当前位置:首页 >> 英语 >>

【优化方案】(新课标,全国卷Ⅰ)高考英语二轮复习 特色专项训练 第二十三组


第二十三组
(建议用时:35 分钟) Ⅰ.阅读理解 A

(2015·山西大学附中第五次月考)Paper is a cheap and accessible medium that can produce beautiful results.To most people,making a paper plane could be one of the simplest things to do.It’s the simplest and easiest form of paper art.And paper art can be traced back to Japan, where it originated over a thousand years ago.However, there’s a special minority who takes paper art to the next level,magically turning the plain white or colored paper into some of the most amazing artworks.Check out the following artists and their works! The Danish artist Peter Callesen is famous for his talent in combining the minimalism(极简的) of a white sheet of paper with the complexity of carefully cut and folded paper and uses the two to build out some pleasing works. The British artist Su Blackwell often goes to secondhand bookstores—to look for materials with which she can carve out delicate sculptures.The models look as if they “grow” naturally from the pages of the books.The artist finds inspiration from the book title or a paragraph or picture inside and then spends months carefully slicing each one into an eye?catching paper model.Her old book sculptures sell for up to £5,000 each. By carefully folding simple pieces of paper, German artist Simon Schubert creates amazing masterpieces.He turns paper into architectural masterpieces by folding a simple piece of paper to shape the creases(褶痕), then unfolding it to show the fascinating artwork. Another master of paper?folding is Jen Stark.Her artwork is often in the form of colorful caves and topographic(地形的) maps.Using her vivid imagination and a special knife, she is a modern day magician who turns humble materials like construction paper and glue into fantastic,complicated sculptures that puzzle the eyes.Her work draws inspiration from nature. 1.According to the passage, paper art ________. A.is about plane?folding B.is most prosperous in Japan C.dates back to 1000 B.C. D.is now on a new level 2.The British artist mentioned in the passage ________.

1

A.combines the minimalism and complexity of paper B.often gets inspired by secondhand books C.makes architectural masterpieces with Simon Schubert D.is a magician who uses simple paper materials 3.According to the passage, Jen Stark ________. A.is from Germany B.uses paper to build complicated shapes C.creates things too puzzling to understand D.works also as a magician 4.What does the underlined word “humble” in the last paragraph probably mean? A.Common and popular. B.Simple and cheap. C.Useless and priceless. D.Numb and meaningless. B (2015·河北衡水中学二模)The earth provides us with almost everything that we need to eat, sleep, work and entertain.To do all this, we use the earth’s resources.Because some of us have more buying power, they end up using more resources than they usually need.At the same time, we also create a great deal of waste and pollution.So we also need to think about how much land we use to deal with that waste.Then two things happen:first,large numbers of the world’s population get much less resources than they need to live;second, the earth is damaged. The amounts of resources we consumed are like footprints.They show whose lifestyles are a burden on the earth and whose lifestyles are not.Because a few people eat up most of the earth’s resources, the majority have to bear the consequences —like pollution. This is the ecological footprints that the earth keeps in its memory. Some years ago, a famous expert, called William Rees, developed this idea of the ecological footprints.Today, this idea has become like a magnifying glass(放 大镜).It allows us to see whether we are living lives in a way that keeps the earth in a reasonably good shape.Once the earth goes out of shape, there is no hope for human beings. Countries like the United States and Canada have big ecological footprints.Rees calculated that the average amount of energy and materials consumed by a Canadian is what a land of 4.3 hectares can produce.India has a footprint of 0.4.This means that the energy and materials consumed by an Indian is what 0.4 hectares of land can produce.But if we look more carefully,we will find that even within India, the footprints of the city Indian are much larger than the rural Indian. 5.Which of the following is the best title for this text? A.Footprints on the Earth B.How to Protect the Earth C.Footprints of Wild Animals D.How to Reduce Pollution on the Earth 6.Our footprints on the earth refer to ________.

2

A.the cities we build B.the cultures we create C.the marks we leave on roads behind us D.the resources we use and the waste we produce 7.According to the text, rich people ________. A.should give more money to the poor B.are using too many resources C.are helping the poor to live better lives D.should live in rural areas with the poor 8.We learn from the text that Rees ________. A.put forward the idea of the ecological footprints B.thought highly of the United States and Canada C.thought India was an extremely poor country D.thought rich people made great contributions to society Ⅱ.七选五 (2015·赣州高三摸底考试)No matter what problem you’re facing, tough times happen to the best of us.Whether it’s financial trouble or just an overall bad day, finding positiveness in a discouraging situation is the key to overcoming it.1.________ However, everything passes in time.Be sure to remember these things to help you through the day: 1.Accept it. Although it may seem challenging to accept a negative situation, it’s your best bet in moving toward a resolution.2.________ But you can focus on how to improve the circumstances now. 2.3.________ Having a support system is important for any tough moment.Family members, significant others, and best friends are the ones who know you best and can give you advice from an outside perspective.Besides, it doesn’t hurt having someone you love and care for. 3.Learn from it. 4.________ Take some time to reflect on the situation, how you reacted, and what you can do if you ever go through it again, which could help you avoid the situation in the future or assist a friend who is going through something similar. 4.Look to the future. Now that all is said and done, it ’ s time to start looking ahead to the future.Leave the past behind you, and begin looking to a brighter tomorrow.Change begins and ends with you, and clinging to(沉溺) a past event won’t help change it.5.________ It all starts with a positive mindset. A.Acknowledge you’re not alone. B.There’s always something to be learned. C.It may be hard to look on the bright side. D.You can’t change what already happened. E.Don’t compare yourself to others. F.Look at the happiness within yourself.

3

G.Work on building a better future for yourself. Ⅲ.短文改错 (2015·东北三省四市第一次联考) Dear Susan, Thank you for your letter.Due to the fact that I am on business in another city, I couldn’t reply to your letter.Now I am writing to tell you that my city has done to reduce traffic jams in the last few years. First of all, two subways and some expressways have been built in my city to ease the traffic pressures.Second, one?way traffic is allowing on some main streets to reduce traffic jams and accidents.Third, public transportation has been improved to make convenient for people to take buses.However, the parking fee is raised in the downtown, which helps to reduce the number of cars come in and out. Now there are more buses and few cars in my city.The traffic is flowing smooth during the rush hour. Can you tell me something about the traffic in you city? Yours, Li Hua

第二十三组 Ⅰ.阅读理解 【解题导语】 本文是一篇说明文。纸艺术历史悠久,当今纸艺术已发展到了一个新高 度。本文主要介绍了几个在纸艺术方面造诣颇深的艺术家。 1.解析: 选 D。 细节理解题。根据第一段中的“However,there’s a special minority who takes paper art to the next level,magically turning the plain white or colored paper into some of the most amazing artworks.”可知,现在有一些人能魔术般地将普 通的白纸或彩纸制作成令人惊叹的艺术作品, 将纸艺术发展到了一个新的水平。 故答案选 D。 2. 解析: 选 B。 细节理解题。 根据第三段中的“The British artist Su Blackwell often goes to secondhand bookstores...The artist finds inspiration from the book title or a paragraph or picture inside”可知,文章中所提到的这位英国艺术家经常从旧书中 得到灵感。故答案选 B。 3.解析:选 B。细节理解题。根据最后一段中的“she is a modern day magician who turns humble materials like construction paper and glue into fantastic,complicated sculptures that puzzle the eyes”可知,Jen Stark 可以将纸变成形状复杂、令人惊异 的艺术作品。故答案选 B。 4.解析:选 B。词义猜测题。“humble”后面的“construction paper and glue”意 为“美术纸和胶水”,且和下文“fantastic,complicated sculptures”形成对比可知, 美术纸和胶水都是一些很简单且便宜的物品; 由此可推知, “humble”的意思应为“简单的, 便宜的”。故答案选 B。 【解题导语】 本文是一篇议论文。 我们消费及浪费的能源数量就是留在地球上的脚印, 脚印越多说明消费的资源越多,给地球造成的负担越重。一旦把地球踩得变了形,那人类就 没有了生存的希望。
4

5.解析:选 A。标题归纳题。纵观全文可知,第二段是本文的主题段。根据第二段第 一句主题句“The amounts of resources we consumed are like footprints.”并结合下 文中多次提到的“footprints”可知,A 项意为“地球上的脚印”,适合做标题。故答案选 A。 6. 解析: 选 D。 细节理解题。 根据第二段第一句“The amounts of resources we consumed are like footprints.”可知,地球上的脚印指的是我们消费的能源数量。故答案选 D。 7.解析:选 B。推理判断题。根据第一段第三句“Because some of us have more buying power,they end up using more resources than they usually need.”可知,有更强购 买力的人使用的资源超过了他们的实际需要,即富人消耗的资源太多。故答案选 B。 8.解析:选 A。细节理解题。根据第三段第一句“Some years ago...William Rees, developed this idea of the ecological footprints.”可知,答案选 A。 Ⅱ.七选五 1~5.CDABG Ⅲ.短文改错 Dear Susan, am Thank you for your letter.Due to the fact that I on business in another city, was I couldn’t reply to your letter.Now I am writing to tell you that my city has done to reduce traffic jams in the what/something that/all that/all last few years. First of all, two subways and some expressways have been built in my city to pressures allowing ease the traffic .Second, one?way traffic is on some main streets pressure allowed to reduce traffic jams and accidents.Third, public transportation has been improved However ∧ to make itconvenient for people to take buses. , the parking fee is raised Besides come in the downtown, which helps to reduce the number of cars in and out. coming few Now there are more buses and cars in my city.The traffic is flowing fewer smooth during the rush hour. smoothly you Can you tell me something about the traffic in city? your Yours, Li Hua

5


相关文章:
【优化方案】(新课标,全国卷Ⅰ)高考英语二轮复习 特色...
【优化方案】(新课标,全国卷Ⅰ)高考英语二轮复习 特色专项训练 第十组_英语_高中教育_教育专区。第十组 (建议用时:30 分钟) Ⅰ.阅读理解 (2015·河南三市第...
【优化方案】(新课标,全国卷Ⅰ)高考英语二轮复习 特色...
【优化方案】(新课标,全国卷Ⅰ)高考英语二轮复习 特色专项训练 第二组_英语_高中教育_教育专区。第二组 (建议用时:35 分钟) Ⅰ.阅读理解 A (2015·济南 3 ...
【优化方案】(新课标,全国卷Ⅰ)高考英语二轮复习 特色...
【优化方案】(新课标,全国卷Ⅰ)高考英语二轮复习 特色专项训练 第三组_英语_高中教育_教育专区。第三组 (建议用时:30 分钟) Ⅰ.阅读理解 A (2015·河南六市...
【优化方案】(新课标,全国卷Ⅰ)高考英语二轮复习 特色...
【优化方案】(新课标,全国卷Ⅰ)高考英语二轮复习 特色专项训练 第十四组_英语_高中教育_教育专区。第十四组 (建议用时:35 分钟) Ⅰ.阅读理解 A (2015·日照...
【优化方案】(新课标,全国卷Ⅰ)高考英语二轮复习 特色...
【优化方案】(新课标,全国卷Ⅰ)高考英语二轮复习 特色专项训练 第十九组_英语_高中教育_教育专区。第十九组 (建议用时:30 分钟) Ⅰ.阅读理解 (2015·江西八校...
【优化方案】(新课标,全国卷Ⅰ)高考英语二轮复习 特色...
【优化方案】(新课标,全国卷Ⅰ)高考英语二轮复习 特色专项训练 第二十二组_...第二十二组 Ⅰ.阅读理解 【解题导语】 本文是一篇议论文, 主要讨论了一种在...
【优化方案】(新课标,全国卷Ⅰ)高考英语二轮复习 特色...
【优化方案】(新课标,全国卷Ⅰ)高考英语二轮复习 特色专项训练 第二十四组_英语_高中教育_教育专区。第二十四组 (建议用时:30 分钟) Ⅰ.阅读理解 A (2015...
【优化方案】(新课标,全国卷Ⅰ)高考英语二轮复习 特色...
【优化方案】(新课标,全国卷Ⅰ)高考英语二轮复习 特色专项训练 第十七组_英语_高中教育_教育专区。第十七组 (建议用时:35 分钟) Ⅰ.阅读理解 A Many people ...
【优化方案】(新课标,全国卷Ⅰ)高考英语二轮复习 特色...
【优化方案】(新课标,全国卷Ⅰ)高考英语二轮复习 特色专项训练 第十五组_英语_高中教育_教育专区。第十五组 (建议用时:30 分钟) Ⅰ.阅读理解 A (2015·沈阳...
【优化方案】(新课标,全国卷Ⅰ)高考英语二轮复习 特色...
【优化方案】(新课标,全国卷Ⅰ)高考英语二轮复习 特色专项训练 第六组_英语_高中教育_教育专区。第六组 (建议用时:30 分钟) Ⅰ.阅读理解 A (2015·河北衡水...
更多相关标签: