In my living room, there is a plaque (匾) that advises me to “Bloom (开 花) where you are planted.” It reminds me of Dorothy. I got to know Dorothy in the early 1980s, when I was teaching Early
Childhood Development through a program with Union College in Barbourville, Kentucky. The job responsibilities required occasional visits to the classroom of each teacher in the program. Dorothy stands out in my memory as one who “bloomed” in her remote area. Dorothy taught in a school in Harlan County, Kentucky, Appalachian Mountain area. To get to her school from the town of Harlan, I followed a road winding around the mountain. In the eight－mile journey, I crossed the same railroad track five times, giving the possibility of getting caught by the same train five times. Rather than feeling excited by this drive through the mountains, I found it depressing. The poverty level was shocking and the small shabby houses gave me the greatest feeling of hopelessness. From the moment of my arrival at the little school, all gloom ( 忧郁 ) disappeared. Upon arriving at Dorothy's classroom, I was greeted with smiling faces and treated like a queen. The children had been prepared to show me their latest projects. Dorothy told me with a big smile that they were serving poke greens salad and cornbread for “dinner” (lunch). In case you don't know, poke greens are a weed －type plant that grows wild, especially on poor ground.
Dorothy never ran out of reports of exciting activities of her students. Her enthusiasm never cooled down. When it came time to sit for the testing and i nterviewing required to receive her Child Development Associate Certification, Dorothy was ready. She came to the assessment and passed in all areas. Afterward, she invited me to the one－and－only steak house in the area to celebrate her victory, as if she had received her Ph.D. degree. After the meal, she placed a little box containing an old pen in my hand. She said it was a family heirloom (传家宝), but to me it is a treasured symbol of appreciation and pride that cannot be matched with things. 61． “Early Childhood Development” in Paragraph 1 refers to ________． A. a program directed by Dorothy
B. a course given by the author C. an activity held by the students D. an organization sponsored by Union College 62．In the journey, the author was most disappointed at seeing ________． A. the long track C. the same train B. the poor houses D. the winding road
63．Upon arriving at the classroom, the author was cheered up by _ _______． A. a warm welcome B. the sight of poke greens C. Dorothy's latest projects D. a big dinner made for her 64．What can we know about Dorothy from the last paragraph? A. She was invited to a celebration at a restaurant. B. She got a pen as a gift from the author. C. She passed the required assessment. D. She received her Ph.D. degree. 65．What does the author mainly intend to tell us? A. Whatever you do, you mus t do it carefully. B. Whoever you are, you deserve equal treatment. C. However poor you are, you have the right to education. D. Wherever you are, you can accomplish your achievement. 【要点综述】 Dorothy 在一所条件非常差的学校获得了很大的成功，这说明一个人获 得成功与他在什么地方没有直接关系，最重要的是要付出努力。 61. B 细节理解题。 根据文章第一段第三句可知，Early Childhood Development 是 作者教的一门课程。 62. B 细节理解题。 根据文章第二段最后一句的“?the small shabby houses gave me the greatest feeling of hopelessness.”可知，又小又破的房子使作者感到最为失望， 因此 B 项正确。 63. A 细节理解题。 根据文章第三段第一、二句可知，一到 Dorothy 的教室，作者就 受到热烈的欢迎，这使她的忧郁消失了，因此 A 项正确。
64. C 推理判断题。 文章最后一段第三句提到 Dorothy 面试材料准备充分，而此段的 “?to celebrate her victory?”说明 Dorothy 已经通过了评估测试。 65. D 主旨大意题。文章通过讲述 Dorothy 在极其恶劣的环境下获得成功的故事，说 明一个人不管在什么地方，只要付出努力就能实现自己的梦想，因此 D 项正确。
C2 [2013·湖南卷] It's such a happy－looking library, painted yellow, decorated with palm－tree stickers and sheltered from the Florida sun by its own roof. About the size of a microwave oven, it's pedestrian－friendly, too, waiting for book lovers next to a sidewalk in Palm Beach Country Estates, along the northern boundary of Palm Beach Gardens. It's a library built with love. A year ago, shortly after Janey Henriksen saw a Brian Williams report about the Little Free Library organization, a Wisconsin－based nonprofit that aims to promote literacy and build a sense of community in a neighborhood by making books freely available, she announced to her family of four, “That's what we're going to do for our spring break！” Son Austin, now a 10th－grader, didn't see the point of building a library that resembles a mailbox. But Janey insisted, and husband Peter unwillingly got to work. The 51－year－old owner of a ship supply company modified a small wooden house that he'd built years earlier for daughter Abbie's toy horses, and made a door of glass. After adding the library's final touches (装点), the family hung a signboard on the front, instructing users to “take a book, return a book，” and making the Henriksen library, now one of several hundred like it nationwide and among more than 2，500 in the world, the only Little Free Library in Palm Beach County. They stocked it with 20 or so books they'd already read, a mix of science fiction, reference titles, novels and kids' favorites. “I told them, keep in mind
that you might not see it again，” said Janey, a stay－at－home mom. Since then, the collection keeps replenishing ( 补充 ) itself, thanks to ongoing donations from borrowers. The library now gets an average of five visits a day. The project's best payoff, says Peter, are the thank－you notes left behind. “We had no idea in the beginning that it would be so popular.” 66．In what way is the library “pedestrian－friendly”？ A. It owns a yellow roof. B. It stands near a sidewalk. C. It protects book lovers from the sun. D. It uses palm－tree stickers as decorations. 67．Janey got the idea to build a library from ________． A. a visit to Brian Williams B. a spring break with her family C. a book sent by one of her neighbors D. a report on a Wisconsin－based organization 68．The library was built ________． A. by a ship supply company B. on the basis of toy horses C. like a mailbox D. with glass 69．What can we infer about the signboard? A. It was made by a user of the library. B. It marked a final touch to the library. C. It aimed at making the library last long. D. It indicated the library was a family property. 70．The passage tells us that the users ________． A. donate books to the library B. get paid to collect books for the library C. receive thank－you notes for using the library
D. visit the library over 5 times on average daily 【要点综述】 文章主要讲述了 Janey Henriksen 一家建立微型图书馆的故事。 66. B 细节理解题。 根据文章第一段第二句可知这个特殊的图书馆为过路的人提供借 书的方便，因此 B 项正确。 67. D 细节理解题。 根据文章第三段第一句可知 Janey Henriksen 是因为看到一篇关 于 the Little Free Library organization 准备建社区图书馆的报道后受到启发才建这样 特殊的图书馆的。 68. C 细节理解题。 根据文章第四段第一句可知 C 项正确。 69. C 推理判断题。 根据文章第五段可知，这个标牌要读者拿走一本书一定要归还， 其目的是使图书馆能够持续更长的时间。 70. A 主旨大意题。 根据文章倒数第二段第一句可知借书者经常捐书给图书馆，因此 A 项正确； 文章没有提到给图书馆筹备书应获得报酬， 因此 B 项错误； 文章最后一段提到 Peter 经常收到借书者的感谢信，而不是借书者收到感谢信，因此 C 项错误；根据文章倒数第二段 第二句可知 D 项错误。
The light from the campfire brightened the darkness, but it could not prevent the damp cold of Dennis's Swamp (沼泽地) creeping into their bones. It was a strange place. Martin and Tom wished that they had not accepted Jack's dare. They liked camping, but not near this swamp. “So，” Martin asked as they sat watching the hot coals. “How did this place get its name? ” “Are you sure you want to hear it? It's a scary story，” warned Jack. “Of course！” cried out Tom. “If there were anything to be scared of, you wouldn't have chosen this place！” “OK, but don't say I didn't warn you，” said Jack, and he began his tale. “Way back in time, a man called Dennis tried to start a farm here. He built that cottage over there to live in. In those days, the area looked quite different—it was covered with tall trees and the swamp was a crystal－clear river. After three
hard years, Dennis had cleared several fields and planted crops. He was so proud of his success that he refused to listen to advice.” “ ‘You are clearing too much land’ ， warned one old man. ‘The land is a living thing. It will hit back at you if you abuse it.’ ‘Silly fool’， said Dennis to himself. ‘If I clear more land, I can grow more crops. I'll become wealthier. He's just jealous！’” “Dennis continued to chop down trees. Small animals that relied on them for food and shelter were destroyed. He was so eager to expand his farm that he did not notice the river flowing slowly towards his door. He did not notice salt seeping to the surface of the land. He did not notice swamp plants choking all the native plants.” “What happened? ” Martin asked. It was growing colder. He trembled, twisting his body closer to the fire. “The land hit back—just as the old man warned, ” Jack shrugged. “Dennis disappeared. Old folks around here believe that swamp plants moved up from the river and dragged him underwater. His body was never found.” “What a stupid story, ” laughed Tom. “Plants can't?” Before he had finished speaking, he screamed and fainted(晕倒). The other two boys jumped up with fright, staring at Tom. Suddenly, they burst out laughing. So me green swamp ivy (常春藤) had covered Tom's face. It was a while before Tom could appreciate the joke. 56． The underlined word “dare” in Paragraph 1 is closest in meaning to ________． A. courage B. assistance D. challenge
57. Why did Jack tell Tom and Martin the story? A. To frighten them. B. To satisfy their curiosity. C. To warn them of the danger of the place. D. To persuade them to camp in the swamp. 58. Why did Dennis ignore the warning of the old man? A. The old man envied him.
B. The old man was foolish. C. He was too busy to listen to others. D. He was greedy for more crops. 59. Why did Tom scream and faint? A. He saw Dennis's shadow. B. He was scared by a plant. C. His friends played a joke on him. D. The weather became extremely cold. 60. What lesson can we learn from the story of Dennis?
A. Grasp all, lose all. B. No sweat, no sweet. C. It is no use crying over spilt milk. D. He who makes no mistakes makes nothing. 【要点 综述】 本文主要讲述了三个人在沼泽地附近露营以及 Dennis's Swamp 名字的 由来。 56. D 考查词义猜测。由语境可知，他们去沼泽地野营应该是接受了杰克的挑战。 57. B 考查推理判断。根据第二、三、四段他们的对话可知，Jack 多次警告他们这个 故事吓人，但经不住他们的请求还是告诉他们了，可知讲这个故事并不是为了吓他们，而是 为了满足他们的好奇心。 58. D 考查细节理解。由第八段“If I clear more land, I can grow more crops. I'll become wealthier. He's just jealous！”可知他想有更多的土地，种更多的庄稼，变得 更富有，还认为老人在嫉妒他。由此可知他不听老人的劝告是因为他想种更多的庄稼。 59. B 考查细节理解。由最后一段倒数第二句“Some green swamp ivy (常春藤) had covered Tom's face.”可知他晕倒的原因是因为他被常春藤吓到了。 60. A 考查推理判断。综观全文可知贪婪的 Dennis 因为其贪婪，结果失去了一切，故 A 项“贪多必失”，符合语境。
C2 [2013·辽宁卷] China is a land of bicycles.At least it was back in 1992 when I traveled the cou ntry.Back then everyone seemed to be riding a bicycle.Millions of them, all
black.Cars were rare.Yet since my arrival in Beijing last year, I've found the opposite is true.There are millions of cars.However, people still use their bicycles to get around.For many, it's the easiest and cheapest way to travel today.Bicycles also come in different colors—silve r, green, red, blue, yellow, whatever you want. It's fun watching people biking.They rush quickly through crossroads, move skillfully through traffic, and ride even on sidewalks( 人行道 ) ． Bicycles allow people the freedom to move about that cars just can't provide. Eager to be part of this aspect of Chinese culture, I decided to buy a bicycle.Great weather accompanied my great buy.I immed iately jumped up on my bicycle seat and started home. My first ride home was orderly(守秩序的)．To be safe, I stayed with a “pack” of bikers while cars on the streets came running swiftly out of nowhere at times.I didn't want to get hit.So I took the ride carefully. Crossing the streets was the biggest problem.It was a lot like crossing a major highway back in the United States.The streets here were wide, so crossing took time， skill and a little bit of luck. I finally made it home.The feeling on the bicycle was amazing.The air hitting my face and going through my hair was wonderful.I was sitting on top of the world as I passed by places and people.Biking made me feel alive. 56．According to the author, why are bicycles still popular in China today? A．Because they are traditional and safe. B．Because they are convenient and inexpensive. C．Because they are colorful and available. D．Because they are fast and environment friendly. 57．The author decided to buy a bicycle because he intended ________． A．to ride it for fun B．to use it for transport C．to experience local culture D．to improve his riding skills 58．How did the author feel about his street crossing?
A．It was boring. B．It was difficult. C．It was lively. D．It was wonderful. 59．Which of the following best describes the author's biking experience? A．The author enjoyed showing off his biking skills. B．The author was annoyed by the air while riding. C．The author was praised by the other bikers. D．The author took great pleasure in biking. 【要点综述】 本文是记叙文，主要讲作者来到中国，为了体验当地文化，买了一辆自 行车在大街上骑自行车的快乐经历。 56．B 细节理解题。根据“对许多人来说，这是今天最简单、最便宜的出行方式”可 推断，流行的原因是自行车不贵而且方便，所以选 B。
57．C 推理判断题。根据第三段第一句“渴望成为中国文化的一部分，我决 定买一辆 自行车”可推断，作者是想体验中国当地文化。 58．B 细节理解题。根据倒数第二段第一句“过马路是最大的问题”，再加上下文 的 描述可知，对他来说，过马路是很困难的。 59．D 推理判断题。最后一段中描述“在自行车上这种感觉是令人惊讶的，微风吹过 我的脸和头发，这种感觉是美妙的”说明作者在骑自行车的过程中是快乐的。