福州市 2014 高考英语（2013 暑假）阅读理解训练（17）及答案解析
People have been acting like people—in other words, they’ve been making tools, creating ceremonies, and shar
ing food—for a long time. That’s the conclusion of a recent study from South Africa’s southern coast. There, in a cave lying above the sea, researchers from Arizona State University have found evidence that humans were behaving in surprisingly complex w ays as early as 164,000 years ago. Our species, Homo sapiens, appeared an estimated 200,000 years ago.
The cave held three important clues about the behavior of these Stone Age people. First, the researchers found the remains of all kinds of shellfish. The people who lived in the cave probably collected these creatures from rocky shores and tide pools and brought them to the cave to eat. The researchers propose the early Africans moved to the South African coast between 195,000 and 130,000 years ago. Around that time, the climate inland turned relatively cold and dry. Therefore, there were fewer plants and animals to eat away from the coast. When these ancient people moved to the coast, they probably experienced a major cultural shift, the researchers suspect. That’s because observations of modern huntergatherer societies suggest that men are more likely to hunt for big animals when people live inland. On the c oast, women play a more important role in providing food by gathering plants and shellfish. As for the second clue, the researchers unearthed 57 pieces of reddish pigment(颜 料). The researchers think that the cave habitants used the paint for coloring their bodies or for other ceremonies. Symbolic behavior is a clearly human feature. Finally, the search discovered over 1,800 stone tools, including wellcrafted blades(刀片). These blades came in various sizes. The smallest were just less than a halfinch wide. Ancient people may have attached these blades to the end of a stick to make spears or other tools. ( )11.What is the passage mainly about? A．Ancient cave behavior. C．The history of human beings. B．New evidence of ancient life. D．Human behavior’s development.
)12.The early Africans moved to the South African coast with the main
purpose of ________. A． avoiding badly cold and dry weather C．seeking enough food to live on ( B． seeking the cultural development D．living a newer and better life
)13.According to the passage, the cave habitants________. B．made a living largely by hunting
A．knew how to use colors for decoration animals C．only could made tools with rough blades with ships (
D．could hunt for fish in the sea
)14.After the early Africans moved to the coast, what probably happened
to their culture? A．Women’s role was as important as men’s role in families. B．They were no longer used to living inlands but living on the coast. C．Men’s role was more important than women’s role in earning food. D．Women’s role was more important than men’s role in earning food. ( ________. A．modern human behavior developed smoothly fast from the ancient time B．modern human behavior developed slowly from the ancient time C．South Africa is the birthplace of the earliest human beings in the world D．modern human behavior is largely the same as ancient human behavior
)15.The new discoveries in the cave should support the theory that
(二) 在南非南部海岸一个洞穴里所发现的古代非洲人的行为说明： 人类自古以来一直就像人 一样地生活，即一直制造工具，创立仪式和分享食物，最后经过漫长的历史发展到今天。 11．A 主旨大意题。文章首先提出：古代人类一直就像人那样地生活，接着指出：在 南非南部海岸一个洞穴里发现的古代非洲人的行为线索就说明这一点，之后第三段提出 The cave held three important clues about the behavior of these Stone Age people.下 文便介绍“The cave habitants’ behavior”，由此判断全文的主要内容是：Ancient cave behavior。B 项过于抽象，C、D 两项与文章内容不符合。 12．C 细节理解题。根据第五段 Around that time, the climate inland turned
relatively cold and dry. Therefore, there were fewer plants and animals to eat away from the coast.可知，古代非洲人是因为内陆气候相对寒冷干燥致使能吃的动植物越来越 少才不得不南迁至海岸，由此可知，其南迁的主要目的是为了寻找食物求生存。故选 C。
13．A 细节理解题。根据倒数第二段 The researchers think that the cave habitants used the paint for coloring their bodies or for other ceremonies.可知，洞穴人会 用颜料装饰，故选 A。非洲人南迁才成了洞穴人，捕猎是他们南迁成为洞穴人之前的生活方 式，故排除 B；C 项错在“only…rough blades”；D 项内容在文中未提到。 14．D 细节理解题。根据第六段…men are more likely to hunt for big animals when people live inland. On the coast, women play a more important role in providing food by gathering plants and shellfish.可判断 D 项正确。 15．B 推理判断题。由第一段可知，在南非南部海岸一个洞穴里发现的古代非洲人的 行为线索说明了：人类自古以来一直就像人那样地生活，即一直制造工具，创立仪式和分享 食物，最后经过漫长的历史发展到今天，即：现代人的行为是从古代逐渐发展而来的，故选 B 项。 ********************************************************结束
(2010· 郑州质检) In their book Time to Eat the Dog: The Real Guide to Sustainable Living, Robert and Brenda Vale say keeping a mediumsized dog has the same ecological impact a s driving 10,000 km a year in a 4.6 liter Land Cruiser. “We're not actually saying it is time to eat the dog. We're just saying that we need to think about and know the ecological impact of some o f the things we do and that we take for granted.” Constructing and driving the jeep for a year requires 0.41 hectares of land, while growing and manufacturing a dog's food takes about 0.84 hectares—or 1.1 hectares in the case of a large dog such as a German shepherd. Convincing flesheating cats and dogs to go vegetarian for the sake of the planet is a nonstarter, the Vales say. Instead they recommend keeping “greener”， smaller, and more sustainable pets, such as goldfish, chickens or rabbits. The book's playful title, and serious suggestion that pet animals may be usefully “recycled”， by being eaten by their owners or turned into pet food when they die, may not appeal to animal fans.
Annoying as the idea may be, the question is valid given the planet's growing population and limited resources, Robert Vale said. “Issues about sustainability are increasingly becoming things that are going to require us to make choices which are as difficult as eating your dog. It's not just abou t changing your light bulbs or taking a cloth bag to the supermarket，” he said. “It's about much more challenging and difficult issues，” he added. “Once you see where cats and dogs fit in your overall balance of things, you might decide to have the cat but not also to have the two cars and the three bathrooms and be a meat eater yourself.” 1. The authors gave their book the playful title to ________. A. make it amusing B. create a vivid image C. show writing skills D. arouse people's concern 2. In Paragraph 3 the writer mainly wants to tell us ________. A. the amount of consumed land B. the neglected ecological impact C. some familiar examples D. some actual figures 3. Who may not like the idea of “recycling” pet animals? A. Manufacturers. C. Animal fans. B. Drivers. D. The authorities.
4. What do the authors think of living a sustainable life? A. Challenging. C. Inviting. 答案与解析： B. Inspiring. D. Touching.
Robert Vale 和 Brenda Vale 写了一本名为 Time to Eat the Dog: The Real Guide to Sustainable Living( 《该吃狗了： 永续生活》 )的书， 书中提到了一种绝对新鲜的观点—— 吃掉宠物，或者“回收”宠物。 1．D 推理判断题。Robert Vale 和 Brenda Vale 写的书名非常有趣，从全文可知， 他们这样写的目的在于吸引读者的眼球，引起人们环保的意识，所以答案选 D 项。 2．B 推理判断题。通过第三段建造和驾驶吉普车一年需要的土地的量和种植、生产 一条狗的食物所需要土地的量的对比， 我们不难发现第三段承接第二段第二句而写的， 主 要告诉我们“被忽视的生态影响”，所以答案选 B 项。 3．C 细节理解题。从第五段的 may not appeal to animal fans 可知，“回收”宠物 的观点不受那些宠物爱好者的欢迎，所以答案选 C 项。 4．A 推理判断题。从最后一段中的 It's about much more challenging and
difficult issues 可以知道，书的两位作者认为过环保的生活是非常有挑战性的，而且 也是很困难的事情，所以答案选 A 项。 ***************************************************************结束
(2010· 成都检测) Everyone knows the smart black- white dog that sits on top of a red anddoghouse with his best friend—a bird called Woodstock. Created by the American cartoonist Charles Schulz in 1950, the clev er dog is loved by generations of kids and adults. He speaks more than 20 languages and appears daily in 26,000 newspapers around the world. When Snoopy first appeared, he was not different from other pet dogs. But two years later, he had begun to speak with simple words and sounds. By 1957 he could walk on two legs and was going to school with his master, Charlie Brown, who failed in just about everything. Later he learned to use the typewriter. Snoopy has done lots of jobs. He has been a bowtie wearing lawyer, a tennis player, an Olympic figure skater, a world famous grocery checkout clerk, a pilot and even the first astronaut on the moon. However, Snoopy has always dreamed of being a famous writer. The beginning
of his story is always, “It was a dark and stormy night...” Unfortunately for him no one has ever wanted to publish the story. In love, Snoopy is as much of a failure as Charlie Brown is at baseball. He easily falls in love but always has his heart broken. He eats to forget, but it never works. Snoopy is an insightful (富有洞察力的), feelgood and sometimes sad dog. If you think a little about his words, you might find them full of life lessons. Among his most famous lines are “To live is to dance, to dance is to live.” and “Yesterday I was a dog. Today I'm a dog. Tomorrow I'll probably still be a dog. Sigh! There's so little hope for advancement”． 1. Snoopy has done all the following jobs except ________. A. a lawyer C. a clerk B. a player D. a writer
2. From the passage, we can learn that ________. A. Snoopy is always a sad dog B. Snoopy can not speak in the beginning C. Snoopy often dreams of true love D. Snoopy is a real smart pet dog 3. It can be inferred that Snoopy ________. A. has many bird friends and relatives B. is a wellknown writer and clerk C. has been unfortunate since it was born D. is very po pular in the whole world 4. The underlined word “advancement” probably means ________. A. success B. progress C. growth D. popularity 答案与解析：
史努比(Snoopy)是美国卡通作家 Charles Schulz 创作出来的经典动漫形象。它是一 只性格外向的小狗，也是世界上最纯真、聪明的狗狗，它的漫画形象早已风靡世界。 1．D 细节理解题。文章第四段中谈到 Snoo py 曾做过律师、网球手、职员等；第五 段中的“However, Snoopy has always dreamed of being a famous writer.”表明当作家 一直是 Snoopy 的梦想，但未曾实现。 2．B 细节理解题。由文章第三段中的“When Snoopy first appeared, he was not
different from other pet dogs. But two years later, he had begun to speak with simple words and sounds.”可知史努比(Snoopy)最初不会讲话。 3．D 推理判断题。由文章第二段内容可知，史努比(Snoopy)风靡世界，很受欢迎。 4．B 词义猜测题。文中最后一段中的内容“Yesterday I was a dog. Today I'm a dog. Tomorrow I'll probably still be a dog.”表明 advancement 意思为“进展，促进，改进”， 与选项 B(progress)意义相近。 ***************************************************************结束