当前位置:首页 >> 高中教育 >>

2015-2016学年广东省华南师范大学附属中学高一上学期期中考试英语(解析版)


绝密★启用前

2015-2016 学年广东省华南师范大学附属中学高一上学期期中考 试英语

期中试卷
考试范围:xxx;考试时间:100 分钟;命题人:xxx 题号 得分 注意事项: 1.答题前填写好自己的姓名、班级、考号等信息 2.请将答案正确填写在答题卡上 第 I 卷(选择题) 请点击修改第 I 卷的文字说明 评卷人 得分 一、阅读理解:共 10 题 每题 2 分 共 20 分 "If you want to see a thing well, reach out and touch it!" That may seem a strange thing to say. But touching things can help you to see them better. Your eyes can tell you that a glass ball is round. But by holding it in your hands, you can feel how smooth and cool the ball is. You can feel how heavy the glass is. When you feel all these about the ball, you really see it. With your skin, you can feel better. For example, your fingers can tell the difference between two coins in your pocket. You can feel a little drop of water on the back of your hand, too. You can even feel sounds against your skin. Have you ever wanted to know why some people like very loud music? They must like to feel the sounds of music. All children soon learn what "Don't touch!" means. They hear it often. Yet most of us keep on touching things as we grow up. In shops, we touch things we might buy: food, clothes. To see something well, we have to touch it. The bottoms of our feet can feel things, too. You know this when you walk on warm sand, cool grass or a hard floor. All feel different under your feet. There are ways of learning to see well by feeling. One way is to close your eyes and try to feel everything that is touching your skin. Feel the shoes on your feet, the clothes on your body, the air on your skin. At first, it is not easy to feel these things. You are too used to them! Most museums are just for looking. But today some museums have some things to touch. Their signs say, "Do touch!" There you can feel everything on show. If you want to see better, reach out and touch. Then you will really see!
1.By touching things ______.













总分

A.you will have a strange feeling B.you will learn how to reach out your hand C.you can learn more about them D.you can tell what colors they really are
2.Which of the following parts can tell you the difference between two coins in your pocket?

A.Your fingers.

B.Your eyes.

C.Your foot.

D.Your back.

3.What can't your skin feel?

A.Sounds. 【答案】
1.C 2.A 3.B

B.Darkness.

C.Water.

D.Coins.

【解析】
1.细节理解题。根据第一段中“But touching things can help you to see them better.”及第三段

中“But by holding it in your hands, you can feel how smooth and cool the ball is. You can feel how heavy the glass is.”可知,通过触摸可以更好地了解物品,故 C 正确。
2.细节理解题。根据第三段中“your fingers can tell the difference between two coins in your

pocket.”说明 A 正确。
3.细节理解题。根据第三段中“your fingers can tell the difference between two coins in your

pocket. You can feel a little drop of water on the back of your hand, too. You can even feel sounds against your skin. Have you ever wanted to know why some people like very loud music? They must like to feel the sounds of music.”说明触摸可以感觉到声音,水和硬币。但是黑暗却无法 感觉到。故 B 正确。 【备注】如果我们想更深刻的了解某个事物,不仅要远观,而且还要近距离的触摸一下。儿 童在成长的过程中听到的多是“Don?t touch!”但是他们对一些新鲜事物仍然用手去触摸, 这种 感觉是用视觉无法感悟到的。现在很多博物馆都允许游客触摸一些古物。

Have you ever felt that you want more friends? Have you found that you don?t know how to make friends? Don?t worry. It?s easier than it looks. Start with small actions. If you?re uncomfortable with long conversations with people, start by just saying “hi” and asking what the person is doing. Even if you do more listening than talking in the beginning, people will usually still like you. When it comes to conversations, remember “F.O.R.”. It stands for family, occupation(职业) and recreation(休闲). You are most likely to be asked about these three topics when you meet someone new. Most people feel comfortable talking about the

three topics. The great thing is that you also can communicate with someone new in these three areas. Honesty is the best policy. In friendship, “honesty” is the fundamental quality that one must have. One should always be honest with his or her friends. Don?t laugh at people?s fault. Praise them honestly and openly. Say you are sorry if you hurt your friend. Give more than you take. Be there when they need you, encourage them; we all need encouragement now and then. Encourage their dreams. Life seems meaningless without them. Wish your friends good luck. Examine your purpose before you “help out”. Love and never forget them.
4.The author thinks making friends is _________.

A.difficult

B.easy

C.funny

D.interesting

5.What does the underlined word “fundamental” in Paragraph 3 mean?

A.Basic.

B.Beautiful.

C.Comfortable.

D.Meaningful.

6.Which would be the best title for this passage?

A.Where to Meet Friends? C.What Is a Friend Indeed? 【答案】
4.B 5.A 6.B

B.How to Make Friends? D.Everyone Needs Friends

【解析】
4. 细节理解题。 根据第一段最后一句“It?s easier than it looks.”可知, 作者认为交朋友很简单,

故选 B。
5.词义猜测题。“In friendship, ?honesty? is the fundamental quality that one must have.”意为“在

友谊方面,?诚实?是一个人必须拥有的____品质”。根据搭配关系可知,只有 basic(基本的)符合 语境。
6.主旨大意题。根据第一段中的“Have you found that you don?t know how to make friends?

Don?t worry; it is easier than it looks.”和后面几段的内容可知,本文主要是讲"如何交朋友"。故 B 项作为标题最佳。 【备注】本文主要讲述了如何与他人交朋友。

Who is your role model? Normally the answer to this question would be anyone around you who you find truly inspiring. It could also be someone like J.K. Rowling or Martin Luther King Jr. who has proven to be strong and intelligent person. However, in today?s world, stars are regarded as role models along with the heroes listed above, despite their intentions or actions. Teens attempt to imitate their actions for two major reasons. First, to be fashionable and accepted by popular culture, and second, because stars? actions are so well documented by the media that it seems to grab our attention. Much of the reports about stars is shocking and exhibits bad morals or lifestyles that aren?t right for teenagers. In addition, almost everything stars do is described beyond truth to make a shocking story by taking it to the next level. However, teens must take responsibility for their actions. We can?t always blame stars for influencing us. Only you have control over yourself and only you choose to do something. Our bodies and actions are in the hands of no one else. Now, who ever said stars are role models? Whether they choose to be or not, stars set examples as soon as they step into the spotlight. With reporters following and recording every move they make, it is impossible not to be watched and then be imitated. These people influence teens whether or not they want to. Why someone who doesn?t want to be setting an example set one? So, should we look up to them or the people who are true and good role models? It?s our responsibility as teens to know right from wrong, and it?s time for us to take responsibility for our actions. In doing so, we will learn toward those inspiring people that want to be setting example, and follow in their steps like them.
7.The teens like to imitate stars in order to

. B.be accepted by the society D.become more fashionable .

A.know more about stars? stories C.be reported by the media

8.According to the author, the role the media play in setting example to teenagers is

A.reasonable

B.inspiring

C.positive .

D.negative

9.The author writes the passage mainly to advise the teenagers to

A.keep a balance between study and entertainment B.be responsible for their own choices and behaviors C.follow fashionable stars? steps to be more popular D.choose their role models through different reports
10.What the underlined phrase “step into the spotlight” mean in the fourth paragraph?

A.enter a place with a spotlight.

B.get the attention of the media.

C.lose interest in the media. 【答案】
7.D 8.D 9.B 10.B

D.react properly to the media.

【解析】
7. 细节理解题。 根据第二段“Teens attempt to imitate their actions for two major reasons. First, to

be fashionable and accepted by popular culture”可知,青少年模仿明星是因为希望变得时尚,并 且受到了媒体的影响。故选 D。
8.推理判断题。根据第二段中“Much of the reports about stars is shocking and exhibits bad

morals or lifestyles that aren?t right for teenagers.”可知,作者认为媒体没有起到积极的作用, 而是消极的,故选 D。
9.事实细节题。根据第三段“However, teens must take responsibility for their actions”可知,青

少年应对自己的言行负责。选 B。
10.词义猜测题。根据下一句中“With reporters following and recording every move they make”

可知媒体跟随而来,画线部分意为“得到媒体的关注”,故选 B。 【备注】在现代社会,青少年容易受到明星的影响,作者呼吁青少年也对自己的行为负责。

评卷人

得分 二、七选五:共 5 题 每题 2 分 共 10 分

Years ago, if a teenager had some problems in his or her life, he or she might write in his or her diary. Now a teenager with the same problems might go onto the Internet and write about them in a blog. In many ways, a diary and a blog are almost the same. So, what makes a blog different from a diary? 11 Usually, a teenager treats his or her diary like a book full of secrets. Both diaries and

blogs tell what happened to the writer that day. I have a little sister, and sometimes I go online to read her blog. She writes about things like waking up early for swimming practice and not studying enough for her chemistry exam. 12

Then, after I finished writing, I would hide my diary in a secret place because I was worried that my sister might read it! Because a blog is such a public way of writing, it has both good and bad points. 13 If I am

angry with a friend during school and write something bad about her in my diary, she will never

know. However, if my sister writes something bad about a friend, that friend may read her blog and get angry. 14 15 People choose to write in blogs because they know

A blog has good points, of course.

that their friends will read what they write. If I am feeling sad one day and write in my diary, “Nobody cares about me,” no one will know about it. However, if my sister writes the same words in her blog, her best friends will quickly reply and tell her how much they like her. If People are careful about what they write, blogs are a very good way to write about everyday life. However, I still prefer my old diary! A. So we have to be very careful of what we write. B. When I was her age, I wrote about the same things, but only in my diary. C. The biggest problem with a blog is that anyone can read what you write. D. The biggest difference is that a blog is much more public than a diary. E. Everyone intends to keep his own secret. F. Blogs help people stay in contact with their friends and hear what the people around them are doing. G. When we write a diary we usually write down what we have done or how we think of others. 【答案】
11.D 12.B 13.C 14.A 15.F

【解析】
11. 根据上文“So, what makes a blog different from a diary?”可知下文介绍两者的不同。 故选 D。 12.根据下文“Then, after I finished writing”可知此处表示作者也会写这些,故选 B。 13.根据上文“Because a blog is such a public way of writing, it has both good and bad points.”及

下句,可知此处介绍博客所存在的问题,故选 C。
14.根据上文“However, if my sister writes something bad about a friend, that friend may read her

blog and get angry.”可知此处表示对写的东西要注意。故选 A。
15.根据上文中“has good points”可知此处介绍博客的好处,故选 F。

【备注】 作者通过自己的体会以及自己妹妹的例子说明“博客”—即网络日记—与传统日记的 相似之处和区别。

评卷人

得分 三、完形填空:共 20 题 每题 1 分 共 20 分

In Britain, people have different attitudes to the police. Most people generally

16 them and 17 have

the job they do—although there are certain people who do not believe that the police the power that they do. What does a policeman actually do? It is not number of jobs in 18

job to describe. After all, a policeman has a 20 foot in the

19 .A policeman often has to control traffic, either

centre of a town, or in a police car on the roads. Indeed, in Britain, he might be in the Traffic Police and spend all, or a lot of, his time 21 up and down main roads and motorways. A 22 motorists and help when there

traffic policeman has to help keep the traffic moving, stop is an accident. A policeman has to help keep the

23 , too. If there is a fight or some other disturbance, we 25 situation at great risk to

24 the police to come and restore order. And they often have to their own 26 .

We expect the police to solve crimes, of course, so an ordinary policeman, detective(侦探),will often have to help And 29 28 _and arrest criminals. 30

27

he is not a

do we call when there is an emergency—an air crash, a 31 a policeman has to be 33 world. 34 32

,a road accident, or a

robbery? We call the police.

to face any unpleasant

emergency that may happen in the

The police do an absolutely necessary job, they do it envy policemen. I do not think that I could
16.A.dislike 17.A.should 18.A.a funny 19.A.it 20.A.on 21.A.walking 22.A.resting 23.A.peace 24.A.wait for 25.A.turn to 26.A.safety

well and I support them, but I do not

35 do the job of a policeman. C.appreciate C.could C.an interesting C.his C.under C.wandering C.speeding C.situation C.think of C.deal with C.future D.admire D.must D.an easy D.them D.with D.searching D.drunken D.condition D.expect D.treat D.friends

B.join B.would B.a pleasant B.one B.by B.driving B.tired B.silence B.call B.avoid B.families

27.A.even 28.A.get rid of 29.A.how 30.A.power failure 31.A.Yet 32.A.provided 33.A.future 34.A.extremely 35.A.hardly

B.as if B.question B.where B.fire B.Then B.promised B.modern B.specially B.forever

C.however C.look for C.what C.thunder storm C.As C.prepared C.real C.surprisingly C.ever

D.even if D.sentence D.who D.thief D.So D.presented D.whole D.particularly D.never

【答案】
16.C 17.A 18.D 19.B 20.A 21.B 22.C 23.A 24.D 25.C 26.A 27.D 28.C 29.D 30.B 31.D 32.C 33.B 34.A 35.C

【解析】

16. 根据破折号后面的解释可知,此处表示大部分人总体上是“感激(appreciate)”警察及他们的

工作的。
17.由 although 的让步关系可知,有些人认为警察并不“应该(should)”有他们拥有的权力。 18.回答警察真正做什么这个问题并不“容易(easy)”,根据 after all 后面的说明可知,警察的工

作内容较为繁杂。
19.该处意思是警察集多种工作于一身,即一身兼多任,故填 one。 20.根据常识可知,警察是站在街道中央,或者是在警车里维持交通秩序的,故此处用介词 on。 21. 由后面的 up and down main roads and motorways 可知,警察的所有或许多时间都花在了主

要街道及高速公路上。
22.根据常识可知,交警的任务之一是阻止司机“超速(speeding)”行驶。 23.由后面一句“If there is a fight or some other disturbance”可知,警察的另一个任务就是维护

“和平(peace)”。
24. 居民“指望(expect)”警察来恢复秩序。 由下一段中的“We expect the police to solve crimes...”

也可得到暗示。
25.警察常常会在十分危险时“处理(deal with)”一些情况。 26.在处理一些情况时,警察自身的“安全(safety)”常处于危险之中。 27.此处后面引导一个让步状语从句,说明的是一个“即使(even if)”不是侦探的普通警察,也经

常得帮助逮捕罪犯。
28. 由后面的 arrest criminals 可知,即使一位普通警察也常会帮助“搜寻(look for)”和逮捕罪犯。 29.这是一个问句,根据紧接着的那句所作出的回答“We call the police.”可知,此处应用 who

问“谁”。
30.所填词和 an air crash,a road accident,a robbery 都属于 emergency,故填 fire。 31.此处是对上面的说明加以总结,故用 so 表示“因此”。 32.上文提到诸多的紧急情况就是说明警察得时刻“准备(prepare)”面对这些紧急情况。 33.此处说明的是现代社会可能出现的情况。 34.由后面说明的 I support them 可知,此处表示作者认为警察的工作做得“极其(extremely)”

好。
35.由 but 的转折可知,此处用 ever。

【备注】这篇短文主要介绍了英国警察的工作。

第 II 卷(非选择题) 请点击修改第 II 卷的文字说明

评卷人

得分 四、语法填空:共 10 题 每题 1 分 共 10 分

A man got lost while driving through a country. As he tried to read a map, he drove off the road into a ditch(沟渠) 36 (lucky). Though he wasn?t injured, his car was stuck deep 38 nearby farm to ask for help. 39 (point) to an old mule(骡). 37 the

mud(泥). So the man had got to walk to

“Warwick can get your car out of that ditch,” said the farmer, The man looked at the weak mule and the farmer Warwick can do the job.” The man thought man and Warwick to the ditch. 41

40 just stood there repeating, “Yep, old had nothing to lose. Therefore, he took the old

The farmer hitched(套住) the mule to the car and shouted, “Pull, Fred! Pull, Jack! Pull, Ted! Pull, Warwick!” And the mule pulled the car from the ditch The man was 43 42 very little effort.

(amaze). He thanked the farmer and asked, “Why did you call out all of

those 44 names before you called Warwick?” The farmer smiled and said, “Old Warwick is just about blind. Once he part of a team, he won?t mind pulling.” 【答案】
36.unluckily 37.in 38.a 39.pointing 40.who/that 41.he 42.with 43.amazed 44.other 45.believes

45 __ (believe) he?s

【解析】
36.此处表示非常不幸掉进了沟渠,修饰动词应用副词形式,unluckily 意为“不幸地”。 37.be stuck in 表示“陷入……之中”。 38.此处表示“一个附近的农场”,是泛指,应用不定冠词 a。 39. point 与主语 the farmer 之间为主动关系, 此处为非谓语动词作状语, 应用现在分词形式。 40.此处引导定语从句且在从句中作主语,指代 farmer,故应用 who/that。 41.此处用 he 代替 the man。

42.表示“毫不费力地”,effort 常与介词 with 搭配。 43.此处表示“那个人很惊讶”,应用 amazed。 44.此处表示“在喊 Warwick 之前喊其他的一些名字”,故答案为 other。 45.根据上句中的 is 可知应用一般现在时,且 he 为第三人称单数。

【备注】作者通过一则小故事告诉人们团队的力量。

评卷人

得分 五、短文改错:共 1 题 每题 0 分 共 0 分

46.Dear Jin Jing,

Your problem is common one among middle school students. Maybe the following advices can help you. First in all,believe in yourself. Your greatest problem is that you lack(缺少) self-confidence. The first thing you must do is to smile at your classmate. One smile speaks loud about your wish to make friends than any word. Your smile will show that you are friendly to him. Next,trying talking with a student who is as shy as you or who share the same interest as you. You can discuss your studies with a classmate,and you can also talk about your hobbies as well. Unless anyone is in trouble,you should be ready to help him or her. Once you have confidence, you can make as many friends as possibly. 【答案】Dear Jin Jing, Your problem is common one among middle school students. Maybe the following help you. First all,believe in yourself. Your greatest problem is that you lack(缺少) self-confidence. The first thing you must do is to smile at your . One smile speaks can

about your wish to make friends than any word. Your smile will show that you are friendly

to

. Next,

talking with a student who is as shy as you or who

the same interest as

you. You can discuss your studies with a classmate,and you can also talk about your hobbies as

well.

anyone is in trouble,you should be ready to help him or her. Once you have

confidence,you can make as many friends as

.

【解析】第一处:本句中 one 代替 problem,泛指一个问题,应加不定冠词 a。 第二处:advice 为不可数名词,没有复数形式。 第三处:first of all 为固定短语,意为“首先”。 第四处:此处表示冲着同学微笑,应用复数形式。 第五处:根据本句中的 than 可知应用比较级形式。 第六处:此处意为:这表示你对他们很友好。故把 him 改为 them。 第七处:本句为祈使句,故把 trying 改为 try。 第八处:本句中 who 指代 a student,故谓语动词应用单数。 第九处:本句意为如果别人有麻烦,应用 if 引导条件状语从句。 第十处:as many friends as possible 意为“尽可能多的朋友”。 【备注】无

评卷人

得分 六、书面表达:共 1 题 每题 25 分 共 25 分

47.某英语刊物正在进行有关旅游的征文活动,请根据以下提示,以 Travelling 为题目,用

英语写一篇短文,以便向该刊投稿。 1.旅游好处很多:领略大自然以及其他城市的美丽风景;呼吸新鲜空气;结交新朋友;放 松自己,强身健体; 2.旅游常见问题:天气因素;被人偷;可能受伤; 3.旅游的准备工作:了解天气情况;找个旅伴(travelling companion)相互照应;小心谨慎; 避免意外。 注意:1.内容必须包括以上所有要点; 2.可适当增加内容,以使行文连贯; 3.词数:120 左右。 _______________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________ __________________ 【答案】Travelling

Travelling is a very good activity. When you are free,you can go to a beautiful place to enjoy the beauty of nature. You can breathe the fresh air, meet different people and make friends with them. Thus you will relax yourself. But travelling is not always pleasant. For example,the weather can be changeable. You may be caught in the rain and may catch a cold while travelling. You may have your money stolen or may be injured. Therefore,when going on a trip,you must prepare yourself carefully. You should have clear information about the weather,choose a good travelling companion and be very careful about where you go so as to avoid accidents. If so,you will surely enjoy yourself. 【解析】无 【备注】无


相关文章:
...师范大学附属中学高一上学期期中考试英语(解析版)
2015-2016学年甘肃省西北师范大学附属中学高一上学期期中考试英语(解析版)_高中教育_教育专区。绝密★启用前 2015-2016 学年甘肃省西北师范大学附属中学高一上学期...
2015-2016学年广东省深圳高级中学高一下学期期中考试英...
2015-2016学年广东省深圳高级中学高一学期期中考试英语(解析版)_高一数学_数学_高中教育_教育专区。2015-2016 学年广东省深圳高级中学高一下学期期中考试英语 ...
2015-2016学年广东省实验中学高一上学期期末考试英语试...
2015-2016学年广东省实验中学高一上学期期末考试英语试卷 word版_高一英语_英语_高中教育_教育专区。广东实验中学 2015—2016 学年(上)高一级 M2 考试 英 语 本...
广东省湛江一中2015-2016学年高一上学期期中考试英语试卷
广东省湛江一中2015-2016学年高一上学期期中考试英语试卷_英语_高中教育_教育专区...湛江一中 2015—2016 学年度第一学期第一次考试 高一级英语科试卷考试时间:120...
广东省佛山市第一中学2015-2016学年高一上学期期中考试...
广东省佛山市第一中学2015-2016学年高一上学期期中考试英语试卷 Word版含答案.doc_英语_高中教育_教育专区。佛山一中 2015-2016 学年度上学期期中考高一级 英语...
广东省实验中学2015-2016学年高一上学期期末考试英语试...
广东省实验中学2015-2016学年高一上学期期末考试英语试卷 Word版含答案_英语_高中教育_教育专区。广东实验中学 2015—2016 学年(上)高一级 M2 考试 英语 本试卷...
广东省实验中学2015-2016学年高一上学期期末考试英语试...
广东省实验中学2015-2016学年高一上学期期末考试英语试卷 Word版含答案.doc_英语_高中教育_教育专区。广东实验中学 2015—2016 学年(上)高一级 M2 考试 英语 本...
广东省深圳市高级中学2015-2016学年高一上学期期中考试...
广东省深圳市高级中学2015-2016学年高一上学期期中考试英语试卷 Word版含答案.doc_英语_高中教育_教育专区。深圳市高级中学 2015-2016 学年第一学期期中测试 高一...
广东省广州市执信中学2015-2016学年高一上学期期中考试...
广东省广州市执信中学2015-2016学年高一上学期期中考试 英语_高一英语_英语_高中教育_教育专区。广州执信中学 2015-2016 高一上期中 二.单项选择(共 20 小题,每...
广东省仲元中学2015-2016学年高一上学期期中考试英语试...
广东省仲元中学2015-2016学年高一上学期期中考试英语试题 Word版含答案.doc_英语_高中教育_教育专区。广东仲元中学 2015 学年第一学期期中考试高一年级英语学 科第...
更多相关标签: