当前位置:首页 >> 英语 >>

2013届高考英语一轮复习课件:Unit 4 Sharing(人教版选修7)


单 元 目 标 领 航

Unit 4

Sharing

考 点 双 向 联 动

Ⅰ.单词速检 1.________(n.) 2.________(adj.) 3.________(adj.) 4.________(vi.& vt.) 5.________(conj.) (adv.) 自

我诊断: 1.concept 2.relevant 3.remote 4.adjust 5.otherwise 观念;概念 有关的;切题的 遥远的;偏僻的 调整;(使)适合 否则;不然 用别的方法;其他方面
单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动

6.________(n.) 7.________(vt.& n.) 8.________(n.) 9.________(vt.& vi.) (n.) 10.________(n.) 自我诊断: 6.arrangement 7.purchase

安排;排列 买;购买 周年纪念(日) (使)发出咔嗒声 咔嗒声 安全;保护;保障
单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动

8.anniversary

9.click 10.security

11 . ________(vi.) 参 与 ; 参 加 →________(n.) 参 加 ; 参 与 →________(n.)参加者 12.________(vt.)捐赠→________(n.)捐赠,捐献→________(n.) 捐赠者 13.________(adj.)自愿的;志愿的;无偿的→________(n.& vi.) 自愿者;志愿者;自愿做?? 14.________(vt.)分配;分发→________(n.)分布状态;分配; 分发 15.________(vi.)工作;运转(vt.)操作→________(n.)手术;运转 →________(n.)操作人员 自我诊断: 11.participate; participation; participant donator 13.voluntary ; volunteer 12.donate; donation;

单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动

14.distribute ; distribution

15.operate;operation;operator

Ⅱ.短语回顾 1.接到??的信________________ 2.极想;渴望________________ 3.不久前的一天________________ 4.偶然遇到或发现;碰见;被理解________________ 5.和??有关________________ 6.说实在的________________ 自我诊断: 1.hear from 2.(be)dying to... 5.be relevant to 6.to be honest 3.the other day 4.come across
单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动

7.伸出________________ 8.完成;穿过________________ 9.参与??;参加??________________ 10.(使浸水等之物)完全变干;干透________________ 11.(指河流、井等)干涸________________ 12.在困难中;在危急中________________ 自我诊断: 7.stick out 11.dry up 8.get through 12.in need 9.participate in 10.dry out
单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动

Ⅲ.句式填空 1.“介词+关系代词”引导的非限制性定语从句 Sometimes I wonder how relevant chemistry is to these students,________________________(他们中大多数)will be going back to their villages after Year 8 anyway. 2.doubt 后接由 whether 引导的宾语从句 To be honest,________________________(我真有点怀疑,是 否)I'm making any difference to these boys' lives at all. 自我诊断: 1.most of whom 2.I doubt whether
单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动

3.did+动词原形的强调句 But last weekend another teacher , Jenny , and

I______________________ (确实拜访了一个村庄)which is the home of one of the boys,Tombe. 4.with 复合结构在句中作定语 Tombe's father,Mukap,led us to his house,a low bamboo hut_______________________________________________________ (草伸出了屋顶). 自我诊断: 3.did visit a village 4.with grass sticking out of the roof
单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动

5.not...but 连接两个并列成分 The gift you give_______________________________________ (不是给你所爱的人留念的,而是??)a voluntary contribution towards the lives of people who really need it. 自我诊断: 5.is not something your loved one keeps but
单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动

本单元语法——限制性定语从句 1.She'll never forget her stay there________she found her son who had gone missing two years before. A.that C.where B.which D.when
单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动

解析:考查定语从句。先行词 her stay 表示逗留(时间),在从句 中起状语的作用,用关系副词 when 引导定语从句。 答案:D

2.There is no doubt that people________take exercise regularly are expected to live longer than those________don't. A.who;who C.who;/ B./;/ D./;who
单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动

解析:题干中的两个定语从句都缺主语,先行词指人,用 who 引导从句,作主语的 who 不可省略。 答案:A

3.(2011 年潍坊二检)Safety in school has been of great concern because of frequent reports about accidents________students got injured or killed while in school. A.in which C.which B.for which D.when
单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动

解析:该题考查定语从句。该句中 in which 引导定语从句修饰 先行词 accidents。句意:由于对学生在学校受伤或死亡事件的不断 报道,学校安全成为一个重要问题。 答案:A

4 . (2012 年 浙 江 卷 , 9)We live in an age ________more information is available with greater ease than ever before. A.why C.to whom B.when D.on which
单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动

解析:考查定语从句。先行词为 age 时代表时间,故用 when 引 导定语从句。 答案:B

5 . This is a reading room , boy.You must act in a way______won't disturb others. A.in which C.which B.it D.as
单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动

解析: 考查定语从句。 句意: ??你的行为举止不能打扰别人(阅 读)。空白处需要填一个关系代词,在从句中作主语,故选 C。 答案:C

第一板块 词汇精讲
1.adjust vi.&vt.调整;使适合 [回归课本 P30]The hut was dark inside so it took time for our eyes to adjust.小屋内很黑,因此眼睛要过好一阵才能适应过来。 ? 归纳拓展 (1)adjust sth.to sth. adjust to sth./doing sth. adjust oneself to (2)adjustment n. make an adjustment 调整??以适应?? 适应于(做)?? 使自己适应于?? 调整,调节,适应 作出调整
单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动

[英文典例] ①It took a while for his eyes to adjust to the blackness. 他用一小会儿的时间来让眼睛适应这个漆黑的地方。 ② This kind of desk can be adjusted to the height you need.Besides,it's not expensive at all. 这种课桌可以调整你需要的高度,况且一点也不贵。

单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动

③When a child is studying abroad,he must learn to adjust to living on his own. 当孩子出国留学时,他必须学会适应独立生活。 ④Just as I tried to make the necessary adjustment to this new situation.Wang Ping appeared. 我正努力适应这里的新环境,这时王平出现了。

单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动

2.participate vt.参与,分享,分担 [回归课本 P30]I loved listening to the family softly talking to each other in their language,even though I could not participate in the conversation.我喜欢听这家人用他们自己的语言轻柔地相互交 谈,即使我不能参与进去。 ? 归纳拓展 participate in a discussion 参加讨论 participate in profits 分享利润 participate with sb.'s sufferings 分担某人的痛苦;与某人共患难
单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动

[英文典例] ①As far as I know,she didn't participate in the discussion. 据我所知,她没有参加讨论。 ②We encourage students to participate fully in the running of the college. 我们鼓励学生全面参与学院的运作。 ③All the participants in the debate will have an opportunity to speak.所有参加辩论的人都有机会发言。
单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动

3.donate vt.捐赠;赠送 [回归课本 P34]Would you like to donate an unusual gift? 你愿意捐献一份不平常的礼物吗? ? 归纳拓展 (1)donate sth.to sb./sth.向某人/事捐献某物
单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动

?donation n.捐献;捐赠;捐款,捐赠物 ? (2)?give/make/present a donation to...为??捐赠 ?send a donation to...把捐款寄至?? ?

[英文典例] ①There is no risk of getting AIDS when donating blood.献血不 会染上艾滋病。 ②Last year he donated 100,000 dollars to cancer research. 去年他捐赠 10 万美元支持癌症研究工作。 ③The work of the charity is funded by voluntary donations .这 家慈善机构工作所需资金是人们自愿捐赠的。
单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动

4.operate vi.工作,运转;给??动手术 vt.操作 [回归课本 P35]This gift covers the cost of exercise books and textbooks for community primary schools that operate in poor or remote villages.这份礼物包含了支援贫困或偏远山村社区小学的练 习本和课本的费用。 ? 归纳拓展
?operate on/upon sb.给某人动手术 ? (1)? ?operate a business经营一家企业 ?
单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动

?come/go into operation开始工作/运转;生效 ? ?put/bring sth.into operation实施;施行 (2)? ?do/perform/carry out an operation实施手术 ?be in operation在运转中;在行动中;在实施中 ?

[英文典例] ①( 高 考 江 苏 卷 )For most people , it's almost impossible to operate a computer without a mouse. 对大多数人而言,没有鼠标几乎无法操作电脑。 ②The doctor said that the patient had to be operated on at once,which made us all worried. 医生说这个病人必须立刻做手术,这使我们都非常担心。
单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动

③His father is operating a big company,which operates in several cities,making high profits.In return for society,he donated much money to a patient in need,who was operated on last year. 他的父亲经营着一家大公司,在几个城市里运营着且盈利很高。 作为对社会的回报,他为一位去年动了手术急需帮助的病人捐了一 大笔钱。 ④When shall we put the project into operation? 我们何时开始运作这项工程?
单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动

5.be dying to 渴望做?? [回归课本 P29]I know you're dying to hear all about my life here,so I've included some photos which will help you picture the places I talk about.我知道你迫切地想知道我在这里的生活,因此我 在里面装了一些照片,它们会帮助你想象出我所谈论的地方的生活。 ? 归纳拓展 be dying for be dying to do a dying bird the dying year a dying fire to/till one's dying day one's dying wish 渴望得到?? 渴望做?? 一只快死的鸟 岁暮 即将熄灭的火 至死 某人的临终心愿;遗愿
单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动

[英文典例] ① I'm dying to know what happened. 我很想知道发生了什么事。 ②She was dying for a holiday to relax herself. 她非常渴望一个假期来放松一下自己。 ③Mike is eager to stay away from the busy city life for a while. 迈克渴望离开繁忙的城市生活一段时间。 ④To be honest,I'm eager to go abroad for further education.诚 实地说,我极想出国深造。
单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动

6.come across 偶然遇到或发现,碰见 [回归课本 P29]The boys who had never come across anything like this before started jumping out of the windows. 男孩们从未见过这种情况,(吓得)都往窗外跳去。 ? 归纳拓展
单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动

?come about?某情况?发生 ? ?come out出版;出来;开花 (1)?come into effect/force/use生效;开始使用 ?come into existence出现,诞生,成立 ? ?come to a conclusion/decision得出结论/作出决定
come upon ? ? (2) meet with ?偶然遇见 ? knock into ?

[英文典例] ①She came across some old photographs in a drawer.她的抽屉 里偶然发现了一些旧照片。 ②I came across an old friend I hadn't seen for years. 我碰巧遇见了多年未见的老朋友。 ③This situation should never have come about . 这种情况本来不应该发生。 ④(2011 年安徽,34)If you come across faults but you still want the bicycle,ask the shop assistant to reduce the price.如果你发现你 想要买的这辆自行车有瑕疵,但是你仍想买这辆,就让服务员降价。
单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动

7.in need 在困难中;在危害中 [回归课本 P34]Choose from this catalogue a really useful gift for some of the world's poorest and bring hope for a better future to a community in need. 从这份清单中选择一份确实有用的礼物,送给世界上一些最穷 苦的人,给急需帮助的社区带去对未来的希望。 ? 归纳拓展 in need of 需要 There is no need for sth.不需要某物 There is no need for sb.to do sth.某人没有必要做某事
单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动

[英文典例] ①A friend in need is a friend indeed . 患难朋友才是真朋友。 ②We are collecting money for families in need . 我们正在为有困难的家庭募捐。 ③Deeds are better than words when people are in need of help. 当人们需要帮助时,行动比话语更好。 ④ There is no need to regret what has happened. 没必要为已经发生的事感到后悔。
单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动

1.They________two free tickets to Canada,otherwise they'd never have been able to afford to go. A.had got C.have got B.got D.get
单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动

解析:考查混合虚拟语气。句意:他们得到两张免费去加拿大 的票,否则的话他们不会付得起路费。本题前半句是事实,后半句 是虚拟语气。从句意看前半句应用一般过去时。 答案:B

2.—John will go traveling on his own. —An experienced traveler prefers to make his own________. A.access C.arrangements B.independence D.adjustment
单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动

解析:arrangement 意为“安排”。句意:“John 要独自去旅 行。”“有经验的旅行者更愿意做出自己的安排。”access 方法,通 路;independence 独立;adjustment 调整。 答案:C

3.To be honest,it took me more than a month to________myself________the new school life. A.adopt;to C.adapt;into B.adjust;to D.suit;for
单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动

解析:adjust...to 意为“调整,使适合”。句意:老实说,我花 了一个多月时间才适应新学校的生活。adapt 与 to 搭配;adopt 意为 “采纳,收养”;当 suit 表示“使适合”时,与 to 搭配。 答案:B

4.The new schoolbags and books_______by some warmhearted people arrived at the village school the day before yesterday. A.to be donated C.being donated B.donating D.donated
单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动

解析:考查过去分词作后置定语。过去分词作后置定语表示被 动和动作完成。句意:热心人士捐赠的新书包和书籍前天已经被送 到这所乡村学校。 答案:D

5.Everyone can receive education.That is to say,education is taken as a right rather than a(n)________. A.privilege C.assistance B.encouragement D.dignity
单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动

解析:privilege 意为“特权,特别优待”。句意:人人都可以 接受教育,也就是说,教育是一种权利而不是一种特权。 encouragement 鼓励,鼓舞;assistance 协助,援助;dignity 尊严, 高贵的品质。 答案:A

6 . The students were participating________an international energysaving competition between towns in New England and Canada. A.for C.to B.in D.at
单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动

解析:participate in 参加,参与。句意:学生们正在参加在新 英格兰和加拿大的城镇之间展开的国际节能竞赛。 答案:B

7.Topics for conversation should be________to the experiences and interests of the students. A.associated C.relevant B.connected D.remarkable
单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动

解析:句意:会话的题目应贴近学生的经历和兴趣。be relevant to“和??有关”符合语意要求。A、B 两项与 with 搭配;D 项意为 “非凡的”,不合句意。 答案:C

8.The new drug began to________not long after it is taken. A.operate C.combat B.operate on D.work on
单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动

解析:句意:这种新药在服后不久就起作用。operate 在此意为 “起作用”;operate on 做手术;combat 斗争,战斗;work on 继 续工作,影响。 答案:A

9.I asked her opinion,but she just asked me a question________. A.in need C.in turn B.in fact D.in return
单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动

解析:in return 意为“作为回报,作为回应”。句意:我征求 她的意见,她却只是反问了我一句。in need 在困难中;在危急中; in fact 事实上;in turn 轮流,依次。 答案:D

10 . Why don't you take off your clothes and have them washed?They will soon________in the sun. A.hang out C.dry out B.warm up D.clean up
单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动

解析:dry out 意为“完全变干,干透”。句意:为何不脱下衣 服拿去洗呢?在阳光下很快就会干的。 hang out 晾晒, 挂出去; warm up 暖和起来;clean up 清洗,收拾整理。 答案:C

11 . Many Chinese universities provide scholarships for students________financial aid. A.in favour of C.in face of B.in honour of D.in need of
单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动

解析:句意:很多中国大学为需要经济资助的大学生提供奖学 金。in favour of 赞同,支持,有利于;in honour of 向??表示敬意; in face of 面临;in need of 需要。 答案:D

12.Tu Youyou,the 81year- pharmacologist has become the old first scientist on the Chinese mainland________a Lasker Award. A.win C.to win B.won D.winning
单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动

解析:句意:81 岁的药物学家屠呦呦成为中国大陆获得拉斯克 奖的第一位科学家。当名词被序数词,only,next last 以及最高级修 饰时,后面跟不定式作后置定语。 答案:C

第二板块 句型巧析
1.[教材原句]There were no windows and the doorway was just big_enough_to_get_through.没有窗户,门口只能勉强通过。 [句法分析](1)enough 用作形容词常见的搭配是: enough+n. to do sth.或者 n.+enough to do sth. enough+n. for sb. to do sth. (2)enough 用作副词常见的搭配是: adj./adv.+enough(for sb.)to do sth. (3)enough 用作代词作主语或宾语时常见的搭配是: enough for...对??来说足够了 enough to do sth.足够去做?? enough of+(doing)sth.太多??
单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动

[英文典例] ①We have enough time/time enough to get to the airport . 我们来得及赶到机场。 ②I've had enough of you!我受够你了! ③The book is easy enough for you to read . 这本书很容易,你能读懂。

单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动

Ⅰ.单项填空 We only had $ 100 and that was________to buy a new computer. A.nowhere near enough B.near enough nowhere C.enough near nowhere D.near nowhere enough 解析:考查副词用法。句意:我们中有 100 美元,怎么也不够 买一台新电脑的。nowhere near 是固定短语,意思是“差得远;远 不及”,相当于一个形容词,enough 作副词用,修饰形容词或副词 时,应该放在被修饰词的后面。 答案:A
单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动

Ⅱ.完成句子 1.Students __________________________this adventure course will certainly learn a lot of useful skills. 足够勇敢参加这次探险课的学生们肯定会学到很多有用的技 能。 2.________________,some famous scientists have the qualities of being both careful and careless. 很奇怪,一些著名的科学家具有粗心和细心双重特点。 答案:1.brave enough to take 2.Strangely enough
单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动

本部分内容讲解结束
按ESC键退出全屏播放

单 元 目 标 领 航 考 点 双 向 联 动


相关文章:
高考英语一轮复习(人教版选修7)
2013届高考英语一轮复习选... 49页 免费 【开学大...高考英语一轮复习(人教版选修 7) Unit 1 Living ...Unit 4 Sharing 1.fortnight n.两星期 2.muddy ...
2015届高考英语一轮复习单元测试:Unit 4 Sharing(人教版选修7)
2015届高考英语一轮复习单元测试:Unit 4 Sharing(人教版选修7)_英语_高中教育_教育专区。Unit 4 Sharing 一、单项填空(共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分...
【名师导学系列】2013年高考英语人教版第一轮精品配套练习选修7 Unit 4 Sharing
【名师导学系列】2013年高考英语人教版一轮精品配套练习选修7 Unit 4 Sharing_英语_高中教育_教育专区。2013年高考英语人教版一轮精品配套练习(学生版)选修七(...
2013年高考英语一轮复习课时作业34:Unit 4 Sharing(新人教版选修7江西专用)
2013年高考英语一轮复习课时作业34:Unit 4 Sharing(人教版选修7江西专用) 2013年高考英语一轮复习课时作业 课时作业(三十四) [选修 7 Unit 4 Sharing] [...
【名师导学系列】2013年高考英语人教版第一轮精品配套练习选修7 Unit 4 Sharing
【名师导学系列】2013年高考英语人教版一轮精品配套练习选修7 Unit 4 Sharing_英语_高中教育_教育专区。2013年高考英语人教版一轮精品配套练习(教师版)选修7 ...
2014高考英语 Unit4 Sharing大盘点 新人教版选修7
湖北省2013届高考英语一... 76页 1下载券 2014年高考英语人教版选... 暂无...4页 免费 英语:unit4Sharing》... 45页 免费 步步高配套课件 选修7 U.....
2015届高考英语大一轮复习 Unit 4 Sharing课时作业(含解析)新人教版选修7
2015届高考英语大一轮复习 Unit 4 Sharing课时作业(含解析)新人教版选修7_英语_高中教育_教育专区。课时作业(三十四) Ⅰ.语音知识 1.drag A.bake C.danger 2...
【收尾精炼】2014届高考英语一轮复习训练:Unit 4 Sharing(新人教版选修7)
2013年高考英语一轮复习... 6页 1财富值如要投诉违规内容,请到百度文库投诉中心...【收尾精炼】2014届高考英语一轮复习训练:Unit 4 Sharing(人教版选修7) 暂无...
高考英语(人教版)要点梳理+重点突破:选修7 Unit 4 Sharing
高考英语(人教版)要点梳理+重点突破:选修7 Unit 4 Sharing_高二英语_英语_高中教育_教育专区。选修 7 Unit 4 Sharing ●重点单词 1.fortnight n.两星期 2.mudd...
更多相关标签: