当前位置:首页 >> 英语 >>

四川省简阳市 2016高考英语二轮复习 阅读理解训练(1)


阅读理解二轮训练(1)
阅读理解。阅读下列短文,从每题所给的四 个选项(A、B、C 和 D)中,选出最佳选项。 Five Olympic mascots were announced exactly 1000 days before the Beijing Olympic opening ceremony. mascots The

long--an

ticipated

represent

four of China's most popular animals — the fish, the panda, the Tibetan

antelope and the swallow .The fifth mascot is the brightly burning Olympic flame. Each of the mascots has a repeated two-syllable name. This type of name is a traditional way of showing affection for children in China. BeiBei is the fish, JingJing is the panda, HuanHuan is the Olympic flame, YingYing is the Tibetan antelope and NiNi is the swallow. The first characters of their two-syllable names read “Beijing Huanying Ni,” or, in English, “Welcome to Beijing.” The five elements of nature, including the sea, forest, fire, earth and sky are found in the mascot's origins and headpieces. These special headpieces also display the folk and culture of China. Each mascot also symbolizes a different blessing ---prosperity, happiness, passion, health and good luck. It is the first time more than three mascots will share the important duty of representing their host country. Han Meilin, chief of the mascot design team explained that, “China has such a rich culture that no single mascot could possibly represent it! That is why we chose to produce five mascots instead of one.” Called the “Five Friendlies,” the figures embody(体现) the Chinese people’s hope for peace and friendship in the world and the spirit of the Olympics, representing not only multi-ethnic(多民族的) cultures of China, but also the traditional Chinese philosophy of harmony between humans and nature. In order to help Beijing 2008 spread its theme of One World, One Dream to every

-1-

continent, the Five Friendlies reflect the deep desire of the Chinese people to reach out to the world in friendship through the Games — and to invite every man, woman and child to take part in the great celebration of human union in 2008. 16. What’s the theme of Beijing 2008 Olympics? A. Welcome to Beijing. B. Prosperity, Happiness, Passion, Health and Good luck. C. New Beijing, New Olympics. D. One World, One Dream. 17. What did Han Meilin, chief of the mascot design team, think of the five mascots? A. He thought highly of the five mascots. B. No single mascot could represent China. C. The five mascots represented the culture of China. D. They would reflect the desire of Chinese people. 18. Which of the following statements is not true? A. It’s for the first time that five mascots are chosen to represent their host country in the Olympic history. B. One of the five mascots YingYing stands for the Olympic flame. C. Beijing announced its five 2008 Olympic mascots just 1000 days before the big event. D. The five mascots express affection for Chinese children by two-syllable names. 19. Which of the following best reflects the main idea of the passage? A. The 29
th

Olympic Games will be held in Beijing in 2008.

B. The theme of 2008 Beijing Olympics — One World, One Dream. C. The significance of five 2008 Olympic mascots — the Five Friendlies. D. How the Five Fantastic Mascots came into being. 20. What do the five mascots — the Five Friendlies represent? A. “Beijing Huanying Ni,” or, in English, “Welcome to Beijing.” B. Chinese multi-ethnic cultures, philosophy of harmony between humans and nature and five elements of nature. C. Chinese people’s hope for peace and friendship in the world and the spirit
-2-

of the Olympics. D. The deep desire of the Chinese people to reach out to the world in friendship through the Olympics. [全解全析] 本文主要讲述了北京 2008 年奥运会吉祥物的内在含义。 D. 细节理解题。文章末段首句提到了北京奥运会的主题。 A. 推理判断题。根据文章第四段可以得知吉祥物设计组组长韩美林给予北京奥运会吉祥物高 度评价。 B. 细节理解题。利用排除法,由文章第二段第三句话可知 B 项中的 YingYing 应为 HuanHuan。 C. 主旨大意题。纵观全文,不难归纳出文章主要介绍了北京 2008 年奥运会的吉祥物的含义。 B. 推理判断题。文章第三、五段主要讲述了吉祥物的象征意义。

阅读下列短文,从每题所给的 A.B.C 和 D 项中,选出最佳选项。 Money is all surrounding us.Every day, we see it, use it, and it is on the tip of our tongue.Did you ever stop to take into consideration where the money that you carry around every day comes from? Making new money is a very unique job and no easy task.It has up to 65 steps. When the money in circulation(流通)gets dirty and worn out, it is replaced with new money. The old money is taken from banks and brought to places where it is destroyed. Usually, the old money is burned. The burned money is replaced by new paper money. If old money is being replaced, then new money is printed in a place called a mint(造币厂) .Large sheets of paper are printed with many pictures of some currency (流通货币) .These large sheets are cut into individual bills.The individual bills are then put together in big stacks and then sent to banks. Sometimes the mint will make a new bill with a new picture (portraits of statesman and places of interest are favoured)or a new colour. It is not easy for the government to make a new bill. It takes a long time, and there are many steps to go through before a new bill can be sent to banks, First, people in the government decide that a new kind of bill is needed. Then, they ask an artist to design the new bill.A different artist cuts the new picture into a soft piece of metal called a die.The dies are made and put onto large printing machines.Then, very special paper is used, which no one but the mint can have.Along with this special paper, the mint also prints

-3-

currency using special colours.After the dies print the new currency onto the paper, the bills are cut, stacked, and sent off to the banks. 1.From the passage we know that A.banks make new money B.it takes 65 procedures to make new money C.mints decide what kind of bill is needed D.old money that is not used is forever stored in a special place 2.We can infer from the passage that a die is ____ A.something for dead people B.a special machine that prints the money C.a special piece of paper that the money is made from D.a piece of metal that puts the picture on the money 3.'Which of the following shows the right order of dealing with new money? ①New money is printed in a mint. ②Bills are cut from large sheets of special paper. ③New money is sent in large amounts to banks. ④The government decides to make new money. A.①②③④ B.④③②① C.④①③② D.④①②③

4.Which of the following is NOT mentioned in the passage? A.The reason for making new money. B.The processes of making a new bill. C.The amount of new money needed. D.Things used to make new money or a new bill. 5. Where can you most probably find this kind of article? A. a daily newspaper C. textbook 【参考答案】1—5、BDDCC B. a fashion magazine D. an advertisement

阅读下列短文,从每题所给的 A.B.C 和 D 项中,选出最佳选项。 Last July, my 12-year-old car died on California’s Santa Ana Freeway. It was an hour before sunset, and I was 25 miles from home. I couldn’t reach anyone to pick me up,
-4-

so I decided to take a bus. Not knowing the routes, I figured I’d just head east. A bus pulled up, and I asked the driver how far she was going. “Four more lights,” she said. There was another bus I could take from there. This clearly was going to be a long night. She dropped me off at the end of her route and told me which bus to look for. After waiting 30 minutes, I began to think about a very expensive taxi ride home. Then a bus pulled up. There was no lighted number above its windshield(挡风玻璃). It was out of service. But the door opened, and I was surprised to find that it was the same driver. “I just can’t leave you here,” she said. “This isn’t the nicest place. I’ll give you a ride home.” “You’ll drive me home in the bus?” I asked, perplexed(困惑). “No, I’ll take you in my car,” she said. “It’s a long way,” I protested. “Come on, ” she said. “I have nothing else to do.” As we drove from the station in her car, she began telling me a story. A few days earlier, her brother had run out of gas. A good Samaritan picked him up, took him to a service station and then back to his car. “I’m just passing the favor along, ” she said. When I offered her money as a thank-you, she wouldn’t hear of it. “That wouldn’t make it a favor, ” she said. “Just do something nice for somebody. Pass it along.” 1. Why did the writer say that he would have a long night? A. He wondered how long he had to wait for the next bus. B. No driver would give him a ride. C. He didn’t know the routes. D. He perhaps would have to take a taxi. 2. Judging from its context, the place where the writer waited for the second bus was _______. A. very quiet and peaceful B. dark without street lights D. a little unsafe
-5-

C. neither clean nor beautiful

3. Why did the writer change his mind after waiting for 30 minutes at the end of the route? A. No bus would come at the time. B. A taxi ride would be more comfortable. C. He became impatient and a bit worried. D. He knew the driver would never return. 4. The bus driver drove the writer home later because ________. A. she happened to go in the same direction B. she wanted to do something good for other people C. her brother told her to do so D. she wanted to earn more money 5. The bus driver hoped that the writer ________. A. would do as she did C. would give the money to others B. would keep her in memory D. would do her a favor

1. A。推理判断题。根据 Four more lights, she said. There was another bus I could take from there. This clearly was going to be a long night 可知答案为 A。 2. D。推理判断题。根据 I just can’t leave you here, this isn’t the nicest place. I’ll give you a ride home(晚上这里不安全,我将送你回家)可知答案为 D。 3. C。推理判断题。根据 After waiting 30 minutes, I began to think about a very expensive taxi ride home 作者在这里等了很久都不见有车来,因此他应该是着急了,所以有搭的士车 回家的想法,即答案选 C。 4. B。推理判断题。从司机的回答 Just do something nice for somebody. Pass it along 可 知他只是想帮助别人,即答案选 B。 5. A。事实细节题。从司机和作者的对话中可知她只是想为他人做些好事,比较四个选项可 知此题最佳答案为 A。

阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C 和 D)中,选出最佳选项。 Prolonging human life has increased the size of the human population. Many people
-6-

alive today would have died of childhood diseases if they had been born 100 years ago. Because more people live longer, there are more people around at any given time. In fact, it is a decrease in death rates, not an increase in birthrates, that has led to the population explosion. Prolonging human life has also increased the dependency load. In all societies, people who are disabled or too young or too old to work are dependent on the rest of society to provide for them. In hunting and gathering cultures, old people who could not keep up might be left behind to die. In times of famine, infants might be allowed to die because they could not survive if their parents starved, where as if the parents survived they could have another child. In most contemporary( 当代的) societies, people feel a moral obligation to keep people alive whether they can work or not. We have a great many people today who live past the age at which they want to work or are able to work; we also have rules which require people to retire at a certain age. Unless these people were able to save money for their retirement, somebody else must support them. In the United States many retired people live on social security checks which are so little that they must live in near poverty. Older people have more illnesses than young or middle-aged people; unless they have wealth or private or government insurance, they must often “go on welfare” if they have a serious illness. When older people become senile (衰老的) or too weak and ill to care for themselves, they create grave problems for their families. In the past and in some traditional cultures, they would be cared for at home until they died. Today, with most members of a household working or in school, there is often no one at home who can care for a sick or weak person. To meet this need, a great many nursing homes and convalescent ( 疗养的) hospitals have been built. These are often profit making organizations, although some are sponsored by religious and other nonprofit groups. While a few of these institutions are good, most of them are simply “dumping (倒垃圾的) grounds” for the dying in which “care” is given by poorly paid, overworked, and under skilled personnel. 1. The author believes that the population explosion results from _______.
-7-

A. an increase in birthrates C. a decrease in death rates advances

B. the industrial development D. human beings’ cultural

2. It can be inferred from the passage that in hunting and gathering cultures _______. A. it was a moral responsibility for the families to keep alive the aged people who could not work

B. the survival of infants was less important than that of their parents in times of starvation C. old people were given the task of imparting the cultural wisdom of the tribe to new generations D. death was celebrated as a time of rejoicing for an individual freed of the hardships of life 3. According to the passage, which of the following statements about the old people in the United States is true? A. Many of them live on social security money which is hardly enough. B. Minority of them remain in a state of near poverty after their retirement. C. When they reach a certain age, compulsory retirement is necessary and beneficial. D. With the growing inflation, they must suffer more from unbearable burdens than ever. 4. The phrase “this need” in paragraph 3 refers to ________. A. prolonging the dying old people’s lives B. reducing the problems caused by the retired people C. making profits through caring for the sick or weak people D. taking care of the sick or weak people 5. Which of the following best describes the author’s attitude toward most of the nursing homes and convalescent hospitals? A. Sympathetic. Critical.
-8-

B. Approving.

C. Optimistic.

D.

[全解全析] CBADD 本文分析了人口增长的真正原因及美国的老年人问题。 1. C。细节题。根据文章第 1 段最后一句 ?it is a decrease in death rates, not an increase in birthrates, that has led to the population explosion 可推知此题答案为 C。 2. B。推断题。根据文章第 2 段第 4 句 ?infants might be allowed to die because they could not survive if their parents starved, where as if the parents survived they could have another child 可推知此题答案为 B。 3. A。细节题。根据文章第 2 段倒数第 2 句 In the United States many retired people live on social security checks which are so little that they must live in near poverty 可推知此题答案为 A。 4. D。推断题。根据其上文 ?there is often no one at home who can care for a sick or weak person 可推知此题答案为 D。 5. D。推断题。根据文章最后一句 ?most of them are simply “dumping grounds” for the dying in which “care” is given by poorly paid, overworked, and under skilled personnel 可推知此题答案为 D。

-9-


相关文章:
2016高考英语二轮复习 阅读理解训练
2016高考英语二轮复习 阅读理解训练_高三英语_英语_高中教育_教育专区。阅读理解训练(1)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C 和 D)中,选出最佳选项。...
四川省简阳市 2016高考英语二轮复习 阅读理解训练(1)
四川省简阳市 2016高考英语二轮复习 阅读理解训练(1)_英语_高中教育_教育专区。阅读理解二轮训练(1)阅读理解。阅读下列短文,从每题所给的四 个选项(A、B、C ...
四川省简阳市 2016高考英语二轮复习 完形填空训练(1)
四川省简阳市 2016高考英语二轮复习 完形填空训练(1)_英语_高中教育_教育专区。完形填空二轮训练(1)完型填空。阅读下面短文,掌握其大意,然后从以下题所给的 A、...
四川省2016高考英语二轮复习 阅读理解训练3
四川省2016高考英语二轮复习 阅读理解训练3_英语_高中教育_教育专区。阅读理解..." said Kazdin. -1- 1.How do most parents react to their children's ...
四川省简阳市 2016高考英语二轮复习 阅读理解训练(2)
四川省简阳市 2016高考英语二轮复习 阅读理解训练(2)_英语_高中教育_教育专区。...up in the small town she lived in 【参考答案】1—5、BCABD 阅读理解。阅...
2016高考英语二轮复习 阅读理解精选训练(12)
2016高考英语二轮复习 阅读理解精选训练(12)_英语_高中教育_教育专区。阅读理解...'Why would they want a plasterer(泥水匠)?' -1- 21. What does the ...
四川省简阳市 2016高考英语二轮复习 阅读理解训练(5)
四川省简阳市 2016高考英语二轮复习 阅读理解训练(5)_英语_高中教育_教育专区。阅读理解二轮训练(5)阅读下列短文,从每题所给的 A.B.C 和 D 项中,选出最佳...
四川省2016高考英语二轮复习 阅读理解训练1
四川省2016高考英语二轮复习 阅读理解训练1_英语_高中教育_教育专区。阅读理解训练(1)阅读下列四篇短文,从每小题后所给的 A,B,C 或 D 四个选项中,选出最佳...
四川省简阳市 2016高考英语二轮复习 完形填空训练(3)
四川省简阳市 2016高考英语二轮复习 完形填空训练(3)_英语_高中教育_教育专区。...demonstration 【参考答案】Section A 1--5 BABAC 6--10 BACCD B. ...
四川省简阳市 2016高考英语二轮复习 完形填空训练(2)
四川省简阳市 2016高考英语二轮复习 完形填空训练(2...完形填空二轮训练(2)完型填空。阅读下面短文,掌握其...I__1__a hand rest on my shoulder.I looked ...
更多相关标签: