当前位置:首页 >> 英语 >>

高考there be句型


??高考语法—There

be 句型

There be 句型:表示某地存在有某物,而不是某人有某物。There be 句型中的 be 为系动词, 有人称、数和时态的变化。be 的人称、数的变化由 be 后面的名词或代词(第一个)决定。 一.There be 基本句型几种形式: 肯定式:There + be + 主语+其他(状语等) e.

g. There are two books on the desk. 否定式:There + be + not (any)/no+主语+其他(状语) e.g. There is no book on the desk. 一般疑问式:Be + there+ 主语+其他(状语) e.g. Are there two books on the desk. 特殊疑问式:How many/How much+主语+be + 其他(状语) e.g. How many students are there in your class? e.g. How much money is there in your pocket? 二.There be 句型的特殊句型。 (一)There be 句型和情态动词/助动词连用,表示说话人对某地存在有某物的看法和态度,或 者某地存在某物的时间. 肯定式:There + 情态动词/助动词+ be+主语+其他 否定式:There + 情态动词/助动词+ not + be+ 主语+其他 疑问式:情态动词/助动词+there + be +主语+其他 e.g. There may be tigers in the forest. e.g. There can’t be any tigers in the forest. e.g. Can there be any tigers in the forest? e.g. There has been a lot of rain this summer. e.g. There has not been much rain this summer. e.g. Hasn’t there been any rain this summer? (二)There + be likely to be,happen to be,seem(to be) , occur 等,用来描写事物。 e.g. There are likely to be more difficulties than they have been prepared for. e.g. There happened to be nobody in the room. e.g. There doesn’t seem to be much hope of our beating that team . e.g. There have occurred many great changes since we met last. (三)there +live,stand,exist,remain 等,用来表示"静止、存在、有"。 e.g. There lives a family of five in the village. e.g. There remains nothing more to be done. e.g. There stood a tower at the top of the hill. e.g. There exist different opinions on this question. (四)There + come,spring up,appear,emerge,arrive,enter,follow, 等,用来表示"突然出 现"。 e.g. There appears to be no substitute for this stuff yet. e.g. There came a company of actors and actresses. e.g. There followed a spirited discussion after class. 二. (for)there +to be,这种不定式结构在句中作宾语(无须 for 引导)、状语和主语(须有 for 引导), there 做逻辑主语。 (一) 作宾语: there +to be e.g. The students expected there to be more reviewing classes before the final exams. (二) 作状语:for+ there+ to be/being e.g. They planned for there to be another meeting.(目的)
1

e.g. For there to be life there must be air and water. (条件) (三) 做主语:for+ there+ to be e.g. It’ s a great pity for there to be much trouble in the company. e.g. For there to be so few people in the streets was unusual. 四.There + being,在句中做主语、宾语和状语 e.g. There being a bus stop so near the house is a great advantage. (主语) e.g. John was relying on there being another opportunity. (宾语) e.g. There being no money then, we had to walk home.(状语) 五.There +be+主语+修饰/说明成分 (一) there be +主语+to do 修饰语,用来修饰主语的不定式可以用被动形式,也可以用主动 形式。在口语中多用主动形式。但是有时候两种形式可能表示不同的意思。 e.g. There is no time to lose /to be lost. 试比较: There is nothing to see(nothing worth seeing) . There is nothing to be seen(nothing there at all) . (二) there be +主语+doing 修饰语 e.g. There were 200children studying(=who were studying)music. e.g. Is there anything planned(=that has been planned)for tonight? (三) there be +主语+定语从句 (定语从句的关系代词做主语,也可以省略) e.g. There is something (that) puzzles me. e.g. There is a stranger (who) wants to see you. (四) there be +主语+同位语从句 e.g. There came the news that the President had been murdered. 六.用在从句中的 there be 结构,在从句中可以做主语、宾语、定语、状语、表语和同位语 等。 e. g It is reported that there are a number of wounded on both sides.(主语从句) e.g. They said there were quite a number of very valuable jewels stolen.(宾语从句) e.g. Such wind as there was came up the river.(定语从句) e.g. Where there is a will, there is a way.(状语从句) e.g. The problem is that there's too much difficulty in fulfilling the task.(表语从句) e.g. The fact that there occurred another accident surprised us all.(同位语从句) 七.There be 句型需要掌握的重点句型 1.There is no doubt/question that-:-----毫无疑问……。 There is no question of doing sth. :①……是毫无疑问的。②.……是不可能的。 e.g. There is no question that it is true. e.g. There is no doubt that they can get the machine working very soon. 2. There is no + doing:不可能……;无法……;没有办法…… There is no joking about it.这事开不得玩笑。 There is no telling what will happen.无法预料会发生什么。 There is no holding back the wheel of history.历史车轮不可阻挡。 3. There is no + 名词+ in doing : …是没有意义的/无用的 There is no point in doing sth. ……是没有意义的 There is no sense in doing sth. ……没有理由/没有好处; There is no use/good in doing sth…没有好处
2

There is no harm in doing sth…没有害处 e.g. There is no point in arguing with him further.进一步和他争论是没有意义的。 e.g. here is no harm in doing sth.=it does no harm (for sb.) to do sth. 八.There be 句型的反意疑问句(仍然用 there) e.g. There will be a special exhibition tomorrow, won’t there? e.g. There used to be a lake here, usedn’t there/didn’t there. There be 句型练习 1. —How many students, do you think, will be present at the speech? —I expect over 200 students then. A.there being B.there to be C.there be D.there been 2. Ann never dreams of _________ for her to be sent abroad very soon. A. there to be a chance B. there being a chance C. there be a chance D. being a chance 3. No one had told Smith about ____ a lecture the following day. A .there be B. there would be C. there was D. there being 4. There ________ be a lot of small houses on both sides of the street. A. used to B. get used to C. would D. did use to 5. If ever again __________ happens an accident like this, we will have only ourselves to blame. A. it B. so C. there D. that 6. He said it was impossible for _________ a mistake in a computer’s calculation, so you can rly on that. A. there being B. there would be C. there to be D. there was 7. Ann never dreams of _________ for her to be sent abroad very soon. A. there being a chance B. there to be a chance C. there be a chance D. being a chance 8.Once he starts talking about Chinese or foreign affairs, ancient or modern, __________. A. there is no stopping of him B. he is not to stop C. there is no stopping him D. it is no stopping him 9. The chairman insisted that there be a meeting ___________ within the shortest possible time. A. to hold B. to be held C. to have been held D. to be holding 10. Where _________ dirt, there are flies. A. there has B. is C. there is D. has there 11. Around the world _________ may be as many as a million earthquakes in a single year. A. yet B. they C. there D. has there 12. _________ no air, there would be no life on the earth. A. There was B. There were C. Was there D. Were there 13. ________, she went back to her room. A. There was no cause for alarm B. Without having cause for alarm C. Being no cause for alarm D. There being no cause for alarm 14. ________ to the railway station, we missed the train. A. There is no bus B. No bus goes C. There not being any bus D. Not any bus 15. He said, “_________ a long way to school. _________ a long way to go yet before we arrive.” A. It is … There is B. There is … It is
3

C. It is … It is D. There is … There is 16. There has been a great increase in retail sales, ________? A. does there B. isn’t there C. hasn’t there D. isn’t it 17. We left the meeting, there obviously ________ no point in staying. A. were B. being C. to be D. having 18. There is no point _________ with him, since he has already made up his mind. A. argue B. to argue C. in arguing D. of arguing 19. There was a real possibility that these animals could be frightened, ______ a sudden loud noise. A. being there B. should there be C. there was D. there having been 20. It isn’t cold enough for there _________ a frost tonight, so I can leave Jim’s car out quite safely. A. would be B. being C. was D. to be 练习二: 1.There ________ a bed and a big wardrobe with a mirror. A.are B.were C.was D.be 2.No one would have dreamed of such a good place. A.there is B.there to be C.there being D.there was 3.I should prefer ________ no discussion of my private affairs. A.there to be B.there being C.there is D.there are 4.It was too late ________ any buses. A.for there to be B.there to be C.there being D.for there being 5.There ________ a war between his heart and his head. A.being B.appeared to be C.to be D.were 6. ________in his imagination visions of a world empire. A.Rising B.Rose C.Rise D.There rose 7.If the police hadn’t reacted quickly,______ a bad accident. A.there were B.there will be C.there could have been D.there had to be 8.Uncle Jesse,why ________ poor people like those? A.are there have to be B.do there have to be C.have there to be D.there have to be 9. ______ more difficulties than you thought. A.It is likely B.It is likely to be C.There is likely D.There are likely to be 10. ________just twenty-eight pounds. A.There remained B.It remained C.There were remained D.That remained 11.You wouldn’t want ________ another war. A.there be B.there to be C.to be D.there being 12.There ________ nobody in the room . A.were just B .happened being C.were happened D.happened to be 13.There is no point ________ about it again.
4

A.in talking B.talking C.to talk 14.There is no need ________.We’ve got plenty of time. A.hurrying B.in hurrying C.to hurry 15. ________no further business,the Chairman closed the meeting. A.There was B.There to be C.There being

D.talk D.hurry D.Being

Key 1 1. B 2. B 3. D 4.A 5.C 6.C 7.A 8.C 9.B 10. C 11.C 12.D 13. D 14.C 15.A 16. C 17.B 18. C 19.B 20.B Key2: (1.C 2.C 3.A 4.A 5.B 6.D 7.C 8.B 9.D 10.A 11.B 12.D 13.A 14.C 15.C)

5


相关文章:
高考there be句型
??高考语法—There be 句型 There be 句型:表示某地存在有某物,而不是某人有某物。There be 句型中的 be 为系动词, 有人称、数和时态的变化。be 的人称、...
高考英语语法—There be句型
高考英语语法—There be句型_英语_高中教育_教育专区。高考英语语法——There be句型There be 句型一、构成:There be 是英语中常用句型, 意思是“有”,表示“人...
There_be_句型、强调句型(高考复习完整版)
There_be_句型、强调句型(高考复习完整版)。实用、全面、系统,考点齐全四川省大竹县石河中学 蒋元平编辑 There be 句型一. There be 句型常用来表示某地/某时有...
2014年高考高中英语知识点详解及训练(126):there be句型
高中英语知识点大全(126):there be 句型 1、there be 句型 ①是一种倒装句式,be 后的主语要和 be 在数上保持一致。如: There is a pen, two books and ...
高考英语20分钟专题突破(2):there be句型
高考英语20分钟专题突破(2):there be句型_初三英语_英语_初中教育_教育专区。高考英语20分钟专题突破(2):there be句型英语20 分钟专题突破:there be 句型 1. —...
2011年高考第一轮:英语30分钟专题突破(22):there be句型
2011年高考第一轮:英语30分钟专题突破(22):there be句型 2011年高考第一轮:英语30分钟专题突破(共31套,均含详细答案)2011年高考第一轮:英语30分钟专题突破(共...
高考常用句型
英语高考常用常考句型归纳 (09 五中高三)1 屋里仅有七个人 屋里至多有七个人...[3] There be 句型的独立主格结构作状语:(有连词,用句子,没有连词,用独立...
2012名师指津 高考英语写作基础技能步步高:9 基本句型六:There be结构
2012名师指津 高考英语写作基础技能步步高:9 基本句型六:There be结构_从业资格考试_资格考试/认证_教育专区。句型There + be + 主语 +定语/状语/同位语”, ...
高考英语必背句型一
高考英语必背句型一_高考_高中教育_教育专区。英语高考 高考必背句型(一) it ...29. There is a possibility that the flight will be delayed. It is ...
高考英语特殊句式
高考英语特殊句式_高考_高中教育_教育专区。高考英语特殊句式 2012,11,28 一....【考点一】There be 句型的主谓一致 当 There be 后面的名词是两个或两个...
更多相关标签:
there be 句型 | there be句型的用法 | 小学there be句型讲解 | there be句型练习题 | 用there be句型造句 | there be 句型练习 | there be句型讲解 | there be 句型ppt |