当前位置:首页 >> 英语 >>

2016高考英语阅读填空七选五7选5答题技巧及体验


阅读填空七选五 7 选 5 答题技巧及体验 2016 高考英语阅读填空(七选五 7 选 5)答题技巧及真题体验 1.先看选项,通过选项中句子的句意或者句子后面的标点符号来判断该句在文章中的 可能位置。 2.再看空前空后,由于句子与句子之间有一种相关的联系,所以我们可以在选项中寻 找与空前空后的句子有某种必然联系的关键词,从而选择正确的答案。 3.注意代词在句子中的使用,利用代词的

指代作用,我们可以从选项中找到相关的信 息。 4.注意一些特殊疑问词,如果选项中或空前出现特殊疑问词,那么就要寻找相对应的 回答语。 做题时需要注意的两个问题: 1.如果问题设在段首,通常是段落的主题句。寻找主题句时,着重阅读后文第一两句, 锁定线索信号词,然后在选项中查找相关特征词,最后看所选的答案是否将两段内容连贯起 来。 2.如果问题设在段尾,通常是结论或概括性的语句,关键词要在空白前的一句或两句中 寻找。注意在选项中查找表示结果、结论、总结等的信号词,如 therefore,as a result,thus, hence,in short,to sum up,to conclude,in a word 等词语。 ( 一) (2015·全国Ⅰ) Trust is a learned behavior that we gain from past experiences.36 Trust is a risk.But you can’ t be successful when there’s a lack of trust in a relationship that results from an action where the wrongdoer takes no responsibility to fix the mistake. Unfortunately, we’ ve all been victims of betrayal.Whether we’ ve been stolen from, lied to, misled, or cheated on, there are different levels of losing trust.Sometimes people simply can ’ t trust anymore.37 It’s understandable,but if you’re willing to build trust in a relationship again ,we have some steps you can take to get you there. ?38 Having confidence in yourself will help you make better choices because you can see what the best outcome would be for your wellbeing. ?39 If you’ ve been betrayed, you are the victim of your circumstance.But there’ s a difference between being a victim and living with a “victim mentality”.At some point in all of our lives, we’ll have our trust tested or violated. ?You didn’t lose “everything”.Once trust is lost,what is left? Instead of looking at the situation from this hopeless angle,look at everything you still have and be thankful for all of the Building Trust in a Relationship Again

good in your life.40 Instead,it’s a healthy way to work through the experience to allow room for positive growth and forgiveness. A.Learn to really trust yourself. B.It is putting confidence in someone. C.Stop regarding yourself as the victim. D.Remember that you can expect the best in return. E.They’ve been too badly hurt and they can’t bear to let it happen again. F.This knowledge carries over in their attitude toward their future relationships. G.Seeing the positive side of things doesn’t mean you’re ignoring what happened. 36.答案 B 解析 第一句 Trust is a learned behavior that we gain from past experiences.(信任是我们从以 往经历中获得的习得行为。)是对 trust 的解释。选项 B 中的 it 指代上文出现的 trust,并且继 续解释 trust 的含义;putting confidence in someone(对某人寄托信任),故选 B 项。注意:选 项 B 与第一句为顺承关系。 37.答案 E 解析 选项 E 与上文能形成因果关系。They’ve been too badly hurt and they can’t bear to let it happen again.( 他们曾经受过严重伤害,不能容忍这种事情再次发生。 ) 是上一句 Sometimes people simply can’t trust anymore.(有时候人们就是不能再信任别人。)的原因。并 且与下一句 It’s understandable...(这是可以理解的??)有顺承关系。 38.答案 A 解析 空格位于段首,根据文章结构分析,极有可能是祈使句。并且选项 A.Learn to really trust yourself.(学会真正信任你自己。 )与空格后的 Having confidence in yourself 形成同义复现。 trust yourself 相当于 have confidence in yourself。 39.答案 C 解析 空格位于段首,根据文章结构分析,极有可能是祈使句。下文中 If you’ve been betrayed, you are the victim of your circumstance.But there’ s a difference between being a victim and living with a “victim mentality”.(如果你遭遇了背叛,那么你就成为客观环境的受害者。 但是成为受害者与以“受害者的心态”活着是有区别的。)反复出现 victim 一词,而选项 C 中的关键词也为 victim,形成原词复现。选项 C.Stop regarding yourself as the victim.(不要把 自己当作受害者。)起到总起本段的作用。 40.答案 G 解析 Seeing the positive side of things doesn’t mean you’re ignoring what happened.(看到 事情的积极方面并不意味着你对发生的事情视而不见。)与下一句 Instead,it’s a healthy

way...for positive...(相反,这是一个健康的方式??)形成转折关系。并且选项中的 positive 与 下文的 positive 形成原词复现。 ( 二) (2015·全国Ⅱ) Training for a marathon requires careful preparation and steady,gradual increases in the length of the runs.16 ,buy the bestfitting,bestbuilt running shoes you can find.No one can say which brand will work best for you or feel best on your feet ,so you have to rely on your experience and on the feel of each pair as you shop.When you have found shoes that seem right, walk in them for a few days to doublecheck the fit.17 .As always, you should stretch(伸展) at least ten minutes before each run to prevent injuries. During the first week,do not think about distance,but run five minutes longer each day.18 , it is wise to take a day off to rest.But during the next week,set a goal of at least a mile and a half per run.19 .After two weeks,start timing yourself.20 .Depending on the kind of race you plan to enter,you can set up a timetable for the remaining weeks before the race. A.After six days B.For a good marathon runner C.Before you begin your training D.With each day,increase the distance by a half mile E.If they still feel good,you can begin running in them F.Time spent for preparation raises the quality of training G.Now you are ready to figure out a goal of improving distance and time 16.答案 C 解析 根据该空后面提供的语境 buy the bestfitting,bestbuilt running shoes you can find(购 买你能找到的最合适的、最好的跑鞋)可知,这是为了跑马拉松而进行的准备,这应该是在 进行马拉松训练之前做的事情,故选 C 项“Before you begin your training”。 17.答案 E 解析 由该空前的语境 When you have found shoes that seem right,walk in them for a few days to doublecheck the fit.(当你发现似乎合适的鞋子时, 穿着走动几天, 再次检查其舒适度。 ) 可知,E 选项中 they 指的就是前面提到的 shoes,属于指代一致。另外 feel good 与 the fit 相 对应。故选 E。 18.答案 A 解析 空前的 During the first week,do not think about distance,but run five minutes longer each day.(在第一周的时候,不要考虑跑了多远,但是每天都要比前一天多跑 5 分钟。)提到

了 the first week,即 7 天,空格后面说 it is wise to take a day off to rest( 休息一天是明智的), 这样剩余的就是 6 天,与 A 项相关。 19.答案 D 解析 根据该空格前面提供的语境 But during the next week,set a goal of at least a mile and a half per run.(但是在接下来的一周,树立每次至少跑 1.5 英里的目标。)可知,与 D 项的“每 天增加半英里”意义衔接紧密。 20.答案 G 解析 由该空前的 After two weeks, start timing yourself.(两周后, 开始给自己计时。 )可知, 这里的 timing 与 G 项中的 improving distance and time 意义相关。 ( 三) (2015·北京) This Way to Dreamland Daydreaming means people think about something pleasant, especially when this makes them forget what they should be doing.Daydreamers have a bad reputation for being unaware of what ’s happening around them.They can seem forgetful and clumsy.71 They annoy us because they seem to be ignoring us and missing the important things. But daydreamers are also responsible for some of the greatest ideas and achievements in human history.72 Can you imagine what kind of world we would have without such ideas and inventions? So how can you come up with brilliant daydreams and avoid falling over tree roots or otherwise looking like a fool? First , understand that some opportunities( 机 会 ) for daydreaming are better than others.Feeling safe and relaxed will help you to slip into daydreams.73 And if you want to improve your chances of having a creative idea while you ’re daydreaming,try to do it while you are involved in another task—preferably something simple,like taking a shower or walking,or even making meaningless drawings. It’s also important to know how to avoid daydreams for those times when you really need to concentrate. “Mindfulness” , being focused, is a tool that some people use to avoid falling asleep.74 Finally, you never know what wonderful idea might strike while your mind has moved slowly away.75 Always remember that your best ideas might come when your head is actually in the clouds. A.Having interesting things to think about also helps. B.They stare off into space and wander by themselves.

C.Without wandering minds,we wouldn’t have relativity,Coke or Postit notes. D.At one time,daydreaming was thought to be a cause of some mental illnesses. E. It involves slow, steady breathing for selfcontrol that helps people stay calm and attentive. F. Daydreams are often very simple and direct, quite unlike sleep dreams, which may be hard to understand. G.Therefore,it’s a good idea to keep a notebook or voice recorder nearby when you’re in the daydream zone. 71.答案 B 解析 本段说的是大众印象中的“做白日梦”有哪些弊端,所以只能从 B、D 两项中进行 选择,再结合此空前后 They can...和 They annoy...句式结构可确定 B 项为正确答案。 72.答案 C 解析 本段讲了“做白日梦”的许多好处。结合空后句中的 such ideas and inventions 以及 选项中的 relativity,Coke or Postit notes 可以确定 C 项为正确答案。 73.答案 A 解析 本段主要讲如何做才能使自己获得“做白日梦”的机会。结合空前的 will help 和选 项中的 also helps 可知, A项 “想一些有趣的事情也有帮助(有助于进入 ‘做白日梦’ 的境界)” 为正确答案。 74.答案 E 解析 本段主要讲如何避免不合时宜地“做白日梦”。空前提到“集中注意力是一些人用 来避免入睡的一种工具”,E 项中的 calm and attentive(沉着和专心)与此相符,选项中的 it 指代 mindfulness。 75.答案 G 解析 根据前一句中...you never know what wonderful idea might strike...可知,此处是建 议身边放一个笔记本或一台录音机,以便随时记下或录下你的好想法,所以应选择 G 项。 ( 四) (2014·新课标全国Ⅰ) The jobs of the future have not yet been invented.36 By helping them develop classic skills that will serve them well no matter what the future holds. 1.Curiosity Your children need to be deeply curious.37 Ask kids, “What ingredients(配料) can we add to make these pancakes even better next time ?”and then try them out.Did those ingredients make the pancakes better?What could we try next time? 2.Creativity

True creativity is the ability to take something existing and create something new from it.38 There are a dozen different things you can do with them.Experimenting with materials to create something new can go a long way in helping them develop their creativity. 3.Interpersonal Skills Understanding how others feel can be a challenge for kids.We know what’s going on inside our own head,but what about others?Being able to read people helps kids from misreading a situation and jumping to false conclusions.39 “Why do you think she’s crying?” “Can you tell how that man is feeling by looking at his face?” “If someone were to do that to you,how would you feel?” 4.Self Expression 40 There are many ways to express thoughts and ideas—music,acting,drawing,building, photography.You may find that your child is attracted by one more than another. A.Encourage kids to cook with you. B.And we can’t forget science education. C.We can give kids chances to think about materials in new ways. D.So how can we help our kids prepare for jobs that don’t yet exist? E.Gardening is another great activity for helping kids develop this skill. F.We can do this in real life or ask questions about characters in stories. G.Being able to communicate ideas in a meaningful way is a valuable skill. 36.答案 D 解析 根据文章开头第一句 The jobs of the future have not yet been invented.“未来的工作 尚未发明出来” 并且结合 36 空后面的 By helping them develop classic skills that will serve them well“通过帮助他们发展可以为他们很好服务的经典技能”可和,36 空应该是个问句,D 项 “那么我们该如何帮助孩子们为尚不存在的工作做好准备呢?”符合语境。 37.答案 A 解析 根据该空后面提供的语境 What ingredients(配料) can we add to make these pancakes even better next time? “下次我们可以添加什么配料来让这些薄煎饼更好吃呢?” 可知与 cook 有关,故选 A 项(鼓励孩子跟你一起烹饪)。 38.答案 C 解析 该空在 2.Creativity 之下,与“创造性”匹配的只有 C 项中的 in new ways“用新的 方法”,故 C 项为正确选项。 39.答案 F

解析 根据 39 空后面的几个问题:Why do you think she’s crying?Can you tell how that man is feeling by looking at his face?...我们很容易判断出与 F 项的 ask questions 关系密切。 故 此处要填入 F 项“我们可以在我们的实际生活中这样做或者就故事中的角色进行提问”。 40.答案 G 解析 G 项“能用有意义的方式交流想法是一项宝贵的技能”是对 Self Expression“自我 表达”技能的解释。expression“表达”与 communicate“交流”是该题解答的关键。 ( 五) (2014·新课标全国Ⅱ) Tips for Cooking on a Tight Schedule From my experience, there are three main reasons why people don’ t cook more often: ability, money,and time.16 Money is a topic I’ll save for another day.So today I want to give you some wisdom about how to make the most of the time you spend in the kitchen.Here are three tips for great cooking on a tight schedule: 1. Think ahead.The moments when I think cooking is a pain are when I’ m already hungry and there’s nothing ready to eat.So think ahead of the coming week.When will you have time to cook?Do you have the right materials already?17 2.Make your time worth it.When you do find time to cook a meal ,make the most of it and save yourself time later on.Are you making one loaf of bread ?18 It takes around the same amount of time to make more of something.So save yourself the effort for a future meal. 3.19 This may surprise you,but one of the best tools for making cooking worth your time is experimentation.It gives you the chance to hit upon new ideas and recipes that can work well with your appetite and schedule.The more you learn and the more you try,the more ability you have to take control of your food and your schedule. Hopefully that gives you a good start.20 And don’t let a busy schedule discourage you from making some great changes in the way you eat and live! A.Try new things. B.Ability is easily improved. C.Make three or four instead. D.Understand your food better. E.Cooking is a burden for many people. F.Let cooking and living simply be a joy rather than a burden. G.A little time planning ahead can save a lot of work later on. 16.答案 B

解析 空格前面提到了三个原因:ability,money,time。空格后面提到了 money 是作者 改天再讨论的话题,紧接着后面提到了怎样充分利用时间,所以这里应该与第一项 ability 有 关,因此选择 B 项(Ability is easily improved.),这样就能做到前后呼应。 17.答案 G 解析 本段的主题句(Think ahead.)就是提前规划,并且段落中出现的信息 think ahead of the coming week 和后面问的问题都是强调提前进行规划有助于省去将来的大量劳动,与 G 项的信息一致。 18.答案 C 解析 结合本段的主题句(Make your time worth it.)可知,要充分利用你的时间,再根据空 格前面的 one 可知,既然做一个也是做,为什么不多做点儿,以备将来之用呢?因此与 C 项 的信息一致。 19.答案 A 解析 此空需要填一个主题句,它需要概括全段的内容。结合空格后面的信息词 surprise, experimentation,new ideas 等可知与 A 项“尝试新东西”信息一致。 20.答案 F 解析 结合空格前面的 a good start 和后面的 don’t let a busy schedule discourage you from making some great changes 可知,此处与 F 项的信息,即“让做饭和简单生活成为一种享受, 而不是一种负担”一致。 ( 六) (2014·辽宁) Eyesight plays a very important role in our daily life.Every waking moment,the eyes are working to see the world around us.Over forty percent of Americans worry about losing eyesight , but it’ s easy to include steps into our daily life to ensure healthy eyes.Here are five suggestions for a lifetime of healthy eyesight: ?Schedule yearly exams.36 Experts advise parents to bring babies 6 to 12 months of age to the doctor for a careful check.The good news is that millions of children now can have yearly eye exams and following treatment,including eyeglasses. ?Protect against UV rays(紫外线).Longterm stay in the sun creates risk to your eyes.No matter what the season is,it’s extremely important to wear sunglasses.37 . ?Give your eyes a break.Twothirds of Americans spend up to seven hours a day using computers or other digital products.38 Experts recommend that people practice the 20/20/20 rule: every 20 minutes,take a 20second break and look at something 20 feet away.

?39 As part of a healthy diet,eat more fruits and vegetables each day.Vitamins( 维生素) C and E help protect eyesight and promote eye health. ?Practice safe wear and care of contact lenses(隐形眼镜). Many Americans use contact lenses to improve their eyesight.While some follow the medical guidance for wearing contact lenses , many are breaking the rules and putting their eyesight at risk.40 Otherwise,you may have problems such as red eyes,pain in the eyes,or a more serious condition. A.Eat your greens. B.Eye care should begin early in life. C.They can properly protect your eyes. D.Stay in good shape by taking more vitamins. E.Parents usually don’t care about their own eyesight. F.Always follow the doctor’s advice for appropriate wear. G.This frequent eye activity increases the risk for eye tiredness. 36.答案 B 解析 空格后面的句子提到了父母应该带 6 到 12 个月大的婴儿去做检查,这正好与 B 项 的 early in life 相匹配。 37.答案 C 解析 做阅读填 空 题时一定要 注意空格 前后句子的 内容联系 。该空前面 句子中的 sunglasses 正好与 C 项的主语 they 相匹配,这样借助于前后句的依存关系,利用代词的指代 查找,便能轻松解题。 38.答案 G 解析 G 项中的主语 this frequent eye activity 指代的正是空格前面提到的每天花多达 7 个 小时的时间用电脑或其他数码产品。 39.答案 A 解析 考查段落主旨句。 选择主旨句时一定要注意该句能概括本段的大意。 该段主要是说 保护眼睛的饮食问题,关键词 diet 和 eat 也是提示。 40.答案 F 解析 knowhow 类说明文中 otherwise 前面往往都要交代做法,多用祈使句形式。本段的 主旨句部分中又出现了 safe wear 这一关键词,据此不难判断出正确答案为 F。 ( 七) (2014·北京) Evaluating Sources(来源) of Health Information

Making good choices about your own health requires reasonable evaluation.A key first step in bettering your evaluation ability is to look carefully at your sources of health information.Reasonable evaluation includes knowing where and how to find relevant information , how to separate fact from opinion ,how to recognize poor reasoning, and how to analyze information and the reliability of sources.71 Go to the original source.Media reports often simplify the results of medical research.Find out for yourself what a study really reported , and determine whether it was based on good science.Think about the type of study.72 Watch for misleading language.Some studies will find that a behavior “contributes to”or is “associated with”an outcome;this does not mean that a certain course must lead to a certain result.73 Carefully read or listen to information in order to fully understand it. Use your common sense.If a report seems too good to be true ,probably it is.Be especially careful of information contained in advertisements.74 Evaluate “scientific”statements carefully, and be aware of quackery(江湖骗术). 75 Friends and family members can be a great source of ideas and inspiration ,but each of us needs to find a healthy lifestyle that works for us. Developing the ability to evaluate reasonably and independently about health problems will serve you well throughout your life. A.Make choices that are right for you. B.The goal of an ad is to sell you something. C.Be sure to work through the critical questions. D.And examine the findings of the original research. E.Distinguish between research reports and public health advice. F. Be aware that information may also be incorrectly explained by an author ’ s point of view. G.The following suggestions can help you sort through the health information you receive from common sources. 71.答案 G 解析 通读全文可知,本文为“总——分——总”结构。第一段简要提出我们要学会分析 来自各种渠道的健康信息,下文接着就如何对这些信息进行分类整理给予一些建议。 72.答案 D 解析 根据该段作为主题句的第一句 Go to the original source.(去探寻最初的来源。)可知, 这一段都是围绕这个话题展开的,D 项中的 the original research 与主题句相照应。 73.答案 F

解析 F 项与第三段的主题句 Watch for misleading language. 相关,其中 incorrectly explained 与 misleading 相照应。 74.答案 B 解析 由空格前的 Be especially careful of information contained in advertisements.( 对广告 中所包含的信息一定要特别当心。)及该段中的 be aware of quackery(警惕江湖骗术)可知,B 项(广告的目的是卖出商品)符合该段语境。为了达到这个目的,商品的广告中可能包含虚假 信息。 75.答案 A 解析 由该段中 but each of us needs to find a healthy lifestyle that works for us 可知, 尽管我 们有来自家人及朋友的大量信息,但归根结底还是要依靠我们自己来作出正确的选择。


相关文章:
2016高考英语阅读填空七选五7选5答题技巧及体验
阅读填空七选五 7 选 5 答题技巧及体验 2016 高考英语阅读填空(七选五 7 选 5)答题技巧及真题体验 1.先看选项,通过选项中句子的句意或者句子后面的标点符号来...
2016年高考英语阅读理解7选5题型 模拟试题 答题技巧 改革方案高分讲义
2016高考英语阅读理解7选5题型 模拟试题 答题技巧 改革方案高分讲义_高考_高中...2016年吴军高考英语阅读7选5满分秘术 洞穿七选五教案由点入面、以点串面! “...
2016高考英语七选五阅读解题步骤及技巧
2016高考英语七选五阅读解题步骤及技巧_英语_高中教育_教育专区。2016高考英语七选五阅读解题步骤及技巧 高考英语七选五阅读解题步骤及技巧王高强 高考英语阅读七选五题型...
2016高考英语新题型七选五的解题技巧
2016高考英语新题型七选五解题技巧_英语_高中教育_教育专区 暂无评价|0人阅读|0次下载|举报文档 2016高考英语新题型七选五解题技巧_英语_高中教育_教育专区。...
高考英语阅读七选五做题技巧
2016高考英语阅读填空(七... 11页 5下载券 2016高考英语:七选五型... 2页 1下载券 论高考英语阅读解题技巧 暂无评价 2页 ¥1.00 高考英语7选5做题技巧...
高考英语7选5答题技巧及练习
高考英语7选5答题技巧及练习_英语_高中教育_教育专区...高考英语七选五_阅读填空... 107页 免费 高考英语...©2016 Baidu 使用百度前必读 | 文库协议 | 广告...
2016年高考英语“七选五”阅读集训营:“七选五”阅读做题技巧
2016高考英语七选五”阅读集训营:“七选五”阅读做题技巧_英语_高中教育_教育...【题型分析】 分析篇章结构,把握全篇文脉是阅读填空题解题的关键,英语的 语篇(...
2016高考英语:七选五型阅读解题技巧
1 2016 高考英语:七选五阅读解题技巧 七选五阅读同学们需要在语篇信息存在缺失的情况下,准确理解整篇文章,特别 是设题部位前后句的逻辑关系,通过上下文的线索进行...
高考英语7选5
高考英语7选5_英语_高中教育_教育专区。2016 高考英语阅读练习题(七选五) 2016 高考英语阅读填空(七选五 7 选 5)答题技巧及真题体验 1.先看选项,通过选项中句子...
更多相关标签:
英语七选五答题技巧 | 中考英语七选五2016 | 2016高考英语七选五 | 2016年高考七选五真题 | 2016七选五 | 七选五阅读理解2016 | 2016高一英语七选五 | 2016年高考英语七选五 |