2015 年高考仿真模拟试卷·新课标卷 II（四）
本试卷分第 I 卷（选择题）和第 II 卷（非选择题）两部分。考试结束后，将本试卷和答案卡 一并交回。 注意事项： 1.答第 I 卷前考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。 2.选出每小题答案前，用 2B 铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动，用橡皮擦 干净后，再选涂其他答
第一部分 听力 略
第二部分 阅读理解（共两节，满分 40 分） 第一节（共 15 小题；每小题 2 分，满分 40 分） 阅读下列短文，从每题所给的四个选项（A、B、C、D）中，选出最佳选项。并在答题卡上将 该选项涂黑。 A （2015 年吉林长春高三新起点调研考试英语试卷）In 1975, George Carlin appeared on a popular TV show, Saturday Night Live, with his famous words about blue food. “Why is there no blue food? I can’t find blue food—I can’t find the flavor of blue! I mean yellow is lemon; orange is orange and red is cherry. Where is the blue food? ” Well, Carlin pretty much has it right—there’s not no blue food, but there’s certainly not a lot of it. Fresh-picked blueberries are blue, though they become purple when they are turned into jam. The blue in blueberries—like the purple in grapes and the red in tomatoes—is found in nature. But it isn’t a hot color for food. People don’t seem to prefer blue food. Some diet programs even suggest that those determined to lose weight should make their food blue. Eating, in part, begins with our eyes. Charles Spence—an experimental psychologist from Oxford University—points out that color can change our taste experience. Commonly, we consider red-colored foods up to 20% sweeter than they actually are; and green foods as being more sour.
Spence suggests: human expectations may be influenced by our long history of watching - green fruits can become sweet as they grow up and turn red. But what about blue? Except blueberries, much of the blue food we see these days is dyed blue artificially. Food producers argue that artificial color doesn’t do much harm to health. A lot of research shows that some physical problems of kids are related to food dyes—while other studies show no effects at all. Blue birthday cake or even blue-dyed chicken can be served on the dinner table. So what? 21. George Carlin’s words are placed at the beginning of the passage to _______. A. show the author’s opinion B. introduce a TV show C. tell a famous person D. lead in the topic 22. Which of the following statements of blue is true? A. Blueberries are always blue, whether fresh or not. B. The blue in blueberries is found unnatural. C. Blue is not a very popular color for foods. D. People often feel cold when they eat blueberries. 23. Eating sometimes begins with our eyes because _______. A. our taste experience can be influenced by color B. red-colored food are 20% sweeter than green food C. people prefer red-colored food to green food D. before eating, people watch food for a long time 24. The underlined words “is dyed” in Para. 4 are closest in meaning to “_______”. A. is eaten up B. has grown up D. is harmful to
C. is changed in color
B （2015?甘肃省部分普通高中高三 2 月第一次联考）A ground-based system that uses much stronger signals than GPS can find your location in cities and indoors. It is a new positioning system that could compete with GPS to make sure you never lose your directions again.
Instead of satellites, Locata uses ground-based equipment to launch a radio signal over a localized area that is a million times stronger on arrival than GPS. It can work indoors as well as outdoors, and the makers claim the receivers can be shrunk to fit inside a regular cell phone. Even the US military, which invented GPS technology, signed a contract last month agreeing to a large-scale test of Locata at the White Sands Missile Range in New Mexico. “This is one of the most important technology developments for the future of the positioning industry,” says Nunzio Gambale, CEO and co-founder of the firm Locata, based in Griffith, Australia. As for the Locata’s accuracy, Christopher Morin of the US Air Force tested it recently at White Sands, and it worked to within 18 centimeters along any axis(轴). Morin says it should be possible to get the resolution down to 5 centimeters. Admittedly, the tests were performed in an open desert where GPS also works beautifully, but its signals are weak— like a car headlight from 20,000 kilometers away— and easily blocked by solid objects. “Locata’s signal is far stronger, though not guaranteed to work in a complex urban environment,” says David Last, consultant to the UK’s General Lighthouse Authorities. “Locata’s technology will face competition in the race to transform indoor navigation. But it could shine in specific areas,” Gambale says. “Robots with Locata could easily navigate inside buildings without the complex optical systems they need at the moment. And process that handle precise location data could not only guide you around a mall, railway station or airport, but also take you to the exact shelf in a shop for the product you want. The units small and cheap enough for smart phones should be available within five years— a similar path to the one GPS took on its way towards world domination.” 25. The passage is written mainly to A. encourage people to buy the Locata B. tell us the disadvantage of the GPS C. introduce a new positioning system Locata D. tell us that Locata will replace GPS one day 26. Which of the following is not true about Locata according to Paragraph 2? A. Without the help of the satellites, Locata can tell you where you are. B. The US military has to test it before using it. .
C. Locata has a better signal than GPS. D. Locata can be fixed into smart phones only. 27. Which of the following words can be used to replace the underlined word in Paragraph 4? A. accuracy B. speed C. determination D. length
28. According to the passage, what can we know about Gambale? A. He did the experiment at White Sands. B. He is confident in Locata and think highly of it. C. He said that Locata could not work in a complex urban environment. D. He is worried about the competition that Locata faces.
C （江西省重点中学盟校 2015 届高三第一次十校联考） How do you celebrate New Year’s Day? If I had to take a guess, you probably celebrate New Year’s Day surrounded by family and friends, enjoying drinks of your choice (probably wine and champagne) and watching the ball drop. If you’re particularly lucky, perhaps you share a kiss with that special someone when the clock hits 00:00am.Have you ever imagined how New Year’s Day would look in another country? Listed below are five of the top ten “Unique New Year Traditions from Around the World.” 1. Breaking Dishes on Neighbor’s Door——Denmark A strange and weird Danish New Year tradition, depending on how you look at it, is throwing dishes at neighbor’s door. Strangely, this makes them happy instead of annoying them. The family with the tallest tower of broken plates, glasses, cups and other crockery is considered to be the luckiest person because it symbolizes their large amount of loyal friends. 2. Talking to Spirits——Mexico Talking to spirits is a part of Mexican belief. Mexicans strongly believe that they can communicate with the souls of their dead loved ones. New Year’s Eve is considered the best time to communicate with dead spirits to convey a message or ask for guidance. And this is not done at home on an individual basis but is a legal Mexican practice. Taos Inn, in New Mexico for example, offers 15 minutes session of spiritualism and meditation for $15. Not a bad price for some helpful guidance! 3. Wearing Polka Dots ——Philippines Imagine streets full of people wearing polka dots and dining room tables full of round shaped food
and fruits on one single day of the year. This all actually happens in the Philippines on New Year’s Eve every year. Philippines believe that this will bring them prosperity by associating the round dots to coins and wealth. 4. Burning Scarecrow（稻草人） Dummy——Ecuador Ecuador has a unique custom of crafting scarecrows and then burning them at midnight. They adorn them and fill the scarecrows with newspapers and pieces of wood. As midnight approaches, everyone gathers outside their home and each family burns their own scarecrow. The tradition says that this destroys all the bad things that took place in the past 12 months. The scarecrow also scares away bad luck, which in turn, fills their new year with luck and happiness. 5. Mistletoe（槲寄生） Leaves Are Placed Under Pillow to Find Husband——Ireland The single women of Ireland wait desperately for New Year’s Eve because it is the night that can bring them the love of their lives. They place mistletoe leaves under their pillow hoping to catch their future husband. It is also believed in the Irish culture that this act will help them get rid of bad luck. The world is a large and very different place. Yes, people of all nations may celebrate New Year’s much differently around the world, with different traditions, but there are a lot of general themes to be seen. We all want to start a new, fresh year with renewed enthusiasm and hope no matter what happened during the past year. We all want to be happier, find love, renew friendships increase our wealth and also hope for a little extra luck in the coming new year. 29. When New Year’s Day is coming, people always celebrate it in many ways EXCEPT __________. A. sharing the time with their lovers C. setting the ball drop B. getting together with their families D. enjoying drinks with their friends
30. What can you learn when you are paying a visiting to Mexico during New Year’s Day? A. It’s commonly believed that the dead have spirits and souls living around. B. It’s New Year’s Day that Mexicans consider the best time to talk to spirits. C. You’d better talk to your ancestors just at home secretly, or you’ll break the law. D. You can ask for help free when you want to talk to the dead. 31. The single women of Ireland always ________ hoping to catch their future husband on New Year’s Eve.
A. wear polka dots C. break dishes on neighbor’s door 32. What can you conclude according to the passage?
B. burn scarecrow dummy D. place mistletoe leaves under their pillow
A. No matter how we celebrate New Year, we have the only theme----increasing our wealth. B. Celebrating New Year’s Day means looking forward to a happier and better coming year. C. It’s seldom to see different traditions to celebrate New Year. D. The traditions will be changed with the time going by.
D （2015?江苏省南通市第一次调研测试）Dive with Big Sharks Our shark dive adventures make use of hookah systems and shark cages. A hookah system is a system of providing air from the surface to divers down below. Cage divers breathe by using a regulator connected to an air hose. Is Shark Diving Dangerous? Yes. You could get sunburn. You could hit your head on the top bunk getting out of bed. You could fall overboard. As for a shark attack, according to the International Shark Attack File, you are far more likely to be killed by a dog or a deer. Pricing & Details One day Cage Diver Adventure--$875 Our expert shark diver team will accompany you to the best viewing areas within the Marine Sanctuary. There, we’ll drop our cage and prepare to provide you with a view you’ll never forget. No dive experience is necessary. Our cages sit just below the surface. You’ll be able to breathe comfortably from your snorkel or air hose while you move about the cage,taking photos and having fun. Top Shark Adventure --&375 If you want to see great white sharks but prefer them a little further away, we offer great top-side shark viewing from our observation deck(甲板) . Help scan the horizon for fins and watch for sharks attacking their prey(猎物). Important Note There’s No Shark Guarantee
Although we go to the best places at the best time of year, we cannot guarantee you’ll see sharks. We’ve been very successful in past shark seasons and expect another incredible year. However, if we see no shark, there’s no refund(退款). 33. Which of the following is true about the two adventures? A. Top Shark Adventure makes use of the two adventures. B. Top Shark Adventure is suitable for those worried about danger. C. Cage Diver Adventure is less interesting than the other. D. Cage Diver Adventure offers you a view of the bottom of the sea. 34.We can learn from the advertisement that there might be a risk that ______. A. you are hurt by a shark while diving there B. you are out of breath deep down in the sea C. you fail to achieve your purpose of the trip D. You suffer from lack of skill in the shark diving 35.It can be inferred from the advertisement that shark diving is _______. A. difficult but exciting C. expensive but popular B.challenging and tiring D. amazing and enjoyable
第二节（共 5 小题；每题 2 分，满分 10 分） 根据短文内容，从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。 （云南昆明 2015 届高三上学期摸底调研） Things to Remember When You’re Having a Bad Day Even the hardest days contain lessons that will help you be a better person. Feeling down? Consider these things to remember when you’re having a bad day. ? No one promised life would be perfect. 36 Don’t base your happiness on meeting every expectations you set for yourself. It is
good to be ambitious, but you’ll never be perfect. If you expect otherwise, your life will be filled with disappointments. ? 37 Trees that are slow to grow bear the best fruit. Don’t kid yourself into thinking success will come quickly. It isn’t easy to be patient, but anything worth doing requires time. 38 .
Without hard times, you wouldn’t appreciate the good ones. Strength does not come from winning. Your struggles develop your strengths. When you go
through hardships and decide not to give up, that is strength.
. It is hard to find much to
smile about when you fail, but how else would you improve yourself? If you look at failures as a part of your growing process, you’ll stay positive and follow your goals for as long as it takes. ? It’s OK to cry sometimes. Do not apologize for crying. Without this feeling, we are only robots. Don’t be afraid of crying. 40 Instead, it is an acceptable way to let go of your depressed feelings. If you let those
feelings build up without release(释放), you’ll have a much harder time dealing with them later. A. Don’t get sad if you lose. B. It isn’t a sign of weakness. C. Success doesn’t happen overnight. D. It’s not OK to worry now and then. E. Don’t compare your life with others’. F. Remember: Rome was not built in a day. G. If you look for perfection, you’ll never be content.
第三部分 英语知识运用（共两节，满分 45 分） 第一节 完形填空（共 20 小题。每题 1.5 分，满分 30 分）
阅读下面短文，从短文后各题所给的四个选项（A、B、C、D）中，选出可以填入空白处的最 佳选项，并在答题卡上将该项涂黑。 （2015· 山东省实验中学高三第一次诊断性考试）The eyes are one of the most expressive of body language. Keith，seventeen，from Montclair， New Jersey，learned the hard way about one 41 the eyes can make. “I had a teacher who 43 42 heavily on classroom discussion”Keith says. 44
“He seemed to have a strong how he could be so answer，I would 48 45
to know just when I didn’t have the answer. I couldn’t 46
.Then it dawned on(逐渐被人明白)me.
I didn’t know the
47 looking at him. When I did know what to say，I always stared straight back 49 myself to look him in the eye， 50 I knew the
him. From that moment on，I
answer or not. That trick has 51
me a lot of trouble. ”
some policemen，believe eye contact is a good
of testing 54 ，
honesty. If someone can’t look at you directly in the eye，then he or she is not playing they insist. After many experiments， can make false eye contact. Eye contact，though not a sure 55
，a number of exports have found out that good liars
56 of dishonesty, is a clear way to show interest in another 57 on you.
person. When a person looks at you and continues to do so, you know his attention is When he turns his head away， his mind is probably 58 . But there is 59
. A shy person may
have trouble making and keeping eye contact， no matter how interested he is in the other person. And certain nationalities，such as the British and Germans，are much eyeball-to-eyeball contact than，say，the French and the Arabs. 41. A. 1etter 42. A. 1ooked 43. A. ability 44. A. figure out 45. A. slow B. notice B. graded B. body B. speak out B. sharp C. message C. 1ived C. mind D. news D. took D. way D. put out 60 oriented(适应)to
C. turn out
D. cautious D. At times
46. A. The first time 47. A. hate 48. A. allowed 49. A. on 50. A. when 51. A. saved 52. A. except 53. A. 1esson 54. A. honestly
B. Last time B. enjoy B forbade
C. Each time C. 1ike C. taught D. avoid
B. at B. whether B. given B. adding B. way
C. in C. if
D. of D. unless D. offered D. including D. approach D. constantly D. otherwise
C. increased C. beside C. chance
C. efficiently C. however C. sign
55. A. furthermore B. moreover 56. A. expression B. means 57. A. discovered B. lain 58. A. anywhere B. nowhere 59. A. exception B. expectation 60. A. worse B. 1ess
D. trick D. fixed D. everywhere D. adaptation
C. elsewhere C. question C. too
第 II 卷 第三部分 英语知识运用 第二节（共 10 分；每小题 1.5 分，满分 15 分） 阅读下面材料，在空白处填入适当的内容（不多于 3 个单词）或括号内单词的正确形式。 （云南昆明 2015 届高三上学期摸底调研）Around twenty years ago, I was going through hard times. I__61__(can) find a satisfying job. To my shame, I had to drive a school bus to make ends meet. One afternoon, while __62__(drive) through a suburban neighborhood, I was __63__sad that I kept asking myself, “Why has my life become so hard?” “What’s wrong with the world?” Then I pulled over the bus to drop off a little girl. As she passed,she__64__(hand) me a pretty earring, saying she found it _65__the floor and I should keep it in case the owner came to look for it. In the evening, the owner did come to look for her earring. When I gave it to her ,she got excited and said, “Thanks ,you are a __66__(really) gentleman.” I told her that she should thank the little girl__67__had found it. she said, “Yes, and you are a good driver, too.__68__a lovely world it is!” Then she left with satisfaction. I__69__(touch) by her words, I had thought something was wrong with the world just because of my poor condition. In fact,__70__was wrong with the world. I should change my attitude towards life.
第四部分：写作（共两节，满分 35 分） 第一节 短文改错（共 10 小题；每小题 1 分，满分 10 分） 假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文，请你修改你同桌写的以下作文。文中共有 10 处语言错误，每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。 增加：在缺词处加一个漏子符号（∧） ，并在此符号下面写出该加的词。 删除：把多余的词用（＼）划掉。 修改：在错的词下划一横线，并在该词下面写出修改后的词。 注意：1. 每处错误及其修改均仅限一词； 2．只允许修改 10 处，多者（从第 11 处起）不计分。 （江西省重点中学盟校 2015 届高三第一次十校联考） As it is known to us, fewer and fewer students
do sports regularly, what makes them weak and easily tired. There are many reasons about this. First of all, some of the students complained that they have too many homework, resulting in less time to take exercise. Beside, some of them think that it is very difficulty for them to keep doing exercise, because it is a very hard thing. Because lack of physical activities, many students are in poor health. I suggest that our school must take measures to encourage more students to take part in sports. For us students, no matter what busy we are, it is necessary to spare some time to do exercise.
第二节 书面表达（25 分） （安徽省合肥市 2015 届高三第一次教学质量检测） 当今，绿色生活方式已被人们广泛接受，并体现在生活的各个方面。某英语报社现正在 中学生中开展以“Green life at home”为主题的征文活动，请你用英语写一篇文章投稿。内 容要 点如下： 1.介绍你在家的具体做法(如节能节水、环保购物等） ； 2.提出倡议。 注意： 1.词数 120 左右； 2.可以适当增加细节，以使行文连贯； 3.文章开头已经写好，不计入总词数。 Green life style is becoming increasingly popular nowadays as it can help to reduce pollution and save energy.
2015 年高考仿真模拟试卷·新课标 II 卷（四）
第二部分 阅读理解 第一节 A 【语篇解读】本文是一篇说明文，通过对科学实验结果和人们饮食习惯的分析，介绍了日常 饮食中蓝色食物很少见的原因。 21.【答案】D 【命题立意】文章结构题 【试题解析】 文章首段 George Carlin 所说 “Why is there no blue food?...” 是为了引入文章主题， 即：为什么生活中蓝色食物很少见。故该题正确选项是 D。 22.【答案】C 【命题立意】细节理解题 【试题解析】该题考查对第二段细节内容的理解程度。根据“Fresh-picked blueberries are blue, though they become purple when they are turned into jam.”可知选项 A 错误。根据“The blue in blueberries—like the purple in grapes and the red in tomatoes—is found in nature.”可知选项 B 错 误。选项 D 的内容文中并未提及，故该题正确选项是 C。 23.【答案】A 【命题立意】细节理解题 【试题解析】 该题考查对第三段的细节理解程度。 根据 “we consider red-colored foods up to 20% sweeter than they actually are; and green foods as being more sour.”可知，选项 B 错误。选项 C 是对 “not hot” 的错误理解， 因此是错的。 根据 “human expectations may be influenced by our long history of watching”是指人类的饮食经历受长时间观察食物生长经验的影响，而不是说吃东西 之前要观察很久，因此选项 D 错误。根据“that color can change our taste experience” ，可知该 题正确选项是 A。 24.【答案】C 【命题立意】词义猜测题 【试题解析】根据第三段结尾处“green fruits can become sweet as they grow up and turn red.” 和后面“But what about blue? Except blueberries, much of the blue food we encounter these days is dyed blue artificially. ”可知，前文说食物生长过程中改变颜色，转折词“ But ”表示转折，
“artificially”意为“人工地” ，可知“is dyed”意为“被染色” ，故该题正确选项是 C。
B 【文章综述】文章主要讲述了一种新的能与 GPS 相媲美的定位系统——Locata，以及其使用 原理和前景。 25.【答案】C 【命题立意】主旨大意题 【解析】分析全文可知本篇文章主要是介绍了一种新的能与 GPS 相媲美的定位系统—— Locata。故选 C 项。 26.【答案】D 【命题立意】细节理解题 【解析】根据文章二三段可知 Locata 定位系统可用于室内或是户外，军事或工业等很多领域， 所以并不是只能固定在手机上，原文只是说可以用于手机。故选 D。 27.【答案】A 【命题立意】猜测词义题 【解析】根据上下文语境“it worked to within 18 centimeters along any axis(轴). Morin says it should be possible to get the resolution down to 5 centimeters”可知，本段在描述定位系统的准确 性，18 厘米范围内均可起作用，甚至于低到 5 厘米。故选 A 项。 28.【答案】B 【命题立意】推理判断题 【解析】从最后一段 Gambale 的话中 But it could shine in specific areas 和 Robots with Locata could easily navigate inside buildings without the complex optical systems they need at the moment?可看出，他对 Locata 的性能及使用充满信心，对其前景十分乐观。 C 【文章解读】这是说明文。主要介绍各国不同的新年习俗。 29.【答案】C 【命题立意】考查细节辨认题。 【解析】根据第一段的 surrounded by family and friends, enjoying drinks of your choice (probably wine and champagne) and watching the ball drop 可知 C 项与文意不符，故选 C。 30.【答案】A
【命题立意】考查推理判断题。 【解析】根据第三段的 Mexicans strongly believe that they can communicate with the souls of their dead loved ones 可知墨西哥人相信死去的人有灵魂而且他们可以和死去的爱人交流。 故选 A。 31.【答案】D 【命题立意】考查细节辨认题。 【解析】根据倒数第二段的 They place mistletoe leaves under their pillow hoping to catch their future husband 可知爱尔兰的单身女子会把 Mistletoe 放在自己的枕下。故选 D。 32.【答案】B 【命题立意】考查推理判断题。 【解析】根据最后一段的结语 We all want to be happier, find love, renew friendships increase our wealth and also hope for a little extra luck in the coming new yea 可知 B 正确。 D 【文章解读】这是一篇广告文体。主要介绍鲨鱼潜水探险的价格、优势和注意事项等。 33.【答案】B 【命题立意】考查判断推理题。 【解析】 根据文章 Cage Diver Adventure 部分的 Our cages sit just below the surface. You’ ll be able to breathe comfortably from your snorkel or air hose while you move about the cage,taking photos and having fun 排除 C、 D； 根据 Top Diver Experience 部分的 If you want to see great white sharks but prefer them a little further away, we offer great top-side shark viewing from our observation deck(甲板) 判断 B 符合题意。A 不符合文意。故选 B。 34.【答案】C 【命题立意】考查细节辨认题。 【解析】根据文章的 Important Note 部分的 Although we go to the best places at the best time of year, we cannot guarantee you’ll see sharks 可知你也可能达不到你的旅游目的。故选 C。 35.【答案】D 【命题立意】考查主旨大意题。 【解析】通读前文，主要介绍该旅游项目的的惊奇和享受、花费。故选 D。
【文章综述】本文一篇说明文，介绍了当你感到沮丧时，你应该记得的一些事情，即提供了 一些建议。 36.【答案】G 【命题立意】细节过渡题 【解析】根据空格后的 you will never be perfect 中的 perfect 与 G 中的 perfection 对应，故答案 为 G。 37.【答案】C 【命题立意】主旨大意题 【解析】本题一个小标题，它是下面内容的概括。根据下面内容中的 slow，don’t kid yourself into thinking success will come quickly，知题目是成功不会一夜之间发生，故答案为 C。 38.【答案】F 【命题立意】细节过渡题 【解析】根据空格前的 anything worth doing requires time 任何值得做的事情都需要时间，可知 空格处要表达的是“罗马不是一日建成” ，故答案为 F。 39.【答案】A 【命题立意】细节过渡题 【解析】根据空格后的 It is hard to.... You will stay positive and follow your goals for as long as it takes，当你失败时，找到那么多的微笑是很难的，但你怎样做其他的是提高自己呢？如果你 把失败看作是成功过程的一部分，你就会保持积极，尽可能长时间地追随你的梦想，可知空 格处是告诉我们失败了不要伤心，故答案为 A。 40.【答案】B 【命题立意】细节过渡题 【解析】空格前是“不要害怕哭” ，空格后是“它是释放你最沮丧的感情的可以接受的方法” ， 知空格处是“哭不是懦弱的表现” ，故答案为 B。
第三部分 英语知识运用（共两节，满分 45 分） 第一节 完形填空 【文章导读】本文是夹叙夹议文，主要通过自己上学期间被老师根据自己的眼光而了解自己 的情况讲述告诉人们眼睛交流会告诉我们什么，也就是“眼睛是心灵的窗户” 。 41.【答案】C
【命题立意】考查名词辨析。 【解析】A 信件；B 通知；C 信息；D 信息，不可数名词。此处应是传递的信息，故选 C。 42.【答案】B 【命题立意】考查动词辨析。 【解析】文中提到的是老师，grade on 根据??评分。故选 B。 43.【答案】A 【命题立意】考查名词辨析。 【解析】have a strong ability to do sth 有强大的本领做某事，此处作者认为老师有非常强大的 能力判断他什么时候不会回答问题。故选 A。 44.【答案】A 【命题立意】考查动词短语辨析。 【解析】A 判断出，估计出，计算出；B 说出；C 结果；D 扑灭。根据句意选 A。 45.【答案】B 【命题立意】考查形容词辨析。 【解析】A 慢的；B 犀利的；C 烦人的；D 谨慎的。此处是作者感觉到老师实在是太敏感、眼 光太犀利了。故选 B。 46.【答案】C 【命题立意】考查状语从句。 【解析】句意：每次我不知道答案的时候，我就会不敢看他。each time 每次，引导时间状语 从句。故选 C。 47.【答案】D 【命题立意】考查动词辨析。 【解析】根据上文，空后的这句话是对本段总结，A 讨厌；B 欣赏；C 喜欢；D 避免。根据句 意选 D。 48.【答案】B 【命题立意】考查介词辨析。 【解析】根据动介词搭配 stare at 判断选 B。 49.【答案】C 【命题立意】考查动词辨析。 【解析】A 允许；B 禁止；C 教给；D 说服。根据上文作者一经发现自己的秘密被老师发现，
所以教会自己盯着老师看，假装自己会，故应选 C。 50.【答案】B 【命题立意】考查状语从句。 【解析】A 当??时候；B 尽管；C 如果；D 除非。句意：不管我知道不知道答案，我都会盯 着老师看。故选 B。 51.【答案】A 【命题立意】考查动词辨析。 【解析】句意：这个小伎俩给我省去了好多烦恼。A 节省；B 给；C 增加；D 提供。故选 A。 52.【答案】D 【命题立意】考查介词辨析。 【解析】 A 除??之外； B 增加； C 在??旁边； D 包括。 根据句意： 许多人， 包括警察， ??， 故选 D。 53.【答案】D 【命题立意】考查名词辨析。 【解析】A 功课、教训；B 方式，方法；C 机会；D 方法，途径，接近。句意：??相信眼光 的交流是一种验证诚实的途径。故选 D。 54.【答案】A 【命题立意】考查副词辨析。 【解析】根据前文的 honest 判断选 A。A 诚实地；B 有影响地；C 高效地；D 不断地。 55.【答案】C 【命题立意】考查副词辨析。 【解析】根据前文的将牛奶洒在衬衫上，这里应该是让你“感觉像世界上最丑陋的父母” 。 A 进一步；B 而且，此外；C 尽管如此；D 否则。根据题意选 C。 56.【答案】C 【命题立意】考查名词辨析。 【解析】根据文章下面的 is a clear way to show interest in another person 可知这是其“标志”A 表情；B 方式，手段；C 标示；D 诡计，把戏。根据句意选 C。 57.【答案】D 【命题立意】考查动词辨析。 【解析】句意：决定每天早晨醒来至少考虑 5 件你要感激的事情。根据空后的 every morning
判断应是“醒来” 。A 发现；B 躺；C 放；D 固定。根据短语 fix one’s attention on sth 聚精会 神选 D。 58.【答案】C 【命题立意】考查副词辨析。 【解析】A 任何地方；B 无处；C 在别处，到别处；D 到处。根据句意：当他的头转向别处时， 他的心思也在别处。故选 C。 59.【答案】A 【命题立意】考查名词辨析。 【解析】句意：但也有例外。A 例外；B 期待；C 问题；D 改编。故选 A。 60.【答案】B 【命题立意】考查形容词辨析。 【解析】句意：某些国家的人，比如英国人和德国人，不如法国人和阿拉伯人更适应眼对眼 的交流。故选 B。
第 II 卷 第三部分 英语知识运用 第二节（共 10 分；每小题 1.5 分，满分 15 分） 【文章综述】本文是一篇记叙文。主要讲述了自己处于生活中的低潮时，一个小女孩拾到戒 指让我归还失主的行为改变了我人生的态度。作者由此明白了：这个世界没错，我应该改变 自己对生活的态度。 61. 【答案】couldn’t 【命题立意】考查情态动词 【解析】 根据空格前的 I was going through hard times， 知此处是不能找到一份令人满意的工作， 需用 can 的否定形式，再根据 was，知用 couldn’t。 62.【答案】driving 【命题立意】考查非谓语动词 【解析】主语 I 与 drive 之间构成逻辑上的主动关系，需用现在分词 driving。 63.【答案】so 【命题立意】考查连词 【解析】so...that...如此??以至于??。因 sad 是形容词，需用 so 修饰。
【举一反三】若是名词，需用 such 修饰。such...that...如此??以至于??。 64.【答案】handed 【命题立意】考查动词的时态 【解析】整篇文章用的是一般过去时。 65.【答案】on 【命题立意】考查介词 【解析】on the floor 在地板上。 66.【答案】real 【命题立意】考查形容词 【解析】空格后是名词，由形容词修饰名词。 67.【答案】that/who 【命题立意】考查定语从句 【解析】空格前的先行词是人，从句中又缺主语，故用 that/who 引导定语从句。 68.【答案】What 【命题立意】考查感叹句 【解析】因句中有！ ，知这是一个感叹句。空格后中心词是名词 world，需用 what 修饰。 【举一反三】what 引导的感叹句的结构： What+冠词+形容词+单数可数名词 What+形容词+不可数名词 What+形容词+可数名词复数 how 修饰形容词或副词的，其引导的感叹句的结构： How + 形容词/副词 How +形容词+冠词+名词 69.【答案】was touched 【命题立意】考查动词的时态和语态 【解析】I 和 touch 构成逻辑上的被动关系，故用被动形式。 70. 【答案】nothing 【命题立意】考查代词 【解析】根据上文的 something wrong with the world 以及 in fact，知此处表达的是“这个世界 没错” ，知用否定代词，故用 nothing。
第四部分：写作 第一节 短文改错 As it is known to us, fewer and fewer students do sports regularly, it 去掉 what makes them weak and easily tired. which There are many reasons about this. First of all, some of the students for complained that they have too many homework, resulting in less time to complain much
take exercise. Beside, some of them think that it is very difficulty for them Besides to keep doing exercise, because it is a very hard thing. difficult
Because∧ lack of physical activities, many students are in poor For 或加 of health. I suggest that our school must take measures to encourage more should 或去掉 must students to take part in sports. For us students, no matter what busy we are, how it is necessary to spare some time to do exercise. 【思路点拨】该题重点考查基础知识的应用，注意名词单复数，动词人称，形容词和副词的 变化，时态、语态等基础知识。 【答案解析】 1.【答案】去掉 it 【命题立意】考查非限制性定语从句 【解析】as 引导非限制性定语从句，代表主句一句话所说的内容，并在从句中作主语或宾语， 题干中的 it 与 as 重复，故去掉 it。 2.【答案】what→ which
【命题立意】考查非限制性定语从句 【解析】what 不能引导定语从句，根据主句一句话所说的内容，只能用 which，故 what 改为 which。 3. 【答案】about →for 【命题立意】考查介词 【解析】reasons 后一般跟 for，表示因为，故 about →for。 4. 【答案】complained→complain 【命题立意】考查时态 【解析】根据前后语境都是一般现在时。故 complained →complain。 5. 【答案】many→ much 【命题立意】考查形容词 【解析】homework 是不可数名词，many 只能修饰可数名词复数，much 修饰不可数名词。故 many 改为 much。 6. 【答案】Beside →Besides 【命题立意】考查副词 【解析】 Beside 在??旁边， 是介词； Besides 而且， 可做连接意义的副词。 故 Beside 改为 Besides。 7. 【答案】difficulty→ difficult 【命题立意】考查形容词 【解析】此处是形容词作表语，故 difficulty →difficult。 8. 【答案】Because 后加 of 【命题立意】考查介词 【解析】because 连词后跟从句；because of 介词短语，后跟名词或代词作宾语。Because 后市 名词短语，故后加 of。 9. 【答案】去掉 must 或改为 should 【命题立意】考查虚拟语气 【解析】suggest 建议，后跟宾语从句应用 should + 动词原形，should 可省略。故去掉 must 或改为 should。 10. 【答案】what→how 【命题立意】考查状语从句 【解析】no matter +疑问词引导让步状语从句，busy 前应用 how。故 what→how。
第二节 书面表达 Green life style is becoming increasingly popular nowadays as it can help to reduce pollution and save energy. It is easy to adopt in our daily life and here I'd like to share my practice at home. To save water. I often try to reuse it for watering flowers after washing hands or vegetables and seldom do I leave the tap water running when showering or washing. Also, when it is necessary to use air conditioner. I usually set it to a proper temperature so that I can use less electricity and save money as well. Besides, I always keep it in my mind to turn off lights before leaving. What makes me most proud of is that I have a cloth shopping bag made by myself for my regular shopping. I’m fully convinced that as long as everyone sticks to the three R principles Reduce, Reuse and Recycle. We'll be moving a step closer to a green life day by day. 【思路点拨】 本文是一篇紧贴时代的应用文，要求学生写一些自己对绿色生活的做法。最好从实际生活展 开。 开篇第一段开门见山，点明了绿色生活的方式现在越来越流行。第二段写了自己在家的具体 做法。最后一段作出总结并发起倡议。结构十分清楚明晰。范文中运用一些倒装句型；从句 和单句的结合非常巧妙。行文十分流畅。实是一篇佳作。