当前位置:首页 >> 英语 >>

2012英语高考详解doc


2012 年英语高考试卷及 key (福建) 第一节:单项填空 21. —What are you going to do this weekend? 一 . If time permits, I may go to Shanghai with my friends.

A. Don’t mention it B. It doesn’t matter C. F

orget it D. It depends 【考点】交际用语—征求意见或看法 【答案】D 【解析】根据题中的语境,特别是答语的后半部分?If time permits?,可知?看情况决定?选择故选择 A 项?It depends?,表示同意,其它选项不合题意。本题比较容易。 【难度】一般 22. 一 Have you figured out how much the trip will cost? —$4,000, or like that. C. something D. nothing

A. anything B. everything

【考点】本题考查不定代词用法 【答案】C 【解析】something like that 意为?大致如此,差不多这样?,something 在本句中是表示不确定的描述 或数量, ?大致, 左右?的意思。 比如: called at something after ten o’clock.她 10 点多钟来过电话。 tastes She It something like melon. 这吃起来有点像甜瓜。They pay six pounds an hour. Something like that. 他们按每 小时六英镑付费。大致如此。 【难度】中等 23. The air quality in the city, ________is shown in the report, has improved over the past two months. A. that B. it C. as D. what

【考点】本题考查定语从句的引导词 【答案】C 【解析】 本句难点是把定语从句分割出来放在句首就很明了了, 把句子转换成 is shown in the report,

the air quality in the city has improved over the past two months.就能直接看到非限制性定语从句引导词放 句首指的是下文所提到的一句话用 as 引导?正如在 所写的那样?。 【难度】一般 24. 一 When did the computer crash?

一 This morning, while I A. have sorted

the reading materials downloaded from some websites. C. am sorting D. had sorted

B. was sorting

【考点】本题考查时态的用法 【答案】B 【解析】首先根据时间状语 this morning 知道是发生过的事情,去除 A、C 两项,然后过去完成时的使 用前提是有动作的先后顺序,然而本句指的是?今天早晨我正把从网上下载的阅读材料分类时电脑坏的。?指 的是过去正在进行的动作用过去进行时,B 项正确。 【难度】一般 25. 一 Why do you choose to work in an international travel agency? 一 Well, you know, English is my A. strength B. talent C. ability . So it is my best choice. D.' skill

【考点】本题考查名词辨析 【答案】A 【解析】 根据后半句的进一步解释?So it is my best choice??这是我最好的选择?可知本空指的的是?英语 是我的强项?,strength 意为?优势,强项?与 weakness 是反义词。 【难度】中等 【举一反三】【2012 届?牡丹江一中高三上学期期中考试】 To play better, all the players have to know their ___________ and weaknesses. A. techniques B. strengths C. benefits D. values

【答案】B strengths and weaknesses?优势和劣势?是固定搭配,直接选择 B 项。 27. Anyone, whether he is an official or a bus driver, should be A. especially B. equally 【考点】本题考查副词辨析 【答案】B 【解析】根据句意:无论是官员还是公共汽车司机,都应该平等的被尊敬,所以选择 B 项 equally?平等 地,公平地?;especially?尤其地?;naturally?自然地?;normally?正常地?,只有 B 项符合题意。 【难度】一般 28. China recently tightened its waters controls near the Huangyan Island to prevent Chinese fishing boats from A. attacking in the South China Sea. B. having attacked C. being attacked D. having been attacked C. naturally . D. normally respected.

【考点】本题考查固定词组搭配 【答案】C 【解析】prevent sb from doing sth?阻止某人做某事?,本句中的 fishing boats 和 attack 是被动关系, 所以选择 C 项,句意:中国最近加紧黄岩岛的水域控制来阻止中国渔船在中国南海被袭击。 【难度】一般 29. You had better________ some time every day for sports so that you can keep yourself energetic. A. set aside B. take up C. put away D. give out

【考点】考查动词短语辨析 【答案】A 【解析】根据后半句 so that you can keep yourself energetic 可知上半句应该是建议对方要多留出时间 进行运动,set aside?留出,拨出? ;take up?占据,从事?;put away?收拾好?give out?发出,分发?,根据 句意只能选择 A 项。 【难度】中等 30. It is hard for the Greek government to get over the present difficulties_________ gets more financial support from the European Union. A. if B. unless C. because D. since

【考点】考查从句的连词 【答案】B 【解析】根据句意可知?除非有来自欧洲联盟的更多的经济支持,否则希腊政府很难克服目前的困难?, 只能选择 unless?除非?才能使句意完整。考查状语从句的连词题事实上非常简单,只要找到句中的关键词, 然后从句意上去排除就行了,本题关键词是 hard 和 more financial support。 【难度】中等 31. We lost our way in that small village, otherwise we________ more places of interest yesterday. A. visited B. had visited C. would visit D. would have visited

【考点】本题考查虚拟语气的用法 【答案】D 【解析】本题关键是从时间状语 yesterday 知道是对过去的虚拟,前半句是个过去的客观事实?我们在那 个小山村迷路?,otherwise 否则后半句是用对过去的虚拟 would have done,答案为 D 项。对虚拟语气的做 法主要是看时间状语或是看里面的关键词是对什么时间的虚拟,这就很容易了。 32. — Can you lend me the book Gone with the Wind?

— Sorry. I returned it to the library just now. Maybe it is still ____. A. available 【考点】本题考查形容词辨析 【答案】A 【解析】根据前半句?我刚刚还给图书馆?和下半句中的 still 可知这本书或许还可得到的用 available,而 其它三项 affordable?支付的起的?;acceptable ?可接受的?;valuable?贵重的?均与题意不符。 【难度】难度强 最近几年的高考试卷对于形容词的词义辨析考查面越来越广了, 很多单选题都是从外国网站某篇新闻中 节选的句子,同时在完型中考查形容词辨析的越来越多。考生一定要严格区分和细心的比较所给的四个选项, 看其搭配、惯用法,尤其看内涵和外延,别忽略语篇大意要结合上下文语境确定词的意义。 33. Nothing is so easy as A. of B. to C. by parents raise their expectations of their children too high. D. for B. affordable C. acceptable D. valuable

【考点】本题考查介词的用法 【答案】D 【解析】句意为:没有什么比父母亲过多的提高对孩子的期望值更容易的了。for parents?对于父母亲来 说?,不定式是真正的被比较成分。本句的关键是找到关键点,一方面的 nothing is so…as 结构,另一方面就 是不定式的成分界定。 【难度】中等 34. Pressed from his parents, and ______that he has wasted too much time , the boy is determined to stop playing video games. A. realizing B. realized C. to realize 【考点】本题考查非谓语动词的用法。 【答案】A 【解析】首先要弄清楚本句中的 and 连接的成分是非谓语动词做状语,主语与 press 是被动关系,但是 与 realize 是主动,?被父母迫使同时自己也意识到他已经浪费了太多时间,这个男孩决定停止玩电脑游戏。 本题考查非谓语动词的难度挺大,主要是很多学生看到 pressed 后就不知道 realize 在句中做什么成分,所以 本题关键有两个,一个是 and 并列的成分是什么,然后就是 realize 与主语 the boy 的关系。 【难度】难度大 35. We promise A. who B. whom attends the party a chance to have a photo taken with the movie star. C. whoever D. whomever D. being realized

【考点】本句考查连词的辨析 【答案】C 【解析】首先本句考查的关键短语是 promise sb sth?向某人承诺某事?本句指的是向参加聚会的人提供 一个和电影明星合影的机会,不定式做 chance 的定语,然后就是参加聚会的任何人 whoever=anyone who, 这样句子就很清晰了,所以划分句子成分非常关键,以前考察 whoever 都是做状语,而本题考查的是作 promise 的宾语,挺新颖的。 【难度】难度大 第二节:完形填空 第二节完形填空(共 20 小题;每小题 1.5 分,满分 30 分) 阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C 和 D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在 答题卡上将该项涂黑。 I often read of incidents of misunderstanding or conflict. I ’m left 36 . Why do these people create mistrust and problems, especially with those from other 37 ? I was growing up in Kuala Lumpurin the early 1960s, 38 children from different races and religions played and studied 39 in harmony. At that time my family lived a stone s 40 from Ismail’s. And no one was bothered that Ismail was a Malay Muslim and Iwas an Indian Hindu——we just 41 our differences. Perhaps, our elders had not filled our heads with unnecessary advice,well 42 We were nine when we became friends. During the school holidays, we'd or otherwise. 43 the countryside on

our bicycles, hoping to 44 the unexpected. At times Ismail would accompany my family as we made a rare shopping trip to town. We would be glad of his 45 . When I was twelve, my family moved to Johor. Ismail s family later returned to their village, and I 46 touch with him. 47 my destination. The driver

One spring afternoon in 1983, I stopped a taxi in Kuala Lumpur. I acknowledged my

48 but did not move off. Instead, he looked 49 at me. ?Raddar?" he said, using my

childhood nickname(绰号). I was astonished at being so 50 addressed (称呼). Unexpectedly! It was Ismail! Even after two 51 we still recognized each other. Grasping his shoulder, I felt a true affection, something 52 to describe. If we can allow our children to be 53 without prejudice, they'll build friendships with people, regardless of race or religion, who will be 54 their side through' thick and thin. On such friendships are

societies built and 55 we can truly be, as William Shakespeare once wrote, 44we happy few, we band of brothers". 36. A. interested 37. A. parties 38. A. why 39. A. together 40. A. drop 41. A. refused 42. A. paid 43. A. explore B. pleased B. cities B. which B. around B. throw B. made B. meant B. search C. puzzled C. villages C. how C. alone C. move C. sought C. preserved C. discover D. excited D. races D. when D. apart D. roll D. accepted D. treated D. desert D. take away

44. A. get through B. deal with 45. A. arrival 46.A. lost 47.A. stated 48.A. attempts 49.A. anxiously 50.A.familiarly 51.A.departures 52.A.possible 53.A.them 54.A. from 55.A. still B. choice

C. come across

C. effort C. developed C. decided C. opinions

D. company D. missed D. chose D. arrangements D. fixedly

B. gained B. ordered

B. instructions B. carelessly B. strangely B. months B. funny B. themselves B. by B. otherwise

C. disappointedly C. fully C. years C. hard C. us

D. coldly D. decades D. clear D. ourselves D. against D. instead

C. with C. then

【考点】夹叙夹议文——友谊 【文章大意】本文通过作者和儿时的伙伴虽然信奉的宗教不同但是彼此非常要好,分别多年后再次巧遇 使双方激动不已。作者通过自己的经历告诉我们要排除种族歧视,同甘共苦,创建和谐社会。最后一段点出 文章主旨大意。 36. 【答案】C 【考点】考查形容词辨析 【试题解析】根据下文的作者的疑问?为什么这些人有那些不信任和问题呢??可知作者感到非常困惑, 选择 puzzled。

37. 【答案】D 【考点】考查名词辨析 【试题解析】根据最后一段第一句中出现的 without prejudice?没有种族歧视?和下文的 regardless of race or religion?不管种族和宗教?,可推知本空选择 D 项。 38. 【答案】D 【考点】考查连词词义辨析 【试题解析】本句是个定语从句,先行词指的是 20 世纪 60 年代的时候,所以用 when。 39. 【答案】A 【考点】考查上下文逻辑搭配 【试题解析】那个时候我们来自不同种族的孩子们一起(together)玩,一起学习,相处融洽。 40. 【答案】B 【考点】考查固定短语辨析 【试题解析】a stone’s throw 近在咫尺,本句指的是我家当时离 Ismail 的家很近。 41. 【答案】D 【考点】考查动词辨析以及上下文的逻辑关系 【试题解析】differences 指的是上文提到的 Ismail 是个穆斯林教,并且我是印度教,根据下文的解释可 知我们接受(accept)彼此的信奉的宗教的不同。 42. 【答案】B 【考点】考查上下文的逻辑关系 【试题解析】well meant?善意的?是个固定短语,本句指的是我们的老人没有用那些不必要的建议或善 意的建议还是其他的方面来充满我们的大脑。 43. 【答案】A 【考点】考查固定搭配 【试题解析】选择 explore?探索,考查?来形容当时作者和他的伙伴童真无邪的心理觉得一切都很新鲜, 骑着自行车来?探索?乡下未知的事物。 44. 【答案】C 【考点】考查动词短语辨析 【试题解析】由于没去过乡下,再说是骑着自行车当然是想遇到一些没遇到过的事情,come across?偶 然中遇到?。 45. 【答案】D

【考点】考查名词辨析 【试题解析】根据上文的 accompany?陪同?可知答案为 company,?有他的陪伴我感到很高兴?。 46. 【答案】 A 【考点】考查动词短语搭配以及逻辑关系辨析 【试题解析】根据下文 Unexpectedly! It was Ismail!可推知自从各自搬家后他们两个失去了(lost)联系 47. 【答案】 A 【考点】考查动词词义辨析 【试题解析】我叫了一个出租车并说明(state)了我的目的地 48. 【答案】 B 【考点】考查名词词义辨析 【试题解析】这个司机告知我他获悉我到达的方向(instructions) 49. 【答案】D 【考点】考查副词词义辨析 【试题解析】由于是多年之后好朋友见面当然是 Ismail 应该是目不转睛地盯着我,选择 fixedly 表示不 相信自己的眼睛,直盯盯的看着我, 50. 【答案】 A 【考点】考查副词词义辨析 【试题解析】根据上文的 childhood nickname,可知是熟悉的称呼 familiarly,选择可知作者在异地有 人叫他儿时的绰号感到非常震惊 51. 【答案】D 【考点】考查上下文逻辑关系 【试题解析】根据本段第一句时间是 in 1983 和第二段第一句 20 世纪 60 年代可推知事情过了 20 多年, 选择 decade?十年?。 52. 【答案】C 【考点】考查形容词辨析 【试题解析】根据语境和本句中的 a true affection,可知当时作者的心情是难以(hard)形容。 53. 【答案】B 【考点】考查代词的逻辑代指 【试题解析】选择 themselves 指的是我们孩子们他们自己。 54. 【答案】 B

【考点】考查介词辨析 【试题解析】by one’s side through thick and thin?和某人同甘共苦,共同支持?。 55. 【答案】C 【考点】考查副词的辨析 【试题解析】社会被建立在这样的友谊之上,那么(then)我们如莎士比亚所写的亚那样真正能为?一 支兄弟的队伍?。 【难度】中等 【长难句解析】 At times Ismail would accompany my family as we made a rare shopping trip to town. 伊斯梅尔有时会伴随着我的家人去城里我进行并不经常进行的购物之旅。 本句中的 would 是过去常常的意思,at times?时常,不时地?,as 引导的句子是时间状语从句 第三部分阅读理解(共 20 小题;每小题 2 分,满分 40 分) 阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C 和 D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑 A篇 Some people believe that a Robin Hood is at work, others that a wealthy person simply wants to distribute his or her fortune before dying. But the donator who started sending envelopes with cash to deserving causes,accompanied by an article from the local paper, has made a northern German city believe in fairytales (童话)? The first envelope was sent to a victim support group. It contained 10,000 with a cutting from the Braunschtveiger Zeitung about how the group supported a woman who was robbed of her handbag; similar plain white anonymous (匿名)envelopes, each containing 10,000, then arrived at a kindergarten and a church. The envelopes keep coming, and so far at least 190,000 has been distributed. Last month, one of them was sent to the newspaper ’s own office. It came after a story it published about Tom, a 14-year-old boy who was severely disabled in a swimming accident. The receptionist at the Braunschweiger Zeitung opened an anonymous white envelope to find 20 notes of 500 inside , with a copy of the article. The name of the family was underlined. "I was driving when I heard the news,? Claudia Neumann, the boy s mother, told DerSpiegel magazine. ?I had to park on the side of the road; I was speechless. ?

The money will be used to make the entrance to their house wheelchair-accessible .and for a course of treatment that their insurance company refused to pay for. ?For someone to act so selflessly, for this to happen in such a society in which everyone thinks of himself, was astonishing," Mrs. Neumann said. Her family wonder whether the donator is a Robin Hood character, taking from banks to give to the needy. Henning Noske, the editor of the Braunschweiger Zeitung, said: ?Maybe it is an old person who is about to die. We just do not know. ? However, he has told his reporters not to look for the city’s hero, for fear that discovery may stop the donations. 56. The Braunschweiger Zeitung is the name of A. a church B. a bank C. a newspaper . D. a magazine

57. Which of the following is TRUE about the donation to Tom? A. The donation amounted to 190,000. B. The donation was sent directly to his house. C. D. The money will be used for his education. His mother felt astonished at the donation. .

58. It can be inferred from the passage that A. the donator is a rich old man B. the donation will continue to come C. the donation comes from the newspaper D. the donator will soon be found out

59. What would be the best title for the passage? A. Money Is Raised by the Newspaper B. Newspaper Distributes Money to C. Unknown Hero Spreads Love in Envelopes D. Robin Hood Returns to the City 【考点】社会现象——夹叙夹议类 【文章大意】本文主要讲述一个匿名英雄用信封捐钱来默默传递爱心的故事,告诉我们爱心无处不在, 要学会用自己的爱来温暖身边那些需要帮助的人群,那么这个世界将会变成美好的人间。 56. 【答案】 C

【试题解析】推理判断题。根据第一段最后一句中的 accompanied by an article from the local paper 可 推知 Braunschweiger Zeitung 是一份报纸的名字,另外在第三段第一句话有一个 one of them was sent to the newspaper’s own office 有提示。 57. 【答案】D 【试题解析】细节理解题。根据第四段谈到这位受害男孩母亲听到她的孩子被匿名捐赠的消息后表示的 一句话?I was speechless?可知她很震惊,很无语。D 项表达正确。 58. B 推理判断题。根据最后一段最后一句话?报纸的编辑告诉记者不要找这个城市的英雄,因为担心发 现后他就可能不再进行捐赠的活动?也可推知这个匿名捐赠活动还会继续下去,B 项表达正确。 59. 【答案】 C 【试题解析】标题推断题。本文主要讲述用信封匿名捐赠的事情在社会引起很大反响,这个捐赠者还会 继续把这个善举进行下去,用 C 项 Unknown Hero Spreads love in Envelopes?匿名英雄用信封传递爱?最能 概括文章大意。 【难度】一般 【长难句解析】For someone to act so selflessly, for this to happen in such a society in which everyone thinks of himself, was astonishing. 在每个人都想着自己的这样的社会中,还有人表现得那么无私,这是令人震惊的。 which 引导的定语从句先行词为 a society。

B篇 At exactly eleven Sir Percival knocked and entered, with anxiety and worry in every line of his face. This meeting would decide his future life,and he obviously knew it. "You may wonder, Sir Percival,’’ said Laura calmly, ?if I am going to ask to be released (免除)from my promise to many you. I am not going to ask this. I respect my father's wishes too much.? His face relaxed a little, but one of his feet kept beating the carpet. "No, if we are going to withdraw.(退出)from our planned marriage, it will be because of your wish, not mine. ?Mine?? he said in great surprise. ?What reason could I have for withdrawing?’ "A reason that is very hard to tell you," she answered. "There is a change in me. ? His face went so pale that even his lips lost their color. He turned his head to one side. "What change?" he asked, trying to appear calm.

? When the promise was made two years ago, ? she said, 44 my love did not belong to anyone. Will you forgive me, Sir Percival, if I tell you that it now belongs to another person?? ?I wish you to understand, ? Laura continued, ?that I will never see this person again, and that if you leave me, you only allow mc to remain a single woman for the rest of my life. All I ask is that you forgive mc and keep my secret." ‘I will do both those things, ? he said. Then he looked at Laura, as if he was waiting to hear more. "I think I have said enough to give you reason to withdraw from our marriage, ? she added quietly. ? No. You have said enough to make it the dearest wish of my life to marry you, ? he said. 60. How did Percival feel during his meeting with Laura? A. Angry. B. Calm. C. Nervous. . D. Excited.

61. We can learn from the passage that

A. Laura had once promised to marry Percival B. Laura's father wished to end her marriage C. Percival had been married to Laura for two years D. Percival asked to be released from the marriage 62. The passage is probably taken out of A. a novel B. a report C. a diary . D. an essay

【考点】小说节选——记叙类 【文章大意】本文是一部小说的节选,讲述的是一位女士和一位男士已经在父母的安排下订婚, 但是 男士自己感觉心里对婚姻有一些不敢肯定,于是晚上来找女士谈话,最后对婚姻男士说出了自己的心里话, 并做出肯定的回答。 60. 【答案】C 【试题解析】推理判断题。根据第三段 His face relaxed a little, but one of his feet kept beating the carpet.可知当时 Percival 看到 Laura 的时候非常的紧张 nervous。 61. 【答案】A 【试题解析】推理判断题。根据第二段中的 be released from my promise to marry you 可推知他们两 个曾经有过婚约,A 项正确。 62. 【答案】A 【试题解析】推理判断题。根据文章的开头和结尾很显然这是一部小说的节选片段,A 项最合理。 【难度】一般

【长难句解析】 At exactly eleven Sir Percival knocked and entered, with anxiety and worry in every line of his face. 在 11 点整,Percival 先生敲响门并进入房间,脸上带着一种焦虑和担心。 本句中含有 with 的复合结构做伴随状语。

C篇 Finally, a cell phone That's… a phone With rates as low as $3.75 per week ! ?Well, I finally did it. I finally decided to enter the digital age and get a cell phone. My kids have been annoying me and the last straw was when my car broke down, and I was stuck by the highway for an hour before someone stopped to help. But when I went to the cell phone store, I almost changed my mind. The phones all have cameras, computers and a "global-positioning" something or other that's supposed to spot me from space. Goodness, all I want to do is to be able to talk to my grandkids ! The people at the store weren't much help. They couldn't understand why someone wouldn't want a phone the size of a postage stamp. And the rate plans! They were confusing, and expensive… and the'contract (合同)lasted for two years! I'd almost given up until a friend told me about her new Jitterbug phone. Now,I have the convenience and safety of being about to stay in touch with a phone I can actually use. ? Affordable plans that I can understand 一 and no contract to sign (签订)! Unlike other cell phones, Jitterbug has plans that make sense. Why should I pay for minutes I m never going to use? And if I do talk more than I plan, won ’t find myself with no minutes like my friend who has a prepaid phone. Best of all, I there is no contract to sign_so I m not locked in for years at a time. The US-based customer service is second to none. And the phone gets service anywhere in the country.
Monthly Minutes Monthly Rate 911 Access Long Distance Calls Friendly Return 50 $14.99 FREE No additional charge 30 days 100 S19.99 .FREE No additional charge 30 days

Policy

Call now and receive a FREE gift when you order. Try Jitterbug for 30 days and if you don ’t love it, just return it! Why wait, the Jitterbug comes ready to -use right out of the box. If you aren't as happy with it as I am, you can return it and get your money back. Call now, the Jitterbug product experts are ready to answer your questions. Call 1-888-809-8794 or visit www. jitlerbugdirect. com. 63. What made ?I? finally think of getting a cell phone? A. Being stuck by the highway. B. Being urged by his grandkids. C. Being persuaded by cell phone salespersons. D. Being attracted by the friendly return policy. .

64. On the monthly basis of 100 minutes, the Jitterbug weekly rate is about A. $3.75 B. $4.99 C. $14.99 D. $19.99 .

65. An advantage of Jitterbug mentioned in the passage is A. its discount price with a free gift B. its reasonable rate plans without a contract C. D. its M global-positioning" system with 911 access its good customer service all over the world .

66. The main purpose of the passage is to A. tell a customer's story of Jitterbug B. provide two ways to order Jitterbug C. D. give a brief introduction of Jitterbug attract potential customers to Jitterbug;

【考点】手机广告——说明文类 【文章大意】本文通过自己困在高速上后决定买 Jitterbug 手机的经历,以及介绍 Jitterbug 手机特殊之 处和订购优越性,来吸引更多的消费者来购买 Jitterbug 手机。 63. 【答案】A 【试题解析】细节理解题。根据第一个标题中的第二句 My kids have been annoying me and the last straw was when my car broke down, and I was stuck by the highway 可知答案为 A 项。

64. 【答案】B 【试题解析】推理判断题。根据表格中的第二列可知每个月是$19.99, 那么每个月是 4 周,所以 19.99÷4=4.99,所以答案为 B 项。 65. 【答案】 B 【试题解析】 细节理解题。 根据第二个标题 Affordable plans that I can understand 一 and no contract to sign (签订)可知作者买下 Jitterbug 手机的原因。 66. 【答案】 D 【试题解析】 意图推断题。 根据文章最后一部分对于 Jitterbug 手机的介绍和订购方式以及联系方法都可 推知本文主要是通过自己的买手机经历来吸引更多的顾客来购买 Jitterbug 手机,D 项正确。 【难度】中等 【长难句解析】Now, I have the convenience and safety of being about to stay in touch with a phone I can actually use. 现在,我有一种实际触摸用我的手机和保持联系的方便和安全感了。 本句中 stay in touch with?和某人保持联系?,I can actually use 做定语,修饰先行词 a phone。 D篇 Do you know how it is when you see someone yawn and you start yawning too? Or how hard it is to be among people laughing and not laugh yourself? Well, apparently it's because we have mirror neurons (神经元)in our brains. Put simply, the existence of mirror neurons suggests that every time we see someone else do something, our brains imitate (模仿)it, whether or not we actually perform the same action. This explains a great deal about how we learn to smile, talk, walk, dance or play sports. But the idea goes further: mirror neurons not only appear to explain physical actions y they also tell us that there is a biological basis for the way we understand other people. Mirror neurons can undoubtedly be found all over our brains, but especially in the areas which relate to our ability to use languages, and to understand how other people feel. Researchers have found that mirror neurons relate strongly to language. A group of researchers discovered that if they gave people sentences to listen to ( for example :"The hand took hold of the ball" ) , the same mirror neurons were triggered as when the action was actually performed (in this example, actually taking hold of a ball). Any problems with mirror neurons may well result in problems with behavior. Much researeh suggests that people with social and behavioral problems have mirror neurons which are not fully

functioning. However, it is not yet known exactly how these discoveries might help find treatments for social disorders. Research into mirror neurons seems to provide us with ever more information concerning how humans behave and interact(互动).Indeed, it may turn out to be the equivalent (相等物)for ncurosciencc of what Einstein's theory of relativity was for physics. And the next time you feel the urge to cough in the cinema when someone else does--well,perhaps you'll understand why. 67. Mirror neurons can explain A. why we cry when we are hurt .

B. why we cough when we suffer from a cold C. D. why we smile when we see someone else smile why we yawn when we see someone else stay up late ’’?

68. The underlined word "triggered" in the third paragraph probably means ? A. set off B. cut off C. built up D. broken up .

69. We can learn from the passage that mirror neurons A. relate to human behavior and interaction

B. control human physical actions and feelings C. D. result in bad behavior and social disorders determine our knowledge and language abilities

70. What is the passage mainly about? A. Waysto find mirror neurons.

B. Problems of mirror neurons. C. D. Existence of mirror neurons. Functions of mirror neurons.

【考点】解释微笑——说明类 【文章大意】你知道别人打呵欠你也跟着打呵欠,在众多正在大笑的人群中而你很难不笑吗?这是你的 神经元起作用,本文主要讲述神经元对于人类的行为和人类互动的作用。 67. 【答案】C

【试题解析】 细节理解题。 根据第二段第一句话 the existence of mirror neurons suggests that every time we see someone else do something, our brains imitate (模仿)it,whether or not we actually perform the same action.可知答案为 C 项。 68. 【答案】A 【试题解析】词义猜测题。根据下文的 perform 和本句的含义可知?如果他们给人们一些句子来听,那 么他们就会发出同样的神经元和进行一些行为动作一样。所以划线部分单词意为?发出?和 set off 近义。 69. 【答案】 A 【试题解析】 推理判断题。 根据最后一段第一句 Research into mirror neurons seems to provide us with ever more information concerning how humans behave and interact(互动)可知答案。 70. 【答案】D 【试题解析】主旨大意题。根据第一段的疑问句引出神经元和下文解释神经元对于人类行为和互动提供 更多的信息可以知道本文主要告诉我们 mirror neurons 的作用,D 项能概括文章大意。 【难度】难度大 【长难句解析】 Put simply, the existence of mirror neurons suggests that every time we see someone else do something, our brains imitate (模仿)it,whether or not we actually perform the same action. 简单地说,神经元的存在说明每当我们看到别人做其他事情的时候,无论我们是否想表演同样的动作, 我们的大脑就都会模仿。 本句中的 suggest 意为?说明?,every time?每当…的时候?,whether or not?无论是否?。 E篇 Holidays are really important. Many of us will have childhood memories of summer holidays where we were taken away from home to experience new environments and learn in different ways. But holidays are expensive and, for those on low wages or living on benefits, they are often unobtainable. Even the cheapest holidays require travel and other additional costs that are difficult for many families to meet. For working parents, the long summer break can be a very difficult problem for childcare. When an annual leave allowance amounts to only five weeks, there is a need to spread this across the year. Couples can find themselves taking leave in turn in order to care for children who are on holiday. For some ’ this makes even an affordable family holiday difficult.

The schools that I visit inNottinghamare full of experienced staff committed to giving our children a caring and inspiring learning environment. The number of children receiving free school meals is quite large inNottinghamand many schools have breakfast clubs to make sure that children get a healthy start to the day. Most schools undertake programs of group or individual educational support. Schools also have an important role in sofeguaiding children's welfare through the ongoing touch and support with their pupils. During the long summer holidays, much of this is missed. While teachers are holidaying in theUK, many of their pupils spend the whole six weeks on the street where they live. The lack of free school meals for six weeks can result in pressure on a family budget and an inability to afford the inspiring experiences that help children to continue their learning. In setting out its plans for a five-term year, Nottingham City Council (委员会)is seeking to reduce the summer holiday down lo four and a half weeks, with a more balanced five terms of roughly eight weeks, each followed by a two-week break. We believe this will give real ?down time" for school staff and pupils alike but will be short enough not to cause a real break in learning. We acknowledge that this change may be difficult for some school staff, particularly whose own children are educated in other authorities. However, this must be weighed against the benefits for city children for whom we all have the greatest duty of care. 71. The passage is probably written by A. an experienced teacher C. an inspired student .

B. a working parent D. a city council member ’.

72. The underlined word "they" in the second paragraph refers to " A. environments B. holidays C. wages D. benefits

73. It is suggested in the passage that the summer break be reduced to .A. 2 weeks B. 4.5 weeks C. 5 weeks D. 6 weeks

.

74. The plans for a shorter summer holiday will help students_____ . A. obtain the cheapest holidays without additional costs

B. get a chance to spend six weeks a term with teachers in school C. D. benefit more from the caring and inspiring learning environment have more school days to receive free school meals

75. It can be inferred from the passage that _______. A. working parents can enjoy a five-week break to care for their children

B. the suggested plans for a five-term school year can hardly be carried out C. D. the long summer holiday gives teachers and students real "down time" some school staff will say ? No" to the plans for a shorter summer holiday

【考点】减少假期问题——一一议论文类 【文章大意】假期使我们放松并去一些地方去游玩,使我们释放压力,但是对于一些低收入家庭或靠救 济而过活的家庭来说造成很多的经济负担,本文提倡在不影响学生学习的前提下减少假期的时间。 71. 【答案】D 【试题解析】推理判断题。根据倒数第二段第一句话的口气可知作者是 City Council 的一名成员,D 项 正确。 72. 【答案】B 【试题解析】词义猜测题。根据上文提到的 holidays are expensive 可知 they 指的是 holidays,本句意 为:假期是非常贵的,对于那些低收入或靠救济来过活的家庭的人来说,假期是获得不到的。 73. 【答案】B 【试题解析】细节理解题。 74. 【答案】C 【试题解析】细节理解题。根据倒数第二段第一句话 Nottingham City Council (委员会)is seeking to reduce the summer holiday down lo four and a half weeks,可知答案。 75. 【答案】D 【试题解析】推理判断题。根据第二段第一句话 We acknowledge that this change may be difficult for some school staff, particularly whose own children are educated in other authorities.可知答案为 D 项, 对于 减少假期的时间学校的一些教职工是不支持的。 【难度】难度大 【长难句解析】We acknowledge that this change may be difficult for some school staff, particularly whose own children are educated in other authorities. 我们承认这个改变对于一些教职工尤其是对于家里的孩子在其他机关接受教育的家庭来说是很难接受 的,。 首先本句中 that 引导的是宾语从句,whose 引导的定语从句,先行词为 school staff。

第 II 卷(非选择题共 35 分) 第四部分写作(共两节,满分 35 分) 第一节短文填词(共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分) People often don’ t do what they really want to for fear of failure. You don't apply for a job case you don't 76.____________ 77.____________ 78.____________ 79.____________ 80.____________ 81.____________ 82.____________ 83.____________ 84.____________

get it. You don't perform at the school concert b others might laugh at you. A lack of confidence can 1 to a lot

of suffering. The key to o_ this problem is to believe in yourself. This might be (容易)said than done, but there

are many w___ to help you do this. Talk about your problem with a friend or look ______ advice on the Internet. Imagine yourself being___ (成功)and practice breathing techniques to keep you calm when you get nervous. And the _ important

thing is : believe you can do it. When you’ve____ (学会)to do 85.____________ that, you are well on your way. 答案: 76. 【答案】in in case (that)以免,万一的意思 前后是因果关系,?你没有在学校音乐会上表演是因为别人会嘲笑你?。

77. 【答案】 because 78. 【答案】lead

lead to?导致? the key to doing sth?做某事的关键?,overcome this problem?解决问题?。

79. 【答案】overcoming

80. 【答案】 easier 说比做要容易,本空应该用比较级 81. 【答案】ways 根据下文的解释可知本空指的是帮助你自信的许多办法,途径用 ways 82. 【答案】for 在网上寻求建议 look for?寻找? 83. 【答案】successful 根据 being 可知本空应该用形容词?成功的? 84. most 前面提到几种途径,最后总结一句那就是最重要的事情用最高级 the most important 85. learned/learnt 根据前面的缩写 have,可知本空用 learn 的过去分词 第二节书面表达(满分 25 分) 假定你是某中学生英语报的小记者,以下漫画内容是你的所见所闻,谙根据要求写一篇英语短文投稿。 内容要求: 1.描述漫画内容;2.发表个人感想。

参考范文: Mind Your Behavior in Public Places Last Sunday, I went sightseeing with my friends in theFairyLakePark. The park was full of freshness and beauty of spring, with the sun shining and birds singing. When I was enjoying the fantastic scenery around, something unpleasant caught my eye. A young couple in a boat were eating, talking and laughing loudly as if they were the only people in the world. What’s worse, they spat and even threw rubbish into the lake, totally ignoring the noticeable sign,?No Littering?nearby. What a shame! Such behavior left me deep in thought. If all visitors to theFairyLakedo as the couple did, the lake will be severely polluted and soon turned into a huge dustbin. I think all of us should mind our behavior in public places. Only in this way can we live in more comfortable and beautiful surroundings.


相关文章:
2012高考英语真题 详解
搜 试试 7 帮助 全部 DOC PPT TXT PDF XLS 百度文库 教育专区 高中教育 ...2012高考英语真题 详解_高考_高中教育_教育专区。2012最新高考真题 全面讲解 格式...
2012新课标高考英语新课标卷答案及详细解析
搜 试试 7 帮助 全部 DOC PPT TXT PDF XLS 百度文库 教育专区 高中教育 ...2012新课标高考英语新课标卷答案及详细解析_高考_高中教育_教育专区。2012 年普通...
2012上海高考英语解析版
搜 试试 7 帮助 全部 DOC PPT TXT PDF XLS 百度文库 教育专区 高中教育 高考2012上海高考英语解析版_高考_高中教育_教育专区 暂无评价|0人阅读|0次下载|举报...
2012年高考英语北京试题及答案(解析版)
搜 试试 7 帮助 全部 DOC PPT TXT PDF XLS 百度文库 教育专区 高中教育 ...2012高考英语北京试题及答案(解析版)_高考_高中教育_教育专区。2012 年普通高等...
2012浙江高考英语真题及答案(全word版)
搜试试 3 帮助 全部 DOC PPT TXT PDF XLS 百度文库 教育专区 高中教育 英语...2012浙江高考英语真题及答案(全word版)_英语_高中教育_教育专区。2012 年浙江...
2012年四川省高考英语试题及答案解析
搜试试 7 帮助 全部 DOC PPT TXT PDF XLS 百度文库 教育专区 高中教育 高考...2012年四川省高考英语试题及答案解析_高考_高中教育_教育专区。四川省高考英语...
2012年重庆高考英语试题及答案(精校word版)
搜试试 7 帮助 全部 DOC PPT TXT PDF XLS 百度文库 教育专区 高中教育 英语...2012年重庆高考英语试题及答案(精校word版)_高三英语_英语_高中教育_教育专区。...
2012年英语高考试题答案及解析-重庆
搜 试试 7 帮助 全部 DOC PPT TXT PDF XLS 百度文库 教育专区 高中教育 ...2012英语高考试题答案及解析-重庆_高考_高中教育_教育专区。2012 年普通高等学校...
2012年高考浙江省高考英语试题解析版
搜 试试 7 帮助 全部 DOC PPT TXT PDF XLS 百度文库 教育专区 高等教育 ...2012高考浙江省高考英语试题解析版_教育学_高等教育_教育专区。2012高考浙江...
2012年江苏英语高考真题word版及答案
搜 试试 7 帮助 全部 DOC PPT TXT PDF XLS 百度文库 教育专区 高中教育 ...2012年江苏英语高考真题word版及答案_高考_高中教育_教育专区。2012年江苏英语高考...
更多相关标签:
高考英语历年真题详解 | 高考英语真题详解 | 高考英语考点详解 | 高考英语阅读详解 | 高考英语 doc | 2012北京高考英语 | 2012上海高考英语 | 2012安徽高考英语 |