当前位置:首页 >> 英语 >>

广东省梅州市2013届高三总复习质检试题英语试卷


广东省梅州市 2013 届高三总复习质检试题(2013.5)





本试卷分选择题和非选择题两部分,共页,满分 135 分。考试用时 120 分钟。 注意事项: 1. 答卷前,考生务必用黑色字迹的钢笔或签字笔将自己的姓名和考生号填写在答题卡上。 用 2B 铅笔将答题卡试卷类型填涂在答题卡上。在答题卡右上角的“试室

号”和“座位 号”栏填写试室号、座位号,并用 2B 铅笔将相应的试室号、座位号信息点涂黑。 2. 选择题每小题选出答案后,用 2B 铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑,如需改动, 用橡皮擦干净后,再选涂其他答案,答案不能答在试卷上。 3. 非选择题必须用黑色字迹钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域内相 应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案;不准使用铅笔和涂改 液。不按以上要求作答的答案无效。 4. 考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将试卷和答题卡一并交回。

第一部分:语言知识及运用(共两节,满分 45 分)
第一节 完形填空(共 15 小题;每小题 2 分,满分 30 分) 阅读下面短文,掌握其大意,然后从 1~15 各题所给的 A、B、C 和 D 项中,选出最佳选 项,并在答题卡上将该项涂黑。 High school students in Asia often do better than American students on international math and science tests. Experts say 1 is because schools in countries like China and South Korea do better at preparing students to take tests. Yet some of these 2 countries want to learn what makes American students good at 3 and critical thinking. Evan Glazer, the principal of Thomas Jefferson High School in America, says the school 4 science and math with literature and other liberal arts. EVAN GLAZER: ―Curriculum, when it‘s seen within one 5 context, you‘re really just 6 knowledge and skills. But if you want to look at the complexity of real problems and 7 solutions, it requires people to come at them from different 8. And so we foster (培养) a lot of team teaching, 9 with teachers from different 10 so that, when they‘re offering challenges to students, that they have 11 view-points as they approach problems.‖ He points out that as East Asian countries consider greater 12 for their schools, American education is 13 in the opposite direction. Most states have recently approved 14 standards in math and reading. Evan Glazer: ―In China and in Korea there is a strong interest in trying to get students to be more creative. And in America there is a strong interest in standardization. And, you know, the reality is we don‘t operate 15 . It‘s trying to find that right balance." 1. A. absolutely B. partly C. hardly D. impossibly 2. A. poor B. small C. same D. ancient 3. A. creativity B. argument C. relaxation D. independence 4. A. confuses B. examines C. evaluates D. combines 5. A. popular B. useful C. scientific D. particular 6. A. developing B. inventing C. destroying D. considering

1

7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15.

A. difficult A. moods A. talked A. countries A. various A. tasks A. lost A. usual A. oppositely

B. original B. spirits B. agreed B. subjects B. same B. freedom B. refused B. ordinary B. willingly

C. ideal C. angles C. compared C. ages C. unbelievable C. pressure C. headed C. right C. properly

D. easy D. theories D. mixed D. religions D. enough D. disciplines D. stopped D. common D. eagerly

第二节:语法填空(共 10 小题;每小题 1.5 分,满分 15 分) 阅读下面短文, 按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求, 在空格处填入一个适当的词 或使用括号中词语的正确形式填空。 If your life feels like it is lacking the power that you want and the motivation that you need, sometimes all you have to do is shift your point of view. By training your thoughts to concentrate on the bright side of things, you are more likely to have the incentive to follow through on your goals. You are less likely 16 (hold) back by negative ideas that might limit your performance. Your life can be enhanced, and your happiness 17 (enrich), when you choose to change your perspective. Don't leave your future to chance, whenever you come across anything 18 (expect) and suddenly. Don't expect things to get better on their own. You must go 19 the direction of your hopes and aspirations. Begin to build your confidence, and work through problems rather than avoid them. Remember that true power is not necessarily control over situations in life, 20 the ability to deal with 21 comes your way. Always believe that good things are possible, and remember that mistakes can be lessons 22 lead to discoveries. Take your fear and transform 23 into trust; learn to rise above anxiety and doubt. Turn your "worry hours" into "productive hours". Take the energy that you 24 (waste) and direct it toward every worthwhile effort that you can be involved in. You will see beautiful things happen when you allow yourself to experience the joys of life. You will find happiness when you adopt positive thinking into your daily routine and make it 25 important part of your world.

第二部分:阅读(共两节,满分 50 分)
第一节: 阅读理解 (共 20 小题;每小题 2 分,满分 40 分) 阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C 和 D 项中,选出最佳选项。 A Fifty has never looked better. It‘s been 50 years since the first James Bond film, Dr. No, premiered (首映) in cinemas. As first embodied by Scottish actor Sean Connery, Agent 007 was a fearless, cool-as-ice spy who excelled at sleuthing (侦查), fighting and saving the world. Since then, more than 20 films featuring the iconic (偶像的) spy have been released–making it one of the longest-running franchises (授权) in the history of cinema. On Nov 9, the 23rd Bond movie, Skyfall, celebrated the legend‘s 50th birthday. Over the years, audiences have changed. It doesn't matter. Six different actors have acted 007

2

and it doesn't matter. Even shocking technological and cultural changes can‘t bend Bond. Why? Is it the action, the sexy women, the cars, the gadgets and the exotic locations? Yes, but the most important reason is still the man himself. Bond can challenge his boss and shoot a bad guy in mere minutes. He is an expert in literature, languages, art and fine wines. He has a sharp tongue besides his wits. In the first film Dr. No, as Connery lit a cigarette, we heard James Bond‘s voice and saw his café for the first time. The simple scene and short phrase have defined the character for half a century. ―Next to the Beatles and Stones, James Bond was the greatest British import of the 1960s,‖ David Kamp, a US contributing editor for Vanity Fair, wrote in a recent article about the birth of Bond and its influence on the US. The Bond phenomenon has clearly affected movie culture, pop culture and spy culture. But perhaps the most amazing thing is that 007 has survived in the age of feminism. ―Talking of objectifying women, Bond is essential Huge Henfner (founder of Playboy magazine) with a gun,‖ movie critic Xan Brooks told The Guardian. ―But women liked Bond, too. He couldn‘t have run for 50 years with male fans alone.‖ We love Bond for many reasons—after all 50 years, Bond is still breathtaking. thrilling ride into the very heart of an icon like no other. But most of all, we may love him for one reason: ―he always gets away with it.‖ one said. 1. What attracts the audience most in James Bond films? A. The violent fighting scenes. B. The sexy women. C. Everything about Bond himself. D. The car racing. 2. What does the underlined sentence mean in Paragraph 4? A. He can read people‘s thoughts. B. He can easily beat any man who wants to murder him. C. He can predict what people are going to do by observing them. D. He has an unkind way of speaking and always thinks quickly and clearly. 3. According to the passage, which of the following is TRUE? A. The first James Bond film was produced in 1963. B. Skyfall is the last James Bond film. C. David Kamp is a UK editor for the Guardian. D. The James Bond film was popular in the age of feminism. 4. What does the movie critic Xan Brooks imply? A. James Bond films are not accepted by young girls. B. Men are especially interested in James Bond films. C. Bond is actually a man against feminism. D. Women are fond of James Bond films too. 5. What is the best title of the passage? A. Still Going Strong Fifty Years on. B. Introduction about James Bond films. C. Secrets of 007. D. The Last James Bond films. B Which is safer--staying at home, traveling to work on public transport, or working in the office? Surprisingly, each of these carries the same risk, which is very low: However, what about

3

flying compared to working in the chemical industry? Unfortunately, the former is 65 times riskier than the latter! In fact, the accident rate of workers in the chemical industry is less than that of almost any of human activity, and almost as safe as staying at home. The trouble with the chemical industry is that when things go wrong they often cause death to those living nearby. It is this that makes chemical accidents so newsworthy. Fortunately, they are extremely rare. The most famous ones happened at Texas City (1947), Flixborough (1974), Seveso (1976), Pemex (1984) and Bhopal (1984). Some of these are always in the minds of the people even though the loss of life was small. No one died at Seveso, and only 28 workers at Flixborough. The worst accident of all was Bhopal, where up to 3,000 were killed. The Texas City explosion of fertilizer killed 552. The Pemex fire at a storage plant for natural gas in the suburbs of Mexico City took 542 lives, just a month before the unfortunate event at Bhopal. Some experts have discussed these accidents and used each accident to illustrate a particular danger. Thus the Texas City explosion was caused by tons of ammonium nitrate, which is safe unless stored in great quantity. The Flixborough fireball was the fault of management, which took risks to keep production going during essential repairs. The Seveso accident shows what happens if the local authorities lack knowledge of the danger on their doorstep. When the poisonous gas drifted over the town, local leaders were incapable of taking effective action. The Pemex fire was made worse by an overloaded site in an overcrowded suburb. The fire set off a chain reaction of exploding storage tanks. Yet, by a miracle, the two largest tanks did not explode. Had these caught fire, then 3,000 strong rescue team and fire fighters would all have died. 6. Which of the following statements is TRUE? ______ A.Working at the office is safer than staying at home. B.Travelling to work on public transport is safer than working at the office. C.Staying at home is safer than working in the chemical industry. D.Working in the chemical industry is safer than traveling by air. 7. Chemical accidents are usually important enough to be reported as news because ____. A. they are very rare. B. they often cause loss of life C. they always occur in big cities D. they arouse the interest of all the readers 8. According to passage, the chemical accident that caused by the fault of management happened in ____. A. Texas city B. Flixborough C. Seveso D. Mexico City 9. From the passage we know that ammonium nitrate is a kind of ____. A. natural gas, which can easily catch fire B. fertilizer, which can't be stored in a great quantity C. poisonous substance, which can't be used in overcrowded areas D. fuel, which is stored in large tanks 10. From the discussion among some experts we may conclude that ____. A. to avoid any accidents we should not repair the facilities in chemical industry B. the local authorities should not be concerned with the production of the chemical industry C. all these accidents could have been avoided or controlled if effective measure had been taken D. natural gas stored in very large tanks is always safe

4

C When I was in middle school, I found out that my Algebra teacher Mrs. McClure had gone to high school with Dad. ―Gertrude McClure!‖ my dad said as he pointed at her picture in my yearbook. ―Same Old Gertie.‖ He told me to tell Mrs. McClure that he said hello. ―When she finds out, you‘re my kid, it will blow her mind!‖ he said. When I told Mrs. McClure so, she asked me. ―What‘s your dad‘s name?‖ “David MUrphy,‖ I answered. “I don‘t believe it!‖ she said. “What was my Dad like in school?‖ I asked Mrs. McClure. She explained that dad wasn‘t really known for having an active interest in his studies. Unlike my dad, I had more than an active interest in my studies. I was in an eighth grade math class even though I was a seventh grader, and I was on both the math team and the academic games team. I won first place in a national championship and I firmly believed that maybe those flavor of achievements would qualify me for 2.9% financing on a mortgage (按揭), a six-figure job or at least, get me some kind of prize for being a good person. This was the first time that I had noticed that my dad and I didn‘t really have a lot in common except that we both liked to read and we had the same group of relatives. Dad was on the football team and in the drama club. He was in the Air Force and was the kind of guy that made friends everywhere he went. I remember once when I was little, a bunch of British sailors from the HMS Ark Royal coming over to our very small mobile home one day. They played darts (飞镖), barbequed, and talked funny things. I loved it. I figured since my dad had been in the armed forces, he must have known them from then. But later in life, I realized that my dad was in the Air Force stationed in the Philippines during the Vietnam War and these guys were in the British Navy during peacetime docked in South Florida. The odds (可能性) that he knew them were slim. I asked my mom how Dad knew all these guys. My mother told me, ―We took the public tour of the ship and you know your dad.‖ 36. How did the author‘s father recognize Mrs. McClure was his former schoolmate? A. Through a picture in the author‘s yearbook. B. Through the author‘s description. C. During an accidental meeting. D. By attending a school meeting. 37. When the author told his teacher that his father was her schoolmate, she felt_______. A. happy B. shy C. terrible D. amazed 38. Why did the author study hard to get as many achievements as he can? A. To get praise from his teacher. B. To win reputation for his school. C. To get a well-paid job. D. To win his parents‘ favor. 39. What kind of person was the author‘s father in his schooldays? A. He was good at sports. B. He was extremely popular among girls. C. He was not quite fond of studies. D. He was hard and clever. 40. We can infer from the passage that the British sailors from the HMS Ark Royal _____. A. paid a visit to his father‘s office B. loved playing cards and chess C. were in the American Navy during peacetime

5

D. came across his father on a trip D I was brought up in the British, stiff upper lip style. Strong feelings aren‘t something you display in public. So, you can imagine that I was unprepared for the outpouring of public grief (悲 伤) at a Chinese funeral. My editorial team leader died recently after a short illness. He was 31. The news was so unexpected that it left us all shocked and upset. A female colleague burst into tears and cried piteously at her desk. Somehow we got through the day's work. The next day was the funeral. Our big boss stepped forward to deliver a eulogy and was soon in tears. She carried on, in Chinese of course, but at the end said in English: "There will be no more deadlines for you in heaven." Next came a long-term colleague who also dissolved in tears but carried on with her speech despite being almost overcome by emotion. Then a close friend of the dead man paid tribute (哀悼), weeping openly as he spoke. Sorrow is spreading. Men and women were now sobbing uncontrollably. Finally, the man's mother, supported between two women, addressed her son in his coffin. At one point, the mother almost collapsed and had to be held up. We were invited to step forward to each lay a white rose on the casket. Our dead colleague looked as if he was taking a nap. At the end of the service I walked away from the funeral parlor stunned at the outpouring of emotion. In the UK, families grieve privately and then try to hold it together and not break down at a funeral. Here in China it would seem that grieving is a public affair. It strikes me that it is more cathartic to cry your eyes out than try to keep it bottled up for fear of embarrassment, which is what many of us do in the West. Afterwards, a Chinese colleague told me that the lamenting at the funeral had been restrained (克制) by Chinese standards. In some rural areas, she said, people used to be paid to mourn noisily. This struck me like something out of novel by Charles Dickens. But we have all seen on TV scenes of grief-stricken people in Gaza and the West Bank, in Afghanistan, Iraq and the relatives of victims of terrorist bombings around the world. Chinese grief is no different. I realized that it's the reserved British way of mourning that is out of step with the rest of the world. It was our newspaper's production day. We were bussed back to the office to resume work. No more deadlines for our former colleague, but we had to pull together to put the newspaper to print. The boss invited the team to go out for dinner after work. We relaxed, smiled, joked. There was no mention of the funeral or our poor colleague. Enough sorrow had been shed already. We needed a break. 41.The underlined words “stiff upper lip style”mean “______”. A.cold-blooded B.warm-hearted C.self-controlled D.light-hearted 42.At the funeral, ________. A.five individuals made speeches B . the boss‘s speech was best thought of C.everyone was crying out loudly D.the writer was astonished by the scene 43.According to the writer, people in the West _______. A.are not willing to be sad for the dead B.prefer to control their sadness in public C.cry their eyes out at the public funeral D.have better way to express sadness 44.It is implied that _______. A.the English might cry noisily for the dead in Dickens‘ time

6

B.Chinese express their sadness quite unlike other peoples C.victims of terrorist bombings should be greatly honored D.English funeral culture is more civilized than the others 45.This passage talks mainly about _______. A.an editor‘s death B.bad funeral customs C.western ways of grief D.cultural difference 第二节 信息匹配 (共 5 小题;每小题 2 分,满分 10 分) 阅读下列应用文及相关信息,并按照要求匹配信息。 首先请阅读下列商品的提示性文字: A.Section One: Do –It –Yourself Section –On these shelves customers can find the latest manuals on how do everything from building a computer to constructing your own home. B.Section Two: Sports & Leisure Section--Stocks a large range of the latest books on your favorite sporting teams and events. Pick up the perfect Father's Day present here. C.Section Three: Humor Section--A great selection of joke books, funny stories and wonderful real life adventures that are sure to keep the reader laughing for days. D.Section Four: Business & Finance--Students, business people or anyone interested in the world of commerce are certain to find the book they are after here. We have special subsection for international trade and e-commerce. E.Section Five: Biography--Find out about the lives of your favorite sports stars, singers, actors and other famous people from today and the past. Learn what they had to go through to become successful and the effect it had on their lives. F. Section Six: Education--Has a huge range of textbooks and supplementary material covering all the major high school and university subjects. Buyers showing their student cards receive a 15% discount on all purchases from this section. 阅读下列关于各书籍的信息,匹配书籍与其所应放置的书架: 46.The Delighted Eye--by Prof. John Nash--The 1994 Nobel Prize Winner for Economics, whose ideas have influenced a generation of the world's greatest economic minds, tells his life story: growing up in a small town in America, becoming one of America‘s most influential mathematicians and his battles with mental illness. 47.Mother Tongue: The English Language -- by Bill Bryson-- Bryson's book is a journey through the history and different aspects of the English language, one that is both informative and hugely entertaining. As with most of Bryson's books, fun comes before facts and readers will be left with a smile on their faces. 48. Into Thin Air--by John Krakauer--is a riveting first-hand account of a disastrous race to the top of Mount Everest. In March 1996, "Outside" magazine sent veteran journalist and experienced climber John Krakauer to join the team led by the famous Everest guide Rob Hall. Despite the expertise of Hall and the other leaders, by the end of the race eight people were dead. 49. Ready Made: How to Make (Almost) Everything--by Shoshena Berger and Grace Hawthorne--beautifully written with great factual information. The theme behind this book is re-use, re-claim, re-cycle and there are many detailed easy-to-do projects for the reader to try such as making a photo frame from a book cover or a pot for your plants from plastic shopping bags. 50.The Smartest Guys in the Room: The Amazing Rise and Scandalous Fall of Enron--by Bethany McLean and Peter Elkind--As the title suggests the authors cover the rise of the American

7

electricity company to become one of the 10 richest companies in the world and its spectacular fall into dishonor and bankruptcy. A perfect guide on what not to do in business.

第三部分

写作(共两节,满分 40 分)

第一节 基础写作(共 1 小题,满分 15 分) 以下是微博*的基本信息及主要影响: 基本信息: (1)微博:一种网上日记 (2)话题:从日常小事到全球重大事件 (3)内容:定期更新、公开,简短、140字以内 主要影响: (1)正面:便于人们表达心声、交流想法 使信息的传播比以往更快更广 (2)负面:可能泄露隐私或其他重要的个人信息 误导性信息使公众无法辨清是非 参考词汇:微博 microblog n. 误导性 misleading adj. 隐私 privacy n. 【写作内容】 根据以上提示,写一篇英语短文介绍微博,包括以下内容: 1.微博的基本信息; 2. 微博的主要影响。 【写作要求】 只能使用 5 个句子表达全部内容。 【评分标准】 句子结构准确,信息内容完整,篇章结构连贯。

第二节

读写任务(共 1 小题,满分 25 分)

阅读下面的短文,然后按照要求写一篇 150 词左右的英语短文。 Gemma Spofforth has chosen to swim on to the 2012 Olympics after a troubled ten months. The 23-year-old former Portsmouth Northsea swimmer first questioned her future around the time of last October‘s Commonwealth Games. More doubts followed when she failed to defeat her world 100 meters backstroke title in Shanghai last weekend when she had been suffering from the sickness. Away from the pool, her father‘s partner died in March, just three and a half years after Spofforth‘s mother passed away. After finishing 13th in the 50 meters backstroke yesterday, she said, ―Last night, there was a really big decision for me—whether I should give up because this year hasn‘t been fun, 2009 was maybe my time. But I decided it‘s 100 per cent commitment from here on in, get fit and get ready for next year. It was a huge decision to make overnight. A lot of thought went into it, I didn‘t get much sleep. I came down this morning, had a relatively good race, got through and realized that this is
8

where I want to be. Next year is the one and I am only going to do it if I really want to do it, and if I have one inkling (暗示) over the next couple of weeks it‘s not right for me then I will quit. I talked to my couch Martyn Wilby a couple of times. I talked to him this morning. He said to me, ?If you come to me and say you‘re not sure you want to swim then that‘s it, you‘re done. You can only do this sport if you are 100 percent invested and this year hasn‘t been 100 percent for me.‘‖ [写作内容] 1. 以约 30 词概括以上短文的主要内容; 2. 然后以约 120 词就“全力以赴,才能成功”这一话题发表你的看法,内容包括: (1) 原文给你的启示; (2) 以自己或他人的事例说明如果我们不全力以赴,是很难取得最后的成功的。 [写作要求] 1. 作文中可以使用亲身的经历或虚构的故事,也可以参照阅读材料的内容,但不得直接引 用原文中的句子; 2. 作文中不能出现真实姓名和学校名称。 [评分标准] 概括准确,语言规范,内容合适,篇章连贯。

9

梅州市高三总复习质检英语试题(2013.4) 参考答案与评分标准
1—5 BCADD 6—10 ABCDB 11—15 ABCDA 16. to be held 17. enriched 18. unexpectedly 19. in 20. but 21. whatever 22. That/ which 23. it 24. have wasted 25. an 26—30 CDDDA 31—35 DBBBC 36—40 ADCCD 41—45 CDBAD 46—50 ECBAD 基础写作: One possible version: Microblog, a kind of online diary, covers a wide variety of topics ranging from small dally incidents to major global events. It provides the regularly updated information which is open to the public with very brief contents, usually within 140 words. As a new way of communication, microblog definitely has some positive influence on our life because it makes it convenient for people to express their feelings or opinions and exchange them with others. Besides, it enables news and messages to spread more quickly and widely than ever before. On the other hand, it also affects our life negatively because it is possible for people to give away their privacy or other significant personal information and some misleading information prevents the public from telling the right from wrong. 读写任务: One possible version: Due to sad experience at home and in her health, Gemma Spottorth felt unsure about herself, and intended to quit. Finally with the encouragement of her coach, she decided to make every effort to compete in the coming 2012 Olympics. This news report tells us about a world champion‘s decision. From it, we can learn as humans, we may all at a certain time doubt ourselves and fall into a low state. But we should not give up so easily. More often than not, if we failed, that is because we haven‘t tried our best. One of my experiences is another convincing example. In Senior One, I signed up for the National English Proficiency Competition at the urge of my teacher. But I was uncertain of myself and didn‘t put much effort into it. Although I attended training course and finished some practice tests, I only got the third prize in the competition. In great regret, I thought if I had tried harder, I would have won the first or at least second prize! In conclusion, once determined, we should go all out to fuifill our dream.

部分解析
完形填空 1. B。 根据下文可知,中韩等国家也在寻求教育改革,故中韩等国家的学生擅长于国际数 学和学科竞赛“部分”原因是这些国家在培养学生应试上做得更好。 2. C。 该文探究的是中韩等亚洲国家与美国教育理念和方法等方面的差异, 故这里的 these same countries 指的是 these Asian countries 。 3. A。根据下文可知,美国注重学生创造力的培养,故这些亚洲国家想在这方面向美国学 习。 4. D。根据下一段可知,美国培养了一些由不同学科教师组成的教学团队以融合各学科知

10

5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15.

识,故这里选 combines,意思是“该校将科学和数学与文学及其文科相结合起来。 ” D。particularly 表示“特定的” ,即“在某种特定背景下看教学课程” 。 A。在某种特定背景下看教学课程,它只是“开发”知识和技能。 B。original 在此次表示“独创的;新颖的” ,即“但如果你想看到实际问题的复杂性和 创造性的解决的办法” 。 C。根据下面一个句子可知,不同学科的教师看待问题的“角度”是不同的。 D。教学团队由不同学科教师“混编”在一起。 B。 subjects 在此表示 “学科” 由第二段中 science and math with literature and other liberal 。 arts 判断。 A。因此,当他们给学生提供挑战时,他们有“各种”观点来处理问题。 B。学校要让学生从应试圈子里跳出来,就得考虑给学生更大的“自由度” 。 C。be headed 表示“朝---方向前进” 。 D。common standards 指“统一的(共同的)标准” 。 A。东南亚等国的教育要加强对学生创造力的培养,而美国则要向标准化方向前进。发 展的方向看似相反,但根据最后一个句子可知,该文作者认为“事实是我们并非背道而 驰,而只是试图找到适当的平衡。 ”

语法填空: 16. to be held 考查不定式的被动结构。 根据短语 be likely to do sth.以及后面明显的提示词 by, 使用 to be held 为最佳答案。 17. enriched 考察省略句的用法。这里省略了与前半句中一样的 can be,因此此处与前面 enhanced 的结构一致,使用 enriched。 18. unexpectedly 考察词形变化。此处 suddenly 已经给了明显的提示,and 连接前后一致的 词性,用副词,根据本句句子的意思,此处表示“出乎意料地” ,unexpectedly 为正确答 案。 19. in 考查介词的用法。短语 in the direction of---是固定用法。这里应该解释为“在你的希 望和愿望两方面” 。 20. but 考查并列连词。根据本句的意思“真正的力量并非是对生活中出现的境况进行控制, 而是(转折关系,用 but)有能力去处理任何遇到的问题。,因此 but 为最佳答案。 ” 21. whatever 考查宾语从句的连接词。宾语从句缺少主语,whatever 强调作用,表示“任何 事情” 。 22. that/ which 考查定语从句的连接词。先行词是 lessons,在从句中充当主语,可以用 that 或者 which。 23. it 考查代词的用法。此处 it 代替前面提到的 fear。 24. have wasted 考查谓语的时态。根据句子的意思“你已经(到目前为止)浪费(或没有 珍惜)的精力” ,用现在完成时为佳。 25. an 考查冠词的用法。名词短语 an important part of your world 作为 make 的宾语补足语, 因此为 part 是可数名词,更是习语用法 part of,因此用 an。 阅读理解 A 篇(娱乐) 26. C。细节理解题。由文章第四段中的 but the most important reason is still the man himself 可知答案选 C 项。 27. D。句义理解题。本句中的关键词 a sharp tongue 和 wits,主要在说 James Bond 的口才

11

和才智。 28. D。 细节理解题。 由文章倒数第二段中的 But perhaps the most amazing thing is that 007 has survived in the age of feminism 可知答案选 D 项。 29. D。推理判断题。由文章倒数第二段中的 But women liked Bond, too. He couldn‘t have run for 50 years with male fans alone. 可知答案选 D 项。 30. A。标题归纳题。本文多处地方出现 50 years,以及开头 Fifty has never looked better,即 使经过 50 年,James Bond 系列仍然风靡,因此最佳标题为 Still Going Strong Fifty Years on。 B 篇(报告) 31. D。细节判断题。本文第一段的三、四句明确告诉我们 D 的答案是正确的。 32. B。细节理解题。文章第二段的第一、二句中提出 chemistry accidents 之所以如此轰动主 要是因为它总是造成了伤亡,因此 B 为最佳选项。 33. B。细节理解题。文章第四段第三句告诉我们 B 为最佳选项。 34. B。词义猜测题。ammonium nitrate 后的非限制性定语从句中可以明确得知 B 为最佳选 项。 35. C。推理判断题。本题应该是根据最后一段作者的态度可以推理出正确答案,也可以利 用排除法,A、B、D 表述的观点与文章事实不符。 C 篇(周围的人) 本文是一部电影介绍,中文译名为《少年派的奇幻漂流》 。少年派与家人前往加拿大, 途中轮船沉没,派勉强爬上了一条小小的救生船,同时还有一只斑马、一只土狼、一只大猩 猩和一只老虎。为了生存,派战胜恐惧,学会与老虎和谐相处。 36. A。篇章结构题。本文第一段呈现了电影里的若干场景,目的是向读者介绍本文的主题。 37. A。细节理解题。由倒数第二段中的 Pi spends most of his time in despair, yet he refuses to give up and die. Instead, he lives by his wits and determination 可知派非常聪明而且有决心。 38. C。句意理解题。船上有四种动物和派,to avoid being part of the food chain 避免成为食 物链的一部分,意为“避免被吃” 。 39. C。推理判断题。由文章最后一句话可知答案选 C 项。 40. C。文章出处题。本文介绍了一部电影,故很有可能在报纸的娱乐栏目看到这篇文章。 D 篇(科普类) 本文介绍了哈佛的新研究虾壳丝蛋白 “塑料” 一种可代替塑料的可生物降解的物质。 袋, 41. C。段落大意题。由文章第一段段中的第一句的介绍,特别是 The material, made from shrimp (虾) shells and proteins produced from silk, is called "shrilk." It is thin, clear, flexible and strong 可知答案选 C 项,介绍这种物质的特征。 42. A。细节推理题。由文章第二段中的 plastic's very durability (耐用性) is raising questions about how appropriate it is for one-time products such as plastic bags, or short-lived consumer goods, used in the home for a few years and then cast into a landfill where they will degrade for centuries.可推出引起人们关注的问题:塑料使用方面的问题。 43. D。细节理解题。从倒数第二段中可知这种材料有很大的潜能,因为有充裕的材料来制 作这种材料,从 Materials from which it is made are plentiful in nature, found in everything ranging from shrimp shells, insect bodies to living plants。 44. B。细节理解题。由文章最后一段中 The inventors said the material becomes flexible when wet, so they're exploring ways to use it in wet environments 可知发明者们在实验室中研究 的方向是在湿润的情况下。

12

45. D。标题归纳题。通读全文可知这篇文章的主要内容是一种可以替代塑料的物质研究。 A 的选项太泛,环保中的一大进步,不够具体。

13


相关文章:
广东省梅州市2013届高三总复习质检试题英语试卷
广东省梅州市2013届高三总复习质检试题英语试卷_英语_高中教育_教育专区。试卷广东省梅州市 2013 届高三总复习质检试题(2013.5) 英 语 本试卷分选择题和非选择题...
广东梅州市2014届高三总复习质检英语试卷
梅州市高三总复习第一次质检试卷(2014.3.)英语试卷分选择题和非选择题两部分,共 10 页,满分 135 分。考试用时 120 分钟。 注意事项: 1.答卷前, 考生...
梅州市2015届高三总复习质检试卷(英语)
梅州市2015届高三总复习质检试卷(英语)_理化生_高中教育_教育专区。梅州市 2015 届高三总复习质检试卷 英语试卷分选择题和非选择题两部分,共 8 页,满分 135...
广东省梅州市2015届高三3月总复习质检(一模) 英语试题
广东省梅州市2015届高三3月总复习质检(一模) 英语试题_英语_高中教育_教育专区。广东省梅州市 2015 届高三 3 月总复习质检(一模) 英语试题试卷分选择题和非...
梅州市2016届高三总复习质检试卷(英语)
梅州市 2016 届高三总复习第一次质检试卷 英 语试卷分第 I 卷(选择题)和第 II 卷(非选择题)两部分,满分 120 分(最终成绩按 135 分进行 折算,即 120...
广东省梅州市2016届高三总复习第一次质检英语试题
广东省梅州市2016届高三总复习第一次质检英语试题_英语_高中教育_教育专区。梅州市高三总复习第一次质检试卷(2016.2.)英语 本试卷分第 I 卷(选择题)和第 II ...
广东省梅州市2015届高三3月总复习质检(一模)英语试题
广东省梅州市2015届高三3月总复习质检(一模)英语试题_高中教育_教育专区。梅州市高三总复习第一次质检试卷(2015.3) 英语 本试卷分选择题和非选择题两部分,共 10...
广东省梅州市2015届高三3月总复习质检(一模)英语试题
广东省梅州市2015届高三3月总复习质检(一模)英语试题_英语_高中教育_教育专区。广东省梅州市2015届高三3月总复习质检(一模)英语试题梅州...
广东省梅州市2013届高三总复习质检数学理试题
试卷试卷隐藏>> 广东省梅州市 2013 届高三总复习质检 数学理试题(2013.3)一、选择题(40 分) 1、设 i 是虚数单位,复数 i 对应的点在 1? i A、第一象限...
更多相关标签: