高三阅读 6 Passage 1 People from East Asia tend to have more difficulty than those from Europe in distinguishing facial expressions — and a new report published online in Current Biology explains
why. Rachael Jack, University of Glasgow researcher, said that rather than scanning evenly(均匀的) across a face as Westerners do, Easterners fix their attention on the eyes. "We show that Easterners and Westerners look at different face features to read facial expressions," Jack said. "Westerners look at the eyes and the mouth in equal measure, whereas Easterners favor the eyes and neglect (忽略) the mouth." According to Jack and her colleagues, the discovery shows that human communication of emotion is more complex than previously believed. As a result, facial expressions that had been considered universally recognizable cannot be used to reliably convey emotion in cross-cultural situations. The researchers studied cultural differences in the recognition of facial expressions by recording the eye movements of 13 Western Caucasian and 13 East Asian people while they observed pictures of. expressive faces and put them into categories: happy, sad, surprised, fearful, disgusted, angry, or neutral. They compared how accurately participants read those facial expressions using their particular eye movement strategies. It turned out that Easterners focused much greater attention on the eyes and made significantly more errors than did Westerners. "The cultural difference in eye movements that they show is probably a reflection of cultural difference in facial expressions," Jack said. "Our data suggest that whereas Westerners use the whole face to convey emotion, Easterners use the eyes more and mouth less." In short, the data show that facial expressions are not universal signals of human emotion. From here on, examining how cultural factors have diversified(使不同)these basic social skills will help our understanding of human emotion. Otherwise, when it comes to communicating emotions across cultures, Easterners and Westerners will find themselves lost in translation. 66. The discovery shows that Westerners . A. pay equal attention to the eyes and the mouth B. consider facial expressions universally reliable C. observe the eyes and the mouth in different ways D. have more difficulty in recognizing facial expressions 67. What were the people asked to do in the study? A. To make a face at each other. B. To get their faces impressive. C. To classify some face pictures. D. To observe the researchers' faces. 68. What does the underlined word "they" in Paragraph 6 refer to? A. The participants in the study. B. The researchers of the study. C. The errors made during the study. D. The data collected from the study. 69. In comparison with Westerners, Easterners are likely to . A. do translation more successfully B. study the mouth more frequently C. examine the eyes more attentively D. read facial expressions more correctly 70. What can be the best title for the passage? A. The Eye as the Window to the Soul B. Cultural Differences in Reading Emotions C. Effective Methods to Develop Social Skills D. How to Increase Cross-cultural Understanding Passage 2 Modern inventions have speeded up people?s loves amazingly. Motor-cars cover a hundred miles in little
more than an hour, aircraft cross the world inside a day, while computers operate at lightning speed. Indeed, this love of speed seems never-ending. Every year motor-cars are produced which go even faster and each new computer boats (吹嘘) of saving precious seconds in handling tasks. All this saves time, but at a price. When we lose or gain half a day in speeding across the world in an airplane, our bodies tell us so. We get the uncomfortable feeling known as jet-lag; our bodies feel that they have been left behind on another time zone. Again, spending too long at computers results in painful wrists and fingers. Mobile phones also have their dangers, according to some scientist; too much use may transmit harmful radiation into our brains, a consequence we do not like to think about. However, what do we do with the time we have saved? Certainly not relax, or so it seems. We are so accustomed constant activity that we find it difficult to sit and do nothing or even just one thing at a time. Perhaps the days are long gone when we might listen quietly to a story on the radio, letting imagination take us into another world. There was a time when some people?s lives were devoted simply to the cultivation（耕作）of the land or the care of cattle. No multi-tasking there; their lives went on at a much gentler pace, and in a familiar pattern. There is much that we might envy about a way of life like this. Yet before we do so, we must think of the hard tasks our ancestor faced: they farmed with bare hands, often lived close to hunger, and had to fashion tools from wood and stone. Modern machinery has freed people from that primitive existence. 68. The new products become more and more time-saving because . A. our love of speed seems never-ending B. time is limited. C. the prices are increasingly high. D. the manufactures boast a lot. 69. What does “the days” in Paragraph 3 refer to ? A. Imaginary life B. Simple life in the past. C. Times of inventions D. Time for constant activity. 70. What is the author?s attitude towards the modern technology? A. Critical B. Objective. C. Optimistic. D. Negative. 71. What does the passage mainly discuss? A. The present and past times. B. Machinery and human beings. C. Imaginations and inventions. D. Modern technology and its influence. Passage 3 I was in a rush as always, but this time it was for an important date I just couldn?t be late for! I found mys elf at a checkout counter behind an elderly woman seemingly in no hurry as she paid for her groceries. A PhD student with not a lot of money, I had hurried into the store to pick up some flowers. I was in a huge rush, thinking of my upcoming evening. I did not want to be late for this date. We were in Boston, a place not always known for small conversation between strangers. The woman stopped unloading her basket and looked up at me. She smiled. It was a nice smile –warm and reassuring –and I returned her gift by smiling back. “Must be a special lady, whoever it is that will be getting those beautiful flowers,” she said. “Yes, she?s special,” I said, and then to my embarrassment, the words kept coming out. “It?s only our second date, but somehow I am just having the feeling she?s ?the one?. Jokingly, I added, “The only problem is that I can?t figure out why she?d want to date a guy like me.” “Well, I think she?s very lucky to have a boyfriend who brings her such lovely flowers and who is obviously in love with her,” the woman said.” “My husband used to bring me flowers every week –even when times were tough and we didn?t have much money. Those were incredible days; he was very romantic and – of course – I miss him since he?s passed away.” I paid for my flowers as she was gathering up her groceries. There was no doubt in my mind as I walked up
to her. I touched her on the shoulder and said, “You were right, you know. These flowers are indeed for a very special lady.” I handed her the flowers and thanked her for such a nice conversation. It took her a moment to realize that I was giving her the flowers I had just purchased. “You have a wonderful evening,” I said. I left her with a big smile and my heart warmed as I saw her smelling the beautiful flowers. I remember being slightly late for my date that night and telling my girlfriend the above story. A couple of years later, when I finally worked up the courage to ask her to marry me, she told me that this story had helped to seal it for her –that was the night that I won her heart. 41．Why was the writer in a hurry that day? A．He was to meet his girlfriend. B．He had to go back to school soon. C．He was delayed by an elderly lady. D．He had to pick up some groceries. 42．What does the underlined phrase “her gift”(Paragraph 2) refer to? A．Her words. B．Her smile. C．Her flowers. D．her politeness. 43．Why did the writer give his flowers to the elderly lady? A．She told him a nice story. B．She allowed him to pay first. C．She gave him encouragement. D．She liked flowers very much. 44．What is the message conveyed in the story? A．Flowers are important for a date. B．Small talk is helpful. C．Love and kindness are rewarding. D．Elderly people deserve respecting. Passage 4 Lisa was running late. Lisa， 25， had a lot to do at work， plus visitors on the way: her parents were coming in for Thanksgiving from her hometown. But as she hurried down the subway stairs ， she started to feel uncomfortably warn. By the time she got to the platform，Lisa felt weak and tired--maybe it hadn?t been a good idea to give blood the night before，she thought. She rested herself against a post close to the tracks. Several yards away， Frank， 43， and his girlfriend， Jennifer， found a spot close to where the front of the train would stop. They were deep in discussion about a house they were thinking of buying. But when he heard the scream， followed by someone yelling， “Oh， my God， she fell in!” Frank didn?t hesitate. He jumped down to the tracks and ran some 40 feet toward the body lying on the rails. “No! Not you! ”his girlfriend screamed after him. She was right to be alarmed. By the time Frank reached Lisa，he could feel the tracks shaking and see the light coming. The train was about 20 seconds from the station. It was hard to lift her. She was just out. But he managed to raise her the four feet to the platform so that bystanders could hold her by the grins and drag her away from the edge. That was where Lisa briefly regained consciousness，felt herself being pulled along the ground，and saw someone else holding her purse. Lisa thought she?d been robbed. A woman held her hand and a man gave his shirt to help stop the blood pouring from her head. And she tried to talk but she couldn?t，and that was when she realized how much pain she was in. Police and fire officials soon arrived，and Frank told the story to an officer. Jennifer said her boyfriend was calm on their 40 一 minute train ride downtown—just as he had been seconds after the rescue，which made her think about her reaction at the time. “I saw the train coming and 1 was thinking he was going to die，”she explained. 41. What was the most probable cause for Lisa?s weakness? A. She had run a long way. B. She felt hot in the subway. C. She had done a 1ot of work. D. She had donated blood the night before. 42. Why did Jennifer try to stop her boyfriend? A. Because they would miss their train. B. Because he didn?t see the train coming. C. Because she was sure Lisa was hard to lift. D. Because she was afraid the train would kill him. 43. How did Frank save Lisa? A. By lifting her to the platform. B. By helping her rise to her feet. C. By pulling her along the ground. D. By dragging her away from the edge.
44. When did Lisa become conscious again? A. When the train was leaving. B. After she was back on the platform. C. After the police and fire officials came. D. When a man was cleaning the blood from her head. 45. The passage is intended to _____________ A. warn us of the danger in the subway B. show US how to save people in the subway C. tell US about a subway rescue D. report a traffic accident Passage 5 Sitting on the peaceful coast of Galapagos Islands. Ecuador, watching the sun move quietly into the sea, you shouldn?t forget that Charles Darwin (1809-1882) arrived here in 1835. He stayed on the islands for five weeks, observing various animals. This finally inspired (启发) his famous work, On the Origin of Species. You can certainly follow Darwin?s footsteps and enjoy a trip from four to seven days to the islands. The islands are certainly a paradise (天堂) for wildlife, as there are no natural killers on the islands and the number of boats and visitors is under government control. Though you cannot walk freely as Darwin did about 200 years ago, each day is as impressive as it could be. The most well-known animals of the Galapagos is the giant tortoise( 巨型海龟), which can be seen moving slowly around the highlands of Sanra Cruz, the second largest island in the archipelago( 群岛). Some of these creatures are so old that they might have been seen in their youth by Darwin himself. Despite strict control over activities and timing, your stay on the Galapagos will be remembered as a chain of incomparable pictures: diving with sea lions that swim and play within inches of you; feeling small sharks touch your feet as you swim; and, most magically, seeing a whale and her baby surface with a great breath of air. Travelling between the islands and observing the wildlife that so inspired Darwin, you will feel as though you are getting a special view of an untouched world. At night you will sleep on board the ship, leaving the wildlife in complete occupation of the islands, which are as undisturbed now as they have been since the beginning of time. 68. What do we know about Darwin?s visit to the islands? A. He studied different creatures on the islands B. He completed his famous book on the islands C. He was touched by the geography of the islands D. He was attracted by well-known animals of the islands 69. Which of the following plays a role in making the islands “a paradise for wildlife”? A. Animals on the islands feed on grass. B. Local government forbids killing wildlife. C. People cannot visit the islands as they wish. D. Tourists are not allowed to touch the animals. 70. Your stay on the islands will be most impressive mainly because of . A. The beautiful sea views B. Darwin ?s inspiring trip C. a closer view of animals D. various daring activities 71. Which of the following would be the best title for the passage? A. A Unique Attraction for wildlife Lovers B. Calapagos as a Paradise for Adventures C. Charles Darwin as a symbol of Galapagos D. A successful Example of wildlife protection
Passage 1 66. 答案：A 解析：根据第三段 “Westerners look at the eyes and the mouth in equal measure, whereas Easterners favor the eyes and neglect (忽略) the mouth.” 可以得出答案 67. 答案：C 解析：根据第五段 “…by recording the eye movements of 13 Western Caucasian …put them into categories: happy, sad, surprised, fearful, disgusted, angry, or neutral.”可以判断选 C 68. 答案：A 解析： 根据定语从句 “that they show”所修饰的 eye movements 在研究中为 the participants 所作 （从 the eye movements of 13 Western Caucasian and 13 East Asian people”可知）可判断选 A 69. 答案：C 解析：根据第六段 “It turned out that Easterners focused much greater attention on the eyes and made significantly more errors than did Westerners.”可判断选 C 70. 答案：B 解析：文章首先指出科学研究的最新发现：东方人比西方人更难于读懂人的面部表情。之后更具体地介绍 研究的结构及其研究过程，最后得出结论：文化差异丰富了理解情感的基本社会技巧，即：不同的文化背 景使人理解他人情感的方式也不尽相同。由此判断最佳标题应为 B Passage 2 68、答案：A 解析：每年都有更高速的新车出产 , 而且新电脑也吹嘘能节省宝贵的每一秒钟。可见 , 题目和选项矛盾。 越来越省时是事实, 不是因为吹嘘而变得省时了。 69、答案：B 解析： 回原文定位第三段该句 Perhaps the days are long gone when we might listen quietly to a story on the radio, letting imagination take us into another world.也许, 我们静静聆听广播里的故事节目, 任想象插上翅膀 肆意翱翔的日子, 已经一去不返了。根据前后一句可得知 , 文章重点是说的高速生活和简单生活的对比。 故:B 选项是对原文的正确解读。而 A 选项的理解有偏差, 重点转移了。 70、答案：B 解析： 根据文章结构, 第一段陈述事实, 说现代高科技省时省力。第二段说高速生活的弊端。第三段说对 简单生活的向往, 但最后第四段却说高科技对现代生活的积极影响。所以, 作者的观点是不偏不倚的。 71、答案：D 解析： 根据文章首尾段的大意可知, 文章重在分析高科技的利与弊。 Passage 3 41.A 42.B 43.C 44.C Passage 4 41.D 42.D 43.A 44.B 45.C Passage 5 68. 答案 A 【解析】细节理解题。由文中的 He stayed on the islands for five weeks, observing various animals.可知达尔文 在这儿观察了各种各样的动物。 69. 答案 C 【解析】细节理解题。根据文中...strict control over activities and timing...可知，当地对游客的活动和参观时 间都是有严格限制的，所以答案选 C 项。 70. 答案 C 【解析】细节理解题。根据 your stay on the Galapagos will be remembered as a chain of incomparable pictures: diving with sea lions that swim and play within inches of you; feeling small sharks touch your feet as you swim; and, most magically, seeing a whale and her baby surface with a great breath of air. 可知，在 Galapagos 岛上能与 动物亲密接触。 71. 答案 A 【解析】主旨大意题。这篇文章主要是向我们推荐 Galapagos Islands，因此题目要具有醒目的特点，方能 达到吸引读者眼球的目的，故题目以 A 为佳。