当前位置:首页 >> 英语 >>

阅读理解题型解读、解题技巧及练习


高中阅读理解题型解读 (一)阅读是获得更综合、更复杂、更精确信息的必要手段,考生在做阅读理解时,不仅要 看懂文章的字面意思,还需要针对不同题材和体裁的篇目运用不同的方法作出正确的选择。 一般来说,词汇、阅读速度和理解能力是阅读理解中三个最重要且有相互联系的因素。 阅读的方法可以使用以下几种: 1.跳读: 就是快速的一步阅读法。 实际上是有选择阅读, 找关键词。 用这种阅读方法回答

who、 what、when、where 之类的问题最为有效。 2.略读:指比跳读慢些的二步阅读法。即泛泛地、粗略地快速阅读,目的是了解大意,对文 章有个总的概念。此种阅读方法能回答 why、how 之类的问题。 3. 精读:即最细致、最慢的深层阅读方法,目的是求得对所读文章的全部意义的理解与掌 握。 在使用阅读技巧时尽量做到以下几点: 一、速读全文,了解大意知主题。 二、看题干,带着问题读文章。 三、 逻辑推理,做好深层理解题。 四、 猜词悟义,扫除阅读拦路虎。 (二)不同体裁文章的特点及解题技巧 1.记叙文 记叙文又可分传记类和故事类。 传记类文章在阅读中时间是全文的关键,根据时间我们 可以找到相关的事件,抓住文章的主要内容。故事类文章情节性较强,阅读时要注意故事中 的时间、地点、人物和发生的事件,这些都是文章中的主要内容和信息,对于准确理解文章 十分重要。 2.说明文 说明文是对事物的形状、性质、特征、成果或功用等进行介绍,解释或阐述的文章。 ? 数字说明文 在阅读数字说明文时要特别注意文中数字的含义,从这些数字中可以找到文章的主要内容。 ? 解释说明文 解释说明文着重说明事物的本质、特征和功用等。在阅读这类文章时要学会解决 what, how, why 等一类的问题。它们是文章的关键。如能带着这些问题阅读,将会更迅速抓住 文章的主题。 ? 比较说明文 比较说明文是通过对比方法说明问题。作者在谈论一个有争议的问题时总要顾及到争议的各 个方面。但是,在一般情况下,作者的陈述总要倾向于某一种观点。 3.应用文 应用文涉及的范围比较广,包括广告、通知、书信等。 阅读理解的考题分为客观理解题(是指在短文中客观存在的事实,客观信息的答案一般 都可以在原文中找到。即理解文中的具体事实或抽象概念 )和主观理解题(这类问题都不可能 直接从原文中找到答案,须通过阅读文章对文章主旨和深层含义有更深理解,并据此进行判 断和推理)。 其中细节理解题和猜测词义题属于客观题; 主旨大意题和推理判断题属于主观题。 针对不同类型的题目,要在平时的练习过程中,结合具体的题目,给学生进行解题方法的指 导和讲解。对于客观题,要提醒他们阅读时关注文章的细节,如时间,地点或一些具体数字, 在选择答案时,务必从原文中找到确切的依据。 我们可将阅读理解归纳为以下四大题型,根据阅读理解题考查角度的不同,可采用不同 的解题技巧来应付。

1

Ⅰ.事实细节题 属于细节类型的阅读理解题一般只针对某个特定的细节,题型可以多种多样。此类题型 一般分两种。第一种是直接理解题,在原文中可以直接找到答案。第二种是词义转换题,正 确选项是原文有关词语和句子的转换。做此类试题一定要抓住事件发生的时间、地点、人物、 发展过程和结局等环节,所选答案一定要符合原文,切不可望文生义。这类题型的主要提问 方式常为: ①Which of the following is true/NOT true in the passage? ②Which of the following statements is NOT discussed/mentioned in the passage? ③Which is the right order of the events given in the passage? ④All the following statements are NOT true except . 细节题的破解一般采用寻读法,即先看试题,再读文章。对有关信息进行快速定位,再 将相关信息进行整合、甄别、分析、对比,有根有据地排除干扰项,选出正确答案。此法加 强了阅读的针对性,提高了做题的准确率,节省了宝贵的时间。寻读法还特别适用于对图形 表格类题材的理解。做此类型的题目还要特别注意句子的逻辑关系。英语中有许多功能词, 如: 表因果关系的 because, since, as 等; 表转折关系的 but, however ,on the contrary, on the other hand 等等。 Ⅱ.猜测词义题 在高考阅读题中,考生遇到的最大障碍往往有两个:一是被已认识的单词的某一熟知含 义所误导;二是被完全不认识的单词的意思所阻碍,从而出现理解偏差或理解困难,影响阅 读的速度。其实解决这两个困难的一个重要法宝是考生在心目中树立起上下文观念,要学会" 顺藤摸瓜",通过构词,语法,定义,同位,对比,因果,常识,上下文等线索确定词义。在 阅读解题时要注意从以下七个方面着手: 1)根据定义或解释、说明猜测生词的词义 在 be, be called, call 等判断词出现的判断句中,或定语从句及标点符号,可以根据已知部分, 猜测生词的含义。 例如: The herdsman, who looks after sheep, earns about 650 yuan a year.通过理解定语从句的意 思,能猜出 herdsman 是“牧人”。 2)根据对比关系猜测生词的词义 在 but,however,yet,otherwise,though 这些表示意义转折的连词出现的句子中,其前后的 词有明显对比关系,根据已知的内容,通过这种对比关系,就很容易猜出生词的词义了。 例如: Though Tom’s face has been washed quite clean, his neck still remains grubby. 和 clean 意 思相对的便是“肮脏的”了,因此可猜出句中 grubby 的意思是“肮脏的”。 3)通过因果关系猜测词义 because, since 与 as 是连接原因状语从句的从属连词,so 是连接表示结果的状语从句的连词, so...that 与 such...that 中的 that 是连接结果状语从句的。 当这些信息词出现在有生词的句子中, 通过因果关系,依据已知部分就能猜出生词的词义。 例如:She wanted the hairdresser to trim her hair a bit because it was too long. 根据 because 从句 所讲的意思,我们就可推测 trim 就是“修剪”之意。 4)根据生活常识猜测词义 运用逻辑推理能力,自身的生活经验及生活常识。再联系上下文能读懂的部分,可以正确猜 出词义。 例如:Most of the roses are beginning to wither because of the cold. 根据句子意思及生活经验, wither 表示“枯萎”。

2

5)根据同等关系猜测词义 同等关系,指的是一个词,一组词或短语在句中作同一成分,而且它们的词义都属于同一范 畴。明显的标志是,这样的词组或短语中间常常用并列连词 and 或 or 来连接。 例如: At forty-two he was in his prime and always full of energy. 从“年龄 42 岁”以及与 prime 具有同等关系的 full of energy 可以猜出 prime 的意思是“盛年时期”。 6)根据列举的事例猜测词义 You can take any of the periodicals: “The World of English”. “Foreign Language Teaching in Schools”, or “English Learning”. 从后面列举的例子中,可以猜出 periodical 是“期刊,杂志”的 意思。 7)根据构词法知识猜测词义 根据学过的构词法知识,知道词根和前缀或后缀的意义,就可猜出由它们组成的新词词义。 例如在 2006 年福建的高考题文章中有这样一句: The schools are reluctant to take off — even teachers with tickets for the England-Argentina game had trouble getting the day off. A.kind B.unwilling C. free D.careless 【解题思路】通过破折号可知正确答案为 B. Ⅲ.推理判断题 做这类题要求考生在阅读理解整体语篇的同时,又要求学生对作者的态度、意图及文章细节 的发展作正确的推理判断,力求从作者的角度去考虑,不要固守自己的看法或观点。不要主 观臆断,凭空想象,任意发挥,而走入误区。学生要学会运用主题句去推测、揣摩文字背后 作者的意图,运用归纳、对比、演绎技能,运用背景知识去挖掘文章深层含义,从而正确理 解作者的言外之意,同时认真体会文章的语气与感情基调(如:否定、厌恶、反问、讽刺等)。 这类试题常以如下句式发问: ①What can you conclude/ imply from this passage? ②What’s the author’s attitude(态度)towards...? ③We can infer /learn from the passage that... 如: Once there was something wrong with a machine in a factory. The workers could do nothing but turn to a German engineer for help, who drew a line on it and said, “Take off the part where the line is and change it for a new one. ”The machine, with a new line on, began running well again. The engineer then asked for $ 30,000 for what he had done. The following were what he wrote on a bill, “The new part only costs one dollar, and knowing where the problem with the machine is costs $ 29,999.” Q: What can you conclude from this passage? A. the engineer asked for too much money B. the workers should pay the money C. the knowledge is worth money D. the new part could cost more 这篇短文是作者讲的一个故事, 那么通过这个故事我们可以判断出什么呢?虽然作者没有 言明,但是我们可以断定,发现问题的所在需要智慧和知识,知识是创造价值的源泉,因此 此题的正确答案应为 C。 Ⅳ.主旨大意题 这种题型要求考生能够把握文章的总体,并真正理解主题和中心;要求能较好地运用概括、 判断、归纳、推理等逻辑思维方法解题,难度较大,属于高层次题。 一般主旨大意题可以分为两类: 1.确定文章的标题和主题(title or topic) 标题位于文章之首,用来高度概括文章内容,点明文章主题。它可以是单词,短语,也可以 是句子。要确定文章标题,首先,要在阅读原文的基础上,考虑标题是否与主题密切相关; 其次,看标题是否能概括全文内容。不能只概括短文中的某些事实或细节;然后,要注意标
3

题范围不应太大或太小;最后,标题应简练并能吸引读者。即:1、独特新颖 2、概括性强 3、 短小精炼。 常见的标题型题干: 1) The best title/ headline for this passage might be________. 2) The text (passage) could be entitled ______. 3) What is the best title for the passage? 4) What’s the topic of the article? 如:In the 1930s, a lot of people in the USA were out of work. Among these people was a man named Alfred Butts. He always had an interest in word games and to fill his time he planned a game which he called “Lexico”. However, he was not completely satisfied with the game, so he made a number of changes to it and changed its name from “ Lexico” to “Alph” and then to “Criss Cross”. He wanted to make some money from his new game but he didn’t have any real commercial(商业 性的)success. Q: The text is mainly about________. A. Lexico B. Three men C . A word game D. Alfred Butts. 【解题思路】答案 A 和 C 以偏概全。因此此题的正确答案应为 D。 2.主题句(topic sentence)及主旨大意(main idea)的概括 一篇文章一般表达一个中心内容或主题。这个中心内容或主题通常用一个句子来概括。此句 叫做主题句。一般来说,说明文和议论文都有主题句,而且多位于文章的开头,有时也位于 文章的中间或末尾。但有时不能在文中直接找到主题句,要求读者把握每段的主题句,弄清 段于段之间逻辑关系的基础上自己归纳总结。 主题句必须能简洁明了地概括全文的主要内容, 具有高度的综合性和概括性。 文章或段落的其他句子都是对主题句的进一步解释,说明,论证或 扩展. 常见的主题句和主旨型题干: 1) What is the topic sentence of the passage? 2) This article/text/passage mainly tells that _____________. 3) Which of the following gives a general idea of the passage? 4) Which of the following is the main idea of the passage? 如:Joshua Bingham studied 4 years at the University of Paris and decided to leave his graduation. He transferred to the University of Berlin and graduated with honors. Harvard Law School and, later, Boston College provided him with an excellent legal background. He is presently a corporation lawyer in Miami, Florida. Q: What is the main idea of the passage? A. How Joshua Bingham became a lawyer. B. Bingham is a diligent student. C. Joshua Bingham received an excellent education. D. A good lawyer needs good education. 【解题思路】 此文没有主题句。全篇共四句,只陈述了四个细节(detail)性的事实。因此就答 案本身看,个个都对。读者只能将所有的 details 综合起来,进行逻辑推理,才能构成一个没 有言明的主题思想(unstated main idea)。 由于文中主要涉及了 Joshua Bingham 接受教育的情况, 即作者想告诉我们的是:Joshua Bingham 接受过良好的教育,所以答案是 C。总之,阅读水 平的提高不是一两天的阅读就可以见效的。想要提高阅读能力,一是要培养良好的阅读行为 习惯;如:要用眼光看,不要用手指去点;要默读,不要小声读。二是要积累大量的词汇, 把阅读中的高频难词熟记,每次阅读后要整理好生词,然后记住其意思。三是要广泛地做课 后阅读,坚持每天读 1-2 篇文章。四是不要一遇到生词就查字典,要先猜其意义,等做完题 目后再查字典,以免影响阅读速度。

4

基础练习 故事类 (1) Son’s Help Mr. Lang worked in a factory. As a driver, he was busy but he was paid much. His wife was an able woman and did all the housework. When he came back, she took good care of him and he never did anything at home. So he had enough time when he had a holiday. A few friends of his liked gambling(赌博) and he learned it soon. So he was interested in it and hardly forgot anything except gambling. He lost all his money and later he began to sell the television, watches and so on. His wife told him not to do it but he didn’t listen to her. She had to tell the police. He and his friends were punished for it. And he was hardly sent away. After he came out of lockup(拘留所), he hated her very much and the woman had to leave him. It was New Year’s Day. Mr. Lang didn’t go to work. He felt lonely and wanted to gamble again. He called his friends and they came soon. But they were afraid the police would come. He told his five-year-old son to go to find out if there were the policemen outside. They waited for a long time and didn’t think the police would come and began to gamble. Suddenly opened the door and in came a few policemen. “I saw there weren’t any policemen outside, daddy,” said the boy, “so I went to the crossing and asked some to come.” 1. Mr. Lang was paid much because _______. A. he was a driver B. he worked in a factory C. he had a lot of work to do D. he had worked there for a long time 2. Mrs. Lang did all housework because _______. A. she couldn’t find any work B. she thought her husband was tired C. her husband spent all time in gambling D. she wouldn’t stop her husband gambling 3. _______, so he was put into lockup. A. Mr. Lang often gambled B. Mr. Lang was late for work C. Mr. Lang didn’t help his wife at home D. Mr. Lang wasn’t polite to the police 4. The woman had to leave Mr. Lang because _______. A. he didn’t love her any longer B. he wouldn’t stop gambling C. he had been put into lockup D. he was hardly sent away by the factory 5. Which of the following is right? A. The boy hoped his father to be put into lockup again. B. The boy thought his father needed some policemen. C. The boy hoped his father to stop gambling soon. D. The boy hoped his mother to come back. 【答案与解析】本文讲一个赌棍想要赌钱,因此叫他的儿子把风,可他的儿子却把警察找来 的故事。 1. C。细节题。根据第 1 段第 2 句话 As a driver, he was busy but he was paid much 可知答案为 C。 2. B。 推断题。 根据第 1 段第 3 句话 His wife was an able woman and did all the housework. When he came back, she took good care of him and he never did anything at home 可知答案为 B。 3. A。推断题。根据 His wife told him not to do it but he didn’t listen to her. She had to tell the police 可知答案为 A。
5

4. A。细节题。根据 …he hated her very much and the woman had to leave him 可知答案为 A。 5. B。语义理解题。根据最后一句话 I saw there weren’t any policeman outside, daddy, so I went to the crossing and asked some to come 可知答案为 B。 教育类 (2) Students in many countries are learning English. Some of these students are small children. Others are teen-agers. Many are adults. Some learn at school, others by themselves. A few learn English by learning the language over the radio, on TV, or in film. One must work hard to learn another language. Why do all these people want to learn English? It is difficult to answer this question. Many boys and girls learn English at school because it is one of their subjects required for study. They study their own language and maths and English: Some people learn it because it is useful for their work. Many people learn English for their work. Many people learn English for their higher studies, because at college or university some of their books are in English. Other people learn English because they want to read newspapers or magazines in English. 1. People learn English _______. A. at school B. over the radio C. on TV D. not all in the same way 2. Different kinds of people want to learn English _______. A. together with other subjects B. for different reas** C. for their work D. for higher studies at colleges 3. From this passage we know that _______. A. we can learn English easily B. English is very difficult to learn C. English is learned by most people in the world D. English is a useful language but one must work hard to learn 4. Which of the following is right? A. We don’t need to learn any foreign languages. B. We can do well in all our work without English. C. English is the most important subject in schools. D. We should learn English because we need to face the world. 【答案与解析】这篇文章探究了学习英语热潮的现象和发生这种现象的原因。 1. D。由第 1 段我们可以知道学习英语的形式可以 over the radio, on TV, or in film 等不同的方 式。 2. B。 根据第 2 段人们学习英语的原因有 required for study, useful for their work, for high studies 等几种。由此可推知人们学习英语的原因是不同的。 3. D 。由于人们学习英语的各种原因可以发现英语是非常有用的。但从 small children 到 adults(成年人)都用各种形式去学,说明英语必须靠人的努力才能学好。 4. D。由于文章中说很多国家都学习英语,那么如果不学习英语就不能融入现代社会。所以 学习英语的目的是 we need to face the world(我们需要面对这个世界)。 科技类 (3) The computer is a useful machine. It is the most important invention in many years. The oldest kind of computer is the abacus(算盘), used in China centuries ago, but the first large, modern computer
6

was built in 1946. A computer then could do maths problems quite fast. Today computers are used in many ways and can do many kinds of work. In a few years the computer may touch the life of everyone, even people in faraway villages. In the last few years, there have been great changes in computers. They are getting smaller and smaller, and computing faster and faster, Many scientists agree that computers can now do many things, but they cannot do everything. Who knows what the computers of tomorrow will be like? Will computers bring good things or bad things to people? The scientists of today will have to decide how to use the computers of tomorrow. 1. The computer is a _______ machine. A. helpful B. strange C. large D. dangerous 2. The first large, modern computer was built about _______ years ago. A. a few B. forty C. sixty D. eighty 3. The computers of today are _______ than before. A. bigger B. fewer C. smaller D. taller 4. Computers can do _______. A. everything B. anything C. nothing D. lots of things 5. The scientists of today _______ how to use the computers of tomorrow. A. may decide B. must decide C. can make D. needn’t make 【答案与解析】本文讲计算机的发展历史。 1. A。细节题。根据据第 1 句话 The computer is a useful machine 可知答案为 A。 2. C。推断题。第一台计算机是 1946 年生产的,距今大约 60 年,所以应选 C。 3. C。细节题。根据第 3 段第 2 句 They are getting smaller and smaller 可知答案为 C。 4. D。 推断题。 根据第 2 段第 1 句 Today computers are used in many ways and can do many kinds of work 以及…but they cannot do everything 可知答案为 D。 5. B。细节题。根据最后一句话 The scientists of today will have to decide how to use the computers of tomorrow 可知答案为 B。 历史类 (4) Napoleon agreed to plans for a tunnel(隧道) under the English Channel in 1802. The British began digging one in 1880. Neither tunnel was completed. Europe has had to wait until the end of the 20th century for the Channel Tunnel. After nearly two centuries of dreaming, the island of Great Britain is connected to Continental Europe for the first time since the Ice Age, when the two land masses moved apart. On May 6, 1994, Britain’s Queen Elizabeth and France’s President Mitterrand carried out the official opening. The Queen was accompanied(陪同) on her train journey through the historic tunnel by one of her Rolls-Royce cars which was placed on the train. The following day saw celebration taking place in Folkestone and Calais. Regular public services did not start until the latter part of 1994. 1. The island of Great Britain is _______. A. connected to France all the time B. separated from France with a tunnel C. separated from France all the time D. joined to France with the tunnel 2. Queen Elizabeth _______ at the opening.
7

A. took her car Rolls-Royce through the tunnel B. took her car which was placed on her train through the tunnel C. took her train through the tunnel D. took Mitterrand’s train through the tunnel 3. Before 1994, one could go to Britain from France _______. A. only by ship B. by ship or plane C. by car or train D. by ship, car or train 4. Which of the following is right? A. Napoleon made plans for the tunnel. B. The public could pass through the tunnel by train after May 6, 1994. C. The tunnel was built for two centuries. D. The tunnel will do great good to Britain and France. 【答案与解析】本文主要讲述拿破仑早在 1802 年就同意在英吉利海底修建隧道的计划,英国 在 1880 年就开始挖掘,但都没有完成。大约两个世纪后,即到了 1994 年,大不列颠岛和欧 洲大陆才由海底隧道连接起来。 1. D。 语义理解题。 从第 1 段 the island of Great Britain is connected to Continental Europe for the first time since the Ice Age 可以看出 the island of Great Britain 和 France 是由 the tunnel 连接起 来的。 2. C。语义理解题。第 2 段第 2 句话 The Queen was accompanied(陪同) on her train journey through the historic tunnel by one of her Rolls-Royce cars which was placed on the train 已明确告 知 Queen Elizabeth 是怎么去参加开幕典礼的。 3. B。判断题。既然 1994 年以前没有隧道,那当然只有坐船或乘飞机从英国去法国。 4. D。判断题。拿破仑是同意修建隧道的计划,并不是制定计划,故排除 A 项;接近 1994 年 底,公众才能够坐火车穿过隧道,B 项不对;文章并没有说隧道建了多长时间,C 项也不对; 而隧道修建成功时,英、法两国元首都出席,由此可见隧道对两国的重要性。 人物类 (5) Nick Petrels is a doctor in Montreal. He works 60 hours a week. He takes care of 159 patients a week in the hospital and at his office. He’s been a doctor for ten years. Dr. Petrels gives his patients good medical advice. But he doesn’t just tell his patients what to do. He also sings to them on television! Dr. Petrels has his own TV show. The show is in Italian, English and French. The doctor starts the show with a song and then gives medical advice. He explains a medical problem or disease in simple language. After that, he sings another song. Dr. Petrels produces and performs in his own show every week. The program is very popular with his patients and with people who enjoy his singing. His dream is to perform(表演) in Las Vegas. His favorite songs are love songs, and he has a compact disk of love songs that he wrote. Dr. Petrels says, “I always loved to sing. All my problems are gone when I sing.” But when Dr. Petrels w as young, his father didn’t want him to be a singer, so he went to medical school. Some people tell Dr. Petrels he can help people more as a doctor. But Dr. Petrels says he helps people when he sings, too. “I like to make people smile. Sometimes it’s diffi cult to make a sick person smile. Medicine and entertainment(娱乐) both try to do the same thing. They try to make people feel good.” 1. Dr. Petrels works 60 hours a week, because he _______.
8

A. gives his patients medical advice B. takes care of 159 patients a week C. sings on television D. has his own TV show 2. Dr. Petrels _______, so he is called a singing doctor. A. has been a doctor for ten years B. always loved to sing C. is popular with his patients D. also sings to his patients on TV 3. In his TV show, Dr. Petrel _______. A. sings and gives medical advice B. sings about different diseases C. starts to explain diseases with a song D. sings love songs he wrote 4. Dr. Petrels’ show is popular _______. A. in Las Vegas. B. at medical school C. with people who like his singing D. with patients in Montreal 5. Dr. Petrels says he likes to _______. A. help people sing B. make people feel better C. do the same thing D. make difficult people smile 【答案与解析】这篇文章描绘在 Montreal 一个有趣的医生,他不但给病人治病,还在自己的 节目中为病人唱歌,给他们带来欢笑。 1. B。第 1 段告诉我们 He takes care of 159 patients a week, 如此多的病人,难怪 He works 60 hours a week。 2. D。由第 2 段的 He also sings to them on television,我们可得知他被称为 a singing doctor 的 原因。 3. A。根据第 2 段的 The doctor starts the show with a song and then gives medical advice,我们 便可知道 Dr. Petrel 在他的节目中干些什么。 4. C。 根据第 3 段的第 2 句 The program is very popular with his patients and with people who enjoy his singing 可推知答案为 C。 Dr. Petrel 受欢迎的不只在 Las Vegas 这些地方和 Patient 这些人。 5. B。最后一句的 They try to make people feel good 告诉了我们 Dr. Petrels 想干什么。 社会类 The Internet has led to a huge increase in credit-card (信用卡) fraud. Your card information could even be for sale in an illegal web site(非法网站). Web sites offering cheap goods and services should be regarded with care. On-line shoppers who enter their credit-card information may never receive the goods they thought they bought. The thieves then go shopping with your card number — or sell the information over the Internet. Computers hackers(黑客) have broken down security(安全) systems, raising questions about the safety of cardholder information. Several months ago, 25, 000 customers of CD Universe, an on-line music retailer(零售商), were not lucky. Their names, addresses and credit-card numbers were posted on a Web site after the retailer refused to pay US $157, 828 to get back the information. Credit-card firms are now fighting against on-line fraud. Mastercard is working on plans for Web — only credit card, with a lower credit limit. The card could be used only for shopping on-line. However, there are a few simple steps you can take to keep from being cheated(欺骗). Ask about your credit-card firm’s on-line rules: Under British law, cardholders have to pay the first US $78 of any fraudulent(欺骗性的) spending. And shop only at secure sites; Send your credit-card information only if the Web site offers
9

advanced secure system. If the security is in place, a letter will appear in the bottom right-hand corner of your screen. The Website address may also start https: //—the extra “s” stands for secure. If in doubt, give your credit-card information over the telephone. Keep your password(密码) safe: Most on-line sites require a user name and password before placing an order. Treat your passwords with care. 1. What do most people worry about the Internet according to this passage? A. A lot of stolen credit-cards were sold on the Internet. B. Fraud on the Internet. C. Many Web sites are destroyed. D. Many illegal Web sites are on the Internet. 2. What is the meaning of “fraud”? A. Cheating. B. Sale. C. Payment. D. Safety. 3. How can the thieves get the information of the credit card? A. The customers give them the information. B. The thieves steal the information from Web sites. C. The customers sell the information to them. D. The thieves buy the information from credit-card firms. 4. How many pieces of advice does the passage give to you? A. Four. B. Three. C. Five. D. Six. 5. You are shopping on the site: http: // www. Shopping. com, and you want to buy a TV set, what does this article suggest to do? A. Order the TV set at once. B. Do not buy the TV set on this site. C. E-mail the site your credit-card information. D. Tell the site your password and buy the TV set for you. 【答案与解析】本文介绍了网上黑客人员盗用信用卡资料进行欺骗的行为以及我们该怎样防 卫的措施。 1. B。推断题。根据文章第 1 段第 1 句(因特网已导致使用信用卡欺骗行为大量增加)可推知此 题答案为 B。 2. A。词义猜测题。根据第 1 段第 2 句(你的卡上资料可能会在网上非法出售)和第 4 段最后一 句(可采用下列步骤防止受欺骗)可推知此题答案为 A。 3. B。推断题。根据文章第 2 段的提醒(当心那些提供便宜商品或服务的网址)可推知此题答案 为 B。也可采用排除法:根据文章内容,排除 A 和 C(并且此两项也不合情理);根据文章第 4 段第 1 句可知选项 D 也不正确。因此选 B。 4. A。细节题。根据对文章第五、六、七、八段的归纳可推知此题的答案为 A。 5. B。细节题。根据文章倒数第 2 段中的说明:安全的网址应在电脑的右下角有一个小字母, 或在网址中有一个字母 S,而问题中的网址中没有字母 S,从而可推知此题答案为 B。

10


相关文章:
阅读理解题型解读、解题技巧及练习
阅读理解题型解读解题技巧及练习_英语_高中教育_教育专区。高中阅读理解题型解读 (一)阅读是获得更综合、更复杂、更精确信息的必要手段,考生在做阅读理解时,不仅...
高中英语阅读理解题型解读、解题技巧及练习(教师版)
高中英语阅读理解题型解读解题技巧及练习(教师版)_英语_高中教育_教育专区。高中阅读理解题型解读(教师版)(一)阅读是获得更综合、更复杂、更精确信息的必要手段,...
小学语文阅读理解解题技巧+练习
小学语文阅读理解解题技巧+练习_语文_小学教育_教育专区。阅读理解答题技巧一、 ...8、“根据语境解释词语”题型 有两种答题方式, 一种是通过对上下文的分析,直接...
初中阅读理解细节题解题技巧及练习(教师版)
初中阅读理解细节题解题技巧及练习(教师版)_英语_初中教育_教育专区。初中阅读理解...A) helpful B) awful C) frightening D) amazing 分析:细节题,从文章第一段...
高中阅读理解细节题解题技巧及练习(教师版)
高中阅读理解细节题解题技巧及练习(教师版)_英语_高中教育_教育专区。高中阅读理解...下面结合最新高考试题,对细节题的不同类型加以解读。 1、直接信息题 对此类...
初中英语阅读理解常见题型及答题技巧
英语阅读理解常见题型及答题技巧曾经就有人用"成也...三、 对文章的评价分析, 一定要坚持“词不离句, ...一、多练习。理论再多再精彩终究不能做对,"纸...
初中英语阅读理解常见题型及答题技巧 (1)
英语阅读理解常见题型及答题技巧曾经就有人用"成也...三、 对文章的评价分析, 一定要坚持“词不离句, ...一、多练习。理论再多再精彩终究不能做对,"纸...
高考英语阅读理解解题技巧及经典题型
高考英语阅读理解解题技巧及经典题型_英语_高中教育_...针对不同类型的题目,要在 平时的练习过程中,结合...分析、对比,有根有据地排除干扰项, 选出正确答案...
阅读理解主要题型解题技巧
阅读理解主要题型解题技巧 阅读理解主要题型解题技巧 一、阅读理解题型简介阅读理解...4.精读时应适当练习句子成分分析,这是一个基本功。 5. 精读时还要注意词义...
更多相关标签: