当前位置:首页 >> 英语 >>

2014高考英语 阅读理解细节理解题解题技巧

(一)题型介绍: 过去在阅读理解题中占很大比例。细节题要求考生具备快速寻找信息的能力,采用针对性方 法进行阅读。多数情况下,作者不会明确地呈现一个事实,读者需根据已有的信息进行处理, 读出言外之意。还要特别注意文章的时间顺序、故事发生的地点、情节的发展、和人物之间 的关系。 考查文章细节理解的测试题 ① This article is p

articularly written for ___.? ② When the writer says he really means ___.? ③ The author's attitude to is that ___.? ④ What kind of atmosphere does the writer want to create in this passage?? ⑤ The writer regards as ___.? ⑥ The writer's purpose in writing this story is ___. (二)细节题具体方法与步骤: ①排除干扰项 ,突出主题。事实细节题的设计干扰项一般都是某一细节的错误叙述与论断, 可先排除干扰项。作为命题内容的细节一般总是短文的要点活主要论据。因此正确的选项往 往与短文的主题密切相关。 ② 按文章的体裁,作者写作的组织模式及有关的信息词,如 for example,first,second 等预测应该到何处寻找自己所需要的事实。 ③ 将自己精力放在寻找你所需要的细节上,快速通篇跳读,眼睛自左至右,自上而下呈 Z 形 扫视,直到找到细节出处,待找到含细节句子时,放慢速度,仔细核对比较内容,直至找到 答案。 ④注意识别指代词语。为避免重复,文章中对多次提及的事物或现象会使用不同的词语,如 同义词、近义词、代词等。 (三)考题探究 Most people think of racing when they see greyhounds(灰狗) and believe they need lots of exercise. They can actually be quite lazy! Greyhounds are good at fast races but not long-distance running. They do need regular exercise but they like to run for a short burst and then get back on the bed or a comfortable seat. Another misunderstanding is that greyhounds must be aggressive(好斗的) because they are big in size. In fact greyhounds love people and are gentle with children. Greyhounds can live for 12-14 years but usually only race for two or three years, and after that they make great pets. They dont need a lot of space, dont make a lot of noise, and dont eat a lot for their size. Normally, greyhounds can be as tall as 90 cm. There is, however, a small-sized greyhound, which stands only 33 cm. Greyhounds come in a variety of colors. Grey and yellowish-brown are the most common. Others include black, white, blue, red and brown or a mix of these. Greyhounds have smooth body coats, low body fat and are very healthy. Because theyre slim(苗条的)they dont have the leg problems like other dogs the same height. But they do feel the cold. Especially since they would much rather be at home in bed


thanwalking around outside. 1 Why does the author say that greyhounds make great pets? A. They are big in size. B. They live a very long life. C. They can run races for some time. D. They are quiet and easy to look after. 2 . If you keep a pet greyhound, it is important . A. to keep it slim B. to keep it warm C. to take special care of its legs D. to take it to animal doctors regularly 学海导航 1 D 从题目可以看出该题目是考查对文章细节理解的题目。结合语境,注意上下文的关系, 注意查找关键信息。由文章的第二段的内容来看,文章用了三个具有否定意义的排比句 They dont need a lot of space, dont make a lot of noise, and dont eat a lot for their size., 分析了灰狗的习性和特点,尤其是在点明了 they make great pets 之后,又对其原因进行了 分析,此时我们就可以根据文章的讲解来推断题目。故该题目的关键是对文章第二段的内容 进行分析,归纳,然后得出结论。 2 B 由题目可知该题应该是个对文章细节的推断题。由该题考查的内容,我们可以讲注意力 放在文章的最后一段。最后一段中提到灰狗没有其他类型狗的腿的毛病,因此 C 项错误。文 章特别提到 they do feel the cold.,说明他们怕冷,因此就需要保暖了。故 B 项是正确答 案。 (四)实例演练 Some children are natural-born bosses. They have a strong need to make decisions, manage their environment, and lead rather than follow. Stephen Jackson, a Year One student, operates under the theory of whats mine is mine and whats yours is mine, says his mother. The other day I bought two new Star Wars light sabers(剑) Later, 。 I saw Stephen with the two new ones while his brother was using the beat-up ones. Examine the extended family, and youll probably find a bossy grandparent, aunt, uncle or cousin in every generation. Its an inheritable trait, says Russell Barkley, a professor at the Medical University of South Carolina. Other children who may not be particularly bossy can gradually gain dominance(支配地位) when they sense their parents are weak, hesitant, or in disagreement with each other. Whether its inborn nature or developed character at work, too much control in the hands at the young isnt healthy for children or the family, Fear is at the root of a lot of bossy behavior, says family psychologist John Taylor. Children, he says in his book From Defiance to Cooperation, have secret feelings of weakness and a desire to feel safe. Its the parents role to provide that protection. When a boss child doesnt learn limits at home, the stage is set for a host of troubles outside the family. The overly willful and unbending child may have trouble obeying teachers or coaches, for example, or trouble keeping friends. It can be pretty lonely as thetop dog if no one likes your bossy ways. I see more and more parents giving up their power, says Barkley, who has studied


bossy behavior for more than 30 years. They bend too far because they dont want to be as strict as their own parents were. But they also feel less confident about their parenting skills. Their kids, in turn, feel more anxious. 1. Bossy children like Stephen Jackson. A. make good decisions B. show self-centeredness C. lack care from others D. have little sense of fear 【点津】 B 该题目主要是对文章的细节的考查,我们在读完题目后,我们可以将注意力放在 第一段中的 I saw Stephen with the two new ones while his brother was using the beat-up ones.在认真分析后我们可知 Stephen 不知道对别人关心、照顾,而是以自我为中心。故 B 项 是正确答案。 (五)经验总结: 通过对上面内容的讲解和自己练习我们可以做出一下的总结: 1 定位能力很重要,要通过不断的做练习来进行有意识的培养。 2 细节理解题通常是定位部分的变体或者是重复,即意思相同但表达的方式会有所变化。 3 切忌通过自己对某类知识的主观了解做出凭空想象的判断,每一道题目的选择都离不开对 原文的理解和把握,答题时要力求紧扣文章中心来寻找解题的线索。


2014高考英语 阅读理解细节理解题解题技巧
2014高考英语 阅读理解细节理解题解题技巧_英语_高中教育_教育专区。英语阅读理解细节理解题解题技巧(一)题型介绍: 过去在阅读理解题中占很大比例。细节题要求考生具备...
2014高考英语阅读理解题的特点及解题技巧_高考_高中教育_教育专区。2014高考高三复习...在近几年的高考中, 涉及较低能力要求的 事实性和细节性考题的比例虽呈上升...
2014高考英语阅读理解解题技巧_高考_高中教育_教育专区。2014 高考英语阅读理解解题...就是四个选项中, 如果他是细节题, 那当然不用说了, 一定只有一个是正确答案...
2014高考英语阅读理解命题特点分析及解题技巧点拨_英语_高中教育_教育专区。阅读理解...2) 细节理解题 主要包括我们常说的几个“wh-”的提问,即 what,who,where,...
www.gaokaoq.com高考圈-让高考没有难报的志愿 2013 高考英语阅读理解细节题解题秘术细节事实理解题主要考查考生对文章中某一些特定细节或文章的重要实事的理解能力...
英语阅读理解解题技巧二、细节理解题 首先浏览一遍...文档贡献者 xuyij 贡献于2014-05-10 1/2 相关...考研英语阅读理解之解题... 7页 免费 高三英语阅读...
2014高考英语阅读理解解题技巧_高考_高中教育_教育...因为阅读理解题一般没有 标题,所以,速读全文,抓住...就文中某句、某段或某一具体细节进行提问并要求...
2014高考英语__阅读理解专题指导_事实细节题_英语_高中教育_教育专区。实用英语...解答此类试 题方法是先来理解文章的大意,然后经过对比、分析、计算等就能够...
细节理解题解题技巧 | 语文阅读理解解题技巧 | 阅读理解的解题技巧 | 小学阅读理解解题技巧 | 初中阅读理解解题技巧 | 英语阅读理解解题技巧 | 高中阅读理解解题技巧 | 高考阅读理解解题技巧 |