当前位置:首页 >> 英语 >>

2012年湖北高考英语试卷及解析


2012 年普通高等学校招生全国统一考试(湖北卷) 英语学科试题解析

2012 年普通高等学校招生全国统一考试(湖北卷)





本试题卷共 16 页,81 题。全卷满分 150 分。考试用时 120 分钟。

★祝考试顺利★
注意事项: 1. 答卷前,考生务必将

自己的姓名、准考证号填写在试题卷和答题卡上,并将准考证 号条形码粘贴在答题卡上的指定位置。用统一提供的 2B 铅笔将答题卡上试卷类型 A 后的方 框涂黑。 2. 选择题的作答:每小题选出答案后,用统一提供的 2B 铅笔把答题卡上对应题目的答 案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其它答案标号。答在试题卷、草稿纸上无 效。 3. 完成句子和短文写作题的作答:用统一提供的签字笔将答案直接答在答题卡上对应 的答题区域内。答在试题卷、草稿纸上无效。 4. 考生必须保持答题卡的整洁。考试结束后,请将本试题卷和答题卡一并上交。

第一部分:听力(共两节,满分 30 分)
做题时,先将答案划在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试 卷上的答案转涂到答题卡上。 第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分) 听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选 项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有 10 秒钟 的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。 例:How much is the shirt? A. ? 19.15. 答案:B 1. What is the problem for the man? A. He has to meet many people. B. He has to leave his friends. C. He has to travel a lot. 2. How does the man think of the book? B. ? 9.15. C. ? 9.18.

A. Humorous. B. Scientific. C. Popular. 3. What’s the matter with the woman? A. She has caught a bad cold. B. She stayed online too long. C. She is allergic to paint smell. 4. What does the man suggest the woman do? A. Consult a repair shop. B. Purchase another car. C. Fix the car herself. 5. In which year is the man in college now? A. The first year. B. The second year. C. The third year. 第二节(共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分) 听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、 B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前, 你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答 时间。每段对话或独白读两遍。 听第 6 段材料,回答第 6、7 题。 6. What has the woman ordered for herself? A. Milk. B. Juice. C. Coffee. 7. Why does the man recommend strawberry juice? A. It ’s sweeter. B. It ’s fresher. C. It ’s colder. 听第 7 段材料,回答第 8、9 题。 8. Why is Jane upset? A. David fell in love with her. B. Kevin made up stories about her. C. She made a mistake in calculation.

9. What is the probable relationship between the speakers? A. Teacher and student. B. Father and daughter. C. Employer and employee. 听第 8 段材料,回答第 10 至 12 题。 10. How far away is Hill Farm? A. Nearly a mile. B. Just one mile. C. More than a mile. 11. Which is the route to Hill Farm? A. Left track → bridge → road. B. Road → left track → bridge. C. Bridge → road → left track. 12. What would the man like the woman to do towards the end of the conversation? A. Give him a ride. B. Repeat what she said. C. Walk him to Hill Farm. 听第 9 段材料,回答第 13 至 16 题。 13. What is the woman doing? A. Hosting a TV show. B. Giving a lecture on poetry. C. Conducting a radio debate. 14. How did the man’s mother contribute to his success in poetry? A. She sent him to poetry classes. B. She taught him to write business plans. C. She asked him to read from early childhood. 15. What does the man find most difficult in writing? A. Choosing the right words. B. Describing real experiences. C. Getting an appropriate opportunity. 16. What does the man say about his own writing? A. Creative.
[来源:学科网 ZXXK]

B. Successful. C. Encouraging.

听第 10 段材料,回答第 17 至 20 题。 17. How do students enter the library? A. With a library account. B. With a student card. C. With a password.
[来源:学科网]

18. What is the maximum number of books current students can borrow? A. 12. B. 11. C. 9. 19. What kind of books have to be returned within one week? A. Books borrowed by local residents. B. Books liked by a lot of people. C. Books published recently. 20. What will the s peaker do next? A. Tell the students where to get bottled water. B. Take the students on a campus tour. C. Show the students around the library.

第二部分:词汇知识运用(共两节,满分 30 分)
第一节:多项选择(共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分) 从 A、B、C、D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡 上将该项涂黑。 例: To make members of a team perform better, the trainer first of all has to know their _____ and weaknesses. A. strengths B. benefits C. techniques D. values 答案:A 21. Two lawyers have donated $50,000 to ________ our school’s campaign “Help the Needy”, which was started by our former headmaster three years ago.
[来源:学。科。网 Z。X。X。K]

A. sponsor

B. launch

C. organize

D. plan

22. Finally, my thanks go to my tutor, who has offered a lot of suggestions and comments on my paper and ________ every page of my draft. A. approved A. hold up A. lead to B. quoted B. keep up B. see to C. polished C. set up C. turn to D. folded D. take up D. refer to 23. Walking alone in the dark, the boy whistled to ________ his courage. 24. I’m so glad you’ve come here to ________ this matter in person.

25. The furniture, with its modern style and bright colors, suits modern houses and their gardens, but looks _______ in the garden of a traditional home. A. out of question place 26. “Perhaps we need to send for Dr. Smith to see what we can do about it,” Father suggested ________ to his neighbor who had come to discuss the problem. A. tentatively B. thoughtlessly C. definitely D. rudely 27. Can you tell the ________ difference between the words “require” and “request”? I sometimes get puzzled by their meanings. A. dramatic B. regional C. apparent D. subtle B. out of order C. out of sight
[来源:学科网]

D. out of

28. Whether the buildings in this area should be pulled d own has remained ________; people are still looking for other possible solutions. A. unchallenged B. relevant C. controversial D. contradictory 29. It is important to have your eyes examined regularly to check for any sign of eye disease that may not have any ________. A. symptom for a visa. A. pattern B. procedure C. program D. perspective B. similarity C. sample D. shadow 30. The officer insisted that Michael did not follow the correct ________ in applying

第二节:完形填空(共 20 小题;每小题 1 分,满分 20 分) 阅读下面短文,从短文后所给各题的四个选项(A、B、C 和 D)中,选出可以 填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

I tend to accept any idea put forwa rd by experts on TV. One day, a sociologist proposed that the 31 society has been consuming modern humans little by little. 32 hurried to a

For fear that I would become a victim of the consumer society, I bicycle shop in my neighborhood. 33

the shopkeeper Mr. Johnson was selling 34 have done. Life has 36 things:

me the bicycle, he said, “This is the best thing you become hopelessly 35

. A bicycle is simple, and it brings to you

fresh air, sunshine and exercise.” I agreed. Happy as a child, I got on the bicycle and headed out onto the streets. After some time, I was 38 37 at the other end of the town. I 39 long distances in a fairly

that this simple vehicle could let me 40 did I really go? 41

short time. But how

Since I hated to be

, I went back to Mr. Johnson and asked him to 43

42

an odometer (里程表) on my bicycle. He agreed, but a speedometer (速度计) is like a 44

, “An odometer without

without a knife.” I admitted he was right 45 to the handlebars of my

and in a few minutes, the two devices (装置) were

bicycle. “What about a horn?” he then asked. “Look, this horn is no larger than a matchbox and has many 46 .” Attracted by these functions, I bought the horn. 47 ,” noted Mr. Johnson. He fixed a metal

“You can’t leave the back part box with buttons when you feel strong enough to 49 50 48

the seat, and said, “Is there anything better than this oven on your way? I can give you a special discount.” I was not the offer.

“I congratulate you once more; this is the best thing you could have done,” said Mr. Johnson in the end. 31. A. adult 32. A. eventually 33. A. Although 34. A. would 35. A. boring 36. A. natural 37. A. gave up B. human B. immediately B. Because B. should B. complicated B. mysterious B. brok e down C. consumer C. reluctantly C. As C. must C. stressful C. complex C. calmed down D. bachelor D. gratefully D. Unless D. could D. tough D. unique D. ended up

38. A. amazed 39. A. march 40. A. far 41. A. unreliable 42. A. fix 43. A. swore 44. A. pencil 45. A. distributed 46. A. shapes 47. A. loose 48. A. beside 49. A. sick 50. A. consider

B. amused B. drive B. long B. impractical B. check B. added B. fork B. converted B. sizes B. blank B. before B. hungry B. withdraw

C. confused C. cover C. fast C. unprepared C. repair C. replied C. box C. applied C. functions C. bare C. below C. hot C. make

D. concerned D. measure D. deep D. inaccurate D. lay D. concluded D. cake D. attached D. models D. incomplete D. behin d D. thirsty D. resist

第三部分:阅读理解(共 20 小题;每小题 2 分,满分 40 分)
阅读下列短文,从每篇短文后所给各题的四个选项(A、B、C 和 D)中,选出最佳选项, 并在答题卡上将该项涂黑。 A

You’ve just come hom e, after living abroad for a few years. Since you’ve been away, has this country changed for the better—or for the worse? If you’ve just arrived back in the UK after a fortnight’s holiday, small changes have probably surprised you—anything from a local greengrocer suddenly being replaced by a mobile-phone shop to someone in your street moving house. So how have things changed to people coming back to Britain after seven, ten or even 15 years living abroad? What changes in society can they see that the rest of us have hardly noticed—or now take for granted? To find out, we asked some people who recently returned. Debi: When we left, Cheltenham, my home town, was a town of white, middle-class families—all very conservative (保守的). The town is now home to many eastern Europeans and lots of Australians, who come here mainly to work in hotels and tourism. There are ev en several shops only for foreigners. Having been an immigrant (移民) myself, I admire people who go overseas to find a job. Maybe if I lived in an inner city where unemployment was high, I’d think differently, but I believe foreign settlers have improved this country because they’re

more open-minded and often work harder than the natives. Christine: As we flew home over Britain, both of us remarked how green everything looked. But the differences between the place we’d left behind and the one we returned to were brought sharply into focus as soon as we landed. To see policemen with guns in the airport for the first time was frightening—in Cyprus, they’re very relaxed—and I got pulled over by customs officers just for taking a woolen sweater with some metal-made buttons out of my case in the arrivals hall. Everyone seemed to be on guard. Even the airport car-hire firm wanted a credit card rather than cash because they said their vehicles had been used by bank robbers. But anyway, this is s till a green, beautiful country. I just wish more people would appreciate what they’ve got.

51. After a short overseas holiday, people tend to _______. A. notice small changes B. expect small changes C. welcome small changes D. exaggerate small changes 52. How does Debi look at the foreign settlers? A. Cautiously. B. Positively. C. Sceptically. D. Critically. 53. When arriving at the airport in Britain, Christine was shocked by _______. A. the relaxed policemen B. the messy arrivals hall C. the tight security D. the bank robbers 54. Which might be the best title for the passage? A. Life in Britain. B. Back in Britain. C. Britain in Future. D. Britain in Memory. B When my brother and I were young, my mom would take us on Transportation Days. It goes like this: You can’t take any means of transportation more than once. We would start from home, walking two blocks to the rail station. We’d take the train into the city center, then a bus, switching to the tram, then maybe a taxi. We always
[来源:Z.xx.k.Com]

considered taking a horse carriage in the historic district, but we didn’t like the way the horses were treated, so we never did. At the end of the day, we took the subway to our closest station, where M om’s friend was waiting to give us a ride home—our first car ride of the day. The good thing about Transportation Days is not only that Mom taught us how to get around. She was born to be multimodal (多方式的). She understood that depending on cars only was a failure of imagination and, above all, a failure of confidence—the product of a childhood not spent exploring subway tunnels. Once you learn the route map and step with certainty over the gap between the train and the platform, nothing is frightening anymore. New cities are just light-rail lines to be explored. And your personal car, if you have one, becomes just one more tool in the toolbox—and often an inadequate one, limiting both your mobility and your wallet. On Transportation Days, we might stop for lunch on Chestnut Street or buy a new book or toy, but the transportation was the point. First, it was exciting enough to watch the world speed by from the train window. As I got older, my mom helped me unlock the mysteries that would otherwise have paralyzed my first attempts to do it myself: How do I know where to get off? How do I know how much it costs? How do I know when I need tickets, and where to get them? What track, what line, which direction, where’s the stop, and will I get wet when we g o under the river? I’m wr iting this right now on an airplane, a means we didn’t try on our Transportation Days and, we now know, the dirtiest and most polluting of them all. My flight routed me through Philadelphia. My multimodal mom met me for dinner in the airport. She took a train to meet me. 55. Which was forbidden by Mom on Transportation Days? A. Having a car ride. B. Taking the train twice. C. Buying more than one toy. D. Touring the historic district. 56. According to the writer, what was the greatest benefit of her Transportation Days? A. Building confidence in herself. B. Reducing her use of private cars. C. Developing her sense of direction. D. Giving her knowledge about vehicles. 57. The underlined word “paralyzed” (in Para. 5) is closest in meaning to “_______”. A. displayed B. justified C. ignored
[来源:学§科§网 Z§X§X§K]

D. ruined 58. Which means of transportation does the writer probably disapprove of? A. Airplane. B. Subway. C. Tram. D. Car. C It was a simple letter asking for a place to study at Scotland’s oldest university which helped start a revolution in higher education. A 140-year-old letter written by a lady calling for her to be allowed to study medicine at St Andrews University has been discovered by researchers. Written by Sophia Jex-Blake in 1873, the seven-page document, which urged the university to allow women to study medicine at the institution, was released yesterday on International Women’s Day. The document was discovered buried in the university archives ( 档案 ) by part-time history student Lis Smith, who is completing her PhD at St Andrews Institute of Scottish Historical Research. She said: “We knew that Sophia Jex-Blake and her supporters, in their effort to open up university medical education for women, had written to the Senatus Academicus (校评议委员会) at St Andrews in an attempt to gain permission to attend classes there, but we didn’t know documentary evidence existed. While searching the archives for information about the university’s higher certificate for women, I was astonished to come across what must be the very letter Jex-Blake wrote.” In the letter, Sophia and her supporters offered to hire teachers or build suitable buildings for a medical school and to arrange for lectures to be delivered in the subjects not already covered at St Andrews. Although her letter was not successful, it eventually led to the establishment of the Ladies Literate in Arts at St Andrews, a distance-learning degree for women. The qualification, which ran from 1877 until the 1930s, gave women access to university education in the days before they were admitted as students. It was so popular that it survived long after women were admitted as full students to St Andrews in 1892. Ms Jex-Blake went on to help establish the London School of Medicine for Women in 1874. She was accepted by the University of Berne, where she was awarded a medical degree in January 1877. Eventually, she moved back to Edinburgh and opened her own practice. 59. Sophia wrote a letter to St Andrews University because she wanted _______. A. to carry out a research project there

B. to set up a medical institute there C. to study medicine there D. to deliver lectures there

[来源:学*科*网]

60. Lis Smith found Sophia’s letter to St Andrews University _______. A. by pure chance B. in the scho ol office C. with her supporters’ help D. while reading history books 61. Sophia’s letter resulted in the establishment of _______. A. the London School of Medicine for Women B. a degree programme for women C. a system of medical education D. the University of Berne 62. When did St Andrews University begin to take full-time women students? A. In 1873. B. In 1874. C. In 1877. D. In 1892. D How is it that siblings (兄弟姐妹) can turn out so differently? One answer is that in fact each sibling grows up in a different family. The firstborn is, for a while, an only child, and therefore has a completely different experience of the parents than those born later. The next child is, for a while, the youngest, until the situation is changed by a new arrival. The mother and father themselves are changing and growing up too. One sibling might live in a stable and close family in the first few years; another might be raised in a family crisis, with a disappointed mother or an angry father. Sibling competition was identified as an important shaping force as early as in 1918. But more recently, researchers have found many ways in which brothers and sisters are a lasting force in each others’ lives. Dr. Annette Henderson says firstborn children pick up vocabulary more quickly than their siblings. The reason for this might be that the later children aren’t getting the same one-on-one time with parents. But that doesn’t mean that the younger children have problems with language development. Later-borns don’t enjoy that much talking time with parents, but instead they harvest lessons from bigger brothers and sisters, learning entire phrases and getting an understanding of social concepts such as the difference between “I” and “me”.

A Cambridge University study of 140 children found that siblings created a rich world of play that helped them grow socially. Love-hate relationships were common among the children. Even those siblings who fought the most had just as much positive communication as the other sibling pairs. One way children seek more attention from parents is by making themselves different from their siblings, particularly if they are close in age. Researchers have found that the first two children in a family are typically more different from each other than the second and third. Girls with brothers show their differences to a maximum degree by being more feminine than girls with sisters. A 2003 research paper studied adolescents from 185 families over two years, finding that those who changed to make themselves different from their siblings were successful in increasing the amount of warmth they gained from their parents. 63. The underlined part “in a different family” (in Para. 1) means “_______”. A. in a different family environment B. in a different family tradition C. in different family crises D. in different families 64. In terms of language development, later-borns ________. A. get their parents’ individual guidance B. learn a lot from their el der siblings C. experience a lot of difficulties D. pick up words more quickly 65. What was found about fights among siblings? A. Siblings hated fighting and loved playing. B. Siblings in some families fought frequently. C. Sibling fights led to bad sibling relationships. D. Siblings learned to get on together from fights. 66. The word “feminine” (in Para. 4) means “_______”. A. having qualities of parents B. having qualities of women C. having defensive qualities D. having extraordinary qualities

[来源:学+科+网 Z+X+X+K]

E Brrriiinnng. The ala rm clock announces the start of another busy weekday in

the morning. You jump out of bed, rush into the shower, into your clothes and out the door with hardly a moment to think. A stressful journey to work gets your blood pressure climbing. Once at the office, you glance through the newspaper with depressing sto ries or reports of disasters. In that sort of mood, who can get down to work, particularly some creative, original problem-solving work? The way most of us spend our mornings is exactly opposite to the conditions that promote flexible, open-minded thinking. Imaginative ideas are most likely to come to us when we’re unfocused. If you are one of those energetic morning people , your most inventive time comes in the early evening when you are relaxed. Sleepy people’s lack of focus leads to an increase in creative problem solving. By not giving yourself time to tune into your wandering mind, you’re missing out on the surprising
[来源:学&科&网 Z&X&X&K]

solutions it may offer. The trip you take to work doesn’t help, either. The stress slows down the speed with which signals travel between neurons (神经细胞), making inspirations less likely to occur. And while we all should read a lot about what’s going on in the world, it would not make you feel good for sure, so put that news website or newspaper aside until after the day’s work is done. So what would our mornings look like if we wanted to start them with a full capacity for creative problem solving? We’d set the alarm a few minutes ea rly and lie awake in bed, following our thoughts where they lead. We’d stand a little longer under the warm water of the shower, stopping thinking about tasks in favor of a few more minutes of relaxation. We’d take some deep breaths on our way to work, instead of complaining about heavy traffic. And once in the office—after we get a cup of coffee—we’d click on links not to the news of the day but to the funniest videos the web has to offer. 67. According to the author, we are more creative when we are _______. A. focused B. relaxed C. awake D. busy 68. What does the author imply about newspapers? A. They are solution providers. B. They are a source of inspiration. C. They are normally full of bad news. D. They are more educational than websites. 69. By “tune into your wandering mind” (in Para. 2), the author means “_______”.
[来源:学科网 ZXXK]

A. wander into the wild B. listen to a beautiful tune C. switch to the traffic channel D. stop concentrating on anything 70. The author writes the last paragraph in order to _______. A. offer practical suggestions B. summarize past experiences C. advocate diverse ways of life D. establish a routine for the future

第四部分:书面表达(共两节,满分 50 分)
第一节:完成句子(共 10 小题;每小题 2 分,满分 20 分) 阅读下列各小题,根据汉语提示,用句末括号内的英语单词完成句子,并将 答案写在答题卡上的相应题号后。 例:______ was that the young player performed extremely well in the table tennis tournament. (delight) 令球迷欣喜的是那位年轻的球员在乒乓球锦标赛中表现得极为出色。 答案:What delighted the fans/made the fans delighted 71. With ________, some animals are facing the danger of dying out. (cut) 由于越来越多的森林被砍伐, 一些动物正面临着灭绝的危险。 72. Popularly ________ American films ever made, The Godfather is a milestone of cinema. (regard) 《教父》被普遍认为是美国有史以来最好的影片之一,是电影界的一个里程碑。 73. I don’t know ________ in the novel that made him burst into tears. (what) 我不知道是小说中的什么东西使他突然泪如泉涌。 74. Little ________ what she looks like; all she cares about is her job performance. (care) 她不在乎外表,她在乎的是自己的工作表现。 75. Had we not used an out-of-date train schedule, we ________ the train. (miss) 要不是用了一张过期的列车时刻表,我们就不会误了火车。 76. However ________, I could not read his handwriting. (try) 不论我怎样努力,还是没法看清他写的字。

77. In response to the audience’s great demand, the play ________ in the theatre twice a week. (put) 应观众的强烈要求,这部戏将会在这个剧院每周上演两次。 78. The soldier was absent from his camp for three days without ________. (ask) 这个士兵没有请假就离开营地三天。 79. Our understanding of education, work and society is ________ of the earlier generation. (different) 我们对教育、工作和社会的认识和我们上一代人的不同。 80. Things aren’t always ________. (appear) 事情往往不是它们看上去的那样。

第二节:短文写作(共 1 题;满分 30 分) 请根据以下提示,并结合事例,用英语写一篇短文。 You cannot choose what you are given, but you can choose how you make use of it. 注意:①无须写标题,不得照抄英语提示语; ②除诗歌外,文体不限; ③文中不得透露个人姓名和学校名称; ④词数为 120 左右。

2012 年普通高等学校招生全国统一考试(湖北卷)

英语试题答案
第一部分:听力(每小题 1.5 分,满分 30 分) 1. B 2. C 3. A 4. B 5. A 6. A 7. B 11. A 12. C 13. C 14. A 15. C 16. A 17. B 第二部分:词汇知识运用 第一节:多项选择(每小题 1 分,满分 10 分) 21. D 22. B 23. A 24. A 25. C 26. D 27. C 第二节:完形填空(每小题 1 分,满分 20 分) 31. D 32. A 33. B 34. C 35. D 36. B 37. C 41. C 42. B 43. C 44. D 45. B 46. A 47. D 第三部分:阅读理解(每小题 2 分,满分 40 分) A 篇:51. D 52. B 53. B 54. C B 篇:55. C 8. B 18. C 9. C 19. B 10. A 20. B

28. B 38. D 48. A 56. D

29. C 39. B 49. C 57. A

30. D 40. D 50. A 58. D
[来源:Z。xx。k.Com]

C 篇:59. B E 篇:67. A

60. D 68. B

61. C 69. A

62. A 70. D

D 篇:63. D

64. C

65. A

66. A

[来源:学科网 ZXXK]

第四部分:书面表达 第一节:完成句子(每小题 2 分,满分 20 分) 71. more and more forests/trees (being) cut down 72. regarded as one of the best 73. what it was 74. does she care (about) 75. would not have missed 76. hard/much I (had) tried 77. will/would be put on 78. asking for leave (first) 79. different from/than that 80. what they appear (to be) 第二节:短文写作(满分 30 分) One Possible Version Three years ago I failed an important exam in my life and became a student in an ordinary school. Disappointed as I felt at the shabby campus and the poorly-equipped classroom, I found the teachers patient and considerate. Besides, I enjoyed the friendly atmosphere in class. I decided to make the best of it. I worked hard and got along well with my teachers and classmates. Whenever I had difficulties, they were always available. Soon, I became one of the top students in my class, which greatly increased my confidence and got me motivated. My experience tells me that it is not what you are given but how you make use of it that determines who you are.

第二部分:词汇知识运用 第一节:多项填空。 21.A【命题立意】考查动词辨析。难度中等。 【解题思路】该句意为:两位 律师捐赠了 5,0000 美元赞助我校“帮助贫困生” 活动?? A 项意为“赞助” ,符合句意;B 项意为“发射,开办” ,C 项意为“组织” ,D 项意为“计划” ,都与句意不同。故 A 项正确。 22.C【命题立意】考查动词辨析。难度中等。 【解题思路】句意为:最后,我要感谢我的辅导老师,他给我的论文提出了很多 批评和建议,并对每张稿件作了推敲。C 项意为“推敲”,符合句意,故 C 项正确。 A 项意为“通过” ,B 项意为“引用” ,D 项意为“折叠” ,都与句意不符。 23. B【命题立意】考查动词短语辨析。难度中等。 【解题思路】句意为:独自在黑暗中行走,男孩吹口哨保持勇气。B 项意为“维 持,不使低落” ,符合句意。A 项意为“举起” ,C 项意为“建立” ,D 项意为“拿 起” ,都与句意不符。 24. B【命题立意】考查动词短语辨析。难度中等。 【解题思路】句意为:很高兴你能来亲自负责这起事件。B 项意为“负责” ,符

合句意;A 项意为“导致” ,C 项意为“向??求助” ,D 项意为“参考” ,都与 语意不符。 25.D【命题立意】考查介词短语辨析。难度中等。 【解题思路】句意为:这套家具款式新潮,色泽明丽,与新式房屋和花园配套, 但看起来与传统的房子和花园不相称。D 项意为“与??不相称” ,符合句意。 A 项意为“毫无疑问” ,B 项意为“次序颠倒” ,C 项意为“看不见” ,都与句意 不符。 26. A【命题立意】考查副词辨析 。难度中等。 【解题思路】句意为: “看来我们要请史密斯先生来看看我们对此如何处理” ,父 亲对到此讨论此问题的邻居试探性地说。A 项“试探性地” ,符合语境。B 项意 为“欠考虑地” ,C 项意为“明确地” ,D 项意为“粗鲁地” ,都与语境不符。 27. D【命题立意】考查形容词辨析。难度中等。 【解题思路】句意为:你能区分“require”和“request”的细微差别吗??,D 项意为“细微的” ,符合句意。A 项意为“戏剧性的” ,B 项意为“地域性的” ,C 项意为“显然的” ,都与句意不符。 28. C【命题立意】考查形容词辨析。难度中等。 【解题思路】句意为:这些建筑是否要推倒仍然有争议,人们仍然在寻找其它可 能的解决方法。C 项意为“有争议的” ,符合句意;A 项意为“不改变的” ,B 项 意为“相关的” ,D 项意为“矛盾的” ,都与语意不符。 29. A【命题立意】考查名词辨析。难度中等。 【解题思路】句意为:定期检查眼睛看看是否有眼疾症状很重要。A 项意为“症 状” ,符合句意;B 项意为“类似” ,C 项意为“样本” ,D 项意为“阴影” ,都与 语意不符。 30. B【命题立意】考查名词辨析。难度较易。 【解题思路】 句意为: 这位官员坚持认定 Michael 没有按照正确的程序申请签证。 B 项意为“程序” ,符合句意;A 项意为“模式” ,C 项意为“节目” ,D 项意为 “远景” ,都与语意不符。 第二节:完形填空。 【文章大意】 本文为记叙文, 讲述了我接受了社会学家在电视节目中提出的消费 观点,担心成为现代消费社会的受害者,便去邻家商店买了自行车。老板推荐了 自行车上的多种装置,甚至烤炉,我无法拒绝,一一购买。实际上我仍然是现代 消费社会的受害者。 31.C【命题立意】考查名词辨析。难度中等。 【解题思路】根据本句中的“consuming”和下句中的“consumer society”可知, 答案为 C。“consumer society”意为“消费社会”。A 项意为“成人”,B 项意 为“人类”,D 项意为“单身”,都与语境和文章主题不符。 32.B【命题立意】考查副词辨析。难度中等。 【解题思路】根据本句中的“hurried”,结合语境可知,我立即赶到邻家的自行 车商店,B 项意为“立即”,符合语境;A 项意为“最后,终于”,C 项意为“不 情愿地”,D 项意为“感激地”,都与语境不符。 33.C【命题立意】考查连词辨析。难度中等。 【解题思路】根据语境可知,当老板在卖自行车给我的时候说??, C 项意为 “当??时候” , 符合句意, 故 C 项正确。 A 项意为 “尽管” , B 项意为 “因为” , D 项意为“除非”,都与句意不符。

34.D【命题立意】考查情态动词辨析。难度中等。 【解题思路】根据语境可知,该句意为:这是你所能做到的最好的事。could have done 意为“能够做到的??”,与语境相符,故 D 项正确。A 项意为“愿意”, B 项意为“应当”,C 项意为“必须”,都与语境不符。 35.B【命题立意】考查形容词辨析。难度中等。 【解题思路】根据下句中的“A bicycle is simple…”,结合语境可知,该句意在 表达:生活是很复杂的,而自行车是简单的。B 项意为“复杂的”,符合句意; A 项意为“令人厌烦的”,C 项意为“有压力的”,D 项意为“艰苦的”,都与 语境不符。 36.A【命题立意】考查形容词辨析。难度中等。 【解题思路】根据本句中的“fresh air, sunshine and exercise”可知,这些都是“自 然的”,A 项意为“自然的”,符合句意;B 项意为“神秘的”,C 项意为“复 杂的”,D 项意为“独一无二的”,都与语境不符。 37.D【命题立意】考查动词短语辨析。难度中等。 【解题思路】 该句意为: 一段时间之后, 我抵达小镇的另 一头。 D 项意为 “以?? 而告终,结束”,符合句意。A 项意为“放弃”,B 项意为“抛锚”,C 项意为 “平静下来”,都与语意不符。 38. A【命题立意】考查形容词辨析。难度中等。 【解题思路】根据语境可知,对于这中简单工具的作用,我感到很惊奇。A 项意 为“惊奇的”,B 项意为“愉快的”,C 项意为“困惑的,不解的”,D 项意为 “关注的”,都与语意不符。 39. C【命题立意】考查动词辨析。难度中等。 【解题思路】根据语境可知,该句意为:??这种简单的工具在如此之短的时间 内能够让我经过如此长的路程??, cover long distances 意为“经过漫长的路 程”,故 C 项正确。A 项意为“行军”,B 项意为“驾驶”,D 项意为“测量”, 都与语境不符。 40. A【命题立意】考查形容词辨析。难度中等。 【解题思路】根据第二段第一句中“ an odometer”可知,我安装了里程表,是 想知道我实际上行了多远,A 项意为“远的”,符合句意,故 A 项正确。B 项 意为“长的”,C 项意为“快的”,D 项意为“深的”,都与语意不符。 41. D【命题立意】考查形容词辨析。难度中等。 【解题思路】根据语境可知,我在自行车上装里程表,是因为我想知道精确的里 程。D 项意为“不准确的”,与 hated 连用,符合语意,故 D 项正确;A 项意为 “不可靠的”,B 项意为“不适用的”,C 项意为“没有准备的”,都与语意不 符。 42. A【命题立意】考查动词辨析。难度中等。 【解题思路】根据语境可知,该句意为:我回去找 Johnson 先生在自行车上安装 了一个里程表。A 项意为“安装”,符合句意。B 项意为“检查”,C 项意为“修 理”,D 项意为“放置”,都与语意不符。 43. B【命题立意】考查动词辨析。难度中等。 【解题思路】根据该句中的“but”结合语境可知,他有补充说了些话,B 项意 为“补充,增加”,符合语意;A 项意为“发誓”,C 项意为“回答”,D 项意 为“总结”,都与语意不符。 44. B【命题立意】考查名词辨析。难度中等。

【解题思路】 该句意为: 有里程表没有速度计, 就如有刀却无叉。 B 项意为 “叉” , 符合句意。 45. D【命题立意】考查动词辨析。难度中等。 【解题思路】 根据语境可知, 这两种装置被绑在手把上, D 项意为 “绑上, 系上” , 符合句意。A 项意为“贡献”,B 项意为“转换”,C 项意为“申请”,都与语 意不符。 46. C【命题立意】考查名词辨析。难度中等。 【解题思路】根据下句中的“attracted by these functions”可知,这种喇叭小功能 却多。C 项意为“功能”,符合句意。 47. C【命题立意】考查形容词词辨析。难度中等。 【解题思路】根据语境可知,该句意为:你不能让后座部位空着。C 项意为“空 的,无遮蔽的”,符合语意。A 项意为“松散的”,B 项意为“空白的”,D 项 意为“未完成的”,都与语境不符。 48. D【命题立意】考查介词辨析。难度中等。 【解题思路】根据常理可知,自行车的后座当然在自行车座位的后面。D 项意为 “在??后面”,故 D 项正确。 49. B【命题立意】考查形容词辨析。难度中等。 【解题思路】根据本句中的“oven”可知,老板意在推销烤箱,理由是在回家的 路上可能饥饿。B 项意为“饥饿的”,符合句意。 50. D【命题立意】考查动词辨析。难度中等。 【解题思路】根据最后一段可知,老板推销成功,故我无法拒绝他的推销。D 项 意为“抵抗,拒绝”,符合语意。A 项意为“考虑”,B 项意为“收回”,C 项 意为“使??”,都与语意不符。
[来源:Z。xx。k.Com]

第三部分:阅读理解。 A 【文章大意】本文讲述侨居国外的英国人离开英国多年后重回英国的不同感受, 这些感受我们司空见惯而无法察觉,只有他们才能体会。 51.A【命题立意】细节理解题。难度中等。 【解题思路】根据文章第二段第一句中“…small changes have probably surprosed you…”可知,在短期海外度假后,人们会注意到小变化,故 A 项正确。 52.B【命题立意】推理判断题。难度中等。 【解题思路】 根据第五段最后一句中 “…I believe foreign settlers have improved this country …more open-minded…”可知,Debit 对移民的态度是肯定的。故 B 项正 确。A 项意为“慎重的”,C 项意为“怀疑的”,D 项意为“批评的”,都与语 境不符。
[来源:Zxxk.Com]

53.C【命题立意】细节理解题。难度中等。 【解题思路】根据倒数第二段第一句中“To see policemen with guns in the airport for the first time was frightening…”可知,当到达英国机场,Christine 为紧张的安 全措施所震惊。故 C 项正确。A 项与语意相反,B、D 项为提及。 54.B【命题立意】主旨大意题。难度中等。 【解题思路】 根据第三段第一句以及全文叙述可知,本文讲述了侨居国外的英国 人离开英国多年后重回英国的不同感受,故 B 项正确;A 项范围太大,C 项文中

未提及,D 项无文章无关。 B 【文章大意】我和我弟弟小时,在交通运输日,母亲总带着我们乘坐火车、公共 汽车、出租车等,让我们感受到了自信与快乐。 55.B【命题立意】细节理解题。难度中等。 【解题思路】 根据第二段第一句中 “You can’t take any means of transportation more than once.”可知母亲禁止乘坐两次火车,故 B 项正确。 56.A【命题立意】细节理解题。难度中等。 【解题思路】根据第三段第二句中“ …above all, a failure of cnfidence — the product of a childhood …”可知,作者认为最大的受益在于增强自信,故 A 项正 确。 57.D【命题立意】词义猜测题。难度中等。 【解题思路】根据语境可知,该句意为:当我长大时,我母亲帮我解密了可能使 我无法作自我首次尝试的秘密。D 项意为“毁灭”,符合语境,故 D 项正确;A 项意为“陈列”,B 项意为“证明??是正当的”,C 项意为“不理睬”,都与 语境不符。 58.A【命题立意】细节理解题。难度中等。 【解题思路】 根据最后一段第一句中 “…a means we didn’t try on …the dirtiest and most polluting of them all.”可知,作者不赞同飞机,故 A 项正确。 C 【文章大意】 一封尘封了 140 年的写给大学的来信, 促使了妇女学位课程的创立。 该信的发现纯属偶然,那是一位女士向 St Andrews 大学写的学医申请信。 59.C【命题立意】细节理解题。难度中等。 【解题思路】根据第一段第二句中“ ... to be allowed to study medicine at St Andrews University…”可知,她想学医,故 C 项正确。 60.A【命题立意】细节理解题。难度中等。 【解题思路】根据第二段第一句“ The document was discovered buried in the university archives …”,可知,此信的发现纯属偶然,故 A 项正确。 61.B【命题立意】细节理解题。难度中等。 【解题思路】根据第三段第二句中“…a distance-learning degree for women”,可 知此信促使了妇女学位课程的创立,故 B 项正确。 62.D【命题立意】细节理解题。难度中等。 【解题思路】根据第三段最后一句中“…St Andrews in 1892.”可知,此事发生 在 1892 年,故 D 项正确。 D 【文章大意】 同一家庭出身的兄弟姐妹性格为何不同?那是因为他们生活于不同 的家庭环境: 对于父母的体验, 第一个出生的孩子与以后出生的孩子会迥然不同; 在语言发展上,后出生的孩子更喜欢向哥哥姐姐学习而不是向父母学习?? 63.A【命题立意】词义猜测题。难度中等。 【解题思路】根据第一段第二句中的“…different experience…”以及第一段最后 一句中 “…might live in a stable and close family in the first few years; another might be raised in a family crisis, with a disappointed mother and angry father.”可知,该短 语意为“生活在不同的家庭环境中”,故 A 项正确。

64.B【命题立意】细节理解题。难度中等。 【解题思路】根据第二段最后一句话中“Later-borns don’t enjoy that much talking time with parents, but instead they harvest lessons from bigger brothers and sister…” 可知后出生者更倾向于向兄弟姐妹学习,故 B 项正确。 65.D【命题立意】细节理解题。难度中等。 【解题思路】根据第三段最后一句“Even those siblings who fought the most had just as much posistive communication as the other sibling pairs.”可知,即使兄弟姐 妹间争吵不断,他们也在此中学习相处之道,故 D 项正确。 66.B【命题立意】词义猜测题。难度中等。 【解题思路】 根据语境可知, 有兄弟的女孩比有姐妹的女孩更具有女性品质特征, 故 B 项正确。 E 【文章大意】本文是一篇科普说明文。研究表明,放松心情更有利于提高工作效 率,更有利于解决创造性的解决问题;压力阻滞了神经细胞信号的传输,只会导 致工作效率下降。 67.B【命题立意】细节理解题。难度中等。 【解题思路】根据第二段第三句中“…your most inventive time comes in the early evening when you are relaxed.”以及下文对压力阻滞了神经细胞信号的传输可知, 放松使我们更具有创造性,故 B 项正确。 68.C【命题立意】细节理解题。难度中等。 【解题思路】 根据第一段倒数第二句中 “…the newspaper with depressing stories or reports of disaters.”,可知报纸上总是充满了负面新闻,故 C 项正确。 69.D【命题立意】词义猜测题。难度中等。 【解题思路】根据语境可知,若一味集中注意力而无暇放松,将错失有创造性的 解决问题的方法。D 项意为“不将注意力故放在某事物上”,符合语境,故 D 项正确。 70.A【命题立意】主旨大意题。难度中等。 【解题思路】通读最后一段可知,该段主要讲述对如何放松心情提出一些建议, 如 提早起身、洗热水澡、做深呼吸等等,故 A 项正确。
[来源:Z。xx。k.Com]

第四部分:写作。 第一节:完成句子

第二节: 书面表达。 【写作指导】文章仅给出一句主题句,要求据此写作,属于完全开放性作文。写 好该文,考生首先应认真审题,考题要求结合事例写作,故本文宜夹叙夹议,不 可全写成议论文; 在叙事时应注意用一般过去时。 其次, 应注意安排好文章结构。 文章可用主题句作第一段,第二段根据主题句叙事,第三段作总结点题。在遣词 造句上,考生应多用一些高级词汇和高级句型,如定语从句、倒装结构、非谓语 动词等,多用一些连词如:on the one hand, on the other hand, besides 等,以提 高文章的档次。


相关文章:
2012年湖北高考英语试卷及解析
2012年湖北高考英语试卷及解析_英语_高中教育_教育专区。2012 年普通高等学校招生全国统一考试(湖北卷) 英语学科试题解析 2012 年普通高等学校招生全国统一考试(湖北...
2012高考英语湖北卷及答案(精校版)
2012高考英语湖北卷及答案(精校版)_高三英语_英语_高中教育_教育专区。精校版,直接使用。今日推荐 157份文档 2015国家公务员考试备战攻略 ...
2012年全国高考英语试题及答案-湖北卷
2012年全国高考英语试题及答案-湖北卷_高考_高中教育_教育专区。2012 年普通高等学校招生全国统一考试(湖北卷) 英语 本试题卷共 16 页,81 题。全卷满分 150 分...
2012年高考湖北英语试卷解析(精析word版)-学生版
2012年高考湖北英语试卷解析(精析word版)-学生版_高考_高中教育_教育专区。第一部分:听力(共两节,满分 30 分) 做题时,先将答案划在试卷上。录音内容结束后,你...
2012年高考英语试题(湖北卷)解析
2012年高考英语试题(湖北卷)解析_高三英语_英语_高中教育_教育专区。2012年高考英语试题(湖北卷)解析湖北卷 21. 答案:A 解析:句意:两位律师捐出 5 万美元来赞...
2012年全国高考英语试题及答案解析-湖北卷
2012年全国高考英语试题及答案解析-湖北卷_英语考试_外语学习_教育专区。2012年全国高考英语试题及答案解析-湖北卷2012 年普通高等学校招生全国统一考试(湖北卷) 英语...
2012年湖北省英语试卷解析版
湖北省高考英语二轮复习书... 4页 免费如要投诉违规内容,请到百度文库投诉中心...2012 年普通高等学校招生全国统一考试(湖北卷) 英语学科试题解析 第二部分:词汇...
2012年湖北省高考英语真题(含答案)
2012年湖北省高考英语真题(含答案)_高考_高中教育_教育专区。2012年湖北省高考英语真题【含答案】2012 年普通高等学校招生全国统一考试(湖北卷) 英语第二部分:词汇...
2012年高考湖北英语试卷解析(精析word版)-教师版
2012年高考湖北英语试卷解析(精析word版)-教师版_专业资料。第一部分:听力(共两节,满分 30 分) 做题时,先将答案划在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时...
2012年全国高考英语试题和答案(湖北卷)
2012年全国高考英语试题答案(湖北卷)_高考_高中教育_教育专区。南昌戴氏教育精品堂学校 要考试 找戴氏 2012 年普通高等学校招生全国统一考试 英 语 注意事项: ⒈...
更多相关标签:
湖北高考试卷 | 湖北高考试卷及答案 | 2016湖北高考英语试卷 | 2016湖北高考数学试卷 | 湖北高考数学试卷 | 湖北语文高考试卷 | 湖北高考英语试卷 | 2016湖北高考试卷 |