河北省石家庄新乐市 2016 高考英语阅读类含语法填空练习（5）
【2015 高考复习】阅读理解 Ecotourism：A Different Way to Travel Are you attracted to obscure places？Do you prefer to vacation away from other tourists？Are you caref
ul to take only memories and to leave only footprints？If you answered yes to more than one of these questions，you just might be an ecotourist. Ecotourists are people who want to experience the unspoiled natural world—and leave it that way when they return home.This trend started in the 1990s，and ecotourism is now growing three times faster than the tourism industry at large.The Kapawi Ecolodge in Ecuador’s remote Amazon Basin is contributing to that expansion，and it gives a snapshot of what ecotourism looks like. At the Ecolodge，a small group of cabins sits in the middle of the Achuar people’s reserve and is only accessible by air.From here，visitors can explore parts of the Amazon rainforest seen by few outsiders.As they do，local Achuar guides explain how the forest is like their supermarket，where they find food，clothing，medicine and tools.As a result，tourists learn to appreciate the local culture as well as the natural environment. The owners of Kapawi pay monthly rent to the Achuar people，but they also train the community to run and manage the lodge.They have agreed on a plan to turn the operation over to the Achuar completely by 2011.The owners are working to make ecotourism benefit and empower the local people. You probably won’t start your own ecolodge，but you can be an ecotourist if you follow these guidelines：Protect the environment；Support local businesses；Respect the local customs and traditions. The world is full of fascinating places to visit.As an ecotourist，you can enjoy them yourself and make sure that they remain beautiful for future generations as well. 【语篇解读】 本文是一篇夹叙夹议文。 本文主要介绍了一种新理念的旅游方式——生态旅游。 1．According to the text，the ecotourists should be________. A．those who like to experience the easily?remembered natural environment B．those who like to go to their travelling places by hiking C．those who prefer an undamaged natural world and remain what it used to be D．those who prefer unique natural environment of cultural relics 解析 细节理解题。根据第一段中的“Are you careful to take only memories and to leave
only footprints？”以及第二段中的“...leave it that way when they return home”可 知，生态旅游者喜欢未遭破坏的自然环境并保持它原本的样子。 答案 C 2．At the Kapawi ecolodge，visitors can’t________. A．explore the Amazon rainforest B．reach there by air C．live in the Achuar reserve D．see many travelers from outside 解析 细节理解题。根据第三段中的“At the Ecolodge，a small group of cabins sits in the middle of the Achuar people’s reserve and is only accessible by air.”可知， 在 Kapawi Ecolodge，参观者不可能看到很多来自外面的旅游者。 答案 D 3．Which of the words is closest in meaning to the word “snapshot” in the second paragraph? A．Idea. C．Adventure. B．Aim. D．Opportunity.
解析 词义猜测题。第二段的第一句介绍了生态旅游的观念：去经历原生态的自然景色，当游 客回家的时候， 让环境保持原样。 生态旅游就是向旅行者传递这样一种思想。 故 idea 与 snapshot 的意思最相近。 答案 A 4．We can learn from the passage that________. A．the Kapawi ecolodge will continue to run and manage the lodge after 2011 B．the Kapawi ecolodge owners are the Achuar in favor of ecotourism C．the achuar people have benefited a lot by collecting money from ecotourists D．the owners of Kapawi encourage tourists to appreciate the Achuar culture 解析 细节理解题。根据第三段最后一句及第四段的内容可推断出，Kapawi 的拥有者鼓励游客 学会欣赏 Achuar 人的文化。故 D 项正确，A、B、C 三项均与原文不符。 答案 D
阅读理解。 Hilton English Language Center Information for New Students
CLASS TIME：8:30a.m.—10:00a.m.，10:30a.m.—12:00a.m.，1:30p.m.—3:00p.m.. Language Center is open Monday to Friday. Each class has one afternoon free per week. On the first day, go to the lecture hall to check your timetable. SELF—ACCESS： The language laboratory （Room 1110） is open Monday to Friday from 3:15p.m. to 5:00p.m. for all full-time students. You can learn how to use computers for language games or word-processing（文字处理）. There are tapes for students to borrow to practice their English. Go in and ask the teacher to show you. If you plan to take public examinations, there are dictation and listening comprehension tapes for you to practice with. There are cloze e xercises on the computers. Ask your class teacher for a list of past exam essays. Students can borrow tapes to take home but they must be returned after two days. ATTENDANCE（出勤）: All students are expected to attend classes as it is required. Students who do not attend classes will be reported to OSS. Eighty percent attendance is required for students to receive their certificates（证书）when they finish their courses. It is also required by OSS for an extension to your visa. BOOKS: If students are given course books, the books are their responsibility. If a book is lost, the student will be expected to pay for it. If students wish to buy books, there is a bookshop in the college specializing in English books（Room 3520）. 1. When do classes begin and end on a full day? A．8:30a.m.—1:30p.m.. C．8:30a.m.—3:15p.m.. B．8:30a.m.—3:00p.m.. D．3:15p.m.—5:00p.m..
2. Which of the following statements is true? A．No teachers are in the language lab. B．90% attendance is required for the students. C．Books can’t be taken out of the center. D．Students can prepare for exams by listening to tapes. 3. Timetable can be seen in _________ . A．the lecture hall B．Room 3520 C．the classroom D．Room 1110
4. If a student loses a book, he is expected to ___________it .
5. The books which the students wish to buy are in the ___________ . A．library B．bookshop in the college C．street D．classroom
阅读理解。 An “apple polisher” is one who gives gifts to win friendship or special treatment. It is not exactly a bribe(贿赂), but is close to it. All sorts of people are “apple polishers” ， including politicians and people in high offices—just about everybody. Oliver Cromwell, the great English leader, offered many gifts to win the support of George Fox and his party, but failed. Ther e are other phrases meaning the same thing as “applepolishing”—“softsoaping” or “butteringup”. A gift is just one way to “softsoap” somebody, or to “butter him up”. Another that is just as effective is flattery, giving someone high praise—telling him how good he looks, or how well he speaks, or how talented and wise he is. Endless are the ways of flattery. Who does not love to hear it? Only an unusual man can resist the thrill of being told how wonderful he is. In truth, flattery is good medicine for most of us, who get so little of it. We need it to be more sure of ourselves. It cannot hurt unless we get carried aw ay by it. But if we just lap it up for its good value and nourishment, as a cat laps up milk, then we can still remain true to ourselves. Sometimes, however, flattery will get you nothing from one who has had too much of it. A good example is the famous 12th century legend of King Canute of Denmark and England. The king got tired of listening to endless sickening flattery of his courtiers(朝臣). They overpraised him to the skies, as a man of limitless might. He decided to teach them a lesson. He took them to the seashore and sat down. Then he ordered the waves to stop coming in. The tide was too busy to listen to him. The
king was satisfied. This might show his followers how weak his power was and how empty their flattery was. 1．Which of the following activities has nothing to do with “applepolishing”？ A．A boy tells his girlfriend how pretty she looks. B．An employee tells her boss how good he is at management. C．A knight is said to be of limitless power by his followers. D．A teacher praises her students for their talent and wisdom. 2．What does the writer want to prove with Cromwell's example? A．Everybody can be an apple polisher. B．Cromwell was not a good apple polisher. C．George Fox and his party were not apple polishers. D．There are people who don't like being applepolished. 3．Which of the following statements about flattery is TRUE according to the author? A．Too much flattery can carry us away. B．Flattery is too empty to do people any good. C．Flattery can get you nothing but excessive(过度的) pride. D．Flattery is one of the ways to applepolished people. 4．Why did King Canute of Denmark and England take his followers to the seashore? A．Because he was sick of his normal life. B．Because he disliked being overpraised any more. C．Because he wanted them to realize how wise he was. D．Because he wanted them to see how weak he was as a king. 5．Who does the author think that flattery can do good to? A．Those who are politicians or in high offices. B．Those who lack confidence. C．Those who are really excellent. D．Those who think highly of themselves. 【要点综述】本文论述了现代社会存在的一个普遍现象，人们往往为了自己的一点儿利益去送 礼或者说一些阿谀奉承的话，当然有时即使这样做了也未必就能实现自己的愿望。 1．D 推理判断题。根据“An ‘apple polisher’ is one who gives gifts to win friendship
or special treatment.”可知，一个老师表扬学生并不是想得到什么好处。故选 D 项。 2． A 细节理解题。 根据 “All sorts of people are ‘apple polishers’ ， including politicians and people in high offices—just about everybody.Oliver Cromwell，the great English leader，offered many gifts to win the support of George Fox and his party，but failed.” 可知，高层的领导者也有拍马屁的人，可以想象每个人都可能是这种人。故选 A 项。 3．D 细节理解题。根据“An ‘apple polisher’ is one who gives gifts to win friendship or special treatment.” 和 “A gift is just one way to ‘softsoap’ somebody， or to ‘butter him up’ ．Another that is just as effective is flattery?”可知选 D 项。 4．B 细节理解题。根据“The king got tired of listening to endless sickening flattery of his courtiers(朝臣)． ”可知国王厌烦了朝臣们的阿谀奉承，故选 B 项。 5．B 细节理解题。根据“In truth， flattery is good medicine for most of us，who get so little of it.We need it to be more sure of ourselves.It cannot hurt unless we get carried away by it.”可知，对于缺乏自信的人来说，奉承是有好处的。故选 B 项。
【2013 广东省广州市调研测试】 Steven Spielberg’s new movie Lincoln paints a vivid and breath-taking picture of the 16th U.S. president and his determination to end slavery. Spielberg based his film on parts of Team of Rivals, a book by Doris Kearns Goodwin. He makes Abraham Lincoln relevant today by presenting a cunning political mind trying to overcome Washington’s all too familiar political divisions. In previous movies, Lincoln was shown as a simple yet almost perfect man. But Spielberg’s Lincoln is different. “I was determined to make a movie about a working president dealing with real problems. Not some angel,” Spielberg said. We watch the president first ending slavery and then the war. The film’s adviser, historian Eric Martin, explains how Lincoln's thinking evolved. “His main objective when the war began was not the freeing of the slaves but to keep the country united. Lincoln realizes that in order to keep the country together, the question of slavery will have to be addressed,” Martin said. The film focuses on the last four months of his presidency.
In the movie, the arguments among political enemies seem very similar to the problems we see in Washington today. The disagreements were bitter. The film turns to Lincoln’s relationships with his wife and kids, his beliefs and constant self-examination. Daniel Day-Lewis, the actor who plays Lincoln, offers an Oscar-worthy performance as the 16th President. Not only is his physical similarity to the president incredible, he is able to capture many of Lincoln’s mannerisms and his high-pitched, almost lady-like voice. “I found it very easy to play the role of Lincoln because the real man himself was so open. When I was researching his history to prepare for the part, one of the most surprising things I found was just how accessible he was. Even in war-time, when he was in great danger, he was always willing to meet with others and share his ideas,” Day-Lewis said. Spielberg’s Lincoln will head to the Oscars. But more important it will make history. 41. What does Spielberg say is different about his movie of Lincoln? A. It is based on a book called “Team of Rivals”. B. It mainly shows how cunning Lincoln was. C. It focuses on how he worked as a politician. D. It describes how determined he was. 【答案】C 【解析】细节理解题。根据 I was determined to make a movie about a working president dealing with real problems.主要集中于林肯是作为一个政治家是怎样工作的，故选 C。 42. According to Martin, Abraham Lincoln ______. A. started the war to free the slaves B. ended slavery to keep the country united C. was killed because of his military failure D. was forced to free the slaves 【答案】B 【解析】细节理解题。根据 Lincoln realizes that in order to keep the country together, the question of slavery will have to be addressed,林肯要结束奴隶制度保持国家统一， 故选 B。
43. Which of the following is true about the actor who plays Lincoln? A. He looks very similar to Lincoln. B. His performance is very lady-like. C. He won an Oscar for his performance. D. He believed he really was Lincoln. 【答案】A 【解析】细节理解题。根据 Not only is his physical similarity to the president incredible, he is able to capture many of Lincoln’s mannerisms and his high-pitched, almost lady-like voice 演员看起来要和真正的林肯长相相似，故选 A。 44. What is the author’s opinion about the movie? A. It reflects historical facts. B. It is controversial. C. Its performances aren’t realistic. D. It is of high quality. 【答案】D 【解析】细节理解题。根据 Spielberg’s Lincoln will head to the Oscars. But more important it will make history.作者对这部电影的评价很高，故选 D。 45. In what section in a newspaper can this passage most probably be found? A. People in history B. Entertainment C. Lifestyle D. Politics 【答案】B 【解析】细节理解题。根据短文主要介绍了电影的内容可知应该出现在娱乐节目，故选 B。
【2014 高考英语哈尔滨市第三中学一模】 Christmas, Easter and birthday parties can be difficult times for grandmothers and parents as they rush around trying to arrange the perfect celebration or making
everyone as happy as possible! What’s better than a birthday party that makes your grandchild smile throughout or a celebration that impresses relatives and close friends? That is why Granny Look has supplied in this section, one of the most comprehensive guides to making these special occasions that happen perhaps once a year a real success. From a selection of Advent calendars to party planning or Christmas-stocking fillers we have all the possibilities covered so that your children and grandchildren will really have a memorable time with attractive gifts and original ideas. Bring that festive spirit to all those traditional days, and ensure you are always ready for any possibility. Granny Look’s extensive links are bound to make every special occasion an entirely different experience from the year before and allow everyone to feel entertained and content. CHRISTMAS-STOCKING FILLERS Look no further! Granny Look helps the family to prepare in time for FATHER CHRISTMAS. Give SANTACLAUS some ideas. He can fill all the children’s Christmas-stockings with goodies! Unique Christmas gifts for children –– stocking fillers. A Granny Look favorite! ADVENT CALENDARS All children love the build-up to CHRISTMAS! What is better than choosing one of Granny Look’s selection of Advent Calendars! Here you will find a list of websites to buy traditional or fun Advent calendars for children at Christmas time. A Granny Look favorite! BIRTHDAYS LOOKING for a SPECIAL BIRTHDAY GIFT? Explore Granny Look’s selection of PRESENTS, PARTYPLANNING, PARTY TOYS and PARTY GAMES for your Children and Grandchildren’s BIRTHDAYS. Plan and organize the KIDDIE’S PARTIES ahead of time!! Don’t forget the PERSONALISED INVITATIONS! CHRISTMAS
LOOK and BOOK now!! Granny Look’s sel ection of CHRISTMAS GIFTS for children. Some guides to “What’s on in your area”? for the kids, PANTOS, SHOWS, THEATRES? at Christmas time! UNIQUE Christmas gifts for Children. Spend QUALITY TIME with your Children’s Children this FESTIVE SEASON (圣诞节期间)!
29. If you want to send some invitations to your daughter’s classmates, where will you search for the information? A. At Christmas. C. At Advent Calendars. B. At Birthdays. D. At Christmas–stocking fillers.
30. According to the passage, we can infer _______. A. you can only get special ideas for Christmas, Easter and birthday parties B. in Granny Look you can buy many traditional or fun Advent calendars for children at Christmas time C. there is no personalized invitation in Granny Look for you to select D. Granny Look provides a wide range of links for people to prepare for special occasions 31. From the text, we know that “Granny Look” is ______. A. a website that helps you to prepare for special occasions B. a company that sells all sorts of products on the Internet C. a person who guides you to make your yearly celebration a real success D. a magazine that helps the family to prepare for special occasions 【参考答案】29—31 BDA
【2015 届江西省南昌二中高三上学期第一次考试】 语法填空(每空不超过 3 个单词)。 “Equal pay for equal work” is a phrase by the American women who feel they are
- 10 -
__1_(fair) treated by society. They think it is not right for women to be paid less than men for the __2__ amount of work. Some people say men have more duties than women. A married man has to earn money to support his family and make important __3__ (decide), so it is right for them to be paid more. Some are even against married women _4__(work)at all. When wives go out to work, they say, the home and children are given no attention __5_. If women are encouraged by equal pay to take up jobs, they will __6__(able) to do the things that they are best at doing: making a nice home and bringing __7__ children. Women who disagree say that they want to escape from the limited place which society wishes them to fill and have __8_ freedom to choose between a job and home life, __9_ a mixture of the two. In fact women have the right __10__ to equal pay but also to equal chances. 【参考答案】 【知识点】语法填空 【思路点拨】语法填空包含提示性填空题和自由填空两大类。提示填空给出了词，一般考察 词类转化，这需要结合上下文的意思和平时的积累， （比如:副词修饰形容词、动词，固定搭 配等） 。自由填空主要是填冠词、介词、代词、连接词(含从属连词和并列连词)等虚词。如名 词前面，若没有限定词（冠词、形容词性物主代词、不定代词等） ，很可能是填限定词。 【答案解析】 1. unfairly 修饰动词treated要用副词，根据上下文表达的是不公平地，所以用unfairly. 2. same 根据第一句Equal pay for equal work，这里干同样量的工作，妇女比男士挣的钱 少。 3. decisions 固定短语 make decisions 做决定 4. working be against doing sth. 反对做某事 5. to give attention to.用于被动句时，要把to加上。 6. not be able 如果妇女受到同样工资待遇的鼓励而去工作，她们就不能干她们最擅长的事 情，做做家务和照看孩子。 7. up bring up 抚养 8. the 特指在工作和家庭生活两者选择的自由。 9. or 前后选择关系 10. not only 后面出现but also not only?but also 不但?..而且
- 11 -
语法填空。阅读下面材料，在空白处填入适当内容(不多于 3 个单词)或括号内单词的正确形 式。 【全国新课标卷题型】 It was a rainy night in New Orleans. At a bus station in the town, I watched a young girl__1__(cry) as her baggage was taken down. It seemed that she__2__(lose) her ticket. She cried and begged them not to leave her there. The bus driver had a face of stone__3__no sign of wanting to help, and his heart was__4__(sure) the same. “Losing your ticket is like losing your money，” he said, leaving the girl in the rain. Then an old Indian stood__5__and blocked the driver's way, and would not let him pass__6__he said what he had to say. “How can you leave that girl out there? You can't leave her alone. You will meet your schedule，__7__she might meet her end.” The driver still didn't care about the young girl's problem. Then the old gentleman bought__8__a ticket and helped her put away the baggage. “How can I repay__9__your kindness？” the girl said. “We are strangers and we won't meet again. A mere ‘thank you’ doesn't seem enough.” He replied, “What goes around comes around.” This is what I've learned—Whatever you give, you will get it back. Always be__10__(help) and kind to others, and we'll be helped in the future. 1．______ 2.______ 3.______ 4.______ 5.______ 6．______ 7.______ 8.______ 9.______ 10.______ 答案： 1．crying 作者看见小女孩在哭泣。 2．had lost 丢失票发生在哭之前，用过去完成时。 3．with 司机满脸木然，没有表情。用 with 复合结构。 4．surely 修饰形容词应该用副词 surely。 5．up 老人站了起来。 6．before 在老人说话前不让司机过。 7．but 前后形成转折关系，用 but。 8．her 给小女孩买了张票。 9．for repay for“报答”。 10．helpful 与 kind 并列，应填形容词 helpful。
- 12 -
语法填空。阅读下面材料，在空白处填入适当内容(不多于 3 个单词)或括号内单词的正 确形式。 【辽宁卷题型】 Linda：Hi, Leath, you're from Zimbabwe (津巴布韦). Could you talk about that? Leath: OK. Well, I'm from Harare，the capital of Zim. I was born there. My folks are British. My dad is from Manchester and my mom is from Scotland.__1__we say there, growing up in Zimbabwe was “lacker”__2__means really cool in Africans. It was like you growing up in an open place__3__ animals and sunshine. Today it's not doing too well because the economy is crashed，__4__growing up there is really good. Linda：Wow! What animals could you see? Leath：Ah, just about__5__hour's drive out of any city, you are likely__6__(come) across anything. I've seen leopards often at night. You could see monkeys along the road. In certain areas you'll have to stop for elephants. There are some__7__(warn) signs they are actually quite dangerous at night. So, there's buck everywhere. And then away__8__residential areas, you can see rhinos (犀牛) and lions. They are never around human__9__(settle) because they are very dangerous. They do take people__10__time to time. Linda: Wow ! That's fascinating. Thanks, Leath. Leath: You're welcome! 1．______ 2.______ 3.______ 4.______ 5.______ 6．______ 7.______ 8.______ 9.______ 10.______ 答案： 1．As 考查连词。此处的意思是“正如??”，填 as。 2．which/that 考查定语从句的引导词。很明显，修饰的是 lacker，来解释说明这个词 的意思，因此用 which/that。 3．with 考查介词。“成长的地方有动物和阳光”，with 表示伴随的状态。 4．but 考查连词。前面说经济不好，后面说在那里长大真的很好，显然是转折关系。 5．an 考查冠词。“一小时的车程”，hour 是元音音素开头，用 an。 6．to come 考查固定用法。be likely to do...作“可能会??”讲。 7．warning 考查非谓语动词。修饰后面的 signs，只能用 warning。 8．from 考查介词。away from...作“远离，相距”讲。 9． settlement 考查名词。 settlement 除了可以作“解决”讲， 还可以作“定居点”讲。 本句中指的是人类定居点。 10．from 考查固定搭配。from time to time 作“不时，偶尔”讲。
- 13 -
广东省语法填空 阅读下面短文，按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求，在空格处填入一个适当的 词或使用括号中词语的正确形式填空。 As is known, 2009 marked the 60
anniversary of the founding of the People’s
Republic of China. And many leaders __1__ other countries sent their best wishes to the people of China on this important anniversary, all of whom spoke __2 __(high) of the great achievement we have made and the important role we have been playing in the international affairs. During the past 60 years, we __3__(achieve) a lot: the success of the Beijing Olympic Games __4__ 2008, when the Chinese people realized the dream of a century； __5__ completely successful launch of the Shenzhou VII, which marked the people of China are climbing the peak of world science and technology; the return of Hong Kong and Macao to the motherland, all of __6__ have been written into the history of the Republic. At the same time, we will never forget the united Chinese people worked together， __7__(win)one __8__(victorious) after another：the great flood in 1998; the SARS in 2003; the rare snow disaster __9__ the earthquake in 2008. We firmly believe that the great rejuvenation (复兴)of the Chinese nation on the journey is bound __10__(occur). The rise of the Chinese nation will surely make the world be proud of us! 1．[解析] 考查介词的用法。leaders from/of other countries 其他国家的领导人。 [答案] from/of 2．[解析] speak highly of 为固定用法，意思是“称赞”。 [答案] highly 3．[解析] 考查动词的时态。由时间状语 During the past 60 years 可知这里应该用 现在完成时。 [答案] have achieved 4．[解析] 在 2008 年，用 in 2008。 [答案] in 5．[解析] 考查定冠词的用法。这里指的是神州七号的成功发射，表特指，所以要用定 冠词 the。 [答案] the 6．[解析] 引导非限制性定语从句，代替前面提到的所有事件，所以要用 which。
- 14 -
[答案] which 7．[解析] 考查非谓语动词的用法。表主动，作结果状语，所以要用动词的现在分词。 [答案] winning 8．[解析] one victory after another 一个又一个胜利。 [答案] victory 9．[解析] 连接两个并列的名词短语。[答案] and 10．[解析] be bound to do 意思是：一定会，必然。 [答案] to occur
- 15 -