and an important builder of its habitat. In its continuous search for the 300 pounds of plants it must have every day, it kills small trees and underbushes, and pulls branches off big trees. This results in numerous open spaces in both deep tropical forests and in the woodlands that cover part of the African savannas. In these open spaces are numerous plants in various stages of growth that attract a variety of other planteaters. Take the rain forests for example. In their natural state, the spreading branches overhead shut out sunlight and prevent the growth of plants on the forest floor. By pulling down trees and eating plants, elephants make open spaces, allowing new plants to grow on the forest floor. In such situations, the forests become suitable for large hoofed planteaters to move around and for small planteaters to get their food as well. What worries scientists now is that the African elephant has become an endangered species.
If the elephant disappears, scientists say, many other animals will also disappear from vast areas of forest and savanna, greatly changing and worsening the whole ecosystem. 39．What is the passage mainly about? A．Disappearance of African elephants. B．Forests and savannas as habitats for African elephants. C．The effect of African elephants' search for food. D．The eating habit of African elephants. 40．What does the underlined phrase “setting the terms” most probably mean? A．Fixing the time. B．Worsening the state. C．Improving the quality. D．Deciding the conditions. 41．What do we know about the open spaces in the passage? A．They result from the destruction of rain forests. B．They provide food mainly for African elephants. C．They are home to many endangered animals. D．They are attractive to plant?eating animals of different kinds. 42．The passage is developed mainly by ________． A．showing the effect and then explaining the causes B．pointing out similarities and differences C．describing the changes in space order D．giving examples C Find a quiet location. Keep a routine. Focus on one subject at a time. It all seems like sound advice for students who need to hit the books, but recent studies indicate the conventional wisdom is all wrong. Here's a list of tips from Carey, a scientist, for getting the most out of your study time： Test yourself：Doing practice quizzes can help you retrieve information on test day. “Tests have a very bad reputation as a measurement tool，” Carey says. But psychologists have found selftests slow down the forgetting of material you've studied. “If you study something once, and then you test yourself on it，” Carey says, “you do better than if you study it two times over.” Move around： Changing up where you study can help you retain more information. “If you move around and study the same material in several places，” he says, “you may be forming?multiple associations for the same material, the same words and so on. So it's better anchored in your brain, and you can pull it out easier.” Mix it up： Think about a football player who does strength training, speed training and drills. Carey says alternating between different facets of a subject in a single sitting can “leave a deeper impression on the brain”. For example, when studying French, do some verbs, some speaking and some reading. Spending your time in deep concentration on just verbs, say, isn't as effective. Space it out：Information learned in a hurry is lost just as fast. Carey likens cramming your brain to speedpacking a cheap suitcase—it all falls out. So if you really want to learn, space out shorter, hourlong study sessions. “There's no doubt you can cram your way through an exam， ” Carey says. The problem is that it's so easy to forget what you just crammed—and once it's gone, Carey says, “it's gone. You're not getting it back.” Of course, nothing can replace the power of motivation and discipline. But Carey says the overall message is encouraging：“Studying can sort of be incorporated into a more varied life,
much more easily than we thought.” 43．According to the text, the best way to learn is ________． A．to learn one's subject at a time in a quiet place B．to be strongly motivated to learn something C．to mix up everything that you will learn D．to do self?tests after you learn immediately 44．How did the writer develop the fifth paragraph? A．By telling an interesting story. B．By presenting in the time order. C．By analyzing cause and effect. D．By making a comparison. 45．Why did the author write the passage? A．To present some new advice on learning. B．To introduce some traditional wisdom. C．To explain some phenomena of studying. D．To list some views on reading books. D It was a bitterly cold day and six inches of snow had fallen the night before. I was five years old and being bundled up by my mom in front of the stove. In those days, a heavy snow was no reason to cancel school. After my mom finished, I walked outside to wait for the school bus. The snow was heavy on the old and swinging bridge that led from our house, across the river and to the main road. I and my brothers had grown up walking across it, so I wasn't scared. In fact, when I saw my brothers involved in a snowball fight on it, I joined in. After hitting my oldest brother in the back with a snowball, I laughed while he picked one up to throw back at me. I ran back to the far end of the bridge and thought I was safe, but he flung(用力扔)his snowball at me with all his strength. I saw it getting closer and closer. I bent down and ducked(闪避)thinking it would sail harmlessly over my head. But at the last second it dropped and it just hit me in the face. It pained me so much that I ran crying back inside to my mom who just shook her head and wiped off my nose, mouth, and eyes. Then she smiled, hugged me and sent me back outside to get on the bus and face life once again. That wasn't the last time that I tried to duck the troubles in my way and got hit in the face instead. Over the years I have learned that it is far better not to duck them at all, but rather to look them straight in the eye and learn what they have to teach me. 46．What was the author going to do on that cold day? A．He was going to school as usual. B．He was going to go shopping with her mom. C．He was going to fight with his two brothers. D．He was going to wait for the bus for his brothers. 47．When the author was waiting for the bus, he________． A．began to find a safe place B．joined in the snowball fight C．felt scared of the snowball fight D．hit his oldest brother with a football 48．Why did the author run back to his mother? A．He wanted his mother to punish his brother. B．He wanted to keep himself warmer inside. C．He wanted his mother to wipe off the snow. D．He wanted to get comfort from his mother.
49．According to the text, the author thought that ________． A．he should try his best to stop the troubles B．he should learn more to avoid the troubles C．the troubles in our life stopped us succeeding D．the troubles in our life made much sense to us 50．What should be the best title of this text? A．The Snowball Fight B．Remember Not to Duck C．Mother's Beautiful Smile D．Learn from the Football Fight 第Ⅱ卷 第三部分 任务型阅读(共 10 小题；每小题 1 分，满分 10 分) 请认真阅读下列短文，并根据所读内容在文章后表格中的空格里填入一个最恰当的单 词。 注意：每个空格只填一个单词。 You might learn a great deal in school, but it's uncertain that you'll actually develop as a leader by reading a book or taking a course. The military is right about development based on experience: People grow and become leaders by making a commitment to a cause, and having personal responsibility. For those of us in civilian life, there are also ways to develop as leaders through experience: through volunteer service. There are various nonprofit missions from which to choose as well as roles and positions in which to get involved. Non?profit board service is particularly convincing for business people and professionals seeking to develop as leaders. Business people who bring valuable skills and experience as well as diverse backgrounds and viewpoints are uniquely equipped to help regional, national, and global organizations to achieve success in coping with poverty, education, health care, conservation of natural resources, and other key issues. Through non?profit board experience, business people participate with the CEO in foreseeing an organization's greater potential, creating the income model, and achieving success. Here's the secret to making the most of a service experience： (1)Choose a cause that's meaningful to you, and where you like the people. Determine how you can be useful—whether helping with strategic planning, inviting friends to a fundraising event or serving on the board. If you'll be serving on the board, be clear about what will be expected of you so that you can fully devote yourself to it. (2)Be open to opportunities to raise your hand and say, “I'll help.” When you know it, you could be in charge of a committee, and eventually perhaps serving as a board officer. (3)Do pay attention to potential tutors on the board where you serve and among your friends and colleagues. Talk with other people who serve on boards to share experiences, lessons, and advice. (4)Always remember the mission. It must be what you are always thinking about most as you take part in discussions and make decisions. (5)Be generous with your time and your contributions. Once involved, you'll be surprised at how aware you will become of who's a thoughtful leader and who's not. And then your personal experience can ensure that books and various readings on leadership development will become more meaningful. Through my volunteer service since I was 10, I've seen firsthand the power of service in
developing leadership. Most of the hundreds of business people I've trained and placed on boards have moved up to board leadership positions; the key has been that the match was right, and the board candidate was committed and ready to say, “I'll help.” Through service, you have tremendous opportunities to develop as a leader, become a more valuable professional where you work, and make a meaningful contribution in improving your community and the world.
第四部分 书面表达(满分 25 分) 假如你是高三学生李华， 发现进入高三以来不少同学开始忽视英语口语的训练， 把大量 的时间花在做习题上， 因此你打算利用年级大会的演讲机会指出这一问题。 请你用英语写一 篇 150 词左右的演讲稿，演讲稿应包括以下内容： 1．问题的现状； 2．对这一问题的看法； 3．发出倡议。 注意：演讲稿的开头和结尾已经给出(不计入总词数)。 Good afternoon, honorable teachers and my fellow students. I am Li Hua from Class 1, Senior 3.________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________
Thank you for your listening.
参 考 答 案 阶段评估检测(一) 第一部分 第一节 1．B 考查冠词的用法。表特指用定冠词。句意为：神舟九号宇宙飞船于 2012 年 6 月 16 日在位于中国西北部的酒泉卫星发射中心升空。 2．D 考查定语从句的关系词。引导一个非限制性定语从句，代替上文所说的事情， 所以用 which。句意为：钓鱼岛及其附属岛屿自古就是中国的固有领土，这是有充分的历史 和法律依据的。 3．D 考查主语从句的连接词。此处 it 是形式主语，what 引导的是主语从句，作真正 的主语，what 在从句中作 do 的宾语。句意为：总统采取什么行动结束这次罢工一点儿也不 清楚。 4．B 考查宾语从句的动词的时态。句意为：约翰说光要比声音传播的速度快。若主 句的谓语为过去的时态， 宾语从句谓语的时态要用过去的时态， 但是如果是客观事实和客观 真理，时态不变。故选 B 项。 5．A 考查强调句型。句意为：大卫说就是因为他对文学有强烈的兴趣他才选择了这 门课程。句子中强调 because of his strong interest in literature，强调句型的公式为：It is/was ＋被强调的部分＋that/who＋剩余的部分。 6．A 考查名词辨析和强调。句意为：大部分的博物馆只是供观看的，但是今天其中 有一些博物馆里的东西你可以触摸。上面标着“触摸一下！ ”sign 符号，记号，标志； notice 通知，注意； signal 信号。从上句的 But today some of them have things for you to touch. 看 出，是让触摸的。Do touch！是祈使句，do 用来强调。 7．A 考查情态动词。句意为：——玛丽与我断绝了关系。——你不应该忘记情人节 的。从句中的 broke 看是发生在过去，shouldn't have done 是表示对过去的一种责备。 8．C 考查动词的时态和非谓语。句意为：他很礼貌地要我给他指去车站的路。句中 使用的是 ask sb to do sth 请求某人做某事。 9．A 考查句子结构的分析。句中“he has been used to”为定语从句修饰 life，is 为句子 谓语中的系动词。 10．D 考查动词的时态。句意为：这是他第二次来访问中国。在句型 It be the first/second/third?time that?中，若前面用 is，从句用现在完成时，若用 was，从句用过去 完成时。故选 D 项。 11．B 考查状语从句。句意为：刘洋是如此优秀以至于成了中国第一位女航天员。 so?that?如此??以至于，引导结果状语从句。 12．C 考查固定搭配。on doing sth.为“一??就??”，相当于 as soon as 引导的状 语从句。 13． 考查非谓语动词。 C 句意为： 这个男孩很幸运地逃脱了他父亲对他的惩罚。escape doing sth 逃避做某事，又因为主语 The boy 与 punish 是被动的关系，故用动名词的被动式。 14． 考查固定搭配。 D 句意为： 你想象不出我们在暴风雪中有多么困难走回家的。 have difficulty (in) doing sth 做??有困难。故选 D 项。 15．D 考查虚拟语气。句意为：他命令所有的门都要关上。command 后面跟宾语从句 时，要用 should＋动词原形，should 可以省略，又因为 gate 与 shut 是被动的关系，故选 D
项。 第二节 [文章大意] 来自教师家庭的我，一直以来在学习上都出类拔萃，遥遥领先，并引以为 豪，专心学习、打败所有的对手一直是我的目标，考试前的几分钟我都在拼命地学习，但和 坐在后排的那位女孩的一次谈话经历使我的心态有所改变。 16． 语境为： B 当你出生自父母都是老师的家庭， 这一切都会很自然(natural)。 awesome 令人惊叹的，很困难的； unfortunate 不幸的，令人遗憾的； compulsory 强制的，必须做的。 17．A 对应前面的“high academic standards”，再结合下文的“dislike losing”可以看出， 这里指的是：作者在学习上水平高，竞争意识强，所以，他不仅不喜欢失败，而且也无法忍 受失败。conservative 保守的，守旧的； primitive 原始的。 18． 根据上下文可知， D 作者不仅是不喜欢失去自己的优异成绩， 他也无法忍受(stand) 这个情况。swear 咒骂，诅咒； tease 取笑，戏弄。 19．A 上文告诉我们，作者认为自己的实力较强，不喜欢失败，也忍受不了失败，所 以他要做的就是：要在所有方面，击败优等生。所以选 everything，意思是：各个方面。 20．B 语境为：我的学习达到如此优秀的水平，以至于通过我的考试成绩(grade)就能 看出我是多么优秀。24 空前“full marks”中有暗示。 21．C outstanding 杰出的，优秀的。语境见上一题。handsome 英俊的； interesting 有趣的； modest 谦虚的，谦逊的。 22．B 前文告诉我们，作者一直要做最好的学生(I am a straight- student and have been A my whole life)，一直在打败最好的学生(need to beat the top students)，并且无法忍受(考试中 的)失败，所以这里的意思是：如果我考试的分数没达到所期待(expect)的分数，我就输了。 steal 偷盗； deserve 值得； allocate 拨给，分配??给。 23．B 此处指作者利用考试前的最后几分钟学习备考，所以选 make use of，意思是： 利用。 24．A 当(when)作者后面的女生开始和他谈话，他表现得很有礼貌。 25． 由下文作者在谈话中的表现“I smiled, ?and agreed.”可以看出， C 作者在整个过 程中是很有礼貌的。attentively 注意地； bitterly 悲痛地； deliberately 故意，蓄意，存心。 26．A 这里指的是两个人在进行的谈话，所以选 conversation。句意为：当我认为在 谈话过程中需要我作出反应的时候，我就会(不失时机地)微笑，点头，?? 27．A 这里有三个并列的动作：smile，agree，还有空格，四个选项中只有 nod 在意 思上能并列，所以选 nod“点头”，表示作者同意他同学的看法。 28．A 语境为：作者希望他同学安静下来(quiet)，他好学习。 29．B 语境为：在作者的同学看来，他是个好的倾听者(listener)。 30． 29 空所在的句子是对方对作者在这次谈话中的表现的评价， good， A 从 以及 so easy to talk to 来看，很显然是“表扬”，所以选 praise。blame 责备； rudeness 粗鲁； flattery 奉承。D 项有很大的干扰性，但是下文的“But inside, I knew it wasn't true.”告诉我们，对方是 在发自内心地赞扬。 31．C 语境为：作者的同学努力在和他谈话，而他却只是在应付，期待对方“quiet”， 试图不参与(participate)。 32．A 分析上下文可知，作者担心(考试前因为女同学和他的谈话)浪费了复习的时间， 但是仍然考得很好，所以选 despite，意思是：尽管，相当于 in spite of。during 在??期间； except 除??之外； beyond 超过，超出。 33．D focus on“关注，专注”。前文告诉我们，我一直致力于成为学习上的最棒的 学生， 所以这里表达的意思是： 作者太专注于成为优秀学生以至于都变得不正常了。 bring on
使发展，导致； depend on 依靠，相信，信赖； carry on 继续下去， 继续开展。 34． 和女同学比较了一下， C 作者终于发现了， 他所拥有的不过是学习上的成功(success) 和自我(即自己在交谈的过程中所表现出来的自私)。appetite 食欲，胃口；anxiety 担忧，焦 虑； feeling 感觉。 35．D 作者认为他没有足够的(enough)同情心，即和女孩相比，女孩所具有的同情心。 第二部分 A [文章大意] 文章介绍了美国虽然土地面积大，但是，美国人从事农业和林业的很少， 不足人口的十分之一，多数人都生活在城市里。 36．C 计算题。根据 Less than a tenth of the people are engaged in agriculture and forestry 计算出答案。 37．C 细节理解题。从 a larger proportion than in Germany or England，let alone France 看出答案。 38．A 词义猜测题。根据 Half the population now lives in some thirty metropolitan areas(large cities with their suburbs, of more than a million people each?)括号内的解释猜出答 案是“大城市的”。 B [文章大意] 本文主要讲述了非洲大象对生态系统的重要影响。 39．C 主旨大意题。 往往文章的第一段和最后一段都是透露文章主旨的地方。而本 文正是这样。我们从这两段可以看出，这篇文章是关于非洲象寻找食物所带来的影响，所以 应选 C。 40．D 词义猜测题。根据上文和下文的 existence for millions of other animals 可知。 41．D 细节理解题。open spaces 出现在文中第二段的第三句和第四句。从第四句中我 们可以得知这样的空地很容易吸引各种各样的食草动物，故选 D。 42． 推理判断题。 A 通读全文后发现， 这篇文章是先讲述大象寻找食物所带来的影响， 然后解释其原因，故应选 A。 C [文章大意] 每位学习者都渴望掌握一些高效的学习方法，文章向我们介绍了一些好的 学习方法。 43．B 细节判断题。从文章的最后一段的第一句话 Of course，nothing can replace the power of motivation and discipline.可知学习有动机是最好的，故选 B 项。 44．D 推理判断题。从 Think about a football player who does strength training，speed training and drills.可知作者在写第五段的时候，是拿足球运动员来作比较的，故选 D 项。 45．A 作者意图题。作者在本文中主要介绍了几种关于学习的一些新的认识，纠正了 原来的一些人们所认为的有利于学习的方式，所以 A 项符合作者意图。 D [文章大意] 作者在文中讲述了自己的一次经历，并从中体会到：面对困难或者危险， 不要逃避，而要勇敢面对它，你就一定能学到很多的东西。 46．A 细节理解题。从第一段的 In those days，a heavy snow was no reason to cancel school. After my mom finished，I walked outside to wait for the school bus. 这两句话可知尽管 下着大雪，作者还是得去上学，故选 A 项。 47．B 细节理解题。从第二段的 In fact，when I saw my brothers involved in a snowball fight on it，I joined in.这一句话可知，当作者在等车时，他和他的兄弟们一起打起了雪仗，
故选 B 项。 48．D 细节理解题。从第二段的 It pained me so much that I ran crying back inside to my mom who just shook her head and wiped off my nose，mouth，and eyes.可知，作者哭着回到母 亲那里去，是想得到母亲的安慰，故选 D 项。 49．D 细节理解题。从最后一段可知，经过几次难忘的经历之后，作者认为他不应该 躲避麻烦，因为他能从中学到很多东西，故选 D 项。 50．B 主旨大意题。作者在文中讲述了自己的一次经历，并从中体会到：面对困难或 者危险，不要逃避，而要勇敢面对它，这样就能从中学到很多东西，故选 B 项。 第三部分 51．Development/Acquisition 根据文章第一段中提到的 develop 和 development 可知。 52． responsible 根据第一段中结尾“?personal responsibility”的“responsibility”转化而 来。 53．Participating/Joining 根据第二段中“?through volunteer service”可以推知参加志 愿者服务。 54．Involving 根据第二段最后“?to get involved”中的“involved”转化而来。 55．way 根据第五段第一条“Determine how you can be useful?”可知。 56． willing/ready 根据第五段第二条“Be open to opportunities to raise your hand and say, ‘I'll help.’?”可知。 57．potential 根据第五段第三条“Do pay attention to potential tutors”中的“potential”可 知。 58．mind 根据第五段第四条“Always remember the mission.”中的“remember”相当于 “keep?in mind”可知。 59．generously 根据第五段第五条“Be generous with your time and your contributions.” 中的“generous”可知。 60．polishing/brushing 根据最后一段最后一句“?make a meaningful contribution in improving your community and the world.”中的“improve”相当于 polish/brush up 可知。 第四部分 One possible version： Good_afternoon,_honorable_teachers_and_my_fellow_students._I_am_Li_Hua_from_Class _1,_Senior_3. I have noticed that many students are no longer fond of practicing oral English. Even in classes, they inactively join in discussing, speaking English unwillingly. Doing exercises, in their eyes, becomes the only thing worth their time. This is definitely wrong. It's true that we are under much pressure because we are now senior three students. But remember, we learn English not just for exams but for equipping ourselves for the future. It's shortsighted to ignore the importance of spoken English. What's the point of getting full marks without the ability to communicate with native speakers? My fellow students, what we need to do is to look forward. Exams are important but not everything. Let's open our mouths and enjoy speaking English. Thank_you_for_your_listening.