1． By the middle of this century, more people __________________(live) in the city than in the country. 2．Ten years from now, people __
__________________ (wear) smart clothes.
3．Humans ____________________(live) on another planet five billion years from now. 4．I __________________(take) a test this time next week. 5．They ____________________(have) a meeting at nine tomorrow morning. 6．I hope he ________________(find)a good job one day. 7．That bus ____________________(leave) in 10 minutes. 8．I think the kids __________________(do) their homework when we get home. 答案： 1.will be living 6.will find 7.is leaving Ⅱ.完成句子 1．下午五点至六点之间不要给我打电话，那时我们在吃饭。 Don't phone me between 5：00 pm and 6：00 pm. We ________ ________ ________ dinner then. 2．克雷格教授明晚将要做关于伊特洛里亚陶器的演讲。 Professor Craig ________ ________ ________ evening. 3．我今晚将在办公室里待到比较晚。 I ________ ________ ________ late in the office this evening. 4．你如果不这样做就会面临很大的困难。 If you don't do so, you ________ ________ ________ great difficulties. 5．今晚我不能参加聚会了。我要给一位朋友送行。 I can't go to the party tonight. I ________ ________ ________ off a friend. 答案： 1.will be having Ⅲ.语法填空 1．(2014· 合肥高一检测改编)—I will come to attend your lecture at 11 tomorrow morning. —I'm sorry, by then my lecture will have ended and I ________(meet) my guests in my office. 答案：will be meeting 句意：——明天上午 11 点我去参加你的报告会。——非常抱歉， 2.will be giving 3.will be staying 4.will be facing 5.will be seeing a lecture on Etruscan pottery tomorrow 2.will be wearing 3.will be living 8．will be doing 4.will be taking 5.will be having
到那时我的报告已经结束了，我正在办公室里会客。将来某个时刻正在做某事，用将来进行 时。 2．This time next week I'll be on vacation. Probably I ________(lie) on a beautiful beach then.
答案：will be lying
因此，用将来进行时表示，即 will be lying。 3．(2014· 深圳高一检测改编)—Have you gone to see the doctor? —No, but I________. 答案：am going to 句意：——你去看医生了吗？——没有，但是我打算去。根据句意可 知表示计划好要做某事，用 be going to do sth。 4．I hear Jane will go to England for her holiday. Do you know when she ________(leave)? 答案：is leaving 句意：我听说简要去英国度假。你知道她什么时候走吗？根据前面一句 的时态为将来时可知她要去度假是将来的事情，所以动身出发也是将来的，故用现在进行时 表将来，表示按计划或安排将要发生的动作。 5．—Will father go to the concert with us tomorrow morning? —No. He ________ (have) a meeting. 答案：will be having 句意：——明天早上父亲将与我们一起去听音乐会吗？——不。父
亲明天早晨那个时间正在开会。此题考查将来进行时的用法。 6．—Are you still busy? —Yes, I ________(just finish) my work, and it won't take long. 答案：am just finishing 句意：——你还在忙吗？——是的，我快要完成工作了，时间不
会太长了。finish 是瞬间动词，用进行时表将来。 7．Mr. Smith will not be able to attend the meeting tonight because he ________(teach) a class then. 答案：will be teaching 句意：史密斯先生今晚将不能参加会议，因为他那时将正在授课。 根据句意应用将来进行时态表示将来某时刻正在进行的动作。 8．At this time tomorrow morning we________(discuss) the problem. 答案：will be discussing 句意：明天的这个时候，我们将正在讨论这个问题。根据题干 中的 tomorrow 可以判定是将来时，再根据 at this time 可以判定是进行时，故该句时态是将来 进行时。表示的是“具体某个时刻将正在进行某动作”。 9．(2014· 宁波高一检测改编)—I'd like to call you at 10 o'clock next Friday morning if it is convenient. —I'm afraid I________(attend) an important exam. 答案：will be attending 句意：——如果方便的话，下周五上午 10 点给你打电话。—— 恐怕那时我正在参加一次重要的考试。根据句意那时正在做某事，故用将来进行时。 10．—She has been ill for a week. —I ________(stay) with her at noon tomorrow. 答案：shall be staying 句意：——她已经病了一个星期了。——明天中午我将会去陪着
她。根据时间状语为“at noon tomorrow”表示明天中午正在进行动作。
Ⅳ.阅读理解 A Life will probably be very different in 2050. First of all, it seems that TV channels will have disappeared by 2050. Instead, people will choose a programme from a “menu” and a computer will send the programme directly to the television. Today, we can use the World Wide Web to read newspaper stories and see pictures on a computer thousands of kilometers away. By 2050, music, films, programmes, newspapers and books will come to us in this way. In many places, agriculture is developing quickly and people are growing fruit and vegetables for export. This uses a lot of water. Therefore, there could be serious shortages. Some scientists predict that water could be the cause of war if we don't act now. In future, cars will run on new, clean fuels and they will go very fast. Cars will have computers to control the speed of them and there won't be any accidents. Today, many cars have computers that tell drivers exactly where they are. By 2050, the computer will control the car and drive it to your destination. Also, by 2050, space planes will fly people from Los Angeles to Tokyo in just two hours. Some big companies now prefer to use robots that do not ask for pay rises or go on strike, and work 24 hours a day. By 2050, we will see robots everywhere—in factories, schools, offices, hospitals, shops and homes. By 2050, we will be able to help blind and deaf people see again and hear again. Nowadays, scientists have discovered how to control genes and have already produced clones of animals. By 2050, scientists will be able to produce clones of people and decide how they look, how they behave and how much intelligence they have. Scientists will be able to do these things, but should they? 语篇解读：本文主要讲到 2050 年，高科技在信息来源、农业、汽车、太空飞机、机器人 及克隆方面带给人们的影响。 1．By 2050, people will get information mainly by ________. A．watching TV C．listening to the radio B．reading newspapers D．turning to a website
答案： D 细节理解题。 根据第一段末句“By 2050, music, films, programmes, newspapers and books will come to us in this way.”可知到了 2050 年， 人们了解信息的方式将会主要依靠于网络。 2．From the second paragraph, we learn that________. A．the need for water in the future will increase a lot B．future wars will lead to an increasing need for water C．there can be no agriculture without enough water D．the population will decrease for lack of water 答案：A 推理判断题。根据第二段中的“In many places, agriculture is developing quickly and people are growing fruit and vegetables for export. This uses a lot of water.”可知农业发展迅 速，因而会增加用水量，所以答案为 A。
3．Which of the following is NOT a reality at the present time? A．Scientists have found out how to control genes. B．Cars have computers which tell drivers their positions. C．People can learn about what has happened anywhere on the Internet. D．Robots have completely replaced humans in some factories. 答案：D 推理判断题。根据第四段的“Some big companies now prefer to use robots that do not ask for pay rises or go on strike, and work 24 hours a day.”可知虽然有些大公司喜欢使用机器 人代替人工作，但并不意味着完全代替人力。而文中说大规模广泛使用机器人要到 2050 年， 故 D 项不现实。 4．What will play the biggest part in the quality of future life? A．Medicine. C．Education. B．Technology. D．Agriculture.
答案：B 推理判断题。根据第一、三、四、五段中提到的网络、车速的提高、未来的太 空飞机、机器人以及克隆，可以判断人们生活质量的提高都是因为科技的发展。 B What will people die of 100 years from now? If you think that is a simple question, you have not been paying attention to the revolution that is taking place in biotechnology (生物技术). With the help of new medicine, the human body will last a very long time. Death will come mainly from accidents, murder and war. Today's leading killers, such as heart diseases, cancer, and aging itself, will become distant memory. In discussion of technological changes, the Internet gets most of the attention these days. But the change in medicine can be the real technological event of our times. How long can humans live? Human brains were known to decide the final death. Cells(细胞) are the basic units of all living things，and until recently, scientists were sure that the life of cells could not go much beyond 120 years because the basic materials of cells, such as those of brain cells， would not last forever. But the upper limits will be broken by new medicine. Sometime between 2050 and 2100， medicine will have advanced to the point at which every 10 years or so, people will be able to take medicine to repair their organs(器官). The medicine，made up of the basic building materials of life, will build new brain cells, heart cells，and so on—in much the same way our bodies make new skin cells to take the place of old ones. It is exciting to imagine that the advance in technology may be changing the most basic conditional human existence, but many technical problems still must be cleared up on the way to this wonderful future. 5．According to the passage, human death is now mainly caused by ________.
A．diseases and aging C．accidents and aging
B．accidents and war D．heart diseases and war
答案：A 细节理解题。由第一段最后一句，可知答案。 6 ． In ________. A．medicine C．brain cells 答案： A B．the Internet D．human organs the author's opinion, today's most important advance in technology lies in
细节理解题。由第二段第二句 But the change in medicine can be the real
technological event of our times. 可知。 7．Humans may live longer in the future because ________. A．heart diseases will be far away from us B．human brains can decide the final death C．the basic materials of cells will last forever D．human organs can be repaired by new medicine 答案：D 主旨大意题。文章第二段讲述的就是未来人长寿的原因，即用药物来修复、更 新人体器官。 8．We can learn from the passage that ________. A．human life will not last more than 120 years in the future B．humans have to take medicine to build new skin cells now C．much needs to be done before humans can have a longer life D．we have already solved the technical problems in building new cells 答案：C 推理判断题。由文章最后一段可推理出，这项技术要实现还有很长的路要走。 Ⅴ.语法填空 阅读下面材料，在空白处填入适当内容(不多于 3 个单词)或括号内单词的正确形式。 【全国新课标卷题型】 It is really hot in summer in the city where I'm studying, and hard to find a cool place to prepare for final exams. But I find that the__1__(share) toilet in my dorm is pretty cool. It's quite clean as__2__.I don't even need to dress up to go there. I just read my book sitting in the cool room__3__my underwear without any disturbance. This is amazing. I love this place a lot, not just because it's cool and clean, __4__because I can read aloud to practice my__5__(pronounce). There, my voice sounds really__6__(wonder) because there's a slight echo to it. Once I__7__(surprise) by the cry of one of my classmates who I scared when he saw me there. He said unbelievingly, “You're studying in a toilet, wearing your underwear? ”“Yes, that's right，”
I replied. “I think that it's the best place__8__I can find.” We both laughed. Life is full of joy that's just waiting to be discovered. Even__9__we meet with hardships sometimes, we can always find a new way to overcome__10__. We can always discover something we've never found before, and learn how to cherish something we've never cherished. 1．______ 2.______ 3.______ 4.______ 5.______ 6．______ 7.______ 8.______ 9.______ 10.______ 答案： 1．shared 考查非谓语动词。过去分词做定语，修饰 toilet。 2．well 考查固定词组。as well 是“也”的意思。 3．in 考查介词。in 在此表示“穿、戴”之意。 4．but 考查固定搭配。not just... but(also)是“不仅……而且”之意。 5．pronunciation 考查词性转化。my 后面应接名词。 6．wonderful 考查词性转化。sound 为系动词，后面接形容词做表语。 7． was surprised 考查动词时态和语态。 I 与 surprise 是被动关系， 再根据前面 once 可知， 用一般过去时的被动语态。 8．that 考查定语从句。先行词被形容词最高级修饰，故关系代词用 that。 9．though/if 考查连词。even though/if 意为“即使”，引导让步状语从句。 10．them 考查代词。此处 them 指代 hardships。 【辽宁卷题型】 A：Professor Hopkins. May I have__1__word with you? B：Sure, Meg. What's up? A：I got a C for my__2__. I am __3__(wonder)what I have done wrong. You know I have put a lot of time and energy to the report. B： Well, Meg. I understand you have made much effort on the report. Maybe that's why you are two days__4__to hand in the report. The due day is September 3rd. A：Yes, Professor. I am sorry about that. B：And this report is about the success of the Starbucks Coffee. In your report, you have mentioned the company's management, selections of stores and service. But I am __5__(surprise)that you didn't mention anything about its__6__. It's a coffee shop, Meg. Isn't the taste of its coffee the most important thing to its success? A：Yeah, I guess I have made a mistake by leaving it__7__. B： And figures are important too. You also need__8__(add)an actual figure such as the monthly sales. A：You are quite right professor. B：And why not do more research, look for some figures and write the report again.
A：Are you giving me__9__chance, professor? B：__10__like I am. 1．______ 2.______ 3.______ 4.______ 5.______ 6．______ 7.______ 8.______ 9.______ 10.______ 答案： 1．a have a word with sb.“与某人谈谈”。 2．report 由后文可知是 report。 3．wondering 此处是进行时态。 4．late 报告晚交了两天。 5．surprised 修饰人用 surprised。 6．coffee 对于咖啡，你是只字未提。 7．out leave out“遗漏”。 8．to add 前面落下了，所以应该添加。 9．another “再给我一次机会”。another“再一，又一”。 10．Seems It seems like I am 的省略。