Unit 5 Theme parks
单元检测卷（时间 50 分钟；满分 100 分） 班 级 _________________ 姓 名 _____________ 考 号 _________________ 得 分 _______________________ I 语言知识及应用 (共两节，满分 45 分) 第一节 完形填空(共 20 小题；每小题 l．5 分，满
分 30 分)【湖南省邵阳市第二中学 2016 届高三第一次月考】 阅读下面短文，从短文后各题所给的四个选项(A、B、C 和 D)中，选出可以填入空白处 的最佳选项，并在答题卡上将该项涂黑。 There are times when people are so tired that they fall asleep almost anywhere. We can see there is a lot of sleeping on the bus or train on the __1____home from work in the evenings. A man will be__2____the newspaper, and seconds later it __3___ as if he is trying to ___4__it. Or he will fall asleep on the shoulder of the stranger___5__ next to him.___6___ place where unplanned short sleep __7__ is in the lecture hall where a student will start snoring （打鼾） so ___8____that the professor has to ask another student to___9___ the sleeper awake. A more embarrassing （尴尬）situation occurs when a student starts falling into sleep and the __10___ of the head pushes the arm off the___11___, and the movement carries the__32___
of the body along. The student wakes up on the floor with no___33___ of getting there. The worst time to fall asleep is when _14___ . Police reports are full of ___15___ that occur when people fall into sleep and go__16_____ the road. If the drivers are ___17____ , they are not seriously hurt. One woman's car, ___18____ , went into the river. She woke up in four feet of __19____ and thought it was raining. When people are really ___20_，nothing will stop them from falling asleep-----no matter where they are. 1. A. way B. track C. path C. delivering C. appears C. find D. road D. reading D. sounds D. finish
2. A. buying B. folding 3. A. acts 4. A. open B. shows B. eat
5. A. lying 6. A. Next
B. waiting B. Every
C. talking C. Another C. lasts C. loudly C. keep C. weight
D. sitting D. One D. returns D. carelessly D. watch D. strength
7. A. goes on B. ends up 8. A. bravely 9. A. leave 10. A. size 11. A. cushion 12. A. action 13. A. memory 14. A. thinking 15. A. changes 16. A. up 17. A. lucky 18. A. in time 19. A. dust 20. A. tired B. happily B. shake B. shape B. desk
C. shoulder D. book C. rest D. side D. purpose D. driving D. accidents D. down D. strong D. for example
B. position B. reason B. working B. events B. off B. awake
C. question C. walking C. ideas C. along C. calm
B. at first B. water B. drunk
C. as usual
C. grass C. lonely
D. bush D. Lazy
3. C 考查固定句式。It appears as if?似乎?好像?；句意：几秒钟以后，他似乎要把 报纸吃掉。说明他进入了睡眠状态，整个人好像要扑在报纸上。故 C 正确。 4. B 考查动词辨析。A 打开；B 吃；C 发现；D 完成；句意：几秒钟以后，他似乎要把报纸 吃掉。说明他进入了睡眠状态，整个人好像要扑在报纸上。故 B 正确。 5. D 考查常识。A 躺；B 等待；C 谈论；D 坐；公交车上进入睡眠状态的人很容易靠着坐在 身边陌生人的肩上睡着。故 D 正确。 6. C 考查上下文串联。在本文开始作者举了一个公交车上有人睡着的例子，接下来列举了
另外一个事例。所以使用 another。故 C 正确。 7. A 考查短语辨析。A 进行；B 结束；C 持续；D 返回，归还；不愉快的短视睡眠进行的另 外一个地方是演讲大厅。根据句意说明 A 正确。 8. C 考查副词辨析。A 勇敢地；B 开心地；C 大声地；D 粗心地；在演讲的时候有人大声地 打鼾，以至于教授请旁边的人把他摇醒。故 D 正确。 9. B 考查动词辨析。A 离开；B 摇晃；C 保持；D 观看；在演讲的时候有人大声地打鼾，以 至于教授请旁边的人把他摇醒。故 D 正确。故 B 正确。 10. C 考查名词辨析。A 尺寸，大笑；B 形状；C 重量；D 力气；本句列举了另外一个例子， 一个学生睡觉的时候，头部太重让他翻到在地。故 C 正确。 11. B 考查常识。A 垫子；B 桌子；C 肩膀；D 书；学生睡觉的时候手放在桌子上，头放在手 上。故 B 正确。 12. C 考查常识。当这个学生摔倒的时候会连带着身体的其他部分一起摔倒在地上。本句中 的 the rest 就是指身体的其余部分。故 C 正确。 13. A 考查名词辨析。A 记忆；B 原因；C 问题；D 目的；当这位摔倒的学生醒来的时候，却 记不得自己是如何倒在地上的。根据句意说明 A 正确。 14. D 考查名词辨析。A 思考；B 工作；C 步行；D 驾驶；根据 17 空前面的 drive 可知是在 列举有人开车时睡着的例子。故 D 正确。 15. D 考查上下文串联。A 变化；改变；B 事件；C 观点；D 事故；这一部分是在列举有人开 车时睡着导致事故的例子。故 D 正确。
18. D 考查上下文串联。18 及 19 空在列举事例，故使用 for example 来串联上下文。 19. B 考查上下文串联。A 灰尘；B 水；C 草地；D 灌木丛；根据前句 went into the river. 可知她把车开进了水里。故 B 正确。 20. A 考查形容词辨析。A 疲惫的；B 喝醉的；C 孤单的；D 懒惰的；与文章开头呼应，本文 叙述人们在疲惫的情况下容易睡着的例子。故 A 正确。 考点：考查生活类短文 第二节 语法填空 (共 10 小题，每小题 1.5 分，满分 15 分) 【甘肃天水市三中 2015—2016
学年度高三级第二次月考】 With the21 (develop) of industry, air pollution is getting more and more serious. In Beijing, many people suffer different kinds of illnesses because 22 air pollution. Air pollution is caused by the following 23 : about half of the problem is
caused by vehicles. There are more and more cars, buses on the roads, and they give off 24_ (poison) gases. 25% of air pollution is caused by factories. Another factor is the smokers. Smoking not only does harm to their health 25 to others. 26these, about 10%of air pollution is caused by other reasons. We should take some measures to fight 27 pollution. New fuel can be used to take 28place of gas. We can plant more trees. If everybody realizes the29_ (important) of environment and does something to stop pollution, the problem will 30_ (solve).
24.poisonous 考查形容词。后面是名词 gase，前面应该用形容词修饰，故填 poisonous。 25.but(also)考查固定搭配。not only, but also 表示不仅而且，also 可以省略，故填 but(also)。 26.Besides 考查介词。根据句意，除此之外还有百分之十的空气污染是由其他原因造成的， 故填 Besides。 27.against 考查介词。fight against 与什么作斗争，故填 against。 28.the 考查固定短语。take the place of 取代...的位置，代替，故填 the。 29.importance 考查名词。the importance of...的重要性，故填 importance。 30. be solved 考查被动语态。the problem will be solved，这个问题解决，问题是被解 决的，所以应该用被动语态，故填 solved。 II 阅读 (共两节，满分 30 分) 第一节 阅读理解 (共 1 小题；每小题 2 分，满分 20 分) 阅读下列短文，从每题所给的 A、B、C 和 D 项中，选出最佳选项，并在答题卡上将该
项涂黑。 A One windy spring day, I observed young people having fun using the wind to fly their kites. Multicolored creations of varying shapes and sizes filled the skies like beautiful birds dashing and dancing in the exciting atmosphere above the earth. As the strong winds gusted against the kites, a string kept them in check. Instead of blowing away with the wind, they arose against it to achieve great heights. They shook and pulled, but the controlling string and the clumsy tail kept them in tow(牵引), facing upward and against the wind. As the kites struggled and trembled against the string, they seemed to say, “Let me go! Let me go! I want to be free!” They flew beautifully even as they fought the forced restriction of the string. Finally, one of the kites succeeded in breaking loose. “Free at last,” it seemed to say. “Free to fly with the wind.” Yet freedom from control simply put it at the mercy of an unsympathetic gentle wind. It flew ungracefully to the ground and landed in a twisted mass of weeds and string against a dead bush. “Free at last”. Free to lie powerless in the dirt, to be blown helplessly along the ground, and to settle down lifeless against the first roadblock. How much like kites we sometimes are. There always exist misfortunes and restrictions, rules to follow from which we can grow and gain strength. Prohibition is a necessary counterpart to the winds of opposition. Some of us pulled at the rules so hard that we never fly fast to reach the heights we might have obtained. If we keep all the commandment(戒律), we will never rise high enough to get our tails off the ground. Let us each rise to the great heights, recognizing that some of the prohibitions are actually the steady force that helps us climb and achieve. ( )31. In the passage the writer watched _______. A. many young people enjoying the sunny day B. many birds dashing and dancing in the sky C. many young people flying multicolored kites
D. the strong winds blowing against the sky ( )32. What enables a kite fly gracefully in the sky according to the story? A. The kite itself and strange shapes. B. A long string and blowing wind. C. A windy spring day and blue sky. D. The size and a long string. ( )33. What didn’t happen to the freed kite? A. It kept flying freely in the air. B. It lay powerless in the dirt. C. It was trapped in a dead bush. D. It was blown helplessly around. ( )34. What is the purpose of the author in writing this passage? A. To give up tips on how to fly kites effectively. B. To warn us that freedom is actually powerless. C. To explain that restrictions are really unnecessary. D. To teach us a lesson that rules are important in life. ( )35. Which of the following is the best title of the passage? A. Fly with Restrictions B. Where to Fly C. Why to Fly Kites D. Fly to Freedom 【答案】 31. C32. B33. A34. D35. A
31. 细节理解题。 根据文章前一段可知在春日有风的日子我观看年轻人放多彩的风筝。 答案 为 C。 32. 细节理解题。根据文章的 一、二段可知强风和结实的线是风筝在空中优雅的飞舞。答
案为 B。 33. 细节理解题。根据第三段可知，包括 B、C、D 三项信息，风筝一旦失去线的束缚，就不 能在空中自由飞舞。答案为 A。 34. 推理判断题。根据全文可知，通过风筝的故事告诫我们人生就像风筝一样，我们也需要 遵守一些固有的规章制度，只有这样我们才能行得稳、飞得高。答案为 D。 35. 最佳标题。通过阅读全文可知，要有限制的飞行，只有这样我们才能行得稳、飞得高。 选 A。 考点：故事类文章
B Our most commonly held code for success is broken. Conventional wisdom holds that if we work hard we will be more successful, and if we are more successful, then we’ll be happy. If we can just find that great job, win that next promotion, lose those five pounds, happiness will follow. But recent discoveries in the field of positive psychology have shown that this code is actually backward: Happiness fuels success, not the other way around. When we are positive, our brains become more engaged, creative, motivated, energetic, and productive at work. This discovery has been repeatedly borne out by rigid research in psychology and neuroscience(神经 学), management studies, and the bottom lines of organizations around the globe. In The Happiness Advantage, Shawn Achor, who spent over a decade living, researching, and lecturing at Harvard University, draws on his own
research—including one of the largest studies of happiness and potential at Harvard and others at companies like UBS to fix this broken code. Using stories and case studies from his work with CEOs of Fortune 500 in 42 countries, Achor explains how we can reprogram our brains to become more positive in order to gain a competitive ability at work. Based on seven practical, actionable principles that have been tried and tested everywhere from classrooms to boardrooms, stretching from Argentina to Zimbabwe, he shows us how we can capitalize on the Happiness Advantage to improve our performance and maximize our potential.
A must-read for everyone trying to stand out in a world of increasing workloads and stress, The Happiness Advantage isn’t only about how to become happier at work. It’s about how to acquire the benefits of a happier and more positive mode of thinking to achieve the extraordinary in our work and in our lives. ( )36. Which of the following is the traditional code for success? A. Hard word→success→happiness. B. Success→happiness→hard word. C. Happiness→hard word→success. D. Hard work→ happiness→success. ( )37. What do we know about the new discovery in paragraph 1? A. Conventional code for success is totally useless. B. The more we are successful, the happier we are. C. Positive psychology is really backward. D. Happiness contributes greatly to success. ( )38. Why did the writer write the book The Happiness Advantages? A. To reprogram one’ s brain to be healthier. B. To make people more positive and competitive. C. To study stories and cases of CEOs. D. To make a lecture at Harvard University. ( )39. The underlined phrase “capitalize on” in paragraph 3 is closes in meaning to ____ A. provide fund for B. make full use of C. write big letters for D. stand out in ( )10. What is the purpose of the writer in writing the passage? A. To help people stand out in the world. B. To arouse people’s sense of happiness. C. To help people decrease the work stress. D. To strongly recommend the book.
【答案】 36. A37. D 38. B39. B.40. D
37. 细节理解题。根据文章第一段 Happiness fuels success 内容可知，快乐会促进成功。 答案为 D。 38. 推理判断题。 根据文章第二段内容可知， 作者在书中解释了我们如何调整大脑使我们更 积极的面对有竞争力的工作。答案为 B。 39.猜测词义题。根据本段最后 maximize our potential 可知，作者展示给我们如何充分利 用这本书，是我们提高表现最大限度开发潜力。答案为 B。 40. 推理判断题。 理解整个故事可知， 介绍了一本刚刚出版的书， 名字叫做“幸福的优势”， 其核心观点是：幸福感促使人们获得成功，为此文章作者大力推荐这本书。选 D。 考点：书籍类文章 第二节 (共 5 小题；每小题 2 分，满分 10 分) 【甘肃天水市三中 2015—2016 学年度高三 级第二次月考】 根据短文内容，从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选 项。 Kids' health: Four steps for fighting stress Everybody gets stressed from time to time. 41 Some ways of dealing with stress-like screaming or hitting someone - don't solve much. But other ways, like talking to someone you trust, can lead you to solving your problem or at least feeling better. Try taking these four steps the next time you are stressed: (1) Get support. When you need help, reach out to the people who care about you. Talk to a trusted adult, such as a parent or other relatives.42 They might have had similar problems, such as dealing with a test, or the death of a beloved pet.
(2) Don't take it out on yourself. Sometimes when kids are stressed and upset they take it out on themselves. Oh, dear, that's not a good idea. Remember that there are always people to help you. Don't take it out on yourself. 43 (3) Try to solve the problem. After you're calm and you have support from adults and friends, it's time to get down to business. 44 Even if you can't solve it all, you can solve a piece of it. (4) Be positive. Most stress is temporary. Remember stress does go away, especially when you figure out the problem and start working on solving it. These steps aren't magic, but they do work. And if you can stay positive as you make your way through a tough time, you'll help yourself feel better even faster. 45 A. Ask for a helping hand to get you through the tough situation. B. Notice your friends' feelings and find a way to help them. C. And don't forget about your friends. out what the problem is. E. Ah, it feels so good when the stress is gone. feel stress in different ways. G. Then, find a way to calm down. F. Different people D. You need to figure
42.C 考查对上下文的理解和推理判断能力。根据上文：Talk to a trusted adult, such as a parent or other relatives.可知：除了父母和亲戚不要忘记你的朋友，C 选项 And don't forget about your friends.符合，故选 C。 43.A 考查对上下文的理解和推理判断能力。根据上文：. Remember that there are always people to help you. Don't take it out on yourself 可知：当你有压力时，不要自己承 担，向别人寻求一些帮助去度过难关，A 选项.Ask for a helping hand to get you through the tough situation.符合，故选 A。
44.D 考查对上下文的理解和推理判断能力。根据下文：Even if you can't solve it all, you can solve a piece of it 可知：你需要找出问题是什么，才能去解决它。D 选项 You need to figure out what the problem is 符合，故选 D。 45.E 考查对上下文的理解和推理判断能力。根据上文可知：当没有压力时，你会感觉很好。 E 选项 Ah, it feels so good when the stress is gone 符合，故选 E。 考点：考查信息匹配 III 写作 (满分 25 分)【湖南省邵阳市第二中学 2016 届高三第一次月考】 一封写给父母的感谢信 假设你是李华,现在你正在高考考场上,场下你的父母正殷切期待着你。 中学生活即将结 束,在这个特殊时刻,请你按以下内容要点给自己的父母写一封感谢信（词数 100 左右） 。内 容要点： 1、感谢父母多年来,特别是高三这一年来无微不至的关怀。 2、自己近期学习一直十分刻苦,进步不小。这次高考考试也都很顺利,发挥出了自己的 水平,希望父母放心。 3、高考之后一定多帮父母做些家务,还要让父母品尝一下自己亲手做的菜。 【答案】 Dear parents, Now I know clearly that you both are expecting me anxiously. I can say nothing but thanks to you both on this special occasion, because words have failed me when I want to express my thanks to you both for the loving care you have shown for me, especially since I went to Senior Three. These days I have been studying hard and have made some progress. And everything has got along well with my college entrance examination. I have performed my ability in this exam. I hope you both can set your mind at rest. After this exam, I intend to help you do some housework which I have seldom done before. And I also mean to learn to cook in order to prepare a dinner for you both in person. My dear parents, everything is going on well with me and do have a rest!
Best wishes 【解析】 试题分析:本文属于提纲类作文。写好提纲式作文的关键是认真审题和分析所给的提纲，因 此考生首先要认真阅读前面的提示， 认清写作要求和提纲之间的关系， 然后确定文章的主题、 文体、人称和时态。根据所给提纲，列出要点，并以此为基础充分发挥自己的想象力，灵活 运用英语知识，采用不同的表达方式将各要点完整地表述出来，注意主次分明，详略得当。 语言力求准确、简洁。根据情景的发展，按顺序安排好材料。同时应选用合适的连接词或过 渡词，使文章具有一定的连贯性。考生必须认真查验是否有漏写情况，有无拼写错误及标点 误用等。 【亮点说明】 范文中充分利用了一些高级句式， 如 when 引导的时间状语从句 when I want to express my thanks to you both for the loving care you have shown for me ， which 引导的限制性定语从句 which I have seldom done before，这些高级句式让文章更有亮点。 考点：考查提纲类短文写作