Module 3 单元检测题
本试卷分第Ⅰ卷(选择题)和第Ⅱ卷(非选择题)两部分，共 150 分。考试时间 120 分钟。 第Ⅰ卷(选择题) 第一部分 听力 第二部分 阅读理解(共两节，满分 40 分) 第一节(共 15 小题；每小题 2 分，满分 30 分) 阅读下列短文，从每题所给的四个选项(A、B、C 和 D)中，选出最佳选项。 A Do Animals Comm
unicate? When we think of communication, we normally think of using words—talking face to face, writing messages and so on. But in fact we communicate far more in other ways. Our eyes and facial expressions usually tell the truth even when our words do not. Then there are gestures, often unconscious: raising the eyebrows, rubbing the nose, raising the shoulders, tapping the fingers, nodding and shaking the head. There is also the even more subtle (微 妙的)body language of posture: Are you sitting or standing with arms or legs crossed? Is that person standing with hands in pockets, held in front of the body or hidden behind? Even the way we dress and the colors we wear communicate things to others. So, do animals communicate? Not in words, although a parrot might be trained to repeat words and phrases which it doesn't understand. But, as we have learnt, there is more to communicate than words. Take dogs for example. They show their teeth to warn, shake their tails to welcome and stand firm, with hair upright, to fight. These signals are surely the equals of the human body language of facial expressions, gestures and posture. Color can be an important means of communication for animals. Many birds and fishes change color, for example, to attract partners during the mating ( 交配 ) season. And mating itself is commonly done after a special dance which both partners take part in. Here, again, there are striking similarities to young men and women who dress up to meet partners at parties, where the music is often too loud for word communication. Communication there takes place through appearance and movement. The most carefully planned dances in the animal kingdom are those that bees use to communicate. With body movements alone they can tell other bees the direction and distance of a newly discovered food. All these examples may suggest instinctive(本能的) rather than intelligent communication. But human body langtlage is largely instinctive, too. And, in many ways, body language says far more than intelligent, word communication ever can.
语篇解读：动物之间能交流吗？答案是肯定的，它们有比语言更多的交流方式。它们会 通过身体的不同部位来表达喜、怒、哀、乐。 21．Nodding and shaking the head is a ________. A. gesture C. posture B．facial expression D． language
答案：A 细节理解题。由第二段第一句的内容可知点头和摇头都是身势语的一种，属于 gesture 的范畴。 22．Dogs' shaking their tails means ________. A. warning C. fighting B． welcoming D． laughing
答案：B 细节理解题。根据文章第四段第二句中“shake their tails to welcome”可知狗摇尾 巴是表示欢迎。 23．Which of the following is TRUE? A. Color is not a way of communication for animals. B. Many birds and fishes change color to show that they don't want to mate. C. A special dance often takes place before mating. D. Word communication is better at parties where music is so loud. 答案：C 细节理解题。由文章第五段最后一句可知双方在交配前有一段特殊的舞蹈，故 C 项正确。由第五段首句可知 A 项错误；由第五段第二句可知 B 项错误；由第六段可知 D 项 错误。 24．Bees use body movements to ________. A. attract partners to communicate B. communicate where they have been C. tell other bees where to go and how far it is D. show their victory 答案：C 细节理解题。由倒数第二段最后一句可知蜜蜂使用身势语告诉其同伴新发现的 食物的方向和距离。 B Different people use different languages. We Chinese speak Chinese, and, most of us are learning a foreign language. But there is another kind of language we need to know—the language of the body. All over the world, people“talk” with their hands, with their heads and with their eyes. When Japanese people meet, they bow. When Indians meet, they put their hands together. What do American and British people do? Americans are more informal(不拘小节) than the British: They like to be friendly. They use first names, they ask questions and they talk easily about themselves.
When they sit down, they like to relax in their chairs and make themselves comfortable. British people are more reserved (拘谨的). They take more time to make friends. They like to know you before they ask your name. When British or American people meet someone for the first time, they shake hands. They do not usually shake hands with people they know well. Women sometimes kiss their women friends， and men kiss women friends (on one cheek only). When a man meets a man, he just smiles, and says，“Hello.” Men do not kiss each other，or hold hands. Even fathers and sons do not often kiss each other. 语篇解读：人们交流除了使用语言外，还通过人身体器官来交流。世界各地不同国家的 人交流方式也不尽相同。 25．Which of the following is RIGHT? A. Different countries have the same body language. B. Different countries have different body languages. C. People in Asia share the same body language. D. Many people only use their body language. 答案：B 细节理解题。根据文章第一段第一句 Different people use different languages.以 及下面举例说明不同的国家有不同的身势语，可知选 B。 26．If an American friend visits you，he probably ________. A. sits straight B. never sits down C. makes fun of you D. sits freely and comfortably 答案：D 细节理解题。根据文章第二段中 Americans are more informal than the British... When they sit down, they like to relax in their chairs and make themselves comfortable.可知美国人 不拘小节，喜欢自由。故选 D。 27．If you want to make a British friend, you may feel it ________. A. impossible C. too difficult B． too easy D． slow
答案：D 细节理解题。根据文章第二段中 British people are more reserved. They take more time to make friends.可知和英国人交朋友得花更多的时间。故 D 项是正确答案。 C If you want to help children develop language and speech skills, UCLA researchers say, listening to what they have to say is just as important as talking to them. The effect of a conversation between a child and an adult is about six times as great as the effect of adult speech input alone, the researchers found. “Adults speaking to children helps language
develop, but what matters much more is the interaction (互动交流)，” said the study's lead author, Frederick Zimmerman, an associate professor in the School of Public Health at the University of California, Los Angeles. The researchers also found that TV viewing didn't have much of an effect—positively or negatively—as long as it wasn't displacing (替换)conversations between an adult and a child. The UCLA study included 275 families with children between 2 months and 48 months old. They represented a variety of incomes and education. The researchers found that, in an average day, children heard about 13,000 spoken words from adults and participated in ，about 400 adult－child conversations a day. Assessed (评估) separately, factors positively associated (有关系) with language development included each additional 100 conversations a day and each 1,000 words increase in the number of words spoken by adults and heard by children. When looked at alone, TV was negatively associated with language development. But, when the three factors were analyzed together, the only one that stood out was conversation between adults and children. “The more a child speaks and interacts with an adult, the better idea a parent has about where the child is，” Zimmerman said. “Although it's mostly done unconsciously, parents will provide feedback and correct mistake. They'll also tailor their speech to the child. Parents can give a child words by talking to them about what they're doing, such as，I'm putting on your pajamas now. But give your child the opportunity to talk, hopefully without the rest of the noise in the environment， ” she added. “If parents can carve out some conversation time—maybe at bath time or at dinner time — that's a wonderful thing.” 语篇解读：研究发现，父母和孩子之间的交谈对孩子语言的发展至关重要。这种交谈必 须是双向的，互动的。 28．The researchers also found that TV viewing ________. A. could have a positive effect on a child's language development B. had a little effect on a child's language development C. affected a child's language development more negatively than positively D. affected a child's language development both negatively and positively 答案：B 细节理解题。从文章第二段最后一句可知，看电视对孩子没有多少影响，无论 是积极的还是消极的。 29．Frederick Zimmerman would probably agree that ________. A. parents should let their children talk most of the, time B. children should watch TV programs selectively C. the conversation between parents and children should be twoway D. it's no good for parents to correct their children's mistakes when they are speaking
答案：C 推理判断题。从文章第二段内容可知，Zimmerman 强调父母跟孩子之间交谈的 双向性和互动性才是更重要的。 30．We can conclude from the last paragraph that ________. A. parents should let a child repeat what he or she says B. bath time or dinner time is the best chance for parents to talk to a child C. parent－child conversation can be carried out at any proper time D. parents should leave a child talking alone 答案：C 推理判断题。从文章最后一段可知，父母应该随时创造跟孩子交谈的机会，时 间的选择是非常灵活的。 31．What would be the best title for the passage? A. Talk with kids, not at them B. Let your children voice their own opinions C. How to develop a child's language ability D. The importance of early child language development 答案：A 主旨大意题。根据文章内容分析，文章强调父母和孩子之间的交流，而且强调 交流的互动性，因此 A 项符合文章的主旨。 D Meeting people from another culture can be difficult. From the beginning, people may send the wrong signals(信号). Or they may pay no attention to signals from another person who is trying to develop a relationship. Different cultures emphasize the importance of relationship building to a greater or lesser degree. For example, business in some countries is not possible until there is a relationship of trust. Even with people at work，it is necessary to spend a lot of time on“small talk”， usually over a cup of tea, before they do any job. In many European countries—like the UK or France— people find it easier to build up a lasting working relationship at restaurants or cafes rather than at the office. Talk and silence may also be different in some cultures. I once made a speech in Thailand. I had expected my speech to be a success and start a lively discussion; instead there was an uncomfortable silence. The people present just stared at me and smiled. After getting to know their ways better, I realized that they thought I was talking too much. In my own culture，we express meaning mainly through words, but people there sometimes feel too many words are unnecessary. Even within Northern Europe, cultural differences can cause serious problems. Certainly, English and German cultures share similar values; Germans prefer to get down to business more quickly. We think that they are rude. In fact, this is just because one culture starts discussions and makes decisions more quickly. People from different parts of the world have different values, and sometimes these values are quite against each other. However, if we can understand them better, a multicultural environment (多 元文化环境) will offer a wonderful chance for us to learn from each other.
32． In some countries, eating together at restaurants may make it easier for people to ________. A．develop closer relations B．share the same culture C．get to know each other D．keep each other company 答案：A 细节判断题。由第二段最后一句 In many European countries—like the UK or France—people find it easier to build up a lasting working relationship at restaurants...可知答案。 33．The author mentions his experience in Thailand to show that ________. A．the English prefer to make long speeches B．too many words are of no use C．people from Thailand are quiet and shy by nature D．even talk and silence can be culturally different 答案：D 细节判断题。由第二段第一句可知答案。 34．What would be the best title for the text? A．Multicultural Environment B．CrossCultural Differences C．How to Understand Each Other D．How to Build up a Relationship 答案：B 题目概括题。结合整篇文章可知本文主要谈了跨文化差异。 35．The underlined word “emphasize” in Paragraph 2 means ________. A．express C．stress B．explain D．support
答案：C 词义辨析题。由文章第二段第一句句意可知 exphasize 此处意为“强调”。 第二节 (共 5 小题；每小题 2 分，满分 10 分) 根据短文内容，从对话后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余 选项。 __36__ You don't need to admire those people who have beautiful houses with large gardens and swimming pools or those who have nice cars and a lot of money and so on. Why? Because those who have big houses may often feel lonely and those who have cars may want to walk on the country roads at their free time. __37__ When you are in trouble at school, your friends will help you; when you study hard at your lessons, your parents are always taking good care of you; when you get success, people will say congratulations to you; when you do something wrong，people around you will help you; and when you do something good to others, you will feel happy. __38__If you notice a bit of them， you can see that happiness is always around you.
Happiness is not the same as money. __39__ When you are poor, you can also say you are very happy, because you have something else that can't be bought with money. When you meet with difficulties, you can say loudly that you are very happy, because you have more chances to challenge yourself. So you cannot always say you are poor or you have bad luck. As the saying goes, life is like a revolving(旋转的) door. When it closes, it also opens. __40__ If you take every chance you get, you can be a happy and lucky person. A．All these are your happiness. B．Without money, we can live a happy life. C．Happiness is for everyone. D．She has no chance to go to school. E．It is a feeling of your heart. F．You are happy when you help a helpless man. G．In fact, happiness is always around you if you put your heart into it. 答案：36～40 CGABE 第三部分 英语知识运用(共两节，满分 45 分) 第一节 完形填空(共 20 小题；每小题 1.5 分，满分 30 分) 阅读下面的短文，从短文后各题所给的四个选项(A、B、C 和 D)中，选出可以填入空白处 的最佳选项。 The eyes are one of the most expressive instruments of body language. Keith, seventeen, from Montclair New Jersey, learned the hard way about one__41__the eyes can make. “I had a__42__who graded heavily on classroom discussion，”Keith says. “He seemed to have a strong ability to know just when I didn't have the__43__. I couldn't figure out how he could be so__44__. Then it dawned on(明白过来)me. __45__I didn't know the answer, I would avoid looking at him. When I__46__know what to say, I always__47__straight back at him. From that moment on, I__48__myself to look at him in the eye，__49__I knew the work or not. That trick has saved me a lot of trouble.” Many people including some policemen, believe eye contact(接触)is a good__50__of honesty. If someone can't look at you directly in the eye, then he or she is not playing__51__， they insist. After many experiments，__52__， a number of experts have found out that good liars(骗子)can make false eye contact. Eye contact, though not a__53__sign of honesty, is a clear way to show interest in another person. When a person looks at you and__54__to do so, you know his__55__is placed on you. When he turns his head away, his mind is probably__56__. __57__there are exceptions. A__58__person may have trouble making and keeping eye contact, no matter how interested he is in the other person. And certain__59__ ， such as the British and Germans, are much__60__oriented( 适 应 )to eyeballtoeyeball contact than, say, the French and Arabs.
41．A.letter C．message 答案：C 从眼神读到的应该是信息。 42．A.student C．friend
答案：D 由下句中的 grade“打分”及 classroom discussion 可知 A、B、C 三项不对。 43．A.question C．excuse B．problem D．answer
答案：D 老师能根据“我”的眼神来判断“我什么时候回答 不上来”。 44．A.slow C．dull 答案：B 表示“目光锐利”用 sharp。 45．A.Whatever C．However 答案：B whenever 引导让步状语从句。 46．A.didn't C．don't B．did D．do B．Whenever D．Wherever B．sharp D．clever
答案：B did 在此用来加强语气，后跟动词原形。 47．A.watched C．saw B．glanced D．stared
答案： D A、 C 为及物动词， 不与 at 搭配。 glance at 意为“瞥了一眼”， stare at 意为“注 视；盯着”。 48．A.helped C．taught B．forced D．persuaded
答案：C teach oneself to do 意为“教会自己做某事；自学”。 49．A.when C．if B．whether D．as
答案：B 后文中含有 or not，四个选项中只有 whether 能与其搭配。 50．A.lesson C．chance B．way D．test
答案：D “目光接触是对诚实的最好检验”。test 意为“验证”。 51．A.honestly C．correctly 答案：A 由句意可知。 B．quickly D．really
52．A.therefore C．actually 答案：B 由上下文可知此处表转折。 53．A.real C．wonderful
答案：D “眼神尽管不一定代表诚实”，real 意为“真的(不是假的)”。 54．A.stops C．changes 答案：B 由上下文可知。 55．A.attention C．strength 答案：A “特别地注意你”。 56．A.anywhere C．elsewhere B．nowhere D．everywhere B．spirit D．energy B．continues D．hopes
答案：C 当他把头转向一边时，他的注意力也很可能转移到了别的地方。 57．A.And C．But B．Or D．So
答案：C 由后文可知，也有例外的情况，表转折。 58．A.brave C．stupid 答案：B 由上下文得知。 59．A.nationalities C．countries B．cities D．languages B．shy D．proud
答案：A 这里指的是不同民族的习惯，而非指国家。 60．A.more C．too B．less D．enough
答案：B 根据各地的文化风俗常识得知。 第Ⅱ卷(非选择题) 第二节 (共 10 小题；每小题 1.5 分，满分 15 分) 阅读下面材料，在空白处填入适当的内容(不多于 3 个单词)或括号内单词的正确形式。 【全国新课标卷题型】 A proud father has named his son after a computer software term, from Michigan, the local newspapers. So, when Jon Blake Cusack's son was born last week, he decided on the name Jon Blake
Cusack 2.0, as if he__61__(be) a software upgrade (升级). Mr Cusack admitted that__62__took months to persuade his wife, Jamie, to accept the idea. Mrs Cusack said she asked several friends__63__they can accept this name or not. All the men, she said, felt the name was cool. However, her__64__(woman) friends did not think__65__. “I think the women end up like it，”she said. Mr Cusack told the local newspaper he got the idea from a film__66__(call) The Legend of 1900, in__67__a baby was given the name 1900 to remember the year of its birth. “I thought if they could do this, why can't we？” After little Jon 2.0 was born, Mr Cusack even sent__68__email to the family and friends designed to look as if he and his wife had created a new software. “I wrote things like there are a lot of new features ( 特 征 ) from Version 1.0 with__69__(addition) features from Jamie”， he said. And he is already planning for his son's future. “If he has a child, he could name__70__3.0，” he said. 61．______ 62.______ 63.______ 64.______ 66．______ 67.______ 68.______ 69.______ 65.______ 70.______
答案：本文主要介绍了一位美国父亲突发奇想，给儿子命的名字类似软件的版本一样。 1．were 此处是虚拟语气用法，系动词 be 不分人称一律用 were。 2．it 本题中 it 是形式主语，代替后面的不定式 to persuade his wife...。 3．whether whether 引导宾语从句，or not 是提示。 4．women 本题考查名词变复数，woman friend 的复数是 women friends。
5．so 她的女性朋友不这么认为。 6．called 此处是用过去分词短语做后置定语，call 和被修饰的 film 是被动关系。 7．which which 引导定语从句，在从句中做宾语。 8．an email 是以元音音素开头，故用冠词 an。 9．additional 此处的 additional“额外的，附加的”是形容词，做定语修饰后面的名词。 10．it 指代不知性别的婴儿应用代词 it。 【辽宁卷题型】 A：Did you hear__61__the car accident on Spring Road yesterday? B：Yes, I did. I heard__62__they took both drivers to hospital. One needed surgery. A：Yes. I heard he had a few__63__(break) bones too, but the doctors have set the fractures without any problems. B：The__64__driver was luckier. He had a concussion and needed some stitches for his head wound. A：Yes. He was__65__(release) from hospital yesterday evening. The other man could be there for__66__(week)． B：I understand that he's connected to a heart monitor__67__breathing apparatus. His condition
can't be very good. A：The hospital announced this morning that his condition is poor__68__stable. What does that__69__？ B：It means he's really__70__(bad) injured, but he will almost certainly survive. A：His family will be pleased to hear that. 61．______ 62.______ 63.______ 64.______ 66．______ 67.______ 68.______ 69.______ 答案： 1．about/of 考查短语动词。hear of/about 意为：听说。 2．that 考查连词。that 引导宾语从句。 3．broken 考查非谓语动词。broken 为过去分词作定语。 4．second/other 考查代词。根据上文中提到 they took both drivers to hospital 可知答案。 5．released 考查被动语态。由句意可知该病人是出院，因此用 be released。 6．weeks 考查名词复数。根据上文可知该病人受伤比较厉害，因此需要几周时间。 7．and 考查连词用法。and 连接两种器材。 8．but 考查连词用法。but 为并列连词表转折。 9．mean 考查动词用法。mean 意为：意味着。 10．badly 考查副词用法。badly 严重地。 第四部分 写作(共两节，满分 35 分) 第一节 短文改错(共 10 小题，每小题 1 分，满分 10 分) 假如英语课上老师要求同桌之间交换修改作文，请你修改你同桌的以下作文。文中共有 10 处错误，每句中最多有两处。错误涉及单词的增加、删除或修改。 增加：在缺词处加一个漏词符号(∧)，并在此符号下面写出该加的词。 删除：把多余的词用斜线(\)划掉。 修改：在错词下面划一横线，并在该词下面写出修改后的词。 注意：1.每处错误及其修改均仅限一词； 2．只允许修改 10 处，多者(从第 11 处起)不计分。 Dear Jim， I am so exciting that you will come to China. I will free from December 18 and will have a plenty of time to be together with you. I'll meet you at the airport and then you will take Bus No. 8 for my home. You worry about the weather here in your email. In fact, the weather here is quite different from it in your city. It isn't very cold, but you needn't bring many clothes with you. During your stay here, I'll take you to some places of interests and you can taste some local snacks. I am sure we will have greatly fun together. Looking forward to meeting you soon. 65.______ 70.______
John 答案： Dear Jim， I am so exciting that you will come to China. I will ∧ free from December 18 and will have
a plenty of time to be together with you. I'll meet you at the airport and then you take Bus No. 8 for
my home. You worry about the weather here in your email. In fact, the weather here is quite
different from it in your city. It isn't very cold, but you needn't bring many clothes with you.
During your stay here, I'll take you to some places of interests and you can taste some local snacks.
I'm sure we will have greatly fun together.
Looking forward to meeting you soon. John 第二节 书面表达(满分 25 分) 随着社会和科技的发展，人们之间的交流方式越来越多，交流也变得越来越方便。但是 面 对 面 交 流 仍 然 不 能 舍 弃 ， 它 有 自 己 的 优 点 。 请 以 “Should we give up facetoface communication？”为题，写一篇英语作文，说明面对面交流的好处： 1．减少误解； 2．可以进行眼神交流和肢体语言； 3．加强人和人之间的感情。 字数：120～150 Should we give up facetoface communication? ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ 参考范文： Should we give up facetoface communication? In modern society, with the rapid development of technology, people have more ways to communicate with each other, such as facetoface, letters, emails, or telephones. However, I believe that facetoface communication is much better than others. First of all, when people communicate with each other in misunderstanding. When we talk face place next. person, they can get less to face, we can see how they are feeling, what will take
In addition, using facetoface communication helps people much better. When using to show their opinions. This is very helpful for our understanding.
express their feelings and ideas
facetoface talking, people can use eye contact, body language in order
Last but not the least, conversations in person can make our feelings stronger and better. So, I don't think it is wise to give up facetoface communication.