高考二轮专题复习与测试· 英语 班级：__________________ 姓名：__________________
阅读下列短文，从每题所给的 A、B、C 和 D 项中选出最佳
答 案。 A (2014 年广州一模)I once met a wellknown botanist at a dinner party.I had never talked with a botanist before，and I found him fascinating.I sat there absorbed and listened while he spoke of unusual plants and his experiments (he even told me astonishing facts about the simple potato)．I had a small indoor garden of my own — and he was good enough to tell me how to solve some of my problems. As I said，we were at a dinner party.There must have been a dozen other guests，but I broke an important rule of politeness.I ignored everyone else and talked for hours to the botanist.
Midnight came.I said good night to everyone and departed.The botanist then turned to our host and said many nice things about me， including that I was a “most interesting conversationalist”． An interesting conversationalist? I had said hardly anything at all.I couldn't have said anything if I had wanted to without changing the subject，for I didn't know any more about plants than I knew about sharks.But I had done this one thing: I had listened carefully.I listened because I was really interested.And he felt it.Naturally that pleased him.That kind of listening is one of the best ways to show respect to others，and it makes them feel great too.“Few human beings， ” wrote Jack Woodford in Strangers in Love， “can resist the sweet effect of rapt_attention． ” I went even further than that.I was “sincere in my admiration and generous in my praise” ． I told him that I had been hugely entertained and instructed.I told him I wished I had his knowledge.I told him that I should love to wander the fields with him.What's more，it was all true. And so I had him thinking of me as a good conversationalist when， in reality， I had only been a good listener and had encouraged him to talk. 1．From Paragraph 1，we can learn that the writer ______． A．was deeply moved by the botanist's talk B．was amazed by what he was hearing
C．was not in a comfortable situation D．behaved politely and properly
解析 ：推理判断题。由 “I had never talked with a botanist before，and I found him fascinating.”可知选 B。 答案：B
2．Which of the following does the writer describe as a rule of politeness at dinner parties? A．Avoiding discussions about politics and religion. B．Listening carefully to what another guest says. C．Arriving and leaving at the appropriate time. D．Giving attention to all those in attendance.
解析：事实细节题。根据“There must have been a dozen other guests， but I broke an important rule of politeness.I ignored everyone else and talked for hours to the botanist.”可知选 D。 答案：D
3．The underlined expression “rapt attention” in Paragraph 4 is closest in meaning to ________． A．full understanding B．strong interest
C．great uncertainty D．little curiosity
解析：意义猜测题。根据第四段“I listened because I was really interested.”可知选 B。 答案：B
4 ． According to the writer ， which of the following is an important characteristic of a good conversationalist? A ． Listening attentively and encouraging the other side to continue. B．Encouraging the other side by sharing his/her own opinions. C．Promising a future meeting for more communication. D．Expressing respect by nodding his/her head.
解析：事实细节题。由最后一句“And so I had him thinking of me as a good conversationalist when，in reality，I had only been a good listener and had encouraged him to talk.”可知选 A。 答案：A
5.What is the purpose of the passage? A．To prove the writer is an interesting conversationalist.
B．To share an interesting experience at a dinner party. C．To explain what makes a good conversationalist. D．To show that botanists can be really talkative.
解析： 写作意图题。 作者以自己的经历说明一个好的倾听者的特 质。 答案：C
B Homebuyers nationwide are watching housing prices go up，up， and up.“How high can they go？” is the question on everyone's lips.“As long as interest rates stay around 5 percent，there's no telling ， ” remarked one realtor( 房 产 中 介 ) in Santa Monica ， California. “It's crazy， ” said Tim，who is looking for a house near the beach.“In 1993，I bought my first place，a two?bedroom apartment in Venice，for $70，000.My friends thought that I was overpaying then.Five years later， I had to move.I sold it for $230， 000， which was a nice profit.Last year，while visiting friends here，I saw in the local paper that the exact same apartment was for sale for $510，000！” It is a seller's market.Homebuyers feel like they have to offer at least 10 percent more than the asking price.Donna，a new owner of a
one?bedroom apartment in Venice Beach，said， “That's what I did.I told the owner that whatever anyone offers you， I'll give you $20， 000 more，under the table，so you don't have to pay your realtor any of it.I was tired of looking.” Tim says he hopes he doesn't get that desperate.“Whether you decide to buy or not， you still feel like you made the wrong decision.If you buy， you feel like you overpaid.If you don't buy， you want to kick yourself for passing up a great opportunity.” Everyone says the bubble (泡沫) has to burst sometime，but everyone hopes it will burst the day after they sell their house.Even government officials have no idea what the future will bring.“All we can say is that， unavoidably， these things go in cycles， ” said the state director of housing.“What goes up must come down.But，as we all know，housing prices always stay up a little higher than they go down.So you can't lose over the long run.Twenty years down the road，your house is always worth more than you paid for it.”
6．From Paragraph 1 we know that ________． A．the housing price is not a daily topic at all B．everyone is concerned about the housing price C．no one would like to talk about the housing price D．the housing price is a difficult question to talk about
解析：事实细节题。从“Homebuyers nationwide are watching housing prices go up，up，and up.”可知答案。 答案：B
7．Why would Donna pay $20，000 more to the owner under the table? A．Because Donna wanted to save money. B．Because it was worth more than the price. C．Because Donna was tired of the realtor. D．Because Donna never cared about money.
解析：事实细节题。从“I told the owner that whatever anyone offers you， I'll give you $20， 000 more， under the table， so you don't have to pay your realtor any of it.”可知选 A。 答案：A
8．What do we know about Tim? A．He made a wrong decision. B．He chose to wait for a while. C．He wanted to kick himself. D．He didn't know what to do.
解析：推理判断题。从倒数第二段“Whether you decide to buy or not，you still feel like you made the wrong decision.”可知选 D。 答案：D
9．The last sentence of the passage tells us that________． A．the housing price will go down B．you will lose money in the long run C．buying houses is always worthwhile D．people always pay more for their houses
解析：语意理解题。结合最后一段可知，从长远看，房子都会升 值。 答案：C
10．Which of the following is the best title of the passage? A．Crazy Housing Prices B．The Homebuyers C．Whether to Buy a House or Not D．The Future of Housing Prices
解析：主旨大意题。结合各段段首(主题句)可知 A 最贴切。 答案：A
C Imagine Sally and Anne having a drink in a bar.While Sally is in the bathroom，Anne decides to buy another drink，but she notices that Sally has left her phone on the table.Anne puts the phone into her friend's bag before heading to the bar so that no one steals it.When Sally returns，where will she expect to see her phone? If you said she'd look at the table where she left it ， congratulations! You have a “theory of mind” — the ability to understand that another person may have knowledge ，ideas and beliefs that differ from your own，or from reality. This ability may not seem special but it involves doing something no other animal can: ignoring our own beliefs about the world — that the phone is in the bag — and take on an alternative world view. The “theory of mind” was first developed in the 1970s，when it was discovered that at around the age of four， children develop this ability.The standard way to test a child's “theory of mind” is called the Sally ? Anne test.It involves acting out the events described earlier，only with puppets and a missing ball. When asked， “When Sally returns，where will she look for the
ball？” most threeyearolds say she'll look in the new spot，where Anne has placed it.The child knows the ball's location， so they cannot imagine that Sally would think it was anywhere else. But around the age of four，that changes.Most four and five? year?olds realize that Sally will expect the ball to be just where she left it. For over two decades that was the dogma，but the idea has been challenged by new research that indicated “theory of mind” is present in babies just 15 months old. Such young children cannot answer questions about where they expect Sally to look for the ball ， but you can tell what they're thinking by how long they stare: babies look for longer at things they find surprising. When Sally searched for the ball in a place she should not have expected to find it，the babies did stare for longer.In other words， they seemed to understand that people can have false beliefs.
11．The author told the story about Sally and Anne in the bar in order to ________． A．test how clever the readers are B．explain how adults solve problems C．introduce the concept of “theory of mind”
D．show the difference between facts and beliefs
解析：写作意图题。第一段用假设性情境引出话题，是为了介绍 “theory of mind”这个概念。 答案：C
12．Which of the following is true about the classic Sally?Anne test? A．It concluded that children developed the theory of mind around four. B．It showed children were confused by the Sally and Anne test. C．It found that threeyearold children didn't know how to lie. D．It proved that 4?year?olds were smarter than 3?year?olds.
解析：事实细节题。从第四段“when it was discovered that at around the age of four，children develop this ability.”可知选 A。 答案：A
13．According to the passage， “the theory of mind” has been ________． A．universally accepted B．criticized by the scientists
C．clearly proven to be wrong D．challenged by some researchers
解析：事实细节题。从倒数第三段的 “but the idea has been challenged by new research that indicated ‘theory of mind’ is present in babies just 15 months old.”可知选 D。 答案：D
14．When babies who can't talk are given the Sally?Anne test， why did they stare? A．They were surprised about where Sally was looking for the ball. B．They were happy to know that Sally was unable to find the ball. C．They were confused by the fact that Sally couldn't find the ball. D．They were interested in where Sally was looking for the ball.
解析： 事实细节题。 从倒数第二段的“Such young children cannot answer questions about where they expect Sally to look for the ball ” 可知选 A。 答案：A
15 ． The passage includes the following contents EXCEPT ________． A．new findings opposing the classic SallyAnne test B．how different adults and children are C．how the Sally?Anne test is done D．what the theory of mind is
D Have you ever thought that shoes play a part in impressing others? Have you ever judged a person from the shoes they wear? Believe it or not，shoes say a lot about a person — at least according to Wellesley's Angela Bahns，an assistant professor of psychology. A recent study by Bahns and her colleagues found that a person's shoes convey a thin but useful slice of information about the wearer.The study— Shoes Saying a lot about a Person was published in the Journal of Research in Personality. Bahns，together with study author Omri Gillath and co?authors
Fiona Ge and Christian S．Crandall，was surprised to find that appearance clues lead us to accurately judge others' personalities ， status，or politics.The researchers investigated people's precision in judging characteristics of an unknown person，based entirely on the shoes he or she wears most often.And the result turned out that shoes and people's judgments are very possibly related. In order to seek more information about Shoes Saying a lot about a Person，a survey was carried out.Participants were required to provide photographs of their shoes.While another group of participants then accurately judged the age，gender and income of the shoe owners based entirely on the pictures. After comparing and analyzing the data， the researchers arrived at a conclusion that shoes indeed play a part in impressing and judging others in a way， maybe not as accurate as the actual situation is，but at least in some aspects. Next time you meet new people or date someone， be aware of the secret tellers — shoes.
16．What is probably the Journal of Research in Personality? A．A study about shoes and people. B．A study on people' s characteristics. C．A magazine about new findings on people.
D．A book written by Bahns and her colleagues.
解析：事实细节题。根据第二段的“was published in”可以得知 这是一本杂志。 答案：C
17．From the text，we know that Bahns ________． A．worked as a participant providing photos B．was one of the researchers who led the study C．works as a professor of psychology in a university D．co?works with the Journal of Research in Personality
解析： 事实细节题。 根据文章第二段的第一句和第三段的第一句 可知选 B。 答案：B
18．What does the study mainly focus on? A．Whether shoes can affect people's judgments. B．Why people judge others by their shoes. C．How appearance leads to misunderstanding. D．Why shoes are impressive to new people.
解析：事实细节题。本题是对文章第三段的细节考查。从第三段 “The researchers investigated ...based entirely on the shoes he or she wears most often”可以看出调查的焦点。 答案：A
19．The survey aims to ________． A．lead the participants to know themselves well B．get evidence to prove shoes say a lot about a person C．attract more participants to take part in further studies D．help to judge a person's age，gender and income accurately
解析：推理判断题。根据文章内容可知，调查的目标是为了找到 更多关于“Shoes saying a lot about a person”的证据。 答案：B
20．What can be the best title for the text? A．Shoes playing a key part in our life. B．Judging others only by their shoes. C．Choosing suitable shoes for yourself. D．Shoes serving as a source of first impressions.
解析：主旨大意题。根据第一段的“Have you ever thought that shoes play a part in impressing others？”和倒数第二段的 “shoes indeed play a part in impressing and judging others in a way ”可知， 看鞋可以对一个人有最初的印象。 答案：D
阅读下列应用文及相关信息，并按照要求匹配信息。 (2014 年广东高考)首先请阅读某大学提供给学生的项目信息： A InCompany Experience Challenging posts in industry for gap year students.Use your academic and interpersonal skills to improve a B Camp World Work in camps for young people in one or more of the five continents.You help organize sports activities and other outdoor pursuits and you could end up with a qualification as
product or service provided by a top name companyand get paid for it ！ C Community
D Academic Study
Care Year Volunteer work Spend a whole at home and year studying at a abroad with the foreign university physically and in Europe，the mentally USA or even handicapped， further afield， the homeless， without the the elderly and pressure of orphans.You'll exams.Accommod need to be ation with local committed， families.Grants patient and available. sensitive to
others. E Conservation International Language Conservation Teachers Abroad and research Teach your own work with language or teams of English in almost volunteers on any country in the nature reserves world.Class sizes in South vary from one to America and one hundred and Africa.Projects resources can be include basic，but your monitoring students will wildlife，path welcome you with building and open arms. water and soil conservation. F
)21.I grow up in a very big family.My parents have raised
twelve kids and I am their firstborn.It has been my duty to help my
mom take care of my brothers and sisters.To handle them，often I have to organize an outdoor activity，like a softball game.I must say that I have the potential to work as an instructor.
)22.Last year，my dog got crippled after losing the fight to
my neighbor's bulldog.I rinsed its wound with some lotion and tied its leg with a stick.I had him take medicine every day for a full month.Finally he recovered.I think I can help the elderly and the disabled as well.I feel so good when I can offer help.
)23.I am a film buff.A big fan of Antonio Banderas.He is so
wild and charming.Because of him， I fell in love with Spain.The Latin dance and the bullfight are really exciting.Oh，if only I could stay in Spain as an exchange student! I would be learning Spanish so well that I can watch a Spanish film with the dubbing.
)24.I had the experience of working as a social worker in
Switzerland last summer.I love the country and its people.There are great mountains for climbers and the local people are so nice to strangers.I helped the kids with their English.My teaching skills improved greatly during my stay.Now I'm well prepared to work as a language instructor.
)25.I spent my gap year traveling all over Africa last year.It
was definitely an eyeopening experience.The exotic clothes and tribal dances of the people really fascinated me.But I was most amazed by the wildlife there，I really took great pleasure in watching those animals hunting their prey.You know，I specialize in zoology， and I'm a good observer.