当前位置:首页 >> 研究生入学考试 >>

2010年考研英语一卷真题


2010 年全国硕士研究生入学统一考试(英语一)试题 In 1924 American? National Research Council sent to engineers to supervise a series of industrial experiments at a large telephone-parts factory called the Hawthorne Plant near Chicago. It hoped they would learn how stop-floor lignting__1__workers productivity. Instead, the studies ended __2___giving their name to the “Hawthorne effect”, the extremely influential idea that the very___3____to being experimented upon changed subjects? behavior. The idea arose because of the __4____behavior of the women in the Hawthorne plant. According to __5____of the experiments, their hourly output rose when lighting was increased, but also when it was dimmed. It did not __6____what was done in the experiment; ___7_someting was changed ,productivity rose. A(n)___8___that they were being experimented upon seemed to be ____9___to alter workers? behavior ____10____itself. After several decades, the same data were _11__ to econometric the analysis. Hawthorne experiments has another surprise store _12 __the descriptions on record, no systematic _13__ was found that levels of productivity were related to changes in lighting. It turns out that peculiar way of conducting the experiments may be have let to__ 14__ interpretation of what happed.__ 15___ , lighting was always changed on a Sunday .When work started again on Monday, output __16___ rose compared with the previous Saturday and__ 17 __to rise for the next couple of days.__ 18__ , a comparison with data for weeks when there was no experimentation showed that output always went up on Monday, workers__ 19__ to be diligent for the first few days of the week in any case , before __20 __a plateau and then slackening off. This suggests that the alleged” Hawthorne effect “ is hard to pin down. 1. [A] affected [B] achieved [C] extracted [D] restored 2. [A] at [B]up [C] with [D] off 3. [A]truth [B]sight [C] act [D] proof 4. [A] controversial [B] perplexing [C]mischievous [D] ambiguous 5. [A]requirements [B]explanations [C] accounts [D] assessments 6. [A] conclude [B] matter [C] indicate [D] work 7. [A] as far as [B] for fear that [C] in case that [D] so long as 8. [A] awareness [B] expectation [C] sentiment [D] illusion

9. [A] suitable [B] excessive [C] enough [D] abundant 10. [A] about [B] for [C] on [D] by 11. [A] compared [B]shown [C] subjected [D] conveyed 12. [A] contrary to [B] consistent with [C] parallel with [D] pealliar to 13. [A] evidence [B]guidance [C]implication [D]source 14. [A] disputable [B]enlightening [C]reliable [D]misleading 15. [A] In contrast [B] For example [C] In consequence [D] As usual 16. [A] duly [B]accidentally [C] unpredictably [D] suddenly 17. [A]failed [B]ceased [C]started [D]continued 20. [A]breaking [B]climbing [C]surpassing [D]hiting Section II Reading Comprehension Part A Directions: Read the following four texts. Answer the questions below each text by choosing [A], [B], [C] or [D]. Mark your answers on ANSWER SHEET 1. (40 points) Text 1 Of all the changes that have taken place in English-language newspapers during the past quarter-century, perhaps the m ost far-reaching has been the inexorable decline in the scope and seriousness of their arts coverage. It is difficult to the point of impossibility for the average reader under the age of forty to imagine a time when high-quality arts criticism could be found in most big-city newspapers. Yet a considerable number of the most significant c ollections of criticism published in the 20th century consisted in large part of new spaper reviews. To read such books today is to marvel at the fact that their learned contents were once deemed suitable for publication in general-circulation dailies. We are even farther rem oved from the unfocused newspaper review spublished in England between the turn of t he 2 0th century and the eve of World War Ⅱ, at a time when newsprint was dirt-cheap and stylish arts crit icism

was consi dered an ornament to the publications in which it appe ared. In those far-off days, it was taken for granted tha t the cri tics of major papers woul dwri te in detail and at length about the events they covered. Theirs was a serious business, and even those reviewers who wore their learning lightly, like George Bern ard Shaw and Ernest Newman, could be trus ted to know what they were a bout. These men believed in journalism as a calling, and were proud to be published in the daily press. “So few authors have brains enough or literary gift enough to keep their own end up in journalism, ”Newman wrote, “ that I am tempted to define?journalism? as ?a term of cont empt appl ied by writers who are not read to writers who are?. ” Unfortunately, these critics are virtually forgotten. Neville Cardus, who wrote for the Manchester Guardian from 1917 until shortly before his death in 1975, is now known solely as a writer of essays ont he game of cricket. During his l ifetime, though, he was also one of England's foremost classical-music critics, and a stylist so widely admired that his Autobiography (1947) became a best-seller. He was knighted in 1967, the first music critic to be so ho nored. Yet on ly one of his books is now in print, and his vast body of writings on music is unknown save to specialists. Is there any chance that Cardus?s criticism will enjoy a revi val? The prospect seems remote. Jour nalistic tastes had changed long before his death, and postmodern reader shave little use for the ric hly upholstered Vicwardian prose in which he specialized. Moreover, the amateur tradition in music criticism has been in headlong retreat. 21. It is indicated in Paragraphs 1 and 2 that [A] arts criticism has disappeared from big-city newspapers. [B] English-language newspapers used to carry more arts reviews. [C] high-quality newspapers retain a large body of readers. [D] young readers doubt the suitability of criticism on dailies. 22. Newspaper reviews in England before world warⅡwere characterized by [A] free themes. [B] casual style. [C] elaborate layout. [D] radical viewpoints. 23. which of the following would Shaw and Newman most probably agree on?

[A] It is writers? duty to fulfill journalistic goals. [B] It is contemptible for writers to be journalists. [C] Writers are likely to be tempted into journalism. [D] Not all writers are capable of journalistic writing. 24. What can be learned about Cardus according to the last two paragraphs? [A] His music criticism may not appeal to readers today. [B] His reputation as a music critic has long been in dispute. [C]His style caters largely to modern specialists. [D]His writings fail to follow the amateur tradition. 25. What would be the best title for the text? [A] Newspapers of the Good Old Days. [B] The lost Horizon in Newspapers. [C] Mournful Decline of Journalism. [D] Prominent Critics in Memory. Text 2 Over the past decade, thousands of patents have been granted for what are called business methods. Amazon.com received one for its “one-click” online payment system. Merrill Lynch got legal protection for an asset allocation strategy. One inventor patented a technique for lifting a box. Now the nation?s top patent court appears completely ready to scale back on business-method patents, which have been controversial ever since they were first authorized 10 years ago. In a move that has intellectual-property lawyers abuzz the U.S. court of Appeals for the federal circuit said it would use a particular case to conduct a broad review of business-method patents. In re Bilski , as the case is known , is “a very big deal”, says Dennis?D. Crouch of the University of Missouri School of law. It “has the potential to eliminate an entire class of patents.” Curbs on business-method claims would be a dramatic about-face, because it was the federal circuit itself that introduced such patents with is 1998 decision in the so-called state Street Bank case, approving a patent on a way of pooling mutual-fund

assets. That ruling produced an explosion in business-method patent filings, initially by emerging internet companies trying to stake out exclusive pinhts to specific types of online transactions. Later, move established companies raced to add such patents to their files, if only as a defensive move against rivals that might beat them to the punch. In 2005, IBM noted in a court filing that it had been issued more than 300 business-method patents despite the fact that it questioned the legal basis for granting them. Similarly, some Wall Street investment films armed themselves with patents for financial products, even as they took positions in court cases opposing the practice. The Bilski case involves a claimed patent on a method for hedging risk in the energy market. The Federal circuit issued an unusual order stating that the case would be heard by all 12 of the court?s judges, rather than a typical panel of three, and that one issue it wants to evaluate is whether it should” reconsider” its state street Bank ruling. The Federal Circuit?s action comes in the wake of a series of recent decisions by the supreme Count that has narrowed the scope of protections for patent holders. Last April, for example the justices signaled that too many patents were being upheld for “inventions” that are obvious. The judges on the Federal circuit are “reacting to the anti_ patent trend at the supreme court” ,says Harole C.wegner, a partend attorney and professor at aeorge Washington University Law School. 26. Business-method patents have recently aroused concern because of [A] their limited value to business [B] their connection with asset allocation [C] the possible restriction on their granting [D] the controversy over authorization 27. Which of the following is true of the Bilski case? [A] Its ruling complies with the court decisions [B] It involves a very big business transaction [C] It has been dismissed by the Federal Circuit [D] It may change the legal practices in the U.S. 28. The word “about-face” (Line 1, Paro 3) most probably means [A] loss of good will

[B] increase of hostility [C] change of attitude [D] enhancement of dignity 29. We learn from the last two paragraphs that business-method patents [A] are immune to legal challenges [B] are often unnecessarily issued [C] lower the esteem for patent holders [D] increase the incidence of risks 30. Which of the following would be the subject of the text? [A] A looming threat to business-method patents [B] Protection for business-method patent holders [C] A legal case regarding business-method patents [D] A prevailing trend against business-method patents Text 3 In his book The Tipping Point, Malcolm Aladuell argues that social epidemics are driven in large part by the acting of a tiny minority of special individuals, often called influentials, who are unusually informed, persuasive, or well-connected. The idea is intuitively compelling, but it doesn?t explain how ideas actually spread. The supposed importance of influentials derives from a plausible sounding but largely untested theory called the “two step flow of communication”: Information flows from the media to the influentials and from them to everyone else. Marketers have embraced the two-step flow because it suggests that if they can just find and influence the influentials, those selected people will do most of the work for them. The theory also seems to explain the sudden and unexpected popularity of certain looks, brands, or neighborhoods. In many such cases, a cursory search for causes finds that some small group of people was wearing, promoting, or developing whatever it is before anyone else paid attention. Anecdotal evidence of this kind fits nicely with the idea that only certain special people can drive trends

In their recent work, however, some researchers have come up with the finding that influentials have far less impact on social epidemics than is generally supposed. In fact, they don?t seem to be required of all. The researchers? argument stems from a simple observing about social influence, with the exception of a few celebrities like Oprah Winfrey-whose outsize presence is primarily a function of media, not interpersonal, influence-even the most influential members of a population simply don?t interact with that many others. Yet it is precisely these non-celebrity influentials who, according to the two-step-flow theory, are supposed to drive social epidemics by influencing their friends and colleagues directly. For a social epidemic to occur, however, each person so affected, must then influence his or her own acquaintances, who must in turn influence theirs, and so on; and just how many others pay attention to each of these people has little to do with the initial influential. If people in the network just two degrees removed from the initial influential prove resistant, for example from the initial influential prove resistant, for example the cascade of change won?t propagate very far or affect many people. Building on the basic truth about interpersonal influence, the researchers studied the dynamics of populations manipulating a number of variables relating of populations, manipulating a number of variables relating to people?s ability to influence others and their tendency to be influenced. Our work shows that the principal requirement for what we call “global cascades”- the widespread propagation of influence through networks - is the presence not of a few influentials but, rather, of a critical mass of easily influenced people, each of whom adopts, say, a look or a brand after being exposed to a single adopting neighbor. Regardless of how influential an individual is locally, he or she can exert global influence only if this critical mass is available to propagate a chain reaction. 31.By citing the book The Tipping Point, the author intends to [A]analyze the consequences of social epidemics [B]discuss influentials? function in spreading ideas [C]exemplify people?s intuitive response to social epidemics [D]describe the essential characteristics of influentials. 32.The author suggests that the “two-step-flow theory” [A]serves as a solution to marketing problems [B]has helped explain certain prevalent trends [C]has won support from influentials

[D]requires solid evidence for its validity 33.what the researchers have observed recently shows that [A] the power of influence goes with social interactions [B] interpersonal links can be enhanced through the media [C] influentials have more channels to reach the public [D] most celebrities enjoy wide media attention 34.The underlined phrase “these people” in paragraph 4 refers to the ones who [A] stay outside the network of social influence [B] have little contact with the source of influence [C] are influenced and then influence others [D] are influenced by the initial influential 35.what is the essential element in the dynamics of social influence? [A]The eagerness to be accepted [B]The impulse to influence others [C]The readiness to be influenced [D]The inclination to rely on others Text 4 Bankers have been blaming themselves for their troubles in public. Behind the scenes, they have been taking aim at someone else: the accounting standard-setters. Their rules, moan the banks, have forced them to report enormous losses, and it?s just not fair. These rules say they must value some assets at the price a third party would pay, not the price managers and regulators would like them to fetch. Unfortunately, banks? lobbying now seems to be working. The details may be unknowable, but the independence of standard-setters, essential to the proper functioning of capital markets, is being compromised. And, unless banks carry toxic assets at prices that attract buyers, reviving the banking system will be difficult.

After a bruising encounter with Congress, America?s Financial Accounting Standards Board (FASB) rushed through rule changes. These gave banks more freedom to use models to value illiquid assets and more flexibility in recognizing losses on long-term assets in their income statement. Bob Herz, the FASB?s chairman, cried out against those who “question our motives.” Yet bank shares rose and the changes enhance what one lobby group politely calls “the use of judgment by management.” European ministers instantly demanded that the International Accounting Standards Board (IASB) do likewise. The IASB says it does not want to act without overall planning, but the pressure to fold when it completes it reconstruction of rules later this year is strong. Charlie McCreevy, a European commissioner, warned the IASB that it did “not live in a political vacuum” but “in the real word” and that Europe could yet develop different rules. It was banks that were on the wrong planet, with accounts that vastly overvalued assets. Today they argue that market prices overstate losses, because they largely reflect the temporary illiquidity of markets, not the likely extent of bad debts. The truth will not be known for years. But bank?s shares trade below their book value, suggesting that investors are skeptical. And dead markets partly reflect the paralysis of banks which will not sell assets for fear of booking losses, yet are reluctant to buy all those supposed bargains. To get the system working again, losses must be recognized and dealt with. America?s new plan to buy up toxic assets will not work unless banks mark assets to levels which buyers find attractive. Successful markets require independent and even combative standard-setters. The FASB and IASB have been exactly that, cleaning up rules on stock options and pensions, for example, against hostility form special interests. But by giving in to critics now they are inviting pressure to make more concessions. 36. Bankers complained that they were forced to [A] follow unfavorable asset evaluation rules [B]collect payments from third parties [C]cooperate with the price managers [D]reevaluate some of their assets. 37.According to the author , the rule changes of the FASB may result in [A]the diminishing role of management

[B]the revival of the banking system [C]the banks? long-term asset losses [D]the weakening of its independence 38.According to Paragraph 4, McCreevy objects to the IASB?s attempt to [A]keep away from political influences. [B]evade the pressure from their peers. [C]act on their own in rule-setting. [D]take gradual measures in reform. 39.The author thinks the banks were “on the wrong planet ”in that they [A]misinterpreted market price indicators [B]exaggerated the real value of their assets [C]neglected the likely existence of bad debts. [D]denied booking losses in their sale of assets. 40.The author?s attitude towards standard-setters is one of [A]satisfaction. [B]skepticism. [C]objectiveness [D]sympathy Section III Writing Part A 51. Directions: You are supposed to write for the Postgraduates? Associ ation a notice to recruit volunteers for an international c onference on globalization. The notice should include the basic qualificationsof applicants and other information which you think is relevant.

You should write about 100 words on ANSWER SHEET 2. Do not sign your own nam e at the end of the notice. Use "postgraduates? Association" instead. (10 points) Part B 52. Directions: Write an essay of 160-200 words based on the following drawing. In your essay, you should 1) describe the drawing briefly, 2) explain its intended meaning, and 3) give your comments. You should write neatly on ANSWER SHEET 2. (20 points)

参考答案: Section I: Use of English (10 points) 1. A 6. B 11. C 16. A 2. B 7. D 12. A 17. D 3. C 8. A 13. A 18. C 4. B 9. C 14. D 19. B 5. C 10. D 15. B 20. D

Section II: Reading Comprehension (60 points) Part A (40 points) 21. B 26. C 31. B 36. A 22. A 27. D 32. D 37. D 23. D 28. C 33. A 38. C 24. A 29. B 34. C 39. B 25. B 30. A 35. C 40. D

Part B (10 points) 41. B 42. F 43. D 44. G 45. A

Part C (10 points) 46 . 科学家们赶紧拿出某些明显站不住脚的证据来补救,大致说的是如 果鸟儿 不能控制昆虫数量的话,昆虫就会把我们吃光。 47. 但是我们至少更倾向于承认这样一种观点: 那就是鸟儿的生存是它们的 固 有权利,不管其存在与否对我们是否有经济利益。 48. 曾几何时, 生物学家似乎过度使用了以下这条证据:这些生物是为了维 持 食物链的正常运行去捕食弱小的生物或只捕食“没有价值的”物种。 49 . 在生态林业较为先进的欧洲,没有成为商业化对象的树种被视为原始 森林 群落的成员适当地加以保护。 50 . 这个系统容易忽视并最终消灭陆地群落中很多缺乏商业价值的物种, 然而 这些物种对于整个生物群落的健康运行是至关重要的。 Section III: Writing (30 points) 51.参考范文 Notice

We are looking for volunteers to help a tth eInternational Conference on Globalization, which is t o take place on this campus on Jan. 16th, 2010. This conference will attract over 200 business, academic, and governmental leaders fro m 50 countries. Volunteers will have the opportunity to gain exposure and knowledge as well as network with leaders and experts all over the world. In dividuals with excellent language skills in English, French or Spanish are encouraged to sign up. Those who have communication skills and experiences in inter ——cultural communication will he preferred. If you are interested in joining this program to help us with the conference, please email to volunteer-4conference @ yahoo. com. cn with your phone number and time available. Postgraduates’ Association 52.参考范文 For the past three decades, Chinese people have wit nessed a never—in creasing exchange of Chi nese cult ure and western culture . As ill ustrated in the picture, differentelements from both Chinese culture and western culture like B uddhism , post 一 modernism , Confucian philosophies , Einstein , Lao She , Shakespeare , Chinese Gongfu, Opera of Swan Lake , and Beijing Opera , etc. are being added into a hotpot . Certainly enough, this hotpot will be delicious and nutritious. Such a tendency of cultural exchange can obviously be attributed to th e Opening-uppolicy and globalization. For the past thirty years, western ideas and values, literature, arts, movies, and all sorts of cultural products have been in troduced to China. Such an interaction of different cul tures, values and traditions has broadened Chinese people’s visions and enriched their life. Meanwhile, many foreigners get to know Chinese culture by trave ling to China, reading Chinese bo oks, watching C hinese movies, or simply surfing the In ternet. Confucius Inst itutes set up throughout t he world and the Year of China celebrated in fore ign countri es also help the spread of Chinese cul ture. Indeed, people not only in China but also throughout the world benefit enormously by understanding and admiring each other through this “hotpot” of different cultures. To my mind’s eye, as people recognize and enjoy the a dvantages brought by th e cultural exchange, they will surely hope to see more exchange, not just in terms of culture but also in all aspects of human civilization.


相关文章:
2010-2015年历年考研英语真题+答案_图文
2010-2015年历年考研英语真题+答案_研究生入学考试_高等教育_教育专区。考研英语一真题 2015 年全国硕士研究生入学考试英语一真题及答案 Section I Use of English ...
2010年英语历年考研真题阅读翻译
2010年英语历年考研真题阅读翻译_研究生入学考试_高等教育_教育专区。2010 年 ...2010 年 Text1 Of all the changes that have taken place in English-...
2010 考研英语阅读真题翻译
2010 考研英语阅读真题翻译_研究生入学考试_高等教育_教育专区。2010 Text 1 过去的 25 年,在英文报纸发生的所有变化中,或许最具有深远意义的变化就是这些报 纸...
考研英语二历年真题及答案解析(2010-2014年)
考研英语二历年真题及答案解析(2010-2014年)_英语考试_外语学习_教育专区。2010...1) interpret the chart and 2) give your comments you should write at least...
2010-2016年历年考研英语真题+答案_图文
2010-2016年历年考研英语真题+答案_研究生入学考试_高等教育_教育专区。已经把答案和题进行分离了,是完美的A4打印版啊!2016 年全国硕士研究生入学考试英语一真题及...
考研英语阅读真题和全文翻译(1994-2010)
考研英语阅读真题和全文翻译(1994-2010)_英语学习_外语学习_教育专区。考研英语阅读真题详解和翻译 (1994-2010) 2010 Part A Text 1 ① all the changes that ...
2010年英语考研真题和详细解析
10年考研真题,附加详细的答案解析10年考研真题,附加详细的答案解析隐藏>> 2010 年全国硕士研究生入学统一考试英语试题 2 0 1 0 考研 英语 真题 + 详细 答案 解...
考研英语1995-2010阅读真题_全文翻译
考研英语1995-2010阅读真题_全文翻译_研究生入学考试_高等教育_教育专区。英语一...在过去的25年英语报纸所发生的变化中,影响最深远的可能就是它们对艺术方面的...
31年考研英语真题及答案(1980-2010年)全集_图文
31年考研英语真题及答案(1980-2010年)全集_工学_高等教育_教育专区。目录 1 使用说明(必读)...目录1 使用说明(必读)......
2010年考研英语真题及答案
2010年考研英语一真题及参... 10页 免费 2010考研英语真题及答案(免... 15页 免费如要投诉违规内容,请到百度文库投诉中心;如要提出功能问题或意见建议,请点击此...
更多相关标签: