当前位置:首页 >> 英语 >>

2016年高考英语“七选五”阅读集训营:“七选五”阅读7议论文等


Do great things!

2016 年高考英语集训营

“七选五”阅读 6——议论文等
(Ⅰ)
Choosing to Study Overseas Every year, thousands of students choose to study in another country for a semester, the summer, or a year. Studying overseas can be an exciting experience for many people. 1. Living in another country can help you to learn a language, and about another cultue. 2. Overseas study may also look good on your future resume. Many companies to

day want employees who speak a second language, or have experienced living or working in another country. Making the right choice Once you decide to study overseas, you have to make some choices. To choose the r ight country or school. Ask yourself: Where do I want to go and why? How much do I want to pay? 3. Do I want to live with a host family, with roommates, or alone?

Getting ready to go Get your passport and visa early! 4. d a credit card, with you. Once you are there After the first few weeks overseas, many students will feel a little homesick. They m ay miss their family, friends, and familiar ways of doing things. 5 When you feel sad or homesick, try to talk to others, or write about your feelings in a notebook. 微傲深天 【1】 Learn about the money. Bring some of it, an

Do great things!

A. You should improve your mother tongue before you go. B. Why do it? C. large number of students can’t afford to study overseas. D. How long do I want to study overseas? E. Remember that it takes time to get used to a new place, school, and culture. F. You will see the world in a new way, and learn more about yourself. G. Before you go, learn some of the language, and read about some common customs i n your host country.

【解析】本文是一篇事实讨论类文 1. in another country can help you to learn a language, and about another cult ure.意为在另一个国家生活会能帮助你学习外语还有那个国家的文化。故选 A。 2. study may also look good on your future resume 意思是: 出国学习会让你的未来的 简历看起来看起来更好。故选 F。 3. 对于出国学习提出了一些疑问我想在国外学习多久。有 Do I want to live with a ho st family, with roommates, or alone?可知上下文相呼应当列出一些疑问 4.。Get your passport and visa early! 39 Learn about the money. Bring some of it, and a credit card, with you.尽早的得到你的护照,学习一些关于钱的知识,带上 一张信用卡和钱。故选 E 5. you feel sad or homesick, try to talk to others, or write about your feelin gs in a notebook.可猜测前面可能与在国外学习的问题有关,故选 B。

(Ⅱ)
微傲深天 【2】

Do great things!
Everyone can benefit a lot from reading books. The following is about the various benefits of reading books. 6. Whenever you read something,you learn information that you otherwise would

n’t have known.It can be a fact about history or a theory you didn’t know existed.If y ou want to learn new words,reading books is a great way to enlarge your vocabulary. 7. Similar to solving puzzles,reading books allows your mind to practice its proc

essing skills.Going without books for too long will turn your mind into a whirl(混乱). One of the primary benefits of reading books is its ability to develop your critical thi nking skills. 8. Wherever you are faced with a similar problem in real life,your mi nd is able to put its mystery-solving skills to a test. One of the real benefits of reading books is that the information in it can be accesse d over and over again.For example,reading a cookbook allows you the luxury of revie wing the procedures whenever you need to.9. Don’t even think about writing the info rmation down because you may lose the paper you wrote down on sooner or later. These are just some of the wonderful benefits of reading books. 10. er.That way,you can set how advantageous reading can be for yourself. A.Reading books keeps your mind active. B.You can improve your memory by reading. C.Reading books provides you with new knowledge. D.Following a recipe from a cooking show will be difficult. E.Reading mystery novels,for example,sharpens your mind. F.Reading keeps your mind in good condition. G.Why don’t you drop by the bookstore or library and pick a book up? If you can’t

even go outside,you can download free e-books on line and read them on your comput

【解析】本文主要讲述读书的好处; 6.C 分析概括题。根据后一句 Whenever you read something,you learn information th at you otherwise wouldn’ t have known. 无论你何时读书, 你都能学到你不知道的知识, 可知这一段是讲读书给你提供新知识,故选 C 微傲深天 【3】

Do great things!
7.F 分析概括题。根据后一句 reading books allows your mind to practice its proces sing skills.读书使你的思想训练运作技巧,可知这一段是讲读书使你的大脑保持良好的 状态,故选 F 8.E 分析概括题。根据后句 Wherever you are faced with a similar problem in real life,your mind is able to put its mystery-solving skills to a test.无论你现实 生活中在何地遇到相同的问题,你的大脑能够把它的推理技巧运用起来,其中从现实生活, 推理技巧这两个关键词可知前一句应涉及推理小说,故选 E 9.D 分析推理题。根据前一句 reading a cookbook allows you the luxury of reviewing the procedures whenever you need to.读一本烹饪书….可知后一句也应该是和烹饪书 相关,故选 D 10.G 分析推理题。根据前后句 These are just some of the wonderful benefits of rea ding books. 40 If you can’t even go outside,you can download free e-books o n line 读书有这么多好处,如果你不能出去,你可以下载电子书,可知空格处应是鼓励你 去书店买书。故选 G

(Ⅲ)
Doctors say anger can be an extremely damaging emotion, unless you learn how to deal with it. They warn that anger can lead to heart disease, stomach problems, headaches, emotional problems and possibly cancer. 11. Some people express anger openly in a calm and reasonable way. Others burst

with anger, and scream and yell. But other people keep their anger inside. They cannot or will not express it. This is called repressing anger. For years many doctors thought that repressing anger was more dangerous to a p erson’s health than expressing it. They said that when a person is angry, the brain rel eases the same hormones (荷尔蒙 ). They speed the heart rate, raise blood pressure, or sugar into the blood, etc. 12. Some doctors say that both repressing and expressing anger can be dangerous. They believe that those who express anger violently may be more likely to develop heart diseas 微傲深天 【4】

Do great things!
e, and they believe that those who keep anger inside may face a greater danger of high b lood pressure. 13. They say the first step is to admit that you are angry and to recognize the rea Wait until your anger has cooled down and you are able to express

l cause of the anger, then decide if the cause is serious enough to get angry about. If it is, they say, “14. yourself calmly and reasonably.” Doctors say that a good way to deal with anger is to find humor in the situation tha t has made you angry. 15. A. They say that laughter is much healthier than anger. B. Expressing anger violently is more harmful than repressing it. C. Doctors say the solution is learning how to deal with anger. D. Anger may cause you a cancer. E. Do not express your anger while angry. F. Anger is a normal emotion that we all feel from time to time. G. In general the person feels excited and ready to act.

【解析】本文主要考查学生联系上下文和段落大意把文章补充完整的能力。做题时需要注 意前后句的逻辑关系和代词指代的对象。(心理类短文) 11.Some people express...Others burst...But other people keep their anger insi de.”可知,本段讲的是不同的人应对生气的方法也不尽相同,说明愤怒是人们都会有的一 种正常的情绪,故选 F。 12.when a person is angry, the brain releases the same hormones ( 荷尔蒙 ). T hey speed the heart rate, raise blood pressure, or sugar into the blood ”可 知,当一个人生气的时候,大脑会释放荷尔蒙,他们心跳加快、血压升高,通常会感到兴 奋,容易冲动,G 项是对前一句提到的生理现象所导致的结果,故选 G。 13.They say...”可知,这里的 they 指代前一句中的人,只有 C 项的主语 doctors 指人, 且是复数;根据“the first step is to...then decide if the cause is serious enou gh to get angry about”可知,这里说的是学会应对生气,故选 C。 微傲深天 【5】

Do great things!
14.Wait until your anger has cooled down and you are able to express yourself calmly and reasonably.”可知,要等到愤怒平息,并能够冷静、理智地表达自己想法的 时候,说明在生气时,不能把怒气表现出来,E 项符合语境,故选 E。 15.find humor in the situation that has made you angry”可知,应对生气的一个好 的方法是从中寻找幽默,A 项“他们(医生)说笑比生气更健康”符合语境,故选 A。

(Ⅳ)
A woman gave up her fetus(胎儿) in Central China’s Hubei province after her 13-year-old daughter threatened to commit suicide. The event drew people’s attention to the single child mentality, which may be an obs tacle as the country tries to relax the single-child policy. The woman, 44, had been pregn ant for 13 weeks. Her daughter became unhappy after knowing that she was going to hav e sibling(兄弟姐妹).16. _ when the ninth-grader cut her wrists with a razor blade in a n attempted suicide, according to a report of the local Wuhan Evening News. 17._ but the girl is not the only child in China showing jealousy of a younger sibl

ing. Zhuang Zhuang(not his real name) was 16 when his younger brother was born last y ear. Since then he’s fallen behind in his classes. “They never cared about me again.” the teenager complained. “18. _ so as to win attention from my parents.”

The one-child policy was relaxed I 2013, in an attempt to address the country’s decli ning labor force and aging population. 19. _ including the most populated Henan, have allowed couples to have a second child if either parent is an only child. Beijing followed suit last December. Although 11 million couples have been granted a permit to have a s econd child, statistics from the National Health and Family Planning Commission show on ly close to one million couples out of them filed birth applications by the end of last yea r. “Economic cost”, “time cost” and “one child is enough” were listed as top reasons for not having a second child, according to a survey by China Youth Daily. 20. _ ncern for their first child. Xia Xueluan, a sociology professor at Peking University, believes the one-child policy, enacted more than three decades ago, created many young “emperors” and “empresses” i 微傲深天 【6】 out of co

Do great things!
n China. “Parents spoiled their children, so many kids tend to be self-centered without co nsideration for others,” he said. A. It’s easier for them to raise one child. B. A majority of the Chinese provincial regions. C. Her anxiety reached its peak. D. I’m under great pressure to do well in academic performances. E. They don’t want their child to be alone. F. Many parents give the third reason. G. The case may sound extreme.

【解析】本文讲的是由于生二胎政策的放松,一些孩子得知自己要有弟弟妹妹了,很多不 开心,焦虑,从而导致学习下降甚至自杀。社会学家指出,生二胎政策 30 年之前就应该实 施,现在的孩子普遍的以自我为中心而不懂得考虑他人的感受,变成一个个的“小公主” “小皇帝”。 16.C 根据第 36 空的前一句话:她的女儿知道她将要有弟弟妹妹了,变得很不高兴;再根据 后半句:割腕自杀未遂。可知女儿的焦虑达到了顶峰,故选 C。 17.G 根据 37 空后一句话:但这不是中国唯一表现出对弟弟妹妹嫉妒的孩子,G 项,The ca se may sound extreme.这个案例听起来可能很极端。跟后一句话相匹配,故选 G。 18.D 根据 38 空前一句话:“他们都不关心我了”。她抱怨说。38 空后一句话:像这样来 吸引我父母的注意力。D 选项,I’m under great pressure to do well in academic pe rformances.“我现在压力很大,想取得好的成绩,”可知符合语境,故选 D。 19.B 根据 39 空后的一句:包括拥有最多人口的河南省,也已经允许夫妻能生第二个孩子, 如果夫妻双方都是独生子女的话。B 选项,A majority of the Chinese provincial regi ons. 大多数的中国省级区域。故选 B。 20.经济成本,时间成本和一个孩子就够了,被列为不要第二个孩子的顶尖理由”。根据后 半句:关心他们的第一个孩子。F 项 Many parents give the third reason. 很多父母给 出了第三个理由。可知 F 项符合语境,故选 F。 微傲深天 【7】

Do great things!

(Ⅴ)
21. A young shoemaker left his village to make an adventure. Along the way, he found some ants, who were very sad because a bear had destroyed their house. The shoemaker helped them rebuild it, and the ants offered to return the favor someday. The shoemaker followed his way and found some bees with the same problem as the ants. And they were very anxious. 22. The bees promised to help him in the future.

Tired and hungry, the shoemaker went on his adventure. He learned that the king's d aughter was in the castle of a witch. The young man decided to rescue her. But the witc h locked him up in a stinking( 恶臭的)dunged on with a sack of sand mixed with poppy (罂粟) seeds and told him that if he wasn't able to separate the two, she would cut off h is head at dawn. 23. But his friends-the ants came, separated the seeds from sand easily and helped h im pass the test. The witch was astonished very much. Then she took him to a room wh ere there were thirteen maidens with their faces covered: 24. The young man became discouraged but he saw a bee flew in and landed on the sw eetest one-the true princess. When the shoemaker uncovered her face, the witch was chang ed into a crow. 25. A .The shoemaker's adventure. B. Helping others is helping you. C. The young man also helped them. D. The shoemaker went home happily. E. The young man thought about his death. F. The shoemaker had to discover which one was the princess. G.The young people fell in love and lived surrounded by animals and poppies. 微傲深天 【8】

Do great things!

【解析】本文主要讲述了鞋匠通过别人而获得美丽爱情的故事。(记叙文) 21.A;根据本文第一段内容 A young shoemaker left his village to make an adventur e(这位年轻人离开村庄去探险)可知选项 A 符台题意,B 项不适合做记叙文的标题。 22.C;通过第一段中 because a bear had destroyed their house. The shoemaker helpe d them rebuild it 蚂蚁的故事可知,年轻人也帮助了蜜蜂。 23.E;通过上段最后一句话 told him that if he wasn't able to separate the two, s he would cut off his head at dawn.和下段第一句话 But his friends-the ants came, separated the seeds from sand easily and helped him pass the test. 可知,鞋匠 很危险,所以选 E 项。 24.F;通过上句 Then she took him to a room where there were thirteen maidens wi th their faces covered 可知,十三个少女都蒙着面,所以选 F 项。 25.G; The young man became discouraged but he saw a bee flew in and landed on t he sweetest one-the true princess. 故事的结局, 找到公主, 自然是相爱, 所以选 G 项。

(Ⅵ)
26. Instead, they learn at home. They are taught by adults, more often ,their parents are their teachers. Educational companies, libraries and the Internet provide many families with teaching material. 27. Some choose it because of their religious beliefs. Others say it provides more

time for the family to be together. They say home offers a better place for learning. So me parents believe home-schooling avoids problems of traditional schools. These include cl asses that have too many students. Critics, however, say children need to attend school wi th other children. 28. Some states(州)do not require much preparation made by parents or testing of

children. Other states have more requirements for home-schooling. Home-schooling in the 微傲深天 【9】

Do great things!
United States began when the country was established. In farm areas, people often lived far from a school. Widespread home-schooling took place until about the middle of the 1 9th century. Then, in 1852, the state of Massachusetts passed the first law requiring childr en to attend school. Over the years, the American public education system strengthened and grew. By the 1960s and 1970s, however, some Americans believed that traditional education was not hel ping their children. 29. Home-schooling expert Linda Dobson says many people have helped the movement gr ow. She says many kinds of people have joined the movement. 30. They represent ma ny races, religions and political beliefs. Ms. Dobson says the number of home-schooled ch ildren has increased by an estimated fifteen to twenty percent each year during the last fif teen years. A. Parents choose home-schooling for several reasons. B. Home-schooling is not accepted by all the people. C. More than one million children in the United States do not go to school. D. So a number of parents began home-schooling. E. All fifty American states and the District of Columbia permit home-schooling. F. She says these include rich people and poor people. G. They are mainly rich people.

【解析】这篇文章讲述了美国的家庭教育的开始原因,历史和现在的发展。(记叙文) 26.C 考查对上下文的理解和推理判断能力。根据后文 Instead, they learn at home 可知 相反的他们在家学习,可知前文他们不在学校学习,而是在家学习,故选 C。 27.A 考查段落大意总结。根据后文可知这段文字主要讲述为什么在美国人们更喜欢家庭教 育,故选 A。 28.E 考查对上下文的理解和推理判断能力。根据 Some states(州)do not require much p reparation made by parents or testing of children.可知很多人承认家庭教育,故选 E。。

微傲深天

【10】

Do great things!
29.D 考查对上下文的理解和推理判断能力。根据 some Americans believed that traditi onal education was not helping their children 可知很多家长认为传统教育不能帮助 他们的孩子,所以出现了很多家庭教学,故选 D。 30.F 考查对上下文的理解和推理判断能力。根据第五段 She says many kinds of people have joined the movement 可知不同种类的人都这样认为,所以包括穷人和富人,故选 F。

(Ⅶ)
In many parts of the world, cars play an important role in daily life and many societies would not exist without them. 31. But this is the prediction made by a team of transport researchers who are taken seriously, not only by government but also by car manufacturers(制造商).

The Human Science and Advanced Technology Institute at Loughborough in the UK i s part of an international research program. 32. 33 That will mean much saving, no acci dents and better use of roads.The super-intelligent car of the 21st century will drive itself, Instead, we will have a choice of cars and change them as frequently as we cha nge our clothing. According to Dr.David Davis, who leads the research team, these predictions are base d on the rising cost of the car culture, which had blocked up our cities, polluted our air, and caused more deaths than both world wars put together. Davis says, cars will be fitted with some intelligent devices( 装置) to regulate(调节) t he distance between one car and another.34. by people. By 2010, Dr.David Davis believes, car technology will give motorists a clear view of the road, whatever the weather conditions, by projecting an image(影像)of the road ah ead on to the car’s windscreen. 35. Cars will be connected by an electronic bar to t he car in front to form “road-trains”.“The front vehicle in such a train burns the normal a mount of fuel.” says Davis.“ But all the others in the train would burn about ten percent of the normal amount, and so produce about ten percent of the pollution.” 微傲深天 【11】 Computers are much safer drivers than p eople, so cars in a road train will be able to drive much closer together than cars driven

Do great things!
A.The team there believes that by 2030 all cars will be computerized. B.They believe that cars will become more important in 20 years. C.And it will not be owned by one individual. D.And by 2030, cars will travel in line, linked to each other electronically. E.So the idea that in 20 years’ time, no one will own cars may be hard to believe. F.Every driver will use less fuel in the car he owns. G.The car will automatically speed up, or slow down, to match the speed of the car in front.

【解析】文章主要讲的是未来的汽车。人们现在的日常生活已经离不开汽车,但是,未来 的汽车将不属于个人。在电脑的操控下,汽车将实现无人驾驶,既节省了费用,又能避免 出现事故。(科普文) 31.根据“many societies would not exist without them...But this is the prediction” 可知,人们几乎离不开汽车,空白处说的是一个预测,E 项“人们在二十年后将不会拥有自 己的私家车......”符合语境,故选 E。 32.根据 “an international research program...That will mean much saving, no acc idents and better use of roads.”可知,空白处与国际性的研究团队有关,that 指代空 白处的内容,即汽车被电脑可知的话,能够节省很多费用,不会再出现事故,道路的使用 也将更得当,故选 A。 33.根据前半句“The super-intelligent car of the 21st century will drive itsel f,”可知,这里说的被电脑可知之后的超级智能汽车,它将不会被个人拥有,故选 C。 34.根据上一句 “some intelligent devices(装置) to regulate(调节) the distance be tween one car and another.”可知,智能装置将会自动调节车距,故选 G。 35.根据下一句 “Cars will be connected by an electronic bar to the car in front to form “road-trains”.”可知,汽车将排成一排行进,故选 D。

微傲深天

【12】


相关文章:
2016年高考英语“七选五”阅读集训营:“七选五”阅读6...
2016年高考英语七选五阅读集训营:七选五阅读6教育类_英语_高中教育_教育专区。Do great things! 2016 年高考英语集训营 “七选五阅读 6——教育类(Ⅰ)...
2016年最新高考英语“七选五”综合检测
2016 年高考英语集训营七选五阅读——综合检测(Ⅰ) Public Speaking and ...【解析】 本文是议论文。最新的研究表明,富有同情心的人越 来越少, 可是同情...
2016年高考题型七选五专项练习
2016年高考题型七选五专项练习_高三英语_英语_高中...而七选五的选题材料往往是说明文和议 论文;当空缺处...注意:七选五的特点在于, 错一道,往往还会错另外的...
2016年高考英语“七选五”阅读集训营
答案是:A。 第 12 页 2016 年高考英语七选五阅读集训营 (Ⅱ) 6.B7.C8.E9.D10.F 【解析】本文作者通过讲述他的父亲为一位士兵及其朋友的晚餐买单,并...
2016年高考英语“七选五”阅读集训营:历年真题探究
2016年高考英语七选五阅读集训营:历年真题探究_高三英语_英语_高中教育_教育...微傲深天 【7】 Do great things! 【解析】 本文是说明文。 生意是给顾客...
2016高考英语-阅读七选五集训(七)
【多维精练】2016 高考英语-阅读七选五集训(七)【多维精练】第二节 (共 5 小题;每小题 2 分,满分 10 分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处...
2016高考英语新题型七选五的解题技巧
2016 高考英语新题型七选五的解题技巧对于考研英语新题型 7 选 5,只要大家掌握好方法就能提高正确率,其题型是提供一 篇缺少 5 个句子的文章,对应有七个选项,要求...
浙江杭州市2016高考英语七选五(类)二轮基础演练(7)及答案
浙江杭州市 2016 高考英语七选五(类)二轮基础演练(7)及答案 【2016 模拟题】第二节 (共 5 小题;每小题 2 分,满分 10 分) 根据短文内容,从短文后的选项...
2016届高考英语 专题十四 阅读七选五
2016高考英语 专题十四 阅读七选五_英语_高中教育_教育专区。专题十四 阅读...答案 1.G 2.F 3.D 4.A 5.C 1.阅读体裁:说明文和议论文为主。 2.考...
【备考2016】高考英语阅读理解七选五解题技巧
NO2:高中英语七选五解题技巧以及要诀 近年来,高考阅读理解增加了信息匹配的 7 选 5 题型,主要考查考生对文章的整体内容和 结构以及上下文逻辑意义的理解和掌握。...
更多相关标签: