当前位置:首页 >> 英语 >>

云南省昆明市2016高考英语阅读练习(9)


云南省昆明市 2016 高考英语阅读练习(9)
阅读理解。 Businesses are witnessing a difficult time, which has in turn produced influence on consumers’ desire to go green. However, shoppers are still laying stress

on environmental concerns. Two thirds of customers say that en vironmental considerations inform their purchases to the same degree as they did a year ago, while more than a quarter say that they are now even better aware of the environmental effect on what they buy. This may help to influence how shops store goods on their shelves. And the companies should still make efforts to become more environmentally friendly. Two out of three people think it is important to buy from environmentally responsible companies, with about one in seven saying that they had even decided to take their custom elsewhere if they felt a company’s environmental reputation was not good enough. Harry Morrison, chief executive (主管) of the Carbon Trust, sympathizes: “I understand this situation where survival is very important now. But from environmental considerations, the clock is ticking—we don’t have much time. In addition, cutting carbon has an immediate effect as co sts drop and a medium-term benefit for the brand.” Larger companies have an extra motivation to look at reducing their carbon footprint, as new rules next year will require businesses to buy carbon allowances to make up for their emissions(排放). Those that have taken early action will have a head start. More than two thirds of consumers are not clear about which companies are environmentally responsible. This suggests that firms that are able to relay clearly their message to the public will be in a pole position to attract shoppers. The Carbon Trust believes that it can help by informing customers about the good work companies are doing. “When companies are granted(授予)the standard, they can use a logo(标识)in all their marketing which makes it clear that they are working towards cutting emissions,” Mr. Morrison said. ( ) 1. What’s the main idea of the passage? A. Businesses are finding ways to send their message to the shoppers.

-1-

B. Companies will soon get information about cutting carbon emissions. C. Firms are making efforts to encourage customers to keep goods a t home. D. Firms a re urged to cut carbon emissions by shoppers’ environmental awareness. ( ) 2. The underlined word “inform” in Paragraph 2 probably means“ B. change C. disturb D. reject . ”.

A. affect (

) 3. According to Harry Morrison, businesses

A. will benefit from cutting carbon emissions B. should buy carbon allowances for shoppers C. are required to make up for their carbon emissions D. have encouraged shoppers to take their custom elsewhere ( ) 4. We can learn from the passage that businesses will .

A. have a strong desire to reduce costs B. use the same logo in their marketing C. gain advantages by taking early action D. attract more shoppers by storing goods 【语篇解读】本篇文章为说明文。现在顾客购物已经开始考虑环保的问题。面临顾客环保的 心理需求,企业只有主动采取措施,减少排放,才会更好地赢得顾客的信赖,进而获得更好 的收益 1、答案 D。 【解析】主旨大意题。根据第一段最后一句“However, shoppers are still laying stress on environmental concerns”及最后一段第一句可知,企业因购买者的环保意识而去减排。 故选 D 项。 2、答案 A。 【解析】词义猜测题。由本段中“while more than a quarter say that they are now even better aware of the environmental effect on what they buy”可知,现在三分之二的顾 客在购物时对环境的考虑比一年前程度加深了。因此 A 项符合句子意思 3、答案 A。 解析】推理判断题。根据第四段最后一句“cutting carbon has an immediate effect as costs drop and a medium-term benefit for the brand”可以推断出:商业会受益于减排。因此 A 项符合文章。
-2-

4、答案 C。 【解析】推理判断题。根据第五段最后一句“This suggests that firms that are able to relay clearly their message to the public will be in a pole position to attract shoppers”可知,早采取行动减排的企业可以更好地吸引顾客。因此可以推断出 C 项。

阅读理解。 Exploit your parking space An unused parking space or garage can make money. If you live near a city center or an airport, you could make anything up to ?200 or ?300 a week. Put an advertisement (广告)for free on Let park or At my house park. Rent(出租)a room Spare room? Not only will a lodger(房客)earn you an income, but also, thanks to the government-backed “rent a room” program, you won’t have to pay any tax on the first ?4500 you make per year. Try advertising your room on Roomspare or Roommateeasy. Make money during special events Won’t want a full-time lodger? Then rent on a short-term basis. If you live in the capital, renting a room out during the Olympics or other big events could bring in money, Grashpadder can advertise your space. Live on set Renting your home out as a “film set” could earn you hundreds of pounds a day, depending on the film production company and how long your home is needed. A quick search on the Internet will bring up dozens of online companies that allow you to register your home for free—but you will be charged if your home gets picked. Use your roof You need the right kind of roof, but some energy companies pay the cost of fixing solar equipment(around£14,000), and let you use the energy produced for nothing. In return, they get paid for unused energy fed back into the National Grid. However, you have to sign a 25-year agreement with the supplier, which could prevent you from
-3-

changing the roof. ( ) 1. If you earn £5000 from renting a room in one year, the tax you need to pay

will be based on ______. A. £800 ( B. £500 C. £4500 D.5000

) 2. Where can you put an advertisement to rent out a room during a big event? B. On Roomspare.

A. On Letpark.

C. On Grashpadder. D. On Roommateeasy. ( ) 3. If you want to use energy free, you have to_____.

A. sign an agreement with the government B. pay around £14,000 for the equipment C. sell the roof to some energy companies D. keep the roof unchanged for within 25 years ( ) 4. For whom the text most probably written? B. Advertisers.

A. Lodgers.

C. House owners. D. Online companies

阅读理解。
-4-

Every year 2.2 million tons of oil are spilled ( 散落,溅出 ) into the ocean. Actually, this only amounts to a small percentage of the total 1.6 billion tons of oil shipped around the world each year.However, this spilled oil has terrible effects on ocean life, including the coastlines where the off washes up onto shore. Some of the largest spills in history were caused by oil tankers running into each other or by an oil tanker sailing into shallow water and hitting the bottom of the ocean. After these spills, officials try to discover who or what was at fault to help prevent similar accidents in the future. One of the worst oil spills in history occurred along the Alaskan coastline in 1989. In this accident, 42,000 tons of oil spilled from a tanker which resulted in terrible damage to this sensitive natural area. In this spill, the tanker's captain, who was tired from overwork and drinking alcohol, had gone to take a rest. He gave control of the ship to the third mate. The third mate was unfamiliar with the path the ship took, and he ran the ship onto Blighe Reef. Blighe Reef is a natural underwater rock wall near the Alaskan coast. Damaged by the reef, the ship leaked oil out into the ocean. More than 1,600 kilometers of coastline were affected by the oil spill. Some scientists who studied nature in the area guessed that 580,000 birds and 5,500 otters died when the oil from the spill covered their skin. As well, smaller shellfish and other sea creatures were later eaten by seals, whales, and other animals. The most oil ever spilled was actually dumped on purpose as an act of ecological warfare. The term ecological warfare means to fight by doing harm to nature in the area under attack. In 1990, Iraq sent soldiers into Kuwait and set off the Persian Gulf War. As part of the Iraq war plan,900,000 tons of oil were let out into the Persian Gulf Way Iraq. This oil covered 1,500 square kilometers of water in the Persian Gulf. The oil also damaged 650 kilometers of the coastline of both Kuwait and Saudi Arabia. In some places, oil floating on the water was measured to be 43 centimeters thick. Water birds, water plants, and baby fish were all seriously affected by the oil. The long-term effects of this act on the food chain in the area are bound to cause problems tar into the future.

-5-

1. Which cause of oil spills is described in the second paragraph? A. Dumping C.Accidents B. War D.Throwing about carelessly

答案解析:答案为 C。本题为细节理解题。从第二段的前半部分可知,由于油轮的船长过度工 作并且喝醉,将船交给了船上的另外一名对船的航线不熟悉的人,从而导致了触礁事件。故选 C。

2. The creatures affected by the oil spill near Alaska were_________. A. birds and otters C. seals and whales B. shellfish D. all of the above

答案解析:答案为 D。本题为细节题。从第二段最后两句话 “Some scientists who studied nature in the area guessed that 580,000 birds and 5,500 otters died when the oil from the spill covered their skin. As well, smaller shellfish and other sea creatures were later eaten by seals, whales, and other animals.”可知,答案为 D。

3. The third mate ran the thanker agound (触礁) in this accident because_______. A. he was tired C.he was talking on the phone B. he was drunk D.he did not know the sea

答案解析:答案为 D。本题为细节理解题。从第二段 “The third mate was unfamiliar with the path the ship took, and he ran the ship onto Blighe Reef.”可知,导致触礁事件 的原因是驾驶油轮的人不知道航线,与 D 选项意思符合。

4. ________ was responsible for dumping oil into the Persian Gulf. A.The United States B. Kuwait C .Saudi Arabia D. Iraq

答案解析: 答案为 D。本题为细节题。从最后一段第三句话 “In 1990, Iraq sent soldiers into Kuwait and set off the Persian Gulf War.”可知,对波斯湾倾油事件负责的是伊拉 克。

完形填空
-6-

(2014·福州模拟) On a cold December morning, my mother and I were walking home from a pizza store. We were dressed warmly and equipped 1 the video we had been dying to watch. I was feeling a little 2 , as I was carrying our shopping, bags of snacks and the video. They were so heavy that I decided to 3 some things. So I started to walk towards the garbage can when I 4 a poor man walking his bike out of the restaurant in front

of us. He held a paper bag with his dirty hand. He 5 over to another nearby garbage can and started 6 it. I suddenly felt very 7 . I knew this man would take all he could get, 8 I

walked up to him and 9 the drink and some snacks over to him. The man, with lines on his face and wrinkles on his forehead, looked up in 10 and took what I g ave him. A huge smile 11 across his face and this caused me to feel indescribable I felt like I couldn’t be 12 .

13 with myself, but then he said, “Wow, first someone 14 food; this i s my

gives me this sandwich, then this drink, and now some daug hter’s 15 day! ”

He thanked me 16 and started off on his bike. I even heard him whistling a song as he rode away. I no w 17 what is meant by the saying“giving is getting”. Everyone in the world 18 help and everyone will be helped by showing 19 .

needs help, everyone can

The image of that man’s happiness caused by my small gift app ears in my mind every time I have the 20 to do something nice. 【文章大意】本文是一篇记叙文, 作者通过自身经历感悟到“付出即是回报”这一深刻的人 生哲理。 1. A. for B. of C. with D. about

【解析】选 C。固定搭配题。be equipped with 表示“带有; 配备有”。 2. A. excited B. puzzled C. tired D. satisfied

【解析】选 C。前后照应题。根据后半句及第二段第一句可知作者拿着那么多东西感到有点 “累”。 3. A. pick out B. eat up C. put down D. throw away

【解析】选 D。逻辑推理题。根据下一句作者走向垃圾箱及本句前半句可知作者想扔掉一些物
-7-

品。 4. A. heard B. noticed C. felt D. watched

【解析】 选 B。 词义辨析题。 作者“注意到”饭店外一位可怜的人推着自行车。 如选择 D 项, 意 味着作者一直在注视着这个人, 显然与文意不符。 5. A. headed B. rode C. ran D. fled

【解析】 选 A。 词义辨析题。 head 此处是动词, 意思是“朝??方向走”。 根据本段前面 walking 一词可知他没有骑车, 所以 B 项错误。 6. A. breaking into C. staring at B. looking through D. searching for

【解析】选 B。短语辨析题。他仔细地往垃圾箱里看, 希望能发现自己所需要的东西。C 项指 因惊奇、愤怒或恐惧等而凝视, 因此不恰当。如选择 D 项, 应去掉 for。 7. A. cold B. afraid C. guilty D. content

【解析】选 C。词义辨析题。他的悲惨境况让作者感到“内疚”。 8. A. but B. because C. so D. if

【解析】选 C。逻辑推理题。作者知道他因生活所迫会拿走任何可以带走的东西, “所以”就 走了过去。 9. A. turned B. thought C. took D. handed

【解析】选 D。固定搭配题。作者非常同情他, 把饮料和一些零食“递给”了他。 10. A. surprise B. detail C. case D. return

【解析】选 A。固定搭配题。一位素不相识的陌生人竟然给了自己这么多东西, 所以他感到很 “吃惊”。 11. A. disappeared C. existed B. paused D. spread

【解析】选 D。词义辨析题。他的脸上荡起了笑容。 12. A. disappointment C. satisfaction B. shame D. victory

【解析】 选 C。 逻辑推理题。 作者没有想到自己的举手之劳给了对方这么多快乐, 因此非常“满 足”。 13. A. sadder B. angrier C. happier D. crazier

【解析】选 C。固定搭配题。作者从来没有这么“高兴”过。
-8-

14. A. cheap

B. tasty

C. clean

D. useful

【解析】选 B。逻辑推理题。根据前半句可知是“美味的”食物。 15. A. lucky C. interesting B. busy D. quiet

【解析】选 A。逻辑推理题。能吃到如此可口的食品, 女儿很“幸运”。 16. A. carefully C. calmly B. happily D. fortunately

【解析】选 B。逻辑推理题。他“高兴地”谢过我就骑车离开了。 17. A. remember C. appreciate B. understand D. recognize

【解析】选 B。逻辑推理题。作者现在才“理解”giving is getting 的含义。 18. A. refuse B. receive C. offer D. find

【解析】选 C。固定搭配题。每个人都可以“提供”帮助。 19. A. kindness C. willingness B. eagerness D. braveness

【解析】选 A。词义辨析题。“友爱”可以使每个人都得到帮助。 20. A. chance B. desire C. purpose D. feeling

【解析】选 A。固定搭配题。作者每次遇到做好事的“机会”, 脑海中总会浮现出那个人。

-9-


相关文章:
云南省昆明市2016高考英语阅读练习(8)
云南省昆明市2016高考英语阅读练习(8)_英语_高中教育_教育专区。云南省昆明市 ...“Then you should 9 ! It’s obvious that your wallet is a(n) 10 one...
云南省昆明市2016高考英语阅读练习(5)
云南省昆明市2016高考英语阅读练习(5)_英语_高中教育_教育专区。云南省昆明市 ...To him, Our boss praised 9 8 , there was no such thing called weekends...
云南省昆明市2016高考英语阅读练习(11)
云南省昆明市2016高考英语阅读练习(11)_英语_高中教育_教育专区。云南省昆明市 ...9. A. eventually C. obviously B. unwillingly D. thoroughly 【解析】选 C...
云南省昆明市2016高考英语阅读练习(1)
云南省昆明市2016高考英语阅读练习(1)_英语_高中教育_教育专区。云南省昆明市 ...9. A. times B. rules C. eyes D. hands 【解析】选 B。近义词复现题...
云南省昆明市2016高考英语阅读练习(12)
云南省昆明市2016高考英语阅读练习(12)_英语_高中教育_教育专区。云南省昆明市 ...9 , he saw a poor lady 10 As he was on his way back to his house...
2016昆明市高考英语阅读练习(2)及答案
2016昆明市高考英语阅读练习(2)及答案_英语_高中教育_教育专区。阅读理解。 The...9. A. thoughts B. feelings C. solutions D. excuses 【解析】选 A。词义...
2016昆明市高考英语阅读练习(1)及答案
2016昆明市高考英语阅读练习(1)及答案_英语_高中教育_教育专区。阅读理解。阅读...city man thought he could 8 , “But we’ll fight by country 9 .” 10...
2016昆明市高考英语阅读练习(12)及答案
2016昆明市高考英语阅读练习(12)及答案_英语_高中教育_教育专区。阅读理解。 “...( 财产)that belonged 7 some money enough to start a 8 9 , he saw a...
2016高考英语二轮复习 阅读理解精选训练(9)
2016高考英语二轮复习 阅读理解精选训练(9)_英语_高中教育_教育专区。阅读理解训练(9) A Wonderful places can he visited at a low price. You call visit ...
2016高考英语完形填空和阅读理解一轮练习(9)
2016高考英语完形填空和阅读理解一轮练习(9)_英语_高中教育_教育专区。河北省邯郸市 2016 高考英语完形填空和阅读理解一轮练习(9) 阅读下列四篇短文,从每小题后...
更多相关标签: