临川一中 2013-2014 学年高一下学期期末考试英语试题
第一部分：听力（共两节，满分 30 分） 第一节（共 5 小题；每小题 1.5 分，满分 7.5 分） 听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题，从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项，并标 在试卷的相应位置。听完每段对话后，你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对 话仅读一遍。
1. What’s the man going to do? A. Take a walk. B. Go fishing. C. Go boating. 2. How many days did the woman spend for her holiday at least? A. Nine. B. Ten. C. Eleven. 3. How much will the man pay for the tickets? A. 37.5 dollars. B. 40.5 dollars. C. 35.5 dollars. 4. Why does Mike speak English well? A. He studies hard. B. He comes from England. C. He often practices it. 5. What size does the woman probably want? A. Size 8. B. Size 10. C. Size 12. 第二节（共 15 小题；每小题 1.5 分，满分 22.5 分） 听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题，从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最 佳选项，并标在试卷的相应的位置。听每段对话或独白前，你将有时间阅读各个小题，每小题 5 秒钟。 听完后，各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。 听第 6 段材料，回答第 6 至 7 题。 6. What’s the relationship between the two speakers? A. Doctor and patient. B. Husband and wife. C. Mother and son. 7. Which of the following is NOT the advice given by the woman? A. Go to the drugstore. B. Drink more water. C. Come back in three days. 听第 7 段材料，回答第 8 至 9 题。 8. What kind of apartment does the man want to buy? A. Two bedrooms and a big kitchen. B. Two big bedrooms and a kitchen. C. Two bedrooms and a big garden. 9. Where does the man live? A. 1446 Donald Eakins. B. 1646 Pine Michelle. C. 1446 Pine Street, San Francisco. 听第 8 段材料，回答第 10 至 12 题。 10. Why is the man going to the airport? A. To meet his aunt. B. To pick up Paul. C. To see his aunt off. 11. Where is the man’s wallet? A. At home. B. In the car. C. In the office. 12. Why will the man go back home? A. For his phone. B. For some money. C. For his spare keys. 听第 9 段材料，回答第 13 至 16 题。 13. What size does the man wear? A. Size 41. B. Size 42. C. Size 43. 14. How much change should the woman give the man?
A. 10 dollars. B. 20 dollars. C. 30 dollars. 15. What suit does the man probably prefer? A. A yellow one. B. A white one. C. A black one. 16. What does the man think of the suit? A. Expensive. B. Big. C. Bad. 听第 10 段材料，回答第 17 至 20 题。 17. Why does the boy live with his grandmother? A. Because his parents don’t like him. B. Because his parents are dead. C. Because his parents work in big cities. 18. How many years have He Qiang’s parents been away from home? A. 8 years. B. 9 years. C. 10 years. 19. How often do He Qiang’s parents come home? A. Once a year. B. Twice a year. C. Four times a year. 20. When do the brother and sister probably have supper? A. At about 7:00 pm. B. At about 8:00 pm. C. At about 9:30 pm. 第二部分：英语知识运用（共两节，满分 45 分） 第一节 单项填空（共 15 小题；每小题 1 分，满分 15 分） 从 A、B、C、D、四个选项中，选出可以填入空白处的最佳选项。 21. — Would you mind me opening the window, sir? — ______. I am feeling a bit cold. A. I’m afraid not B. It doesn’t matter C. That’s all right D. I’d rather you didn’t 22. The accident car is said to be running at ______ speed of 180 km/h, ______ speed far beyond the limit on express ways. A. the; a B. a; a C. the; the D. a; the 23. As far as I know, more than one person ______ injured in the bus crash, including a pregnant woman. A. was B. were C. has D. have 24. The sign at the entrance of the museum says, “No one ______ take pictures in the art gallery.” A. will B. may C. shall D. must 25. Frequent practice and tests in our school are to ______ the students for the college entrance examination in two years. A. intend B. attach C. provide D. equip 26. She witnessed an accident ______ a mini-bus had a head-on collision (碰撞) with a taxi. A. what B. which C. where D. that 27. ______ in 1889, the Eiffel Tower is Europe’s most visited monument, ______ almost eight million tourists a year. A. Having built; attracted B. Building; to attract C. To be built; having attracted D. Built; attracting 28. — We can still keep a good record of car sales in spite of the loss of quality. — That’s ______ I disagree. Actually ______ really counts is quality, not quantity. A. what; that B. where; what C. why; that D. what; what 29. As a result of his excellent English, he was ______ as a volunteer for the Beijing Olympics
from hundreds of applicants. A. picked out B. looked out C. made out D. stood out 30. — Mr. Martin could have offered you some valuable career guidance. — Yes. How I regret ______ to him for advice! A. to turn B. to turning C. not turning D. not to turn 31. With housing price going up constantly, more and more working families find ______ difficult to afford a comfortable apartment. A. that B. it C. them D. this 32. — How often do you pay a visit to your elderly parents? —______. A. Every a few weeks B. Each two weeks C. Every other week D. Each few weeks 33. I prefer to get things well prepared ______ rush into anything until the last minute. A. rather than B. better than C. more than D. other than 34. — Mary, why are you so sleepy this week? — I ______ up watching a touching Korean TV series over the last five days. A. would stay B. was staying C. have been staying D. had stayed 35. Which do you enjoy ______ the weekend, going window-shopping with friends or just relaxing yourself at home? A. spending B. to spend C. being spent D. to be spent 第二节 完形填空（共 20 小题；每小题 1.5 分，满分 30 分） 阅读下面短文，掌握其大意，然后从 36—55 各题所给的四个选项（A、B、C 和 D）中选出最佳选项。 Some people allow bad past experiences to keep them in fear. A personal example of this happened when I was in grade school. We each were asked to give an oral __36__ in front of the whole class. When my turn came, I became __37__ and I started swinging my legs back and forth. I did this during the entire presentation (介绍). I was a __38__ student and I did not realize I was doing it. After I completed my presentation, I __39__ did or even wanted to give another oral presentation for the rest of my years in school. __40__ I got older, I realized I wanted to improve my personality and build __41__ over my fear. I began listening to motivational speeches (励志演讲). I would go to __42__ seminars (研讨会) and found I was feeling better and better about myself. This __43__ me to want to reach out and help others in need. After listening to one particular speaker many times, I decided to write to him for __44__. He had advised in his speeches that if there was something you wanted to __45__ you should be persistent. So I became very persistent. I wrote to his office many times and they __46__ called me back. They offered me help by instructing me to __47__ a local Toastmasters and see what it was all about. Toastmasters is a great organization for people who are interested in improving their __48__ skills in preparation and presentation in front of a(n) __49__. I certainly needed to do this. I located the nearest Toastmasters and __50__ a meeting. At first, I sat in the background and was too overcome by my __51__. I did not even want to introduce myself. But by __52__ this was just the false evidence appearing real, I __53__ my fear and within a short period of time I was President of that Toastmasters.
Don’t get __54__ in fears from unpleasant past experiences. Fears are __55__ but false evidence appearing real, which are made to be broken. 36. A. test B. presentation C. announcement D. promise 37. A. nervous B. upset C. curious D. excited 38. A. careful B. lazy C. slow D. young 39. A. always B. often C. never D. sometimes 40. A. Until B. As C. Before D. Once 41. A. health B. business C. confidence D. strength 42. A. disturbing B. inspiring C. surprising D. satisfying 43. A. frightened B. confused C. encouraged D. prevented 44. A. advice B. experience C. pleasure D. practice 45. A. succeed B. challenge C. devote D. achieve 46. A. probably B. finally C. immediately D. hardly 47. A. manage B. control C. organize D. contact 48. A. speaking B. listening C. reading D. writing 49. A. mirror B. company C. audience D. teacher 50. A. arranged B. suggested C. hosted D. attended 51. A. appearance B. behavior C. fear D. position 52. A. realizing B. doubting C. forgetting D. regretting 53. A. understood B. disguised C. faced D. questioned 54. A. lost B. drowned C. changed D. hurt 55. A. something B. anything C. everything D. nothing 第三部分：阅读理解（共 20 小题；每小题 2 分，满分 40 分） 阅读下列短文，从每题所给的四个选项（A、B、C、D）中，选出最佳选项。 A When my dad was a very young man, he was one of the few people in the small community of North Apollo, who owned a car. When he and Mom got married, they went on their honeymoon in that old Ford, but they had to turn around and pay a visit to the garage because the car didn’t have enough power to drive them going forward. When I was too young to remember, my dad owned a truck in which we all went nutting and berry picking. It was an important day when Daddy decided to buy a family car. It must have been about 1937 or 1938 when he purchased a 1929 Chevrolet sedan. We loved that old car. On Saturday evenings, after dinner, the whole family would pile into that old square sedan, go up to Whitlinger’s grocery store and buy a bag of Hershey’s Kisses. Then Daddy would head out toward the country and drive all around the old country roads while we fed ourselves on chocolates. That was the highlight of our week. I didn’t know which we enjoyed most, the chocolates or riding in the car. The first car I owned was a Packard touring car. My cousin Janet and I were living in Washington D.C., and mostly rode the streetcars to wherever we wanted to go. Janet’s friend Kathy had learned to drive so the three of us decided to buy a car for ourselves. We picked out this old Packard because it was all we could afford. Every American living today can tell stories about the cars they have driven. I love to drive. I am most excited when I’m headed to the garage with my car keys in my hand. The car I own now is a 1998 Buick Century with a mark where I backed into a tree.
I love the freedom I feel just moving down the road in that old car. I am almost certain that when I get to heaven, God will have that old car sitting there waiting for me to drive down that golden street. 56. From the passage we can learn that ________. A. cars have played a big role in the author’s life B. the author has a preference for new cars C. cars have a poor effect on most American’s life D. the author used to drive cars like crazy 57. What does the author think of their Chevrolet sedan? A. It was the first car his parents bought. B. It cost his family quite a lot of money. C. He had lots of fun and a happy life in it. D. It often broke down on their way around. 58. The author decided to buy his own car because ________. A. he passed his driving test and got a license B. he wanted to change his way of getting around C. he intended to stay with Janet and Kathy D. he fell in love with that Packard at first sight 59. The underlined word “highlight” is closest in meaning to ________. A. end B. focus C. arrangement D. happiest moment 60. What can be inferred from the last paragraph? A. The author wants to change for a new car. B. The author is very attached to that old car of his. C. The author wants to sell his car before his death. D. God will have the author’s car displayed in heaven. B Do you start your work by making a list of all you have to complete, from walking the dog and washing the clothes, to phoning a relative or checking your emails? Do you always take a list with you to the supermarket? Do you write down all the steps you need to see a big project through? If you’re a natural list maker you can consider this habit as a good thing to do. Here are some reasons: Gives your memory a kick: Even if you pride yourself on remembering all you need to complete, it’s only human to forget every once in a while. A to-do list is a handy reminder. Helps you stay in the moment: It sounds surprising, but true. Trying to mentally keep track of the things weighing on your mind can make it tougher to concentrate on the activity at hand. ____________: Instead of carrying around a nagging (难以摆脱的) nervousness that you’ve forgotten to take care of a chore, keeping an up-to-date list can help relieve that kind of stress. Helps planning: Most of us are likely to put off until tomorrow what we can do today, but keeping a list helps to keep this natural impulse at bay. Thinking about what has to be done in advance is a good way to prevent us from falling behind schedule. Prioritizes ( 划 分 优 先 顺 序 ): Seeing everything we want to take care of allows us to prioritize and give the most time to the more important tasks. On the other hand, not having a to-do list makes it possible for us to spend too much time on unimportant items.
Boosts (增长) happiness: You will feel very happy each time you check off a task you have completed on your list. Studies show that reaching your goal actually releases feel-good chemical in your brain that boosts happiness. 61. The author introduces the topic to be discussed by ________. A. asking a series of questions B. presenting some simple facts C. stating his own point of view D. listing the benefits of a to-do list 62. From the text we know that a to-do list can ________. A. ensure that you finish everything on time B. remind you of the things you should do B. make it easy for you to form a good habit D. help you save money while shopping 63. Which of the following can be put in the blank of the text? A. Gets rid of bad habits B. Makes better use of time C. Improves your memory D. Calms your anxiety 64. The phrase “keep this natural impulse at bay” in Paragraph 5 probably means ________. A. forget your trouble for the moment B. give up the sudden thought C. work with a good mood D. finish a task with no difficulty 65. The best title of the text would be ________. A. How to Develop a Good Habit B. The Importance of Making Plans C. Why You Should Keep a To-Do List D. How to Spend Your Time Wisely C Millions of families around the world have been given a helping hand out of poverty (贫 困) by micro-credits. These very small loans (贷款), usually less than US$200, have enabled the very poorest people to set up or expand businesses and become self-sufficient. The micro-credit movement started with Professor Muhammad Yunus, who founded the Grameen Bank in Bangladesh. Professor Yunus, who won the 2006 Nobel Peace Prize, used his own money to set up a bank to benefit the poorest people in Bangladesh—families living on less than US$1 a day. There are now hundreds of organizations around the world following his blueprint to help people escape from poverty. So how does the system work? Local microfinance institutions (MFIs) make contact with families and offer loans, usually to women, to enable them to start or expand a business. These are very poor people who would not normally be able to get credit, but as no collateral (抵 押品) is required they can get micro-credits. They pay back the loan on a weekly basis, over six months to a year. A very important aspect to the success of the micro-credit system is that receivers get local support. The MFIs educate local communities about ways to improve their lives, and offer practical support as well as collecting weekly loans payments. They encourage people to help each other, so that the whole community can pull itself out of poverty. MFIs may also help with literacy and health problems. Micro-credits are mainly given to women. Experience has shown that women are more motivated to improve their children’s lives and will spend the money they make on better nutrition and schooling for their children. This may be the first chance they’ve had to contribute financially to the family, and their status in the home and the local community is raised. The micro-credit system is not charity. The payments are fixed-term loans and interest is charged. The costs of making such small loans, collecting them and giving personal support
are high. This is shown in the interest rates, which range from 15 to 35 percent. Despite this, the repayment rate is very high, between 95 and 98 per cent, showing that micro-credit clients really value this opportunity to leave poverty behind. 66. Micro-credits are offered to the poorest people around the world in order to ________. A. make money out of the poor B. support poor people out of poverty C. set up more charity organizations D. encourage economic growth worldwide 67. What can we learn about the micro-credit system? A. Whoever can’t afford daily necessities have access to the loan. B. Applicants are required to provide collateral when applying. C. Micro-credits are operated by charity organizations worldwide. D. MFIs offer poor families small loans but charge them much interest. 68. Bank loans are mainly made to women because ________. A. they make more financial contribution to the family B. they hold higher status in the home and community C. they are more reliable and willing to repay the loan D. they are more likely to spend what they earn on their children 69. The high repayment rate of the loan suggests that ________. A. people hope to take advantage of the loan to get out of poverty B. it is easy to make money with the aid of micro-credits C. micro-credits are very popular with poor families D. all micro-credit clients keep their promises well 70. The passage is most probably taken from the ________ section of a magazine. A. Health B. Business C. Finance D. Education D It is 80 years since the Loch Ness monster (尼斯湖水怪) was spotted for the first time. Mrs. Aldie Mackay, a local hotel manageress, might have thought that her eyes had deceived (欺骗) her when she reported seeing a “whale-like fish” in the waters of the Scottish lake. Or was it made up by people? Dr. Charles Paxton, a researcher from St Andrew’s University, noted that many of the 1,000 eye-witness accounts of the elusive “monster” he has been analyzing come from hotel owners. This raises suspicion (怀疑) of an intention to increase tourism. Mrs. Mackay is widely regarded as the first “modern sighting” of the monster in the lake. And it has opened the floodgates. Police inspectors, lorry drivers, clergymen and fishermen were among the people who claimed to have seen the monster. It became so famous that it got a nickname: Nessie. Tourists and ‘Nessie hunters’ poured to the area. There were traffic jams around the lake. Certainly, there was much to be gained from the legend. According to Visit Scotland, Nessie tourism brings in more than ?1,000,000 to the area per year. Marine biologist Adrian Shine, who interviewed Mrs. Mackay years later, believes she was sincere. But there are plenty of people who have made a living from Nessie, including Mr. Shine himself. He now runs the Loch Ness Centre and Exhibition out of Mrs. Mackay’s old hotel. Dr. Paxton says, analyzing the eye-witness accounts may tell us more about ourselves than whether or not the monster exists. He is due to publish the results of his study later this year. As a scientist, he casts a disbelieving eye on all the evidence linked to Nessie. Highly
respected British surgeon, Colonel Robert Wilson, claimed he photographed the beast in 1934. It was later proved to be a toy submarine (潜艇) with a sea-serpent head. Dr. Paxton says: “I suppose it is possible that people have an agenda (预谋). But I believe the vast majority of people are reporting the truth. They believe they have seen something strange.” Some say you see what you expect. If this is true, in the land famous for whisky and Nessie, the beast will live long and prosper. 71. Mrs. Aldie Mackay probably felt ________ when she reported seeing something unusual in the lake. A. excited B. astonished C. frightened D. disappointed 72. The fourth paragraph mainly talks about ________. A. different versions about the monster Nessie B. crowdedness and pollution around the lake C. good touring business from the Nessie legend D. touristy activities related to the Nessie legend 73. What does the writer try to express in the underlined sentence? A. More monsters are expected to be spotted in the Scottish lake. B. Different stories about the monster Nessie have come flooding in. C. Tourists interested in the monster Nessie have poured into the area. D. Many more people claim that they have seen the monster Nessie. 74. In Dr. Paxton’s eyes, ________ may have brought about so many eye-witness accounts of the monster. A. hotel owners’ designing to encourage tourism B. tourists’ curiosity to see the monster in the flesh C. reporters’ making the Nessie hit the headlines D. attempts to make the whisky industry a success 75. What can be inferred from the passage? A. Most eye-witnesses are just playing tricks on tourists. B. Most likely the monster Nessie does not exist at all. C. Some researchers believe in the legend about the monster. D. Many people mistake the monster as a toy submarine. 第二卷 （非选择题，共 35 分） 第四部分：写作（共两节，共 35 分） 第一节 阅读表达 (共 5 小题; 每小题 2 分，满分 10 分) 阅读下面短文并回答问题，然后将答案写到题后的横线上（请注意问题后的词数要求） 。 【1】Blogs (博客) are becoming another way in which people can share information with others or write down a topic that interests them. However, keeping a successful blog requires some thoughts. 【2】 A successful blog is mainly talking about one specific topic, such as gardening, puzzles, and Italian cooking. Regardless of what the blog writer is going to write about, it is important to remember the topic and stick to it. Otherwise, it gets very easy to stray (偏离) from the topic, which may cause readers to lose interest in the blog. When the blog writer decides on a blog topic, the topic should be focused enough so that the blog can be organized easily and broad enough so that the writer won’t quickly run out of ideas for blog posts. For example,
creating a blog about preventing weeds in flower gardens in cold climates is too narrow of a topic; eventually, the writer will run out of ideas for posts and the audiences for this topic are small. However, creating a blog to discuss preventing weeds in different kinds of gardens is narrow enough to be organized, but broad enough to make sure it is long and can attract a lot of audiences. 【3】There are many websites that will host blogs for free, such as Google’s Blogger Platform, Wordpress and Tumblr. These websites offer free hosting or charge a small fee per month or annually to have a writer’s blog hosted. 【4】Once a writer sets up a blog, it is important to maintain and promote it. Writers should make sure they update their blogs frequently enough to keep information up-to-date and to keep readers interested. Not updating the blog very often can cause readers to lose interest or forget that the writer’s site even exists. Promoting a blog can be a difficult task. Posting new blog posts on sites such as Twitter and Facebook can help attract new readers. 【5】Blogging can be a fun activity for those who like to write and want to share their knowledge of a specific topic. Despite being a lot of work, blogging can help writers build an online presence and possibly open doors to new opportunities as well. 76. What is the main idea of the passage? (no more than 8 words)
临川一中 2013—2014 学年度下学期期终考试 高一 英语答题卷 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 [A] [A] [A] [A] [A] [A] [A] [A] [A] [A] [A] [A] [A] [A] [A] [A] [A] [A] [A] [A] [B] [B] [B] [B] [B] [B] [B] [B] [B] [B] [B] [B] [B] [B] [B] [B] [B] [B] [B] [B] [C] [C] [C] [C] [C] [C] [C] [C] [C] [C] [C] [C] [C] [C] [C] [C] [C] [C] [C] [C] 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 [A] [A] [A] [A] [A] [A] [A] [A] [A] [A] [A] [A] [A] [A] [A] [B] [B] [B] [B] [B] [B] [B] [B] [B] [B] [B] [B] [B] [B] [B] [D] [D] [D] [D] [D] [D] [D] [D] [D] [D] [D] [D] [D] [D] [D] 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 [A] [A] [A] [A] [A] [A] [A] [A] [A] [A] [A] [A] [A] [A] [A] [A] [A] [A] [A] [A] [B] [B] [B] [B] [B] [B] [B] [B] [B] [B] [B] [B] [B] [B] [B] [B] [B] [B] [B] [B] [C] [C] [C] [C] [C] [C] [C] [C] [C] [C] [C] [C] [C] [C] [C] [C] [C] [C] [C] [C] [D] [D] [D] [D] [D] [D] [D] [D] [D] [D] [D] [D] [D] [D] [D] [D] [D] [D] [D] [D] 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 [A] [A] [A] [A] [A] [A] [A] [A] [A] [A] [A] [A] [A] [A] [A] [A] [A] [A] [A] [A] [B] [B] [B] [B] [B] [B] [B] [B] [B] [B] [B] [B] [B] [B] [B] [B] [B] [B] [B] [B] [C] [C] [C] [C] [C] [C] [C] [C] [C] [C] [C] [C] [C] [C] [C] [C] [C] [C] [C] [C] [D] [D] [D] [D] [D] [D] [D] [D] [D] [D] [D] [D] [D] [D] [D] [D] [D] [D] [D] [D]
第一节 阅读表达 (共 5 小题; 每小题 2 分，满分 10 分)
76. _______________________________________________________________________________ 77. _______________________________________________________________________________ 78. _______________________________________________________________________________ 79. _______________________________________________________________________________ 80. _______________________________________________________________________________
第二节 书面表达（25 分） 俗话说：只工作不玩耍，聪明孩子也变傻。请你根据学习和生活中的事例，谈谈你对这句话的理解， 并说明劳逸结合的重要性。 注意：1. 题目已给出，不必另起标题； 2. 除诗歌之外，文体不限； 3. 内容必须结合你所知道的或亲身经历的至少一个事例； 4. 词数为 120 左右。 All work and no play makes Jack a dull boy _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ __________________________________________
46. B 我给他写了许多封信以后，他们“终于”给我回复了。 47. D 他给我提供帮助，叫我与当地的一家 Toastmasters（宴会主持人）机构“联系”。 48. A 根据全文可知，我在口头介绍方面没有经验，缺乏自信，所以需要提高在“观众”面前的“演说” 技巧。 49. C 解析见上题。 50. D 我找到了当地最近的 Toastmasters（宴会主持人）机构，并且“出席”了一次会议。 51. C 起初，我坐在后面，感到非常“害怕” ，甚至都不想做自我介绍。 52. A 当“意识”到恐惧只是一种假象后，我便勇敢地“面对”内心的害怕。 53. C 解析见上题。 54. B 此处是作者对我们的告诫：不要让不愉快的经历影响自己，不要使自己被“淹没”在过去那些不 愉快的经历中。 55. D 恐惧“只是”一种假象，它注定是要破灭的。nothing but 意为“只是” 。 阅读理解： A： 【解题导语】本文是一篇记叙文。众所周知，美国人很爱汽车，他们一生中会有驾驶多辆汽车的经历， 作者在故事中讲述了他从小到大与汽车的渊源。 56. A 考查主旨大意。作者通过回忆自己与汽车的故事，充分展示了汽车在自己生活中的重要性，以及 与汽车结下的浑厚的缘份，故选 A。 57. C 考查细节理解。根据文章第三段可知，全家人坐着这辆雪弗莱轿车一起兜风的情景让作者难以忘 怀，这辆轿车给他和家人带来了无限的快乐，故选 C。 58. B 考查细节理解。根据第四段中的“My cousin Janet and I were living in Washington D.C., and mostly rode the streetcars to wherever we wanted to go. Janet’s friend Kathy had learned to drive so the three of us decided to buy a car for ourselves.”可知，作者决定与他人合伙买一 辆旧车，是因为想改变自己的出行方式，故选 B。 59. D 考查词义猜测。根据第三段内容可知，每逢周六晚饭过后，作者一家就会坐着那辆轿车去杂货店 买糖果。然后父亲开车去乡村兜风，作者坐在车里吃着巧克力糖果，这是他一周里最快乐的时刻。 60. B 考查推理判断。作者非常喜欢那辆旧款的别克轿车，甚至希望死后在天堂里都能仍然开着它，由 此可以看出作者对这辆车的依恋之情，故选 B。 B： 【解题导语】本文是一篇说明文，主要讲述了我们要列出待办事项清单的原因。 61. A 考查细节理解。根据第一段内容可知，作者通过向读者提出三个问题，引出本篇文章的话题，故 选 A。 62. B 考查推理判断。根据第二段内容可知，列出待办事项清单可以提醒自己记住该做的事情。 63. D 考查段落中心。根据第四段内容可知，你会因为忘了做某些日常事物而总是感到忧心忡忡。那么， 手持一张最新的待办事项清单可以帮你缓解这种压力。因此，选项 D（平静你焦虑的心情）为本段最合 适的标题。 64. B 考查句意理解。根据第五段内容可知，大多数人喜欢把今天的事情推迟到明天做，而列好待办事 项清单可以避免这种冲动，事先想好要做的事情可以避免我们耽误进度。因此，选项 B（放弃这种冲动 的想法）与原文意思最接近。“hold / keep ? at bay”为一固定搭配，意思是“防止（问题恶化） ” 。
65. C 考查标题判断。本文主要讲述的是列出待办事项清单带来的好处，故选项 C 为最佳标题。 C： 【解题导语】本文是一篇说明文。无需抵押，但要支付较高利息的小额贷款可以帮助最为贫穷的人创 建或扩大自己的生意，提高生活质量。现在，世界各地成千上万的贫困家庭正在通过这种小额借贷的方 式走出贫困。 66. B 考查细节理解。根据第一段第二句和最后一段最后一句可知，这些通常不到 200 美元的小额贷款 是用来帮助那些最贫穷的家庭摆脱贫困的，所以选项 B 为正确答案。 67. D 考查细节理解。根据第三段和最后一段内容可知，当地的小型金融机构把小笔资金无需抵押地借 给贫困家庭，贷款周期为 6 个多月至一年不等。他们按周偿还借款，但要支付较高的利息，所以选项 D 为正确答案。 68. D 考查推理判断。根据倒数第二段内容可知，以往的经验表明：家庭主妇具有更多的积极性去提高 孩子们的生活水平，并且愿意把挣来的钱用于改善他们的营养和学习教育情况。所以，选项 D 为正确答 案。 69. A 考查细节理解。根据最后一段最后二句内容可知，虽然借款家庭需要支付 15%—35%的利息，但是 还款率还是很高（95%—98%） 。由此可见，借贷的贫困家庭确实想通过这种方式来摆脱贫困。 70. C 考查推理判断。通读全文可知，文章主要了世界各地的小型金融机构贷款给最为贫穷的家庭，以 帮助他们摆脱贫困，所以，该文章最可能刊登在报刊杂志的金融版面上。
阅读表达: 76. How to keep a successful blog / How to keep your blog(s) successful. 【解析】本文主要讲述如何写好博客，根据第一段最后一句内容可知答案。 77. A writer should choose a broad blog topic and focus on it. 【解析】根据第二段第四句 When the blog writer decides on a blog topic, the topic should be focused enough so that the blog can be organized easily and broad enough so that the writer won’t quickly run out of ideas for blog posts.可知答案。 78. ①Remember and stick to a specific blog topic; ②Have a blog hosted on websites; ③Maintain and promote a blog (写出其中任何一项即可) 【解析】作者分别在第 2、3、4 段中指出写好博客的几个重要方法和步骤。 79. Google’s Blogger Platform; Wordpress; Tumblr. 【解析】根据第三段内容可知答案。 80. Building an online presence and opening doors to new opportunities. 【解析】根据第五段第二句内容可知答案。