当前位置:首页 >> 英语 >>

高中英语会考语法复习-形容词和副词


比较级和最高级及其使用
形容词的比较级和最高级 说 明 一般情况 以 e 结尾 加 er, est 加 r,st 例 词 smaller,smallest larger,largest

单音节词和少数多音节的 以"辅音字母+y "结尾 改 y 为 i,再加 busier,busiest 形容词,加词尾 er ,est 的词 er

,est 重读闭音节结尾,末尾 双 写 末 尾 辅 音 字 fatter,fattest 只有一个辅音字母 母,加 er,est 以 ow,er 结尾的双音节 加 er ,est 词 多数双音节和多音节的词 加 more most narrower,narrowest cleverer,clevest more beautiful, most important

副词的比较级和最高级 1.大多数以 ly 结尾的副词前加 more 和 most 来构成比较级和最高级。 2.少数单音节副词,加 er,est 构成其比较级和最高级 。 几个特殊的形容词和副词 原级 good ,well bad, ill, badly many ,much little far old 比较级和最高级的常用句型 名称 相等 不及 句型 as 原形 as as ) 例句 (as 原形+名词 The train travels as fast as the 3:55 train. He has not as much money as his friend. (not She is not as (so)beautiful as her sister. Health is more important than wealth. 两者 He is the taller of the two. He is no richer than I. 他和我一样不富有。 他的工作再糟糕不过 比较级 better worse more less farther, further older, elder 最高级 best worst most least farthest,further oldest, eldest

not as(so) 原 形 as as[so ]+名词+原形 as ) 比较级+ than the +比较级+of the two 中较… 的一个 no +比较级+than 不 最…不过

超越 用于否定 用于否定 程度递增

和…一样

His work couldn't be worse. 了。

er and er,more and more+多音节 higher and higher more and more important 词原级 (越来越…)

两种情况同时 the + 比 较 级 , the+ 比 较 级 The quicker you get ready, the sooner we'll be able to 变化 (越…,越…) leave. 三者或三者以 the + 最 高 级 +of/in+ 比 较 范 围 Of all things in the world, people are the precious. 上比较 (…之中最…)
第 1 页 共 4 页

练习、形容词和副词
高考题选: 1. John has three sisters. Mary is the ___ of the three. (MET88) A. most cleverest B. more clever C. cleverest D. cleverer 2. The students are___ young people between the age of sixteen and twenty. (MET88) A. most B. almost C. mostly D. at most 3. She told us ___story that we all forgot about the time. (MET88) A. such an interesting B. such interesting a C. so an interesting D. a so interesting 4. It is impossible for so___ workers to do so work in a single day. (MET88) A. few, much B. few, many C. little, much D. little, many 5. The horse is getting old and can't run ___ it did. (MET88) A. as faster as B. so fast than C. so fast as D. as fast as 6. The story sounds___ . (MET89) A. to be true B. as true C. being true D. true 7. I'd been expecting ___ letters the whole morning, but there weren't ___ for me. (MET89) A. some; any B. many; a few C. some; one D. a few; none 8. This year they have produced ___ grain ___ they did last year. (MET89) A. as less; as B. as few; as C. less; than D. fewer; than 9. After the new technique was introduced, the factory produced ___ tractors in 1988 as the year before. (MET90) A. as twice many B. as many twice C. twice as many D. twice many as 10. The pianos in the other shop will be , but______ . (MET90) A. cheaper; not as better B. more cheaper; not as better C. cheaper; not as good D. more cheap; not as good 11. ---Can I help you? ---Well, I'm afraid the box is___ heavy for you, but thank you all the same. (MET90) A. so B. much C. very D. too 12.---Excuse me, is this Mr. Brown's office? ---I'm sorry, but Mr. Brown ___ works here. He left about three weeks ago. (MET90) A. not now B. no more C. not still D. no longer 13. If we had followed his plan, we could have done the job better with ___ money and ___ people. (MET90) A. less; less B. fewer; fewer C. less; fewer D. fewer; less 14. Oh, John. ___ you gave me! (MET90) A. How a pleasant surprise B. How pleasant surprise C. What a pleasant surprise D. What pleasant surprise 15. ---How did you find your visit to museum? ---I thoroughly enjoyed it. It was ___ than I expected. (MET91) A. far more interesting B. even much interesting C. so more interesting D. a lot much interesting 16. Canada is larger than ___ country in Asia. (NMET91) A. any B. any other C. other D. another 17. Those oranges taste___ . (MET91) A. good B. well C. to be good D. to be well 18. The experiment was ___ easier than we had expected. (NMET91) A. more B. much more C. much D. more much 19. ___ food you've cooked! (NMET91 ) A. How a nice B. What a nice C. How nice D. What nice 20. Go and get your coat. It's ___ you left it. (MET92) A. there B. where C. there where D. where there
第 2 页 共 4 页

21. John was so sleepy that he could hardly keep his eyes___ . (MET92) A. open B. to be opened C. to open D. opening 22. ---Are you feeling ___? ---Yes, I' m fine now. (NMET92) A. any well B. any better C. quite good D. quite better 23. Which is___ country, Canada or Australia? (MET92) A. a large B. larger C. a larger D. the larger 24. ---Will you give this message to Mr. White, please? ---Sorry, I can't. He ___. (MET92) A. doesn't any more work here B. doesn't any longer here work C. doesn't work any more here D. doesn't work here any longer 25. How can you finish the drawing? (MET92) A. often B. soon C. long D. rapid 26. ___ terrible weather we've been having these days! (MET92) A. How a B. What a C. How D. What 27. It takes a long time to go there by train. It's___ by road. (MET93) A. quick B. the quickest C. much quick D. quicker 28. ___ from Beijing to London! (MET93) A. How long way it is B. What a long way is it C. How long way is it D. What a long way it is 29. She doesn't speak___ her friends, but her written work is excellent. (MET93) A. as well as B. as often as C. so much as D. as good as 30. ---Mum, I think I'm___ to get back to school. ---Not really, My dear. You'd better stay at home for another day or two. (NMET93) A. so well B. so good C. well enough D. good enough 31. ---If you don't like the red coat, take the blue one. ---OK, but do you have size___ in blue? This one's a bit tight for me. (NMET93) A. a big B. a bigger C. the big D. the bigger 32. John plays footbal___ , if not better than, Davi. (NMET94) A. as well B. as well as C. so well D. so well as 33. We all write___ ,even when there's net much to say. (NMET94) A. now and then B. by and by C. step by step D. more or less 34. ---Do you remember ___ he came? ---Yes I do, he came by car. (NMET94) A. how B. when C. that D. if 35. If there were no examinations, we should have ___at school. (NMET94) A. the happiest time B. a more happier time C. much happiest time D. a much happier time 36. ---Have you finished your report yet? ---No, I'll finish in___ ten minutes. (NMET95) A. another B. other C. more D. less 37. ---I'd like ___ information about the management of your hotel, please. ---Well, you could have ___ word with the manager. He might be helpful. (NMET95) A. some; a B. an; some C. some; some D. an; a 38. If we work with a strong will, we can overcome any difficulty,___ great it is. (NMET95) A. what B. how C. however D. whatever 39. We decided not to climb the mountains because it was raining ____. (NMET96) A. badly B. hardly C. strongly D. heavily 40. How beautifully she sings! I have never heard ___. (NMET96) A. the better voice B. a good voice C. the best voice D. a better voice 41. Tony is going camping with ___ boys. (NMET93)
第 3 页 共 4 页

A. little two other B. two little other C. two other little D. little other two 42. ---How was your recent visit to Qingdao? (NMET95) ---It was great. We visited some friends, and spent ___the days at the seaside. A. few last sunny B. last few sunny C. last sunny few D. few sunny last 43. Can you believe that in ___ a rich country there should be _ many poor people? (MET95) A. such; such B. such; so C. so; so D. so; such 44. Wait till you are more___ .It's better to be sure than sorry. (NMET97) A. inspired B. satisfied C. calm D. certain 45. Professor White has written some short stories, but he is ___ known for his plays. (NMET98) A. the best B. more C. better D. the most 46.___ to take this adventure course will certainly learn a lot of useful skills. (NMET2000 ) A. Brave enough students B. Enough brave students C. Students brave enough D. Students enough brave 47. It's always difficult being in a foreign country, ___ if you don't speak the language. (NMET2000 ) A. extremely B. naturally C. basically D. especially 48. I am surprised that you should have been fooled by such a (an) ___ trick. (2001 春招) A. ordinary B. easy C. smart D. simple 49. It is generally believed that teaching is___ it is a science. (NMET2001) A. an art much as B. much an art as C. as an art much as D. as much an art as 50.---I'm very ___with my own cooking. It looks nice and smells delicious. ---Mm, it does have a ___smell. (2002 春招) A. pleasant; pleased B. pleased; pleased C. pleasant; pleasant D. pleased; pleasant 51.Boris has brains. In fact ,I doubt whether anyone in the class has ___IQ. A. a high B. a higher C. the higher D. the highest

语法复习十三:形容词和副词 1.C. 2.C. 3.A. 4.A. 5.D. 6.D. 7.A. 8.C. 9.C. 10.C. 11.D. 12.D . 13. C. 14. C. 15. A. 16. A. 17. A. 18. C. 19. D. 20. B. 21. A. 22. B. 23. D. 24. D. 25 B. 26.D. 27.D. 28.D. 29.A. 30.C. 31.B. 32.B. 33.A. 34.A. 35.D. 36 .A. 37.A. 38.C. 39.D. 40.D. 41.C. 42.B. 43.B. 44.D. 45.C. 46.C. 47.D. 48.D. 49.D. 50.D。51.B。

第 4 页 共 4 页


相关文章:
高二英语会考复习语法巩固专题一
高二英语会考复习语法巩固专题一_高二英语_英语_高中教育_教育专区。高二英语会考...语法巩固专题(一) 名词、冠词、数词、形容词副词 名词、冠词、数词、形容词...
高中英语语法复习专题讲解形容词副词
高中英语语法复习专题讲解-形容词副词 一、考点聚焦 1、形容词副词的作用与位置 形容词是用来修饰名词的,常被放在名词前作定语,或放在系动词后面作表语。而副词...
高中英语语法复习专题讲解形容词副词
高中英语语法复习专题讲解形容词副词_英语_高中教育_教育专区。形容词和副词用法一、考点聚焦 1、形容词、副词的作用与位置 形容词是用来修饰名词的,常被放在名词前...
浙江英语会考复习之形容词和副词
高中英语会考语法复习-形... 6页 免费浙​江​英​语​会​考​复...某些以-ly 结尾的词是形容词而不是副词。 如: friendly, lively, lovely, ...
2017届高考英语语法复习专题---_形容词和副词
2017届高考英语语法复习专题---_形容词和副词_高考_高中教育_教育专区。2017 ...Step Two 学习目标: 1.形容词和副词的基本用法———句子成分; 2.形容词和...
高中英语语法复习学案教师片——形容词和副词
高中英语语法复习学案教师片——形容词和副词_高三英语_英语_高中教育_教育专区。高中英语语法复习学案教师片——形容词和副词 形容词: 修饰名词和代词,在句中可以...
高中英语语法复习专题讲解形容词副词
高中英语语法复习专题讲解-形容词副词 高中英语语法复习专题讲解 形容词副词 一、考点聚焦 1、形容词副词的作用与位置 、形容词形容词是用来修饰名词的,常被...
英语会考复习资料
英语会考复习资料_高二英语_英语_高中教育_教育专区。会考复习部分资料总结冠词...形容词和副词前面使用冠词的情况: 1)形容词最高级前一般要加定冠词,副词最高...
英语语法第一轮复习---形容词副词
英语语法第一轮复习---形容词副词_英语_高中教育_教育专区。Unit 一. 概念 5 形容词和副词 形容词是用来修饰,描述名词或代词的词,主要用作定语,表语和补足语等...
高二英语会考复习之语法复习1
高二英语会考复习2011 39页 免费 高中英语会考语法复习-形... 6页 免费 高二英语会考复习语法巩... 2页 2下载券 高二英语会考复习语法巩... 2页 2下载券 ...
更多相关标签: