当前位置:首页 >> >>

2010年普通高等学校招生全国统一考试(浙江卷)(英语)解析版


2010 年普通高等学校招生全国统一考试 英语解析 选择题部分(共 80 分) 选择题部分
第一部分:英语知识运用(共两节, 第一部分:英语知识运用(共两节,满分 30 分) 第一节:单项填空(共 20 小题;每小题 0.5 分,满分 10 分) 从 A,B,C 和 D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题纸上将该选项标号涂黑. 1.—How about camping this weekend, just for a change? —OK, A.whichever C.whatever 答案:C 解析:本题考查引导词.句意: "这个周末野营怎么样,来点新鲜的?" "好啊,按你的意思吧! "根据语 境分析出后者支持前面的提出的观点. 2.Many lifestyle patterns do such weakening of the human body. A.a; / C.a; the 答案:B 解析:本题考查冠词.句意:许多生活方式对人类的健康有害,他们加速了人类身体的衰退.本题考查冠 词,对……有害用短语"do harm to"表示,中间无需冠词;之后的 weakening 是由动词的 ing 形式表示抽 象的名词,表达一种概念,状况时需要加上 the. 3.The settlement is home to nearly 1,000 people, many of city. A.whom C.them 答案:A 解析:本题考查定语从句引导词.由 many 之后的逗号和选项特征,此处是主从句关系,排除 C,D 项. 由于先行词是"1,000 people" ,表示人,故用 whom.句意为:这里居住着将近 1000 人,他们中的许多人 都背井离乡去城市追求更好的生活. B.which D.those left their village homes for a better life in the B./; the D./; / great harm to health that they actually speed up you want. B.however D.whoever

4.The majority of people in the town strongly A.consider C.confirm 答案:B B.support D.submit

the plan to build a playground for children.

解析:本题考查动词辨析.分析四个选项的意思:consider 考虑,思考,认为等;support 支持,拥护,维 持;confirm 证实,确认;submit 使屈服,使经受.根据语境:镇上的大多数人都积极地拥护为孩子们建造 运动场的计划. 5.If you plant watermelon seeds in the spring, you A.eat C.have eaten 答案 D 解析:本题考查条件句的时态.根据句意:如果你在春天种下西瓜种子,你会在秋天吃到新鲜的西瓜.可 以判断这是真实的条件从句,会发生的事情,所以选择 will be eating 表将来. B.would eat D.will be eating fresh watermelon in the fall.

6.I have been convinced that the print media are usually more A.accurate C.urgent 答案:A B.ridiculous D.shallow

and more reliable than television.

解析:本题考查形容词辨析.分析四个选项的意思:accurate 精确的;ridiculous 可笑的,滑稽的;urgent 紧急的;shallow 浅的,肤浅的.根据句意:我确信印刷媒体常常会比电视更准确,更可靠.

7.I guess we've already talked about this before but I'll ask you again just A.by nature C.in case 答案:C B.in return D.by chance

.

解析:本题考查介词短语.分析四个选项的意思:by nature 天生地;in return 作为回报,作为交换;in case 万一,以防;by chance 偶然地.根据句意:我想我之前已经跟你谈论过这件事,但是以防万一,我再 问你一次.

8.The experiment shows that proper amounts of exercise, if A.being carried out B.carrying out

regularly, can improve our health.

C.carried out 答案:C

D.to carry out

解析:本题考查 if 条件句中的省略情况.本句的句子的主语是 the experiment;谓语动词是 shows;that 引 导宾语从句,宾语从句的主干事:proper amounts of exercise can improve our health,if_____ regularly 是 插入的条件从句,从句的主语是 proper amounts of exercise,此时应用 it 代替前面提到的主语,条件句 的主语与主句的主语一致,并且含有 is,故省略了 it is,完整形式是:if it is carried out.句意为:这项 实验表明,适当的运动,如果有规律的进行,能够有助于我们的身体健康. 9.It is uncertain taken it. A.that C.how 答案:B 解析:本题考查主语从句的引导词.根据句意:尽管大约有两千名病人服用过这种药物,但是,它会带来 什么样的副作用还不确定. side effect 意思是 "副作用" 还原主语从句中的主干是 the medicine will bring , about ______ side effect.故选择 what,形容词"什么样的" ,起修饰作用. 10.Had I known about this computer program, a huge amount of time and energy A.would have been saved C.will be saved 答案: A 解析: 本题考查虚拟语气.根据句子的倒装特征判断此处是省略了 if 的虚拟语气,原形是:If I had known about this computer program, a huge amount of time and energy 个电脑程序,就可以节省大量的时间和精力了. .故选择 A.句意为:如果我早知道这 B.had been saved D.was saved . B.what D.whether side effect the medicine will bring about, although about two thousand patients have

11.Do you think shopping online will A.especially 答案:D B.frequently

take the place of shopping in stores? C.merely D.finally

解析:本题考查副词辨析.分析四个选项的意思:especially 特别,尤其;frequently 经常,merely 仅仅, finally 最终.根据语境:你认为网上购物最终会替代商场购物吗?

12.After that, he knew he could A.get away with

any emergency by doing what be could to the best of his ability. C.get through D.get across

B.get on with

答案:C 解析:本题考查与 get 相关的短语辨析.分析四个选项的意思:get away with 侥幸逃脱;get on with 与…… 有好相处;get through 接通,顺利通过,完成;get across 被理解,越过.根据语境:经过那件事之后, 他明白了他能尽一切可能去顺利解决任何突发情况. 13.—Would she mind playing against her former teammates? — She is willing to play against any tough players. B.I'm not surprised. C.Of course. D.Not likely!

A.I think so. 答案:D

解析:本题考查交际用语.根据语境: "她会介意与她之前的队友们对垒吗?" "她喜欢与任何强劲的选手 比赛. 分析四个选项: think so.我想是这样的. not surprised.一点也不奇怪. course.当然. likely! " I I'm Of Not (大概)不会.此处表示不介意,所以选择 D. 14. that's important is that you are doing your best and moving in the right direction. B.All C.Everything D.Anything

A.One 答案:B

解析:本题考查不定代词.分析四个选项的意思,根据语境:重要的是你正在努力并且朝着正确的方向前 行.从而判断此处选择 all 意思最合适. 15.For many years, people A.had dreamed of 答案:B 解析:本题考查时态.根据句意:许多年来,人们都一直梦想着电动汽车.然而,制造它们比想象要难得 多.由此,推断此处的梦想从过去到现在,并由此延伸.目前,市场上已经有了电动汽车,所以应用 现在完成时. 16. The school advisers help you talk through your problem but they don't give you any direct ______. A. solution C. measure 答案:A 解析:本题考查名词辨析.分析四个选项:solution 解决方法;target 目标;measure 措施;function 功能. 根据句意:学校的建议者们帮助你分析问题,但是他们不会给你直接的解决方法. 17. "You ____ have a wrong number," she said. "There's no one of that name here." A. need C. must B. can D. would B. target D. function electric cars. However, making them has been more difficult than predicted. B.have dreamed of C.dreamed of D.dream of

18.—According to my grandma, it is a good idea to eat chicken soup when you have a cold. —_____, scientists agree with her. A. Sooner or later C. To be exact 答案:D 解析:本题考查固定短语的辨析.根据句意: "从奶奶那儿得知,当感冒的时候喝鸡汤是个好主意."科 " 学家也这样认为. 从而确定后者同意前者的观点,故选择 D. " 19. Playing on a frozen sports field sounds like a lot of fun. Isn't it rather risky, ____? A. though C. either 答案:A 解析:本题考查副词辨析.根据句意:在冰场上玩耍听起来很有趣.然会不会有危险呢? 前后两句之前是明显的转折关系,所以选择 though. B. also D. too B. Once in a while D. Believe it or not

20. The traffic rule says young children under the age of four and ____ less than 40 pounds must be in a child safety seat. A. being weighed C. weighed 答案:D 解析: 本题考查非谓语动词. 根据句子结构: 主语: traffic rule; the 谓语动词: says; 宾语从句: young children under the age of four and ____ less than 40 pounds must be in a child safety seat.宾语从句中的主干为:young children must be in a child safety seat.under the age of four and ____ less than 40 pounds 用于修饰宾语从句主 语 children.动词 weigh 与名词 children 是主动关系,所以选择 weighing.句意:交通法则规定四岁以下并 且体重不超过四十磅的婴儿必须坐在婴儿安全座上. B. to weigh D. weighing

第二节: 完形填空(共 20 小题;每小题 1 分, 满分 20 分) 阅读下面短文,掌握其大意, 然后从 21-40 各题所给的四个选项(A,B,C 和 D)中,选出最佳选项, 并在答题纸上将该选项标号涂黑. I will never forget the year I was about twelve years old. My mother told us that we would not be _21_ Christmas gifts because there was not enough money. I felt sad and thought, "What would I say when the other kids asked what I'd 22 ?" Just when I started to 23 that there would not be a Christmas that year, three

women

24

at our house with gifts for all of us. For me they brought a doll. I felt such a sense of 25

that

I would no longer have to be embarrassed when I returned to school. I wasn't 26 27 of me to bring me a gift.

. Somebody had thought

Years later, when I stood in the kitchen of my new house, thinking how I wanted to make my 28 Christmas there special and memorable, I 29 create that same feeling of 30 remembered the women's visit. I decided that I wanted to

for as many children as I could possibly reach.

So I 31 a plan and gathered forty people from my company to help. We gathered about 125 orphans (孤 儿) at the Christmas party. For every child, we wrapped colorful packages filled with toys, clothes, and school supplies, 32 with a child's name. We wanted all of them to know they were 33 34 . Before I called out

their names and handed them their gifts, I child had come forward. Finally the 36

them that they couldn't open their presents 35 every

they had been waiting for came as I called out, "One, two, three.

Open your presents!" As the children opened their packages, their faces beamed and their bright smiles 37 up the room. The 38 in the room was obvious, and 39 wasn't just about toys. It was a feeling –the

feeling I knew 40 that Christmas so long ago when the women came to visit. I wasn't forgotten. Somebody thought of me. I matter. 21. A. sending 答案:B 解析:本题考查动词辨析.由上文可知,还是小孩子的我,在圣诞节来临,我应该是收到礼物,所以 选择 receiving. 22. A. found 答案:C 解析:本题考查动词辨析.联系上下文,此处表达的意思是别人问我收到了什么礼物,所以选择 got. 23. A. doubt 答案:D 解析:本题考查动词辨析.联系上下文,推断此处表达的意思是:我开始接受没有礼物的现实,选择 accept,其他三个选项意思都不符合. 24. A. broke in 答案:C 解析:本题考查动词短语辨析.四个选项:break in 闯入;settle down 安居;turn up 出现;show off 炫 耀.联系上下文此处是出现在我家,给我们圣诞礼物,故选择 C,意思最贴切. 25. A. relief B. loss C. achievement D. justice .B. settled down C. turned up D. showed off B. hope C. suggest D. accept B. prepared C. got D. expected B. receiving C. making D. exchanging

答案:A 解析:本题考查名词辨析.根据下文:I would no longer have to be embarrassed when I returned to school (当我回到学校时,我不会再感到难堪了. )结合四个选项的意思,可以推断出此处是表示我解脱了, 送了一口气,故选择 A. 26. A. blamed 答案:C 解析:本题考查动词辨析.分析四个选项,结合上下文,可以得知,这件礼物对我是多么重要,所以 此处表达我将不会忘记这件事情,故选择 C. 27. A. highly 答案:D 解析:本题考查短语辨析.联系上下文,首先排除 B,C,think highly of sb 的意思是"对……评价很 高" .此处根据作者的前面的心态,选择 enough,表示有人关心自己. 28. A. present 答案:B 解析:本题考查形容词辨析.联系上下文,提到是 new house,肯定选择 first,西方人对于圣诞节很重 视,是一家人团圆的日子,所以此时表达重要性,作者想让自己在新家过的第一个圣诞节有意义.选 择 B. 29. A. hardly 答案:B 解析:本题考查副词辨析.根据四个选项的意思,联系上下文,可了解当时作者那种激动的心情,所 以应该是很快就想到了那件让她难忘的事情;故选择 B. 30. A. strength 答案:C 解析:本题考查名词辨析.根据第一段中描述那次圣诞节礼物给我的感慨,和作者此刻的心情,她认 为送圣诞节礼物的给自己以及给得到的孩子们的重要性. 31. A. kept up with 答案:C 解析:本题考查动词短语辨析.从上一段的可以推断,是我提出了(came up with)了一个让四十个人 来我公司帮忙的计划. 32. A. none 答案:D B. few C. some D. each B. caught up with C. came up with D. put up with B. independence C. importance D. safety B. instantly C. regularly D. occasionally B. first C. recent D. previous B. little C. poorly D. enough B. loved C. forgotten D. affected

解析:本题考查不定代词辨析.根据作者的想法,应该是每个人都有自己的圣诞节礼物,所以选择每 个人(each) . 33. A. fine 答案:B 解析:本题考查形容词辨析.每个人都有属于自己的礼物,而且不是固定的,所以作者的意思是给孩 子们启示:每个人都是独一无二的. 34. A. reminded 答案:A 解析:本题考查动词辨析.从下文的"One, two, three. Open your presents!"可知,此时在分发礼物时, 我提醒每个人开始不要打开礼物. 35. A. after 答案:B 解析:本题考查连词辨析.同 34 题,此时选择 until,直到每个人都拿到礼物. 36. A. chance 答案:C 解析: 本题考查名词辨析. 根据下文的意思, 此处表达大家等待的拆礼物的时刻到来了, 故选择 moment. 37. A. lit 答案:A 解析:本题考查动词辨析.分析四个选项的意思,根据文章的上下文:他们灿烂的笑容照亮了整个房 间,所以选择 light 的过去式 lit. 38. A. atmosphere 答案:D 解析:本题考查名词辨析.联系上下文,分析四个选项的意思,此处是表达欢乐,故选择 D. 39. A. it 答案:A 解析:本题考查代词辨析.联系上下文,得知:欢乐不仅仅是因为玩具.所以选择 it,指代欢乐. 40. A. by 答案:D 解析:本题考查介词辨析.联系上下文,此处表示:我从很久以前的那次圣诞节上获得的感觉再次感 受到了.故选择 from. B. till C. for D. from B. such C. something D. everybody B. sympathy C. calmness D. joy B. took C. burned D. cheered B. gift C. moment D. reward B. until C. when D. since B. guaranteed C. convinced D. promised B. special C. helpful D. normal

第二部分:阅读理解(第一节20小题,第二节5小题; 每小题2 满分50 50分 第二部分:阅读理解(第一节20小题,第二节5小题; 每小题2分,满分50分) 20小题 第一节:阅读下列短文, 从每题所给的四个选项(A,B,C 和 D)中,选出最佳选项, 并在答题纸 上将该选项标号涂黑.

A. When you are little, the whole world feels like a big playground. I was living in Conyers, Georgia the summer it all happened. I was a second grader, but my best friend Stephanie was only in the first grade. Both of our parents were at work and most of the time they let us go our own way. It was a hot afternoon and we decided to have an adventure in Stephanie's basement. As I opened the basement door, before us lay the biggest room, full of amazing things like guns, dolls, and old clothes. I ran downstairs, and spotted red steel can. It was paint. I looked beyond it and there lay even more paint in bright colors like purple, orange, blue and green. "Stephanie, I just found us a project for the day. Get some paintbrushes. We are fixing to paint." She screamed with excitement as I told her of my secret plans and immediately we got to work. We gathered all the brushes we could find and moved all of our materials to my yard. There on the road in front of my house, we painted bit stripes (条纹) of colors across the pavement (人行道). Stripe by stripe, our colors turned into a beautiful rainbow. It was fantastic! The sun was starting to sink. I saw a car in the distance and jumped up as I recognized the car. It was my mother. I couldn't wait to show her my masterpiece. The car pulled slowly into the driveway and from the look on my mother's face, I could tell that I was in deep trouble. My mother shut the car door and walked towards me. Her eyes glaring, she shouted, "What in the world were you thinking? I understood when you made castles out of leaves, and climbed the neighbors' trees, but this! Come inside right now!" I stood there glaring hack at her for a minute, angry because she had insulted (侮辱) my art. "Now go clean it up!" Mother and I began cleaning the road. Tears ran down my cheeks as I saw my beautiful rainbow turn into black cement. Though years have now passed, I still wonder where my rainbow has gone. I wonder if, maybe when I get older, I can find my rainbow and never have to brush it away. I guess we all need sort of rainbow to brighten our lives from time to time and to keep our hopes and dreams colorful. 本篇文章是一篇记叙文. 41. What did the writer want to do when his mother came home?

A. To introduce Stephanie to her. B. To prevent her from seeing his painting. C. To put the materials back in the yard. D. To show his artwork to her. 答案:D 解析: 细节理解题. 根据第四段 saw a car in the distance and jumped up as I recognized the car. It was my "I mother. I couldn't wait to show her my masterpiece." 可知我当时是很高兴的想把我的杰作给母亲看. 所以 选择 D. 42. In his mother's eyes, the writer_______. A. was a born artist B. always caused trouble C. was a problem solver D. worked very hard 答案:B 解析:推理判断题.根据第五,六段可以推断出,母亲特别反感作者的一些行为,所以很生气,认为 她是一个麻烦制造者. 43. The underlined word "rainbow" in the last paragraph refers to ______. A. the rainbow in the sky B. the stripes on the pavement C. something imaginative and fun D. important lessons learned in childhood 答案:C 解析:推理判断题.根据最后一段作者的感慨"to keep our hopes and dreams colorful" ,可以推断此时作 者提到的 rainbow 不是指自己曾经画过的街道上的彩虹,而是指自己的人生中的彩虹. 44. It can be learned from the passage that parents should ________. A. encourage children to paint B. value friendship among children C. discover the hidden talent in children D. protect rather than destroy children's dreams 答案:D 解析:推理判断题.从整篇文章开头叙述作者的开心的画彩虹的过程,到后来被母亲要求把街道清洗

干净,到最后的感慨,表明作者写作的最终想要表达的目的之一是:父母应该支持孩子的某些创造性 的行为,而不是一味的否定. B. Below is a housing guide for students going to London.

University accommodation (住所 offices 住所) 住所 Many university accommodation offices have their own list of registered landlords (房东). Others also provide information on accommodation agencies and other housing organization. The advantage of using your university accommodation is that you can get support if you have a problem. The disadvantage is that they are unlikely to have enough registered landlords to houses all their students. Property papers: Loot and Renting Loot is an important source (来源) of information about private housing for co-renters. The offers are from private landlords, agencies and individuals looking for other co-renters. They also have a website: www.loot.com. The advantage of using Loot is that there are some excellent bargains. The disadvantage is that there is no quality control over the offers. Renting is another useful paper. The offers in this paper are mainly from accommodation agencies. Their website is at www. renting.co.uk. Accommodation agencies The majority of rented accommodation in London is probably advertised through accommodation agencies. The advantage of using accommodation agencies is that you will have access to a large number of accommodations. A good agent will listen to your requirements and can save you time in looking for the right accommodation. The disadvantage is that they will make a range of charges to potential renters. Noticeboards Around the universities you will find a number of noticeboards where offers of accommodation will be posted. These will either be from landlords or from students. Some universities will also have online noticeboards where students can advertise to other students. Advertisements from students can be an excellent way to find accommodation. However, advertisements from landlords can be problematic. Word of mouth Some of the best housing in London is never advertised but is passed on from one group of students to another by word of mouth. It might be that you can find out about good offers from final year students. However, don't suppose that just because you have found out about housing from a friend it is necessarily going to be better than that found through any other source. Family Faced with the very high rents charged in London, some students and their parents will consider buying as an alternative. In some cases this might be a good choice. 本篇是一篇应用文.介绍在伦敦留学的学生们住宿情况. 45. What is the advantage of using Loot? A. It has more offers from accommodation agencies than Renting. B. It gives you personal information about other co-renters. C. Their website is designed mainly for students.

D. There are some good bargains. 答案:D 解析: 细节理解题. 关于 Loot, 选择相应的部分, 仔细阅读, 得知 Loot 的好处是: The advantage of using Loot is that there are some excellent bargains.即价格方面好商量.故选择 D. 46. A good agent can help you ____. A. know more people B. find cheap accommodation C. get the right accommodation quickly D. get free information about most accommodations 答案:C 解析:细节理解题.涉及到 agent,在"Accommodation agencies"部分寻找答案.根据"A good agent will listen to your requirements and can save you time in looking for the right accommodation."可知好的代理人,能 听取意见,并节省时间寻找合适的住宿.故选择 C.

47. The information passed on by word of mouth is important because____. A. it is better than that found through any other source B. it helps you find some of the best housing never advertised C. the final year students always offer better information D. the landlords have little valuable information 答案:B 解析:推理判断题.在"Word of mouth"部分寻找答案.口传的信息很重要是因为"is never advertised ; It might be that you can find out about good offers from final year students."但是也有弊端,分析四个选项,只 有 B 是正确的.

48. For students going to London for the first time, which of the following provides the most reliable information? A. University accommodation offices. C. Noticeboards. 答案:A 解析: 推理判断题. 根据第一部分 "The advantage of using your university accommodation is that you can get support if you have a problem." ,而其他的都没有涉及到问题的解决这部分,所以选择 A. B. Loot and Renting D. Family.

C. The term "multitasking" originally referred to a computer's ability to carry out several tasks at one time. For many people, multitasking has become a way of life and even a key to success. In fact, some excellent mental aerobic exercises (大脑训练) involve engaging the brain in two or more challenging activities at a time. Although checking e-mail while talking on a phone and reading the newspaper may be second nature for some people, many times multitasking can make us less productive, rather than more. And studies show that too much multitasking can lead to increased stress, anxiety and memory loss. In order to multitask, the brain uses an area known as the prefrontal cortex (前额叶脑皮层). Brian scans of volunteers performing multiple tasks together show that as they shift from task to task, this front part of the brain actually takes a moment of rest between tasks. You may have experienced a prefrontal cortex "moment of rest" yourself if you've ever dialed (拨电话) a phone number and suddenly forgotten who you dialed when the line is answered. What probably occurred is that between the dialing and the answering, your mind shifted to anther thought or task, and then took that "moment" to come back. Research has also shown that for many volunteers, job efficiency (效率) declines while multitasking, as compared to when they perform only one task at a time. k*s5u Multitasking is easiest when at least one of the tasks is habitual, or requires little thought. Most people don't find it difficult to eat and read the newspaper at the same time. However, when two or more attention-requiring tasks are attempted at one time, people sometimes make mistakes. We often don't remember things as well when we're trying to manage several details at the same time. Without mental focus, we may not pay enough attention to new information coming in, so it never makes it into our memory stores. That is one of the main reasons we forget people's names---even sometimes right after they have introduced themselves. Multitasking can also affect our relationships. If someone checks their e-mail while on the phone with a friend, they may come off as absent-minded or disinterested. It can also cause that person to miss or overlook key information being passed on to them. 本篇文章是一篇说明文. 49. Why are some mental aerobic exercises designed to engage people in multitasking? A. To make them more productive. C. To develop their communication skills. 答案:A 解析:推理判断题.根据第一段的内容可知,作者提出: "In fact, some excellent mental aerobic exercises B. To reduce their stress and anxiety. D. To help them perform daily tasks more easily.

(大脑训练) involve engaging the brain in two or more challenging activities at a time." ,之后用 although 引 出转折,这种训练有时并不能 productive.所以选择 A.有部分人认为这种大脑的训练能够帮助他们高 效的工作.

50. According to Paragraph 2, why may a person suddenly forget who has called? A. He may leave his prefrontal cortex temporarily damaged. B. He is probably interrupted by another task. C. He is probably not very familiar with the person he has called. D. He may need a rest between dialing and speaking. k*s5u 答案:B 解析:细节理解题.主要根据"this front part of the brain actually takes a moment of rest between tasks" , 可以推断出之后的"if you've ever dialed (拨电话) a phone number and suddenly forgotten who you dialed when the line is answered"的情况,所以选择 B.

51. People tend to make mistake when ____. A. they perform several challenging tasks at a time. B. new messages are processed one after another C. their relationships with others are affected D. the tasks require little thought 答案:A 解析:细节理解题.根据第三段内容,特别是最后一句话可知当人在同时从事两项或多项需要花费精 力的工作时,常常会出错.故选择 A.

52. What is the main idea of the passage? A. Multitasking has become a way of life. B. Multitasking often leads to efficiency decline. C. Multitasking exercises need to be improved. D. Multitasking enables people to remember things better. 答案:B 解析:主旨大意题.最后一段中作者继续描述了之前的观点:一个人同时从事多项工作会出现很多问 题.回到整篇文章,作者主要观点就是告诉大家:多项工作不能产生高效的结果,故选择 B.k*s5u

D. My family and I lived across the street from Southway Park since I was four years old. Then just last year they city put a chain link fence around the park and started bulldozing (用推土机推平) the trees and grass to make way for a new apartment complex. When I saw the fence and bulldozers, I asked myself, "Why don't they just leave it alone?" Looking back, I think what sentenced the part to oblivion (别遗忘) was the drought (旱灾) we had about four years ago. Up until then, Southway Park was a nice green park with plenty of trees and a public swimming pool. My friends and I rollerskated on the sidewalks, climbed the tress, and swam in the pool all the years I was growing up. The park was almost like my own yard. Then the summer I was fifteen the drought came and things changed. There had been almost no rain at all that year. The city stopped watering the park grass. Within a few weeks I found myself living across the street from a huge brown desert. Leaves fell off the park tress, and pretty soon the trees started dying, too. Next, the park swimming pool was closed. The city cut down on the work force that kept the park, and pretty soon it just got too ugly and dirty to enjoy anymore. As the drought lasted into the fall, the park got worse every month. The rubbish piled up or blew across the brown grass. Soon the only people in the park were beggars and other people down on their luck. People said drugs were being sold or traded there now. The park had gotten scary, and my mother told us kids not to go there anymore. The drought finally ended and things seemed to get back to normal, that is, everything but the park. It had gotten into such bad shape that the city just let it stay that way. Then about six months ago I heard that the city was going to "redevelop" certain worn-out areas of the city. It turned out that the city had planned to get rid of the park, sell the land and let someone build rows of apartment buildings on it. The chain-link fencing and the bulldozers did their work. Now we live across the street from six rows of apartment buildings. Each of them is three units high and stretches a block in each direction. The neighborhood has changed without the park. The streets I used to play in are jammed with cars now. Things will never be the same again. Sometimes I wonder, though, what changes another drought would make in the way things are today. 本文是一篇夹叙夹议的文章. 53. How did the writer feel when he saw the fence and bulldozers? k*s5u

A. Scared. 答案:C

B. Confused.

C. Upset.

D. Curious.

解析:推理判断题.根据第一段叙述了解到作者从四岁开始住在 Southway Park 对面.从第二段了解到 作者小时候和朋友在公园里玩耍.而现在公园被围了起来,事实上,作者是很失望,沮丧,自己不能 去玩了,而且树都被砍掉了.

54. Why was the writer told not to go to the park by his mother? A. It was being rebuilt. C. It because crowded. 答案:B 解析:推理判断题.仔细阅读第四段,可以了解到,公园被废弃了,里面住着流浪汉,甚至有人贩毒, 所以母亲叮嘱我们不要去那里,因为危险.k*s5u B. It was dangerous. D. It had turned into a desert.

55. According to the writer, what eventually brought about the disappearance of the park? A. The drought. C. The beggars and the rubbish. 答案:D 解析:推理判断题.从第五段,可以明显的了解到:干旱结束了,但是政府仍然对公园不管不问,而 是要重新规划这块废弃地,在作者眼中是"the city had planned to get rid of the park" .故选择 D. B. The crime. D. The decisions of the city.

56. The last sentence of the passage implies that if another drought came, ______. A. the situation would be much worse B. people would have to desert their homes C. the city would be fully prepared in advance D. the city would have to redevelop the neighborhood 答案:A 解析:推理判断题.最后一段作者描述了目前自己居住的街道的变化,变得更加拥挤了.从而作者有 了另一种思考:如果再来一次干旱,是否会造成如这次干旱一样的一些变化.从而可推测作者是隐射, 环境会变的更加糟糕.k*s5u

E. I needed to buy a digital camera, one that was simply good at taking good snaps (快照), maybe occasionally for magazines. Being the cautious type, I fancied a reliable brand. So I went on the net, spent 15 minutes reading product reviews on good websites, wrote down the names of three top recommendations and headed for my nearest big friendly camera store. There in the cupboard was one of the cameras on my list. And it was on special offer. Oh joy. I pointed at it and asked an assistant, "Can I have one of those?" He looked perturbed (不安). "Do you want to try it first?" he said. It didn't quite sound like a question. "Do I need to?" I replied ,"There is nothing wrong with it?" This made him look a bit insulted and I started to feel bad. "No, no. But you should try it," he said encouragingly. "Compare it with the others." I looked across at the others: shelves of similar cameras placed along the wall, offering a wide range of slightly different prices and discounts, with each company selling a range of models based around the same basic box. With so many models to choose from, it seemed that I would have to spend hours weighing X against Y, always trying to take Z and possibly H into account at the same time. But when I had finished, I would still have only the same two certainties that I had entered the store with: first, soon after I carried my new camera out of the shop, it would be worth half what I paid for it; and second, my wonderful camera would very quickly be replaced by a new model. But something in the human soul whispers that you can beat these traps by making the right choice, the clever choice, the wise choice. In the end, I agreed to try the model I had chosen. The assistant seemed a sincere man. So I let him take out of my chosen camera from cupboard, show how it took excellent pictures of my fellow shoppers… and when he started to introduce the special features, I interrupted to ask whether I needed to buy a carry-case and a memory card as well. Why do we think that new options(选择) still offer us anything new? Perhaps it is because they offer an opportunity to avoid facing the fact that our real choices in this culture are far more limited than we would like to imagine. 本文是一篇夹叙夹议的文章. 57.The shop assistant insisted that the writer should A. try the camera to see if there was anything wrong with it. B. compare the camera he had chosen with the others. C. get more information about different companies. k*s5u D. trust him and stop asking questions. 答案:B

解析:细节理解题.根据第一段作者与推销员之间的对话,可以了解到,推销员一直在劝说作者试一 下机器,并且与其他的机器进行比较.故选择 B.

58. What does the writer mean by "it would be worth half what I paid for it "(paragraph 2) A. He should get a 50% discount. B. The price of the camera was unreasonably high. C. The quality of the camera was not good. D. The camera would soon fall in value. 答案:D 解析:推理判断题.第二段开头,作者分析了在卖场,自己将会被各种照相机的种类,弄的不知如何 选择.但是"But when I had finished, I would still have only the same two certainties that I had entered the store with" ,最终我还是必须选择一款,但是无论选择哪一款都会有两个必定的结果: (1)会立马贬值. (2)会很快有新的产品.所以选择 D.

59. The writer decided to try the model he had chosen because he A. knew very little about it. B. didn't trust the shop assistant. k*s5u C. wanted to make sure the one he chose would be the best. D. had a special interest in taking pictures of his fellow shoppers. 答案:C 解析:推理判断题.阅读第四段,可知作者经过内心的思量,明白最后还是得做决定,得买一款,所 以还是需要作出明智的决定,就是试一下自己最初选择那一款,从而确定自己的选择.

60. I t can be inferred from the passage that in the writer's opinion, A. people waste too much money on cameras B. cameras have become an important part of our daily life C. we don't actually need so many choices when buying a product D. famous companies care more about profit than quality 答案:C

.

解析:推理判断题.最后一段作者分析了人们为什么老是喜欢新的事物,因为旧的事物我们了解了, 有局限性,而新的事物会带给我们更多我们没想到的.根据作者在购物的过程中,最终选择了试用自

己最初的照相机,所以得出作者的观点是:我们并不需要了解很多新的东西,只要达到自己的最初的 要求就行.

第二节:Peter, Helen, Catherine, Elizabeth 和 Levin 想根据各自在环保方面的兴趣(61-65)进行案例研 究.阅读下面某杂志的专题报道摘要(A,B,C,D,E 和 F) ,选出适合他们研究的最佳案例,并在答题 纸上相应选项的标号涂黑.选项中有一项是多余选项. 61. Peter: Reducing plastic and other wastes through DIY. k*s5u 62. Helen: Making use of the heavy traffic to produce electricity. 63. Catherine: Building a community without private cars 64. Elizabeth: Building houses with recycled materials and energy-efficiency systems 65. Levin: Developing a new type of urban car which burns less gas

A Vauban We know cars are terrible polluters, but would you give yours up? Vauban, a community in southwestern Germany, did just that, and its 5,000 citizens are doing fine. Most streets are free of vehicles, and there are generous green spaces and good

B Denmark During the period of gas shortage in the early 70s, Denmark decided to become self-sufficient(自足). So they began a few projects making smart investments along the way. On the island of Samsoe, local families, fishermen and farmers bought wind turbines( 涡 轮 机 ) to produce their own energy, Within seven years these turbines were completely paid for. And can you believe just one of wind turbines produces enough electricity for 600 households?

public-transport links, including fast buses and bicycle paths. When people must drive, they can turn to car-sharing clubs. "All the citizens had the chance to plan their own city," says Andreas Delleke, an energy expert, "and it's just how we wanted it to be." C

D

Trey Parker and Matt Stone Trey Parker and Matt Stone, creators of South Park, have built a sustainable(可持续的) castle with outer siding and inner flooring of recycled wood, recycled carpeting,

P-NUT Who doesn't love the name P-NUT—short for Personal-Neo Urban Transport? It's Honda's latest attempt to create a tiny footprint for a new urban vehicle. This little P-NUT is unique. With a central driving position, the car is designed to move in tight settings. The 11-foot micro car will seat three with two rear-seat passengers behind the driver. "The P-NUT concept explores the packaging and design potential for a vehicle designed for the city lifestyle." Said Dave Marek, a Honda design spokesman.

high-efficiency boiler systems. "I think more and more today, people are willing to make a statement about the Earth and how they want to protect it," Michael Ruth, home designer and builder says. "For high-end homes in this valley, this is entirely consistent with what they cost."

E Israel Company Is it possible that annoying rush hour traffic could become a source of renewable energy? Israel's Technion Institute of Technology claims that if we placed special generator(发电 机) under roads, railways, and runways—we could harvest enough energy to mass-produce electricity. A trial process has been used on a smaller scale, in dance clubs for instance, where the pounding feet of dancers light up the floor. "We can produce electricity anywhere there is a busy road using energy that normally goes to waste," said Uri Amit, chairman of Israel's Technion Institute of Technology. 答案:61.F 62.E 63.A 64.C 65.D

F Coffee Coffee. Some of us can't start our day without it, and we don't mind waiting 10 minutes in line for it. Here is the most effective tip to make you a superstar in environment protection. Get a coffee machine for your home or coffee, or persuade your company into buying one. (Tell them it will improve productivity.) Skip the coffee line on the way to work and make something that is better-tasting and much better for your wallet. Plus, you won't need those plastic cups or carrying cases that just get thrown away. Better yet, use your favorite travel mug.

解析:首先了解每个人的兴趣是什么,然后分析 A-F 六个主题,从而可以得出 A:创建一种车的俱乐部, 大家共用,这样会降低污染.B:用风涡轮机制造能源.

非选择题部分( 非选择题部分(共 40 分) 第三部分:写作(共两节,满分 40 分) 第一节:短文改错(共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分) 下面短文中有 10 处语言错误.请在有错误的地方增加,删除或修改某个单词. 增加:在缺词处加一个漏字符号(∧) ,并在其下面写上该加的词. 删除:把多余的词用斜线(\)划掉. 修改:在在错的词下划一横线, 并在该词下面写上修改后的词. 注意: 注意: 1. 每处错误及其修改均仅限一词; 2. 只允许修改 10 处, 多者 ( 从第 11 处起 ) 不计分.

例如:It was very nice to get your invitation to spend ∧ weekend with you. Luckily I the was completely free then, so I'll to say "yes". I'll arrive in Bristol at around 8 pm in Friday. am on

After shopping, Mother and I went to a restaurant for lunch. I notice Mother looking at a

nearby table occupy by an elderly woman and young couple. They are silently, and it was clearly

that things were not going well. As we left, Mother stopped on their table. "Excuse me," she said,

put her arm around the unhappy old woman. "You remind me so many of my mother. May I hug "

(拥抱) you?" The woman smiled happily as she accepted to it. After we left, I said, "That was

very nice of you, Mother. So I didn't think she looked like Grandma." "Neither did me." said

Mother cheerfully. k*s5u 1. notice 改为 noticed 解析:本文的时间都是一般过去时态.

2. occupy 改为 occupied 解析: 此处是分词短语作后置定语, occupy 与 table 是被动关系, 故应用过去分词. 3. young 之前加上 a.解析:从下文可知是一对夫妇,所以需加冠词. 4.clearly 改为 clear.解析:此处是作表语,用形容词形式. 5. on 改为 by 或 at.解析:被桌子挡住了,应用 by 或 at. 6.Put 改为 putting.解析:此处是分词短语作伴随状语.此时是主谓关系,故用 putting. 7. many 改为 much.解析:此处是回忆,不可数名词,所以用 many. 8. 去掉 to.解析:accept 之后不需要接 to. 9. So 改为 But.解析:根据前后关系,应表示转折关系. 10.me 改为 I.解析:作主语,应用主格. 第二节:书面表达(满分 30 分) 最近,李越被评为你们班的"每周之星" .请你根据她的事迹(在上周六下午,不顾天气的炎热,为 班级选购歌咏比赛服装) ,用英语为班级板报写一篇 100—120 个词的短文. 你的文章应包括下列要点: 1. 李越的事迹及其对同学的影响; 2. 你的评论. 注意:1. 文章的标题和开头已给出(不计词数) . 3. 参考词汇:singing contest 歌咏比赛 costume 服装 Star Student of the Week Li Yue has been awarded the title of "Star Student of the Week" for what she did for our class. ___________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________

__________________________________________________

第二节(30 分) One possible student version

Star Student of the Weekk*s5u Li Yue has been awarded the title of "Star Student of the Week" for what she did for our class. On the hot afternoon of last Saturday, Li Yue went downtown and walked from one store to another, looking for the costumes we would wear in the singing contest. While the rest of us were enjoying our leisure time in cool and comfortable rooms, she spent the whole afternoon searching and selecting. Finally, she found the right clothes. Deeply moved by her efforts, we tried our best and won the first prize in the contest. Li Yue is always warm-hearted and cares a lot about the class. Besides, she often devotes her spare time to helping others. She deserves the honor and we should learn from her.

相关文章:
2010年普通高等学校招生全国统一考试英语试题(江苏卷,...
2010年普通高等学校招生全国统一考试英语试题(江苏卷,解析版)_英语考试_外语学习...英语知识运用(共两节,满分 35 分) 第一节:单项填空(共 15 小题;每小题 1...
2010年普通高等学校招生全国统一考试英语(浙江卷)
2010 年普通高等学校招生全国统一考试英语(浙江卷) 选择题部分(共 80 分)第一部分:英语知识运用(共两节,满分 30 分) 第一节:单项填空(共 20 小题;每小题 ...
2017年普通高等学校招生全国统一考试英语试题(浙江卷,...
2017年普通高等学校招生全国统一考试英语试题(浙江卷,含解析)_高考_高中教育_教育专区。高考真题系列 绝密★启用前 2017 年普通高等学校招生全国统一考试英语试题 ...
2010年高考英语浙江卷(完整试题+答案+解析)
2010年高考英语浙江卷(完整试题+答案+解析)_高三英语_英语_高中教育_教育专区。高中英语2010 年高考英语浙江卷(完整试题+答案+解析) ★清华大学★英语系测试:为中...
2010年高考英语试题浙江卷[解析版]
2010年高考英语试题浙江卷[解析版]。2010 年普通高等学校招生全国统一考试 英语解析 英语解析选择题部分(共 80 分)第一部分:英语知识运用(共两节, 第一部分:英语...
2010年普通高等学校招生全国统一考试英语(浙江卷)_图文
2010 年普通高等学校招生全国统一考试英语(浙江卷) 选择题部分(共 80 分)第一部分:英语知识运用(共两节,满分 30 分) 第一节:单项填空(共 20 小题;每小题 ...
2010年全国高考英语试题及答案-浙江卷解析(精校版)
2010年全国高考英语试题及答案-浙江卷解析(精校版)_高考_高中教育_教育专区。2010...2010 年普通高等学校招生全国统一考试 英语 选择题部分(共 80 分) 第一部分:...
2010年普通高等学校招生全国统一考试英语(浙江卷)完整版
地址:郑州市经五路 66 号 邮编:450002 2010 年普通高等学校招生全国统一考试(浙江卷) 英语 选择题部分(共 80 分第一部分:英语知识运用(共两节,满分 30 分) ...
2010年高考英语试题浙江卷[解析版] 2014.05
2010年高考英语试题浙江卷[解析版] 2014.05_高考_高中教育_教育专区。我的孩子用了,觉得一用有效果。2010 年普通高等学校招生全国统一考试英语解析选择题部分(共 ...
浙江英语精校版-2010普通高等学校招生统一考试
浙江英语精校版-2010普通高等学校招生统一考试_英语考试_外语学习_教育专区。恒谦教育研究院 浙江 2010 年高考英语第一部分:英语知识运用(共两节,满分 30 分) 第...
更多相关标签: