当前位置:首页 >> 英语 >>

2014湖南版阅读理解专题训练细节理解001


阅读理解细节理解

2014 湖南版阅读理解专题训练-细节理解 001 A
Like any good mother; when Karen found out that another baby was on the way, she did what. could to help her 3 - year - old son, Michael, prepare for a new baby. she They find out that the new baby is going to be a girl, and day after day, night after night, Michael sings to his sister in Mommy's stomach. Finally, Michael's little sister is born. she is in serious condition. But With alarm in the night, the ambulance rushes the infant to the neonatal (初生的) intensive care unit at St. Mary's Hospital, Knoxville, Tennessee. days go by. little girl gets worse. pediatric (儿科的) specialist The The The tells the parents, “There is very little hope.Be prepared for the worst.” Karen and her husband contact a local cemetery about a burial plot.They have fixed up a special room in their home for the new baby , but now they plan a funeral. Michael, keeps begging his parents to let him see his sister, "I want to sing to her," he says. Karen makes up her mind. will take Michael whether they like it or not. he doesn’t see She If his sister now, he may never see her alive. She dresses him in an oversized suit and marches him into ICU.He looks like a walking laundry basket, but the head nurse recognizes him as a child and shouts, " Get that kid out of here now! No children are allowed.Never disturb patients here.The mother rises up strongly and said?" He is not leaving until he sings to his sister!" Karen leads Michael to his sister's bedside.He gazes at the tiny infant losing the battle to live. And he begins to sing. die pure hearted voice of a 3 - year - old, Michael sings: " You are In my sunshine, my only sunshine, you make me happy when skies are gray.." Instantly the baby . girl responds.The pulse rate becomes calm and steady. The next day, the very next day, the little girl is well enough to go home! Woman's Day magazine called it " the miracle of a brother's song." The medical staff just called it a miracle.Karen called it a miracle of Gods love! Never give up on die people you love. 1.What may the underlined words "the infant" refer to? A.The baby. B.Karen. C.Mary. D.Michael 2.What do we know about the little sister after she was born? A.She was driven to St.Mary's shop. B.A doctor came to see her in her house. C.She was very thin and couldn't speak. D.She was in great danger. 3.Why did Karen firmly let little Michael see his sister in ICU? A.Because he could make his sister alive. B.Because his sister would be sent to a far hospital. C.Because his sister was going to die soon. D.Because his father wanted to take him away. 4.What do we know about the head nurse? A.The head nurse was careful. B.The head nurse was rude. C.The head nurse was responsible. D.The head nurse had no sympathy. 5.What is the general idea of the text? A.A boy' s singing saved his sister' s life.
1

阅读理解细节理解 B.The little girl is well enough to go home. C.Michael's little sister is born with a serious disease. D.No children are allowed to enter the intensive care unit. 【本文解读】这是一篇记叙文。文章主要讲述了三岁的男孩 Michael 的妹妹生下来情况非常 糟糕,面临着生命危险,在医院的重症监护室里,是 Michael 的歌声拯救了妹妹的生命,创 造了生命的奇迹。 .【答案】A 【解析】 考查词义猜测题。 从本段中 Michael's little sister is born. she is in serious condition But 和 the neonatal (初生的) intensive care unit at St.Mary's Hospital 看出是“新生儿”。故选 A 项。 2.【答案】D 【解析】考查细节理解题。从文章第二段的 Michael's little sister is born.But she is in serious condition 和 The days go by. The little girl gets worse. The pediatric (儿科的) specialist tells the parents, “There is very little hope.Be prepared for the worst.看出答案。 3.【答案】C 【解析】 考查细节理解题。 从文章第四段的 If he doesn’t see his sister now, he may never see her alive 看出答案。 4.【答案】C 【解析】考查推理题。从文章第五段的 Get that kid out of here now! No children are allowed.Never disturb patients here 推出答案。 5.【答案】A 【解析】考查主旨大意题。从全文看出答案。文章是写三岁的男孩 Michael 的妹妹生下来情 况非常糟糕,面临着生命危险,在医院的重症监护室里,是 Michael 的歌声拯救了妹妹的生 命,创造了生命的奇迹。

B
Bonus(奖金) culture has become the subject of many studies nowadays. Many people have been angered by the way some bankers and high officials seem to have been rewarded for failure. Others find the idea of offering many-million-dollar bonuses morally disgusting. But few have asked whether performance-related bonuses really do improve performance. The answer seems so obvious that even to ask the question can appear ridiculous. Indeed, in spite of all the complaints about them, financial encouragements continue to be introduced in more and more areas, from healthcare and public services to teaching and universities. So it may come as a shock to many to learn that paying for results can actually make people perform badly in many circumstances, and that the more you pay, the worse they perform. No one is arguing that bonuses can help companies and institutions attract and keep the best staff. Nor does anyone argue against the idea that you can encourage people to do specific tasks by linking payments to those tasks. Rather, the point is about how to get the best out of people. Do employees really perform better if you promise to pay them more for getting results? There are some obvious reasons why such payments can fail. It has been argued, for instance, that cash bonuses contributed to the financial crash, because traders had little enthusiasm to make sure that their companies enjoyed long-term survival. Most bonus projects are poorly designed, says Professor Malcolm Higgs. He thinks the reason is that organisations try to keep bonus arrangements simple. Nevertheless,
2

阅读理解细节理解 he thinks bonus projects can work as long as they link the interests of individual employees with the long-term goals of a business. Bonuses can also encourage cheating. “Once you start making people’s rewards dependent on outcomes rather than behaviours, the evidence is people will do whatever they can to get those outcomes,” says Professor Edward Deci. “In many cases the high officials simply lied and cheated to make the stock (股票) price go up so they got huge bonuses.” But the work of Deci and others suggests the problem with bonuses runs far deeper than poor design or cheating. In 1971, he asked students to solve puzzles, with some receiving cash prizes for doing well and others getting nothing. Deci found those offered cash were less likely to keep working on puzzles after they had done enough to get paid. These studies suggest that offering rewards can stop people doing things for the pure joy of it. This was the basis for a series of books by Kohn in which he argues that rewarding children, students and workers with grades, scholarships and other “bribes” (贿赂) leads to low-quality work in the long run. Those who believe in the power of bonuses fail to distinguish between inner drive and outside pressure — wanting to do something because you like it for itself in contrast to doing something because you want the reward, Kohn says. “It’s not just that these two are different, it’s often that the more you reward people for doing something, the more their inner drive tends to decline.” A “do this and get that” approach might improve performance in the short term, but over longer periods it will always fail, Kohn says. People who receive bonus will naturally play safe, become less creative, cooperate less and feel less valued, he adds. What’s more, the studies also suggest that offering rewards can also stop people taking responsibility. 1. The effect of performance-related bonuses has not been well studied because people _______. A. take the function of bonuses for granted B. see that bonus offering is done everywhere C. think financial encouragement is disgusting D. are shocked by the practice of rewarding for failures 2. According to Malcolm Higgs, designs that _________ are the good ones. A. drive people to finish short-term tasks B. help to attract and keep good employees C. link financial rewards with the quality of the outcomes D. connect individual interests with long-term business goals 3. If a person plays safe to get a bonus, he is probably being ________. A. more enthusiastic B. more risk-taking C. less daring D. less responsible 4. Which of the following do you think the author would most probably agree with? A. Companies should make their bonus projects simple. B. The benefit of bonus helps to get the best out of people.

3

阅读理解细节理解 C. The biggest problem with bonus is it creates cheating. D. Bonus offering can stop people doing things for pure joy. 5. Which do you think is the best title of the passage? A. What Is Bonus? B. Does Bonus Work? C. Why Bonus Offered? D. How Bonus Works? 【本文解读】 依据表现发奖金己为世人接受, 似乎无可厚非。 作者却反弹琵琶, 条分缕析, 阐述了奖金的弊端。 1.A 推理判断题。 第二段的前半部分提到几乎没有人质疑过根据表现发奖金是否真的可以提 升表现, 答案看起来如此明显以至于询问这样问题似乎很荒谬, 由此可推断人们想当然地肯 定了奖金的功能。 2.D 细节理解题。 ,根据第六段后半部分的内容可知这位教授认为良好的奖金设汁是把员工 的个人兴趣和公司的长期目标结合在一起。 3.D 细节理解题。根据最后一段最后一句话可知,奖金会使人们不愿承担责任,故选 D 项。 4.D 作者态度题。作者在第二段中提出了自己的观点,指出了奖金的弊端,下文则进行详 细的剖析。 根据倒数第三段第一句中的内容可知作者认为发奖金会阻止人们在做事过程中享 受纯粹的快乐。 5 B 主旨大意题。前两段是引题,概述的是人们对奖金的世俗看法,第二段则提出了相反的 观点,下文则进行了深入的阐述,所以 B 项最能概括文章大意。

C
A cancer-stricken British teenage said Thursday she had been moved by messages of support from around the world after writing an online“Bucket List” of things she wanted to do before dying. Alice Pyne, created an internet blog in which she described her fight against l5, a cancer of the white blood cells. “I’ve been fighting cancer for almost four years and now I know that the cancer is gaining on me and it doesn’t look like I’m going to win this one,” she wrote . For her list,at the site www.alicepyne.blogspot.com, she has included making everyone sign up to be a bone marrow donor(骨髓捐赠者), swimming with sharks , meeting boy band Take That and getting a purple iPad computer. Messages of support and offers of help quickly flooded her webpage and it became one of the most talked about subjects on Twitter. “Oh, dear and I thought that I was just doing a little blog for a few friends!” she wrote after her site attracted huge attention.“Thank you so much for all your lovely messages to me。” Pyne,who lives with her family in the northwest English town of Ulverston, revealed(透露)the management of Take That had arranged for her to see the band after reading her blog. A group of local lawmakers have also joined forces with the Anthony blood cancer charity to encourage people to join its stem cell register. 1.What happened after Alice Pyne wrote her “Bucket List”? A.People around the world sent messages to support her. B. People sent gifts to her from all over the world. C. A lot of people offered to donate bone marrow to her.

4

阅读理解细节理解 D. The media called on people to help her. 3.Alice Pyne wrote her “Bucket List” to . A. catch people’s attention B. say goodbye to a few friends C. give comfort to two terminally ill men D. express her last few wishes 4.It can be inferred from the second paragraph that Alice Pyne . A. is unaware of her own conditions B. is very sad to know that she will die C. is calm to know that death is approaching D. is still quite confident in fighting against cancer 4.Which of the following is NOT on Alice Pyne’s “Bucket List”? A.To ask people to donate bone marrow. B. To get a cool computer. C. To swim with shark. D.To meet a boy。 ’ 5. Take That will arrange to . A.meet Pyne in person B. help Pyne in any possible way C. donate money to Pyne D. invite Pyne to join the band 【本文解读】身患癌症的英国少女 Alice Pyne 把自己的临终遗愿张贴在网上以后,引 起了社会各界的普遍关注, 再次阐述了“只要人人都献出一点爱, 世界将变成美好的人间” 的真谛。 1.A 细节理解题。由倒数第三段的“Messages of support and offers of help quickly flooded her webpage and it became one of the most talked about subjects on Twitter.” 可以看出帖子发布后,收到了世界各地的支持他的信息。 2. D 细节理解题。由第一段的“after writing an online“Bucket List” of things she wanted to do before dying.”可以看出,“Bucket List”表达的就是他最后的愿望。 3. C 推理判断题。由该段的“I know that the cancer is gaining on me and it doesn’t look like I’m going to win this one”对自己的病情和结果进行了平静的叙 述,由此可知,C 项符合语境。 4. D 细节判断题。第四段介绍了“Bucket List”所有的内容,前三项都在里面,但是 里面的“boy band Take That”是一个乐队,而不是想见某一个男孩,所以应该排除 D。 5. A 细节理解题。由倒数第二段的“? revealed(透露)the management of Take That had arranged for her”可以看出,她想见的那家乐队已经安排亲自见她了。故选 A。

18. I am a strong believer that if a child is raised with approval, he learns to

5

阅读理解细节理解 love himself and will be successful in his own way. Several weeks ago,I was doing homework with my son in the third grade and he kept standing up from his chair to go over the math lines.I kept asking him to sit down, telling him that he would concentrate better. He sat but seconds later, as if he didn’t even notice he was doing it, he got up again.I was getting frustrated, but then it hit me.I started noticing his answers were much quicker and accurate when he stood up.Could he be more intent while standing up? This made me start questioning myself and what I had been raised to believe. I was raised to believe that a quiet, calm child was a sure way to success.This child would have the discipline to study hard, get good grades and become someone important in life. Now those same people perhaps come to realize that their kids are born with their own sets of DNA and personality traits,and all you can do is loving and accepting them.As parents,throughout their growing years and beyond that, we need to be our kids' best cheerleaders,guiding them and helping them find their way. I have stopped asking my son to sit down and concentrate.Obviously, he is concentrating just in his own way and not mine.We need to learn to accept our kids' ways of doing things.Some way may have worked for me but doesn't mean we need to carry it through generations.There is nothing sweeter than being individual and unique.It makes us free and happy and that's just the way I want my kids to live their own life. 1. At the beginning, the author tried to keep his son seated in order to make him________. A. pay more attention to his study C. finish his homework on time B. keep silent in the room D. get right answers

2. Inspired by the case of his son,the author began to doubt________. A.the importance of parents B.the old form of education D. good grades of some the

C.the relationship between kids and their parents kids

3. According to the passage, which of the following statements is right?
6

阅读理解细节理解 A. We should help kids correct their wrong ways. B. Parents should study their kids’ DNA. C. Kids should be taught to behave themselves. D. Parents should love and accept their kids. 4. The author has stopped asking his son to sit down because __________. A. he has changed his traditional ideas be unique C. his son doesn’t follow his advice different 5. Which of the following would be the best title of the passage? A. Study hard and you'll be successful children C. Children's success in their own style children's study 【本文解读】作者通过辅导孩子写作业的经历意识到用传统的教育方式约束孩子已不再适 用,父母应该引导和帮助孩子找到适合他们自身的学习方法,培养独特的个性,进而获得成 功。 1.·A 细节理解题。根据第一段的“I kept asking him to sit down,telling him that he would concentrate better.”可知作者让他儿子坐下来是想让他更专心地学习。 2.·B 推理判断题。结合第三段前两句中的内容可推断作者开始怀疑传统教育。 3.·D 正误判断题。 根据第四段的“?and all you can do is loving and accepting them. ” 可知父母应该关爱并接受他们的孩子。 4.·A 推理判断题。第三段是对传统教育的质疑,第四段指出父母应该引导并帮助孩子发现 适合他们自己的学习方式, 最后一段提到作者不再要求孩子坐下专心学习, 由此可推断作者 改变了他的传统教育观念。 5.·C 主旨大意题。文章第一段开门见山地提出了本文的主题,如果孩子得到了认同,就能 学会自爱并用自己的方式取得成功,所以 C 项最能概括文章大意。 D. Parents' help with their B. Be friendly to your D. his son’s DNAis B. his son wants to

19.

Which is sillier: denying we ever went to the moon or trying to convince the
7

阅读理解细节理解

true nonbelievers?
Once upon a time – July 20, 1969, to be specific – two men got out of their little spaceship and wandered around on the moon for a while. Ten more men walked on the moon over the next three and a half years. The end. Unfortunately, not quite. A fair number of Americans think that this whole business of moon landings really is a fairy tale. They believe that the landings were a big hoax (骗局) staged in the Mojave Desert, to convince everyone that U.S. technology was the “bestest” in the whole wide world. Which is the harder thing to do: Send men to the moon or make believe we did? The fact is the physics behind sending people to the moon is simple. You can do it with computers whose entire memory capacities can now fit on chips the size of postage stamps and that cost about as much as, well, a postage stamp. I know you can because we did. However, last fall NASA considered spending $15,000 on a public-relations campaign to convince the unimpressed that Americans had in fact gone to the moon. That idea was mostly a reaction to a Fox television program, first aired in February 2001, that claimed to expose the hoax. The show’s creator is a publicity hound (猎 狗) who has lived up to the name in more ways than one by hounding Buzz Aldrin, the second man on the moon. Mr. X (as I will call him, thereby denying him the joyous sight of his name in print) recently followed Buzz Aldrin around and called him “a thief, liar and coward” until the 72-year-old astronaut finally lost it and hit the 37-year-old Mr. X in the face. Anyway, NASA’s publicity campaign began to slow down. The nonbelievers took the campaign as NASA’s effort to hide something while the believers said that $15,000 to convince people that the world was round — I mean, that we had gone to the moon — was simply a waste of money. (Actually, the $15,000 was supposed to pay for an article by James E. Oberg, an astronomy writer who, with Aldrin, has contributed to Scientific American.) If NASA’s not paying Oberg, perhaps it could put the money to good use by hiring two big guys to drag Neil Armstrong out of the house. Armstrong is an extremely
8

阅读理解细节理解 private man, but he is also the first man on the moon, so maybe he has a duty to be a bit more outspoken about the experience. Or NASA could just buy Aldrin a commemorate plaque (纪念匾) for his recent touch on the face of Mr. X.

1. We can learn from Paragraphs 2 and 3 that some Americans believe _______. A. moon landings were invented B. U.S. technology was the best C. moon landing ended successfully D. the Mojave Desert was the launching base 2. According to the writer, Mr. X _______. A. told a faithful story C. was a talented creator B. was not treated properly D. had a bad reputation

3. The believers think that NASA’s publicity campaign is ________. A. proof to hide the truth B. stupid and unnecessary C. needed to convince the non-believers D. important to develop space technology 4. What is implied in the last paragraph? A. NASA should not bother with the non-believers. B. Armstrong was a very private and determined person. C. Armstrong should be as outspoken as Buzz Aldrin. D. NASA should send more astronauts to outer space. 5. The tone of the article is _______. A. angry B. conversational C. humorous D. matter-of-fact

【本文解读】 美国当年的登月活动是否是一场精心策划的骗局?针对一些人的质疑,美国 航空航天局开始了一场行动,旨在确认事实。作者对此不屑一顾,认为是小题大做,毫无 必要。 1.A 推理判断题。第二段提到自从那几个人登月后,再也没有了下文;第三段则直言有人 认为这是一场大骗局。由此可推断一些美国人认为登月是捏造出来的。
9

阅读理解细节理解 2.D 正误判断题。根据第五段中的“Buzz Aldrin,the second man on the noon”可知 D 项内容正确。 3.B 推理判断题。倒数第二段的中间部分提到相信者认为航空航天局的这一行动与证明地 球是圆的没有什么差别,是在浪费钱财,由此可推断他们认为这种做法愚蠢而且没有必要。 4.A 推理判断题、最后一段的半部分提到美国航空航天局的这笔钱可以有更好的用途,让 Neil Armstrong 现身说法更有说服力,由此可推断美国航空航天局不应该为澄清怀疑者的 言论而费尽周折。 5.C 文章结构题。本文的写作笔调在最后一段体现得最为明显,结合本段中的动词 drag 以 及最后一句的内容可知本文风格“幽默”。 22. “Confidence” is probably one of the most noticeable traits(品质)in the Americans. They show confidence in the way they talk, the way they smile, the way they dress and the way they walk. Living and competing with all these confidence American students, I find it extremely important to be confident as an international student and instructor. As a student, being confident means you should never hesitate to raise your hand whenever a question or a point comes to your mind. Don’t mind if it sounds simple or silly. Otherwise you will never get a chance to speak in class at all. What’s worse, the professors may think you are not prepared for the discussion or you do not have your own opinion on the issue-this is the last comment any graduate would like to receive。 Being confidence for me as a foreign instructor means calmly asking the student to repeat what he or she has said if I did not get it. Pretending to understand what you actually did not may just bring yourself embarrassment or even disgrace. But the time I most need to be confident is when my students come to my office and bargain about the grades I have given for their Speeches。(The course I’m teaching here is Public Speaking). Modesty is a trait highly valued in China, but it won’t be of much help here if you want to survive and succeed in a good American graduate program. 1.To compete with American students it’s very important to A. be quite confident
10

.

阅读理解细节理解 B. be polite and friendly C. have more discussions with D. understand what they think about 2. A professor will have the worst opinion of a student who A. gives a silly or simple answer B. tries to seize any chance to speak in class C. shows no interest in the course D. is considered to have no opinion of his own 3. The author is most likely to feel embarrassed if A. he asks a student to repeat what he has said B. the students bargain with him C. he pretends to know what he doesn’t D. he has to give a speech 4. We learn from the second paragraph that A. we should also remain modest in America B. modesty doesn’t help modest in America C. American also like modest people D. modesty can help you through an American graduate program 5. The passage is mainly developed by A. providing examples C. giving different figures . . . .

B. making comparisons D. telling personal experiences

【本文解读】 文章向我们讲述了在和自信心很强的的美国学生一块学习中自信心、 以及 发表主见的重要性。 1.A 细节理解题。由第一段的“Living and competing with all these confidence American students, I find it extremely important to be confident?”可以看出:为 了和这些信心很足的美国学生竞争,信心是很重要的。 2. D 细节理解题。由第一段的“What’s worse, the professors may think you are not prepared for the discussion or you do not have your own opinion on the issue” 可以看出,教授们对没有自己观点的学生评价最差。 3. C 考 查 细 节 理 解 题 。 题 干 关 键 词 “feel embarrassed” 对 应 原 文 的 “bring
11

阅读理解细节理解 yourself embarrassment”。由最后一段的“Pretending to understand what you actually did not may just bring yourself embarrassment”可知答案。 4.B 细节理解题。由该段的“. Modesty is a trait highly valued in China, but it won’t be of much help here”可以看出,谦逊在美国根本就没有多大的帮助。 5. D 文章结构推断题。文章主要是以自己从事导师工作的经历来向我们阐述自信以及 有自己的主见的重要性,故选 D。 23.

12


相关文章:
微专题阅读理解细节题---排列顺序类题目的做题方法
高一英语微专题阅读理解细节题--- 排列顺序类题目的做题方法 制作人:张学松 问题描述: 排列顺序类题目在江苏高考和全国高考中均有涉及, 排序类题目中事件发生的...
2014高考英语阅读理解细节理解题解题技巧
2014高考英语阅读理解细节理解题解题技巧_英语_高中教育_教育专区。英语阅读理解细节理解题解题技巧 (一)题型介绍: 过去在阅读理解题中占很大比例。 细节题要求考生...
高考英语阅读理解细节理解题的解题步骤和方法
教学引入 细节理解题.是高考英语阅读理解最重要的...【2010 湖南】62, We can know that before 1995...2014高考英语 阅读理解... 3页 免费 高考英语阅读...
高考英语阅读理解细节理解题的解题步骤和方法
细节理解题的解题步骤和方法一、教学引入 细节理解题.是高考英语阅读理解最重要的一类题型。根据我的分类,所有的阅读理解 题型按照答案在文中出现的位置和形式不通,...
语文阅读题练习1
语文阅读题练习1_语文_小学教育_教育专区。小学六年级语文阅读题练习 《巡道工的故事》 【001】 暑假里,我乘火车到外婆家去玩。我靠着车窗,看见绿色的田野,清澈...
初中阅读理解细节题解题技巧及练习(教师版)
初中阅读理解细节题解题技巧及练习(教师版)_英语_初中教育_教育专区。初中阅读理解细节题解题技巧及练习(教师版)初中英语阅读理解最基本的要求是“能从一般性文章中...
高中阅读理解细节题解题技巧及练习(教师版)
高中阅读理解细节题解题技巧及练习(教师版)_英语_高中教育_教育专区。高中阅读理解细节理解题解题技巧(教师版)一、题型特点与命题方式 所谓细节题,是指原文提到了某...
阅读理解 方法 之 细节理解题
阅读理解 方法 之 细节理解题 A.正确答案的特点:...(2010 年湖南卷 B 篇-节选自文章第二段 节选自...2014年笑话大全之让你笑个够 儿童笑话大全爆笑 爆笑...
高考阅读理解事实细节题解题技巧
2011年高考英语试题(湖南卷) When first entered, ...in low voices 【答案】 2. A 细节理解题。 根据...2014全国计算机等级考试 全国计算机等级考试一级练习题...
2014高考英语阅读理解巩固精品题练习(3)及答案
2014高考英语阅读理解巩固精品题练习(3)及答案_语文...及答案 阅读理解---真题试做 (2012· 湖南高考,B...the words with pictures 剖析:D 细节理解题。根据...
更多相关标签: