高考二轮专题复习与测试· 英语 班级：__________________ 姓名：__________________
(45 分钟) 第一节 完形填空
阅读下面的短文，掌握其大意，然后从 1～15 各题所给的 A、B、 C 和 D 项中，选出最佳选
项。 Are you a man or a mouse? When people ask this question they want to know whether you think you are a 1 person or a
coward(懦夫)．But you will never really know the answer to this question until you are tested in real life.Some people brave but when they come face to face with real 3 2 they are ， they act like
cowards.Others think of themselves as cowards，but when they meet danger, they act like 4 . 5 person.He got
Lenny had always thought of himself as a
worried before examinations.He worried about his job and his health.All he wanted in life was to be safe and healthy.Then on
January 15th, 2002 ， a plane
into the Potomac River in
Washington.Lenny went to the river to see what was happening.He saw a woman in the very 8 7 water.Lenny did not feel afraid.He kept
and did a very courageous thing.He jumped into 9 to the woman, and kept her head above the
water.Seventy?eight people died that day.Thanks to Lenny, it was not seventynine. When you are in a very 10 situation and feel afraid, the
body automatically produces a chemical in the blood.This chemical is called adrenalin (肾上腺素)．With adrenalin in the you actually feel stronger and stronger and are 12 11 system,
to fight or
run away.However, when you are absolutely frightened, the body can produce too much adrenalin.When this very hard and you find you can't 14 13 ， the muscles become at all.You are paralyzed(使
无能为力) with fear.That is why when we are very frightened, we sometimes say we are “petrified” ；this word comes from a Greek word “petros”， which means “stone” ．We are so become stonelike. 15 that we
1．A.brave B．real C．tough D．certain
解析：反义复现。与后面的 a coward 相对应，应填“勇敢的”。 答案：A
2．A.realize B．find C．think D．agree
解析：原词复现。下文有“other people think”，因此选 C。 答案：C
3．A.1ife B．question C．mouse D．danger
解析：原词复现。下文有 “but when they meet danger”，有些人 自认为勇敢，当“面临危险”的时候，举止却像懦夫。 答案：D
4．A.soldiers B．mice C．heroes D．cowards
解析：反义复现。由 but 可知与上文相反进行对比论证，有些人 看起来像懦夫，但当遇到危险的时候，实际行动却像“英雄”一样。 答案：C
5．A.useful B．brave C．nervous D．terrible
解析：词语同现。后面两句中出现 worried 一词，答案应该是与 懦夫相近的词，只有“紧张的”与懦夫意思相近。 答案：C
6．A.hit B．crashed C．struck D．felt
解析： 词语同现，下文提到 “Seventyeight people died that day”可知应该是飞机 crash(失事、坠毁)。 答案：B
7．A.flesh B．poisonous C．warm D．ice?cold
解析：上下文语境。上文说 2012 年 1 月 15 日，故水应是“冰冷 的”。 答案：D
8．A.nervous B．calm C．frightened D．brave
9．A.went B．helped C．spoke D．swam
10．A.dangerous B．comfortable C．different D．favourable
11．A.body B．brain C．blood D．kidney
解析：原词复现。上一句已经出现过 blood 一词，因此选 C。 答案：C
12．A.afraid B．unable C．ready D．anxious
解析：上下文语境。根据上文，血里有肾上腺素，你就会越来越 强壮，随时“准备”搏斗或跑开。be ready to do sth.“准备、乐意做 某事” 。 答案：C
13．A.gets B．disappears C．happens D．goes
14．A.move B．drive C．run D．go
解析：因果同现。前面出现“the muscles become very hard”，下 文出现 paralyzed，可知这里应该选 A。
15．A.frightened B．surprised C．sad D．upset
解析：原词复现。前面已经出现过 frightened 一词，因此选 A。 答案：A
阅读下面的短文，按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求， 在空格处填入一个适当的词或使用括号中词语的正确形式填空。 Film?maker Anthony Geffen talks about filming penguins in the wild for Adventures of the Penguin King. Adventures of the Penguin King tells the story of the life of 16.________penguin on the island of South Georgia.The island is home17.________elephant seals and more than 6 million
penguins.Geffen spent five months on the island with a crew to film the penguins and18.________surroundings. The result is the new film Adventures of the Penguin King，19.________shows the cycle of the penguins through a young King penguin who has returned to his home20.________(start)a family.Geffen talked about filming in the
severe climate and21.________(get) up close to these amazing creatures. He said while they were making it，they felt that if they had the right voice and writers，there would be a version of the story that would work well in the cinema for kids and adults.The thing they liked about them is that their lifestyle is interesting.The
fact22.________they spend a long time sitting on their eggs is very interesting too because that creates all sorts23.________incidents. So each stage of their life cycle is24.________(certain)interesting to a film?maker.What's amazing about these animals is that penguins are quite clumsy on shore.But as soon as they get in the ocean， they move around very quickly.The story25.________(base) on the real story of real penguins.
16. 解析：考查冠词。penguin 是第一次出现的单数名词，前用 不定冠词 a。 答案：a 17．解析：考查介词。be home to 是固定搭配，意为“……的栖 息地”。 答案：to 18．解析：考查代词。名词前用代词，这里指 penguin 的生存环 境，故填 their。
答案：their 19．解析：考查连接词。关系代词引导定语从句。 答案：which 20．解析：考查非谓语动词。不定式作状语。 答案：to start 21．解析：考查谓语动词。与前面的 filming 并列。 答案：getting 22．解析： 考查连接词。that 引导同位语从句。 答案：that 23．解析：考查介词。all sorts of “各种各样”。 答案：of 24．解析：考查词类转换。副词修饰形容词 interesting。 答案：certainly 25．解析：考查谓语动词的时态。这里常用被动语态，be based on“以……为基础/为背景”。 答案：is based
阅读下面的短文，从每题所给的 A、B、C 和 D 项中选出最佳选 项。 How fit are your teeth? Are you lazy about brushing them?
Never fear: An inventor is on the case. An electric toothbrush senses how long and how well you brush, and it lets you track your performance on your phone. The Kolibree toothbrush was exhibited at the International Consumer Electronics Show in Las Vegas this week. It senses how it is moved and can send the information to an Android phone or iPhone via a Bluetooth wireless connection. The toothbrush will be able to teach you to brush right (don't forget the insides of the teeth！) and make sure you're brushing long enough. “It's kind of like having a dentist actually watch your brushing on a day－to－day basis， ” says Thomas Serval, the French inventor. The toothbrush will also be able to talk to other applications on your phone, so developers could, for instance, create a game controlled by your toothbrush. You could score points for beating monsters among your teeth.“We try to make it smart but also fun， ” Serval says. Serval says he was inspired by his experience as a father. He would come home from work and ask his kids if they had brushed their teeth. They said “yes， ” but Serval would find their toothbrush heads dry. He decided he needed a brush that really told him how well his children brushed.
The company says the Kolibree will go on sale this summer, for $99 to $199, depending on features. The U．S. is the first target market. Serval says that one day, it'll be possible to replace the brush on the handle with a brushing unit that also has a camera.The camera can even examine holes in your teeth while you brush. 26．Which is one of the feature of the Kolibree toothbrush? A．It can sense how users brush their teeth. B．It can track users' school performance. C．It can detect users'fear of seeing a dentist. D．It can help users find their phones.
解析： 事实细节题。 第一段中的“An electric toothbrush senses...” 和第二段中的“It senses how it is moved...”点出了这款牙刷的特点是 能感知刷牙的时间、质量和牙刷是怎样移动的，也就是使用者是怎样 刷牙的。 答案：A
27．What can we learn from Serval's words in Paragraph 3? A．You will find it enjoyable to see a dentist. B．You should see your dentist on a day?to?day basis. C．You can brush with the Kolibree as if guided by a dentist.
D． You'd like a dentist to watch you brush your teeth every day.
解析： 事实细节题。根据第三段 “It's kind of like having a dentist...”可知“它有点儿像有一个牙医在观察你刷牙”。 答案：C
28.Which of the following might make the Kolibree toothbrush fun? A．It can be used to update mobile phones. B．It can be used to play mobile phone games. C．It can send messages to other users. D．It can talk to its developers.
解析：推理判断题。第四段提到，这款牙刷既智能又好玩的地方 是它能连接到你手机上的其他应用程序，比如说，可以用它来控制游 戏。故选 B。 答案：B
29．What can we infer about Serval's children? A．They were unwilling to brush their teeth. B．They often failed to clean their toothbrushes. C．They preferred to use a toothbrush with a dry head.
D．They liked brushing their teeth after Serval came home.
解析： 推理判断题。 由第五段中的“...but Serval would find...dry.” 可以推断出，孩子们没有刷牙。这件事说明孩子们不愿意刷牙。 答案：A
30．What can we learn about the future development of the Kolibree? A．The brush handle will be removed. B．A mobile phone will be built into it. C．It will be used to fill holes in teeth. D. It will be able to check users'teeth
解析： 推理判断题。从最后一段中的 “ The camera can even examine holes in your teeth while you brush”．可知选 D。 答案：D
你接受了一项写作任务，要为英语校报写一篇人物介绍。 [写作内容] 请根据以下信息，介绍“2013 年感动中国十大人物”中的一位。 姓名 周月华
性别 出生日期 职业
女 1969 年 8 月 重庆市北碚区柳荫镇西河村乡村医生 1.出生后 8 个月被诊断为先天性小儿麻痹症， 左腿残疾 2.凭着自己的执着，完成了中学学业并成功从
卫校毕业 3.20 多年来，靠着拐杖和丈夫的后背， “爬” 遍了方圆 13 平方公里的大小山岭，为辖区近 5 000 名村民带去了医疗服务
(续上表) 1.她背起药箱，他再背起她。他心里装的全是她，而她的心 颁奖 词 里还装着整个村庄 2．无论是纯粹的爱情，还是无私的奉献，他们都让我们泪盈 于睫 [参考词汇] 感动中国十大人物 top ten figures touching China 先天性小儿麻痹症 congenital polio 颁奖词 award words [写作要求] 只能用 5 个句子表达全部内容。 [评分标准]
句子结构准确，信息内容完整，篇章结构连贯。 _______________________________________________________ _________________ _______________________________________________________ _________________ _______________________________________________________ _________________ _______________________________________________________ _________________ _______________________________________________________ _________________ _______________________________________________________ _________________ _______________________________________________________ _________________ _______________________________________________________ _________________
[参考范文] Zhou Yuehua，who works as a country doctor in Xihe village of Liuyin town in Beibei district ， Chongqing, was born in August 1969.When she was 8 months old，she was diagnosed with congenital
polio, which left her with a crippled left leg；however，with great persistence，she managed to finish high school and graduated from a medical school.For more than 20 years ， with a crutch ， she “ crawled ” over the mountains of 13 square kilometers on her husband's back ， offering medical services to almost 5 ， 000 villagers.Just as the award words of top ten figures touching China say， “With his wife in his heart，he carries her on his back while she carries her medical kit with the whole village in her heart.Whether it is out of pure love or selfless devotion，the couple makes our eyes brimmed with tears.”