当前位置:首页 >> 英语 >>

主旨大意题


1.It was Mother?s Day morning last year and I was doing my shopping at our local supermarket with my five-year-old son, Tenyson. As we were leaving, we found that only minutes earlier an elderly woman had fallen over at the entrance and had hit her head on the concrete. Her husband was with her, but there was blood everywhere and the woman was embarrassed and clearly in shock. Walking towards the scene, Tenyson became very upset about what had happened to the couple. He said to me, “Mum, it?s not much fun falling over in front of everyone.” At the front of the supermarket a charity(慈善) group had set up a stand selling cooked sausages and flowers to raise funds. Tenyson suggested that we should buy the lady a flower. “It will make her feel better,” he said. I was amazed that he?d come up with such a sweet idea. So we went over to the flower seller and asked her if we could buy a flower for the lady to cheer her up. “Just take it,” she replied. “I can?t take your money for such a wonderful gesture.” By now paramedics (救援人员) had arrived, and were attending the injured woman. As we walked up to her, my son became intimidated by all the blood and medical equipment. He said he was just too scared to go up to her. Instead I gave the flower to the woman?s husband and told him, “ My son was very upset for your wife and wanted to give her this flower to make her feel better.” At that, the old man started crying and said, “Thank you so much, you have a wonderful son. Happy Mother?s Day to you.” The man then bent down and gave his wife the flower, telling her who it was from. Though badly hurt and shaken, the old lady looked up at Tenyson with love in her eyes and gave him a little smile. What would be the best title for the passage? A. Flower Power B. Mother?s Day C. An Accidental Injury D. An Embarrassing Moment 2.Elizabeth Freeman was born about 1742 to African American parents who were slaves. At the age of six months she was acquired, along with her sister, by John Ashley, a wealthy Massachusetts slaveholders. She became known as “Mumbet” or “Mum Bett.” For nearly 30 years Mumbet served the Ashley family. One day, Ashley?s wife tried to strike Mumbet?s sister with a spade. Mumbet protected her sister and took the blow instead. Furious, she left the house and refused to come back. When the Ashleys tried to make her return, Mumbet consulted a lawyer, Theodore Sedgewick. With his help, Mumbet sued(起诉) for her freedom. While serving the Ashleys, Mumbet had listened to many discussions of the new Massachusetts constitution. If the constitution said that all people were free and equal, then she thought it should apply to her. Eventually, Mumbet won her freedom---- the first slave in Massachusetts to do so under the new constitution. Strangely enough, after the trial, the Ashleys asked Mumbet to come back and work for them as a paid employee. She declined and instead went to work for Segdewick. Mumbet died in 1829, but her legacy lived on in her many descendants(后裔). One of her great-grandchildren was W.E.B. Du Bois, one of the founder of the NAACP, and an important writer and spokesperson for African
答案第 1 页,总 5 页

本卷由系统自动生成,请仔细校对后使用,答案仅供参考。

American civil rights. Mumbet?s tombstone still stands in the Massachusetts cemetery where she was buried. It reads, in part: “She was born a slave and remained a slave and remained a slave for nearly thirty years. She could neither read nor write, yet in her own sphere she had no superior or equal.” What is the test mainly about? A. A story of a famous writer and spokesperson B. The friendship between a lawyer and a slave C. The life of a brave African American woman D. A trial that shocked the whole world 3.So you thought the hamburger was the world?s most popular fast food? After all, McDonald?s Golden Arches span the globe. But no, there is another truly universal fast food, the ultimate (极好 的)fast food. It?s easy to make, easy to serve, much more varied that the hamburger, can be eaten with the hands, and it?s delivered to your front door or served in fancy restaurants. It?s been one of America?s favourite foods for over 50 years. It is, of course, the pizza. It?s kind of silly to talk about the moment when pizza was “invented”. It gradually evolved over the years, but one thing?s for certain—it?s been around for a very long time. The idea of using pieces of flat, round bread as plates came from the Greeks. They called them ?plakuntos?and ate them with various simple toppings such as oil, garlic, onions, and herbs. The Romans enjoyed eating something similar and called it ?picea?. By about 1000 a.d. in the city of Naples, ?picea? had become ?pizza? and people were experimenting with more toppings: cheese, ham, anchovies, and finally the tomato, brought to Italy from Mexico and Peru in the sixteenth century. Naples became the pizza capital of the world. In 1889, King UmbertoⅠand Queen Margherita heard about pizza and asked to try it. They invited pizza maker, Raffele Esposito, to make it for them. He decided to make the pizza like the Italian flag, so he used red tomatoes, white mozzarella cheese, and green basil leaves. The Queen loved it and the new pizza was named ?Pizza Margherita? in her honour. Pizza migrated to America with the Italians at the end of the nineteenth century. The first pizzeria in the United States was opened in 1905 at 53 Spring Street, New York City, by Gennaro Lombardi. But the popularity of pizza really exploded when American soldiers returned from Italy after World WarⅡ and raved about ?that great Italian dish?. Americans are now the greatest producers and consumers of pizza in the world. Which one is the best title for the passage? A. McDonald?s and Pizza. B. The Popularity of Pizza in the United States. C. Global Pizza. D. How to Make Pizza. 4.As you grow older, you?ll be faced with some challenging decisions--like whether to cut class or try cigarettes. Making decisions on your own is hard enough, but when other people get involved and try to pressure you one way or another it can be even harder. People who are your age, like your classmates, are called peers. When they try to influence how you act, to get you to do something, it?s called peer pressure. Peers can have a positive influence on each other. Maybe another student in your science class
答案第 2 页,总 5 页

taught you an easy way to remember the planets in the solar system. Maybe you got others excited about your new favorite book, and now everyone?s reading it. These are examples of how peers positively influence each other. Sometimes peers influence each other in negative ways. For example, a few kids in school might try to get you to cut class with them; your soccer friend might try to convince you to be mean to another player and never pass him the ball. It is tough to be the only one who says “no” to peer pressure, but you can do it. Paying attention to your own feelings and beliefs about what is right and wrong can help you know the right thing to do. You?ve probably had a parent or teacher advising you to “choose your friends wisely.” Peer pressure is a big reason why they say this. If you choose friends who don?t cut class, smoke cigarettes, or lie to their parents, then you probably won?t do these things either, even if other kids do. If you continue to face peer pressure and you?re finding it difficult to handle, talk to someone you trust. Don?t feel guilty if you?ve made a mistake or two. What is the topic of the passage? A. Friendship B. Making decisions C. Self-confidence D. Peer pressure 5. I guess I always knew about the little fish treat, but this past summer it was all I could see. Pipin and Nemo were balancing on one front flipper(鳍), flying through hoops, dancing with the trainer, and we were all applauding — the little kids screaming with delight. That?s when the trainer, who wore a little treat bag on her belt, slipped Pipin and Nemo a fish. Each time they successfully performed a trick, they?d get an immediate reward. These creatures weren?t really dancing, of course. They were performing a series of movements that they knew would produce a fish. It?s such a good show because the sea lions look like they?re having such fun. These talented performers who love to be in front of an audience seem almost human. Somewhere in our faith journey, we all have a sea lion moment. You see how you?ve spent years jumping through hoops, balancing a ball on your nose, not because it?s really who you are, but because you?ve always done it and the system rewarded you for your performance. But when you?ve done that for ten or twenty years, you start to ask yourself, “Whose approval am I working for? What do I really believe?” Suddenly you see it: you?ve spent most all your life taking direction from other people. They?ve told you what to believe in, what to work for, what to value, how to live your life. You don?t want to end your life like Sinclair Lewis?s George Babbitt, the middle-aged real-estate broker(经纪人) who has everything and reached the top. But on the last page of Babbitt, George is speaking to his son Ted, who cannot follow in his father?s steps. He wants to leave college and head off on his own way. “Dad, I can?t stand it any more,” the boy says. “Maybe it?s all right for some fellows. Maybe I?ll want to go back some day, but now, I want to get into mechanics.” Babbitt, seeming old and subdued, says, “I?ve never done a single thing I?ve wanted to in my whole life!” The Good-Bye Gate brings us naturally to a second passage, leading from dependency to self-possession. As you start separating from the whole worn-out system, you discover that where
答案第 3 页,总 5 页

本卷由系统自动生成,请仔细校对后使用,答案仅供参考。

there is supposed to be a self, there really isn?t. Which can be the best title for this passage? A. Challenge Yourself B. Summer Vacation Fun C. No Pains, No Gains D. Now I Become Myself

答案第 4 页,总 5 页

第 II 卷(非选择题) 参考答案 1.A 【解析】 试题分析:这是一篇记叙文。这篇文章讲了一个母亲节,作者和儿子在商场购物,发现了一 位摔倒受伤的老人,作者的儿子坚持要给老人买束花。尽管老人受伤严重,但是仍然向作者 的儿子露出了微笑。由此可见一个小小的善举都可能带来快乐。 A. 主旨大意题。一文章最后凸显的是花的力量,所以此项最能概括文章大意。其余选项过 于笼统,不具有针对性。故选 A。 2.C 【解析】 试题分析 :这是一篇人物传记。文章介绍了美国历史上一位勇于追求自由的女性 Elizabeth Freeman。 C 考查主旨要义。通过阅读文章可知,本文讲述的是一位勇敢的奴隶为了获得自由而做出的 努力。故选 C。 3.C 【解析】 试题分析: 本文讲述的是披萨的由来,披萨的名称的变化以及披萨在欧美流行的发展情况。 C 主旨大意题。本文讲述的是披萨的由来,披萨的名称的变化以及披萨在欧美流行的发展 情况,故 C 正确。 4.D 【解析】 试题分析:随着年龄的逐渐增大,你将会面临一些艰难却有着重大意义的抉择--像逃课、抽 烟等。当你的同龄人试图影响你作出决定时,他们给你施加的影响叫做“同辈压力”。同辈压 力有积极的影响,也有消极的影响。 主旨大意题。根据第一段中“When they try to influence how you act, to get you to do something, it?s called peer pressure. 第二段首句 Peers can have a positive influence on each other. 第三段 首句 Sometimes peers influence each other in negative ways.”可知, 文章前三段讲的是同辈压力 的概念和积极、消极的影响,根据后三段“It is tough to be the only one who says “no” to peer pressure, but you can do it. ...You?ve probably had a parent or teacher advising you to...talk to someone you trust”可知,最后三段讲的是应对同辈压力的建议,说明文章主要讲的是同辈压 力,故选 D。 5.D 【解析】 试题分析:本文通过动物的表演可以得到奖赏这种现象,产生了对于人生的思考,有些事并 不是出自我们的意愿,要勇敢做自己想做的事。 D 主旨大意。 本文通过动物的表演可以得到奖励来思考人生, 有些事并非出自我们的意志, 通过 George Babbitt 对待儿子想退学的这件事的看法来证明,人必须要做自己想做的,做真 正的自己,故 D 项符合文意。

答案第 5 页,总 5 页


相关文章:
主旨大意题
主旨大意题_高中作文_高中教育_教育专区。主旨大意题 一、主旨题分类 标题类:体现概括性, 避免远离主题 (1) The best title for this passage is . (2) The...
阅读理解主旨大意题
阅读理解——主旨大意 一. 考情分析考察主旨大意的题量在这十年中相对稳定,一般来说每套试题有 1 到 2 个 小题,但近两年从考察形式上由原来的简单的主旨归纳...
主旨大意题
Now I Become Myself 答案第 4 页,总 5 页 第 II 卷(非选择题) 参考...A. 主旨大意题。一文章最后凸显的是花的力量,所以此项最能概括文章大意。其余...
高中英语之主旨大意题
高考英语阅读理解解题技巧之主旨大意题一)主旨题特征: 这种题型要求考生能够把握文章的全文主题和理解中心思想的能力, 也包 括分析归纳文章的段落大意、重要情节、...
英语阅读理解主旨大意题的解题技巧
英语阅读理解主旨大意题的解题技巧 高考英语阅读理解主要考查考生能够在单位时间内快速阅读英语短文,了解短文的主题思 想,对文中信息进行分析、推理、判断,并把握...
英语阅读理解主旨大意题的解题技巧
英语阅读理解主旨大意题的解题技巧_行政公文_工作范文_实用文档。高考必读 英语阅读理解主旨大意题的解题技巧 高考英语阅读理解主要考查考生能够在单位时间内快速阅读...
主旨大意题解题技巧
主旨大意题解题技巧_英语_高中教育_教育专区。主旨大意题主旨大意题主要是测试考生对一篇文章或一段文字的深层理解程度及在速读中准确把握文章主旨 大意的能力。一般...
高考英语阅读 主旨大意题的解题技巧
高考英语阅读:主旨大意题的解题技巧 一、主旨大意题的命题形式 主旨大意题旨在考查考生把握全文主题和理解中心思想的能力, 亦即考查考生的归纳概括能 力。这类试题...
高中主旨大意题
Part II. 阅读理解技巧突破——主旨大意题 在高考阅读理解中,只有通过阅读掌握了文章的主题,才能正确理解文章,进而根据文 章的事实细节推测作者的态度和观点。 主旨...
阅读理解—主旨大意题突破
阅读理解—主旨大意题突破_英语_高中教育_教育专区。第三讲 主旨题突破一、提问方式: —What’s the main idea of this passage? —What does the passage ...
更多相关标签: