当前位置:首页 >> 英语 >>

2014届高三英语一轮必备(典型题精析)Unit9 Wheels课时强化训练 北师版必修3


【课时强化训练 (北师版) 2014 届高三英语一轮必备 】 (典型题精析) 必修三 Unit9
Ⅰ.品句填词 1. could have finished it on schedule, ____________(不知何故地)he fell behind. He but 答案:somehow 2.The ____________(数字)is of great sign

ificance in many respects. 答案:figure 3.Unlike ____________(太阳的)or wind power,heat from the rocks is always on. 答案:solar 4.____________(实际上),it’s we that owe you a lot. 答案:Actually 5.He has broken his leg and ____________(因此)he can’t walk. 答案:therefore 6.We greatly ____________(感激) your timely help. 答案:appreciate 7.He seemed more ____________(满足),less bitter. 答案:content 8.I ____________(承认)we have been mistaking over this problem. 答案:admit 9.That dress ____________(适合) you.It looks nice on you. 答案:suits 10.The flight was delayed __________(由于) to technical reasons. 答案:owing Ⅱ.选词填空 rely on,arrest,be fed up with,take place,work out,pull out,argue,occupy, on average,go up 1.When you began to work you might ________________ a practical scheme. 答案:work out 2.Now that you are grown?up,you should not ________________ your parents. 答案:rely on 3. Fire will ________________ if the gases, hydrogen and oxygen, mixed and lighted. are 答案:take place 4.So far the prices of buildings have been ________________ so that many families can’t afford it. 答案:going up 5.London has ________________ 7.6 hours of sunshine per day during May. 答案:on average 6.We can’t ________________ the new house until gas and water are laid on. 答案:occupy 7.He has a lot of trouble with his lessons,and now he is trying ________________. 答案:to pull out 8.The police were called in,but they could not ________________ anyone. 答案:arrest 9.She is a woman who is always ready ________________ over the smallest issues. 答案:to argue 10.He has eaten so many eggs since his childhood that he ________________ them now. 答案:is fed up with
-1-

Ⅲ.完成句子 1.从现在起你不必在这儿工作了,换句话说,你被解雇了。 From now on you needn’t work here.__________ __________ __________,you are fired. 答案:In other words 2.那男孩因为没有礼貌而受到了斥责。(pull 短语) The boy was __________ __________ because of his bad manners. 答案:pulled up 3.早起锻炼将对你有好处。(benefit) Getting up early and exercising will __________ __________ __________ __________ you. 答案:be of benefit to 4.乡村没有公共汽车,结果我们只好步行了。(consequence 短语) There were no buses in the countryside,__________ __________ we had to walk. 答案:in consequence 5.爸爸对我这次的考试成绩很满意。(content 短语) Dad is __________ __________ my performance in the exam this time. 答案:content with Ⅳ.语法专练 本单元语法——现在完成进行时和现在完成时 1.(2011·高考安徽卷)—I didn’t ask for the name list.Why ________on my desk? —I put it there just now in case you needed it. A.does it land B.has it landed C.will it land D.had it landed 解析:选 B。考查动词的时态。句意为:——我并没有要这份名单。为什么我的桌子上放着 这东西?——这是我刚刚放的,以备你需要。I didn’t ask for 和 I put it there just now 都表示过去的动作,很有迷惑性,但 Why has it landed on my desk?是到说话时为止的 情况,名单在桌子上。现在完成时表示过去发生的对现在有影响的动作,故选 B。 2.—__________ you see those people on that little sandy island?They __________ handkerchiefs fo r the last half hour.I wonder why. —They need help.The tide’s coming in and very soon that little island will be under water. A.Do;have been waving B.Did;have been waving C.Do;had been waving D.Did;had been waving 解析:选 A。句意:——你看见小沙洲上的那些人了吗?半小时了,他们一直挥舞着手绢。 我不知是怎么回事。——他们需要救援。潮水正在上涨,不一会儿那小岛就要被淹没。根据 时态第一空采用一般现在时。现在完成进行时表示一个过去开始、现仍在继续的动作,所以 第二空采用现在完成进行时。 3.Cathy is taking notes of the grammatical rules in class at Sunshine School, where she __________ English for a year. A.studies B.studied C.is studying D.has been studying 解析:选 D。根据主句所说明的,Cathy 现在仍在这个学校学习,故应用现在完成进行时。 4.Over the past decades,sea ice________in the Arctic as a result of global warming. A.had decreased B.decreased C.has been decreasing D.is decreasing 解析:选 C。句意:在过去几十年里,由于全球变暖,北极的海冰一直在减少。由时间状语 Over the past decades 可知,主句只能用现在完成时,故选 C。 5.Thousands of Palestinian people________their lives for the peace of their own country. A.have been laying down B.have laid down
-2-

C.have been laid down D.were laying down 解析:选 A。句意:成千上万的巴勒斯坦人为了他们国家的和平而一直在献出生命。强调一 直在做某事,动作的延续,故用完成进行时。完成进行时强调动作一直在延续,没有停止, 而完成时强调动作到说话时刻不再进行。另外,短语 lay down one’s life 是“献出生命” 的意思。 6.Progress________so far very good and we are sure that the work will be finished on time. A.was B.had been C.has been D.will be 解析:选 C。句意:到目前为止,一切进展良好,我们确信工作能够按时完成。so far (= by now)提示我们要用现在完成时态。故选 C。 7.I________along the street looking for a place to park when the accident________. A.went;was occurring B.went;occurred C.was going;occurred D.was going;had occurred 解析:选 C。该句中 when 作为并列连词使用,译为“正在??忽然??”;一般前一个分 句用进行时态,后一个分句用相应的一般时态。 8.If Newton lived today,he would be surprised by what __________ in science and technology. A.had discovered B.had been discovered C.has discovered D.has been discovered 解析:选 D。句意:如果牛顿现在还活着,他会为科学技术方面的发现感到惊讶。句子的前 部分是虚拟,但“科学技术方面的发现”却是真实的,所以依然用事实加以陈述;动词 discover 与主语 what 之间是动宾关系,而且这些东西已经被发现了,所以要用完成时。 9.(2011·豫南九校联考)The new college graduate has tried several companies,but each time he________. A.has been turned down B.had been turned down C.was turned down D.is turned down 解析:选 C。考查时态。大学毕业生找工作被拒绝发生在过去,所以应该用一般过去时。 10.—Have you thought of a topic for your article yet? —No,I ________ a lot about it,but I haven’t decided. A.will think B.have been thinking C.had thought D.was thinking 解析:选 B。句意:——您已经为自己的文章想到一个话题了吗?——还没有,我一直在考 虑这件事情, 但是还没有决定下来。 现在完成进行时表示一个过去开始、 现仍在继续的动作。 A卷 Ⅰ.单项填空 1.(2012·江苏启东中学高三模拟)I really appreciate________to relax with you on this nice island. A.to have bad time B.having time C.to have time D.to having time 解析:选 B。appreciate doing sth.意为“愿意/乐于做某事”。 2.—You forgot your purse when you went out. —Good heavens,________. A.so did I B.so I did C.I did so D.I so did 解析:选 B。考查交际用语。对别人所说的话表示赞同、认可,应用 B,意思是:的确如此。
-3-

3.It was not until she had arrived home________her appointment with the doctor. A.did she remember B.that she remembered C.when she remembered D.had she remembered 解析:选 B。本句为强调句型。当强调 until 引导的时间状语(从句)时,若主句中含有 not, 应将 not 放于 until 前加以强调,构成:It’s not until...that...,故选 B。 4 . (2012· 福 建 龙 岩 市 高 三 质 检 )Today , each person with AIDS is surviving________longer than two years. A.at last B.more or less C.on average D.by chance 解析:选 C。at last“最终”;more or less“或多或少”;on average“平均”;by chance“偶然地”。句意:当今,患艾滋病的人平均存活时间超过两年。 5.The charity work he ________gave him a lot of happiness. A.was fed up with B.was occupied with C.was related to D.was amazed at 解析:选 B。work 后接定语从句,be occupied with“忙于某事”。句意:他所从事的慈善 工作给了他许多快乐。 6.She read plenty of books on history before going to university and of course she________a lot from it. A.received B.profited C.derived D.benefited 解析:选 D。考查动词辨析。句意:上大学前她读了很多有关历史方面的书籍,当然从中受 益很多。benefit 指“身心方面的好处,也指精神和物质上的好处”;profit 一般指“金钱 上的好处”;derive“取得,起源”;receive“收到”。 7.He is one of my previous students and always comes to see me whenever________. A.he is convenient B.he will be convenient C.it is convenient to him D.it will be convenient to him 解析:选 C。句意:他是我以前的一个学生,无论什么时候只要他方便,他就会来看我。在 时间状语从句中用现在时表示将来,排除 B、D 两项;另外 convenient 通常不用“人”作主 语。故答案为 C。 8.(2011·高考四川卷)Was it on a lonely island ________ he was saved one month after the boat went down? A.where B.that C.which D.what 解析: B。 选 句意: 是不是船沉了以后一个月他才在一个孤岛上被救?根据句中出现的 it wa s 及强调句型的判断方法可确定该题考查强调句型。where,which 和 what 均不能构成强调句 型。判断强调句的方法是把 it is/was 和 that 去掉,剩下的句子在结构及意义上均完整, 此处为强调句。 9.She hadn’t read the letter and so was unaware of its________. A.themes B .contents C.essays D.topics 解析:选 B。句意:她没有看那封信,所以不知道信的内容。content 表示“内容”。 10.Though the long?term ________can not be predicted,the project has been approved by the committee. A.cause B.effect C.reason D.consequence 解析: B。 选 句意: 虽然这个项目的长远影响还无法预料, 但是已经被委员会批准了。 effect 名词“影响”, 作“结果”讲时, 指由某种原因直接或立即产生的结果; cause 起因; reason
-4-

原因;consequence 指随之而发生的结果。 11.________I can see,there is only one possible way to keep away from danger. A.As long as B.Even if C.Just as D.As far as 解析:选 D。句意:就我来看,只有一种可能可以远离危险。As far as I can see“就我 来看、依我看”。 12.In the end,I just________his constant complaining and q uarrelled with him. A.fed up with B.got fed up with C.put up with D.got tired with 解析: B。 选 be/get fed up with=be/get tired of 意为“对??感到厌烦”。 up with“容 put 忍,忍受”;be/get tired with“因??而劳累”均不合题意。 13.A strong earthquake struck Indonesia last week,in which thousands of houses were damaged and several thousand people________. A.got to kill B.got killed C.got kill D.got killing 解析:选 B。句意:上周印尼发生了强烈地震,成千上万座房屋受损,几千人丧生。“get +过去分词”是表示被动语态的一种结构, 侧重表示动作的结果, 动作的执行者一般不表示 出来。 14.(2012·北京西城抽样)—Do you like steak or chicken? —Neither steak nor chicken________me.I prefer tomato soup. A.fits B.matches C.suits D.adopts 解析:选 C。考查动词辨析。fit 指大小、形状的合适,引申为吻合,协调;suit 指合乎需 要、口味、条件、地位或指花色和款式等与某人的皮肤、气质或身份等相称;match 多指大 小,色调,形状,性质等的搭配;adopt“采纳;领养”。根据句意“牛排和鸡肉都不适合 我”可知 C 项正确。 15.Excuse me, Marcia, a reporter from Vanity Fair ________ all day.Could you speak to her now? A.phones B.has phoned C.has been phoning D.phoned 解析:选 C。考查现在完成进行时。由 all day 可以看出一直在打电话,此时仍然在打,表 明过去发生的动作持续到现在仍在进行,故选 C。 Ⅱ.完形填空 Words:297 难度系数:★★ 建议用时:16 分钟

When I was little,I wanted to be a princess (公主).I __1__ I got anything I wanted.Then,when I was four,a native American woman __2__ my pre?school as a guest.She talked to us about their __3__,like what they wore or how they greeted one another.Then,she gave each child an Indian name.The boys got __4__ names like Flying Eagle.The girls got princess names: Princess Moon and the like.But when it was my __5__,she said,“You are Rabbit’s Foot.” I looked at the girl next to me,who had been named Princess Autumn Leaves,and __6__ what she had but I didn’t have.Whatever the mysterious __7__ was,I thought to myself,“Not everyone can be a princess.”Whatever I was when growing up,I __8__ wasn’t a princess.My father never __9__ me his“princess”.At the kindergarten,
-5-

the __10__ girls—the ones with the beautiful leather shoes—__11__ to sit with me no matter what I wore.This __12__ repeated itself throu gh high school and college as well. But not being a princess actually __13__ me,as I didn’t feel it necessary to be the center of attention.And if I got praise,I __14__ it.Princesses,on the other hand,are born to be praised. Recently,I told a friend the __15__ of my pre?school Indian naming.To my __16__, she pointed out something wonderful,“Rabbit’s Foot __17__ good luck.That’s better than being a princess.” I __18__ realized what a great name I had been given.My friend was __19__.I am lucky.And __20__ I am not a princess,I don’t expect praise or love.I just feel lucky when some of it comes my way. 1.A.forgot B.discovered C.imagined D.agreed 解析:选 C。根据下文内容可知,作者并没有得到所有自己想得到的东西,因此只是一个梦 想。 2.A.founded B.visited C.joined D.managed 解析:选 B。根据 as a guest 可推断,那个妇女参观了作者所在的幼儿园。 3.A.customs B.families C.rules D.habits 解析:选 A。根据句中“like what they wore or how they greeted one another”可知, 她讲的应该是她们那里的风俗习惯。 4.A.funny B.famous C.formal D.strong 解析:选 D。根据 Flying Eagle 可推断,她给男孩取的是听起来强壮有力的名字。 5.A.point B.duty C.turn D.service 解析:选 C。她给作者起了个名字,说明轮到了作者。 6.A.doubted B.wondered C.asked D.realized 解析:选 B。作者不知道自己和旁边的女孩有什么不同。根据下文“I thought to myself” 可知,这是作者自己的心理活动。 7.A.quality B.secret C.product D.present 解析:选 A。根据前文“what she had but I didn’t have”可知,作者不知道自己不具 备那个女孩的哪一种品质,才使得自己没有成为公主。 8.A.specially B.firstly C.really D.finally 解析:选 C。根据语境可知,随着年龄的增长,作者发现情况的确如此,故用 really。 9.A.found B.called C.brought D. promised 解析:选 B。根据前文可推断,作者感到自己普普通通,连爸爸都从来没有叫过她公主。 10.A.tall B.clever C.popular D.friendly 解析:选 C。根据下文可知,在幼儿园作者不受欢迎,与之相对应的是,那些穿着漂亮皮鞋 的女孩是受人欢迎的。 11.A.wanted B.afforded C.struggled D.refused 解析:选 D。根据句中“no matter what I wore”可推断,无论作者穿什么,那些女孩都 拒绝和她坐在一起。
-6-

12.A.situation B.behavior C.activity D.attitude 解析:选 A。这里用 situation 指作者不受欢迎的这种状况。 13.A.trained B.freed C.destroyed D.interested 解析:选 B。根据“I didn’t feel it necessary...”可推断,作者知道自己当不了公主, 反而解放了她,让她觉得自由。 14.A.expected B.hated C.earned D.needed 解析:选 C。根据后句内容可知,那些公主们天生就能得到表扬,与之对应的是,作者得到 的表扬是她自己赢得的。 15.A.story B.effect C.chance D.pain 解析: A。 选 根据后文内容可知, 作者告诉了朋友当年那个妇女在幼儿园给她们取名的故事。 16.A.regret B.anger C.sadness D.surprise 解析:选 D。根据句中 something wonderful 可知,多年来作者一直都不知道这个名字原来 那么好,因此她很惊讶。 17.A.collects B.determines C.means D.enjoys 解析:选 C。根据后句内容可知,这里所说的是 Rabbit’s Foot 的含义。 18.A.seldom B.never C.once D.always 解析:选 B。根据作者的反应可知,她从 来都不知道这个名字会是这样的含义。 19.A.active B.normal C.positiv e D.right 解析:选 D。根据后句“I am lucky.”可知,作者认为朋友的说法是正确的。 20.A.if B.although C.because D.unless 解析:选 C。作者不期望得到别人的表扬或爱,因为她自己不是公主。 Ⅲ.阅读理解 Words:305 难度系数:★★ 建议用时:7 分钟 Each new school year brings fresh reminders of what educators call the summer learning gap.Some call it the summer learning setback.Put simply, means the longer it kids are out of school,the more they forget.The only thing they might gain is weight.Recent studies show that children gain weight more quickly in the summer vacation than when they are in school. Most American schools follow a traditional nine?month calendar.Students get winter and spring breaks and about ten weeks of summer vacation.Some schools follow a year?round calendar.They hold classes for about eight weeks at a time,with a few weeks off in between.But many experts point out that the number of class days in a year?round school is generally the same as in a traditional school. Last year,a study at Ohio State University reported that year?round students did not learn any more than other students.Lead researcher Paul von Hippel said “year?round schools don’t really solve the problem of the summer learning setback.They simply spread it out across the year”. Across the country,research shows that students from poor families fall farther behind over the summer vacation than other students.Experts say this can be prevented.They note that many schools and local governments offer the programs that can help. But calling them “summer schools” could be a problem.The director of the summer
-7-

learning center at Johns Hopkins,Ron Fairchild,recently wrote about this issue on his blog. He said that in American culture,the idea of summer vacation is connected to the beliefs about freedom and the joys of childhood.He said research with groups of different parents in Chicago and Baltimore found that almost all strongly disliked the term summer school.They said it created an image of children being forced to do work they missed during the school year. 1.Which of the following is the result of the long summer vacation? A.Kids become much stronger. B.More kids drop out of school. C.Kids become poor in learning. D.Kids take part in all kinds of activities. 解析:选 C。细节推断题。根据第一段中的“Each new school year...learning setback.” 可知 C 项正确。 2.Some American schools have their vacations ________. A.every two months B.every few weeks C.every three months D.every four months 解析:选 A。推理判断题。根据第二段中的“They hold classes for about eight weeks at a time”可知有些美国学校每八周放假一次,也就是每两个月。 3.The study at Ohio State University suggests that ________. A.the traditional calendar is better than the year?round one B.the year?round calendar is better than the traditional one C.the traditional calendar is as bad as the year?round one D.the year?round calendar is the same as the traditional one 解析: D。 选 细节理解题。 根据第二段的内容以及第三段中的“Last year, study at...other a students.”可知 D 项正确。 4.According to American culture during the summer vacation kids ________. A. should try their best to improve their lessons B.must choose to take part in one of the programs C.should do what they like and enjoy themselves D.must be forced to make up for their poor lessons 解析:选 C。细节推断题。根据最后一段可知,在美国文化中,暑假应该代表着自由和童年 的快乐。 B卷 Ⅰ.完形填空 Words:300 难度系数:★★ 建议用时:16 分钟 As a music teacher,I have always known that music touches the soul.It can__1__all kinds of barriers to reach students in a very special way.It can be the__2__for each child to find their light.I would like to__3__a story about it. For a few years I was__4__with the opportunity to teach disabled students.One of my most__5__students was a five?year?old girl called Vanessa,who had difficulty walking, could not speak.We__6__sat on the floor for our music lessons and Vanessa and liked to__7__on my lap(大腿).One of her favorite songs was John the Rabbit.It was a call and response song where I sang the call and the students__8__twice while singing the repeating phrase,“Oh,yes!”Vanessa liked to__9__her hands together with mine and clap with me.We probably performed that song during every class, Vanessa and I clapping together.But she__10__said or sang a word. One day,when the song was finished,Vanessa turned around,__11__me in the eye, clapped her tiny hands twice and said the words“Oh,yes!”I opened my mouth
-8-

in__12__and for that moment I was the one who could not speak.When my heart__13__started beating again,I looked over at the assistant teacher to find her also__14__.Through music,we had made an awesome connection. Several years later,I met Vanessa on the street in town.She waved with a big__15__on her face and then clapped her hands twice,imitating the song we had__16__so many times in our music class.The little girl,__17__her connection with music,left an impression on me that will last forever.Every child has the__18__to learn and grow.It is up to us to__19__the way to reach each and every one of our students.We all must find each child’s__20__. 【解题导语】 音乐能够触及人的心灵,创造奇迹。 1.A.get across B.put away C.take over D.break through 解析: D。 选 它能用一种特殊的方式突破各种障碍直击学生的心灵。 across 被理解, get 把?? 讲清楚;put away 将??收起,积蓄;take over 接替,控制;break through 突破,克服 (障碍等)。 2.A.means B.direction C.process D.effort 解析:选 A。它可能是让每个学生发现自己的闪光点的方法。means 方式;direction 方向; process 过程;effort 努力。 3.A.add B.talk C.share D.write 解析:选 C。我愿意和大家分享一个故事。share 分享。 4.A.blessed B.tired C.covered D.filled 解析: A。 选 在过去的一些年中, 我曾经有机会教残疾孩子。 blessed with 享有(幸福等), be 具有。 5.A.troublesome B.hard?working C.memorable D.sensitive 解析:选 C。其中我最难忘的是一个五岁的孩子。troublesome 带来麻烦的;hard?working 努力工作的,尽心尽力的;memorable 容易记住的,值得纪念的 ;sensitive 敏感的。 6.A.hardly B.almost C.nearly D.mostly 解析: D。 选 我们通常坐在地板上上音乐课。 hardly 几乎不, 几乎没有; almost 几乎; nearly 将近;mostly 主要地,通常。 7.A.stand B.sit C.lie D.jump 解析:选 B。联系上文“who had difficulty walking”可知这个小女孩是坐在我的大腿上 的。 8.A.sang B.said C.followed D.clapped 解析:选 D。从下文“clap with me”可知答案,clap 意为“拍手”。 9.A.strike B.put C.give D.shake 解析:选 B。Vanessa 喜欢把她的手和我的手放在一起,然后和我一起拍手。strike 敲击; put 放;give 给;shake 摇动。 10.A.ever B.never C.still D.even 解析:选 B。但她从来不说也不唱一个字。 11.A.looked B.saw C.glared D.noticed 解析:选 A。Vanessa 转过身,直视着我的眼睛。look sb.in the eye 直视某人的眼睛。
-9-

12.A.horror B.delight C.astonishment D.embarrassment 解析:选 C。我非常吃惊地张大了嘴。horror 恐惧;delight 高兴;astonishment 吃惊; embarrassment 尴尬。 13.A.immediately B.fortunately C.slowly D.finally 解析:选 D。因吃惊忘了呼吸,忘了心跳,但并不是不呼吸 ,不心跳了,而是最终回过神来 了,所以不能用 slowly,而用 finally。 14.A.happy B.grateful C.speechless D.hopeless 解析:选 C。我看着那个助理教师,发现她也惊讶地说不出话来了。speechless 无语的。 15.A.greeting B.smile C.expression D.sign 解析:选 B。她脸上挂着微笑,向我招手。 16.A.performed B.operated C.trained D.organized 解析:选 A。模仿我们在音乐课上唱了好几次的歌。perform 表演;operate 操作;train 训练;organize 组织。 17.A.upon B.through C.from D.beyond 解析:选 B。联系上文“Through music”可知答案。 18.A.standard B.ability C.plan D.necessity 解析:选 B。每个孩子都有学习和成长的能力。 19.A.discover B.invent C.test D.make 解析:选 A。得靠我们去发现通往学生心灵的路。discover 发现;invent 发明;test 检测; make 做。 20.A.virtue B.dream C.light D.rhythm 解析: C。 选 我们都必须找到每个孩子的亮点, 这句话和第一段中的“It can be...find their light.”相照应。 Ⅱ.阅读理解 A Words:301 难度系数:★★★ 建议用时:7 分钟 I first met Confucius in a friend’s living room, nearly 10 years ago.OK, it wasn’t so really the bearded(蓄胡子的)Chinese philosopher.It was a collection of his most famous lines,printed and resting on a coffee table.As I looked through the pages, an image of the man began to form in my mind. It wasn’t until last Saturday,though,that I finally had a chance to put a name to the face—that of Hong Kong star Chow Yun?fat,who played the role of Confucius.I went to see the film knowing very little of Confucius’ personal story.I left wondering what I would have thought of the man if I really had met him in per son. Would I have been like the farmer in the film who kept on harvesting grain when Confucius and his disciples(门生)stopped and asked for directions? Would I have been like the al luring consort(played by Zhou Xun) who requested a meeting with the sage(圣人) only to test him? Or would I have been one of the young men who left everything to follow him into the wilderness? I suppose it all depends on the historical knowledge of director Hu Mei’s Confucius. In the movie,we see a man who is all at once humble(虚心的),wise,humorous, intelligent, disciplined(自律的)and firm.Even when Zhou’s character all but throws
- 10 -

himself on Confucius,the philosopher walks away with hardly a trace of desire on his face. Still, though, I’m not quite sure I’d have given up everything—family, livelihood, home—to sit at his feet day and night and live on horse?meat soup,as his followers do in the movie.For if Chow’s Confucius has one flaw (瑕疵),it’s that he abandons his wife and daughter in order to spread his philosophy throughout China. 【解题导语】 电影《孔子》(Confucius)在全国各大影院公映。电影中,无论是孔圣人周 润发的大气磅礴, 还是南子周迅的艳光四射, 都能给人带来耳目一新的视觉震撼和发人深省 的精神震撼。这样一部经典电影,这样一个圣人形象在外国人眼中却不是尽善尽美的。作者 尤其不欣赏孔子抛弃妻女到全国各地传播思想的做法。 1.Before the writer saw the film Confucius,he had________. A.known a lot of Confucius B.read a collection of famous lines of Confucius C.known little of Confucius’ personal story D.read a lot about the leading character Chow Yun?fat in the film 解析:选 C。细节理解题。根据第二段的第二句 I went to see the film knowing very little of Confucius’ personal story.可知。 2.Who directed the film Confucius? A.Chow Yun?fat. B.Zhou Xun. C.Hu Mei. D.The writer’s friend. 解析: C。 选 细节理解题。 根据第四段 I suppose it all depends on the historical knowledge of director Hu Mei’s Confucius.可知。 3.Which of the following belongs to the plot of the film? A.A farmer takes no notice of Confucius and his followers when they stopped to ask for directions. B.The character played by Zhou Xun shows great respect for Confucius. C.Seeing Confucius,one young man leaves what he has to follow Confucius. D.Confucius cares about his wife and daughter in all his life. 解析:选 A。细节理解题。根据第三段的第一句 Would I have been like the farmer in the film who kept on harvesting grain when Confucius and his disciples stopped and asked for directions?可知。 4.Confucius played by Chow Yun?fat has the following quality EXCEPT to be________. A.wise B.humorous C.disciplined D.selfish 解析:选 D。细节理解题。根据第五段的第一句 In the movie,we see a man who is all at once humble,wise,humorous,intelligent,disciplined and firm.可知孔子虚心、睿 智、幽默、聪明、自律、坚强。wise“睿智的”,humorous“幽默的”,disciplined“自 律的”,selfish“自私的”。 B Words:310 难度系数:★★★ 建议用时:8 分钟 I once had my Chinese MBA students brainstorming on “two?hour business plans”.I separated them into six groups and gave them an example: a restaurant chain.The more original their idea, the better, I said.Finally, five of the six groups presented plans for restaurant chains.The sixth proposed a catering(餐饮) service.Though I admitted the time limit had been difficult, I expressed my disappointment. My students were middle managers, financial analysts and financiers from state?owned enterprises and global companies.They were not without talent or opinions, but they had been shaped by an educational system that rarely stressed or rewarded critical thinking or inventiveness.The scene I just described came in different forms during my two years’ teaching at the school.Papers were often copied from the Web and the Harvard Business Review.Case study debates were written up and just
- 11 -

memorized.Students frequently said that copying is a superior business strategy, better than inventing and creating. In China, every product you can imagine has been made and sold.But so few well?developed marketing and management minds have been raised that it will be a long time before most peopl e in the world can name a Chinese brand. With this problem in mind, partnerships with institutions like Yale and MIT have been established.And then there’s the “thousand?talent scheme” : this new government program is intended to improve technological modernization by attracting top foreign?trained scientists to the mainland with big money.But there are worries about China’s research environment.It’s hardly known for producing independent thinking and openness,and even big salary offers may not be attractive enough to overcome this. At last, for China, becoming a major world creator is not just about setting up partnerships with top western universities.Nor is it about gathering a group of well?educated people and telling them to think creatively.It’s about establishing a rich learning environment for young minds.It’s not that simple. 【解题导语】 这是一篇教育类夹叙夹议文,讲述了作者通过教学发现教育中存在的问题。 5.Why does the author feel disappointed at his students? A.Because there is one group presenting a catering service. B.Because the six groups made projects for restaurant chains. C.Because all the students copied a case for the difficult topic. D.Because the students’ ideas were lacking in creativeness. 解析:选 D。推理判断题。根据第一段和第二段的信息可知,“我”对学生们缺乏创新意识 和批判性思维感到很失望。 6.Which of the following scenes is NOT considered as lack of creation? A.Papers were often downloaded from the Internet. B.Students often said that copying is a preferable business strategy. C.Students combine knowledge and critical thoughts to solve a problem. D.Case study debates were written up as well as recited. 解析:选 C。细节理解题。由第二段特别是最后三句可知,学生综合运用所学知识和批判性 思维来解决问题是创新。选 C 项。 7.The underlined word “scheme” in the fourth paragraph means ________. A.timetable B.theme C.project D.policy 解析:选 C。词义猜测题。由第四段中的“this new government program”可知 scheme 表 示“计划,方案”,故选 C 项。 8.Which is the best title of the passage? A.Look for a new way of learning B.Reward creative thinking C.How to become a creator D.Establish a technical environment 解析:选 A。主旨大意题。整篇文章讲述中国教育中存在的问题并由此引发的思考——有了 更为自由宽松的学习环境,才能有创造性的研究。

- 12 -


相关文章:
2014届高三英语一轮必备(典型题精析)Unit3 Celebration...
2014届高三英语一轮必备(典型题精析)Unit3 Celebration课时强化训练 北师版必修1...be 9.(2012·北京西城区模拟)Though it was noisy here,he___reading....
2014届高三英语一轮必备(典型题精析)Unit13 People课时...
2014届高三英语一轮必备(典型题精析)Unit13 People课时强化训练 北师版必修5 隐藏...答案:written 3.___(drive)by a greater demand for vegetables,farmers ...
2014届高三英语一轮必备(典型题精析)Unit5 Rhythm课时...
2014届高三英语一轮必备(典型题精析)Unit5 Rhythm课时强化训练 北师版必修2_英语...3.(2012·合肥教学检测)Several years had passed___I finally realized ...
2014届高三英语一轮必备(典型题精析)Unit11 The Media...
2014届高三英语一轮必备(典型题精析)Unit11 The Media课时强化训练 北师版必修4_英语_高中教育_教育专区。【课时强化训练 (北师版) 2014 届高三英语一轮必备 】...
2014届高三英语一轮必备(典型题精析)Unit6 Design课时...
2014届高三英语一轮必备(典型题精析)Unit6 Design课时强化训练 北师版必修2_英语...This went on day after day.The woman felt very __3__.One day, she ...
2014届高三英语一轮必备(典型题精析)Unit2 Heroes课时...
2014届高三英语一轮必备(典型题精析)Unit2 Heroes课时强化训练 北师版必修1 隐藏...3.—Perhaps we can sell the old car and buy a new one. —___. A....
2014届高三英语一轮必备(典型题精析)Unit15 Learning课...
2014届高三英语一轮必备(典型题精析)Unit15 Learning课时强化训练 北师版必修5 ...3.(2012·河南模拟)—Mary,how did your math test go? —I had thought ...
2014届高三英语一轮必备(典型题精析)Unit17 Laughter课...
2014届高三英语一轮必备(典型题精析)Unit17 Laughter课时强化训练 北师版选修6_英语_高中教育_教育专区。2014届高三英语一轮必备(典型题精析)【...
2014届高三英语一轮必备(典型题精析)Unit23 Conflict课...
2014届高三英语一轮必备(典型题精析)Unit23 Conflict课时强化训练 北师版选修8_...A.1. B.2. C.3. D.4. 解析:选 D。考查细节理解。根据第二段 Instead...
2014届高三英语一轮必备(典型题精析)Unit1 Lifestyles...
3页 免费 英语:北师大版一轮复习... 4页 免费2​0​1​4​届​...【课时强化训练 (北师版) 2014 届高三英语一轮必备(典型题精析) 必修一...
更多相关标签: