当前位置:首页 >> 英语 >>

2012年全国高考英语试题(新课标)含答案


2012 年普通高等学校招生全国统一考试 (英语) 班级: 第 I 卷(第一部分听力 30 分
略)

姓名:
第二部分 英语知识运用 (共两节,满分 45 分)

第一节 单项琪空(共 15 小题:每小题 1 分,满分 15 分) 从 A. B. C. D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选硕,并在答题卡上将该项涂

黑。 21 .- Which one of these do you want? -_______Either will do. A. I don't mind B. I'm sure C. No problem D. Go ahead 22. Sarah looked at finished painting with satisfaction. A.不填; a B. a; the C. the;不填 D. the; a 23. "Life is like walking in the snow", Granny used to say, "because every step A. has shown B. is showing C. Shows D. showed 24. It is by no means clear the president can do to end the strike. A. how B. which G that D. what 25. I don't believe we've met before, I must say you do look familiar. A. therefore B. Although C. since D. unless 26. The result is not very important to us, but if we do win, then so much A. the best B. Best C. Better D. the better 27. Mary is really good at taking notes in class. She can almost every word her teacher says. A. put out B. put down C. put away D. put together 28. The party will be held in the garden, weather A. permitting B. to permit C. permitted D. permit 29. This restaurant wasn't that other restaurant we went to. A. half as good as B. as half good as C as good as half D. good as half as 30.1 use a clock to wake me up because at six o'clock each morning the train comes by my house. A. couldn't B. mustn't C. shouldn't D. needn't 31. Larry asks Bill and Peter to go on a picnic with him, but of them wants to, because they have work to do. -A. either B. any C. neither D none 32. Film has a much shorter history, especially when such art forms as music and painting. A. having compared to B. comparing to -C. compare to D. compared to 33.1 had been working on math for the whole aftensoon and the numbers before my eyes. A. swim B. swum C. swam D. had swum 34. You have to move out of the way the truck cannot get past you A. so B.or C and D. but 35. If she doesn't want to go, nothing you can say will her. A persuade B. promise C. invite D. support

1

第二节 完形填空 (共 20 小题;每小题 1.5 分,满分 30 分) Body language is the quiet, secret and most powerful language of all! It speaks 36 than words. According to specialists, our bodies send out more 37 than we realize. In fact, non-verbal(非言语)communication takes up about 50% of what we really 38 .And body language is particularly _ 39 when we attempt to communicate across cultures. Indeed, what is called body language is so 40 a part of us that it's actually often unnoticed. And misunderstandings occur as a result of it.41 ,different societies treat the 42 between people differently. Northern Europeans usually do not like having4 3 contact(接触)even with friends, and certainly not with 44- . People from Latin American countries,45,touch each other quite a lot. Therefore, it's possible that in 46 . it may look like a Latino is 一 47 一 a Norwegian all over the room. The Latino, trying to express riendship, will keep moving' 48 _. The Norwegian, very probably seeing this as pushiness, will keep 49 一一 which the Latino will in return regard as 一 50- . Clearly, a great deal is going on when people 51 . And only a part of it is in the words themselves. And when parties are from 52 cultures, there's a strong possibility of 53. But whatever the situation, the best 54 is to obey the Golden Rule: treat others as you would like to be _55 36. A. Straighter B. Louder C. Harder D. further 37. A. Sounds B. Invitations C. Feelings D. messages 38. A. Hope B. Receive C. Discover D. mean 39. A. Immediate B. Misleading C. Important D. difficult 40. A. Well B. Far C. Much D. long 41. A. For example B. Thus C. However D. In short 42. A. Trade B. Distance C. Connection D. greetings 43. A. Eye B. Verbal C. Bodily D. telephone 44. A. Strangers B. Relatives C. Neighbour D. enemies 45 A. in other words B. on the other hand C. in a similar way D. by all means 46. A. Trouble B. Conversation C. Silence D. experimem 47. A. Disturbing B. Helping C. Guiding D. following 48. A. Closer B. Faster C. In D. away 49. A. stepping forward B. going on C. backing away D. coming out 50. A. Weakness B. Carelessness C. Friendliness D. coldness 51. A. Talk B. Travel C. Laugh D. think 52. A. different B. European C. Latino D. rich 53. A. curiosity B. excitement c misunderstanding D. nervousness 54. A. chance B. time C. result D. advice 55. A. noticed B. treated C respected D. pleased 第三部分 阅读理解(共两节,满分 40 分) 第一节(共 15 小题:每小题 2 分,满分 30 分) A Are you looking for some new and exciting places to take your kids to? Try some of these places: . Visit art museums. They offer a variety of activities to excite your kids' interest. Many offer workshops for making hand-made pieces, traveling exhibits, book signings(签名) by children's favorite writers, and even musical performances and other arts.

2

. Head to a natural history museum. This is where kids can discover the past from dinosaur models to rock collections and pictures of stars in the sky. Also, ask what kind of workshops and educational programs are prepared for kids and any special events that are coming up. . Go to a Youtheater. Look for one in your area offering plays for child and family visitors. Pre-show play shops are conducted by area artists and educators where kids can discover the secret about performing arts. Puppet (木偶) making and stage make-up are just a couple of the special offerings you might find. Try hands-on science. Visit one of the many hands-on science museums around the country. These science play-lands are great fun for kids and grown-ups alike. They'll keep your child mentally and physically active the whole day through while pushing buttons, experimenting, and building.. When everyone is tired, enjoy a fun family science show, commonly found in these museums. 56. If a child is interested in the universe, he probably will visit A. a Youtheater B. an art museum C. a natural history museum D. a hands-on science museum 57. What can kids do at a Youtheater? A. Look at rock collections. B. See dinosaur models. C. Watch puppet making. D. Give performances. 58. What does "hands-on science" mean in the last paragraph? A. Science games designed by kids. B. Learning science by doing things. C. A show of kids' science work. D. Reading science books. 59. Where does this text probably come from? A. A science textbook. B. A tourist map. C. A museum guide. D. A news report. B Honey from the African forest is not only a kind of natural sugar, it is also delicious. Most people, and many animals, like eating it. However, the only way for them to get that honey is to find a wild bees' nest and take the honey from it. Often, these nests are high up in trees, and it is difficult to find them. In parts of Africa, though, people and animals looking for honey have a strange and unexpected helper - a little bird called a honey guide. The honey guide does not actually like honey, but it does like the wax in the beehives (蜂房). The little bird cannot reach this wax, which is deep inside the bees' nest. So, when it finds a suitable nest, it looks for someone to help it. The honey guide gives a loud cry that attracts the attention of both passing animals and people. Once it has their attention, it flies through the forest, waiting from time to time for the curious animal or person as it leads them to the nest. When they finally arrive at the nest, the follower reaches in to get at the delicious honey as the bird patiently waits and watches. Some of the honey, and the wax, always falls to the ground, and this is when the honey guide takes its share. Scientists do not know why the honey guide likes eating the wax, but it is very determined in its efforts to get it. The birds seem to be able to smell wax from a long distance away. They will quickly arrive whenever a beekeeper is taking honey from his beehives, and will even enter churches when beeswax candles are being lit. 60. Why is it difficult to find a wild bees' nest? A. It's small in size. B. It's hidden in trees.

3

C. It's covered with wax. D. It's hard to recognize. 61. What do the words "the follower" in Paragraph 2 refer to? A. A bee. B. A bird. C. A honey seeker. D. A beekeeper. 62. The honey guide is special in the way . A. it gets its food B. it goes to church C. it sings in the forest D. it reaches into bees' nests 63. What can be the best title for the text? A. Wild Bees B. Wax and Honey C. Beekeeping in Africa D. Honey-Lover's Helper C About twenty of us had been fortunate enough to receive invitations to a film-studio(影棚) to take part in a crowd-scene. Although our "act" would last only for a short time, we could see quite a number of interesting things. We all stood at the far end of the studio as workmen prepared the scene, setting up trees at the edge of a winding path.Very soon, bright lights were turned on and the big movie-camera was wheeled into position. The director shouted something to the camera operator and then went to speak to the two famous actors nearby. Since it was hot in the studio, it came as a surprise to us to see one of the actors put on a heavy overcoat and start walking along the path. A big fan began blowing tiny white feathers down on him, and soon the trees were covered in "snow". Two more fans were turned on, and a "strong wind" blew through the trees. The picture looked so real that it made us feel cold. The next scene was a complete contrast(对比).The way it was filmed was quite unusual. Pictures taken on an island in the Pacific were shown on a glass screen. An actor and actress stood in front of the scene so that they looked as if they were at the water's edge on an island. By a simple trick like this, palm trees, sandy beaches, and blue, clear skies had been brought into the studio! Since it was our turn next, we were left wondering what scene would be prepared for us. For a full three minutes in our lives we would be experiencing the excitement of being film ”Stars”! 64. Who is the author? A. A cameraman. B. A film director. C. A crowd-scene actor D. A workman for scene setting 65. What made the author feel cold? A. The heavy snowfall. B. The man-made scene. C. The low temperature. D. The film being shown. 66. What would happen in the "three minutes" mentioned, in the last paragraph? A. A new scene would be filmed. B. More stars would act in the film. C. The author would leave the studio. D. The next scene would be prepared. D Grown-ups are often surprised by how well they remember something they learned as children but have never practiced ever since. A man who has not had a chance to go swimming for years can still swim as well as ever when he gets back in the water. He can get on a bicycle after many years and still ride away. He can play catch and hit a ball as well as his son. A mother who has not thought about the words for years can teach her daughter the poem that begins "Twinkle, twinkle, little star" or remember the story of Cinderella or Goldilocks and the Three Bears.

4

One explanation is the law of overlearning, which can be stated as follows: Once we have learned something, additional learning trials increase the length of time we will Remember it In childhood we usually continue to practice such skills as swimming, bicycle riding, and playing baseball long after we have learned them. We continue to listen to and remind ourselves of words such as "Twinkle, twinkle, little star" and childhood tales such as Cinderella and Goldilocks. We not only learn but overlearn. The multiplication tables(乘法口诀表)are an exception to the general rule. that we forget rather quickly the things that we learn in school, because they are another of the things we overlearn in childhood. :: The law of overleatning explains why crammingJ(突击学习)for an examination, thoughit may result in a passing grade, is not a satisfactory way to learn a college course. By cramming, a student may learn the subject well enough to get by on the examination, but he is likely soon to forget almost everything he learned. A little overlearning, on the other hand, is really necessary for one's future development. 67.What‘the main idea of Paragraph 1 A. People remember well what they learned in childhood. B. Children have a better memory than grown-ups. C. Poem reading is a good way to learn words.“ D. Stories for children are easy to remember. 68. The author explains the law of overlearning by A. presenting research findings B. setting down general rules C. making a comparison D. using examples 69. According to the author, being able to use multiplication tables is A. a result of overlearning B. a special case of cramming C. a skill to deal with math problems D. a basic step towards advanced studies 70.What is the author's opinion on cramming? A. It leads to failure in college exams. B. It's helpful only in a limited way. C. It's possible to result in poor memory. D. It increases students' learning interest. 第二节(共 5 小题;每小题 2 分,满分 10"分)

Kids' health: Four steps for fighting stress
Everybody gets stressed time to time. 71 Some ways of dealing with stress 一 like screaming or hitting someone 一 don't solve (解决),much. But other ways, like talking to someone you trust, can lead you to solving your problem or at least feeling better. Try taking these four steps. the next time you are stressed: (1) Get support. When you need help, reach out to the people who care about you. Talk To “trusted adult, such as “parent or other relatives. 72 They might have had similar problems, such as dealing with a test, or the death of a beloved pet. (2) Don't take it out on yourself. Sometimes when kids are stressed and upset they take it out on themselves. Oh, dear, that's good idea. Remember that there are always people to help you. Don't take it out on yourself. 73 (3) Try to solve the problem. After you're calm and you have support from adults and friends, it's time to get down to business. 74 Even if you can't solve it all,you can

5

solve a piece of it. (4) Be positive. Most stress is temporary(暂时的).Remember stress does go away, especially when you figure out the problem and start working on solving it. These steps aren't magic, but they do work. And if you can stay positive as you make your way through a tough time, you'll help yourself feel better even faster. 75 A. Ask for a helping hand to get you through the tough situation. B. Notice your friends' feelings and find a way to help them. C. Different people feel stress in different ways D. Ah, it feels so good when the stress is gone. E. You need to figure out what the problem is. F. And don't forget about your friends. G. Then, find a way to calm down。

第Ⅱ卷
第四部分写作(共两节,满分 35 分) 第一节 短文改错(共 10 小题;每小题 I 分,满分 10 分) 假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文. 文中共有 10 处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修 改。注意: 1. 每处错误及其修改均仅限一词; 2. 只允许修改 10 处,多者(从第 11 处起)不计分。 I learned early in life that I had to be more patient and little aggressive. From the time I was about four until I was about six, I destroyed each of my toy. I was happy when the toys worked, but when things did wrong, I got angry and broke it. For a while parents bought me new toys. But before long they began to see which was happening. When I tear apart my fifth birthday toy train, my father said, "That's it. No more toys to you." My punishment lasted a year. Meanwhile, I found out that with more patience I must make my toys to last My attitude changed from then on. 第二节书面表达(满分 25 分) 假定你是李华,从互联网上得知一个国际中学生组织将在新加坡((Singapore) 举办夏令营,欢迎各国学生参加。请写一封电子邮件申请参加。 内容主要包括: I.自我介绍(包括英语能力); 2.参加意图(介绍中国、了解其他国家); 3.希望获准. 注意: 1.词数 100 左右: 2.可以适当增加细节,以使行文连贯; 3.邮件开头和结尾已为你写好。

6

2012 年普通高等学校招生全国统一考试

英语答案
第一、二、三部分: 1.C 2.A 3.B 4.C 5.A 10.C 11.A 12.B 13.B 19.C 20.A 21.A 22.C 28.A 29.A 30.D 31.C 37.D 38.D 39.C 40.C 46.B 47.D 48.A 49.C 55.B 56.C 57.C 58.B 64.C 65.B 66.A 67.A 73.A 74.E 75.D 6.C 14.A 23.C 32.D 41.A 50.D 59.C 68.D 7.B 8.B 9.C 15.A 16.B 17.A 24.D 25.B 26.D 33.C 34.B 35.A 42.B 43.C 44.A 51.A 52.A 53.C 60.B 61.C 62.A 69.A 70.B 71.C

18.A 27.B 36.B 45.B 54.D 63.D 72.F

第四部分: 第一节: I learned early in life that I had to be more patient and little aggressive. From Less the time I was about four until I was about six, I destroyed each of my toy. I toys was happy when the toys worked, but when things did / ^ wrong, t got angry and went/go broke it. For a while ^ parents bought me new toys. But before long they began them my to see which was happening. When I tear apart my fifth birthday toy train, my what tore father said, "That's it. No more toys to you." My punishment lasted a year. For Meanwhile,I found out that with more patience I must make my toys to last. My attitude changed from then on. 内容要点 1.个人情况(包括英语能力)2.参加意图(介绍中国、了解其他国家) 3.希望获准 4.合适的结尾 五、One Possible Version Dear Sir or Madam, I'm Li Hua, a middle school student from China. I read the announcement of the summer camp that you have posted on the Internet and I am interested in it. I know that you welcome students from different countries and I'd like to take part in it. I've been learning English for 10 years, and I speak fluent English. What is more, I'JI be able to tell students from other countries about China and learn about their countries as well. I hope I will be accepted as a member of your summer camp. Looking forward to your reply! Regards, Li Hua

7


相关文章:
2012年全国高考英语试题(新课标)含答案1
2012年全国高考英语试题(新课标)含答案1_高三英语_英语_高中教育_教育专区。2012 年普通高等学校招生全国统一考试 英语本试题卷分第 I 卷(选择题)和第 II 卷(...
2012年全国高考英语试题(新课标)含详解答案
2012年全国高考英语试题(新课标)含详解答案_英语考试_外语学习_教育专区。2012 年普通高等学校招生全国统一考试 英语本试题卷分第 I 卷(选择题)和第 II 卷(非...
2012年高考全国统一考试新课标英语试卷及答案
2012 年普通高等学校招生全国统一考试 英语试题卷分第 I 卷(选择题)和第 II 卷(非选择题)两部分。考生作答时,将答案答在答题卡 上(答题注意事项见答题卡)...
2012年高考全国卷(新课标)英语试卷答案及解析
全国(新课标版)——含听力原文、答案 2012 全国(新课标版)第二部分 英语知识运用(共两节,满分 45 分) 第一节 单项填空(共 15 小题;每小题 1 分,...
2012年高考英语全国卷(新课标)
2012年高考英语全国卷(新课标)_高三英语_英语_高中教育_教育专区。2012年高考...全国卷(新课标版)——含听力原文、答案 全国卷(新课标版)本试题卷分第 I ...
2012年英语高考试题答案及解析-新课标
2012年英语高考试题答案及解析-新课标_高考_高中教育_教育专区。2012 年普通高等...—20BAACA 【解折】全国新课标卷听力部分继 续保持了前几年的风格,难度适中,...
2012年全国高考英语试题及答案-新课标卷
2012年全国高考英语试题及答案-新课标卷_高考_高中教育_教育专区。高考英语真题 绝密 启用前 2012 年普通高等学校招生全国统一考试 英语 第Ⅰ卷第二部 分英语知识...
2012年高考英语试题及答案全国卷2
2012年高考英语试题及答案全国卷2_高中作文_高中教育_教育专区。www.xkb1.com 新课标第一网不用注册,免费下载 2012 年普通高等学校招生全国统一考试 英 语 注意...
2012年高考英语新课标卷试题及答案
2012年高考英语新课标卷试题及答案_高考_高中教育_教育专区。三相学习法?三有教学法?高考英语二轮复习?真题试卷 2012 年普通高等学校招生全国统一考试(新课标卷) ...
更多相关标签:
2016全国高考新课标卷 | 2016全国高考新课标2 | 2015高考新课标全国卷 | 全国卷高考试题 | 2016高考试题全国卷 | 2015高考试题全国卷 | 全国成人高考试题 | 2016全国高考数学试题 |