当前位置:首页 >> 高中教育 >>

【高考专题辅导】2014高考英语(山东专用)专题检测卷(二十一) 阅读理解 Word版含解析]


温馨提示: 此套题为 Word 版,请按住 Ctrl,滑动鼠标滚轴,调节合 适的观看比例,答案解析附后。关闭 Word 文档返回原板块。

专题检测卷(二十一)
阅读理解 (建议用时: 25 分钟) A 体裁 议论文 题材 禽流感的防治 词数 373 Tiredness, coughing, a runny nose and a sore throa

t—among all sicknesses there is probably none more common than the flu, which we all get now and then. However, bird flu is a completely different story. Ten years ago, the H5N1 bird flu swept across 15 countries, including China, with sufferers reporting chest pain, difficulty breathing, fever and severe coughing. More than 600 people were infected, and about 60 percent died. Now another type of bird flu hit Shanghai and three neighboring provinces, and this time the virus is called H7N9. By the afternoon of April 11, the new virus had taken nine lives out of 35 infected, according to Xinhua News Agency. The “H” and “N” in the virus’ name refers to two kinds of proteins

on the surface of the virus. Any change of the numbers of the two proteins indicates a new mutation(变异). Most of the mutations only affect birds, such as chickens and pigeons, and don’t normally spread to humans. But once they do, the results can be disastrous. “Any time an animal influenza virus crosses to humans, it is a cause for concern, ” Malik Peiris, virologist(病毒学家)at the University of Hong Kong, told Nature magazine. Take the SARS epidemic(传染病)10 years ago as an example. The virus behind the disease is thought to have jumped to humans from animals. The virus was a complete “stranger” to human bodies, which hadn’t developed an immunity against it. But there is something more about the new H7N9 bird flu. Unlike

the H5N1 bird flu, which causes severe sickness in birds, the H7N9 has been evolving under the radar(悄悄地)since it travels between birds without causing noticeable illness. That makes it difficult to keep track of the disease. The good news is that there’s so far no sign that the virus is spreading from person to person. But since there is no vaccine for the disease yet, the World Health Organization recommends that you wash your hands after meeting with sick people and before and after you eat or prepare food, and they also suggest avoiding contact with birds or their eggs. 1. Which of the following statements is TRUE according to the text?

A. The H5N1 bird flu turned out to have something to do with the SARS epidemic. B. More than 600 people across the world died from the H5N1 bird flu ten years ago. C. Most of the mutations of the proteins in the bird flu virus are harmful to both birds and humans. D. The name, H7N9 bird flu, shows that there have been new mutations of the proteins in the virus. 2. With the example of the SARS epidemic in Paragraph 5, the author intends to .

A. introduce where the SARS virus came from B. inform us of the harmful effects of the SARS epidemic ten years ago C. show the horrible effects an animal influenza virus can have once it spreads to humans D. compare the differences between the SARS epidemic and the H7N9 bird flu 3. What makes the H7N9 bird flu more frightening than the H5N1 bird flu according to the text? A. It can cause severe sickness in birds. B. It can spread from person to person. C. It affects a greater number of birds. D. It doesn’t sicken birds and thus can spread unnoticed.

4. What are people advised to do to protect themselves against the H7N9 bird flu? a. To get vaccinated for the disease. b. To keep away from birds and their eggs. c. To stop eating chickens and ducks. d. To avoid meeting with sick people. e. To wash hands thoroughly and regularly. A. a, b B. c, d C. b, e D. a, e

B (2013· 宁夏模拟) 体裁 记叙文 题材 第一次欧洲旅行 词数 326 As a boy growing up in India, I had longed to travel abroad. I used to listen to the stories my father would tell me about his stay in Canada and tours to Europe in the 1970s, with great interest. My big moment finally came in the summer of 1998 when I was able to accompany my parents to Europe, where my father was to attend a meeting. We planned to travel to Belgium, Netherlands and West Germany. I have vivid memories even today of going to Mumbai airport at

night all excited about finally going abroad. I had heard several great things about Lufthansa till then but now I finally got to experience them first hand, during the flight to Frankfurt. We flew business class and even today I can remember the excellent service by the Lufthansa crew. The flight was really smooth and thoroughly enjoyable, even for someone like me, who is otherwise scared of flying. After spending almost two weeks in Europe, we took the Lufthansa airport express from Dusseldorf to Frankfurt airport, for our return flight. What a journey that was! All along the Rhine(莱茵河), it was simply an unforgettable experience. I was in a sombre mood on the flight back to Mumbai as it marked the end of a wonderful vacation, but the Lufthansa crew members were able to change it into a most enjoyable experience yet again, with the quality of their service. Being the first airline to take me overseas, Lufthansa will always hold a special place in my heart. Even today, I continue to enjoy flights on Lufthansa and simply cannot dream of choosing any other airline. Flying, in general, for me, has always been an ordeal (terrible and painful experience). Flying on Lufthansa, however, is something I always have and always will look forward to. 5. Which country does the author live in now? A. India. B. Canada. C. Belgium. D. Germany.

6. Which of the following is TRUE about the author’s trip to Europe in

1998? A. The author traveled with one of his parents. B. Both their going and return are by air. C. They traveled in spring that year. D. They stayed in Europe for nearly two months. 7. It can be inferred from the passage that Lufthansa is A. a city in India C. an airline company B. a city in Europe D. a travel agency .

8. The underlined word “sombre” in the 4th paragraph probably means“ A. happy ”. B. sad C. angry C (2013· 厦门模拟) 体裁 说明文 题材 介绍有趣的网站 词数 365 Thanks to the interwebs, we can click and click and have a good laugh! We’ll have everything you need to howl like a monkey and bark like a seal. So, click on, intemauts, and be ready! 1. Cracked. com Cracked. com traces its origins to the print magazine Cracked, which started in 1958. But Cracked has soon grown to become the most popular comedy site on the Internet, drawing over a billion views in 2010. The website also runs in a D. enjoyable

wide range, featuring photo editing contests, sketches and films, and reader contests. For laughs, Cracked. com is your one-stop shop! 2. Funny or Die Any website owned by Will Ferrell would already be in the running—but the debut video, The Landlord, made Funny or Die a must-click website. Funny or Die also manages to remain fresh and interesting by being so interactive, allow viewers to choose which videos stay and which ones die. The website has even made the big time, partnering with HBO(Home Box Office)in a hopefully plentiful combination of the minds between the best that TV and the Internet both have to offer. 3. CollegeHumor We have trouble sitting down for 90 seconds, much less 90 minutes! CollegeHumor seems incredibly skillful at catering to(迎合)such an ADD-riddled audience. Like Funny or Die, CollegeHumor made it to the big time, though the CollegeHumor Show only ran for a single season on MTV. The site also serves as the big sales store for T-shirts, which answers the question, “Where can I find a Honey Badger T-shirt? ” 4. 9GAG You know those black and white photos you’ve been seeing all over your Facebook feed? Well, if you ever wondered where

they came from, then you need look no further than 9GAG!And if you’re looking to do some terribly light reading with the click of a finger, then 9GAG is your best bet. Relatively new to the game, 9GAG’s viewer contributions and interactions look to make it an Internet player for sometime to come. There you have it, top 4 comedy websites. Every last one is worth a few laughters and a good many clicks. 9. What causes the website Funny or Die to enjoy greater success? A. Being interactive with viewers. B. Producing the video The Landlord. C. Close partnership with HBO. D. Will Ferrell’s good management. 10. The underlined phrase “ADD-riddled audience” may refer to the people who .

A. are skilled at producing humor B. are crazy about Honey Badger T-shirts C. take a great interest in funny MTV D. have trouble staying focused for a certain time 11. If you are creative with black-and-white photo effects, you may go for . B. Funny or Die D. 9GAG

A. Cracked. com C. CollegeHumor

12. Which statement is TRUE of the four websites? A. Viewer participations make Funny or Die and 9GAG appealing. B. Will Ferrell has a final say in deciding which video to stay. C. Cracked. com became the most visited humor websites in 1958. D. CollegeHumor only collects a program of 90 seconds. 【拓展训练】 1. 阅读 B 篇文章, 写出下列单词的含义。 (1)thoroughly adv. (2)sombre adj. (3)long to do _________ _________ _________

2. 阅读 B 篇文章, 思考下列问题。 What made the author so interested in traveling abroad? _____________________________________________

答案解析
【文章大意】新一波禽流感疫情来袭, 你该如何应对? 1. 【解析】选 D。细节理解题。A 项文中没有提及, B 项提到的 600 多人是感染 the H5N1 bird flu 的人数, 死亡人数为这一人数的 60%, 也 就是不到 400 人; 由第四段的“Most of the mutations only affect birds, such as chickens and pigeons, and don’t normally spread to humans. ”可 以推知 C 项不对; 由第四段的“Any change of the numbers of the two proteins indicates a new mutation. ”可推知 D 项正确。 2. 【解析】选 C。推理判断题。这里列举 SARS 的例子是为了说明本 段首句谈到的“Any time an animal influenza virus crosses to humans, it is a cause for concern”, 而本段又是进一步说明上一段最后一句话“But once they do, the results can be disastrous. ”, 所以 C 项为正确答案。 3. 【解析】选 D。细节理解题。由倒数第二段可知, H7N9 禽流感与 H5N1 禽流感不同的是它不会在禽类间导致明显的疫情, 这使得它的 传播不容易被及时发现, 故答案为 D。 4. 【解析】选 C。细节理解题。由最后一段可知, 专家建议人们勤洗 手, 尽量避免接触禽类以及禽类下的蛋, 所以 C 项为正确答案。最后 一段提到了现在还没有针对 H7N9 禽流感的疫苗, 故 a 不对。c, d 文 中没有提及。 【文章大意】本文是一篇记叙文。作者给我们讲述了他第一次去欧洲 的难忘旅行。 5. 【解析】选 A。细节理解题。根据第一段首句以及最后一段“Being

the first airline to take me overseas”可分析, 作者生活的国度是印度 (India)。 6. 【解析】选 B。细节理解题。A 项错在与事实“和父母双亲一起去 的”不符; C 项错在与事实“他们是在夏季去的”不符; D 项错在与事实 “在欧洲待了两个星期”不符。B 项与文章吻合。 7. 【解析】选 C。推理判断题。通过后三段内容不难看出, 此为一家 航空公司的名称(德国汉莎航空公司)。 8.【解析】选 B。词义猜测题。想到愉快的旅行就要结束, 其心情自 然不好, 故选 B 项。根据后半句“但德国汉莎航空公司却以其高质量 的服务使得‘我’这一返程旅行转变为 a most enjoyable experience”也可 推知。 【文章大意】本文主要介绍了几个有趣的且有前途的网站。 9. 【解析】选 C。推理判断题。根据 2. Funny or Die 这一部分的 The website has even made the big time, partnering with HBO(Home Box Office)in a hopefully plentiful combination of the minds between the best that TV and the Internet both have to offer. 可知, 与 HBO 的合作 将会使这个网站更成功。故选 C。 10.【解析】选 D。词义猜测题。根据 3. CollegeHumor 这部分的内容 可知, ADD-riddled audience 指上一句提到的很难坐下来 90 秒的人, 由 此可知选 D。 11. 【解析】 选 D。 推理判断题。 根据 4. 9GAG 中的 You know those black and white photos you’ve been seeing all over your Facebook feed? 以及

下文可知选 D。 12. 【解析】 选 A。 推理判断题。 根据 2. Funny or Die 这一部分的 Funny or Die also manages to remain fresh and interesting by being so interactive, allow viewers to choose which videos stay and which ones die. 以及 4. 9GAG 中的 9GAG’s viewer contributions and interactions look to make it an Internet player for sometime to come 可知 A 项正确。

【拓展训练】 1. (1)彻底地 (2)阴沉的; 忧郁的 (3)渴望做某事 2. His father’s stories about his traveling experiences.

关闭 Word 文档返回原板块


相关文章:
【高考专题辅导】2014高考英语(山东专用)专题检测卷(二十一) 阅读理解 Word版含解析]
【高考专题辅导】2014高考英语(山东专用)专题检测卷(二十一) 阅读理解 Word版含解析]_高中教育_教育专区。【高考专题辅导】2014高考英语(山东专用)专题检测卷(二...
【高考专题辅导】2014高考英语(山东专用)专题检测卷(二十四) 阅读理解 Word版含解析]
【高考专题辅导】2014高考英语(山东专用)专题检测卷(二十四) 阅读理解 Word版含解析]_高中教育_教育专区。【高考专题辅导】2014高考英语(山东专用)专题检测卷(二...
【高考专题辅导】2014高考英语(山东专用)专题检测卷(二十二) 阅读理解 Word版含解析]
【高考专题辅导】2014高考英语(山东专用)专题检测卷(二十二) 阅读理解 Word版含解析]_高中教育_教育专区。【高考专题辅导】2014高考英语(山东专用)专题检测卷(二...
【高考专题辅导】2014高考英语(山东专用)专题检测卷(二十三) 阅读理解 Word版含解析]
【高考专题辅导】2014高考英语(山东专用)专题检测卷(二十三) 阅读理解 Word版含解析]_高中教育_教育专区。【高考专题辅导】2014高考英语(山东专用)专题检测卷(二...
【高考专题辅导】2014高考英语(山东专用)专题检测卷(二十五) 阅读理解 Word版含解析]
【高考专题辅导】2014高考英语(山东专用)专题检测卷(二十五) 阅读理解 Word版含解析]_高中教育_教育专区。【高考专题辅导】2014高考英语(山东专用)专题检测卷(二...
【高考专题辅导】2014高考英语(山东专用)专题检测卷(二十六) 阅读理解 Word版含解析]
【高考专题辅导】2014高考英语(山东专用)专题检测卷(二十六) 阅读理解 Word版含解析]_高中教育_教育专区。【高考专题辅导】2014高考英语(山东专用)专题检测卷(二...
【安徽】2014版英语《高考专题辅导》专题检测卷(二十一) 阅读理解]
【安徽】2014版英语高考专题辅导专题检测卷(二十一) 阅读理解]_高中教育_...2. Good news may make others worse. 关闭 Word 文档返回原板块 ...
【高考专题辅导】2014高考英语(山东专用)专题检测卷(三十五) 书面表达 Word版含解析]
暂无评价|0人阅读|0次下载|举报文档【高考专题辅导】2014高考英语(山东专用)专题检测卷(三十五) 书面表达 Word版含解析]_高中教育_教育专区。【高考专题辅导】201...
【安徽】2014版英语《高考专题辅导》专题检测卷(二十一) 阅读理解
【安徽】2014英语高考专题辅导专题检测卷(二十一) 阅读理解_高三英语_英语_高中教育_教育专区。温馨提示: 此套题为 Word 版,请按住 Ctrl,滑动鼠标滚轴,...
更多相关标签:
山东春季高考辅导班 | 山东专题影片搜狐视频 | 山东mba辅导班 | 山东辅导简章 | 山东mba考前辅导 | 山东mba考前辅导班 | 山东自考专升本辅导班 | 山东济南辅导 |